• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 790)
دوشنبه 6/6/1391 - 21:1 -0 تشکر 531801
سیگار: عوارض/ پیشگیری/ترک

عوارض سیگار: افرادی که سیگار مصرف می کنند بهای سنگینی را می پردازند( چه از لحاظ مالی و چه از لحاظ اثرات سوء آن  بر کیفیت زندگی)  علاوه بر آن که سیگار با بیماری های مختلفی همراه است. برخی از اثرات نامطلوب سیگار بر سلامت بدن عبارتند از:

 

* اثر بر ریه ها: سیگار کشیدن علت اغلب موارد سرطان  های ریه است و همچنین سیگار کشیدن علت  اساسی  دیگر مشکلات ریوی مانند: آمفیزم، بیماری انسداد مزمن روی (COPD) و برونشیت مزمن  نیز می باشد.

* اثر بر قلب و سیستم گردش عروق: سیگار کشیدن خطر مرگ ناشی از بیمار های قلبی و سکته ها را افزایش می دهد افرادی که روزانه بیش از 25 نخ سیگار می کشند 5 برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری در خطر بیماری های قلبی هستند.

* سرطان: سیگار کشیدن یکی از علل عمده سرطان های : مری، حنجره و گلو و دهان می باشد و نیز در افزایش خطر ابتلاء به سرطان های : مثانه، پانکراس، کبد، کلیه ، معده ، سرطانهای روده (کولون و رکتوم) و برخی انواع سرطان های خون سهیم می باشد.

 * اثر بر قدرت باروری : سیگار کشیدن ، خطر ناباروری و سقط جنین را در زنان افزایش داده و نیز خطر عدم توانایی جنسی و ناباروری در مردان را می افزاید.

* اثر بر حواس: سیگار کشیدن موجب کاهش حواس چشایی و بویایی می گردد و لذا غذا دیگر مانند سابق محرکی برای اشتهای فرد سیگاری نمی باشد.

* چاقی شکمی: اگرچه در مراحل اولیه سیگار باعث لاغری و کاهش وزن است ولی پس از مدتی زمینه افزایش وزن را در بیشتر افراد فراهم می نماید. متاسفانه باید گفت که افراد سیگاری ای که به اضافه وزن و چاقی مبتلا  می گردند بیشتر از دیگران مستعد تجمع چربی در ناحیه شکم و ابتلا به چاقی شکمی( چاقی سیبی شکل) می باشند.

دوشنبه 6/6/1391 - 21:10 - 0 تشکر 531826

ترك سیگار



امروزه حتی شرکت های دخانیات نیز باور داند که سیگار برای شما مضر و در واقع خیلی مضر است! علاوه بر سیگار که خطرناک ترین دخانیات محسوب می شود، پیپ و سایر دخانیات بی دود نیز در این خطرها شریکند. یکی از دلایل مرگ کسانی که هرگز سیگار نمی کشند نیز، در معرض دود سیگار بودن می باشد.


ذر غرب بخصوص آمریکا، با اطلاع رسانی های انجام شده تعداد زیادی از مردم دست از دخانیات می کشند اما هنوز افراد زیادی هستند که به دخانیات اعتیاد دارند و از آن میان، نوجوانان نیز بخش عمده ای را تشکیل می دهند.


در آمریکا از هر 5 مرگ، یکی بخاطر استعمال دخانیات است. در طول سال این تعداد رقم قابل توجهی خواهد بود. بطور متوسط افرادی که سیگار نمی کشند نیز 14 سال بیشتر از افراد سیگار عمر می کنند. بر اساس آمار یک مرکز سرطان بین المللی، سیگار کشیدن 650 میلیون از 1.3 میلیارد سیگاری زنده در زمان حال را خواهد کشت.


همانطور که بارها شنیده اید، سیگار از عوامل اصلی ناراحتی های قلب عروقی شامل حملات قلبی، سکته و مشکلات دوره ای شریان هاست. 20 درصد مرگ های قلبی از سیگار است. 80 تا 90 درصد بیماران مبتلا به آمفیزم، بیماری ریه شان را به سیگار مدیونند.


برونشیت مزمن و ذات الریه نیز در بین سیگاریها رو به افزایش است. و این بیماریها پایانی ندارد، مواردی که کمتر به آنها توجه می شود مانند آب مروارید، سینوزیت، ناراحتی دندان و پیری زودرس پوست، سوزش معده، دیابت، پوکی استخوان و برای مردان نیز سرطان مثانه و مشکلات جنسی را به همراه خواهد داشت. فکر نکنید که سیگار لایت برای شما ایمن تر است، تنها دوز ایمن از دخانیات، صفر است.


شاید در فیلم های کلاسیک مردان سیگاری را ببینید که جذاب به نظر می رسد، اما حقیقت برعکس آن است. به دلیل آسیب سیگار به رگهای خونی، ناتوانی جنسی یکی از پیامدهای سیگار خواهد بود.


ترک سیگار همیشه مفید است، حتی اگر سالهای زیادیست که سیگار می کشید. در طول تنها چند روز رگ های شما خیلی از توانایی های خود را بدست می آورد. بعد از چند هفته طعم غذاها برای شما دلچسب تر خواهد بود و بوی ازاردهنده سیگار از بین می رود. تنظیم و پاک شدن ریه حدود یکسال طول می کشد.


در طول دو تا پنج سال خطر حملات قلبی و سکته کاهش می یابد. خطر سرطان ریه نیز بین 5 تا 9 سال بعد کاهش می یابد. افرادی که سیگار را کنار می گذارند به نسبت عمر بیشتری خواهند داشت و بودجه اضافی که صرف سیگار میشد حالا به جیبشان برمیگردد. چطور سیگار را ترک کنیم؟


نیکوتین اعتیادآور است و ترک کار آسانی نخواهد بود. راهی غیر از تلاش واقعی نیست، اما اگر اراده کنید، قادر به ترک خواهید بود.
برای ترک سیگار چند راه اصلی وجود دارد. خیلی از سیگاری ها سعی می کنند اول با تکیه بر خود ترک کنند، اما در انتها متوجه می شوند برای اینکار نیاز به اطلاعات زیادی هست. حتی اگر بتوانید ترک کنید باید بعد از آن نیز قدرت تحمل خود را تقویت کنید. همانطور که یک الکلی با یک بار نوشنیدن دوباره به عادت خود باز می گردد، حتی یک سیگار می تواند هوس شما به نیکوتین را بعد از سالها ترک کردن، آتش کند.


-خودتان را با قطع یک باره سیگار به تمسخر نگیرید، تقریباً هر کسی که سیگار را یک باره ترک می کند، دوباره به میلش به نیکوتین برمیگردد. در این راه به کمک خانواده و دوستان نیز نیاز هست:


-برای خود لیستی بسازید که چرا باید ترک کرد و لیستی از کسانی که می شناسید ترک کرده اند. اولین لیست به یادتان می آورد که چرا ترک سیگار مهم است و دومین لیست به یادتان می اورد که دوستانی که از شما قوی تر و باهوش تر نبوده اند نیز موفق شده اند.


-روز مشخصی را برای ترک سیگار تعیین کنید و به آن وفادار باشید. مثلاً روزی با مناسبت خاص مثل روز بیماران سرطانی و …
-ترک دسته جمعی نیز مفید است. یعنی حلقه ای از دوستان و آشنایان سیگاری را تشکیل دهید و شاید اینگونه بتوانید در جامعه خود مفید بوده و به دیگران نیز کمک برسانید.
-علایم رفتاری دوران ترک را در پیش بینی خود داشته باشید. مانند بیقراری، بداخلاقی، زودرنجی، میل شدید، سردرد، اضطراب، خواب آلودگی یا حتی بی خوابی. شدت این مشکلات ممکن است یک تا سه هفته پس از ترک در شما وجود داشته باشید و سپس بتدریج از بین می رود. برای غلبه بر این مشکل از خوراکی های کم کالری و آدامس های فاقد شکر یا آب نبات استفاده کنید تا دهانتان مشغول باشد. سرگرمی هایی داشته باشید تا ذهنتان مشغول شود. اگر اوضاع وخیم ترشد به پزشک مراجعه کنید. نفس عمیق و یوگا نیز آرامش بخش است.


-یک برنامه ورزش را شروع کنید، گرفتگی شما را آزاد می کند، خوابتان را خوب می کند و به نگهداری وزن کمک می کند. سی دقیقه پیاده روی خیلی مناسب است. رژیم غذاییتان نیز باید خوب باشد.


-حتی به تنها یک عدد سیگار تفریحی نیز فکر نکنید، یک پک ساده هم می تواند همه برنامه را خراب کند. پولی را که برای خرید سیگار می پرداختید، پس انداز نکنید و با آن جایزه ای به خود بدهید!


-استفاده از نیکوتین جایگزین نیز روش ایمنی ست. یعنی سیگارهایی که نیکوتین بسیار کمتری دارند و مواد مضر به بدن شما وارد نخواهد شد. مانند NicoDerm CQ و Nicorette برای کسانی که بیش از 25 سیگار می کشند مناسب است و مانند آدامس می باشد، نیاز دهانی به سیگار را برطرف می کند ولی برای برخی افراد بدطعم است و موجب سکسکه و سوء هاضمه می شود.


قرص لوزی شکل Nicotine و Nicotrol inhaler که حالت استنشاقی دارد. اسپری نیکوتین و.. -Bupropion که برای درمان افسردگی استفاده می شد اما بعنوان داروی ترک سیگار نیز پذیرفته شده است، نیکوتین ندارد و میتواند همراه یک جایگزین نیکوتین که در بالا ذکر شد استفاده شود، این دارو از افزایش وزنی که بخاطر ترک سیگار بوجود می آید تا حدی جلوگیری می کند و البته دارای عوارضی مانند خشکی دهان و بی خوابی است.


-Varenicline جدیدترین دارویی که برای ترک سیگار پذیرفته شده است. کارش این است که درخواست گیرنده های نیکوتین در مغز را بلاک کند و در عین حال آن را شبیه سازی کند تا درخواست نیکوتین کاهش یابد.
فراموش نکنید سیگار دشمن شماره یک سلامتی جامعه است.

دوشنبه 6/6/1391 - 21:10 - 0 تشکر 531827

روشهای نوین ترک سیگار


 در این مقاله به روشهای فراغت کلی از سیگار اشاره می گردد . در خصوص ترک سیگار می بایستی به نکات زیر اشاره نمود :


1-      به خود اعتماد به نفس داشته باشید و به کارهای سختی که قبلا" در مقابل شما قرار گرفته و به آسانی از عهده آن بر آمده اید فکر کنید


2-      هدف از ترک سیگار را در خودتان مشخص کنید .


3-      فایده های ترک سیگار را در یک لیست نوشته و هر روز بخوانید ، به طور مثال : عمر طولانی ، احساس بهتر در فرد ، پس انداز مالی و استشمام بوی بهتر .


4-    از افراد خانواده و دوستان خود درخواست کمک روحی و معنوی کنید . به شما کمک فکری نمایند ولی تحت هیچ شرایطی نمی بایست شما را متهم به این اشتباه نمایند ، فراموش نکنید که شما قدم بسیار بزرگی بر می دارید


5-      برای ترک سیگار روز مشخصی را تعیین نموده و فراموش نکنید که این روز شروع زندگی جدید شماست .


6-      برای ترک سیگار از کمکهای پزشک می توانید استفاده کنید .


7-    ورزش را در راس فعالیتهای خود قرار دهید ، در عین ورزش کسی به فکر سیگار کشیدن نمی باشد و سیگار قدرت بدنی را در عین ورزش کاهش می دهد در هفته حداقل 30-40 دقیقه ورزش کنید .


8-    در روز 3-5 دقیقه تمرین تنفسی کنید . چشمهای خود را ببندید ، از بینی خود نفس عمیق بکشید و برای چند ثانیه نفس خود را نگه داشته و به آرامی بازدم خود را از دهان خارج نمائید . خواهمید دید که با پیشرفت اینگونه تمرینها در تنفس تغییراتی حاصل می گردد .


9-   اگر کسی به شما سیگار تعارف کرد با قاطعیت کامل دستش را رد کرده و از ترک سیگار وی را مطلع سازید.


10- در روزیکه قرار است سیگار را ترک نمائید از چند روز قبل تر سیگار را کم کنید ، پاکت سیگار خود را فردی که صمیمانه شما را دوست دارد و سلامتی شما برای وی بسیار مهم است بدهید و تا روز ترک سیگار از وی بخواهید روزانه مقدار مصرف را به تدریج کم کنید .


11- در بین افراد سیگاری مرسوم می باشد که به سیگار به تدریج نمی بایستی ترک شود بلکه بصورت آنی می بایست ترک کنید . ولی در تحقیقات مشاهده می گردد که اینگونه ترک سیگار موجب اختلالات روانی می گرددد. از اینرو ترک تدریجی سیگار بدون هیچگونه عارضه روانی بسیار کارسازتر می باشد .


12-    اگر دوست و یکی از بستگان شما مایل به ترک سیگار می باشد بهتر است که با همدیگر این روند را طی نمائید و به یکدیگر اعتماد روحی القاء نمائید .


13-   دندانهای خود را همیشه تمیز نگه دارید .


14-   پس از ترک سیگار حتما" به خود جایزه بدهید .


15-  به جهت دفع سموم بدن که زائده مصرف سیگار می باشد روزانه به مقدار زیاد آب مصرف نمائید .ضمنا" با مصرف آب از خوردن مواد غذایی زیاد جلوگیری به عمل آمده و از مشکل چاقی بعد از ترک سیگار هم رهایی خواهید یافت .


16-  عموما" وقتی نارحت هستید ، پس از غذا ، پس از بازگشت از کار به منزل و در میهمانیها شما سیگار می کشیده اید ، در این مواقع با سرگرم کردن خود از مصرف سیگار خودداری نمائید .


17-  چون ممکن است که شما سالهای طولانی به استعمال مشغول بوده باشید دست و دهان شما شاید نتواند تحمل خالی بودن را نماید از این رو با مصرف شکلات ، خلال دندان ، و خشکبار از نظر روانی برای دست و دهان خود جسمی چون سیگار درست نمائید .


18-    نظر خود را در خصوص ترک سیگار نوشته و هر روز بخوانید .


19-    پشت عکس عزیزترین فرد زندگیتان جمله ای « به تو قول می دهم که دیگر سیگار نکشم » را نوشته و هر روز این عکس را دیده و آن را بخوانید .


20-  در صورت تمایل به استفاده سیگار به جای روشن کردن یک سیگار ، احساس خود را در دفتر خاطرات خود بنویسید و این دفتر را هر روز به همراه داشته باشید .




نویسنده: دکتر آرش نیک خلق - پزشكان ایران


برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.