• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن اجتماعي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
اجتماعي (بازدید: 6269)
يکشنبه 29/5/1391 - 2:15 -0 تشکر 518857
جوانان

تعطیلات در رختخواب یا چت روم؟


 

از طرح‌هایی مثل اکران فیلم‌های سینمایی افطار تا سحر که بگذریم واقعاً چه برنامه ریزی برای اوقات فراغت ویژه ماه مبارک رمضان شده است؟ غیر از این است که جوانان باید قبل از افطار را به خواب و بعد از آن را هم پای تلویزیون و در حال دیدن سریال‌های تمام نشدنی صدا و سیما بگذرانند.

 


فراغت

«اوقات فراغت»؛ شاید این کلمه خیلی‌ها را به یاد دوران مدرسه و دانشگاه بیاندازد، زمانی که امتحانات نوبت دوم هم داده می‌شد و جوانان و نوجوانانی که نه ماه تمام سعی کرده بودند فقط درس بخوانند حالا زمانی داشته باشند تا نفسی تازه کنند. اغلب خانواده‌ها هم آن زمانی که ما محصل بودیم هم حالا که تقریباً اوقات فراغت برایمان بی معنی شده است برای دوران تعطیلی بچه‌ها برنامه ریزی می‌کنند حالا این برنامه ریزی می‌تواند تدارک سفر باشد یا ثبت نام کودک و نوجوان محترم در کلاس‌های رنگ و وارنگ.

 نیاز به برنامه ریزی برای اوقات فراغت وقتی پررنگ‌تر دیده می‌شود که مسئولان محترم با شروع فصل گرما دائماً این کلمه را بر زبان می‌آورند و از طرح‌ها و برنامه‌هایشان برای پر کردن این سه ماه تعریف می‌کنند. البته بعد از تمام شدن این سه ماه هیچ کس به سراغ مسئول محترم نمی‌رود تا ببیند چقدر به وعده‌هایی که داده جامه عمل پوشانده شده است.

در هر حال اوقات فراغت ما هم مثل بسیاری از مسایل دیگر خود به معضلی تبدیل شده است که هنوز آسیب‌های عدم مدیریت آن مشخص نشده و مورد دقت و ارزیابی عینی قرار نگرفته است، چه بسیار نوجوانان و جوانان که در فصل گرم تابستان از بی‌حوصلگی، بی‌هدفی و نا‌آگاهی راهی خیابان‌ها می‌شوند و به ناهنجاری‌ها نزدیک می‌شوند، هیچ کارشناس مسایل اجتماعی نیست که چنین روند معیوب و ناموزونی را خطرساز و انحراف زا نداند و آن را مقدمه‌ای برای غلتیدن نوجوانان و جوانان مستعد در دنیای بزهکاری قلمداد نکند.

 افزون بر این، خلأ اوقات فراغت دانش‌آموزان و دانشجویان جوان میلیون‌ها ساعت مفید و پرظرفیت آن‌ها را باطل می‌کند و آن‌ها را از دانستن‌ها و مهارت‌های متنوع و حتی لازم محروم می‌سازد. متأسفانه نه فقط مراکز مسئول دولتی از عهده پر کردن و غنی‌سازی اوقات فراغت نوجوانان و جوانان بر نمی‌آیند بلکه صدا و سیما هم آموزش‌های اجرایی و واقع ‌گرایانه‌ای به خانواده‌ها ارائه نمی‌کند تا آنان حداقل خود آستین همت بالا زنند و برای جگر گوشه‌های در خطر خویش چاره‌ای مفید و کارشناسانه بیاندیشند.

 در این میان یک نکته مهم وجود دارد که اغلب مغفول مانده و در این بی‌توجهی‌ها بیشتر از نظرها دور مانده است، در حال حاضر اگر پسران نوجوان و جوان کمی آزادی عمل دارند و می‌توانند حداقل پایی به یک توپ پلاستیکی بزنند و در کوچه و خیابان با دوستان خود وقتی را به تفریح سپری کنند اما این امکان برای دختران وجود ندارد و آن‌ها اغلب در خانه‌ها با حداقل امکانات و با حوصله‌ای تنگ روبرو هستند که آنان را تا مرز افسردگی پیش می‌برد و تلاش مسئولان برای پر کردن ساعت‌های خالی دختران به صحبت کردن از پارک‌های ویژه بانوان محدود شده است، پارک‌هایی که البته جایی در جنوب شهر ندارند و تعداد آن‌ها هم آنقدر نیست که کفاف این جمعیت را بدهد. 

آمار نشان می‌دهد از حدود یك میلیون و 26 هزار نفر دانش‌آموزی كه در تهران وجود دارد اگر شش ساعت در روز فراغت داشته باشند، حدود 295 میلیون نفر اوقاتی دارند كه می‌توان برای آن برنامه‌ریزی كرد این در حالی است كه حداقل 20 تا 30 هزار نفر پسر 11 تا 21 ساله ساعت بیكاری را در مراكز گیم نت می‌گذرانند و به طور متوسط سالانه 20 میلیارد ساعت اوقات فراغت دانش‌آموزان كشور هدر می‌رود.

اوقات فراغت مجازی

كارشناسان مسائل تربیتی معتقدند در صورتی كه برای پر کردن اوقات فراغت برنامه‌ریزی شود این ایام می‌تواند در شكوفایی استعدادها نقش مهمی داشته باشد و همچنین اگر نظارت كاملی بر روی دانش‌آموزان صورت نگیرد، این ایام می‌تواند به عنوان یك تهدید جدی تلقی شود. همان طور كه بسیاری از مشكلات و ناهنجاری‌ها از سوی برخی دانش‌آموزان در ایام تعطیل صورت می‌گیرد، و این نشان دهنده اهمیت ویژه این دوران است كه توجه و برنامه‌ریزی خاصی را می‌طلبد؛ اما در حال حاضر به رغم وجود متولی اوقات فراغت جوانان، از بین 5/14 میلیون دانش‌آموز كشور تنها ده درصد تحت پوشش برنامه‌های اوقات فراغت بوده و مابقی رها هستند. آمار نشان می‌دهد از حدود یك میلیون و 26 هزار نفر دانش‌آموزی كه در تهران وجود دارد اگر شش ساعت در روز فراغت داشته باشند، حدود 295 میلیون نفر اوقاتی دارند كه می‌توان برای آن برنامه‌ریزی كرد این در حالی است كه حداقل 20 تا 30 هزار نفر پسر 11 تا 21 ساله ساعت بیكاری را در مراكز گیم نت می‌گذرانند و به طور متوسط سالانه 20 میلیارد ساعت اوقات فراغت دانش‌آموزان كشور هدر می‌رود.

فراغت

البته ای کاش مثل گذشته هدر رفتن اوقات فراغت به معنی گردش‌های گروهی در پارک‌ها و خیابان‌ها بود اما به تدریج فعالیت‌های گروهی رو به کاهش می‌روند و گروه های دوستی در دنیای واقعی محدود می‌شوند که این موضوع نمی‌تواند چندان خبر خوبی باشد زیرا میل به ارتباطات اجتماعی از دنیای واقعی در حال مهاجرت به دنیای مجازی هستند. یعنی خانواده، جوان یا حتی نوجوانانی را که دیگر برای فوتبال بازی کردن و یا رفتن به پارک از خانه بیرون نمی‌روند نمی‌توانند با خیال راحت بگویند که جوانشان از معرض خطرها جسته است بلکه باید این نکته را هم به یاد بیاورند که پناه بردن جوانان به دنیای مجازی برای پر کردن دقایق گرمی که به کندی می‌گذرد می‌تواند به مراتب خطرناک‌تر باشد. حتی می‌توان گفت رفتن به پارک‌ها و خیابان‌ها بسیار مطمئن‌تر و بی خطرتر از رواج سرگرمی‌های امروزی است زیرا رفتن به پارک و خیابان تا حدی هم قابل نظارت است و هم نوعی فعالیت جسمی تلقی می‌شود که می‌تواند انرژی‌های انباشته را آزاد کند و به فرد خستگی واقعی بدهد نه اینکه با اعتیاد به اینترنت روز به روز جوانانی با اضافه وزن بیشتر و خستگی کاذب شاهد باشیم، خستگی که تنها مربوط به چشم و گردن است و به تمام بدن تعمیم داده می‌شود و جوان پرنشاط گذشته را به جوان خموده ای تبدیل می‌کند که آخر شب‌ها پای رایانه به خواب می‌رود بدون اینکه انرژی روحی و جسمی‌اش واقعاً مصرف شده باشد.

ماه رمضان و لحظه‌هایی که نمی‌گذرند

تابستان این چند سال و چند سال آینده یک تفاوت عمده با سایر تابستان‌ها دارد، آن هم این است که در این سال‌ها ماه رمضان مقارن شده است با زمان تعطیلی و فراغت جوانان و نوجوانان یعنی باید به مدت یک ماه دور بسیاری از تفریحات را خط کشید اما آیا نمی‌توان با برنامه ریزی درست کاری کرد که این ماه هم با شور و نشاط ویژه خودش سپری شود؟ از طرح‌هایی مثل اکران فیلم‌های سینمایی افطار تا سحر که بگذریم واقعاً چه برنامه ریزی برای اوقات فراغت ویژه ماه مبارک رمضان شده است؟ غیر از این است که جوانان باید قبل از افطار را به خواب و بعد از آن را هم پای تلویزیون و در حال دیدن سریال‌های تمام نشدنی صدا و سیما بگذرانند و اگر وقتی ماند سری به فیس‌بوک و سایت‌های اجتماعی بزنند؟

در پایان نباید فراموش کنیم که اوقات فراغت یک مسئله مهم و اثرگذار است و هرگز نمی‌توان آن را به عنوان یک امر حاشیه‌ای از نظر دور داشت. اگر ناهنجاری‌های اجتماعی ما را آزار می‌دهد و پی راه‌ چاره می‌گردیم باید برای اوقات فراغت فکر کنیم، مطالعه کنیم، برنامه بریزیم، و با اعتبارات لازم برنامه‌های کارشناسانه را اجرایی کنیم.‏

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 4:59 - 0 تشکر 525871

ایدز و آزمایشات قبل از ازدواج





ازدواج تحول عمیقی در زندگی هر فرد است که در آن شناخت و اشتراکات اجتماعی، فرهنگی، دینی و سیاسی مهمترین اصول می باشد و در عین حال آگاهی از میزان سلامت زوجین نیز جایگاه ویژه ای دارد.به همین منظور خواسته بسیاری از خانواده هاست که انجام آزمایش ایدز در آزمایش های پیش از ازدواج دختر و پسر گنجانده شود تا از سلامت طرف مقابل اطمینان حاصل کنند.


آزمایش ایدز

افزایش آمار ایدز در سال‌های اخیر، برای همه نگران‌كننده است. اما وقتی اعلام می‌شود كه بیش از 50 درصد موارد جدید ابتلا به ایدز مربوط به افراد زیر25سال است، این نگرانی‌ها بخصوص برای خانواده‌ها چند برابر می‌شود زیرا به دلیل نبود آزمایش اجباری بیماری‌هایی چون ایدز و هپاتیت پیش از ازدواج، بسیاری از افرادی كه ازدواج می‌كنند از بیماری‌شان بی‌خبرند.


هم چنین در هفته های اخیر در همایشی اعلام شد که رفتارهای پرخطر به گروه سنی 15 تا 22 سال كاهش یافته و نوجوانان از 15 سالگی در معرض خطر ابتلا به ویروس ایدز هستند.


به بیانی دیگر در حالی که وارد هزاره جدید شده ایم، ویروس از بین برنده سیستم ایمنی بدن انسان یا همان HIV به ایفای نقشی بـرجستـه در بـه خـطر انـداختـن سـلامتی بشر در سراسر جهان ادامه می دهد. آمـارهـای ارائـه شـده اخـیر از سوی سـازمـان مـلل نـشان می دهـد که تقریباً 34 میلیون نفـر از مردم جهان به این بیماری مبتلا هستند و هر ساله تعـداد 5.6 میلیون نفر به این تعداد افزوده می گردد.


این اعداد و ارقام‌ از این جهت خانواده‌ها را نگران می‌كند كه جوانانشان در معرض خطر قرار می‌گیرند. اما این بحث یك مساله دیگر هم به همراه دارد كه هر چند وقت یك بار بر سر زبان‌ها می‌افتد؛ اجباری شدن آزمایش ایدز پیش از ازدواج.سال گذشته دكتر محمد اسماعیل مطلق، رییس اداره سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت خبر داده بود که گنجاندن آزمایش ایدز، در آزمایش‌های قبل از ازدواج را در دست برنامه ریزی داریم.


موافقان اجباری شدن آزمایش ایدز پیش از ازدواج معتقدند با افزایش آمارهای ابتلا به این بیماری و در نظر گرفتن تعداد جوانان در سن ازدواج، بهتر است با اجباری شدن این آزمایش از یك سو جلوی تولد نوزادان مبتلا به ویروس اچ آی وی گرفته شود و از سوی دیگر اطمینان خاطری برای خانواده‌ها فراهم شود.




موافقان اجباری شدن آزمایش ایدز پیش از ازدواج معتقدند با افزایش آمارهای ابتلا به این بیماری و در نظر گرفتن تعداد جوانان در سن ازدواج، بهتر است با اجباری شدن این آزمایش از یك سو جلوی تولد نوزادان مبتلا به ویروس اچ آی وی گرفته شود و از سوی دیگر اطمینان خاطری برای خانواده‌ها فراهم شود




اما طی هفته های اخیر دکتر حمید عمادی کوچک، معاون آموزشی دانشکده پزشکی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا - واحد علوم پزشکی ایران، با بیان این مطلب، گفت: انجام این آزمایش اگر به صورت داوطلبانه و قبل از ازدواج صورت گیرد بهتر است تا زوجین با رضایت و تفاهم کامل برای انجام این تست اقدام كنند. زیرا با اجباری شدن آن بسیاری از راه های نادرست تقلب و دخالت در نتیجه آزمایش و واکنش‌هایی از این قبیل را به دنبال خواهد داشت.


این متخصص بیماریهای عفونی با تاکید بر اینکه از آن جایی که بیماری ایدز ممکن است به مدت 3 ماه پس از ورود ویروس به بدن تشخیص داده ‌شود، افزود: بهتر است این آزمایش، قبل از ازدواج برای اطمینان از سلامتی و به صورت داوطلبانه انجام گیرد، کما اینکه اگر فردی قبل از ازدواج رفتارهای پرخطر چون استفاده از سرنگ مشترک در تزریق یا داشتن شریک جنسی متعدد باشد، ممکن است به بیماریهای عفونی مانند هپاتیت مبتلا شده باشد و درصد بسیار کمی از افراد بر اثر نیش پشه یا رعایت نکردن نکات بهداشتی در دندانپزشکی به این قبیل بیماریها مبتلا می شوند. بنابراین داشتن آگاهی و کسب دانش در این زمینه برای همه ضروری بوده و در به کار گیری آن در امر ازدواج امری مهم تر تلقی می شود.


آزمایش خون

در حال حاضر آخرین آمار تعداد مبتلایان به ایدز در كشور حدود 23 هزار و 125 نفر است كه بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت آمار واقعی مبتلایان به ایدز در هر كشور حدود چهار برابر بیشتر از آمار رسمی است.


بر اساس این آمار، موارد ابتلا به ایدز در ایران در زنان 8.5 درصد و در مردان 91.5 درصد است. همچنین راه انتقال ایدز از طریق اعتیاد تزریقی 69.8 درصد، مادر به كودك 0.8 درصد، موارد نامشخص 18.3 درصد و از طریق آمیزش جنسی 10 درصد گزارش شده است.


با این تفاسیر در حال‌ حاضر زوج‌های جوان باید قبل از ازدواج، پاسخ آزمایش‌های تشخیصی برای تالاسمی و اعتیاد به موادمخدر را به دفتر ثبت ازدواج ارائه كنند؛ اما انجام آزمایش تشخیص ایدز برای ازدواج اجباری نیست.


اما با توجه به استقبال خانواده‌ها، سوالی كه مطرح می‌شود این است كه امكان اجباری شدن آزمایش ایدز وجود دارد یا این‌كه نتیجه این آزمایش چقدر معتبر خواهد بود؟


آزمایشی كه اعتبار ندارد


ظاهرا آزمایش اجباری ایدز در دنیا هم تنها در برخی از كشورها انجام می‌شود و از طرفی ویروس اچ آی وی نیز به راحتی دستش را رو نمی‌كند.


دكتر محمدمهدی گویا، رییس مركز بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت از جمله كسانی است كه انجام این آزمایش تا قبل از ازدواج را ضروری نمی‌بیند.


او می‌گوید: اجباری بودن این آزمایش در كشورهایی صورت می‌گیرد كه تعداد مبتلایان به بیماری ایدز در جمعیت در سن باروری آنها به 5 درصد رسیده باشد؛ در حالی كه تعداد مبتلایان این بیماری در كشور ما هنوز كمتر از یك درصد جمعیت در سن باروری است.


او ادامه می‌دهد: از طرفی ممكن است نتیجه آزمایش ایدز فردی منفی باشد؛ اما فرد در دوره پنهان بیماری باشد.




رییس مركز بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت معتقد است اجباری شدن آزمایش ایدز پیش از ازدواج، نه مقرون به‌صرفه است و نه اعتبار و ارزش علمی دارد؛ اما زوج‌هایی كه تمایل به این كار دارند، می‌توانند با مراجعه به مراكز مشاوره پیش از ازدواج، درخواست كنند كه چنین آزمایشی انجام دهند




در واقع از زمانی كه ویروس وارد بدن فرد می‌شود تا هنگامی‌كه نتیجه آزمایش مثبت شود، فاصله وجود دارد، كه ممكن است این فاصله حتی به سال هم برسد. به این مرحله، مرحله پنجره می‌‌گویند. در مرحله پنجره، فرد آلوده و آلوده‌‌كننده است ولی نتیجه آزمایش او به‌ طور كاذب، منفی می‌‌شود بنابراین داشتن یك تست منفی به معنای آلوده نبودن به ویروس HIV نیست.


براین اساس، رییس مركز بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت معتقد است اجباری شدن آزمایش ایدز پیش از ازدواج، نه مقرون به‌صرفه است و نه اعتبار و ارزش علمی دارد؛ اما زوج‌هایی كه تمایل به این كار دارند، می‌توانند با مراجعه به مراكز مشاوره پیش از ازدواج، درخواست كنند كه چنین آزمایشی انجام دهند.


لزوم آموزش


كنار هم گذاشتن نظرات موافقان و مخالفان این بحث به اینجا می‌رسد كه اجباری شدن این آزمایش برای خاطرجمعی زوجین می‌تواند راه‌حل خوبی باشد؛ اما مهم‌تر از این كار، آگاهی دادن به جوانان نسبت به راه‌های پیشگیری از ابتلا به ایدز، پرهیز از روابط خارج از چارچوب خانواده و جلوگیری از رفتارهای پرخطر آگاه كرد.


در واقع بـا نـبـودن واکسـن و درمان قطعی، تلاش ما برای غلبه بر بیماری مسـری HIV بـایـد روی پیشگیری از آن تمرکز یابد. چـه اعـمـال جـنـسی بـاشـد، چـه مـصـرف مـواد مخـدر و چه رفتارهای دیگری که فرد را در معرض خطر ابتلا قرار دهد؛ لازم اسـت مـردم از آموزش ها و مهارت های صحیح برای محافظت از خودشان بهره مند گردند.


بر این اساس بهتر است آزمایش ایدز قبل از ازدواج برای اطمینان از سلامت و به صورت داوطلبانه از سوی زوج‌ها انجام گیرد و ابزار‌های لازم نیز برای آموزش عمومی در گروه‌های سنی نوجوان و جوان فراهم شود.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 4:59 - 0 تشکر 525872

ندید پدید‌ها و مهریه های بالا





مهریه مثل لقمه‌ای در گلو مانده است، از یك طرف زنان برای نجات از آینده مبهم‌شان به آن چنگ می‌زنند و از سوی دیگر مردان بدشان نمی‌آید اگر بتوانند از زیر بار آن شانه خالی كنند، در این میان قانونگذاران هم نمی‌دانند كه برای متعادل كردن مهریه و كاستن از تبعات اجتماعی آن باید دقیقا چه كار كنند.




مهریه

تجربه ثابت كرده كه مهریه قانون‌بردار هم نیست، یعنی مردم منتظر نمی‌مانند تا قانونگذار سبك خاصی از زندگی را برایشان تدوین كند و آنها هم گوش به فرمان بدهند و همان راه دیكته‌شده را بروند. برای همین است كه اوضاع مهریه در كشور ما تا این حد نابسامان شده است.


هم استاد دانشگاه است و هم نفر اول بورد تخصصی جراحی، اما به دلیل اینکه توان پرداخت مهریه به صورت یک باره را نداشته و با درخواست اقساطی شدن بدهی‌اش موافقت نشده، نزدیک به یک ماه است که در زندان به سر می‌برد. این‌ها را برادرش می‌گوید که او هم پزشک است.


دکتر ناصر در مورد برادر زندانی‌اش می‌گوید: فرزند شهید هستیم و برادرم با دسترنج خودش اندوخته‌ای داشت که حالا به خاطر شکایت مسدود شده است و قبول کرده که مابقی مبلغ مهریه را به صورت قسطی پرداخت کند اما قاضی موافقت نکرده و حتی درخواست مرخصی‌اش هم دوبار رد شده است. مانده‌ایم که چه کنیم.


اما جوانی که به دادگاه خانواده مراجعه کرده، شرایط متفاوتی دارد و از دادگاه درخواست اعسار کرده و قرار است امروز چند نفر از همکارانش شهادت بدهند که آه در بساط ندارد. شاید به این روش با پرداخت یک سکه در ماه موافقت بشود و زندانی نشود.


وقتی از وی می‌پرسیم که مهریه همسرت چه بود، با ناراحتی می‌گوید: 300 سکه. البته آن موقع سکه اینقدر گران نبود ولی چون سکه ثبت شده، باید سکه پرداخت کنم؛ یعنی تا زمانی که پیر شوم باید هر ماه با چندرغاز پول زندگی کنم و بقیه را قسط بدهم.




 طی 2 سال گذشته، حدود 10 هزار نفر به دلیل مهریه زندانی و آزاد شده‌اند و این نشان می‌دهد که مهریه و ناتوانی مرد در پرداخت آن یکی از مواردی است که از حساسیت ویژه‌ای برخوردار است و باید برای آن تدبیری اندیشید




زندانیانی که شاید مجرم نیستند!


محمدعلی ساری ،معاون ستاد دیه کشور، در گفتگو با خبرنگار مهر با انتقاد شدید از وضعیت صعودی آمار زندانیان مهریه در کشور، آمار زندانیان مهریه را در کشور نگران کننده عنوان کرد و گفت: زندانیان مهریه و چک بالاترین آمار زندانیان جرائیم غیرعمد در کشور را به خود اختصاص داده اند.


جمله «حالا مهریه را کی داده و کی گرفته» اینقدر کلیشه شده بود که با استناد به آن همه جور مهریه را تایید کردیم و در نتیجه، حالا با زندانیان زیادی مواجه هستیم که قدرت پرداخت مهریه را نداشته‌اند؛ زندانیانی که تعدادشان، مجلس را نیز نگران کرده  است.


 سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس با اشاره به اینکه ستاد دیه و مجلس از مدت‌ها قبل به دنبال ارائه راهکاری برای کاهش زندانیان مهریه هستند، گفت: براساس آمارهای ارائه شده به مجلس، در حال حاضر 2 هزار نفر به دلیل ناتوانی در پرداخت مهریه همسرانشان، در زندان به سر می‌برند که این رقم نسبت به سال‌های قبل افزایش یافته است.


هم چنین، طی 2 سال گذشته، حدود 10 هزار نفر به دلیل مهریه زندانی و آزاد شده‌اند و این نشان می‌دهد که مهریه و ناتوانی مرد در پرداخت آن یکی از مواردی است که از حساسیت ویژه‌ای برخوردار است و باید برای آن تدبیری اندیشید.


مهریه

رحیمی افزود: در زمان بررسی لایحه حمایت از خانواده، پیشنهادهایی برای جلوگیری از ثبت مهریه‌های سنگین و نامتعارف و هم چنین کاهش زندانیان مهریه ارائه داده شد که هیچ کدام مورد تایید قرار نگرفت و از لایحه حذف شد. اخذ مالیات از مهریه و قسط بندی مهریه برای مردانی که عسر و حرج آن‌ها به دادگاه اثبات شده باشد از جمله این موارد بود.


مهریه که هدیه مرد به همسرش محسوب می‌شده، بر اثر عواملی مثل تجمل گرایی، گاهی اوقات به عاملی تبدیل می‌شود که به جای اینکه دوام زندگی‌ها را افزایش دهد، برعکس عمل کرده و طول عمر زندگی مشترک را کم می‌کند.


وکیلی که در حوزه خانواده فعالیت می‌کند در این باره می‌گوید: «زندگی مشترک یعنی شراکت دو نفر با همدیگر. اینجاست که هر چقدر مهریه افزایش پیدا کند، شرکا از هم واهمه پیدا می‌کنند و هر بحث کوچک و عادی هم می‌تواند منجر به سو برداشت شده و اختلافات را بزرگ کند؛ چون مبلغی در میان است که گزاف تعیین شده.»


اکنون با مردانی مواجه هستیم که دارایی دارند اما اموالشان را به صورت صوری به نام افراد دیگر می‌کنند تا از پرداخت مهریه طفره بروند و یا درخواست اعسار کنند؛ چه بسا اگر مهریه کمتری در میان بود، پرداخت یکجای مبلغ برایشان مقدور می‌شد و درخواست تقسیط هم نمی‌کردند. اما در عین حال افرادی نیز هستند که واقعا توانایی پرداخت مهریه را ندارند و اگر نتوانند این موضوع را اثبات کنند، زندانی خواهند شد.




مهریه که هدیه مرد به همسرش محسوب می‌شده، بر اثر عواملی مثل تجمل گرایی، گاهی اوقات به عاملی تبدیل می‌شود که به جای اینکه دوام زندگی‌ها را افزایش دهد، برعکس عمل کرده و طول عمر زندگی مشترک را کم می‌کند




عضو شورای فرهنگی- اجتماعی زنان در این باره می‌گوید: هم اکنون نگاه ابزاری به مهریه در جامعه رواج یافته و با افزایش میزان مهریه، شاهد هستیم که تعداد افرادی که ناتوان از پرداخت هستند و زندانی می‌شوند، رو به افزایش است.


مینو اصلانی، راهکار را در ارائه قوانین جدید دانسته و در ادامه می‌گوید: باید قوانینی وضع شود که از ثبت مهریه‌های سنگین در هنگام عقد جلوگیری کند. هم چنین با فرهنگ سازی‌های لازم و برگزاری کلاس‌های مختلف برای جوانان و دانشجویان این موضوع به آن‌ها تفهیم شود که مهریه سنگین موجب تضمین زندگی نمی‌شود.


اکنون از یک سو، روند تورمی مهریه به شدت رو به افزایش است و از سوی دیگر، با افزایش معنی دار نرخ طلاق مواجه هستیم. به عبارتی بهتر، به نظر می‌رسد که سنت حسنه «مهریه» کارکردش را از دست داده است و اینجاست که باید مسئولین دست به کار شوند و با وضع قوانین جدید و فرهنگ سازی، در احیای آن بکوشند. به عنوان مثال، باید از ثبت مهریه‌های بالا خودداری کرد یا با ذکر دو عبارت عندالمطالبه یا عندالاستطاعه در سندهای ازدواج و فرهنگ سازی در این زمینه، حداقل اقدامی در راستای کاهش زندانیان مهریه انجام داد.


ضرورت فرهنگسازی بسیار مهم است:


ازدواج-مهریه

در حال حاضر بسیاری از دختران گمان می‌كنند تعیین مهریه های سنگین نشانه كلاس بالا و مایه مباهات است، بنابراین لازم است این بینش اشتباه با فرهنگ‌سازی از میان برود.


ضمن این كه به گفته كارشناسان، زندان افتادن مردی كه استطاعت پرداخت مهریه سنگین را ندارد، نیز مشكلی را حل نمی‌كند و در این میان زن و شوهر هر دو خسارت می‌بینند وعمر و زندگی خود را در راهروهای دادگاه خانواده از دست می‌دهند.


غضنفرآبادی، عضو كمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی ،در این باره می‌گوید:


تلاش برای فرهنگسازی و تغییر نگرش جوانان و خانواده‌ها نسبت به ازدواج و مهریه را بهترین راه برای سر و سامان دادن به اوضاع كنونی می‌داند، در عین حال تاكید دارد كه اگر در مورد مهریه بحث‌های جدی و كارشناسی مطرح شود و نیاز به قانونگذاری داشته باشد مجلس آماده است تا نسبت به تصویب قوانین جدید و اصلاح قوانین قدیمی اقدام كند.


البته از آنجا كه پیروی از قوانین در امور شخصی و خانوادگی معمولا به مذاق افراد در آستانه ازدواج خوش نمی‌آید، شاید بهتر باشد كه مردها به عنوان پذیرندگان مهریه‌های عندالمطالبه بدانند كه عقدنامه‌های ازدواج جزو اسنادی هستند كه قابلیت اجرا دارند و هیچ‌كدام از مفاد آن شوخی نیست.


بنابر این غیر از اصلاح قوانین به نظر می‌رسد برنامه‌ریزان فرهنگی، نهادها و سازمان‌های فرهنگ‌ساز، رسانه‌ها و دیگر سازمان‌های ذی‌ربط باید برای تغییر فرهنگ مردم و همچنین گرایش آنها به تعیین مهریه‌های سنگین دست به كار شوند، چرا كه تجربه ثابت كرده است زندگی بادوام و توام با خوشحالی هیچ ارتباطی با مهریه‌‌های آنچنانی ندارد. خوشبختی جای دیگر پنهان است كه باید آن را پیدا كرد.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 4:59 - 0 تشکر 525873

سوژه داغ سایت‌های همسریابی





سایت های همسریابی، دوباره به سوژه داغی بدل شده اند. البته این بار با عنوان دولتی. اما گویا فعالیت پایگاه های همسریابی، چندان هم برای دستگاه قضا، قانونی و قابل پذیرش نیست.




همسریابی

 یک قاضی جرایم رایانه ای، فعالیت پایگاه های اینترنتی همسریابی را قانونی نمی داند: "عضویت در این سایت ها به خودی خود جرم نیست اما قرار دادن تصاویر نامناسب، دسترسی به اطلاعات محرمانه شخصی افراد و انتشار بدون رضایت آنها از جمله زمینه های جرم در این حوزه هستند."


نکته اینکه سایت های همسریابی دولتی، از وزارت ورزش و جوانان درآمدند. هرچند که سید باقر پیشنمازی، معاون امور فرهنگی و تربیتی وزارت ورزش و جوانان می گوید: "عنوان دقیق مراکزی که در زمینه ازدواج فعالیت می‌کنند "مراکز تخصصی ازدواج و خانواده" است،" به گفته او "مراکز تخصصی ازدواج و خانواده مراکز متفاوتی از مشاوره هستند. این مراکز در ارتباط با ازدواج و آموزش‌های قبل و حین ازدواج فعالیت دارند. افرادی که در رابطه با ازدواج و پس از ازدواج نیازمند مشاوره هستند به مراکز مشاوره‌ای مراجعه می‌کنند."


گفت وگوی خبرآنلاین با معاون امور فرهنگی و تربیتی وزارت ورزش و جوانان را بخوانید:


در آبان ماه سال 88 در دولت مصوبه‌ای به تصویب رسید که سازمان ملی جوانان به عنوان متولی تدوین آیین‌نامه اجرایی قانون تسهیل ازدواج جوانان تعیین شده بود. با توجه به تغییراتی که به وجود آمد، در این باره وزارتخانه تا کنون چه اقداماتی را انجام داده است؟




یک قاضی جرایم رایانه ای، فعالیت پایگاه های اینترنتی همسریابی را قانونی نمی داند: "عضویت در این سایت ها به خودی خود جرم نیست اما قرار دادن تصاویر نامناسب، دسترسی به اطلاعات محرمانه شخصی افراد و انتشار بدون رضایت نها از جمله زمینه های جرم در این حوزه هستند."




تعبیر قانون این است که دولت موظف به تهیه طرح جامع آموزش و مشاوره قبل و بعد از ازدواج است، و مطابق آن باید طرح جامع آموزش و مشاوره قبل و پس از ازدواج مشتمل بر برنامه‌های مشاوره‌ برای همسریابی، تشکیل خانواده، آماده‌سازی زوج‌های جوان برای آغاز زندگی مشترک، آشنایی با حقوق خانواده و اخلاق همسرداری، آمادگی برای داشتن فرزند را تهیه و به مجلس ارائه کند. با وجود اینکه مدت زیادی از تأسیس وزارت ورزش و جوانان نمی‌گذرد و بخش عمده‌ای از وقت مسئولان این وزارتخانه صرف مسائل تأسیسی، تدوین چارت سازمانی و تعیین شرح وظایف شده است اما به دلیل اهمیت این موضوع تلاش شد که در اولین فرصت کار ناتمامی که در این زمینه از قبل شروع شده بود، نهایی شود.


جلسات متعددی در این زمینه برگزار شد و تلاش شد تا با حداکثر دقت، این آئین‌نامه تدوین شود. بر اساس این آئین‌نامه 2 نوع مرکز در حوزه ازدواج خواهیم داشت. باید توجه داشت که مراکز تخصصی ازدواج و خانواده مراکز متفاوتی از مشاوره هستند که در این آیین‌نامه درنظر گرفته شده است. این مراکز در ارتباط با ازدواج و آموزش‌های قبل و حین ازدواج فعالیت دارند و افرادی که در رابطه با ازدواج و پس از ازدواج نیازمند مشاوره هستند به مراکز مشاوره‌ای مراجعه می‌کنند.


درباره جزئیات این آیین نامه بیشتر توضیح می دهید؟


همسریابی

طبق آیین نامه ای که باید در دولت به تصویب برسد، داوطلبانی که در صدد ایجاد مراکز مشاوره و ازدواج هستند از سوی ما احراز صلاحیت می شوند و تضمین ها و تعهدهایی از آنها دریافت می کنیم .برخی از این موسسات کارشان حضوری و برخی غیرحضوری است. علاوه بر جوانان در سن ازدواج به افرادی که به هر دلیلی همسرشان را از دست دادند نیز خدمات همسرگزینی ارائه می شود.آ قایان و خانم ها می توانند از طریق سایت اطلاعات داوطلبان متقابل، همسر همتا و همطراز خود را جستجو و برای ازدواج اقدام کنند.


در این آیین نامه بسیاری از چارچوبها و روشها و حتی شرایط فیزیکی دفاتر تخصصی مشخص شده است. اگر این آیین نامه به تصویب رسد یکی از گام های اساسی در زمینه ازدواج برداشته می شود.


پروانه فعالیت مراکز تخصصی ازدواج و خانواده چگونه صادر می شود؟


پروانه این مراکز یکساله است اما مدل سطح بندی را پیش بینی کردیم که اگر مرکزی دو سال پشت سر هم سطح یک را بیاورد به آن پروانه دائم داده شود و همچنین شرایط رقابتی را فراهم کرده ایم که مراکز به استانداردها پایبند باشند. به نظر من اگر بتوانیم از طریق این مراکز ازدواج را بیش از اینکه مبتنی بر احساسات باشد مبتنی بر عقل و دور اندیشی کنیم می توانیم بر کاهش آمار طلاق تاثیر بگذاریم.


شما پیش بینی می کنید با توجه به اینکه دو ماه به پایان فعالیت مجلس مانده این مصوبه ابلاغ شود؟


قابل پیش بینی نیست. چون ممکن است که این آئین‌نامه را برای دستگاه‌های مختلف ارسال کنند و نظر آنها را نیز بخواهند.ابلاغ نهایی این آئین‌نامه بستگی به نظر کمیسیون فرهنگی دولت دارد.




پروانه این مراکز یکساله است اما مدل سطح بندی را پیش بینی کردیم که اگر مرکزی دو سال پشت سر هم سطح یک را بیاورد به آن پروانه دائم داده شود و همچنین شرایط رقابتی را فراهم کرده ایم که مراکز به استانداردها پایبند باشند. به نظر من اگر بتوانیم از طریق این مراکز ازدواج را بیش از اینکه مبتنی بر احساسات باشد مبتنی بر عقل و دور اندیشی کنیم می توانیم بر کاهش آمار طلاق تاثیر بگذاریم




در این صورت تکلیف مؤسسات مشاوره‌ای که از پیش مجوز فعالیت داشته‌اند چه می شود؟


مراکزی که از قبل پروانه فعالیت داشتند مربوط به مراکز مشاوره است. در حوزه ازدواج هیچ پروانه‌ای صادر نشده است. اما اگر مراکزی در حوزه ازدواج فعالیت می کنند مشکلات احتمالی به عهده خود آنهاست چون بدون پروانه فعالیت کرده‌اند. برخی از این مراکز در فضای مجازی فعالیت می‌کنند و برخی دفاتری نیز دارند. اما در مورد مراکز مشاوره که از قبل پروانه داشتند، صدور پروانه اولیه را برای آنها تأیید می‌کنیم اما به دلیل اینکه بر اساس برنامه پنجم توسعه صدور پروانه به جز مسیر آیین‌نامه دولت غیرمجاز است قاعدتا ما اختیار قانونی در این زمینه نداریم که پیش از ابلاغ آیین‌نامه دولت، اقدام به تمدید و یا صدور پروانه آنها کنیم.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 5:0 - 0 تشکر 525874

جوانان آشفته سرزمین ما





آشفتگی اجتماعی که در جامعه شناسی به آنومی معروف است وضعیتی است که در آن هنجارهای مسلط یک جامعه قدرت تاثیر گذاری اش را بر رفتار و اراده جمعی از دست می دهد.




این واژه اگرچه دارای ریشه یونانیست اما اول بار توسط امیل دورکیم جامعه شناس مطرح فرانسوی در کتب تقسیم کار و خودکشی بیان شد که ناظر بر حالتی است که جامعه به دلایلی دچار بی هنجاری یا بحران هنجارهاست.


به نظر دورکیم در جوامع صنعتی به دلیل سرعت تحول جامعه منافع پاره ای از گرو ها با هم در تضاد قرار می گیرد و هیچ کس در جای خودش نیست.در حقیقت باید گفت در روند صنعتی شدن جوامع ، جامعه از یک وضعیت ثابت قبلی در جهت رسیدن به تعادل جدید حرکت می کند.


جوانان

در طی این حرکت ارزشهای مرحله قبل سست شده و هنجارها و نرم های رفتاری وابسته به آن هنجارها اقتدار خود را از دست داده و از طرفی هنجارهای جدید هم نتوانسته جای خود را در رفتارهای مردم پیدا کند لذا در این حالت افراد جامعه مخصوصا جوانان دچار وضعیت بی هنجاری می شوند که به آنومی معروف است.


این اتفاق هم اکنون بیشتر در جوامع در حال توسعه رخ می دهد که دارای سنت های محکم و لایتغیری در عرصه های مختلف اجتماع داشتند و هم اکنون با ورود فرهنگ توسعه و تکنولوژی های نوین خود را در وضعیتی می بینند که جوانان از قواعد سنتی اطاعت نمی کنند و قوانین جامعه نوین را نیز نمی دانند.




در روند صنعتی شدن جوامع ، جامعه از یک وضعیت ثابت قبلی در جهت رسیدن به تعادل جدید حرکت می کند




این وضعیت بی هنجار موجبات ایجاد مخاطرات اجتماعی فراوان می شود که امیل دورکیم یک نمونه آن را در بروز پدیده خودکشی بررسی کرده است.


به عنوان مثال در جامعه ما طلاق تا مدتها امری مزموم بود و نگاه جامعه سنتی به زن مطلقه ، فرزندان طلاق و حتی مردی که زن خود را طلاق داده است نگاهی توام با برخی پیش داوری ها بود.


اما با رشد طلاق که به طور حتم در برخی از زندگی ها یک ضرورت است و ازدیاد این پدیده به نظر می رسد که شکل جدیدی از روابط زناشویی البته در شهرها و مخصوصا تهران در حال شکل گیری است که طلاق در آن لزوما پایان همه چیز و دروازه ورود به دنیای مطرودان نیست.


اما در این میان هستند کسانی که با نگرشهای جدید نمی خواهند تا ابد بر یک زندگی نابسامان پای بفشارند و از طرف دیگر در مواجهه با پدیده طلاق کاملا از پیامدهای سنتی آن در هراسند این گونه افراد دچار آنومی هستند. بیشتر قتلها و خشونت های خانوادگی در نزد همین افراد رخ می دهد که نه از زندگی خود راضیند و نه می توانند طلاق بدهند.




در طی این حرکت ارزشهای مرحله قبل سست شده و هنجارها و نرم های رفتاری وابسته به آن هنجارها اقتدار خود را از دست داده و از طرفی هنجارهای جدید هم نتوانسته جای خود را در رفتارهای مردم پیدا کند لذا در این حالت افراد جامعه مخصوصا جوانان دچار وضعیت بی هنجاری می شوند که به آنومی معروف است




این معضلات برای جوانان به شکل بحران هویت رخ می نماید . و منصه بروز و ظهور آنها در پیروی جوانان از هنجارهای زودگذر، مدهای عجیب و غریب و بالاخره بی آرمانی و پوچ گرایی رخ می نماید. که اگر در همین مرحله کنترل شود باز جای شکر است.


اما برخورد غلط و فاقد آگاهی بخش رسمی جامعه با این پدیده می تواند باعث کانالیزه شدن بی هنجاری در ایجاد و رشد جرایم اجتماعی شود.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 5:0 - 0 تشکر 525875

برای آنها که از ازدواج فرار می کنند





نگرش افراد به ازدواج ، به عنوان یک واقعیت اجتماعی، تحت تأثیر فرهنگ و نقش و موقعیتی است که فرد، در آن زندگی می‌کند. بنابراین، دیدگاه فرد نسبت به ازدواج ، تابع فرهنگی است که به آن تعلق دارد. این دیدگاه، همچنین با جایگاه فرد در جامعه ، ارتباط تنگاتنگ دارد.




از طرف دیگر، مسئله مشکلات و موانع ازدواج از یک سو و آرزوها، ایده‌آل‌ها و تصویری که دختران و پسران از آینده و زندگی مشترک خود دارند، از سوی دیگر، موجب شده است که جوانان، به آسانی، تن به ازدواج ندهند و به عبارت دیگر، از آن بگریزند.


ازدواج

مهم‌ترین عواملی را که در شکل‌دهی به بحران ازدواج مؤثّر هستند، به اجمال، مورد بررسی قرار می‌دهیم:


بررسی عوامل بحران ازدواج


1.عوامل جمعیت‌شناختی


عوامل جمعیت‌شناختی، شامل تغییرات جمعیتی و ساختار جمعیتی در یک جامعه است. در ایران، تعییرات جمعیتی به دو دلیل عمده، باعث ایجاد بحران ازدواج گردیده است. عواملی همچون: وقوع جنگ تحمیلی که توازن بین مردها و زن‌ها را در اثر به شهادت رسیدن مردان، تحت تأثیر قرار داد و همچنین پدیده مهاجرت که طی آن، مردها از روستاها به شهرها مهاجرت نموده و دخترهای روستایی، دارای موقعیت کمتری برای ازدواج گردیده‌اند. در واقع، ساختار جمعیت به این نکته اشاره دارد که سنّ ازدواج، تحت تأثیر شرایط اجتماعی و اقتصادی قرار دارد.


2.عوامل فرهنگی


از آن جا که در عُرف ایران، سنّ زنان در هنگام ازدواج باید کوچک‌تر از مردان باشد و به دلیل این که مردان در مقایسه با زنان در سنین پایین‌تر، آمادگی تشکیل خانواده را ندارند، بنا بر این، سنّ ازدواج، خود به خود بالا می‌رود.


یک عامل فرهنگی دیگر، پدیده فرار مغزهاست. متأسفانه فرهنگ و عرف و قوانین در ایران، مشوّق نخبگان و تحصیلکردگانِ مرد، برای خروج از کشور است، در حالی که برای نخبگان و تحصیلکردگان زن، محدودیت‌زاست.


از سویی، گسترش تجمّل‌گرایی و ارزش‌های مادّی نیز تا حدّ زیادی بر روی ملاک‌های همسر‌گزینی تأثیر گذاشته است. به طوری که امروز، یکی از فاکتورهای اصلی افراد برای انتخاب همسر، مادّیات است و این طبیعی است که جوانان برای به دست آوردن دارایی، نیاز به پیش‌زمینه‌هایی چون تحصیلات، زمان، موقعیت شغلی و ... دارند که همگی این عوامل، در افزایش سنّ ازدواج و پدیده بحران ازدواج، مؤثّرند.




تعییرات اجتماعی، تضاد هنجارها و نقش‌های اجتماعی، روابط متقابل انسان‌ها را تحت تأثیر قرار داده است. تغییر این روابط، خود به خود تغییر نگرش، تغییر نیازها و چگونگی همسر‌گزینی را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. اگر در گذشته، ازدواج، پیوند مقدّسی بود که به سادگی سر می‌گرفت، امروزه این پدیده، به شکل پیچیده‌ای دارای جنبه‌هایی گردیده است که به سادگی مهیا نمی‌شوند




3.عوامل اجتماعی


تعییرات اجتماعی، تضاد هنجارها و نقش‌های اجتماعی، روابط متقابل انسان‌ها را تحت تأثیر قرار داده است. تغییر این روابط، خود به خود تغییر نگرش، تغییر نیازها و چگونگی همسر‌گزینی را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. اگر در گذشته، ازدواج، پیوند مقدّسی بود که به سادگی سر می‌گرفت، امروزه این پدیده، به شکل پیچیده‌ای دارای جنبه‌هایی گردیده است که به سادگی مهیا نمی‌شوند. بالا رفتن آمار طلاق، جرایم و آسیب‌های اجتماعی، به نوعی ترس از گزینش همسر مناسب را ایجاد کرده و همه این عوامل، باعث شده‌اند تا نرخ ازدواج، کاهش پیدا کند.


افزایش روابط ناسالم پیش از ازدواج ، بی‌اعتمادی و وسواس، همگی سنّ ازدواج را بالا برده و حتی در برخی موارد، تجرّد قطعی را سبب شده‌اند.


عوامل اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی ذکر شده، همگی بیانگر این قضیه بودند که در کشور، بحرانی به نام «تأخیر در ازدواج» یا حتی «عدم ازدواج» وجود دارد که باید به عنوان آسیبی جدّی، مورد بحث و بررسی قرار گیرند.



ازدواج


راهبردهای اجتماعی


برای حل مشکل ازدواج جوانان و جلوگیری از افزایش سن ازدواج، چاره ای جز همکاری و همیاری همه افراد و آحاد جامعه، وجود ندارد. راهبردهای اجتماعی که می توان در این زمینه ارائه داد، از قرار زیر است:


فراهم کردن شرایط ازدواج آسان دولتمردان و متصدیان اجتماع وظیفه دارند برنامه دقیقی برای حل این مشکل ارائه دهند. همچنین با تشویق مردم، خصوصاً افراد متمول، جوانان را در این امر یاری دهند، مسلماً اگر دولت و مسئولان امر، قدمی در این راه بگذارند، همه مردم به کمک آن ها می شتابند. زیرا این یک مشکل همگانی است و همه افراد به گونه ای با آن درگیر هستند.


2ـ کنترل مهاجرت روستاییان به شهرها از بین تمام خسارت ها و ضررهایی که در مهاجرت روستاییان به شهر وجود دارد، مشکل افزایش سن ازدواج، جایگاه ویژه ای دارد. اگر بتوان با افزایش امکانات زندگی در روستاها و ایجاد اشتغال برای آنان، از مهاجرت آن ها جلوگیری کرد و آنان را به ماندن در روستا و تولید محصولات کشاورزی و دامی و امثال آن تشویق نمود، علاوه بر حل بسیاری از مشکلات اجتماعی، از افزایش سن ازدواج نیز جلوگیری خواهد شد.




از سویی، گسترش تجمّل‌گرایی و ارزش‌های مادّی نیز تا حدّ زیادی بر روی ملاک‌های همسر‌گزینی تأثیر گذاشته است. به طوری که امروز، یکی از فاکتورهای اصلی افراد برای انتخاب همسر، مادّیات است و این طبیعی است که جوانان برای به دست آوردن دارایی، نیاز به پیش‌زمینه‌هایی چون تحصیلات، زمان، موقعیت شغلی و ... دارند که همگی این عوامل، در افزایش سنّ ازدواج و پدیده بحران ازدواج، مؤثّرند




3ـ جلوگیری از بی بند و باری و ابتذال و فساد اخلاقی  یکی از راه های پیشرفت در جامعه ما اجرای قانون اساسی و جلوگیری از متخلفین و برهم زنندگان نظم و قانون است. اگر از فساد و ابتذال، خصوصاً در حوزه اخلاق و مسائل جنسی جلوگیری نشود و با افراد متخلف برخورد جدی صورت نگیرد و در مقابل تهاجم و شبیخون فرهنگی دشمن، سیاست تسامح و تساهل اجرا شود، جامعه چنان دچار آشفتگی می شود که اولین ضرر آن متوجه نهاد مقدس خانواده می شود و جایگاه آن را تضعیف می کند. امروز کم نیستند جوانان پاک و مؤمنی که شریک زندگی مناسبی برای خود نمی یابند. تأثیر مخرب گسترش فساد و فحشا و ابتذال و مخصوصاً مواد مخدر بر تزلزل کانون خانواده و بدبینی جوانان به ازدواج، بر کسی پوشیده نیست. اگر متصدیان اجتماع برای مبارزه با مفاسد اخلاقی کمر همت ببندند و این دام های خطرناک را از جلوی جوانان بردارند، برکات زیادی نصیب جامعه خواهند کرد که یکی از آن هموار شدن راه ازدواج جوانان است.


به امید آن که با همت تمام نیروها، و ملت و دولت، به زودی شاهد آن باشیم که جوانان عزیزمان، این سرمایه های بی نظیر کشور، در امر ازدواج مشکلی نداشته باشند و با نشاط و انگیزه و امید، آینده ای روشن و موفق برای خود و دیگران بنا کنند.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 5:0 - 0 تشکر 525876

موسسات همسر‌یابی با مجوز





پس از شیوع مراکز همسر یابی اینترتی و غیر قانونی که بسیاری از دختران و پسران را به سوی خود مجذوب کرده بود اینک مراکز رسمی و قانونی از سوی مسئولین دولتی پایه گذاری شده است.





موسسه همسر یابی


این مراکز در حالی در حال راه اندازی است که مدت هاست کارشناسان نسبت به شیوع ازدواج های اینترنتی و ازدواج های حاصل از دوستی های خیابانی هشدار می دهند و تاسیس مراکز همسرگزینی در کشور را یکی ازگزینه ها برای حل مشکل ازدواج جوانان می دانند.     دکتر علیرضا عصارنیا، معاون پیشین فرهنگی اجتماعی سازمان ملی جوانان درباره ضرورت راه اندازی مراکز همسریاب در جامعه پیش از این گفته بود: «کشور ما 15 میلیون جوان در آستانه ازدواج دارد که زنگ خطری برای مسئولان محسوب می شود. و به این نتیجه رسیده ایم که با تاسیس و راه اندازی این مراکز می توانیم شرایط آشنایی جوانان را فراهم کنیم.»


عصارنیا با اشاره به این که مراکز همسرگزینی ازدواج در کشور بسیار اندک است، تاکید می کند: «متاسفانه هنوز نسبت به تاسیس مراکز همسرگزینی بسیار سطحی نگاه می کنیم. البته تعداد مؤسسه های همسرگزینی در کشور بسیار اندک است و هنوز فرهنگ مراجعه به این مراکز و استفاده از آن برای جوانان و خانواده های آنان درونی نشده است.»




کشور ما 15 میلیون جوان در آستانه ازدواج دارد که زنگ خطری برای مسئولان محسوب می شود. و به این نتیجه رسیده ایم که با تاسیس و راه اندازی این مراکز می توانیم شرایط آشنایی جوانان را فراهم کنیم




دکتر غلامرضا قاسمی هم درباره مراکز همسرگزینی ازدواج در جامعه می گوید: «مطمئناً مراکزی که بتوانند خودشناسی افراد را نسبت به ازدواج افزایش دهند برای جوانان لازم است اما باید توجه داشته باشیم این مراکز نباید دخالت در تشخیص جوانان درآستانه ازدواج داشته باشند.» وی می گوید: «در برخی مواقع شاهد هستیم که این مراکز عکس، آدرس و تلفن اشخاص را می گیرند و با فرد متقاضی آشنا می کنند که این موضوع به لحاظ روانشناسی صحیح نیست. حتی بعضاً دیده می شود که مراکز همسرگزینی به صورت غیرتخصصی فقط دختر و پسر را با هم آشنا می کند و خانواده ها را در جریان نمی گذارند. در مراکز همسرگزینی ازدواج باید در چارچوب فرهنگ اسلامی کشور فعالیت کنند. اطلاعات افراد باید دراختیار خانواده ها قرار گیرد و خانواده ها باید در جریان آشنایی دختر و پسر خود باشند.» او می گوید: «در بسیاری از مواقع روش های سنتی ازدواج پاسخگو نیست و جامعه این ظرفیت را دارد تا مراکزی را تاسیس کند و در چارچوب فعالیت این مراکز دختر و پسر با یکدیگر آشنا شوند.» معاون امور فرهنگی و تربیتی وزارت ورزش و جوانان با اعلام اینکه از این پس این وزارتخانه پروانه مراکز مشاوره و تخصصی ازدواج را صادر می‌کند گفت: آیین‌نامه ایجاد مراکز رسمی و تخصصی ازدواج را نهایی و برای تصویب به هئیت دولت ارسال کرده‌ایم.


همسر یابی

سید باقر پیشنمازی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: در خصوص مسئله ازدواج کارهای ناتمامی در سالهای قبل از جمله تاسیس یا حمایت از مراکز تخصصی ازدواج انجام شده که ناتمام مانده بود و ما در این مدت کوتاه حضورمان در وزارت ورزش بدلیل اهمیت موضوع، فوریت طرح را تدوین و نهایی کردیم.


وی با اشاره به مفاد ماده 43 قانون برنامه پنجم توسعه مبنی بر اینکه "هرگونه صدور مجوز برای مراکز مشاوره منوط به تسهیل ازدواج جوانان نیازمند مصوبه هئیت وزیران است"  بیان کرد: آیین نامه این ماده را تنظیم کرده ایم و 15 آذرماه دو طرح و یک آیین نامه را برای سطوح بالاتر وزارتخانه ارسال کردیم که اعلام شد در وزارتخانه مورد موافقت قرار گرفته است.


جزئیات فعالیت مراکز همسرگزینی


معاون امور فرهنگی و تربیتی وزارت ورزش و جوانان با اعلام اینکه از این پس وزارت ورزش و جوانان پروانه مراکز مشاوره و تخصصی ازدواج را صادر می کند، اظهار داشت: طبق آیین نامه ای که باید در دولت به تصویب برسد، داوطلبانی که در صدد ایجاد مراکز مشاوره و ازدواج هستند از سوی ما احراز صلاحیت می شوند و تضمین ها و تعهدهایی از آنها دریافت می کنیم .


پیشنمازی با اشاره به جزئیات دیگر این آیین نامه افزود: برخی از این موسسات کارشان حضوری و برخی غیرحضوری است. علاوه بر جوانان در سن ازدواج به افرادی که به هر دلیلی همسرشان را از دست دادند نیز خدمات همسرگزینی ارائه می شود.


وی ادامه داد: آقایان و خانم ها می توانند از طریق سایت اطلاعات داوطلبان متقابل، همسر همتا و همطراز خود را جستجو و برای ازدواج اقدام کنند.




در مراکز همسرگزینی ازدواج باید در چارچوب فرهنگ اسلامی کشور فعالیت کنند. اطلاعات افراد باید دراختیار خانواده ها قرار گیرد و خانواده ها باید در جریان آشنایی دختر و پسر خود باشند




او می گوید الان هم  برخی از مراکز ازدواج حضوری و اینترنتی هم اکنون بدون پروانه فعالیت می کنند و ادامه می دهد : در گذشته 200 دفتر مشاوره تربیتی و روانشناختی مجوز گرفته اند اما درباره ایجاد مراکز ازدواج محدودیت کمی نداریم اما از لحاظ کیفی این مراکز شرایط سختی را باید داشته باشند. پروانه این مراکز یکساله است اما مدل سطح بندی را پیش بینی کردیم که اگر مرکزی دو سال پشت سر هم سطح یک را بیاورد به آن پروانه دائم داده شود و همچنین شرایط رقابتی را فراهم کرده ایم که مراکز به استانداردها پایبند باشند. پیشنمازی درباره جزئیات پروانه  فعالیت مراکز همسرگزینی گفت: پروانه این مراکز یکساله است اما مدل سطح بندی را پیش بینی کردیم که اگر مرکزی دو سال پشت سر هم سطح یک را بیاورد به آن پروانه دائم داده شود و همچنین شرایط رقابتی را فراهم کرده ایم که مراکز به استانداردها پایبند باشند.


وی تاکید کرد: اگر بتوانیم از طریق این مراکز ازدواج را بیش از اینکه مبتنی بر احساسات باشد مبتنی بر عقل و دور اندیشی کنیم می توانیم بر کاهش آمار طلاق تاثیر بگذاریم.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 5:0 - 0 تشکر 525877

همه چیز به کام زنان؟!





این روزها همه چیز به کام زنان است حتی دانشگاه‌های ویژه و بیمارستان‌های خاص برایشان در راه است اما زمزمه‌های تأسیس دانشگاه‌‌های ویژه زنان برخی از دانشجویان را برای ادامه تحصیل در رشته‌های مختلف نگران کرده است.




زنان نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل می‌دهند و در چند سال اخیر جاده‌های پیشرفت را شتابان طی کرده‌‌اند به گونه‌ای که هم اکنون درصد بالایی از ورودی‌های دانشگاه‌ها را دختران تشکیل می‌دهند.


دانشگاه

اما در درون دانشگاه‌ها با وجود اینکه بیشترین ورودی دوره های کارشناسی و کاردانی به زنان اختصاص دارد اما از مجموع بیش از 3میلیون و 340 هزار دانشجو در کشور بیش از یک میلیون و 708 هزار نفر زن و بیش از یک میلیون و 641 هزار نفر مرد هستند. البته در دوره‌های کارشناسی ارشد و دکتری وضعیت به شدت ورودی کارشناسی نیست و ترکیب جنسیتی به نفع مردان است.


افزایش تعداد دانشجویان دختر و گرایش آنها به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر مسئولان وزارت علوم را به فکر تأسیس دانشگاه ویژه زنان انداخته است و کار تا جایی پیش رفته است که بسیج جامعه زنان نیز خبر از تأسیس دانشگاه علوم انسانی ویژه زنان را داده است که علاقه‌مندان به تحصیل در این دانشگاه می‌توانند از طریق کنکور وارد آن شوند.


هم اکنون دانشگاه الزهرا (س) به عنوان غول دانشگاه‌های تک جنسیتی در کشور مشغول به فعالیت است و کارنامه درخشانی را نیز در این زمینه از خود به جای گذاشته و دانشجویان آن از سطح علمی بالایی برخوردارند.


آرامش روانی، اختلاط کمتر میان دانشجویان دختر و پسر، توجه صرف به تحصیل، دور ماندن از مسائل حاشیه‌ای و فراهم آمدن زمینه‌ لازم برای افزایش پذیرش زنان در هیئت علمی از جمله مزایای گسترش دانشگاه‌های ویژه زنان است؛ وجود این محاسن موجب شده است تا تعداد زیادی از دانشجویان دختر و خانواده‌هایشان تمایل زیادی به تحصیل در دانشگاه الزهرا (س) تنها قطب علمی کشور که مخصوص زنان است، داشته باشند بنابراین تقاضای بسیاری برای تأسیس شعبات دانشگاه الزهرا (س)در سایر مناطق کشور مطرح شده است.




آرامش روانی، اختلاط کمتر میان دانشجویان دختر و پسر، توجه صرف به تحصیل، دور ماندن از مسائل حاشیه‌ای و فراهم آمدن زمینه‌ لازم برای افزایش پذیرش زنان در هیئت علمی از جمله مزایای گسترش دانشگاه‌های ویژه زنان است




اسلامی شدن فضای دانشگاه، حاکمیت فضای معنوی و تلاش علمی در میان دانشجویان را می‌توان مهم‌ترین دلایل مسئولان برای گسترش دانشگاه‌های تک جنسیتی عنوان کرد اما هم اکنون تعدادی از نمایندگان مجلس، اساتید و دانشجویان  با این جریان مخالف هستند و تفکیک جنسیتی یعنی جداسازی کلاس‌های درس دانشجویان دختر و پسر و تأسیس دانشگاه‌های تک جنسیتی را ظلم و توهین به قشر دانشجو می‌دانند.


سعدالله نصیری قیداری عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در‌خصوص تفکیک جنسیتی می‌گوید: انجام تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها امکان پذیر نیست و اجرای چنین کاری چه در داخل به لحاظ علمی و چه در خارج به لحاظ فضای فرهنگی به ما آسیب خواهد زد.


این نماینده مجلس عنوان می‌کند:ما زمانی می‌توانیم تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها را اجرایی کنیم که امکان انجام چنین کاری را داشته باشیم،یعنی در صورت اجرای چنین طرحی باید دانشگاه‌های ما از تعداد کافی اساتید مربوط به بخش بانوان برخوردار باشد، آزمایشگاه‌های لازم برای این کار مهیا باشد و در کل فضای آموزشی کافی در دست باشد که در حال حاضر چنین نیست و به لحاظ زیر ساختی امکان اجرای چنین طرحی وجود ندارد.


دانشگاه

وی می‌افزاید: انجام این کار باعث خواهد شد که بخش خواهران آموزش عالی ما آسیب جدی ببیند. باتوجه به اینکه بانوان در چند سال اخیر درصد بالایی از قشر دانشجو را تشکیل می‌دهند و در دانشگاه‌ها نقش فعال‌تری نسبت به آقایان پیدا کرده‌اند به طوری که اکنون انعکاس بین‌المللی این مساله در فضاهای فرهنگی دنیا امتیاز خوبی برای کشور ما محسوب می‌‌شود، اجرای چنین کاری چه در داخل به لحاظ علمی و چه در خارج به لحاظ فضای فرهنگی به ما آسیب خواهد زد.


نظرات نمایندگان موافق و مخالف این طرح به ترتیب زیر است:


 سید  جواد زمانی                   


 در بسیاری از رشته‌های دانشگاهی، ماهیت رشته به شکلی است که تفکیک آن‌ها کار درست و عاقلانه‌ای است اما تعمیم این موضوع به صورت کلی اشتباه و نادرست است.                                                                                 


 علی عباسپور


 تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها اصلا امکان‌پذیر نیست، ما نمی‌توانیم این بحث‌ها را در شرایطی که مشکلاتی همچون کمبود اعضای هیات علمی در دانشگاه‌ها و مشکلاتی از این قبیل داریم را مطرح کنیم و با توجه به زیرساخت‌های دانشگاهی کشور و سطح بالای شعور و فرهنگ ایرانی ـ‌اسلامی در بین دانشجویان احساس می‌کنم که بحث‌هایی در این رابطه صحیح نیست و امکان‌پذیر هم نیست چرا که نگاه‌های برون‌گرای فرهنگی همچون همین طرح تفکیک جنسیتی بیشتر توهین به دانشگاهیان کشور است.


 سعدالله نصیری


 انجام تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها امکان پذیر نیست و اجرای چنین کاری چه در داخل به لحاظ علمی و چه در خارج به لحاظ فضای فرهنگی به ما آسیب خواهد زد زمانی می‌توانیم تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها را اجرایی کنیم که امکان انجام چنین کاری را داشته باشیم، در حال حاضر چنین نیست و به لحاظ زیر ساختی امکان اجرای چنین طرحی وجود ندارد.


اما در کنار مخالفان سرسخت، طرح تأسیس دانشگاه‌های تک جنسیتی طرفداران زیادی نیز دارد فاطمه آلیا یکی از موافقان اجرای طرح تأسیس دانشگاه‌های تک جنسیتی در گفت‌و‌گو با خبرنگار زنان باشگاه خبری فارس «توانا» می‌گوید: تأسیس دانشگاه‌های تک جنسیتی تقاضای تعداد زیادی از زنان جامعه است چرا که این دانشگاه‌ها فرصت بیشتری را به زنان برای ادامه تحصیل می‌دهد.


این نماینده مجلس معتقد است هدف اصلی از تأسیس دانشگاه‌‌های تک جنسیتی جداسازی دختران و پسران دانشجو از یکدیگر نیست بلکه هدف مهم حاکمیت روح معنوی و تلاش علمی در میان دانشجویان است.


 فاطمه   آلیا


 تأسیس دانشگاه‌های تک جنسیتی درخواست تعداد زیادی از دختران دانشجوست و هدف اصلی از ایجاد این دانشگاه‌ها حاکمیت روح معنوی و تلاش علمی در میان دانشجویان است.                                                         


 فاطمه آجرلو


 ایجاد دانشگاه‌های ویژه زنان یکی از مؤلفه‌های مهم اسلامی شدن دانشگاه‌هاست و موجب ایجاد فضایی سالم برای تحصیل و کاهش اختلاط بی حد و مرز در این محیط‌ها می‌شود.




تأسیس دانشگاه‌های تک جنسیتی درخواست تعداد زیادی از دختران دانشجوست و هدف اصلی از ایجاد این دانشگاه‌ها حاکمیت روح معنوی و تلاش علمی در میان دانشجویان است.    




 فاطمه رهبر


 تأسیس دانشگاه‌های تک‌جنسیتی توهین به دانشجو محسوب نمی‌شود، گفت: گزارش‌های زیادی از اختلاط‌های غیر ضروری در محیط دانشگاه به دست ما رسیده است. گسترش تعداد دانشگاه‌های تک جنسیتی در تمام استان‌های کشور حق انتخاب بیشتری را به افراد برای ادامه تحصیل می‌دهد، برخی از جوانان تمایل زیادی دارند تا تحصیل خود را در دانشگاه‌های تک جنسیتی ادامه دهند.


 علی کریمی 


حتی الامکان باید از اختلاط بی مورد دختران و پسران دانشجو جلوگیری کرد و این سیاستی است که خانواده‌ها،‌مجلس، روحانیت و علاقه‌مندان به نظام و مراجع تقلید بر روی اجرای آن تأکید دارند. مجلس هر حمایت قانونی و بودجه‌ای لازم را از تأسیس دانشگاه‌های تک جنسیتی به عمل می‌آورد. 


 به گزارش «توانا»، هم اکنون دو دیدگاه در‌خصوص تأسیس دانشگاه‌های تک‌جنسیتی وجود دارد، برخی از مخالفان معتقدند در دانشگاه‌هایی که تک جنسیتی نیستند شاهد رقابت علمی میان دانشجویان دختر و پسر هستیم اما در دانشگاه‌های تک جنسیتی فضای رقابتی وجود ندارد؛ از این رو کمتر شاهد رشد علمی خواهیم بود از سوی دیگر موافقان تأسیس دانشگاه‌های تک جنسیتی معتقدند در این محیط‌ها چون کلاس درس دختر و پسر از یکدیگر جداست برخی از سؤالات و ابهاماتی که ممکن است برای دانشجویان ایجاد شود ولی از بیان آن شرم دارند، حل می‌شود و دانشجو تمام سؤالات و ابهامات خود را سر کلاس درس رفع خواهد کرد.


وزارت علوم برای ایجاد دانشگاه‌های تک جنسیتی باید تحقیق و پژوهشی میدانی را انجام دهد تا متوجه شود که در دانشگاه‌های تک جنسیتی رشد علمی بیشتر است یا خیر.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 5:1 - 0 تشکر 525878

بدون پارتی محکوم به بیکاری





همه میدانیم بیکاری چه معضلی است وعواقبش چه اندازه جان فرساست ,همه میدانیم که اگر کشوری با مردمان بسیارش به این بحران دچار شود دیگر باید فاتحه ی هر چه به نام سلامت جسم وروان افراد جامعه وتامین امنیت مالی آن درکشور مطرح است را خواند وتا ابد درگورستان رؤیاها دفنش کرد.




همه میدانیم که انچه برای بقاءودوام یک هویت الزامی است شخصیت ورتبه یک انسان درمیان همنوعانش است وباز هم همه  میدانیم چقدر سخت است خجلت وشرمندگی یک پدر وقتی تمنای کودک دلبندش را که با لبخند به سویش روانه شده باید با سکوتی شکننده وچهره ای مغموم از درد وناسازگاری روزگار پاسخ گوید!!



بیکاری

همه میدانیم که اینها همه دردی سوزاننده وجانکاه است ...


آری همه میدانیم درد درمان می خواهد و درمان از طبیب بر می آید. درد را باید شناخت وبرای درمانش چاره ای اساسی اندیشید وریشه اش را از جان ودل برکند.


درد بیکاری ریشه درجان جامعه دارد, بیکاری یعنی فقر یعنی اعتیاد یعنی فحشاء، یعنی بی هویتی، یعنی بی امنیتی،یعنی ناسازگاری, یعنی طلاق وجدایی وهزاران یعنی دیگر که زبان از گفتنش بیزار ودیده از دیدنش گریزان است .



همه ما اینها را می دانیم وآنچه نمی دانیم این است که چرا ما درجامعه مان فقط یک رکن از ارکان مثلث حیات را داریم؟ فقط درد را داریم ولی از درمان ودرمانگر خبری نیست وگویی این بی خبری خیال تمام شدن ندارد وفقط بودنش را به رخ میکشد وتازیانه اش را هرروز وهرروز بربدن های رنجور وروح خسته ی این قشر نه چندان اندک  مینشاند وداغی از بی اعتباری را برپیشانی آنها میگذارد.



اینها که گفتم سایه ای از واقعیت جامعه ی کنونی ماست ,جامعه ای که عده ای ازبهترین نیروهایش از نظر قوای جسمانی وتوان فکری درکوره راه پیداکردن راهی برای معاش وتلاش خود نیمی از پتانسیل های موجود خود را ازدست می دهد وآنچه از همه اینها مهمتر است, ازدست رفتن انگیزه ورغبت وامید به آینده است که نم نم در قالب رؤیاهای جوانی کمرنگ وناپدید میشود وآن وقت باید انتظار همه آن عواقب ویرانگر را کشید.




باور کنیم که جوانهای این مرزوبوم به چیزی فراتر از یک کنفرانس ملی وطرح مسئله بیکاری وبیان عواقب وآثارش نیاز دارند ,اصلا اینها را که خودشان میدانند وهرروز تجربه اش می کنند, به قول شاعر آنچه عیان است چه حاجت به بیان است؟




حقیقتا چرا درکشور ما که نسبت به مساحت ومنابع وامکاناتش جمعیت تقریبا متوازنی دارد, این معضل ایجاد شده وسالهاست با آن دست به گریبانیم وهیچ کس نیست که چاره ای اساسی برای حل وفصل آن بیندیشد وبا یک تیر چندین هدف را نشانه قرار دهدو با از بین بردن بحران بیکاری,خط پایانی روی همه ی آسیبهای اجتماعی وفرهنگی واقتصادی موجود در جامعه بکشد ,شاید اگر تک تک کسانی که بیکارند نامه ای به خدابنویسند ,دستی از غیب برون آید وکاری بکند.!!! در غیر این صورت باید فقط یادبگیریم چگونه با این مهمان ناخوانده وبی مروت که روزگاریست مهمان خانه های خیلی ازما جوانان شده بسوزیم وبسازیم ودم برنیاوریم.



برای نمونه یکی از علل بیکاری جوانان لایق وکاردان وشایسته ی ما این است که عده ای از افرادی که در سازمانها وادارات گوناگون مشغول به کار هستند , زمانیکه نیاز به نیروی کار جدید دارند فقط از بین خودشان واقوامشان افرادی را استخدام می کنند حال اینکه ممکن است آن اشخاص واقعا صلاحیت لازم وکافی را نداشته باشند ولی در این که  یک فاکتور مهم را برای استخدام که همان پارتی است دارند ,شکی نیست.

مسلمانی که خودش از عدالت میگوید ولی نورچشمی های خود را درسازمان واداره ای که درآن اعتبار وجایگاهی دارد استخدام می کند وبی توجه به توان وشایستگی ایشان وفقط به اعتبار خویشاوندی آنها را لایق منصبی که نصیبشان می کند می داند؛ یا آن جوانی که همه ی آنچه را که باید برای کسب موقعیتهای شغلی داشت را دارد وفقط به دلیل سابقه نداشتن وآشنا وپارتی نداشتن محکوم به بیکاری شده است هیچ توجهی نمیکند , از مسلمانی چه می داند واز عدالت علی چه خبر دارد؟؟


چرا توجه به مسئله ی بیکاری از برگزاری یک سری همایش و گفتگو وظاهرا ریشه یابی مسائل فراتر نمی رود؟ باور کنیم که جوانهای این مرزوبوم به چیزی فراتر از یک کنفرانس ملی وطرح مسئله بیکاری وبیان عواقب وآثارش نیاز دارند ,اصلا اینها را که خودشان میدانند وهرروز تجربه اش می کنند,  به قول شاعر آنچه عیان است چه حاجت به بیان است؟


چرا فرصتها وهزینه ها را صرف چیزی کنیم که نگفته پیداست؟فکر کنم دیگر کافی باشد این همه  شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیتی که اصلا واساسا به خاطر همان مسئولیت عده ای برسر مقام وموقعیتی قرار گرفته اند!! کاش روزی میرسید که به جای اینکه کاغذ وقلم کم بیاوریم از نوشتن دردهای پیدا وپنهان مردم, تا زبان می گفت از شادی ها وزیبایی ها وعدالت ها می گفتیم وکتاب خاک خورده ی انسانیت ها را دوباره ورق می زدیم واز خواندنش لحظه های هر چند کوتاهی را با لذت سپری میکردیم.


 اصلا بگذریم... راستی با سه هزار میلیارد تومان چند شغل میتوان ایجاد کرد؟؟

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 5:1 - 0 تشکر 525879

خالی بندی های نسل جدید






خالی‌بندی، دودره بازی، چِت زدن، آی‌کیو و امثال اینها که حدود 4000 کلمه هستند ادبیات نسل چهارم و پنجم را تشکیل می‌دهند.






دروغ

از نگاه آسیب‌شناسی رفتاری دور شدن تدریجی دو یا سه نسل پیاپی از همدیگر از حیث عاطفی، فکری و ارزشی وضعیت جدیدی را خلق می‌کند که اصطلاحا گسست نسل‌ها و یا شکاف فکری آنها نامیده می‌شود.


نسل اول متولدین قبل از سال 1330 که غالبا از کارگزاران دولت قبل از انقلاب بوده و با رفتار دیوانی شامل فرنگرفتگان، تحصیل‌کردگان در غرب و خانواده‌های سنتی هستند. نسل دوم متولدین از سال 1331 تا 1342 نسل سازنده انقلاب اسلامی و بازگشت به خویشتن خویش که دربردارنده طیف گسترده‌ای از نیروهای سیاسی و مذهبی و حتی مدرن مذهبی بوده و ریشه طبقاتی آن‌ها در خانواده‌های متوسط سنتی و شهری و مهاجران روستایی قرار دارد.


نسل سوم متولدین 1343 تا 1353 نسل جنگ، فرزندان مکتب بسیج و عاشقان ولایت هستند که نقش عمده‌ای در انتقال ارزش‌های انقلاب به نسل‌های بعد ایفا کرده است، با نسل دوم شکاف و گسستی ندارند و در بسیاری از اوقات در باورها همشکل، هم‌هدف و همسو هستند.


نسل چهارم یعنی متولدین از سال 1354 تا 1364 هیچ تجربه‌ای از  حضور در جنگ ندارند و با دو نسل پیشین به نبود مفاهمه و اعتماد نسلی رسیده‌اند و نسل پنجم به بعد که شباهت‌های زیادی به نسل چهارم دارند، جنگ و انقلاب را از پدران خود شنیده و در بسیاری از اوقات باورهای پدران آن‌ها به صورت افسانه و یا یک رویای دور به نظرشان می‌رسد، با نسل دوم و سوم در اهداف و آرما‌ن‌ها، انتظارات از آینده، مفاهیم اجتماعی و فرهنگی تفاوت‌های بسیار دارند.


بنابراین می‌توان گفت از نگاه آسیب‌شناسی رفتاری دور شدن تدریجی دو یا سه نسل پیاپی از همدیگر از حیث عاطفی، فکری و ارزشی وضعیت جدیدی را خلق می‌کند که اصطلاحا گسست نسل‌ها و یا شکاف فکری آن‌ها نامیده می‌شود. در این وضعیت غالبا نوجوانان و جوانان این نسل‌ها تلاش می‌کنند تا آخرین پیوندهای وابستگی خود را از والدین یا بهتر بگویم نسل بالغ بگسلند و اغلب برای رسیدن به این هدف به گردن‌کشی، پرخاشگری و طغیانگری می‌پردازند.




دور شدن تدریجی دو یا سه نسل پیاپی از همدیگر از حیث عاطفی، فکری و ارزشی وضعیت جدیدی را خلق می‌کند که اصطلاحا گسست نسل‌ها و یا شکاف فکری آن‌ها نامیده می‌شود




اگر این گسست بین فرزندان و والدین شکل بگیرد به معنای تبدیل خانواده هسته‌ای به خانواده تک‌نسلی است، چنانچه میان والدین، پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها انجام شود به مفهوم تبدیل خانواده گسترده به خانواده هسته‌ای است و چنانچه این شکاف به طور همزمان میان مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها، والدین و نوجوانان و جوانان ایجاد شود به معنای تبدیل خانواده گسترده به خانواده تک‌نسلی است.


شکاف نسل ها

در شکاف نسل‌ها، نسل فاصله گرفته به سوی رفتارهای ضد اجتماعی و یا هویت منفی کشیده می‌شود و این تلاش معمولاً از سوی مدیران فرهنگی جوامع استکباری اجرا می‌شود. گسست نسل‌ها اگر به تقابل نسل‌ها منجر شود آنگاه فرار از خانه و گرایش به اعتیاد و انزوا شاخص‌های اصلی فاصله گرفتن می‌شود.


مؤلفه‌ها و ویژگی‌های تشخیص این گسست، کاهش ارتباط کلامی است یعنی آنچه امروز در بعضی از خانواده‌ها اتفاق می‌افتد و به طور مستمر و مداوم عمیق‌تر و حادتر می‌شود بیانگر جدایی دو نسل از یکدیگر است.


معمولاً زبان گفتمان دو نسل یا متفاوت است و یا عبارت‌هایی که توسط آن‌ها به کار می‌رود برای دیگری نامفهوم است. امروزه نوجوانان و جوانان ما کلماتی به کار می‌برند که والدین به سختی معانی آن‌ها را درک می‌کنند؛ خالی‌بندی، دودره‌بازی، چِت زدن، گلابی، آی‌کیو و امثال این‌ها که حدود 4000 کلمه هستند ادبیات نسل چهارم و پنجم را بیشتر تشکیل می‌دهند. اختلال در فرآیند همانندسازی یعنی الگوپذیری نسل نوجوان و جوان از نسل بالغ یا نسل قبلی که مهم‌ترین ویژگی ارتباط میان دو نسل است در حالت گسست دچار وقفه می‌گردد یعنی فرزندان برای همانندسازی فرد دیگری را جایگزین شخصیت پدر یا مادر می‌کنند و انطباق رفتاری را با او انجام می‌دهند.




در شکاف نسل‌ها، نسل فاصله گرفته به سوی رفتارهای ضد اجتماعی و یا هویت منفی کشیده می‌شود و این تلاش معمولاً از سوی مدیران فرهنگی جوامع استکباری اجرا می‌شود




کاهش فصل مشترک‌های عاطفی، عدم حضور نسل جوان در مشارکت‌های اجتماعی، عدم تعهد به فرهنگ و باورهای خودی، از خود بیگانگی، نا بردباری نسل‌ها و گسست فکری، شاخصه‌های گسست نسل‌ها بوده که طور کلی اشتغال روزافزون والدین و دوران بلوغ دشوار نوجوانان و جوانان، نفوذ فرهنگ بیگانه به ویژه فرهنگ ماهواره‌ای و اینترنتی، کم‌کاری نهادهای فرهنگی و ناتوانی نسل‌های قبلی از همدلی با نسل‌های بعدی که ناشی از ضعف مهارت‌های اجتماعی است دلایل اصلی گسست نسل‌ها تشخیص داده می‌شود.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 5:1 - 0 تشکر 525880


فاصله دانشگاه تا تمدن







فرهنگ دانشگاهی –رفتار دانشجویی یکی از مباحث فرهنگی مربوط به قشر دانشجو است .یعنی  طیف وسیعی از  جوانان  جامعه ایرانی را  در بر می‌گیرد . در این مبحث  اگر حلقه بیرونی را عنوان "فرهنگ دانشگاهی – رفتار دانشجویی " بنامیم، در لایه های زیرین با مباحثی چون " فرهنگ "، "خرده فرهنگ "،"تمدن"، "توسعه"،"رصد فرهنگی"،"مهندسی فرهنگی"، " هویت "، "بحران "، "ارزشیابی" ،"تولیدات فرهنگی" ،" فهم عصری" مواجه خواهیم بود.






دانشگاه، تمدن

 این مقال، بر آن است , با اشاره بر  لایه زیرین ، نقش هر کدام از مباحث مربوطه را ، در راستای عنوان اصلی پیش برد .


فرهنگ  : مجموعه ای پیچیده ، از خصوصیات  احساسی فکری و غیرمادی که به عنوان شاخص جامعه و یا گروهی اجتماعی مطرح می‌شود فرهنگ عبارت است از  ارزش‌هایی که اعضای  یک  گروه معین دارند. هنجارهایی که از آن پیروی  می‌کنند  و کالاهای مادی که تولید می‌کنند .


خرده فرهنگ  : به  گروهی کوچک‌تر  از یک جامعه تعلق دارد؛ که به فرهنگ بزرگ‌تر جامعه  به خاطر پذیرش بسیاری  از هنجارهای  آن ، وابستگی دارد ؛ ولی از آنجا  که هر خرده  فرهنگی ، هنجارهای  ویژه خودش را نیز دارا است از فرهنگ بزرگ‌تر  تمایز پیدا می‌کند


  خرده فرهنگ‌ها ، در زمان و محیط مشترکی ، به نام  دانشگاه  ، اجتماع  می‌یابند . پس می‌توان گفت : یک از راه های  شناخت  فرهنگ  هر مرکز علمی  آشنایی دقیق با خرده  فرهنگ‌ها و هویت دانشجویان  آن مرکز علمی است .یعنی به عناصر فرهنگی موجود دریک مرکز علمی  از پایین وب صورت " میکرو "  نگاهی دوباره  انداختن.


  در صورت شناخت  فرهنگ  مسئولین  مراکز علمی ، می‌توانند  با آگاهی  بیشتر  به برنامه ریزی فرهنگی ، اجتماعی  ،اقتصادی،دینی و روانی و غیره اقدام کنند .


 "امروزه  یکی از شاخصه های  کشورهای  توسعه یافته را  نقش  نظام  آموزش عالی  در فرهنگ و تمدن سازی می‌دانند" . هر تمدن بشری ، در عصر تبادل  ارتباطات  فرهنگی ، برای پایداری  خود نیازمند "رصد فرهنگی"و  " مهندسی فرهنگی " است .


الگوی رصد  فرهنگی :


         اگر جامعه ای  به سمت تمدن سازی  حرکت نکند  ،  مهندسی ارتباطات فرهنگی  روی نمی‌دهد و نرم ،تمدن غربی  بر تمامی  قلمروهای  فرهنگی و سیاسی و اقتصادی  و دینی  تمدن خودی ،سیطره می‌یابد .


        به یقین می‌توان گفت امروزه حاکمان تمدن‌های غربی ، از راه های  ارتباطات فرهنگی  و مجاری  فرهنگ  سازی  بهره می‌گیرند  تا به سه نتیجه  دست یابد .


1"-تأثیرگذاری  فرهنگی ؛


2-تأثیر گذاری ماندگار ؛


3-تأثیرگذاری  تمدنی ؛



سلامت شخصیت در گرو سازگاری آدمی با محیط اجتماعی پیرامونش و تفسیری متوازن و سازگار از خود ، جامعه و ارزش‌هاست و هنگامی که در این فرایند خللی پدیدار شود ، پیامد های ویرانگری را می‌آفریند که می‌توان آن را " بحران هویت " نامید



نظام آموزش عالی  باید بتواند  با  ایجاد  بستر  های موثر و کارآمد برای قدم گذاردن در وادی تمدن سازی ، حضور فعال  در پی ریزی مهندسی  ارتباطات  فرهنگی دنیای امروز ، شناخت  نیازهای  پیرامونی  خود  ،  فرهنگ سازی  و دست یابی  به توسعه  پایدار  و جامعه تسهیلاتی را جهت  غرق نشدن  در ساخت  روابط  موجود   تمدن غربی  فراهم آورد .

 جهت نیل به مقصود  فوق، عناصر  انسانی  چون اساتید  ، دانشجویان ، روابط صمیمانه و سازمان یافته  میان دانشجویان  و اساتید، شناخت خرده فرهنگ‌های دانشگاهی ،هویت‌های دانشجویی و...  نقش اساسی دارند . 



دانشگاه، تمدن


در تعریف هویت و بحران  هویت دانشجویی می‌توان گفت : " هویت عبارت است  مجموعه  ویژگی‌هایی که تعلق  فرد را به یک  مکان  محکم می‌کند  و نظام  ارزش‌های  او را  مشروعیت  می‌بخشد ، زیرا سلامت  شخصیت  در گرو سازگاری  آدمی با محیط اجتماعی  پیرامونش و تفسیری متوازن  و سازگار  از خود ، جامعه و ارزش‌هاست  و هنگامی  که در این فرایند  خللی پدیدار  شود ، پیامد های ویرانگری  را می‌آفریند  که می‌توان  آن را " بحران هویت " نامید .


 چگونگی  هویت دانشجویی  در جامعه امروز ،  به تعداد اندکی  از آن‌ها  محدود نمی‌شود  بلکه  به صورت بحران  هویت  ظاهر می‌شود . در این بحران ،  افکار عمومی  ، عدم زیر ساخت‌های   فرهنگی و اجتماعی  ، سیر تکاملی  هر یک  از زمینه های   نام برده   از خانه  تا مدرسه ، معرفی  نکردن الگو های  مناسب  رفتاری ، ارزشیابی  آموزشی ،  چگونگی برخورد فرهنگی  آنان  با رسانه‌ها ، انبوه  اطلاعات  و ارزش‌های وارداتی  و... در خلق  و اشاعه  چنین  رفتارهایی بسیار  موثر است .


ناگفته نماند ؛" بی توجهی  به ارزش‌ها  را می‌توان  نوعی  آسیب تلقی  خواند ،بدین معنا که گروهی از دانشجویان نتوانسته‌اند  در زمینه   ارزش‌ها  به عناصر  هویتی  خود انسجام  داده  و آن  را به عنوان  معیاری  برای احراز  هویت  در لایه های  درونی  شخصیت   خود  جا بیندازد


وضعیت  ارزشیابی  آموزشی  کشور


  "ارزشیابی آموزشی در کشور ما  ، اساس ابر پایه  سنجش هوش ذهنی و حافظه نظری  بنا شده  است  و یادگیری را نه تغییر و نه رصدی در رفتار  که در  حفظ اطلاعات  و اشاعه  آن ،معنا  می‌کند . به عبارتی دیگر  قدرت حافظه  افراد  در سیستم  آموزشی  ما ارزشیابی  می‌شود ، نه توانمندی‌های عملی  آن‌ها  در زمینه های گوناگون  .لذا  در اینجا  تنها محفوظات اشخاص  به کار می‌آید  و کسی  که بتواند  ظرفیت  داده های  اطلاعاتی  خود را افزایش  دهد، در امتحان  و آزمون  و ارزشیابی  مختلف آموزشی  پیروز می‌شود .محصول چنین سیستم  آموزشی  یک سری  فارغ‌التحصیلانی  است  که  با  انبوهی  از اطلاعات  ذهنی  تلنبار  شده  و بی فایده  وارد محیط  کاری می‌شوند ، بدون  این که  از مهارت  و توانمندی‌های  لازم  در حرفه خویش برخوردار باشند



از سوی دیگر کهنگی برخی از مواد درسی و عدم تناسب و ارتباط منطقی آنان با نیازهای دانشجو و جامعه ، کتاب و درس را به محتوایی غیر کاربردی بدل می‌کند در نتیجه دانشجو میلی به ایجاد ارتباط عملی میان تئوری‌های درسی و نیازهای عملی جامعه ندارد ، در نهایت این که فضای ، محققانه و عملیاتی نیست



 "از سوی دیگر  کهنگی  برخی از  مواد  درسی و عدم تناسب  و ارتباط منطقی آنان  با نیازهای  دانشجو و جامعه ، کتاب و درس را به محتوایی غیر کاربردی بدل می‌کند در نتیجه  دانشجو  میلی  به ایجاد  ارتباط عملی  میان  تئوری‌های درسی و نیازهای  عملی جامعه ندارد ، در نهایت  این که فضای ، محققانه و عملیاتی  نیست." در این میان" آنچه میان  آنچه  بیش از  همه مستلزم  توجه و اصلاح و بازنگری  است .شیوه  ارزشیابی آموزشی و تغییر آن به سوی  سنجش توانمندی‌های  علمی و ادراک  محققانه   است ."

دانشگاه، تمدن


در یک نگاه کلی ,  اگر روش  ارزشیابی ، بررسی و سنجش مداوم  توانائی‌ها  و مهارت‌های دانشجو باشد . در دراز مدت  شاهد  تولیدات  فرهنگی خواهیم بود ." تولیدات  فرهنگی  عبارت است  از تولید اجتماعی  حس ، معنا  و یا آگاهی  و تولید  صنعتی  کالاهای  فرهنگی  دانشجویان ". دانشجو به عنوان یکی  از فاعلان فرهنگی؛ می‌تواند نقش بسزایی  در رصد  و تولید  برنامه های  فرهنگی –اجتماعی داشته باشد. در این زمینه  اساتید و روابط آن‌ها با دانشجویان  و  تشکل‌های  دانشجویی ساختارمند و سازمان یافته  می‌تواند موجب ساماندهی دانشگاه‌ها بر اساس ساختار اجتماعی و فرهنگی جامعه  شوند  تا دانشجویان  قدرت پاسخ گویی  به نیاز های سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی  جامعه را داشته باشند . پس اگر دانشجو، به ضرورت‌ها و اقتضائات  برآمده  از جامعه ملی  و اسلامی و جامعه جهانی خود  آگاه شود ، با ورود به دانشگاه و با مواجهه با فرایند اجتماعی شدن ثانویه ، دچار" تضاد  فرهنگی  نخواهد شد .چون  خود و عناصر  فرهنگ  خود را می‌شناسد و متناسب  با  خرده فرهنگ‌های قومی ،بومی ، دینی ، فرهنگی و... خود ، به خود هویت  می‌بخشد .


  آن زمان ؛به یقین می‌توان گفت دانشجویان  و اساتید  در میدان مراکز عالی  مهر به" فهم عصری" هستند  به این معنا که از یک سو  اطلاعات و محفوظات  ذهنی بالایی دارند  و از سویی گر  قدرت تشخیص  و توان تحلیل  درست  مسائل  گوناگون  عصر خود را دارند، از "حساسیت  اجتماعی برخوردار هستند  و دانشجویان توانسته‌اند اصالت دانشجویی خود را  معاصرت ببخشند .چنین عوامل انسانی ، پرورش  و آموزش دیده ، می‌توانند تمدن ساز و توسعه دهنده  فرهنگ خودی باشند.

what`s life?life is love.
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.