• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن روانشناسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
روانشناسي (بازدید: 2090)
جمعه 27/5/1391 - 10:52 -0 تشکر 516284
دلیریوم (Delirium) یا روان‌آشفتگی یا گیجی شدید!

دلیریوم نوعی اختلال روانی است که ممکن است چندین ساعت در طول روز در فرد مبتلا روی دهد و باعث اختلال در تمرکز فرد و گیجی شود. این اختلال بیشتر در سالمندی مشاهده می‌شود.

وقتی که بیمار مبتلا به آلزایمر دچار سرماخوردگی یا هر بیماری جزیی دیگری میشود یا حتی اگر تغییراتی در شرایط محیطی اش پدید آید دچار نوعی بیقراری همراه با توهمات شدید میشود كه آن را دلیریوم می نامیم.

دلیریوم تجربه بسیار بد و ناراحت كننده ایست و با مداخله پزشكی قابل كنترل و مداواست و در صورت عدم توجه بیمار در خطر مرگ قرار میگیرد.  به دلیل بیماری برانگیزاننده، دلیریوم بالقوه می تواند خطرناك باشد مثل ذات الریه یا عفونت ادراری.

این نوعی از سندرم است که اغتشاش شعور و تغییرات سریع در مغز یکی از علامت های مشخص آن است. این سندرم در اثر درمان بیماری فیزیکی و یا روحی روانی خود را بروز می دهد.

امروزه تعداد افراد مبتلا به دلیریوم رو به افزایش است. شاید به دلیل کمبود اکسیژن موجود در هوا و به دنبال آن کمبود اکسیژن مغز و یا انواع و اقسام بیماری های بدن و یا مغز و یا مسمومیت غذایی و یا تنفس اسید  و همچنین ممکن است به علت بعضی از بیماری های مزمن بوجود آید.

 

دلیریوم (به انگلیسی: Delirium) یا روان‌آشفتگی٬ اختلال حاد فرایندهای روانی و گیجی و پریشانی شدید و گاه همراه با بیماری عضوی مغز که گاه با پریشان‌گویی٬ توهم و جنب‌و‌جوش بیش‌ازحد بدنی همراه است. این بیماری سندرم حاد مغزی و وضعیت حاد گیجی نیز نامیده می‌شود.

 

دلیریوم عارضه عصبی است كه با اختلال كامل در فعالیتهای مغزی مشخص شده و فرد آگاهی و توجه به محیط اطراف را از دست می دهد. با کنفوزیون کوتاه‌مدت و تغییراتی در شناخت مشخص می‌شود. به‌دلیل بیماری طبی عمومی (مثل عفونت)، مصرف مواد (مانند کوکائین، مواد شبه‌افیونی، فن‌سیکلیدین)، یا علل متعدد (مانند ضربه به سر و بیماری کلیوی) به‌وجود می‌آید، دلیریوم NOS ممکن است دلایل دیگری (مانند محرومیت از خواب) داشته باشد.

جمعه 27/5/1391 - 11:11 - 0 تشکر 516296

سبب‌شناسی

ممکن است دلیریوم به‌عنوان مسیر مشترک برای هرگونه ضابطه مغزی تصور شود. علل اساسی شامل بیماری سیستمیک (به‌عنوان مثال نارسائی قلبی)، بیماری CNS (مانند، اختلالات حمله‌ای [تشنجی])؛ و مسمومیت یا ترک دارو یا مواد هر نوع داروئی که بیمار استفاده کرده است (شامل داروهای تجویزشده بدون نسخه و داروهای گیاهی) باید به‌عنوان علل بالقوه دلیریوم در نظر گرفته شود. تصور می‌شود که دلیریوم، سیستم رتیکولر و انتقال استیل‌کلوین را درگیر می‌سازد. مسیر تگمنتال پشتی که از سیستم رتیکولر تا تکنوم امتداد می‌یابد، و تالاموس به‌عنوان مسیر اصلی در دلیریوم شناخته شده‌اند. پرکاری نورآدرنرژیک لوکوس سرولئوس، مرتبط با دلیریوم ناشی از ترک الکل بوده است.

جمعه 27/5/1391 - 11:12 - 0 تشکر 516297

تشخیص، علایم و نشانه‌ها

دلیریوم بر طبق سبب‌شناسی تشخیص داده می‌شود؛ دلیریوم ناشی از بیماری طبی (جدول زیر) دلیریوم ناشی از مسمومیت با مواد (جدول معیارهای تشخیصی دلیریوم ناشی از مسمومیت با مواد) و دلیریوم ناشی از ترک مواد، و دلیریومی که به‌گونه‌ای دیگر مشخص نشده است (NOS).

علامت‌های کلیدی شامل هشیاری تغییر یافته همراه با پیش‌انگیختگی، با پیش‌انگیختگی همراه با آژیتاسیون یا بی‌احساسی، اختلال موقعیت‌یابی، آسیب به حافظه، تکلم غیرمنطقی، اختلالات درکی، شامل توهمات شنوائی، بینائی و لمسی، بی‌ثباتی شدید هیجانی، و سیکل خواب، بیداری معکوس یا خواب منقطع، می‌باشد. علایم نورولوژیک مرتبط ممکن است شامل ناهماهنگی، دیسفازی، تومور، آستریکسین (asterixis)، آتاکسی، و آپراکسی باشد.


- معیارهای تشخیصی دلیریوم ناشی از بیماری طبی عمومی:
الف ـ اختلال در هوشیاری (مانند کاهش وضوح آگاهی نسبت به محیط) همراه با    کاهش توانائی تمرکز، حفظ یا تغییر کانون توجه.  
ب ـ تغییر در شناخت (مانند نقص حافظه، اختلال موقعیت‌یابی، اختلال در زبان) با    پیدایش اختلال ادراکی که نتوان آن را با یک دمانس قبلی، تثبیت شده یا در حال تکامل،    به شکل بهتری توجیه کرد.  
ج ـ اختلال در مدت زمان کوتاهی ایجاد می‌شود (معمولاً چند ساعت تا چند روز) و به‌طور    معمول در طول روز نوسان دارد.  
د ـ شرح حال، معاینه جسمی یا یافته‌های آزمایشگاهی نشان‌دهنده این است که    اختلال؛ ناشی از پیامدهای فیزیولوژیک مستقیم یک بیماری طبی عمومی است.

جمعه 27/5/1391 - 11:13 - 0 تشکر 516298

بررسی‌های آزمایشگاهی

دلیریوم فوریت طبی می‌باشد، و علت آن به سرعت باید مشخص شود. اگر علت احتمالی روشن نباشد، یک بررسی کامل طبی سریعاً باید انجام شود. حتی اگر یک علت آشکار مشخص شود، علل متعدد باید در نظر گرفته شود این بررسی شامل علایم حیاتی، شمارش کامل سلول‌های خون یا افتراق، سرعت رسوب گلبول‌های قرمز، بیوشیمی کامل خون، آزمایش‌های عملکرد کبدی کلیوی، تجزیه ادرار، سم‌شناسی ادرار، EEG، رادیوگرافی سینه، CT اسکن سر، پونکسیون کمری (LP) (اگر اندیکاسیون داشته باشد). EEG غالباً کبدی منتشر یا نواحی کانونی پیش‌فعال را نشان می‌دهد.

جمعه 27/5/1391 - 11:14 - 0 تشکر 516299

تشخیص افتراقی

۱. دمانس: به جدول تمایز بالینی دلیریوم و دمانس (بیماران مبتلا به دمانس در برابر دلیریوم آسیب‌پذیرتر می‌باشند و دلیریوم ناشی از دمانس شایع می‌باشد) مراجعه کنید.  
۲. اسکیزوفرنی و مانیا: معمولاً سیر سریع نوسانی دلیریوم را ندارند، آسیب در سطح هشیاری یا آسیب‌شناختی عمده‌ای در آنها وجود ندارد.
۳. اختلالات تجربه‌ای: ممکن است فراموشی ناهمگون و نامتجانس را نشان بدهند، اما اختلال کلی‌شناختی، نابه‌هنجاری روانی، حرکتی و الگوی خواب دلیریوم را ندارند.

به طور خلاصه علائم این بیماری که در دختر جوانی یافت شده بود عبارت است از:  

او در تكالیف روزمره خود نیازمند توجه و تمركز بود و به طور كامل فاقد جهت‌یابی بود، در راه رفتن مشكل داشت، ساعتها برای برداشتن شئی كه وجود نداشت وقت صرف می‌كرد و با افرادی كه حضور نداشتند سخن می‌گفت. مسخ شخصیت نیز از دیگر علائم این سندرم می باشد كه در این حالت فرد خودش را غیرواقعی، جدا از دنیا و ناتوان از تجربه هیجان احساس می‌كند، این حالت بسیار ناخوشایند است و مبتلایان ممكن است احساس كنند كه توسط یك دیوار شیشه‌ای از دنیا جدا شده‌اند و مردم ممكن است به صورت «آدمك مقوایی» توصیف شوند.

جمعه 27/5/1391 - 11:15 - 0 تشکر 516300

تغذیه در بیماران دلیریوم

در این بیماران باید از رژیم کتوژنیک استفاده کرد. از آنجا که این بیماران نسبت به گلوکز حساسند و مقاومت به انسولین دارند، پس انرژی مغز باید چگونه تامین شود؟ در این رابطه کلسترول و چربی غذا نقش اساسی را بازی می کند.در رژیم کتوژنیک باید 90% از کالری را به چربی، 5% را به کربوهیدرات و 5% را به پروتئین اختصاص داد.

جمعه 27/5/1391 - 11:16 - 0 تشکر 516301

تشخیص افتراقی

سعی کنید که هر نوع علل جسمی سردرگمی راشناخته واصلاح کنید.علل رایج عبارتند از:
- مسمومیت یا بازگیری الکل
- مسمومیت یا بازگیری دارویی(ازجمله داروهای تجویز شده به وسیله پزشک )
- عفونت‌های شدید
- ضربه به سر
- هیپوکسی
- صرع
- تغییرات متابولیک (حملات کتو اسیدوز دیابتی DKA، بیماری کبدی،کم آبی بدن Dehydration)
- حملات DKA  یا اغمای هیپر اسمولار

جمعه 27/5/1391 - 11:17 - 0 تشکر 516302

موادی که باعث تشدید علائم دلیریوم میشوند شامل:

الکل
ضد دردها
انتی کولینرژیکها
CNSدپرسانتها
سایمتیدین
لیدوکائین

جمعه 27/5/1391 - 11:18 - 0 تشکر 516303

درمان

هدف از درمان دلیریوم کنترل یا از بین بردن علائم است. برای درمان ممکن است نیاز باشد بیمار مدت کوتاهی بستری باشد.


درمان دارویی
۱) از استفاده از داروهای خواب آور یا آرام بخش احتراز کنید. (به جز برای درمان بازگیری الکل یا داروهای آرام بخش)
۲) درصورتی‌که استفاده از داروهای ضدروان‌پریشی برای کنترل برآشفتگی لازم باشد. می‌توان آن‌ها را تجویز کرد (برای مثال هالو پریدول۲-۱میلی گرم خوراکی یا تزریقی تا سقف سه باردرروز )
۳) به عوارض جانبی داروها (داروهای با خصوصیت آنتی کولینرژیک وداروهای ضدپارکینسون موجب ایجاد دلیریوم شده یا آن را تشدید می‌کند) وبه تداخلات دارویی توجه کنید.


درمان دارویی شامل موارد زیر است:

1)      دوپامین بلوکرها (مثل هالوپریدول، اولازاپین، ریسپریدون، کلوزاپین)
2)      تثبیت کنندههای خلق (مثل فلوکسیتین، ایمی پرامین)
3)      داروهای سداتیو (دیازپام، کلونازپام)
4)      داروهای موثر بر سروتونین (مثل ترازودون، بوسپیرون)
5)      تیامین


مشاوره با متخصص
ممکن است بستری کردن بیمار به علت آشفتگی یا به علت بیماری طبی منجر به دلیریوم لزوم پیداکند. میزان مرگ ومیر همراه با دلیریوم قابل توجه است. ممکن است نیاز باشد تا بیماران را به منظور تشخیص ودرمان بیماری طبی زمینه در بخش‌های مرتبط بستری کرد.

جمعه 27/5/1391 - 11:20 - 0 تشکر 516304

این اختلال با چه بیماری‌هایی ممکن است اشتباه شود؟

این بیماری ممکن است با دمانس یا زوال عقل اشتباه گرفته شود، ولی باید گفت که شروع دلیریوم سریع است و در دمانس شروع و سیر کندتر می‌باشد.
همچنین اختلال در هوشیاری، مختص دلیریوم است. طول مدت بیماری نیز در دمانس چند ماه تا چند سال است، اما در دلیریوم چند ساعت تا چند روز است.

آیا اختلال دلیریوم با بیماری اسکیزوفرنی و افسردگی نیز اشتباه گرفته می‌شود؟
در اسکیزوفرنی، توهمات و هذیان‌های بیمار سازمان یافته‌ترند و تغییر زیادی در سطح هوشیاری آنها مشاهده نمی‌شود.
در افسردگی نیز سابقه بیماری و خلق افسرده، تعیین‌کننده است.



- دمانس:

با آسیب شدید در حافظه، قضاوت، موقعیت‌یابی و شناخت مشخص می‌شود. دمانس نوع آلزایمر معمولاً در افراد بالای ۶۵ سال رخ می‌دهد و با اختلال موقعیت‌یابی ذهنی عقلی و دمانس، هذیان یا افسردگی تظاهر می‌کند؛ دمانس عروقی به‌دلیل ترومبوز عروقی یا خونریزی؛ دمانس ناشی از سایر اختلالات طبی بیماری HIV، ضربه به سر، و گروه متفرقه - بیماری پیک، بیماری کرونسفلد، یاکوب (به‌دلیل ویروس آهسته رشد قابل انتقال به‌وجود می‌آید)؛ همچنین ممکن است ناشی از سموم یا دارو باشد (ناشی از مواد) - مانند بخار بنزین، آتروپین، یا علل متعدد و NOS.

- اختلال فراموشی:

با آسیب در حافظه و فراموشکاری مشخص می‌شود. ناشی از بیماری طبی (هیپوکسی)، سم، یا مواد و داروها (مانند ماری‌جوانا، دیازپام) می‌باشد.





منابع :


- متن تجدید نظر شده راهنمای تشخیصی و آماری اختلالهای روانی . چاپ چهارم - 2000 / تالیف : انجمن روانپزشكی آمریكا ترجمه : دكتر محمد رضا نیكخو – هامایاك آوادیس یانس


- تالیفی از مریم سجادپور - متخصص تغذیه

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.