• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن سياسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
سياسي (بازدید: 479)
دوشنبه 23/5/1391 - 11:12 -0 تشکر 509069
ناگفته هایی از مناقشه قره باغ ...

                                                  سرنوشت قره باغ ، مواضع باکو   و نقش دولت ایران

دوشنبه 23/5/1391 - 11:18 - 0 تشکر 509111

نقش حیدر علی اف در مناقشه قره باغ :

 امضای توافق آتش بس توسط حیدر علی اف با ارمنستان و سیاستهای بعدی وی در کشاندن پای امریکا ، انگلیس ، رژیم صهیونیستی و برخی دولتهای دیگر به جمهوری آذربایجان و بخصوص امضای قرارداد نفتی موسوم به قرارداد قرن توسط وی در لندن ، موجب فروکش کردن آتش مناقشه در سال 1994 شد. حیدر علی اف بعد از امضای توافق اتش بس با ارمنستان ، به تحکیم پایه های حکومت خود پرداخت . وی در نخستین گام ، به قلع و قمع مخالفان داخلی دست زد. . کسانی مانند ماهر جواداف ( از مخالفان آتش بس با ارمنستان و فرمانده  رزمندگان داوطلب قره باغ ) توسط وی در یک درگیری کشته شدند. عافی الدین جلیل اف نیز به طرز مرموزی کشته شد. صورت حسین اف دستگیر و زندانی شد. ایلچی بیگ در نخجوان در حصر خانگی و خبری قرار گرفت و یاران نزدیک وی که از کشورهای مختلف به دور او جمع شده بودند ، دستگیر  زندانی و یا به کشورهای مختلف رانده شدند. وی بعد از سرکوب پانترکیستهای غربگرا ، به قلع و قمع اسلامگرایان پرداخت. علی اکرام علی اف رهبر حزب اسلام و از چهر ه های برجسته اسلامگرایان را دستگیر و به 11 سال زندان محکوم کرد. کربلایی آقا از چهره های فعال حزب اسلام در زیر شکنجه ماموران امنیتی به شهادت رسید. اموال و ساختمانهای متعلق به حزب اسلام اشغال و مصادره شد. اعضای حزب اسلام در تمام شهرها تحت تعقیب قرار گرفتند...حیدر علی اف در گامهای دیگر ، رزمندگان ایرانی و افغانی را که در جبهه قره باغ میجنگیدند تحت تعقیب قرار داد و مجاهدان افغانی را که شهدایی نیز درجنگ تقدیم کرده بودند اخراج کرد.  با اشاره حیدر علی اف کتابی با عنوان " جنگ بیصدا " منتشر و در سطح وسیعی توزیع شد . در این کتاب تصاویر تعدادی از رزمندگان ایرانی با مطالبی درج شده بود و رزمندگان ایرانی " جاسوس " خطاب شده بودند .علیاف اختیارات بیحد و حصر به پلیس و نیروهای امنیتی داد و فضایی از رعب و وحشت به وجود اورد . از طرفی نیز با قلع و قمع عناصر جبهه خلق ارامش و امنیت برقرار کرد  و بدین ترتیب کشور به طور در بست در اختیار تیم علی اف  قرار گرفت. مساله قره باغ از اولویت خارج شد و پایه های حکومت علی اف  تثبیت گردید. علی اف درگامهای بعدی مذاکرات فشرده با رییس جمهور ارمنستان را در دستور کار قرار داد و بارها با کوچاریان ( رییس جمهور ارمنستان و تبعه سابق دولت باکو ! ) دیدار و گفتگو کرد. همزمان خط لوله باکو – جیهان را که نفت سواحل باکو را به ترکیه و اسراییل میرساند با میلیاردها دلار سرمایه گذاری غرب دایر کرد. به گفته کارشناسان ، قریب ده میلیارد سرمایه گذاری شرکتهای غربی در سواحل نفت خیز باکو و خط لوله باکو – جیهان حاکی از ان بود که حیدر علی اف به غرب قول داده است هرگز در مساله قره باغ به جنگ متوسل نخواهد شد . حیدر علی اف میخواست مناقشه را پیش از پایان عمر خویش حل کند و بدین منظور سران احزاب و ریش سفیدان را گرد آورد تا در ازای چشم پوشی از قره باغ ، سایر شهرهای اشغالی را که به منزله گروگان در دست ارمنستان است آزاد کند ، اما مخالفان داخلی کوچاریان ، و نیز وخامت وضعیت حیدر علی اف این شانس را از بین برد. علی اف در گذشت و فرزندش به جای وی بر قدرت تکیه زد. بدین گونه سیاستهای علی اف مناقشه قره باغ را به مناقشه ای در کما یا مناقشه ای منجمد تبدیل کرد. در حقیقت حیدر علی اف قره باغ را قربانی کرد تا حکومت خود را تثبیت کند و این کار را نیز با مهارت انجام داد.

دوشنبه 23/5/1391 - 11:19 - 0 تشکر 509112

بهترین موضع ایران :


بهترین راه برای وزارت خارجه ایران نه میانجگیری در مناقشه قره باغ  ، بلکه موضع گیری بر اساس « حمایت از تمامیت راضی دو همسایه » و « تشویق به صلح پایدار » است .

 سفر اتباع ایرانی یا اتباع سایر کشورهای جهان به قره باغ  - که استقلال یا عدم استقلال یا تعلق آن به کشوری دیگر – از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته نشده ، آزاد است و مردم ایران نیز میتوانند از حق خود برای سفر به این منطقه استفاده کنند و هرگز دولت دیگری نمیتواند حق اتباع یک دولت دیگر را برای سفر به نقطه ای  از جهان محدود کند. طبیعی است امروز سفربه منطقه زیبا و سرسبز قره باغ  از طریق باکو میسر نیست ، و مسافران این منطقه از طریق ایروان به قره باغ سفر میکنند. اگر صلح پایدار در منطقه و بین دو همسایه در حال مذاکره ، برقرار شود و مسایل سیاسی نیز مانند درگیریهای نظامی گذشته حل شود ، طبیعی است که در این صورت ایرانی ها و سایر اتباع جهان نیز میتوانند از باکو نیز به سمت قره باغ سفر کنند.

تجربه بیست سال گذشته نشان داده است که مناقشه قره باغ با مذاکره قابل حل نیست .و اگر بیست سال دیگر نیز بگذرد ، وضعیت تغییری نخواهد کرد. قره باغ در وضعیت فعلی نیز کارکردهای خوبی برای دولت باکو دارد. الهام علی اف مانند پدرش از مساله قره باغ برای تداوم حکومت خود استفاده میکند. مقامات باکو به طور مسخره ای اعلام میکنند که کشور در وضعیت جنگ قرار دارد ؟ و بدین بهانه دایره فعالیت احزاب مخالف دولت را محدودتر میکنند. دولت باکو از مساله قره باغ علیه همسایه های تاثیر گذار خود ایارن و ترکیه نیز استفاده میکند و هر گاه سیاستش اقتضا کند ، رسانه های دولتی باکو به عوان سوژه ای از قره باغ علیه ایران و ترکیه استفاده میکنند و تلاش میکنند تا چهره این کشورها در نزد مردم به علت روابط با ارمنستان تخریب کنند.همچنین دولت باکو وابستگی خود به دولتهایی مانند امریکا و رژیم صهیونیستی را با موضوع قره باغ  برای افکار عمومی توجیه کرده و میگوید که از کمکهای امریکا و لابی یهودی برای باز پس گرفتن قره باغ استفاده میکند؟


دوشنبه 23/5/1391 - 11:19 - 0 تشکر 509113

امروز بعد از گذشت 22 سال از شروع مناقشه قره باغ ، و17 سال از توافق آتش بس دولت باکو نه تنها در سرنوشت  قره باغ تاثیری نداشته بلکه حتی یک سانتیمتر از اراضی اشغالی حاشیه قره باغ را که در تعلق آن به جمهوری آذربایجان   حتی در ارمنستان نیز تردیدی وجود ندارد نتوانسته بازپس بگیرد . چرا که در مذاکرات سیاسی ارمنستان به شرطی از این اراضی عقب نشینی میکند که تکلیف استقلال یا الحاق قره باغ به ارمنستان مشخص شود .تنها راه باقی مانده مسیر جنگ است که دولت باکو نیز فاقد اراده و یا انگیزه و توانایی برای آغاز جنگ است . اگر باکو مانند گرجستان جنگی را آغاز کند ، روسیه همان بلایی را به سر باکو می آورد که گرجستان تجربه کرد. زیرساختها و حیثیت گرجستان  با حمله به آبخازی از بین رفت و حکومت دست نشانده غرب نیز متزلزل شد. باکو به اردوگاه غرب پیوسته است  ، علیرغم اینکه با روسیه نیز روابط خوبی دارد. روسها در انتظار فرصتی هستند تا حاکمان باکو را تنبیه کنند.

در این وضعیت ، بهترین موضع ایران همان مواضع ذکر شده( حمایت از تمامیت ارضی طرفین - تشویق به صلح پایدار ) و هوشیاری در مساله قره باغ است که از آن علیه ایران استفاده نشود . فراموش نکنیم « طرح امریکایی گوبل » را که طبق آن قرار بود مناطقی در مرز ایران ازخاک ارمنستان به دولت باکو واگذار شود و در مقابل دولت باکو از ادعاهای خود درباره قره باغ صرف نظر کرده و دالانی از لاچین نیز در اختیار ارمنستان قرار دهد.. میانجیگری ایران نمیتواند این مناقشه منجمد و پیچیده را تحرک بخشد . همانگونه که سالها میانجیگری ترکیه نیز حاصلی نداشت. علیرغم اینکه بارها مقامات باکو و ایروان را ترکها به آنکارا کشاندند در نهایت اتفاقی رخ نداد و ترکیه مساله را به خود طرفین درگیر واگذار کرد.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.