• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ایران سرای من (بازدید: 3038)
پنج شنبه 19/5/1391 - 23:17 -0 تشکر 500690
تاریخ و جغرافیای استانها

توضیح : ترتیب استانها صرفا براساس حروف الفباست


استان آذربایجان شرقى (1)

 

   موقعیت جغرافیایى و تقسیمات سیاسى استان

آذربایجان شرقى با وسعت ۴۵۲۶۱/۴ کیلومترمربع در گوشه ٔ ‌ شمال غربى فلات ایران قرار دارد. رود ارس حدود شمالى آن را با جمهورى‌هاى آذربایجان، ارمنستان و ایالت خودمختار نخجوان مشخص مى‌کند. رود قطور و آب‌هاى دریاچه ٔ ارومیه حدود غربى آن با استان آذربایجان غربى است. در جنوب، کشیدگى رشته‌کوه‌ها، دره‌ها، جلگه‌ها و دشت‌ها موجب پیوستگیِ توپوگرافیک استان با آذربایجان غربى و زنجان شده است و در شرق نیز دره و رودخانه دره‌رود، کوه‌هاى سبلان، چهل نور و گردنه ٔ صائین این خطه را از استان اردبیل جدا مى‌کند. مدارهاى ۵ دقیقه و ۴۵ درجه و ۲۲ دقیقه و ۳۶ درجه منتهى‌الیه غربى و شرقى مختصات جغرافیایى این استان را مشخص مى‌کند.

 

آذربایجان شرقى در طول ۲۳۵ کیلومتر خط مرزى با جمهورى‌هاى آذربایجان و ارمنستان همسایه است. دو شهرستان این استان (مرند و اهر) با جمهورى آذربایجان ۲۰۰ کیلومتر و با جمهورى ارمنستان ۳۵ کیلومتر مرز مشترک دارند. در طول این مرز رود ارس جارى است. در حال حاضر ارتباط استان با کشورهاى همسایه تنها از سه نقطه ٔ مرزى جلفا، خداآفرین و کردشت انجام مى‌‌گیرد؛ در این میان جلفا از اهمیت خاصى برخوردار است. شهر مرزى جلفا از طریق خط آهن نخجوان، ایروان و تفلیس به جمهورى اکراین و بنادر دریاى سیاه وصل مى‌شود. ارتباط این استان با دریاى سیاه، اهمیت و جایگاه خاصى به آن بخشیده است.

 

منطقه ٔ آذربایجان به علت موقعیت خاص جغرافیایى یکى از مناطق حساس و مهم کشور است. همین اهمیت، حساسیت، و گستردگى باعث شده است تا این منطقه با وجود خصوصیات مشترک جغرافیایى، ‌ فرهنگى و تاریخى، به سه استان آذربایجان شرقى، غربى و اردبیل تقسیم شود. در حال حاضر استان آذربایجان شرقى داراى ۱۲ شهرستان، ۳۱ شهر، ۳۰ بخش، ۱۳۳ دهستان و ۳۱۴۹ آبادى است. شهرستان‌هاى آن عبارت‌اند از : اهر، بستان‌آباد، ‌ بناب، تبریز، سراب، شبستر، کلیبر، مراغه، مرند، ‌ میانه، هریس و هشترود. مرکز آذربایجان شرقى شهر تاریخى و توسعه یافته ٔ تبریز است.

 

   جغرافیاى طبیعى و اقلیم استان

فلات آذربایجان را دیواره‌هاى رشته جبال مرتفع و پوشیده از برف آرارات در شمال غربى، رشته‌هاى پراکنده و نامنظم ارسباران - قره‌داغ و قوشاداغ و سبلان در شمال شرقى، رشته‌کوه‌هاى بزغوش در شمال و مشرق، ارتفاعات قافلانکوه در شرق و جنوب شرقى، رشته کوه سهند در جنوب و دریاچه ارومیه در غرب در بر گرفته است.

 

در فلات آذربایجان، دو منطقه بارز و قابل نفوذ وجود دارد، ‌ یکى دشت چالداران و دره قُطور در شمال غربى، دیگرى دشت مغان در شمال شرقی. در سایر قسمت‌ها، به علت وجود ارتفاعات، دره‌هاى عمیق و سایر موانع طبیعى، ‌ معابر قابل نفوذ کمترى یافت مى‌شود.

 

آذربایجان منطقه ٔ ‌ مرتفعى است که کوه‌هاى بلند از جهات مختلف سراسر آن را فرا گرفته و موجبات پیدایش جلگه‌هاى مغان، تبریز، سراب و مراغه را فراهم کرده است. بلندترین نقطه ٔ استان، قله ٔ ‌ سهند (۳۷۲۲+ متر) در ۵۰ کیلومترى جنوب تبریز و پست‌ترین نقطه ٔ ‌ آن در حوالى دریاچه ٔ ارومیه (۱۲۲۰+ متر) قرار دارد. استپ‌هاى کوهى قسمت پهناورى از نواحى بلندِ آذربایجان را پوشانده است.

 

در شمال آذربایجان به ویژه در بخش قره‌داغ‌ (ارسباران)، هر جا امتداد کوه‌ها در مقابل وزش بادهاى باران‌زاى مدیترانه‌اى، ‌ غربى و خزرى قرار گرفته، جنگل‌هاى تنک یا انبوهى به وجود آمده است که در بعضى قسمت‌ها فاقد گیاهان زیردرختى است. جنگل‌هاى موجود آذربایجان شرقى نشانگر آن است که در روزگاران گذشته، سراسر منطقه در اثر آب و هواى گرم و مرطوب و خاک حاصلخیز، شرایط مساعدى براى پیدایش و رشد جنگل در دامنه ٔ ‌ کوه‌ها و ارتفاعات داشته است که متأسفانه در اثر استفاده بى‌رویه عمدتاً تخریب و نابود شده‌اند.

 

آب و هواى استان آذربایجان شرقى به طور کلى سرد و خشک است، ولى به علت تنوع توپوگرافیکى، از اقلیم‌هاى متفاوتى برخوردار است.

 

موقعیت کوهستانى و عرض جغرافیایى استان از عوامل برودت و سرماى قسمت اعظم این منطقه است. کم ارتفاعى و اثرات ملایم‌کننده بخارهاى دریاى خزر در پاره‌اى از مناطق از عوامل اعتدال اقلیمى آن به شمار مى‌آید. به علاوه آذربایجان تا حدودى تحت تأثیر جریان‌هاى مرطوب دریاى مدیترانه از سمت غرب و جنوب غربى قرار دارد و توده‌هاى هواى سرد سیبرى نیز از شمال بر آب و هواى آن اثر مى‌گذارد. وجود دریاچه ٔ ارومیه آب و هواى قسمت محدودى از سواحل استان را تحت تأثیر قرار داده است.

 

به استناد گزارش سازمان هواشناسى کل کشور، درجه ٔ حرارت هوا در نقاط مختلف استان متفاوت است. متوسط درجه حرارت در تبریز ۱۲/۵، مراغه ۱۲/۲، اهر ۹/۷، سراب ۷/۶ و میانه ۱۲/۷ درجه ٔ ‌ سانتى‌گراد است. حداکثر مطلق درجه ٔ حرارت در جلفا با ۴۰/۳ درجه ٔ سانتى‌گراد و حداقل مطلق آن در سراب با ۳۱/۴- درجه ٔ سانتى‌گراد در سال ۱۳۷۲ گزارش شده است. حداکثر مطلق درجه حرارت در ایستگاه‌هاى تبریز، مراغه و میانه به ترتیب ۳۶/۶، ۳۵ و ۳۹/۲ و حداقل مطلق آن ۹/۵-، ۸- و ۱۱/۲- درجه ٔ سانتى‌گراد قید گردیده است.

 

از نظر بارندگى، استان آذربایجان شرقى به دو ناحیه ٔ متفاوت تقسیم مى‌شود:

 

- ناحیه ٔ سردسیر شامل دامنه‌هاى کوهستان سهند، شهرهاى تبریز و مرند که در مسیر بادهاى مرطوب قرار دارند. معمولاً میزان بارندگیِ سالانه ٔ این ناحیه در شرق استان بیشتر از سایر نواحى است و مقدار آن به ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلى‌متر مى‌رسد.

 

- ناحیه ٔ معتدل که عمدتاً در دالان‌ها، کوهپایه‌ها، دامنه‌هاى جنوبى و مناطق آفتابگیر واقع شده است و از تأثیر مستقیم جریان‌هاى سرد شمالى محفوظ است و آب و هواى معتدلى دارد. سواحل دریاچه ٔ ‌ ارومیه و شهرستان‌هاى‌ مراغه و میانه جزو ناحیه ٔ معتدل به حساب مى‌آیند.

 

در فصل تابستان، مناطق جلگه‌اى استان و پیرامون دریاچه ٔ ارومیه گرم است و منحنى همدماى ۱۲ درجه ٔ ‌ سانتى‌گراد از آن نواحى عبور مى‌کند، در حالى که در زمستان اوضاع جوى تغییرات شدیدى مى‌کند و میانگین حداقل درجه ٔ حرارت به یک درجه زیر صفر مى‌رسد.

 

در استان آذربایجان شرقى اوضاع جوى بسیار متغیر است. به طورى که درجه ٔ ‌ حرارت در برخى از ماه‌هاى گرم سال، گاهى به ۳۸ درجه ٔ سانتى‌گراد یا بیشتر مى‌رسد و برودت هوا در ماه‌هاى سرد، گاهى به بیش از ۲۰ درجه زیر صفر کاهش مى‌یابد. رطوبت هوا نیز از اواخر پاییز تا اوایل بهار زیاد مى‌شود، که علت آن علاوه بر کاهش درجه ٔ حرارت، ورود توده‌هایى از هواى سرد و مرطوب اروپاست که با گذشته از دریاى مدیترانه وارد آسمان ایران مى‌شوند.

 

در سال ۱۳۷۲، سازمان هواشناسى استان مجموع روزهاى یخبندان شهر تبریز را ۱۰۳ روز گزارش کرد که جزئیات آن به شرح زیر است:

 

فروردین ماه ۳ روز، آبان‌ ماه ۱۴ روز، آذر ماه ۹ روز، دى ماه ۳۱ روز، بهمن ماه ۲۸ روز و اسفند ماه ۸ روز.

 

براساس این گزارش، بیشترین روزهاى یخبندان با ۱۳۱ روز به شهر سراب و کمترین آن به قسمت شرقى تبریز اختصاص داشت که در طول سال تنها ۸۰ روز یخبندان بود. اهر با ۱۱۵، میانه با ۱۰۱ و سراب با ۱۳۱ و تبریز با ۱۰۳ روز یخبندان شهرهایى بودند که در طول سال، بالاتر از ۱۰۰ روز یخبندان داشتند.

 

آذربایجان همواره تحت تأثیر بادهاى سرد شمالى و سیبرى و بادهاى مرطوب دریاى سیاه مدیترانه و اقیانوس اطلس است. به علاوه بادهاى محلى نیز تحت تأثیر شرایط طبیعى استان، ‌ از سوى کوهستان‌هاى بلند و دریاچه‌هاى اورمیه و خزر، به سوى دشت‌ها و جلگه‌ها مى‌وزند.

 

بادهایى که از شمال و شمال شرقى به سوى آذربایجان مى‌وزند، کلاً سرد و مرطوب‌اند و در فصل زمستان سبب نزول برف سنگین و یخبندان مى‌شوند. باد مرطوب مدیترانه‌اى که از غرب به آذربایجان مى‌وزد باران‌زا و بسیار مفید است.

 

بادهاى شرقى با عبور از دریاچه ٔ خزر، در مسیر ارسباران، مرند، اردبیل، ‌ دره‌‌اى بین سبلان و قوشاداغ، بزغوش و سهند به طرف غرب مى‌وزند. در اکثر نقاط آذربایجان مانند سراب و تبریز این باد را مه‌یئلى یا باد مه مى‌گویند که بادى سرد و مرطوب است. این باد در امتداد دامنه‌هاى جنوبى سهند به طرف مراغه پیش مى‌رود و در حدود دریاچه ٔ ارومیه تغییر مسیر مى‌دهد. کوه‌هاى مرزى در غرب آذربایجان و کردستان باعث مى‌شوند باد مه در جهت جنوب غربى و جنوبى بوزد که نام آن در این منطقه باد زریان است.

 

جریان باد مهمى که از فراز دریاى مدیترانه و دریاى سیاه و اقیانوس اطلس به سمت غرب و شمال غرب ایران مى‌وزد، چند شاخه مى‌شود که تعداد این شاخه‌ها در فصل پاییز در برخورد با ارتفاعات استان افزایش مى‌یابد و در فصل بهار، به ریزش نزولات جوى فراوانى منجر مى‌گردد.

 

علاوه بر بادهاى فوق بادهاى محلى دیگر استان به شرح زیر است:

 

- باد «آغ یئل» یا گرمیچ یا گرمیش که بسیار تند و شدید است و معمولاً باعث خسارت مى‌شود. آغ یئل در تبخیر و خشکانیدن رطوبت زمین مؤثر است و بادى گرم و مرطوب است که در زمستان موجب ذوب برف و یخ مى‌شود و یا به حرکت در آوردن ابرهاى باران‌زا موجبات ریزش باران را فراهم مى‌کند. این باد معمولاً رطوبت دریاى مدیترانه را به همراه دارد.

 

- خزریئلى یا باد خزر، چون از سوى دریاى خزر مى‌وزد به این نام مشهور شده است و قسمتى از آن منطقه ارسباران را در بر مى‌گیرد.

 

- وزش بوغاناق یئلى که همان گردباد است، باعث ریشه‌کن شدن درختان و تخریب و ویرانى منازل و بناهاى کم دوام مى‌شود.

 

براساس گزارش سال ۱۳۷۰ ایستگاه سینوپتیک شهر تبریز، مجموع روزهایى که این شهر در معرض وزش بادهایى با سرعت حداقل ۱۸ و حداکثر ۵۰ متر در ثانیه قرار دارد، ۱۶۸ روز است. بیشترین سرعت باد در ماه اردیبهشت با ۵۰ متر در ثانیه و کمترین سرعت آن در آذرماه و دى ماه با سرعت ۱۸ متر در ثانیه است.

 

با توجه به ویژگى‌هاى اقلیمى، این استان از اواخر اردیبهشت ماه تا پایان مهرماه مناسب‌ترین زمان براى گردش‌هاى تابستانى و سایر ماه‌هاى سال مناسب گردش‌هاى زمستانى است. ایرانگردانى که در ماه‌هاى بهار و تابستان به منطقه مسافرت مى‌کنند به نحو مطلوبى مى‌توانند از زیبایى‌هاى طبیعى و دیدنى‌هاى تاریخى و باستانى استان بهره‌مند شوند.

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

پنج شنبه 9/6/1391 - 22:15 - 0 تشکر 535556




استان همدان ( ۲ )




وضعیت اجتماعى و اقتصادى استان




برابر آمارگیرى جارى جمعیت در سال ۱۳۷۰ ، کل جمعیت استان ۳۲۰ ‚ ۶۵۱ ‚ ۱ نفر بوده که از این تعداد ۴۲/۲ درصد در مناطق شهرى و ۵۷/۸ درصد در مناطق روستایى سکونت داشتند. تراکم نسبى جمعیت در هر کیلومترمربع در همین سال ۸۶/۸ نفر بود .



رشد جمعیت شهرى استان در فاصله ٔ سال‌هاى ۷۰-۱۳۶۵ حدود ۵/۲ درصد بود. در همین مقطع، جمعیت روستایى استان از ۶۳ درصد در سال ۱۳۶۵ به ۵۷/۸ درصد در سال ۱۳۷۰ رسید که ۵/۲ درصد کاهش را نشان مى‌داد. به عبارت دیگر در فاصله ٔ سال‌هاى مذکور مهاجرت از روستا به شهر افزایش یافت .



همدان منطقه‌اى است کوهستانى که در دامنه ٔ رشته‌ کوه الوند قرار گرفته و سرچشمه ٔ رودها و جویبارهاى فراوان است. مراتع بین دره‌اى آن از دیرباز سبب جذب بخشى از دامداران و عشایر به این منطقه بوده است. جمعیت تقریبى عشایرى که سالانه به این استان مى‌آیند، حدود ۴۰ هزار نفر گزارش شده است. این استان با زمستان‌هاى نسبتاً سرد و تابستان‌هاى معتدل، مراتع چراى بهاره و تابستانه را براى عشایر فراهم مى‌کند، تا آن حد که عشایر استان‌هاى همجوار نیز به این استان کوچ ییلاقى مى‌کنند. از آن جمله‌اند تیره‌‌هایى از ایلات ترکاشوند، جمیر، یاریم تاقلو و بنفشه که از ایلام، کرمانشاه، لرستان و استان مرکزى به این منطقه مى‌‌آیند و در ارتفاعات شمالى و جنوبى الوند و دیگر نواحى مرتفع استان تابستان‌گذرانى مى‌کنند .



تابستان کوتاه خاصه در مناطق مرتفع شمال تویسرکان و جنوب همدان سبب شده است که ایلات و عشایر صرفاً به دامدارى بپردازند و کشاورزى از رشد چندانى برخوردار نباشد . گروهى از تیره ٔ رحمتى ایل ترکاشوند در مناطق بین اسدآباد، تویسرکان و حوالى کوه خان گورمز به کشت و زرع محدود مى‌پردازند .



اساس اقتصاد استان در مرحله ٔ اول کشاورزى و دامپرورى و در مرحله ٔ ‌ بعد مبتنى بر استخراج و استحصال معادن است. کشت در سطح استان به دو شکل دیم و آبى صورت مى‌گیرد، اما بیشتر اراضى کشت شده به صورت دیم است .



مهم‌‌ترین محصولات کشاورزى استان گردو، گندم، جو، سیب‌زمینى و چغندرقند است که کشت گندم و جو حدود سه چهارم اراضى زیر کشت را به خود اختصاص داده است. محصول گردو به ویژه در تویسرکان از لحاظ کمى و کیفى کم‌نظیر است. اولین مرکز تحقیقات گردو در کشور در شهر تویسرکان تأسیس شده است. محصولات مهم دیگر استان در قسمت‌هاى کوهستانى انواع میوه‌ها (به ویژه سیب و گلابی) و در دامنه‌ها انگور، غلات، حبوبات و صیفى‌جات است .



براساس سرشمارى کشاورزى سال ۱۳۶۷ ، در سطح استان ۵۶۰ ‚ ۸۰۲ هکتار زمین کشاورزى وجود دارد که از این وسعت ۷۵۱ ‚ ۲۸۶ هکتار آبى و ۸۰۹ ‚ ۵۱۵ هکتار دیم است. از کل اراضى آبى ۸۱۶ ‚ ۱۸۰ هکتار زیر کشت، ۸۷۷ ‚ ۸۰ هکتار به صورت آیش و ۰۵۱ ‚ ۲۵ هکتار باغ و قلمستان است. از کل اراضى دیم نیز ۳۷۶ ‚ ۲۶۰ هکتار زیرکشت و ۷۲۳ ‚ ۲۵۴ هکتار به صورت آیش و ۷۱۰ هکتار باغ و قلمستان است .



شیوه ٔ دامدارى این استان بیشتر سنتى است، ولى با آموزش‌هاى لازم و اصلاح‌نژاد دام مى‌‌توان تولید محصولات دامى آن را افزایش داد. این استان به علت تنوع آب و هوا، وجود مراتع وسیع و ییلاقى بودن منطقه، براى عشایر دامدار از اهمیت خاصى برخوردار است. در حال حاضر وجود مجتمع‌هاى دامدارى صنعتى و نیمه‌صنعتى که زیر نظر مرکز گسترش خدمات تولیدى و عمرانى فعالیت دارند، تولید فرآورده‌هاى دامى آن را گسترش داده است .



استان همدان از نظر معادن بسیار غنى است و مهم‌‌ترین معادن آن گرانیت، سنگ آهک، سنگ ساختمانى، فلدسپات، سرب، روى، نقره ٔ آهنگران، گچ، لیمونیت، سیلیس، تراورتن و سنگ آهن است .



در این استان صنایع دستى بیش از صنایع ماشینى گسترش دارد، هرچند که با ورود صنایع ماشینى روزبه‌روز از اهمیت و اعتبار صنایع دستى کاسته مى‌شود .



مهم‌ترین صنایع دستى استان قالى‌بافى، سفال‌گرى، گیوه‌بافى، کفش‌دوزى، پوستین‌دوزى و دباغى است .



قالى‌بافى همدان در سطح ملى مشهور است و قالى‌هاى ریزباف آن به خارج از کشور نیز صادر مى‌شود. سفالگرى از صنایع دستى مهم استان به ویژه لالجین در شهر بهار است . انواع این ظروف و ابزار سفالى، علاوه بر مصرف محلى به خارج از آن نیز صادر مى‌شود .



در اطراف شهر همدان و دیگر شهرستان‌هاى استان، کارگاه‌ها و کارخانه‌هاى متعددى تأسیس شده است که به تدریج بر تعداد آن‌ها افزوده مى‌شود .



یکى از صنایع سبک استان، کارخانه ٔ صنعتى تولید شیشه است که در غرب ایران کم‌نظیر و از نظر ظرفیت تولیدى منحصر به فرد است. این کارخانه در حال حاضر انواع استکان، لیوان، ‌ شیشه و نظایر آن را تولید مى‌کند. سایر صنایع سبک استان عبارت‌اند از : صنایع غذایى، نساجى و چرم‌سازى، سلولزى، شیمیایى، کانى غیرفلزى، برق و الکترونیک و صنایع فلزی .



مهم‌ترین فعالیت صنایع سنگین استان عبارت‌‌اند از : ریخته‌گرى چدن و تولید ادوات کشاورزى، ماشین‌آلات ساختمانى و راه‌سازى، ‌ سوپاپ انواع خودرو و شرکت فولاد همدان .



بخش خدمات استان با توسعه ٔ آموزش عالى و کسب تجارب نوین، گسترش قابل توجهى یافته است .


اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

پنج شنبه 9/6/1391 - 22:15 - 0 تشکر 535557



استان یزد




موقعیت جغرافیایى و تقسیمات سیاسى استان




استان یزد در مرکز ایران بین عرض‌هاى جغرافیایى ۲۹ درجه و ۴۸ دقیقه تا ۳۳ درجه و ۳۰ دقیقه ٔ شمالى و طول جغرافیایى ۵۲ درجه و ۴۵ دقیقه تا ۵۶ درجه و ۳۰ دقیقه ٔ شرقى از نصف‌النهار مبدأ قرار گرفته است. این استان از شمال و غرب به استان اصفهان، از شمال شرقى به استان خراسان، از جنوب غربى به استان فارس و از جنوب شرقى به استان کرمان محدود مى‌شود و به دلیل دور بودنش از سر حدات مرزى ایران، ‌ در طول تاریخ از بحران‌ها و فشارهاى فرهنگى و نژادى مصون مانده است .



استان یزد در حدود ۱۵۶ ‚ ۷۲ کیلومترمربع وسعت دارد که تقریباً ۴/۳۷ درصد از وسعت کل خاک کشور را در بر مى‌گیرد. طبق آخرین تقسیمات کشورى این استان، داراى ۷ شهرستان، ‌ ۱۵ شهر، ۱۴ بخش و ۳۸ دهستان است و شهرستان‌هاى آن شامل : ابرکوه، اردکان، بافق، تفت، مهریز، میبد و یزد است .




جغرافیاى طبیعى و اقلیم استان




استان یزد در قلمرو سلسله جبال مرکزى ایران واقع شده و از پستى و بلندى و چاله‌‌ها و کفه‌‌هاى کویرى متعدد تشکیل شده است. این ناهموارى‌ها عمدتاً به پنج گروه کوه‌‌ها و تپه‌هاى پاى‌کوه، دشت‌ها و جلگه‌ها، بیابان‌ها، مناطق شور و کویرها و تپه‌هاى ماسه‌اى تقسیم مى‌شوند .



در سطح استان یزد، دو رشته کوه متمایز از هم وجود دارد. یکى بخشى از کوه‌هایى است که در جهت شمال غربى - جنوب شرقى از مرکز ایران عبور مى‌کنند و به کوه‌هاى مرکزى ایران معروف هستند و دومى شامل رشته‌کوه‌هایى است که در مناطق مرکزى، شمالى و شرقى استان قرار دارند .



رشته‌کوه شیرکوه، مانند دیوارى، ‌ قسمت‌هاى مرکزى استان یزد را از بخش غربى استان ( چاله ٔ ابرقو) جدا مى‌کند. این ارتفاعات که همواره از برف و یخ پوشیده شده‌‌اند، در ادامه حیات شهرهاى بزرگ یزد، تفت و مهریز نقش مهم و اساسى دارند. از ارتفاعات دیگر استان یزد، به کوه خرانق در مرکز استان یزد نیز مى‌توان اشاره کرد .



خشکى اقلیمى استان یزد، ‌ دو علت اساسى و عمده دارد : یکى این که روى کمربند خشک جهانى قرار دارد و دیگر آن‌که از دریاهاى آزاد عمان و خلیج‌فارس و دریاچه‌هاى داخلى و بادهاى رطوبت‌زاى دریایى دور است. عامل مهم اعتدال نسبى آب و هواى یزد، ‌ که قابلیت زیست نسبتاً مناسبى به آن بخشیده است، ارتفاعاتى است که بیشتر به صورت موضعى مؤثراند و این امر باعث شده است مناطقى که در ارتفاعات بیش از ۲۵۰۰ متر قرار دارند از اعتدال و رطوبت بیشترى نسبت به دشت‌هاى یزد و اردکان برخوردار باشند .



در بررسى مربوط به یک دوره ٔ ‌ هشت ساله ( ۱۹۹۲-۱۹۸۴) ، متوسط دماى هوا برابر ۱۸/۹ درجه ٔ سانتى‌گراد گزارش شده است. حداکثر مطلق دما در تیرماه برابر ۴۳ درجه ٔ سانتى‌گراد و حداقل آن در دى ماه برابر ۷/۲- درجه ٔ ‌ سانتى‌گراد گزارش شده و اختلاف درجه ٔ ‌ حرارت سالانه ٔ حوالى یزد ۵۰ درجه ٔ سانتى‌گراد است. به استثناى منطقه ٔ کوهستانى شیرکوه، سایر نقاط استان یزد اقلیم گرم و خشک و بیابانى دارد که از مغرب و جنوب غربى به سمت شمال شرقى و شرق خشک‌تر مى‌شود .



به این ترتیب، آب و هواى استان یزد به علت قرار گرفتن در کمربند خشک جهانى، داراى زمستا‌ن‌هاى سرد و نسبتاً مرطوب و تابستان‌هاى گرم و طولانى و خشک است. در ایام تابستان، ‌ ییلاق‌هاى شیرکوه پناهگاه مردم گرمازده ٔ این استان است .


اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

پنج شنبه 9/6/1391 - 22:16 - 0 تشکر 535559



استان یزد ( ۳ )




وضعیت اجتماعى و اقتصادى استان




براساس سرشمارى عمومى نفوس و مسکن سال ۱۳۷۵ ، جمعیت استان ۷۶۹ ‚ ۷۵۰ نفر بوده است که از این تعداد ۷۵/۱۵ درصد در نقاط شهرى و ۲۴/۸۵ درصد در نقاط روستایى سکونت داشته‌اند. در آبان‌ماه همین سال، از کل جمعیت استان ۹۳۶ ‚ ۳۸۵ نفر مرد و ۸۳۳ ‚ ۳۶۴ نفر زن بوده‌اند که در نتیجه نسبت جنسى جمعیت استان ۱۰۰ نفر زن در مقابل ۱۰۶ مرد بوده است. نسبت‌هاى مذکور در نقاط شهرى براى اطفال کمتر از یک سال ۱۰۲ و براى بزرگسالان ۹۵ و در نقاط روستایى به ترتیب ۱۰۵ و ۱۰۶ بوده است .



براساس همین سرشمارى ۹۹/۲۵ درصد از جمعیت استان مسلمانان هستند. این نسبت در نقاط شهرى ۹۹/۱ درصد و در نقاط روستایى ۹۹/۷ درصد مى‌باشد .



در فاصله ٔ سال‌هاى ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۵ حدود ۷۵۴ ‚ ۹۴ نفر از دیگر استان‌ها به استان یزد مهاجرت نموده و یا در داخل آن جابجا شده‌اند. محل اقامت قبلى ۴۳/۵۳ درصد از مهاجران، سایر استان‌ها، ۲۱/۶۸ درصد شهرستان‌هاى دیگر همین استان و ۳۰/۵۱ درصد در شهرستان محل سرشمارى بوده است. محل اقامت بقیه ٔ افراد، خارج از کشور یا اظهار نشده است. این وضعیت نشان مى‌دهد که طى سال‌هاى ۶۵ تا ۷۵ حدود ۲۱/۹۹ درصد مهاجران از روستا به شهر، ۵۲/۸۴ درصد از شهر به شهر، ۶/۸۰ درصد از روستا به روستا و ۱۴/۱۰ درصد از شهر به روستا مهاجرت کرده‌اند بیشترین تعداد مهاجران وارد شده به استان و یا جابه‌جا شده در داخل آن با ۲۰/۵۷ درصد مربوط به کمتر از یک سال قبل از سرشمارى و کمترین تعداد آنان با ۲ درصد مربوط به ۹ سال قبل از سرشمارى بوده است .



براساس سرشمارى عمومى آبان‌ماه ۱۳۷۵ از ۳۷۰ ‚ ۶۶۲ نفر جمعیت بالاى ۶ سال استان، ۸۳/۶۴ درصد باسواد بوده‌اند. نسبت باسوادى در گروه سنى ۱۴-۶ سال برابر ۹۶/۵۶ درصد و در گروه سنى ۱۵ سال و بیشتر ۷۷/۹۴ درصد بوده است. در بین افراد لازم‌التعلیم ( ۱۴-۶ سال) نسبت باسوادى در نقاط شهرى ۹۶/۶۴ درصد و و در نقاط روستایى ۹۶/۲۹ درصد بوده است. در این استان نسبت باسوادى در بین مردان ۸۷/۳۱ درصد و در بین زنان ۷۹/۷۵ درصد بوده است. این نسبت در نقاط شهرى براى مردان و زنان به ترتیب ۸۹/۵۸ درصد و ۸۲/۵۳ درصد و در نقاط روستایى ۸۰/۳۷ درصد و ۷۱/۴۴ درصد بوده است .



طبق همین سرشمارى از جمعیت ۲۴-۶ سال استان ۷۰/۳۷ درصد در حال تحصیل بوده‌اند. این نسبت در نقاط شهرى ۷۳/۱۲ درصد و در نقاط روستایى ۶۲/۱ درصد بوده است. در این استان ۹۴/۴۵ درصد از کودکان، ۸۹/۶۲ درصد از نوجوانان و ۴۱/۶۵ درصد از جوانان به تحصیل اشتغال دارند. در آبان‌ماه ۱۳۷۵ حدود ۳۹ درصد از جمعیت ده سال و بالاتر این استان را افراد شاغل و افراد بیکار (جویاى کار) تشکیل مى‌داده‌اند. این نسبت در نقاط شهرى ۳۶/۲۸ درصد و درنقاط روستایى ۴۷/۴۳ درصد بوده است. از جمعیت فعال این استان ۷۹/۵۴ درصد را مردان و ۲۰/۴۶ درصد را زنان تشکیل مى‌داده‌اند. بیشترین میزان فعالیت مربوط به گروه سنى ۳۹-۳۵ سال با ۶۳/۴۸ درصد و کمترین میزان مربوط به گروه سنى ۱۴-۱۰ سال با ۴/۹۳ درصد بوده است. در همین سال از شاغلان ۱۰ ساله و بیشتر استان ۱۴/۲۷ درصد در گروه‌هاى عمده «کشاورزى، شکار و جنگلدارى و ماهیگیری»، ۱۰/۱ درصد در گروه «عمده‌فروشى و خرده‌فروشی»، ۳۰/۷۳ درصد در گروه عمده «صنعت» و ۴۴/۹۲ درصد نیز در سایر گروه‌هاى فعالیت‌هاى اقتصادى به کار اشتغال داشته‌اند . توزیع نسبى شاغلان ۱۰ ساله و بالاتر برحسب گروه‌‌هاى عمده ٔ ‌ فعالیت، نشان مى‌‌دهد که هم در نقاط شهرى و هم در نقاط روستایى گروه عمده ٔ «صنعت ( ساخت)» بیشترین تعداد افراد شاغل را به خود اختصاص داده است .



به خاطر شرایط اقلیمى استان، ‌ وضعیت اقتصادى آن به ویژه در بخش کشاورزى زیاد مطلوب نیست و امکان بهره‌بردارى از آب‌هاى سطحى در کشاورزى بسیار اندک است. شرایط خاص جغرافیایى منطقه نظیر میزان اندک نزولات جوى، حرکت ماسه‌هاى روان، ‌ پدیده ٔ کویرزایى، ‌ اراضى وسیع خشک و بیابانى، مراتع فقیر، کمبود منابع تأمین‌کننده آب و ... موجب شده است که ۲۸ درصد وسعت استان فاقد هرگونه بهره‌دهى اقتصادى باشد. از این گذشته، مناطق نیمه مساعد کشاورزى ( ۲۰۰ هزار هکتار) نیز با عوامل بازدارنده ٔ توسعه ٔ این بخش مواجه است. مهم‌ترین مناطق کشاورزى استان دشت‌هاى یزد، اردکان، بهادران، بهاباد، هرات، مروست، چاهک و ابرکوه است که محصولات کشاورزى آن‌ها، انار، پسته، ‌‌ بادام، غلات، آفتابگردان، کنجد، انگور، پنبه، ‌ چغندرقند، و نباتات علوفه‌اى است .



فقر پوشش گیاهى، مهم‌ترین مسأله در تنگناهاى منابع طبیعى استان به شمار مى‌رود. براین اساس، دامدارى متحرک و نیمه‌متحرک جایگاه وسیعى در استان ندارد. در سال‌هاى اخیر، تلفیق زراعت با دامدارى همراه با پرواربندى موجب افزایش محصولات دامى استان شده است. پرورش طیور نیز در سال‌هاى اخیر توسعه ٔ ‌ زیادى یافته که تا حدودى نیاز منطقه را تأمین مى‌کند و نیز پرورش زنبور عسل به شیوه ٔ نوین رو به توسعه است .



اگرچه استان یزد از شرایط اقلیمى مناسب براى کشاورزى پر رونق برخوردار نیست، ولى تشکیلات زمین‌شناختى آن ذخایر بسیار عظیم معدنى را در دل خود جاى داده است. این استان را مى‌‌توان منطقه ٔ معدنى نامید. پوشش گیاهى کم و بیرون‌زدگى سنگ‌ها نیز شرایط مناسبى براى شناخت معادن فراهم آورده است. معادن فعال و مهم استان مانند آهن، چغارت، مرمر بورق، ماسه‌سنگ متکسانه، سرب و روى کوشک، نقشى مهم و سازنده در تحولات اقتصادى و عمرانى استان و کشور دارند . مهم‌ترین معادن استان، آهن، ‌ اورانیوم، سرب و روى، انواع سنگ‌هاى ساختمانى، ‌ مس، گچ، نمک، خاک چینى (کائولن) خاک سرخ و بنتوفیت (گل سرشوی ) است. در میان معادن یاد شده، معادن سنگ آهن و اورانیوم از اهمیت خاصى برخوردارند .



صنایع استان نیز در رشته‌هاى ریسندگى، بافندگى، مصالح ساختمانى و فلزى از رونق بیشترى برخوردار است. مهم‌ترین صنایع استان عبارتند از صنایع نساجى و انواع مصالح ساختمانى، فرآورده‌هاى نایلونى، ملامین و پلاستیک‌سازى، صنایع غذایى، شیمیایى، فلزى، موکت و فرش، لوازم بهداشتى، سیم و کابل، رنگ‌سازى، صنایع برق و الکترونیک، کولر و یخچال‌سازى، مونتاژ رادیو و تلویزیون، کابل‌هاى نورى، چینى و کاشى‌سازى، لاستیک‌سازى و ساخت ماشین‌هاى نساجی. صنایع نساجى استان به خاطر قدمت آن، داراى اهمیت زیادى است. بافته‌هاى یزدى در سراسر ایران و حتى در خارج از ایران طرفداران و مشتریان فراوان دارد. این صنعت مانند غالب صنایع به تدریج ماشینى شده‌اند. از جمله دستگاه‌هاى بافندگى سنتى (شعربافی) به ماشین‌هاى بافندگى مدرن تبدیل شده‌اند. این صنایع به دلیل وجود کارگران ماهر و ورزیده، به سرعت در حال توسعه و پیشرفت است و رونق صنعت بافندگى یزد باعث رونق صنایع جنبى دیگر، مانند پنبه‌پاک‌کنى، پشم‌شویى، ‌ریسندگى و رنگرزى شده است. امروزه بافته‌هاى پنبه‌‌اى و پشمى ( پارچه، پتو، مخمل) و ابریشم و الیاف مصنوعى استان یزد قابل مقایسه و رقابت با منسوجات مشابه خارجى است. علاوه بر آن، بافته‌هاى سنتى یزد، چون قالى، ‌ دستمال، شال، ترمه، روکش‌ (شمد) و چادرشب از اهمیتى قابل توجه برخوردار است و مشتریان بسیار دارند .


اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.