• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 3760)
يکشنبه 15/5/1391 - 0:22 -0 تشکر 491678
بیماری ایدز و پیرامون آن

اشاره:

ایدز در حال حاضر چهارمین علت مرگ و میر بشر را به خود اختصاص داده که این بیماری حاصل تکثیر ویروسی به نام «اچ آی وی» است. ویروسی که دستگاه ایمنی بدن را مورد حمله قرار داده و باعث تخریب گلبول های سفید می شود و این خود زمینه ساز بروز عفونت های موسوم به عفونت های فرصت طلب مانند سینه پهلو می شود.

راه های انتقال

ایدز نیز مانند هر بیماری دیگر، از راه های مختلفی منتقل می شود که عمده ترین این راه ها شامل:
1. انتقال از طریق خون و فرآورده های خونی
2. انتقال از مادر به نوزاد
3. انتقال جنسی

علائم و نشانه ها

پس از ورود ویروس اچ آی وی (HIV) به بدن اولین علائم بیماری به صورت یک سندرم شبیه سرماخوردگی بروز می کند که این سرماخوردگی همراه با تب، گلودرد و بزرگ شدن غدد لنفاوی است که به این مرحله، مرحله حاد بیماری گفته می شود.
این مرحله معمولا با بهبود علائم پایان می یابد. اما ویروس بیماری در داخل بدن به شکل نهفته باقی می ماند که گاه زمان این نهفتگی 15 - 10 سال می باشد. البته این دوره زمانی برای زنان، کودکان و افراد سالمند کوتاه تر می باشد.
بعد از مرحله حاد، مرحله بزرگی غدد لنفاوی آغاز می شود. در این مرحله غدد لنفاوی گردنی، پشت گردنی، زیر بغل و ناحیه فک به صورت دو طرفی بزرگ می شود. در مرحله آخر که مرحله پایدار بیماری است، ویروس ایدز به تمام سیستم ها و ارگانیسم های بدن حمله کرده و به تنهایی یا به کمک عوامل مختلف مثل انگل ها، قارچ ها، ویروس ها و عفونت های مختلف باعث کاهش لنفونیست های نوع T در خون شده که در این مرحله ایدز نمود پیدا می کند.

ایدز و راه های پیشگیری از آن

برخلاف تصور افراد، ایدز بیماری ای است که می توان به آسانی از شیوع و گسترش آن جلوگیری کرد. اما این مسأله منوط به رعایت یک سری نکات مهم می باشد که شامل:
1. اجتناب از فرو کردن هر جسم نوک تیز غیراستریلیزه مثل سوزن و سرنگ در بدن و استفاده از تیغ های یکبار مصرف
2. استفاده از سرنگ های یکبار مصرف
3. کنترل خون و فرآورده های خونی
4. سلامت اخلاقی و دوری از بی بند و باری های اخلاقی

ایدز در ایران

بر اساس آمار نخستین مورد ایدز در ایران در سال 1366 در یک کودک 6 ساله مشاهده شده است که مبتلا به هموفیلی بوده و فرآورده های خونی آلوده دریافت کرده است. هر چند میزان مبتلایان ایدز در ایران کم هستند و آمار مبتلایان به ایدز تا دی ماه 1387 به 20 هزار نفر رسیده است. اما به گفته سازمان بهداشت جهانی، نرخ رشد اپیدمی ایدز در ایران به صورت هشداردهنده ای در حال افزایش است که از این مقدار بین 60 تا 70 درصد از طریق سرنگ های مشترک بوده است.

نکته ها:

1. هر فرد دچار HIV مثبت، الزاما مبتلا به ایدز نمی باشد.
چرا که بعضی از نشانه ها و علائم در بیماری ها مشترک می باشد.
2. افراد مبتلا به ایدز ریسک بالایی برای ابتلا به بیماری های مختلف از جمله سرطان دهانه رحم و لنفوم، عفونت های مغزی، زخم های بدخیم، سل، مالاریا و ... دارند.
3. شرم، منع های اخلاقی و فرهنگی، بدنامی، ترس از طرد شدن از طرف دوستان و خانواده باعث می شود که افراد آلوده، بیماری خود را مخفی نگه دارند که این خود موجب گسترش آلودگی می شود.
4. مطابق آمار 95 درصد مبتلایان به ایدز در ایران مردان هستند.
5. یکی از شایع ترین علائم بیماری وجود تب طولانی بیش تر از یک ماه و اسهال بیش تر از 3 ماه می باشد.
منابع: www.fa.wikipedia.org/wiki
http://www.pezeshk.ns
منبع: ماهنامه دیدار آشنا شماره131

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
دوشنبه 16/5/1391 - 4:37 - 0 تشکر 493593

 تنها راه برای دانستن اینکه آیا به HIV آلوده‌ایم یا نه، انجام آزمایش است. در کشور ما اینکار فقط با گرفتن نمونهٔ خون انجام می‌پذیرد. البته با توجه به اینکه ممکن است آزمایش خون حتی تا شش ماه منفی باشد، باید مراقب رفتارهای پرخطر خود باشیم. طبق قانون، آزمایشگاه‌ها باید جواب آزمایش بیمار را مخفی نگه دارند و باید بیمار اطمینان داشته باشد که شخص دیگری از بیماری او اطلاع نخواهد یافت.
در ایالات متحده حتی بعضی از آزمایشگاه‌ها بدون گرفتن نام بیمار، اقدام به انجام تست HIV می‌کنند و بیمار خودش برای دریافت جواب به آزمایشگاه مراجعه می‌کند.
قبل از انجام تست در آزمایشگاه باید بدانیم آنها چه قوانینی برای مخفی نگه داشتن بیماری دارند و اگر آلوده باشیم چه تغییراتی ممکن است در زندگی‌مان رخ دهد؟ ما می‌توانیم هر گونه سؤالی در مورد HIV و بیماری AIDS و انجام آزمایش داشته باشیم، از پرستار یا پزشک مربوطه بپرسیم. بنابراین بسیار مهم است در جائی آزمایش بدهیم که بتوانیم مشاوره‌ای هم دربارهٔ HIV و بیماری AIDS داشته باشیم. مشاوران می‌توانند جواب سؤالات ما را در مورد رفتارهای پرخطر و راه‌های محافظت از خود و دیگران در رابطه با این بیماری بدهند. همچنین مشاوران می‌توانند برای کمک به فهم نتایج تست‌ها و راه‌حل بیماری AIDS و بروز HIV در محل زندگی ما نیز کمک کنند.
تست‌های HIV وقتی مثبت می‌شوند که به ویروس HIV مبتلاء باشیم. با آلودگی به HIV بدن آنتی‌بادی‌هائی بر ضد ویروس تولید می‌کند که تست‌های HIV بر این اساس ساخته شده‌اند و نشان‌دهندهٔ این است که بدن شما این آنتی‌بادی‌ها را می‌سازد. این تست‌ها برای بیماری AIDS نیست. سه راه مختلف برای گرفتن نمونه در تست HIV وجود دارد. شایع‌ترین راه نمونهٔ خون است که از راه خون‌گیری از ساعد یا دست انجام می‌شود. در روش دیگر که کمتر متداول هستند عبارتند از نمونهٔ سلول‌های یزاق داخل‌ دهان و نمونهٔ ادراری.
ابتدا باید هر نمونه‌ای که گرفته شده از نظر آنتی‌بادی‌های HIV بررسی شود. اگر آنتی‌بادی‌های HIV دیده شوند، باید نمونه مجدداً تکرار شود. سپس باید تست دیگری انجام شود که این تست در کلینیک یا بیمارستان انجام شده و معمولاً بین یک تا دو هفته طول می‌کشد تا ججواب دهد.
جواب مثبت نشان‌دهندهٔ این است که بدن شما آنتی‌بادی‌های ضد HIV را می‌سازد و این بدان معنی است که شما آلوده به HIV هستید. اما نشان‌دهندهٔ بیماری AIDS نیست و قرار نیست به‌زودی دچار این بیماری شوید. جواب منفی هم نشان‌دهندهٔ این است که در بدن شما آنتی‌بادی ضد HIV نیست ولی ممکن است طی شش ماه گذشته آلوده شده باشید، اما هنوز بدن شما آنتی‌بادی تولید نکرده باشد. (مثل کسی‌که غذای مسمومی خورده باشد ولی هنوز مبتلاء به اسهال یا استفراغ نشده باشد) باید صبر کرد و طی ماه‌های آینده آزمایش داد.
● اگر جواب تست مثبت باشد (ابتلاء به HIV)
پزشکی بیابیم که در رابطه با درمان HIV تجربه داشته باشد.
هر چه زودتر درمان را شروع کنیم، زیرا هر چه سریع‌تر درمان را شروع کنیم، رشد ویروس آهسته‌تر خواهد شد و مدت بیشتری می‌توانیم سلامت زندگی کنیم. بسیاری از افراد HIV مثبت برای سال‌های متمادی بدون AIDS زندگی می‌کنند.
به کسانی‌که ممکن است از طریق ما به HIV آلوده شده باشند، اطلاع دهیم تا بقیه را مبتلاء نکرده و در صدد درمان خود باشند.
تمرین کنیم که خویشتنداری داشته باشیم. این تنها راه جلوگیری از آلوده کردن دیگران یا دچار شدن به انواع مقاوم‌تر ویروس HIV است.
یادگیری ارتباط جنسی ایمن از طریق استفاده از کاندوم‌های لانکس و عدم استفادهٔ دیگران از سرنگ‌های آلودهٔ ما.
تماس با تشکیلات HIV/AIDS یا مراکز بهداشتی درمانی برای دستیابی به راه‌حل‌های موجود.
● اگر جواب تست منفی باشد
باید با خیال راحت‌تری بدن خود را از ابتلاء به HIV توسط دیگران محفوظ نگهداشت. راه‌حل این مسئله فقط خویشتنداری، یادگیری ارتباط جنسی ایمن (با کاندوم لاتکس) و عدم استفادهٔ ما از سرنگ دیگران است.
● چه وقت باید آزمایش بدهیم؟
اکثر مردم آنتی‌بادی‌های قابل اندازه‌گیری در خونشان را حدود سه ماه بعد از آلودگی به‌دست می‌آورند. این مدت ممکن است ۲۵ روز پس از تماس باشد یا در بعضی موارد ممکن است شش ماه هم طول بکشد.
اگر شما نمی‌دانید که به HIV آلوده‌اید یا نه ولی احتمال می‌دهید که آلوده شده باشید، برای اینکه درگیری فکری کمتری داشته باشید، فوراً آزمایش بدهید. اگر جواب منفی بود و این آزمایش در فاصله زمانی کوتاهی پس از تماس مشکوک صورت گرفته باشد، یک آزمایش دیگر سه ماه بعد و یک آزمایش هم شش ماه بعد داده شود. اگر هر سه آزمایش منفی بود، با خیال راحت فقط مراقب باشید که تماس مشکوک نداشته باشید.
البته کسانی‌که اعتیاد تزریقی داشته و گاهی از سرنگ مشترک استفاده می‌کنند یا مرتب تماس جنسی غیرایمن دارند، بهتر است هر شش ماه یک‌بار آزمایش HIV بدهند.

دکتر حکمت راجی

مجله بهکام

دوشنبه 16/5/1391 - 4:42 - 0 تشکر 493594

آنچه‌ که‌ باید از «ایدز» بدانیم‌

ایدز بیماری‌ ویروسی‌ خطرناكی‌ است‌ كه‌ به‌صورت‌ روزافزون‌ در جهان‌ در حال‌ گسترش‌ است‌. عامل‌ به‌وجود آورنده‌ این‌ بیماری‌، ویروسی‌ است‌ كه‌ به‌ نامهای‌ HIV-۱ و HIV-۲خوانده‌ می‌شود، كه‌ شایعترین‌بیماری‌ در جهان‌ HIV-۱ است‌.
این‌ بیماری‌ تا سال‌ ۱۹۸۱ میلادی‌; یعنی‌ سال‌ ۱۳۶۰ هجری‌ شمسی‌ ناشناخته‌ بود. در این‌ سال‌ بیماری‌خاصی‌ در جوانان‌ هم‌جنس‌باز در امریكا مشاهده‌ شد كه‌ به‌ مرگ‌ ۵ جوان‌ انجامید. به‌ دنبال‌ جستجو درجهت‌ كشف‌ علت‌ مرگ‌ این‌ بیماران‌، بیماری‌ جدیدی‌ تحت‌ عنوان‌ «گیدز» (Gay Immuno Defficiency syndrome) مطرح‌ و بعدها به‌ نام‌ AIDS (Defficiency Syndrome Acquired Immuno) نامگذاری‌ شد. مهم‌ترین‌ راه‌ انتقال‌ این‌ ویروس‌ به‌ بدن‌، تماس‌جنسی‌ است‌. حدود ۸۰ درصد در جهان‌ توسط تماس‌ جنسی‌ معمولی‌ به‌ این‌ ویروس‌ آلوده‌ شده‌اند. به‌این‌ ترتیب‌ مهمترین‌ راه‌ كنترل‌ بیماری‌، همان‌ تماس‌ جنسی‌ كاملا سالم‌ است‌، یعنی‌ وفاداری‌ به‌ خانواده‌ واحترام‌ به‌ كرامت‌ آن‌ و پرهیز از هرگونه‌ بی‌بند و باری‌ و انحراف‌ جنسی‌. استفاده‌ از پوشش‌ در زمان‌ تماس‌جنسی‌ با فردی‌ كه‌ فاكتورهای‌ خطر ابتلا به‌ ویروس‌ را دارد، یعنی‌ مشكوك‌ به‌ تماس‌ جنسی‌ ناسالم‌ است‌ و ازموادمخدر استفاده‌ می‌كند و رفتارهای‌ پرخطر دارد، درصد زیادی‌ از ابتلا به‌ این‌ بیماری‌ جلوگیری‌می‌كند. در گذشته‌ ۳ تا ۵ درصد موارد انتقال‌ توسط تزریق‌ خون‌ آلوده‌ صورت‌ می‌گرفت‌، ولی‌ در حال‌حاضر روی‌ خونهای‌ اهدایی‌ كنترل‌ دقیق‌ صورت‌ می‌گیرد و راه‌ انتقال‌ ویروس‌ از طریق‌ خون‌ آلوده‌ به‌حداقل‌ رسانده‌ شده‌ است‌; اما هم‌ اكنون‌ استفاده‌ از سرنگ‌ مشترك‌ آلوده‌ به‌ ویروس‌ در معتادان‌ به‌هروئین‌، كه‌ ماده‌ مخدر را به‌ صورت‌ تزریقی‌ استفاده‌ می‌كنند، حدود ۱۲ درصد موارد انتقال‌ را تشكیل‌می‌دهد. متاسفانه‌ این‌ راه‌ در كشور ما به‌ عنوان‌ مهمترین‌ راه‌ انتقال‌ ویروس‌ درآمده‌ و با توجه‌ به‌ شمارمعتادان‌ تزریقی‌ و عدم‌ آگاهی‌ این‌ افراد از ابتلا به‌ این‌ بیماری‌ خطرناك‌، سرنگ‌ آلوده‌ از معتاد مبتلا به‌ایدز به‌ معتاد سالم‌ تقدیم‌ می‌گردد و فرد سالم‌ با فروكردن‌ سوزن‌ آلوده‌ به‌ ویروس‌ در جریان‌ خون‌، به‌راحتی‌ ویروس‌ را در بدن‌ وارد می‌كند و این‌ «ویروس‌ وحشی‌» از جریان‌ خون‌ به‌ تمام‌ ارگانهای‌ بدن‌ واردمی‌شود و تكثیر پیدا می‌كند. ترك‌ اعتیاد، تغییر رفتار معتادان‌ از تزریقی‌ به‌ استنشاقی‌ و یا استفاده‌ از سرنگ‌مخصوص‌ و یك‌ بار مصرف‌ برای‌ هر فرد و آموزش‌ شستشوی‌ سرنگ‌ و استریل‌ كردن‌ آن‌ جزو راههای‌پیشگیری‌ از انتقال‌ این‌ بیماری‌ هولناك‌ است‌.
این‌ ویروس‌ همچنین‌ می‌تواند از طریق‌ مادر آلوده‌ به‌ جنین‌ منتقل‌ شود و حتی‌ بعد از زایمان‌ نیز به‌ كودك‌قابل‌ انتقال‌ است‌.
● همه‌ در معرض‌ خطر هستند
پزشكان‌ و پرستاران‌ و كلا مراقبین‌ بهداشتی‌ هم‌ در معرض‌ خطر ابتلا به‌ بیماری‌ هستند; زیرا بسیاری‌ از افرادآلوده‌ به‌ HIV به‌ علل‌ مختلف‌ به‌ بیمارستانها و یا كلینیكها مراجعه‌ می‌كنند و در صورت‌ فرورفتن‌ اتفاقی‌سرسوزن‌ آلوده‌ به‌ ویروس‌ به‌ انگشت‌ مراقبین‌ بهداشتی‌، مثلا در حین‌ خونگیری‌ از افراد بیمار و یا جراحی‌روی‌ بیماران‌ و یا نمونه‌برداری‌ از بافتهای‌ آنان‌، خطر بالقوه‌ انتقال‌ HIV را به‌ دنبال‌ این‌ تماس‌های‌ شغلی‌ به‌همراه‌ دارد. یكی‌ از توصیه‌های‌ بسیار مهم‌ به‌ خانم‌های‌ آلوده‌ به‌ ویروس‌ HIV، باردار نشدن‌ می‌باشد.
● ویروس‌ ایدز از چه‌ راههایی‌ منتقل‌ نمی‌شود
باید بدانیم‌ كه‌ ویروس‌ ایدز توسط تماس‌های‌معمول‌ خانوادگی‌، مدرسه‌، سربازخانه‌، دانشگاه‌ ودر حین‌ كار، همچنین‌ از راه‌ بوسیدن‌ معمولی‌ (به‌علت‌ تخریب‌ جدار ویروس‌ توسط بزاق‌)،دست‌دادن‌، نیش‌ حشرات‌، توالت‌، استخر شنا،ظروف‌ مشترك‌ غذا، حمام‌ مشترك‌، تنفس‌ واستفاده‌ از پوشاك‌ دست‌ دوم‌ منتقل‌ نمی‌شود.
لازم‌ است‌ اشاره‌ كنیم‌ كه‌ اولین‌ مورد مبتلا به‌این‌ بیماری‌ در كشور ما در سال‌ ۱۳۶۶ دركودك‌ ۶ ساله‌ای‌ كه‌ مبتلا به‌ هموفیلی‌ بود وخون‌آلوده‌ دریافت‌ كرده‌ بود، مشاهده‌ شد.
حالا ببینیم‌ این‌ بیماری‌ چه‌ سیری‌ دارد ونشانه‌های‌ بروز آن‌ چیست‌؟ این‌ ویروس‌ بعد ازانجام‌ یك‌ رفتار پر خطر مثلا یكی‌ از راههای‌انتقال‌ نامبرده‌ در بالا وارد بدن‌ می‌شود، ولی‌ طی‌۴ تا ۶ هفته‌ ویروس‌ در خون‌ از طریق‌ آزمایشهای‌معمول‌ تشخیص‌ وجود ویروس‌ HIVدر كشورمان‌قابل‌ شناسایی‌ نیست‌. این‌ مدت‌ زمان‌ باید سپری‌شود تا نسبت‌ به‌ آلودگی‌ به‌ ویروس‌ اطمینان‌حاصل‌ شود. به‌ همین‌ علت‌ است‌ كه‌ تست‌ تشخیص‌HIV به‌ صورت‌ روتین‌ در آزمایشهای‌ قبل‌ ازازدواج‌ توصیه‌ نمی‌شود، یعنی‌ بر فرض‌ اگر فردی‌امروز رفتار پرخطر داشته‌ (تماس‌ جنسی‌ ناسالم‌،استفاده‌ از سرنگ‌ مشترك‌ و...) و یك‌ هفته‌ بعدجهت‌ انجام‌ آزمایش‌ HIV قبل‌ از ازدواج‌ به‌آزمایشگاه‌ مراجعه‌ كند، ممكن‌ است‌ علی‌رغم‌وجود ویروس‌ در خون‌، تست‌های‌ سرولوژی‌موجود، ویروس‌ را شناسایی‌ نكنند و فرد گواهی‌سالم‌ بودن‌ دریافت‌ كند و جهت‌ ازدواج‌ ارائه‌دهد. خانواده‌های‌ محترم‌ باید قبل‌ از قبول‌پیشنهاد ازدواج‌ فرزندانشان‌، حتما نسبت‌ به‌ عدم‌وجود رفتارهای‌ پرخطر در فردی‌ كه‌ قرار است‌در آینده‌ شریك‌ زندگی‌ فرزندشان‌ شود، اطمینان‌حاصل‌ نمایند. به‌ صورت‌ معمول‌ وقتی‌ كه‌ ویروس‌وارد بدن‌ شد، بعد از حدود ۲ تا ۴ هفته‌ و گاهی‌ تا۱۲ هفته‌ بعد علائم‌ عفونت‌ حاد یا علائم‌غیراختصاصی‌ رخ‌ می‌دهد; از جمله‌ تب‌، تعریق‌،ضعف‌، سردرد، گلودرد، اسهال‌، درد عضلات‌ ومفاصل‌ و علائمی‌ شبیه‌ سرماخوردگی‌ یا آنفلوانزا.ممكن‌ است‌ در این‌ مرحله‌ ضایعات‌ پوستی‌ كهیرمانند و بزرگ‌ شدن‌ غدد لنفاوی‌ پشت‌ گردن‌ نیزرخ‌ دهد.
● مرحله‌ بدون‌ علامت‌
بعد از این‌ مرحله‌، مرحله‌ بدون‌ علامت‌ بالینی‌شروع‌ می‌شود. در این‌ مرحله‌، بیمار هیچ‌ گونه‌علائم‌ بالینی‌ ندارد و كاملا مشابه‌ فرد سالم‌ است‌،ولی‌ ویروس‌ در حال‌ تكثیر است‌ و فرد كاملاآلوده‌ كننده‌ می‌باشد. در این‌ مرحله‌ است‌ كه‌متاسفانه‌ ممكن‌ است‌ به‌ علت‌ عدم‌ وجود علائم‌بالینی‌ و مشخص‌، فرد در نظر دیگران‌ سالم‌ تلقی‌شود و انتقال‌ ویروس‌ از طریق‌ خون‌ آلوده‌ فرد یاتماس‌ جنسی‌ با او به‌ فرد سالم‌ منتقل‌ شود. بیمار تازمانی‌ كه‌ وضعیت‌ ایمنی‌ او اختلال‌ پیدا نكند،بدون‌ علامت‌ باقی‌ می‌ماند، كه‌ این‌ مرحله‌ ممكن‌است‌ حتی‌ تا ۱۲ سال‌ طول‌ بكشد.
مرحله‌ بعد مرحله‌ بزرگ‌ شدن‌ مداوم‌ غددلنفاوی‌ بدن‌ است‌. غدد لنفاوی‌ گره‌های‌ كوچكی‌در مسیر جریان‌ خون‌ هستند كه‌ در نواحی‌ گردن‌،زیربغل‌، كشاله‌ ران‌، داخل‌ شكم‌ و قفسه‌ سینه‌،وجود دارند و هنگام‌ ابتلا به‌ عفونتهای‌ مختلف‌،بزرگتر از حد معمول‌ می‌شوند و حتی‌ مثلا درعفونتهای‌ دهان‌ و دندان‌ و سینوسها، غدد لنفاوی‌گردنی‌ بزرگ‌ شده‌ و به‌ راحتی‌ توسط فرد قابل‌لمس‌ هستند، البته‌ بزرگ‌ شدن‌ غدد لنفاوی‌مساوی‌ با ابتلا به‌ ویروس‌ HIV نیست‌ و این‌ غدد درفرآیند هر بیماری‌ عفونی‌، حتی‌ سرماخوردگی‌ممكن‌ است‌ واكنش‌ نشان‌ دهند.
● مرحله‌ علامت‌دار
مرحله‌ بعد مرحله‌ علامت‌دار است‌ كه‌ بیمارممكن‌ است‌ دچار تب‌های‌ طولانی‌ مدت‌، اسهال‌بیشتر از یك‌ ماه‌، كاهش‌ وزن‌، زونا، عفونتهای‌ لگنی‌و ضایعات‌ قارچی‌ مثل‌ برفك‌ در دهان‌ یا واژن‌شود. مرحله‌ آخر بیماری‌، مرحله‌ «ایدز» است‌ كه‌مرحله‌ كوتاهی‌ است‌. یعنی‌ ایدز فقط همین‌مرحله‌ آخر و كوتاه‌ بیماری‌ را شامل‌ می‌شود و دربقیه‌ مراحل‌ قبلی‌، بیمار فقط آلوده‌ به‌ ویروس‌ HIV تلقی‌ می‌شود و گفتنی‌ است‌ تعداد كمی‌ ازافراد آلوده‌ به‌ ویروس‌ در مرحله‌ ایدز هستند.
این‌ مرحله‌ با عفونتهای‌ فرصت‌طلب‌ و انواع‌سرطان‌ها مشخص‌ می‌شود. علت‌ اكثر مرگ‌ها درافراد HIV مثبت‌، همین‌ وارد شدن‌ به‌ مرحله‌ ایدزاست‌ كه‌ به‌ علت‌ تخریب‌ تقریبا كامل‌ سیستم‌ ایمنی‌،فرد به‌ راحتی‌ به‌ عفونتهای‌ مختلف‌ مبتلا می‌شود وبه‌ علت‌ همین‌ عفونتها، بدخیمی‌ها و سرطان‌های‌شایع‌ در این‌ بیماری‌، بیمار از پا در می‌آید. در این‌مرحله‌ می‌توانیم‌ فرد را تشبیه‌ به‌ یك‌ كشور كاملابی‌سرباز و بی‌دفاع‌ كنیم‌ كه‌ حتی‌ ضعیفترین‌اشغالگرها می‌توانند به‌ راحتی‌ كشور او را خلع‌سلاح‌ و مغلوب‌ كنند. آزمایش‌ تشخیص‌ وجودویروس‌ HIV در خون‌، در اكثر آزمایشگاههای‌كشورمان‌ به‌ راحتی‌ قابل‌ انجام‌ است‌ و هزینه‌زیادی‌ را در برنمی‌گیرد، بسیار ساده‌ و فقط باخونگیری‌ معمولی‌ انجام‌ می‌شود. در صورت‌مثبت‌ شدن‌ آزمایش‌ اول‌، تكرار آن‌ و مجدداآزمایش‌ دیگری‌ با تكنیكی‌ دیگر برای‌ تایید وجودویروس‌ ضروری‌ می‌باشد.
تست‌ منفی‌ یعنی‌ آزمایشی‌ كه‌ در آن‌ فرد، سالم‌تشخیص‌ داده‌ شود، در افرادی‌ كه‌ رفتارهای‌پرخطر دارند، تشخیص‌ را به‌ طور قطع‌ رد می‌كند.
علی‌رغم‌ پیشرفتهای‌ زیادی‌ كه‌ در پیدایش‌داروهای‌ ضد ویروس‌ به‌ عمل‌ آمده‌ است‌،هیچ‌كدام‌ از آنها قادر به‌ از بین‌ بردن‌ عفونت‌نیستند و فقط وضعیت‌ سیستم‌ ایمنی‌ بدن‌ را بهبودمی‌بخشند و فرد را در مقابل‌ ابتلا به‌ عفونتهای‌فرصت‌طلب‌ مقاومتر می‌كنند.
بدنیست‌ اسامی‌ داروهای‌ شایع‌ استفاده‌ شونده‌را نیز بدانیم‌، كه‌ شامل‌ زیدوودین‌، لامی‌ وودین‌،ایندیناویرو نلفنیاویر و... هستند و همان‌ طور كه‌ذكر شد، قادر به‌ مهار كامل‌ ویروس‌ نیستند و حتی‌در بعضی‌ شرایط ویروس‌ به‌ آنها مقاوم‌ هم‌می‌شود.
این‌ داروها قیمت‌ گرانی‌ دارند و متاسفانه‌ دربعضی‌ افراد عوارضی‌ مثل‌ كم‌خونی‌ شدید وعوارض‌ كبدی‌ و كلیوی‌ را به‌ وجود می‌آورند وگاهی‌ توسط فرد تحمل‌ نمی‌شوند. این‌ داروها درزمان‌ خاصی‌ از بیماری‌ به‌ فردآلوده‌ داده‌می‌شوند، یعنی‌ در زمانی‌ كه‌ سیستم‌ دفاع‌ ایمنی‌بدن‌ آنقدر تضعیف‌ شود كه‌ نیاز به‌ تقویت‌ داشته‌باشد، یا در زمانی‌ كه‌ شخص‌ HIVمثبت‌ مبتلا به‌عفونتهای‌ فرصت‌طلب‌ مختلف‌ شده‌ و یا در مرحله‌عفونت‌ حاد باشد و در مرحله‌ بدون‌ علامت‌ بالینی‌،این‌ داروها تجویز نمی‌شوند. بیمارانی‌ كه‌ دارودریافت‌ می‌كنند نیز می‌توانند آلوده‌ كننده‌ باشند.
افرادHIV مثبت‌ (یعنی‌ آلوده‌ به‌ ویروس‌) بایدعلیه‌ بسیاری‌ از بیماری‌های‌ قابل‌ پیشگیری‌ مثل‌«هپاتیت‌ B» واكسینه‌ شوند و واكسیناسیون‌ روتین‌كشوری‌ در این‌ افراد حتما باید تكمیل‌ گردد.
● روشهای‌ مهم‌ برای‌ جلوگیری‌ از سرایت‌ ایدز
▪ از آمیزش‌ جنسی‌ با افراد متعلق‌ به‌ گروههای‌ پرخطر خودداری‌ كنید.
▪ تعداد تماسهای‌ جنسی‌ خود را كاهش‌ دهید. یك‌ رابطه‌ پایدار و دوجانبه‌ تك‌ همسری‌ با یك‌ فرد غیرعفونی‌،خطر ابتلا به‌ عفونت‌ ویروس‌ ایدز را برطرف‌ می‌كند.
▪ از اعمال‌ پرخطر، به‌ ویژه‌ تماس‌ جنسی‌ مقعدی‌ خودداری‌ و حدالامكان‌ از پوشش‌ استفاده‌ كنید. استفاده‌ ازپوشش‌، خطر سرایت‌ ایدز را از یك‌ شریك‌ جنسی‌ آلوده‌، حداقل‌ ده‌ برابر كاهش‌ می‌دهد.
▪ مطالعات‌ اخیر نشان‌ داده‌ است‌ كه‌ پوشش‌های‌ حاوی‌ ماده‌ اسپرم‌كش‌ «نان‌ اكسینول‌۹» ممكن‌ است‌ درضدعفونی‌ كردن‌ ویروس‌ ایدز موثر باشد. این‌ داروها از گسترش‌ كلامیدیا، ویروس‌ تبخال‌، نیسریاگونوره‌آ وسیفلیس‌ نیز جلوگیری‌ می‌كنند.
▪ هرگاه‌ یك‌ ضایعه‌ تناسلی‌ (مثل‌ التهاب‌) بروز كرد، از تماس‌ جنسی‌ خودداری‌ كنید. در حال‌ حاضر پزشكان‌معتقدند كه‌ ضایعات‌ تناسلی‌، ورود ویروس‌ ایدز به‌ بدن‌ را تسریع‌ می‌كند.
▪ چون‌ ویروس‌ ایدز ممكن‌ است‌ از طریق‌ جفت‌ منتقل‌ شود، افرادی‌ كه‌ آزمایش‌ آنها از نظر ایدز مثبت‌ است‌،نباید حامله‌ شوند.
▪ افرادی‌ كه‌ به‌ گروههای‌ پرخطر تعلق‌ دارند، نباید خون‌ اهدا كنند، حتی‌ اگر آزمایش‌ آنها از نظر وجود پادتن‌ایدز منفی‌ باشد.
▪ افراد متعلق‌ به‌ گروههای‌ پرخطر باید در مورد مصلحت‌ بودن‌ مایه‌كوبی‌ (واكسیناسیون‌) علیه‌ التهاب‌ كبدی‌ B باپزشك‌ مشورت‌ كنند.

مجله خانواده سبز

دوشنبه 16/5/1391 - 17:9 - 0 تشکر 494501

ایـن مـقـاله شـمـا را بـا تسـت اچ آی وی، نحـوه انجام آن، مزایای آن و اینكه چه افرادی میبایست این تست را انجام دهند آشنا خواهد كرد.
تست اچ آی وی چیست؟
تسـتHIV آزمایـشی اسـت كـه مــعمولا بروی نمونه خون انجام میگرد تا وجود و یا عدم وجود ویروس HIV را دربدن فرد مشخص كند. بنابراین نتیجه این تست با ابتلای فرد به بیماری ایدز تفاوت داد. ممكن است فردی HIV مثبت باشد اما كماكان بدن وی علایم بالینی بیماری ایدز را بروز نداده باشد.
فواید انجام تست اچ آی وی
1- فرد از آلوده بودن خود به ویروس HIV آگاه گشته و شیوه زندگی خود را تغییر میدهد تا با اجتناب از رفتارهای پرخطر جنسی و یا تزریق مواد مخدر با سوزن و سرنگ مشترك از گسترش عفونت به دیگران جلوگیری كند. همچنین فرد دیگر نمی تواند خون، فراورده های خونی و یا اعضاء بدن خود را اهدا كند.
2- تشخیص زودهنگام این بیماری درمان دارویی زود هنگام را در پی خواهد داشت كه سرعت پیشرفت بیماری را كاهش داده و طول عمر بیمار را افزایش میدهد.
3-فرد پس از اینكه از آلوده بودن خود مطلع گشت با آگاه ساختن شركای جنسی فعلی و پیشین خود و كسانی كه با آنها از سوزن و سرنگ مشترك حین تزریق مواد مخدر استفاده میكرده ، احتمال آلوده بودن این افراد را به آنان هشدار داده و همچنین از گسترش بیشتر بیماری جلوگیری بعمل می آورد.
4-زنان باردار در صورت مثبت بودن تستشان میتوانند با دریافت داروهای ویژه ای درصد بدنیا آمدن نوزاد آلوده به ویروس HIV را كاهش دهند.
5-كاهش نگرانی و اضطراب از آلوده بودن فرد پس از منفی بودن آزمایش.
چه كسانی میبایست تست اچ آی وی را انجام دهند؟
1-افرادی كه شریك جنسی متعدد دارند و یا رابطه جنسی حفاظت نشده (با افراد غریبه، شریك جنسی ای كه خود شریك جنسی متعدد دارد و یا نسبت به وی اعتماد و شناخت كافی ندارید) داشته اند.
2-افرادی كه مبتلا به بیماریهای آمیزشی هستند.
3-افرادی كه معتاد تزریقی بوده و از سوزن و سرنگ مشترك استفاده كرده و میكنند.
4- افرادی كه در محیط كار خود با خون و یا مایعات بدن سرو كار دارند: پزشكان، دندانپزشكان، پرستاران، تكنسینهای آزمایشگاه، تكنسینهای پروتز دندان.
5- افراد مبتلا به هموفیلی و سل.
6-افرادی كه با سوزنهای آلوده اقدام به خالكوبی و یا سوراخ كردن گوش كرده اند.
7-نوزادانی كه مادرانشان مبتلا به HIV هستند.
8- افرادی كه پیش از سال 1985 میلادی خون و یا فرآورده های خونی دریافت كرده اند. امروزه احتمال آلودگی از طریق انتقال خون بسبب آزمایش خونهای اهدایی بسیار اندك گشته است.
9- تمام زنان باردار. ضروری ست زوجین پیش از اقدام به بچه دار شدن نیز تست HIV را انجام دهند.
10-همجنس بازان و زنان روسپی.
11-افرادی كه مورد تجاوز و سوء استفاده جنسی قرار گرفته اند.
شیوه های انجام تست
1-با شناسایی آنتی بادی ویژه ویروس:ELISA و WBT
2- با شناسایی آنتی ژن ویروس: آنتی ژن P24 و RNA-PCR وDNA-PCR
3- تست بزاق دهان: مانند مورد نخست و مراحل آن مانند نمونه گیری خون است اما گرانقیمت تر میباشد.
4- كیتهای تست فوری: اینگونه كیتها به هیچ وجه قابل اطمینان نمیباشند.
پس از ورود ویروس HIV به بدن، سیستم ایمنی بدن ویروس را شناسایی كرده و آنتی بادی (پادتن) ویژه آن را تولید میكند.
پادتن (آنتی بادی): واكنش بدن به عفونت میباشد و به منظور مبارزه و نابود كردن عامل بیماری تولید میگردد.
دوره پنجره (WINDOW PERIOD) چیست؟ فاصله میان آلوده شدن فرد (ورود ویروس به بدن) تا آشكار شدن آنتی بادیها در خون و سایر مایعات بدن را دوره پنجره میگویند. این دوره معمولا 6-4 هفته بطول می انجامد اما پس از گذشت 3 ماه در خون 99 درصد افراد آلوده و در عده معدودی نیز تا 6 ماه بعد آنتی بادیها قابل شناسایی هستند. به یاد داشته باشید فرد در این دوره نیز ناقل بیماری بوده و پتانسیل آلوده سازی دیگران را داراست.
نكته:بنابراین 3 هفته پس از رابطه جنسی پر خطر و دیگر موارد مشكوك فورا تست HIV را انجام دهید اما در صورت منفی بودن تست، حتما 3 ماه بعد مجددا این تست را انجام دهید و برای اطمینان 100 درصد 6 ماه بعد از رابطه پر خطر تست را مجددا انجام دهید.
تست آنتی بادی HIV دو مرحله دارد:
1- تست غربالگری: این تست ELISA نام دارد. كه با آزمایش نمونه خون آنتی بادیهای تولید شده سیستم ایمنی بدن برای مقابله با ویروس HIV شناسایی میگردند. هرگاه نتیجه این تست دو بار مثبت اعلام گردد مرحله بعدی تست انجام میپذیرد.
2- تست تاییدی: این تست WESTERN BLOT نام دارد. این تست وجود IgG برعلیه چند نوع پروتئین ویروسی را بررسی میكند.
نكته:پس از اینكه 2 بار تست ELISA و متعاقب آن یك بار تست وسترن بلات مثبت باشد فرد بطور قطع آلوده به ویروس اچ آی وی میباشد.
تست آنتی ژنهای ویروس
1- تست آنتی ژن P24:پروتئین ویژه ویروس HIV میباشد. این تست یك تا 4 هفته بعد از ورود ویروس به بدن مثبت میگردد. هنگامی كه آنتی بادیها توسط بدن تولید گردند این آنتی ژن حذف شده و دیگر قابل شناسایی نیست. این تست برای تشخیص زود هنگام ویروس اچ آی وی صورت میگیرد.
2- تست میزان ویروس: این تست PCR نام دارد. در این تست میزان HIV در خون مستقیما سنجیده میگردد. در واقع ژن ویروس (DNA-RNA) را در خون شناسایی میكند. این تست میزان فعال بودن ویروس HIV را در بدن مشخص میسازد. این تست بسیار هزینه بر بوده برای كسانی توصیه میشود كه از ابتلای خود به این ویروس مطمئن شده باشند تا با سنجش میزان فعال بودن ویروس دارو درمانی متناسب با آن برای بیمار تجویز گردد.
نكته:در بدن نوزادان تا 18 ماهگی آنتی بادی مادر وجود خواهد داشت.ب نابراین برای تشخیص آلودگی نوزاد میبایست از روش DNA-PCR استفاده شود.
نكته:افرادی كه از كورتیكو استروئیدها استفاده میكنند ممكن است نتیجه تست آنان به غلط مثبت و یا منفی تشخیص داده شود.
* تنها راه تشخیص آلوده بودن فرد انجام تست اچ آی وی در آزمایشگاههای معتبر میباشد و نه علایم بالینی و ظاهری.

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
دوشنبه 16/5/1391 - 22:23 - 0 تشکر 494939

سلام دوست عزیز
ممنون از ثبت این مطلب علمی و جالب.
به عنوان کوئیز از متن این مورد رو معرفی می کنم:
یه خانمی در ابتدای بارداری خودش در تست های مربوط به حاملگی متوجه میشه که تست HIV او مثبت شده.
با توجه به متن برای اثبات و تایید نهایی شدن HIV مثبت بودنش باید چه تست یا تست هایی رو انجام بده؟

این سوال یه مرحله دیگه هم داره.... فعلا همینو جواب بدید.
ممنون
این کار رو میخوام برا بقیه مطالب هم به مرور انجام بدم تا با دقت بیشتر بخونیم و برداشتی ماندگار تر از زحمات ثبت کننده مطلب داشته باشیم.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

سه شنبه 17/5/1391 - 21:14 - 0 تشکر 496455

همچنان منتظر پاسخ شما هستم.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

چهارشنبه 18/5/1391 - 6:37 - 0 تشکر 497038

تاریخچه ظهور ایدز



در 1981، 8 مورد وخیم ابتلا به بیماری ساركوم كاپوسی (KAPOSI’S SARCOMA) كه نوعی سرطان بدخیم عروقی است، در میان مردان همجنس‌ گرای نیویورك گزارش شد. این نوع سرطان نادر است و معمولا ً سالمندان را گرفتار می‌ كند. همزمان با این رویداد، شمار مبتلایان به ‌نوعی عفونت نادر ریوی نیز در نیویورك و كالیفرنیا افزایش یافت. مسئولان بهداشت و درمان آمریكا در آن زمان علت شیوع ناگهانی این دو بیماری را نمی‌ دانستند؛ اما امروزه این دو واقعه پزشكی مصادف با تولد بیماری ایدز در زندگی بشری در نظر گرفته می ‌شود. طی یك سال، این بیماری ناشناخته گسترش یافت و در 1982، AIDS (ACQUIRED IMMUNE DEFICIENCY SYNDROME) به ‌معنی «سندروم نقص ایمنی اكتسابی» نام گرفت. رفته‌رفته، این بیماری نه تنها همجنس‌گرایان، بلكه گروه‌های مختلفی از مردم را مبتلا كرد. بیماران هموفیلی و معتادان گروه‌های بعدی بودند.


در این سال‌ها، بیماری جدیدی در فقیرترین قاره جهان به معضلی جدی تبدیل شد. این بیماری را آفریقایی‌ها در زبان بومی اسلیم (SLIM) به‌ معنی مرگ در نتیجه تحلیل تدریجی بدن می‌ نامیدند، به دنبال تحقیقات بیشتر مشخص شد كه این بیماری همان ایدز است .در 1984، تلاش دانشمندان و محققان برای كشف علت بیماری كشنده ایدز به نتیجه رسید. گروهی تحقیقاتی به سرپرستی رابرت گالو ادعا كرد كه عامل این بیماری را شناسایی كرده‌ است. البته این گفته به‌ شدت با اعتراض محققان فرانسوی كه ماه‌ها قبل ویروس HIV را شناسایی كرده بودند رو به‌ رو شد.


براساس آخرین تحقیقات بر روی ویژگی‌های ژنتیكی ویروس HIV، این ویروس از تركیب دو ویروس مختلف در شامپانزه به ‌وجود آمده است. ویروس HIV از دیدگاه علم ویروس ‌شناسی به گروهی از ویروس‌ها تعلق دارد كه در میمون‌ها بیماری‌زا هستند. یافته ژنتیكی مذكور این نظریه را كه ایدز طی یك قرن گذشته در جنگل‌های غرب آفریقا ظهور كرده است، تأیید می‌ كند. به اعتقاد دانشمندان، انسان برای اولین بار در نیمه اول قرن گذشته در نتیجه شكار و تغذیه گوشت شامپانزه، سنتی كه هنوز در آفریقا ادامه دارد، به این ویروس آلوده شده است. بسیاری از دانشمندان بر این باورند كه انتقال ویروس بیش از یك بار اتفاق افتاده است، زیرا انواع متفاوتی از این ویروس باعث بروز بیماری ایدز در انسان می ‌شود.


جالب آنكه هرچند نخستین مورد ابتلا به ایدز در 1981در آمریكا گزارش شده ، شواهد نشان می‌دهد كه اولین قربانی ایدز در این كشور یك جوان سیاه ‌پوست بوده كه در 1969درگذشته است.


در توجیه كشف همزمان این بیماری در دو نقطه جغرافیایی گفته می ‌شود كه افزایش تعداد سفرهای بین‌المللی پس از دهه 1960، به گسترش ویروس HIV در نقاط مختلف جهان كمك كرده است.


ادوارد هوپر، خبرنگار انگلیسی، در كتاب خود با عنوان رودخانه نظریه جالبی را درباره نحوه انتقال این ویروس از شامپانزه به انسان مطرح كرده است. به ادعای هوپر، در اواخر دهه 1950، برای تولید نخستین نمونه‌های واكسن خوراكی فلج اطفال، 400 شامپانزه شكار شده‌اند و استفاده از كلیه شامپانزه‌های آلوده به ویروس HIV برای تولید واكسن، ویروس را به دست‌كم یك میلیون نفر از اهالی كنگو، روندا و بوروندی منتقل كرده است. براساس شواهد موجود، محل‌های 28پروژه تولید واكسن با مكان‌هایی كه اولین موارد آلودگی به ویروس HIV ثبت ‌شده همپوشانی داشته است.


منبع : HTTP://WWW.ZANAN.CO.IR

چهارشنبه 18/5/1391 - 6:38 - 0 تشکر 497039

بیماری های مرتبط با ایدز



ویروس اچ ‌آی‌ وی (HIV) با ورود به سلول‌های دفاعی بدن و تخریب آن ها، سیستم ایمنی فرد مبتلا را دچار ضعف پیشرونده کرده و او را مستعد ابتلا به بیماری‌های فرصت‌طلب می‌کند.



دسته اول بیماری‌هایی مثل سینوزیت ، اسهال ، زونا ، ذات‌الریه (پنومونی) و سل هستند که در افراد معمولی هم دیده می‌شوند، ولی در مبتلایان به ایدز شیوع بسیار بالاتری داشته و به درمان‌های معمول پاسخ نمی‌دهند.



دسته دوم بیماری‌هایی هستند که در افراد عادی وجود ندارند و ضعف شدید ایمنی که به واسطه ویروس ایدز ایجاد شده است، منجر به بروز این گونه بیماری‌ها می‌شود. این دسته از بیماری‌ها شدیدتر بوده و مرگ و میر زیادتری دارند.



سینوزیت چرکی بیماری آشنایی است و علائم آن شامل خروج چرک از بینی و درد در قسمت بالایی صورت و گاهی تورم و قرمزی پوست صورت است. این بیماری در مبتلایان به ایدز بسیار شایع و بد قلق است.



عفونت چرکی ریه‌ها یا پنومونی به واسطه ورود انواع میکروب‌ها به بدن بیماران مبتلا به ایدز ایجاد می‌شود. علائم پنومونی در بیماران مبتلا به ایدز مثل افراد عادی شامل سرفه، تب، درد سینه و خلط است، ولی به سختی درمان می‌شود.


نوعی از پنومونی فقط در بیماران دچار ضعف شدید ایمنی به واسطه انگلی به نام پنوموسیستیس ایجاد می‌شود. این بیماران ابتدا دارای سرفه و تنگی نفس کمی ‌هستند، ولی روز به روز بدحال‌ تر می‌شوند و داروهای معمولی تاثیری روی بیماری شان ندارد. به تدریج بیمار دچار کاهش وزن و تنگی نفس شدید شده و اگر بیماری به موقع تشخیص داده نشود، باعث مرگ بیمار می‌شود.



میکروب سل از دسته میکروب‌هایی است که در افراد سالم و دارای سیستم ایمنی قوی نمی‌تواند فعالیت کند. این بیماری در مناطقی که مردم دچار سوءتغذیه و سطح سلامت پایینی هستند، شیوع دارد. سل در کشورهای پیشرفته ‌طی نیمه دوم قرن بیستم به خوبی مهار شده بود، اما با گسترش بیماری ایدز در این جوامع بار دیگر بیماری سل همچون غول خفته‌ای بیدار شد.


علائم بیماری سل شامل سرفه، خلط چرکی، خلط خونی، کاهش وزن و ضعف عمومی ‌است. این بیماری یکی از دلایل اصلی از بین رفتن بیماران ایدزی است و سل در این بیماران، صد برابر افراد معمولی شایع است.



ضایعات دهانی شامل برفک و آفت، در ایدزی‌ها بسیار زیاد است. آفت‌ها که ضایعات دردناک دهانی هستند، به وفور در افراد معمولی هم دیده می‌شوند و مختص بیماران ایدزی نیستند.


برفک دهانی که عامل آن قارچی به نام کاندیدا می‌باشد و ضایعات سفید رنگی در دهان خصوصا قسمت پشتی زبان و حلق ایجاد می‌کند، در افراد بالغ بسیار نادر است و وجود آن احتمال ضعف ایمنی بدن را مطرح می‌کند.



زخم‌های مری که باعث می‌شود بیمار موقع قورت دادن غذا، درد زیادی در قسمت بالای جناق احساس کند نیز از دسته بیماری‌های مربوط به ایدز هستند. با آندوسکوپی می‌توان این گونه زخم‌ها را تشخیص داد و نمونه ‌برداری کرد.



چند نوع انگل فرصت‌ طلب وجود دارند که در روده بزرگ بیماران مبتلا به ایدز لانه گزینی کرده و ایجاد اسهال‌های شدید ، طولانی مدت و مقاوم به درمان می‌کنند.

چهارشنبه 18/5/1391 - 6:40 - 0 تشکر 497040

ویروس HIV و انواع آن




HIV به معنی ویروس نقص ایمنی انسان است. اولین بار در سال 1981 در آمریکا پنومونی ناشی از پنوموسیستیس کارینی(Pneumocystis carinii pneumonia) در پنج مرد همجنس باز که قبلا سالم بودند مشاهده شد تا این که در سال 1983 HIV  از یک بیمار لنفادنوپاتی جدا شد و در سال 1984 ثابت شد که این ویروس عامل مسبب AIDS می باشد.


ویروس HIV  از خانواده ی رترو ویروس ها و از زیر خانواده ی لنتی ویروس ها می باشد. ویروس های نقص ایمنی انسان HIV-1  و  HIV-2 نام دارند که ویروس های سیتوپاتیک می باشند.


در میکروسکوپ الکترونی این ویروس به شکل دوازده وجهی، با خارهای سطحی متعدد، دارای دو پوشش پروتئینی و اصلی ورای غشایی دیده می شود.


ویریون* از سطح سلول های آلوده جوانه می زند و به محیط بیرون آزاد می شود. به همین علت است که ویروس HIV به طور مداوم پوشش خود را عوض می کند و به هنگام جوانه زدن از غشای سلول میزبان انواع متفاوتی پروتئین و گلیکو پروتئین جدا می کند که ترکیب آن منحصر به فرد می باشد.


در شکل شماتیک از ویروس به طور واضح لایه ها و هسته ی ویروس و دو قطعه ی RNA که به صورت جدا از هم در مرکز ویروس مستقر هستند، مشاهده می شود.


این ویروس ها حاوی آنزیم ریورس ترانس کریپتاز معکوس هستند و به کمک همین آنزیم است که پس از ورود به داخل سلول می توانند از روی RNA، ژنوم دو رشته ای DNA  را سنتز کنند. پس از این مرحله DNA  ی سنتز شده به هسته ی سلول میزبان رفته و توسط آنزیم های خود در DNA ی سلول میزبان رخنه می کنند و سیستم همانند سازی کننده ی میزبان را وادار به همانند سازی از ژنوم خود کرده و در مراحل بعدی اجزای ویروس HIV به سرعت سنتز می شود و با پدیده ی جوانه زدن از سلول میزبان سبب آسیب های جدی به غشای سلول میزبان شده و در نهایت سلول لیز می شود. از آن جایی که سلول های میزبان، ویروس گلبول های سفید می باشد سبب کاهش شدید این سلول ها شده و در اثر برخورد یک بیماری عفونی بدن نمی تواند از خود دفاع کند؛ به این ترتیب که در اثر یک سرماخوردگی ساده احتمال مرگ وجود دارد.




تفاوت بین HIV-1 و HIV-2 چیست؟



در حال حاضر 2 گونه از HIV وجود دارد؛ HIV-1 و HIV-2.

نوع غالب در جهان HIV-1 می باشد و هنگامی که به طور کلی و بدون مشخص کردن نوع، درباره ی HIV بحث می شود منظور HIV-1 می باشد. هر دو نوع HIV-1 و HIV-2 از طریق تماس جنسی، خون و محصولات خونی و از مادر به کودک منتقل می شوند و سبب ایدز با علائم بالینی غیر قابل افتراق از یکدیگر می شوند اما HIV-2 مشکل تر از HIV-1 منتقل می شود و فاصله ی زمانی بین آلوده شدن با HIV-2 تا ایجاد بیماری طولانی تر است.


HIV-1 چند زیر گونه(subtype) دارد؟


HIV-1 ویروس بسیار متغیری است و به راحتی جهش می یابد بدین جهت راسته های متفاوتی از HIV-1 وجود دارد. این راسته ها می تواند بر اساس گروه ها و زیر گونه ها، طبقه بندی شوند. 2 گروه وجود دارد: گروه M و گروه O


در سپتامبر 1998 گروهی از محققان فرانسوی اعلام کردند که راسته ی جدیدی از HIV در زنی از کامرون در غرب آفریقا، یافته اند.


این راسته به هیچ کدام از دو گروه O و M تعلق نداشت و پس از بررسی ها در تمامی کامرون? تنها در سه نفر دیگر آلودگی به این راسته از ویروس HIV یافت شد.


در حال حاضر در گروه M حداقل 10 زیر گونه ژنتیکی مشخص از HIV-1 شناخته شده است که زیر گونه های A تا J هستند. به علاوه گروه O شامل دسته ی مشخصی از ویروس های کاملا ناهمگون(heterogenous) هستند.


تفاوت های بین زیر گونه های گروه M ممکن است همانند تفاوت چشمگیر بین گروه M از گروه O باشد.


زیر گونه های مختلف در کجا یافت شدند؟


زیر گونه های HIV به صورت ناهمگون در سراسر جهان پخش شده اند؛ به عنوان مثال زیر گونه B اغلب در آمریکا، ژاپن، استرالیا، کارائیب و اروپا یافت می شود و زیر گونه ی D و A در صحرای جنوبی آفریقا و زیر گونه ی C در آفریقای جنوبی و هند و زیر گونه ی E در جمهوری مرکزی آفریقا، تایلند و دیگر کشورهای جنوب شرقی آسیا، بیشتر است.


زیر گونه ی F (برزیل و رومانی)، H و G (روسیه و آفریقای مرکزی) I (قبرس) و گروه O (کامرون) شیوع بسیار کمی دارند.


اغلب زیر گونه ها در آفریقا یافت می شوند اگر چه زیر گونه ی B شیوع کمتری دارد.


تفاوت عمده ی بین این زیر گونه ها چیست؟


تفاوت عمده در ترکیب ژنتیکی آن ها است. تفاوت های بیولوژیکی مشاهده شده در محیط های آزمایشگاهی حیاتی(in vivo) و محیط های آزمایشگاهی مصنوعی(in vitro) بیانگر این مساله است.


همچنین پیشنهاد شده که برخی گونه ها با فرم خاصی از راه انتقال در ارتباط هستند به عنوان مثال زیر گونه ی B با تماس های همجنس بازها و معتادان تزریقی خصوصا از راه خون و زیر گونه C و E از طریق انتقال دگر جنسی(heterosexual) (از راه مخاطی). زیر گونه ی E راحت تر از زیر گونه ی B گسترش می یابد.


آزمایش متداول تشخیصی HIV یا (HIV antibody test) که جهت غربالگری (screening) و اهداف تشخیصی به کار می رود تمامی زیر گونه های HIV را آشکار می کند.


واضح است که در آینده زیر گونه های ژنتیکی جدیدی از HIV کشف خواهند شد و آن زیر گونه های جدید با جهش های ژنی(mutation) به نمو(develop) ادامه می دهند.


پی نوشت:


* به یک ذره ی ویروسی که توان آلوده کردن سلول را دارد ویریون می گویند.

چهارشنبه 18/5/1391 - 6:41 - 0 تشکر 497041


درمان ایدز پس از ابتلا




ولین اقدام پزشک برای درمان این بیماران، روان درمانی است. باید بیمار اطمینان خاطر پیدا کند که بیماری او رو به بهبودی است.


بیمار می بایست از مراحل درمان تا حدودی اطلاع داشته باشد، تمامی مسائل مربوط به پیشگیری به این بیماران آموخته شود و تمامی عوامل خطر  برای آنها گفته شود.



تعیین زمان شروع دارو:


- درمان زود هنگام  (Early therapy)


- درمان دیر هنگام  (Late therapy)


پس از شروع درمان، معمولا بعد از دو تا چهار هفته آثار درمان کاملا آشکار می شود.


مساله بسیار مهمی که در حال حاضر به عنوان یکی از معضلات درمان مطرح می باشد، هزینه درمان است. قیمت داروها بسیار گران است.


روش درمان در حال حاضر در ایران به این صورت است که پس از شناسایی بیماران، درمان با روش late therapy و با استفاده از سه دارو انجام می گیرد.



اصول‌ کلی‌


با انجام‌ آزمایش‌ خون‌ و آزمون‌ پادتن‌ ضد ویروس‌ ایدز (ممکن‌ است‌ حتی‌ تا شش ماه‌ پس‌ از آلودگی‌ مثبت‌ نشود) می‌توان‌ بیماری را تشخیص‌ داد.


در بیمارانی‌ که‌ آلودگی‌ به‌ ویروس‌ ایدز تشخیص‌ داده‌ می‌شود، باید وجود سایر بیماری‌های‌ آمیزشی‌ و سایر عفونت‌ها مثل‌ سل‌ نیز مورد بررسی‌ قرار گیرد.


در صورت‌ بروز عوارض‌، ممکن‌ است‌ نیاز به‌ بستری‌ شدن بیمار‌ باشد.


توجه‌ داشته‌ باشید که‌ تشخیص‌ زودهنگام‌ کمک‌ کننده‌ است‌. اگر در معرض‌ خطر هستید،‌ هر چه سریع تر به پزشک مراجعه‌ کنید، حتی‌ اگر احساس‌ می‌کنید که‌ در سلامت‌ کامل‌ به‌ سر می‌برید.


اگر می‌خواهید حامله‌ شوید، یا این‌ که‌ حامله‌ هستید، انجام‌ آزمون‌ ویروس‌ ایدز ممکن‌ است‌ کمک‌ کننده‌ باشد. در صورت‌ مثبت‌ بودن‌ آزمون‌ ویروس‌ ایدز به‌ هنگام‌ حاملگی‌، با درمان‌های‌ مخصوص‌ می‌توان‌ احتمال‌ عفونت‌ در نوزاد را به‌ حداقل‌ رساند.


از تماس‌ با افرادی‌ که‌ دچار عفونت‌ هستند، پرهیز کنید.



داروها


برای‌ مقابله‌ با عفونت‌ها یا پیشگیری‌ از آن ها ممکن‌ است‌ آنتی‌بیوتیک‌ تجویز شود.


داروهای‌ ضد ویروسی‌ (دیدانوزین‌، استاوودین‌، زالسی‌ تابین‌، زیدوودین‌) و نیز داروهای‌ مهارکننده‌ پروتئاز، در درمان‌ عفونت‌ با ویروس‌ ایدز مورد استفاده‌ قرار می‌گیرند و ممکن‌ است‌ پیشرفت‌ بیماری‌ را به‌ تأخیر اندازند.


تجویز آنها باید توسط‌ پزشکان‌ با تجربه‌ انجام‌ پذیرد. بعضی از این داروها (مثل  زیدوودین‌) می‌توانند‌ انتقال‌ عفونت‌ به‌ جنین‌ مادران‌ حامله‌ را کاهش‌ دهند.



فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری


میزان فعالیت به‌ وضعیت‌ سلامت‌ هر فرد بستگی‌ دارد. علایمی‌ مثل‌ خستگی‌ یا وجود عفونت‌ می‌توانند بعضی‌ از فعالیت ها را در زمان ابتلا به این بیماری محدود کنند.


استراحت‌ مهم‌ است‌، اما توصیه‌ می‌شود به‌ طور منظم‌ ورزش‌ انجام‌ گیرد.



رژیم‌ غذایی‌


تغذیه‌ باید کافی‌ و مناسب‌ باشد. سوءجذب‌، تغییر سوخت ‌و ساز بدن و کاهش‌ وزن‌ در بیماران‌ مبتلا به‌ ایدز شایع‌ هستند.


از خوردن‌ تخم ‌مرغ‌ خام‌، شیر غیرپاستوریزه‌، یا سایر مواد غذایی‌ بالقوه‌ آلوده‌ خودداری‌ شود.

چهارشنبه 18/5/1391 - 6:43 - 0 تشکر 497042

کنترل ایدز قبل از ازدواج



همان‌ طور که می ‌دانید قبل از ازدواج انجام برخی آزمایش‌ ها اجباری است و شما با ارایه ی جواب این آزمایش‌ ها می ‌توانید ازدواج کنید.


با توجه به افزایش آمار مبتلایان به ایدز در کشور، عده‌ ای می‌ پرسند که آیا می ‌توان آزمایش ایدز را جزو آزمایش‌ های اجباری قبل از ازدواج گنجاند؟



دکتر عباس‌ صداقت، رییس اداره ایدز وزارت بهداشت در این ‌‌باره می‌ گوید: "انجام آزمایش ایدز قبل از ازدواج برای تعیین سلامت افراد نه از لحاظ اخلاقی و نه از نظر علمی، صحیح نیست و به هیچ عنوان توصیه نمی ‌شود."


دکتر صداقت برای حرفش 2 دلیل می ‌آورد:


اول این که بیماری ایدز یک دوره ی پنجره دارد که در این دوران با دادن آزمایش بیماری تشخیص داده نمی ‌شود، بنابراین اگر آزمایش یک شخص منفی بود نشان‌ دهنده ی سلامت وی از نظر وجود ویروس HIV  نیست.


دوم این که هیچ تضمینی وجود ندارد که اگر آزمایش فرد، سلامت وی را تایید ‌کند، او تا 6 ماه دیگر رفتار پُرخطر نداشته باشد. در نتیجه این آزمایش تاثیری در نشان دادن سلامت فرد ندارد.



رییس اداره ی ایدز به نقش مشاوره ی قبل از ازدواج در سلامت افراد تاکید می ‌کند و می‌گوید: "این مشاوره ‌ها بسیار اهمیت دارند چون اگر افراد رفتار پُرخطر داشته باشند، به آن ها آگاهی داده می ‌شود یا علایم خطر این بیماری برای زوجین گفته می‌ شود و اگر نیاز باشد به‌ صورت داوطلبانه و رایگان از آن ها تست گرفته می‌ شود."


دکتر صداقت توضیح می‌ دهد:  تاکید ما در مورد ایدز، اطلاع‌ رسانی و آموزش است بنابراین مشاوره ی قبل از ازدواج برای آگاهی و پیشگیری از رفتارهای پُرخطر بسیار موثر است.



رییس اداره ی ایدز با اشاره به توصیه‌ های سازمان جهانی بهداشت درباره آزمایش ایدز، تصریح می ‌کند: بنابر دستور سازمان جهانی بهداشت، آزمایش ایدز باید داوطلبانه و محرمانه باشد و برای پیشگیری از این بیماری مهم ‌ترین اقدام، اطلاع ‌رسانی است. 


دکتر صداقت ادامه می‌ دهد: سازمان جهانی بهداشت نیز انجام آزمایش ایدز پیش از ازدواج را ضروری نمی ‌داند و بر نقش آموزش تاکید می ‌کند.


وی در پایان تاکید می ‌کند مردم باید اطمینان داشته باشند که اگر رفتار پُرخطر نداشته باشند، ایدز به سراغ آن ها نخواهد آمد.




آزمایش ایدز گران است



آزمایش ‌های قبل از ازدواج در اکثر کشورهای دنیا بنا به توصیه ی سازمان جهانی بهداشت دربرگیرنده ی تست ‌های خونی و ژنتیکی است که سلامت افراد را هم از نظر خونی و هم از نظر ژنتیکی تعیین می‌ کند.


دکتر مینو محرز، متخصص بیماری ‌های عفونی با بیان این مطلب می ‌گوید: " معمولا آزمایش ‌های قبل از ازدواج در جهت پیشگیری از بیماری ‌ها و سلامت افراد انجام می ‌شود. به عنوان نمونه آزمایش خون و تالاسمی جهت پیشگیری از تولد نوزاد تالاسمی ماژور صورت می ‌گیرد."



دکتر محرز تاکید می‌ کند: "آزمایش ایدز هم مقرون به صرفه نیست و هم بی ‌فایده است. این متخصص عفونی با بیان این که این بیماری دوره ی نهفته دارد، ادامه می‌ دهد: تست منفی در مورد آزمایش ایدز در افراد، سلامت آن ها را ثابت یا رد نمی ‌کند؛ بنابراین آزمایش ایدز قبل از ازدواج فایده ‌ای ندارد."



دکتر محرز به کشورهای دیگر نیز اشاره می ‌کند: " در اکثر کشورهای دنیا آزمایش قبل از ازدواج همانند کشور ما است. به‌ عنوان نمونه در کشور آمریکا زمانی که بیماری ایدز افزایش پیدا کرده بود در چند ایالت، این آزمایش ‌ها را انجام دادند اما بعد از مدتی متوجه شدند که بی ‌فایده است."



وی ادامه می ‌دهد: "در کشورهای غربی نیز بر افزایش آگاهی‌ ها تاکید شده است و آزمایش ایدز جزو آزمایش‌ های قبل از ازدواج نیست."


دکتر محرز در پایان خاطرنشان می ‌کند: "رسانه ‌ها، مخصوصا صدا و سیما، نقش مهمی در آگاهی مردم دارند و در این زمینه هر چقدر اطلاع ‌رسانی قوی ‌تر باشد، شیوع ایدز کمتر خواهد شد."

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.