• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن دانش آموزی > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
دانش آموزی (بازدید: 3068)
شنبه 7/5/1391 - 1:16 -0 تشکر 482465
*ساختار هسته*

بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
بعد از این که آموزش آشنایی با فیزیک اتمی در انجمن قرار داده شد نوبت به ساختار هسته می رسد.
از این بحث نیز دو تست در کنکور سراسری (رشته ریاضی) می آید
پس بحث با اهمیتی می باشد.
موفق و موید باشید.
یا حق

شنبه 7/5/1391 - 4:54 - 0 تشکر 482558

میدان الکتریکی موجود در ناحیه ی تهی باعث می شود که یک طرف این ناحیه نسبت به طرف دیگر پتانسیل الکتریکی بیشتری داشته باشد.





اگر اختلاف پتانسیل دو سر ناحیه ی تهی را با نشان دهیم، الکترونی که بخواهد از ناحیه n به ناحیه  p برود یا حفره ای که بخواهد از ناحیه ی p به n برود انرژی به انرژی اضافی را می توان توسط یک منبع ولتاژ خارجی تأمین کرد.



برای این کار باید ولتاژ خارجی به گونه ای به دو طرف پیوندگاه متصل شود که پایانه ی مثبت به p و پایانه ی منفی به n متصل شود. به این ترتیب برای غلبه بر نیروی میدان الکتریکی احتیاج دارد. این انرژی اضافی را می توان توسط یک منبع ولتاژ خارجی تأمین کرد.


برای این کار باید ولتاژ خارجی به گونه ای به دو طرف پیوندگاه متصل شود که پایانه ی مثبت به p و پایان های منفی به n متصل شود. به این ترتیب  کاهش می یابد و الکترون ها می توانند از n به p و حفره ها از  pبه n حرکت کنند و جریان الکتریکی را بوجود آورند. در چنین شرایطی می گوییم دیودارای پیش ولت موافق است.



اگر ولتاژ خارجی در جهت عکس اعمال شود افزایش می یابد و در نتیجه الکترون ها و حفره ها نمی توانند حرکت کنند و جریان بسیار کمی از پیوندگاه عبور می کند. دراین صورت می گوییم جریان دارای پیش ولت مخالف است. بنابراین می بینید که دیود جریان را در یک جهت از خود عبور می دهد و در جهت دیگر عبور نمی دهد.


دیود از قانون اهم پیروی نمی کند بنابر این به آن غیراهمی می گویند.

شنبه 7/5/1391 - 4:54 - 0 تشکر 482559

ابر رسانا ها



می دانید که افزایش دما سبب افزایش مقاومت ویژه ی رساناها می شود. چون هر چه دما بالاتر رود دامنه ی ارتعاش اتم ها و یون ها بالاتر می رود و در نتیجه الکترون های رسانش مشکل تر می توانند از بین آنها عبور کنند.



اگر ارتعاش های اتمی تنها سازوکار مقاومت در مقابل حرکت الکترون ها باشد انتظار داریم که با کاهش دما و رسیدن به صفر مطلق، مقاومت ویژه ی رسانا هم به تدریج به سمت صفر میل کند. در حالی که آزمایش ها نشان می دهند که در عمل چنین نیست. یا مقاومت ویژه الکتریکی در دمایی که بالاتر از صفر مطلق است به طور ناگهانی صفر می شود و یا این که اصلاًً صفر نمی شود. به شکل زیر که تغییرات مقاومت ویژه ی نقره و قلع را با دما نشان می دهد، دقت کنید.




علاوه بر ارتعاش های اتمی سازوکار دیگری نیز برای ایجاد مقاومت الکتریکی وجود دارد. این ساز و کار ناشی از بی نظمی هایی است که در ترتیب قرار گرفتن اتم ها ممکن است وجود داشته باشد. این گونه بی نظمی ها را ناکاملی می نامند. ناکاملی ها، وحتی وقتی که ارتعاش های اتمی هم متوقف می شود، باعث مقاومت در برابر حرکت الکترون ها می شوند. مقدار مقاومت ویژه ی الکتریکی یک رسانای فلزی در صفر مطلق را مقاومت ویژه ی باقیمانده می نامند.


اگر نمونه ای از جنس قلع را سرد کنیم، مقاومت ویژه ی الکتریکی آن به تدریج کاهش می یابد. در دمای K4 یک افت سریع پیدا می کند و ناگهان صفر می شود. در این صورت می گوییم قلع ابررسانا شده است. دمایی را که در آن افت سریع مقاومت ویژه روی می دهد، دمای بحرانی می نامند و با  نشان می دهند.  را دمای گذار به حالت ابر رسانایی می گویند. هر عنصر دمای گذار ویژه ی خود را داراست. بعضی از فلزات مانند نقره گذار به ابررسانایی را از خود نشان نمی دهند.


شنبه 7/5/1391 - 4:55 - 0 تشکر 482561

ابعاد هسته ی اتم حدود متر و ابعاد اتم متر می باشد. اجرای هسته اتم را نوکلئون می نامند، یعنی همان پروتون ها و نوترون ها که در کنار هم در هسته قرار گرفته اند. تعداد پروتون ها را Z (عدد اتمی) ، تعداد نوترون ها را با N (عدد نوترونی) و عدد جرمی را با A نشان می دهند. (A=Z+N) چون اتم یک ذره خنثی است تعداد الکترون ها و پروتون های آن برابر است. نماد شیمیایی یک اتم (X) را به صورت زیر نشان می دهند.

شنبه 7/5/1391 - 4:55 - 0 تشکر 482562

ایزوتوپ ها



هسته های یک عنصر شیمیایی را که تعداد نوترون های متفاوت و در نتیجه عدد جرمی متفاوت دارند، ایزوتوپ های آن عنصر می نامند. مثلاً با هم ایزوتوپ هستند. (هیدروژن معمولی) و (دوتریوم) و تریتیوم نیز ایزوتوپ های مختلف هیدروژن هستند.


شنبه 7/5/1391 - 4:56 - 0 تشکر 482563

نیروی هسته ای

نیرویی است بسیار قوی تر از نیروی الکتریکی و نیروی گرانشی که باعث غلبه برنیروی دافعه ی میان پروتون های هسته می شود و سبب پایداری نوکلئون ها در هسته می شود. نیروی هسته ای کوتاه برد و قوی است و از نوع نیروهای جاذبه می باشد.

شنبه 7/5/1391 - 4:56 - 0 تشکر 482564

پایداری هسته ها

هر چه تعداد نوکلئون ها ی یک هسته بیشتر باشد، هسته بزرگ تر و فاصله ی بین نوکلئون زیادتر می شود. در نتیجه تعادل بین نیروها از بین می رود و هسته ناپایدار می گردد. این گونه ایزوتوپ ها را ایزوتوپ های ناپدار می خوانند. تمام عنصرهایی که عدد اتمی آن ها بزرگ تر از Z=83 است ناپایدار هستند. مانند رادیوم ، توریوم و اورانیوم.

شنبه 7/5/1391 - 4:57 - 0 تشکر 482565

اندازه گیری دقیق جرم هسته نشان داده است که جرم هسته از مجموع جرم نوکلئون های تشکیل دهنده ی آن کم تر است. علت آن این است که هنگامی که نوکلئون ها در هسته گرد هم آمده اند، مقداری انرژی از دست داده اند (این تفاوت جرم به این انرژی تبدیل شده است) . مقدار این انرژی از رابطه ی زیر بدست می آید و آن را انرژی بستگی هسته می نامند و با B نشان می دهند.



در این رابطه  اختلاف جرم و c سرعت نور می باشد. انرژی بستگی را برحسب مگا الکترون ولت بیان می کنند.

شنبه 7/5/1391 - 4:57 - 0 تشکر 482566

ترازهای انرژی هسته

انرژی نوکلئون های هسته نیز مانند انرژی الکترون ها در اتم، کوانتیده است. ولی فاصله ی بین ترازهای انرژی نوکلئون ها در هسته بسیار زیاد و حدود ده کیلو الکترون ولت ( Kev10) می باشد.

هسته ی اتم می تواند در اثر برخورد نوترون و یا پروتون پرانرژی به آن برانگیخته شود و با گسیل فوتون به حالت پایه برگردد. این فوتون ها بسیار پرانرژی و از نوع پرتو می باشند. اگر به نوکلئون هسته انرژی ای بیش از انرژی بستگی داده شود، می تواند از هسته جدا شود.

شنبه 7/5/1391 - 4:58 - 0 تشکر 482567

هسته های ناپایدار با گذشت زمان واپاشیده و به هسته های سبک تر تبدیل می شوند. این واپاشی همواره با گسیل پرتوهایی همراه است. این خاصیت هسته را پرتو زایی می نامند. پرتوزایی به یکی از سه روش زیر صورت می گیرد.


 1-    واپاشی همراه با گسیل ذره ی آلفا ( ): ذره ی هسته ی هلیوم ( ) است. به این ترتیب 2 واحد از عدد اتمی و 4 واحد از عدد جرمی ماده ی پرتوزا کاسته می شود.



2- واپاشی همراه با گسیل ذره ی بتا ( ) : ذره از جنس الکترون است. در این نوع گسیل یک نوترون که مجموعه ای از الکترون و پروتون است به پرتون تبدیل می شود و برای حفظ پایستگی بار یک الکترون گسیل می کند.



3- رفتن هسته از حالت برانگیخته به حالت پایه همراه با گسیل ذره ی گاما ( : پرتوی گاما از نوع امواج الکترومغناطیسی با طول موج کوتاه و انرژی زیاد است. گسیل پرتو گاما نه عدد جرمی را تغییر می دهد و نه عدد اتمی بلکه هسته تنها مقداری از انرژی خود را از دست می دهد.


شنبه 7/5/1391 - 4:58 - 0 تشکر 482568

نیم عمر ماده ی پرتوزا

نیم عمر ماده ی پرتوزا مدت زمانی است که طی آن نیمی از هسته های پرتوزای موجود در آن واپاشیده شوند. نیم عمر عناصر مختلف با هم تفاوت زیادی دارد.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.