• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ایران سرای من (بازدید: 1979)
چهارشنبه 4/5/1391 - 1:36 -0 تشکر 479383
استان کردستان

کردستان استانی سرسبز و خرم با وسعتی معادل ۲۸ هزار و ۲۰۳ کیلومتر مربع در غرب ایران و در مجاورت بخش شرقی کشور عراق قرار دارد.
این استان که در دامنه‌ها و دشت‌های پراکنده سلسله جبال زاگرس میانی قرار گرفته است، از شمال به استان‌های آذربایجان غربی و زنجان، از شرق به همدان و زنجان، از جنوب به استان کرمانشاه و از غرب به کشور عراق محدود است.
استان کردستان براساس آخرین تقسیمات کشوری در سال ۱۳۷۵دارای ۸ شهرستان، ۱۲شهر، ۲۱ بخش، ۷۸ دهستان و ۱۷۶۵ آبادی دارای سکنه بوده است. شهرستان‌های این استان عبارتند از: بانه،‌ بیجار، دیواندره، سقز،‌ سنندج،‌ قروه، کامیاران و مریوان. در حال حاضر استان کردستان با مجموعه شهرها،‌ روستاها و عشایری که در اقصی نقاط آن پراکنده شده و استقرار یافته‌اند، به یکی از نواحی در حال توسعه غرب کشور تبدیل شده و از پتانسیل‌های توریستی و تفرجگاهی بسیار خوبی برخوردار می باشد.

چهارشنبه 4/5/1391 - 2:12 - 0 تشکر 479402

▪ شهرستان بیجار
شهرستان بیجار در سال ۱۲۲۰ ه . ق توسط محمد خان گروسی حاکم گروس رونق یافته، بازار شهر بیجار از آثار دوره صفویه است و در دوران قاجار مرمت یافته شهر بیجار با ارتفاع ۱۸۷۰ متر از سطح دریا به بام ایران ملقب شده مردم منطقه اکثرا کشاورز هستند. سالیانه حدود یکصد هزار تن گندم تولید می نماید و به همین جهت بیجار را انبار غله غرب نامیده اند. منطقه گروس دارای تمدنی کهن است و کتیبه هایی که در بعضی از نقاط آن کشف شده و به خط هیراتیک می باشد ثابت می کند که قبل از پیدایش دولت آشور (۳۰۰۰ سال قبل ) در این منطقه تمدنهایی وجود داشته است.


شهری آرمیده در بیدستان


● سفر به بیجار مركز منطقه گروس كردستان
آذربایجان ، كردستان ، همدان ، زنجان فرقی نمی كند از هر سو كه آمده باشی ، آنقدر جاده ها را نرم به سمت افق بالا رفته ای تا به یكباره از روی شانه یكی از همین كوهها ؛ « نسار » ، « نقاره كوب » و یا « زاغه » به سمت شهر سرازیر شده باشی . اینجا بام ایران است ، شهری كه گویی در گلوگاه آتشفشان بنا شده ، بر شیب دره های ملایم و در حصار كوههای بلند ، اما در دهانه آتشفشان خبری از گرما نیست ، عمر تابستان در گروس كوتاه است و برف و باد الفتی دیرینه دارد با كوچه های شهر .
به بازار گام می گذاریم و گوشهایمان پر می شود از طنین ملایم گویش كردی گروسی . خوب كه دقت كنید ، در میان همهمه و جنب و جوش مغازه ها و لا به لای كلمات پهلوی و اوستایی ، واژه هایی غریب سرك می كشند ، واژه های مغولی ، تركی ، عربی ، روسی ، یونانی و عجیب تر از همه ، سانسكریت كه همچون نرم خویی مردمان این دیار ، نرم در اصیل ترین گویش كردی درآمیخته اند .
می گویند ناصرالدین شاه و امیرنظام گروسی به این شهر آمدند و قرار شد جارچی ها فردا خبری را از سوی پادشاه جار بكشند ، اما پیش از آنكه بر طبل و دهل كوبیده باشند ، مردم همه فهمیده بودند . خبر لو رفت و شاه گفت « جار بی جار » ، بعد از آن نام مركز منطقه گروس از « زرین كمر » به « بیجار » تغییر كرد .
از كنار گلیمچه های گل فرنگ می گذریم ، زنجیر و دست بند ، گل قندانی ، هنرمندان طرح و نقش و زیبایی خیره كننده فرش های جادویی لاجورد ، از كنار عطاری ها كه روشور محلی و گل سرشوی و كیسه حمام و جاجیم را كنار چای كوهی و مرزه و آویشن همین حوالی ، یكجا می فروشند .
از كنار بستنی سنتی كه عطر ثعلبش مشام عابران را نوازش می دهد ، شیرمال و حلوای سوهانی ، ترشی لیته ، هفته بیجار و سركه ای كه مزمزه نكرده , اشك از چشم ها سرازیر می كند .
به قصد بقعه علامه فاضل گروسی ، بازار را ترك می كنیم . مردم شهر هنوز نگران نفیس ترین فرش جهان هستند كه محترم السلطنه آن را وقف حسینیه كرده است. در میدان علامه فاضل ایستاده ایم ، علامه كتابی در دست دارد و به انتهای ناپیدای بلوار چشم دوخته است . گیسوان بلند بیدهای مجنون همچون فواره های سبز از هر سویه خیابان ریخته اند و دست باد چه آرام و خنك می نوازد .
نقاره كوب همچون پیرزنی با دو چشم گود و گیسوان پریشانی از سنگ بر شانه راست علامه روی شهر خیمه زده است و نسار اژدهایی خفته در امتداد شانه چپ با سنگ چینی از سنگرهای كهن ، مراقب حمله مردانی است كه از آن سوی تاریخ می آیند .
اینجا « بیدزار » است ، بیدستانی گم شده در سپیدارها و چنارهای بلند كه بسیاری نام شهر را برگرفته از همین شلاله های سبز می دانند .
صدای نقاره ها هنوز از آن سوی خرابه های قلعه به گوش می رسد : « آسوده بخوابید ، دروازه ها بسته اند و شهر در امن و امان است . »
اینجا بیدزار است ، شهر علامه فاضل گروسی كه كرامات بسیار او را هنوز به یاد دارند . می گویند روزی علامه به چند مسافر میهمان گفت : « چرا نماز نمی خوانید ؟ » بهانه گرفتند كه به سرما عادت نداریم و در برف و یخ كشنده این شهر مسح پا كشیدن یعنی مرگ ، با چكمه هم كه نمی شود نماز خواند . علامه گفت : « شما با چكمه به مسجد بیایید و بی مسح پا نماز بخوانید ، این هم دست نوشته و حكم ، هر كه پرسید ، بگویید فاضل گفته است . »
مسافران برای آنكه شهر را با خاطره ای شیرین ترك كنند ، با چكمه هایشان به مسجد آمدند و نماز خواندند .
هجرت ، تقدیر تاریخی مردمان این دیار بوده است ، هجرتی تمدن ساز و فرهنگ پرور .
كادوسیان پیش از آنكه پای آریایی ها به ایران باز شود ، از حاشیه دریای خزر به سمت تپه ماهورهای غرب هجرت كردند ، پس از آن با مادها درآمیختند و آرام آرام كادوس یا گروس به یكی از ساتراپ ها و استانهای بزرگ هخامنشی تبدیل شد . استانی كه دامنه وسعت آن بخش اعظمی از جنوب آذربایجان ، كردستان امروزی ، عراق ، همدان و زنجان را شامل می شد . حلقه های مفقوده میان تمدن گمشده شیز و شهر مدفون هكمتانه را هم باید در هجرت كادوسیان جست و جو كرد .
حالا دیگر بیدستان گروس به همین شهری ختم می شود كه در آغوش نقاره كوب و نسار آرام خفته است ، شهری كه مردمانش پس از اسلام ، مذهب تشیع را برگزیدند ، قلعه های باستانی شان را به مركزی برای توسعه دین بدل كردند و ذهن و روحشان محلی شد برای جست و جوی معرفت و عرفان و كمال ، اما با نحیف شدن گروس ، حالا دیگر به سختی می توان اثبات كرد « سهرورد » یا « سوربردیه » همان روستای سرخی است كه نابغه ای چون شیخ شهاب الدین را در خود پرورده است ، حتی اگر اشعار كردی او را هم بارها و بارها خوانده باشید .
اینجا بیدزار است ، شهر مردان و زنان آرام و تیزهوش ، دیار مردمان فرهیخته و مبادی آداب . « پوشكین » شاعر بلندآواز روس در جریان عهدنامه تركمان چای وقتی شاعر قاجار فاضل خان گروسی را ملاقات كرد ، سخت تحت تأثیر قرار گرفت و در خاطراتش نوشت : « دیگر وقت آن رسیده كه فرنگی ها ، شوخی و مسخرگی را در زندگی شان كنار بگذارند . »
اینجا بیدزار است و ما به انتهای بلوار امام ( ره ) رسیده ایم ، از پارك زیبای جنگلی بر دامنه كوه عبور می كنیم به « دنگس قلا » ( چنگیز قلعه ) می رسیم و دوباره برمی گردیم سمت شهر ، وقت اندك است و باید با عجله سری زده باشیم به « قلاقوره » یا قلعه گبر .
از بلوار كمربندی شهر به سمت چپ خارج می شویم ، گویی از دهانه آتشفشان بیرون آمده باشیم . حالا چشم اندازمان دشتی وسیع است با تپه ماهورهای ملایم و سبز . كوهها در دور دست شانه به شانه هم ایستاده اند ، اما باید به احتیاط راند ، زیرا در انتهای این جاده خاكی ، زمین شكافته است .
دره سنگی عمیق با دیوارهای عمود ‌، آرام آرام پیدا می شود ، ما به چند قدمی پرتگاهی مهیب رسیده ایم ، تماشای غارهای بزرگ در ارتفاع ۱۰۰ یا شاید هم ۲۰۰ متری دره ، نفس را بند می آورد ، « قزل اوزن » ( طلای شناور ) كه در كرانه های خزر سپیدرود صدایش می كنند با آن هیبت عظیم بر بلندای این صخره به مویی می ماند .
ما بالاتر از پرواز شاهین ها و دال ها و عقاب ها ایستاده ایم و این بار معنای پرواز را وارونه تجربه می كنیم . كوه قلعه با آن قامت بلند تا نیمه های دره عمود بالا آمده است و قلعه چیزی نیست جز دیوارهای مورب ساروج كه اطراف كوه را محصور كرده اند و چاهی چهارگوش از سنگ در میانه دیوارها كه به ناكجاآباد می رسد . این سوی قلعه گبر ، قبرستان با ترنم رود و سم ضربه های بزهای كوهی و قوچ های ارمنی به خوابی عمیق فرو رفته است . وارد شدن به قلعه ممكن نیست ، باید راهمان را ادامه دهیم تا به قلعه « قم جقای » ( تاج بزرگ قوم ) برسیم . قلعه ای با سنگ نوشته های هراتیك كه همچون اهرام ثلاثه باید پله های سنگی اش را به سمت دالان اصلی بالا بروی تا ۴۲ پله دیگر تو را در انتهای آب انبارها ، حجره ها و تالارهای تاریك تاریخ رها كنند .
اینجا بیدزار است ، بیدستانی گم شده در قلعه ها و قبرستان های ساروج ، كهن ترین شهر كردستان و محلی برای امتزاج فرهنگ ها و آیین ها .


مرکز اطلاع رسانی خانواده شمیم

چهارشنبه 4/5/1391 - 2:12 - 0 تشکر 479403

▪ شهرستانِ دیوان دره
شهر دیواندره یکی از شهرستانهای بسیار زیبا و دیدنی استان کردستان است که در فاصله نودوپنج کیلومتری شمال سنندج واقع شده است. دیواندره امروزی یکی از کانون‌های درحال توسعه روستایی بود که یک دهه قبل به شهر تبدیل شده است. این شهرستان آب و هوایی معتدل و مطبوعی را دارا می باشد.

▪ نقاط دیدنی و جذاب این شهر عبارتند از: غار کانی میکائیل، غار کرفتو، تفریحگاه طبیعی سارال، تفریحگاه طبیعی چهل چشمه، کوه چهل چشمه.

چهارشنبه 4/5/1391 - 2:14 - 0 تشکر 479404

▪ شهرستان سقز
می گویند که این شهر با نام ایزیرتا در نخستین اتحاد ماد، پایتخت مادها بود. سرکردگان ماد در اطراف شهر استحکاماتی برای خود ساختند که از آن جمله زیویه و قپلانتوی کنونی (آدامائیت) را می‌توان نام برد. در این زمان سارگن دوم پادشاه آشور به سرزمین ماد تاخت، مادها شکست خوردند و ایزیرتا، زیویه و آدامائیت را ویران کرد.
پس از آن سکاها به تحدید بنای این شهر پرداختند و سقز را به نام اسکیت (ساکز) به‌عنوان پایتخت خود انتخاب کردند. نام امروز سقز از نام قوم سکه- سکا- اسکیت- سکز به یادگار مانده است و سکز همان ساکز است. دو وجه تسمیه دیگر نیز برای این شهر نقل شده است؛ یکی به دلیل درخت حبه‌الخضر یا ون است که گویا در اطراف سقز وجود داشت و دیگر این که، این شهر را سه دختر ساخته‌اند و لذا سه قز (قز در ترکی به معنی دختر) نامیده می‌شد.شهر سقز سابقاً در دشتی در جنوب غربی شهر فعلی قرار داشت که اکنون به کهنه سقز یا سقز کهنه معروف است.
شهر فعلی ابتدا در اطراف بازار به‌وجود آمد و قدیمی‌ترین محله، همان محله بازار شهر است که بعداً در اثر ارتباط تبریز، سنندج و بانه طرفین جاده‌های آن آباد شد. در حال حاضر، موقعیت طبیعی و نحوه استقرار شهر در دامنه ارتفاعات و رودخانه‌ای که از کنار آن جاری است، این شهر را به یکی از زیباترین و دیدنی ترین شهرهای کردستان مبدل ساخته است.

چهارشنبه 4/5/1391 - 2:15 - 0 تشکر 479405

▪ شهرستان قروه
در مورد شهر قروه می گویند که این شهر در دشت وسیعی در نودوسه کیلومتری شرق سنندج و شمال غربی همدان قرار دارد و از آغاز در طول جاده سنندج به طرف همدان توسعه یافته است. مرکز حکومت این شهر در گذشته روستای قصلان بود که توسط امان‌الله خان بزرگ، والی معروف کردستان در محوطه آن بناهایی از قبیل: قلعه، عمارت، مسجد، حمام،‌باغ و بیشه بزرگی احداث شده است.
در حال حاضر قروه به دلیل شرایط خاص زمین ساختی و چشمه‌های آب گرم و معدنی مورد توجه مسافرین و گردشگرانی است که به همین دلیل اقدام به مسافرت به این شهر می‌نمایند.

چهارشنبه 4/5/1391 - 2:16 - 0 تشکر 479406

▪ شهرستان مریوان
این شهر بیش از یکصد سال سابقه تاریخی دارد. یکی از شاهزادگان قاجاربه نام فرهاد میرزا که کمی پیش از مشروطیت در این محل حکومت می‌کرد، در مریوان قلعه‌ای بنا کرد که جریان بنای آن را در کتیبه‌ای که به دیوار مسجد دارالاحسان (مسجد جامع سنندج) نصب کرده، شرح داده است. این شهر مرزی در همسایگی دولت عثمانی قرارداشت و به دستور ناصر‌الدین ‌شاه قاجار در سال هزار ودویست و هشتادودو هـ.ق قلعه‌ای مستحکم در آنجا احداث شد.
در سال هزارو دویست و هشتادو شش حاج فرهاد معتمد‌الدوله بر استحکام قلعه افزود و آن را شاه‌آباد نامید. در کنار همین قلعه نظامی، روستایی به ‌وجود آمد که به نام قلعه (مریوان) نامگذاری شد. در داخل شهر به دستور حاج معتمد‌ الدوله یک باب قنات، حمام و آب‌ انبار احداث شد. بعد از حاج فرهاد معتمد‌ الدوله، حاج محمد علیخان ظفر ‌الملک قلعه را وسعت داد و در داخل آبادی شاه آباد چندین باب منزل، یک کاروانسرا وقناتی دیگر احداث کرد.
بعد ها کلیه این تأسیسات دراثرشورش وهرج ومرج عشایرکرد منطقه، ویران شد. در اوایل حکومت پهلوی، حاکم وقت در روستای موسک قلعه‌ای بنا نهاد که امروزه از آن به عنوان پادگان استفاده می‌شود و فاصله چندانی با شهر ندارد. وجود دریاچه زریوار در غرب شهر مریوان زیبایی خاصی به این شهر بخشیده و آن را به یک منطقه تفریحی و سیاحتی مبدل نموده است.

چهارشنبه 4/5/1391 - 2:23 - 0 تشکر 479408

● سروآباد
این شهرستان مرکز یکی از دیدنی ترین مناطق توریستی کردستان به شمار می آید که به تازگی به شهرستان تبدیل شده است. مناطق کهن در اطراف این شهرستان بسیار است. آرامگاه پیر شالیار به روایتی که یکی از روحانیون زرتشتی بوده است، در روستای اورامان تخت قرار دارد.
▪ نقاط دیدنی و گردشگری این شهرستان عبارتند از: تفریحگاه دزلی و درگی چشمه و آبشار معروف بل و رودخانه خروشان سیروان.

چهارشنبه 4/5/1391 - 2:24 - 0 تشکر 479409

▪ قلعه قم چقای:
قلعه قم چقای در ۱۲کیلومتری روستای قم چقای از توابع بیجار واقع شده است. این قلعه مانند اژدهایی باستانی و بسیار کهن و از شاهکارهای باارزش تاریخی است که از گذشته های دور به یادگار مانده است. براساس نظریات کارشناسان، بنای این قلعه به سده های ۹-۸ پیش از میلاد می رسد. در حد غربی، دره های ژرفی به عمق ۱۰۰متر وجود دارد که با راهی سنگلاخ و سخت به صفحه غربی منتهی می شود. تنها قسمتی از قلعه که فاقد موانع است و در حقیقت جناح قلعه را تشکیل می دهد، احتمال دستیابی به قلعه را تا حدی آسان می سازد. در حاشیه شمالی دره حفره ای به ابعاد ۵*۲*۳متر وجود دارد که با زیبایی تمام تراشیده شده است. در شمال غربی این حوزه پلکانی طویل وجود دارد که سه دوره سکونت مادها، پارتها و اشکانیان را دربردارد. بر دیوارهای تونل شرقی که از ساخته های عصر مادهاست، در عصر مغول محراب کوچکی با چهار پلکان ساخته شده که در نوع خود جالب توجه است.

چهارشنبه 4/5/1391 - 2:28 - 0 تشکر 479410

▪ حمامهای تاریخی کردستان
از دیگر جاذبه های تاریخی و دیدنی استان کردستان حمامهای آن است. این حمامها معماری قدیمی و بسیار جالبی دارد. به عنوان مثال می توان از حمام عمارت آصف (خانه کرد) که یکی از زیباترین حمامهای غرب کشور است و حمام پاشاخان، حمام خان (ظهیری)، حمام شجاع لشکر، حمام شیشه، حمام صلاحی، حمام عموالخالق، حمام عمارت مشیر دیوان، حمام عمارت ملالطف الله
شیخ الاسلام، حمام عمارت وکیل، حمام وکیل الملک در سنندج و حمام حسن آباد در روستای حسن آباد سنندج و حمام خدری در شهر بانه و حمام تصلان در ۵کیلومتری شمال شهر قروه نام برد.

چهارشنبه 4/5/1391 - 2:30 - 0 تشکر 479411

▪ مسجد و قرآن نگل کردستان
نگل مرکز دهستانی به همین نام از توابع بخش کلاترزان سنندج است که در ۶۵کیلومتری غرب سنندج و در مسیر جاده سنندج - مریوان قرار دارد. در کتابهای تاریخی از جمله حدیقه ناصریه مطالبی به این شرح آمده است: «در یکی از روستای این بلوک که نگل نامیده می شود مسجد قدیمی به نام مسجد عبدالله عمران وجوددارد. در داخل مسجد روستای نگل، قرآنی خطی از دوران گذشته وجود دارد که بنا به اعتقادات و باورهای مردم یکی از چهار قرآن خطی که در زمان خلیفه سوم به رشته تحریر و به چهار اقلیم دنیا فرستاده شده است. به همین دلیل مردم اعتقاد زیادی به این کلام الهی دارند و برای حل مشکلات و گرفتاریهای زندگی خود از آن یاری می جویند. در این دیار مردم قسم دروغ به این قرآن را گناهی بزرگ و نابخشودنی می دانند. چگونگی انتقال این قرآن به روستای نگل روشن نیست. اما با توجه به گفته ها و حکایات عامه، این قرآن در دوران صفویه از دل خاک بیرون آورده شده است و از آن زمان در مسجد قدیمی روستا به منظور زیارت اهالی نگهداری می شود.

چهارشنبه 4/5/1391 - 2:31 - 0 تشکر 479412

▪ عمارت سالار سعید (موزه سنندج)
یکی از بناهای تاریخی استان کردستان که از جاذبه های ارزشمند جهانگردی نیز برخوردار است، عمارت سالار سعید است که در حال حاضر به موزه تبدیل شده است. این بنا در اواخر حکومت ناصرالدین شاه قاجار به وسیله ملالطف الله شیخ الا سلام، یکی از علمای معروف اهل سنت در دوره قاجار، احداث شد که بعدها به مالکیت سالار سعید سنندجی درآمد و به نام وی معروف شد. شیوه و سبک معماری و ساخت این عمارت از معماری دوره قاجار تاثیر گرفته است. این موزه شامل بنای اصلی و حیاط است. جالب ترین قسمت بنا ارسی بزرگ تالار است که چهارسال وقت صرف ساختن آن شده است. این ارسی هفت لنگه دارد و شاهکاری از هنرهای چوبی است. پس از انقلاب اسلامی به علت نامعلومی در پی یک آتش سوزی خسارتهایی به ارسی ها و سقفهای این بنای تاریخی وارد شد. درحال حاضر این خرابی ها بازسازی و تعمیر شده و بنا زیبایی اولیه خود را بازیافته است.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.