• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن شمال > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
شمال (بازدید: 8001)
پنج شنبه 11/9/1389 - 13:11 -0 تشکر 256913
میرزا كوچك خان جنگلی

 
سالروز شهادت «میـــــرزا كوچــــك خان جــنگــلی» رو خدمت همه ی دوستان تسلیت می گم

 

در این بحث ، با هم قسمت هایی از زندگی این انسان بزرگ رو مرور می كنیم

 السلام علیــــــــــک یا ابا عبدالله

 

ای شیـــــعه تو را چه غــم ز طوفـــان بلا

آن جا که سفینة النجـــــــاة است حسیـــــن (ع)

 

یابن الحســـــن روحـــــــــی فداک

پنج شنبه 11/9/1389 - 13:54 - 0 تشکر 256956

نهایت کار

سرانجام میرزا کوچک خان به همراه کائوک آلمانی سعی کردند خود را از طریق بلندی های شمال غرب گیلان به خلخال برسانند ولی برف و سرما امان نداد و هر دو در کوهستان جان دادند. فردی از کردها که عازم گیلان بود در راه پیکر آن دو را یافت و سعی نمود نجاتشان دهد ولی بی فایده بود و با عجله به خانقاه آمد و با کمک اهالی بدن هایشان را به خانقاه آوردند. سالار شجاع مانع دفن اجساد شد و به دستور او رضا اسکستانی سر میرزا را از بدن جدا ساخت. سر میرزا توسط خالوقربان به سردار سپه تقدیم شد. رضاخان دستور دفن سر را صادر کرد. نخست سر میرزا در گورستان حسن آباد تهران دفن شد. بعدها سر توسط حسام خیاط به رشت منتقل شد و بعد از انتقال بدن به رشت سر و تن را یک جا در محلی به نام سلیمان داراب به خاک سپردند.

 السلام علیــــــــــک یا ابا عبدالله

 

ای شیـــــعه تو را چه غــم ز طوفـــان بلا

آن جا که سفینة النجـــــــاة است حسیـــــن (ع)

 

یابن الحســـــن روحـــــــــی فداک

پنج شنبه 11/9/1389 - 13:56 - 0 تشکر 256958

پدیدآورنده: اکبر رضایی تبریزی از سایت www.hawzah.net

 السلام علیــــــــــک یا ابا عبدالله

 

ای شیـــــعه تو را چه غــم ز طوفـــان بلا

آن جا که سفینة النجـــــــاة است حسیـــــن (ع)

 

یابن الحســـــن روحـــــــــی فداک

پنج شنبه 21/11/1389 - 11:17 - 0 تشکر 281646

ای یکه‌سوار جنگ‌و جنگل، بدرود

اعدام مبارزان جنگل به امر تیمورتاش


یار در معبد دیدار شکفت

نمایی از آرامگاه قدیمی میرزا در سلیمان داراب (رشت)


شورای انقلا‌ب جنگل

از راست:1.معین الرعایا ،‌2.میرزا،5.گائوک(هوشنگ)، 6. میرصالح مظفرزاده



امضا و مهر میرزا


سردار بی‌سر، ای غرور جنگل گیل

سر بریده میرزا در دستان یک قزاق


جانی

رضا اسکستانی که سرمیرزا را از بدن جدا کرد


همدلا‌ن

میرزا با دوتن از یارانش : اسماعیل جنگلی و سید حبیب‌اله ‌خان مدنی



همراهی

چندتن از مجاهدان کرد که به یاری برادران گیلا‌نی شتافتند


تعامل

دیدار نماینده دولت مرکزی (آذری ) با میرزا کوچک‌خان



دیپلماسی جنگل

نمایندگان اعزامی میرزا به مسکو از راست:‌میرصالح مظفرزاده و گائوک آلمانی




امین اموال

مسئولا‌ن امور مالی و اداری جنگل از راست: پاپروسی، محمد اسماعیل مدیر وجوهات، موسوی کسمایی

گیلان نیوز

 السلام علیــــــــــک یا ابا عبدالله

 

ای شیـــــعه تو را چه غــم ز طوفـــان بلا

آن جا که سفینة النجـــــــاة است حسیـــــن (ع)

 

یابن الحســـــن روحـــــــــی فداک

پنج شنبه 21/11/1389 - 11:17 - 0 تشکر 281647

سالها پیش در یکی از کتابفروشی‌های رشت کتاب کوچکی دیدم و خریدم که «تاریخ مکمل جنگل»1 نام دارد. مؤلف آن حاج سید‌صفا موسوی خود را ساکن و اهل گوراب زرمخ ـ‌که ستاد و مرکز عملیات نظامی جنگل بوده ـ معرفی کرده و اشاره می‌نماید که آنچه در این کتاب آمده همه را حضوراً شاهد و ناظر بوده و یا از اهالی محل مذکور که مطلع در امور نهضت جنگل بوده‌اند پرسیده و ضبط کرده است. این کتاب یکصدو بیست صفحه‌ای به قطع رقعی مطالبی پراکنده از پیدایش نهضت جنگل و شکل‌گیری آن، معرفی بعضی چهره‌های انقلاب جنگل و نقل خاطرات آنان مانند ناصرالاسلام ندامانی، حسن‌خان معین‌الرعایا، برخورد جنگلی‌ها با انگلیسی‌ها، متن نامه‌ی کیکاچنکوف به میرزا و پاسخ میرزا به آن نامه، و نقل بعضی خاطرات از خود مؤلف رادر بر می‌گیرد.
سی‌صفحه از این کتاب به «ادبیات روزنامه‌ی جنگل» اختصاص دارد. اشعاری نقل شده که طی سالهای 1335 و 1336 هجری قمری توسط سخنوران نامور مانند: حیدر‌علی کمالی، میرزا علی‌اکبرخان قزوینی، اشرف‌الدین حسینی گیلانی، حسین‌ کسمائی، عارف قزوینی سروده شده بود و در روزنامه‌ی جنگل چاپ شده است. تعدادی هم اشعار متفرقه‌گیلکی آورده شده است. در میان این صفحات چند قطعه شعر کوتاه ـ‌ اغلب دو بیتی ـ نه چندان دلچسب منسوب به میرزا کوچک‌خان چاپ شده (صفحات 92 و 95) که نسبت به صحبت آن با توجه به محتوای اشعار تردید باید کرد، بویژه آنکه جای ضبط و چگوگی مأخذ آن اشعار هم معین نشده بود.

در سال 1365 از شادروان ابراهیم فخرایی همکار فرهنگی میرزا کوچک‌خان که آن موقع در قید حیات بودند راجع به این اشعار و اصولاً اینکه آیا میرزا کوچک‌خان شعر هم می‌گفته است یا خیر سؤال کردم. آن مرحوم طی یادداشت مورخه 29/7/1365 چنین جواب فرمودند:
«... بله گهگاه شعر می‌گفته، آن هم طرداًللباب و در ایام جوانی مرثیه به هیچ‌وجه... او طبع روان نداشت ولی قسمتی از اشعارش در روزنامة دامون (سال اول، 1359، شماره‌ی 13) درج شده است. قسمت دیگری از اشعار فارسی و گیلکی آن مرحوم در جزوه‌ای به نام «سرود سبز سپیداران»2 از انتشارات ارشاد اسلامی رشت منعکس است.»
جزو‌ی مذکور را که به مناسبت شصت و سومین سالگرد شهادت میرزا در رشت چاپ شده بود و نیز دور‌ه‌ی کامل روزنامه‌ی دامون را دیدم. آنچه در جزوة کوچک 38 صفحه‌ای سرود سبز سپیداران از اشعار میرزا کوچک‌خان (ص 15 و 16) آمده بود، شامل یک غزل هفت بیتی و یک دوبیتی است که عیناً در روزنامه‌ی دامون قبلاً به چاپ رسیده بود. معلوم شد این دو قطعه شعر را میرزا به خط خود به شادروان حاج شیخ یوسف نجفی گیلانی (1245 ـ 1327 ش) از مجتهدین آزادیخواه، ظاهراً استاد و مدرس میرزا کوچک‌خان به هنگام تحصیل در یکی از مدارس حاج‌حسن یا جامع رشت به یادگار داده بود. شاعر فاضل گیلانی آقای فریدون نوزاد که رونوشت این اشعار نزد وی است آن را جهت چاپ در اختیار روزنامه‌ی دامون گذاشته بود که چگونگی ضبط و نسخه‌برداری این اشعار را چنین مرقوم فرموده بودند:
«... این غزل به خط خود آن مینویی روان در میان اوراق دانشور گرانمایه، مجتهد آزاد‌ه‌ی پاک‌اندیش حاج شیخ یوسف نجفی گیلانی موجود بود که توسط حضرتشان به مخلص ارائه گردید و فی‌المجلس نسخه برداشتم. امید آن است که فرزندان شادروان نجفی جیلانی این اثر نفیس را با توجه به ارزش تاریخی آن حفظ کرده باشند.» 3
در انتهای نامه‌ی آقای فریدون نوزاد اشاره‌ای هم شده است به یک دو بیتی زیبا و دلنشین دیگری به گویش گیلکی از میرزا که گویا نزد شادروان حاج اسماعیل دهقان بوده است. غزل سرودة میرزا کوچک‌خان و دوبیتی مذکور با ترجمه‌‌ی فارسی جهت آگاهی خوانندگان عیناً نقل می‌شود.
هوالحق

گوهر کجی در عالم بودی چو ابروانش
دیگر تو راستی را یکسر نما نهانش

با آه آتشینم، از آب دیده نبود
یا سوختی دو گیتی، یا غرق آبدانش

بین در کمان کمین کرد دل را به تیر مژگان
ارجان بود هزارم، بادابدان نشانش

در زیر تیغ تیزش، شادم بَرَد سرم را
آزرم دارم آن دم، خونین شود بنانش

از دوری جمالش، تن را نگر چسان شد
چون کاه می‌کشاند، موری در آشیانش

می‌خواستم مثالش اندر دو دیده بندم
لیکن نجست نقشی، وهم من از میانش

«گمنام» را نخستین، بُد نامی و نشانی
همچون تو نامور کرد، گم‌نامش و نشانش


«این غزل که در ایام تحصیل در مدرسه گفته شده بود به عنوان یادگاری تقدیم حضرت حاج شیخ گردید. جمعه 27 جمادی‌ الثانی 1338 ـ میرزا کوچک»
در پایان غزل اشاره شده است که تخلص میرزا در شاعری «گمنام» بوده است. دو بیتی نغز و دلکش میرزا هم که به گویش گیلکی سروده شده با ترجمة فارسی آن نقل می‌شود:
گیلکی ترجمه‌ی فارسی
گیسه گئِسه کودی جالَستَن رِه گیست
را بافتی برای آویزان کردن
رئِسه رئِسه کودی والَستَنِ
رِه تابیدی و به صورت ریسمان
درآوری برای دست و پا گیر شدن
می‌دیله اومیین دبسته بوسته
دل من در آن میان بسته شده
بمیرم تی دَبَس وابَستَنِ رِه بمیرم
برای باز و بسته کردن [گیس]تو

معانی فارسی کلمات


ـ‌گیسه = گیس را. های غیر ملفوظ در آخرین گیس به معنی «را» است.
ـ گیسهَ = گیس بلند بافته شده
ـ کودی = انجام دادی، کردی
ـ جالستن = آویزان کردی
ـ ریسه ریسه = تاباندن و به صورت ریسمان درآوردن
ـ ره = برای
ـ والستن = دست و پاگیر شدن، راه را بند آوردن
ـ می‌دیله = دل من
ـ او = آن
ـ میین = میان
ـ دبسته بوسته = بسته شده
ـ تی = تو
ـ دبس وابستن = باز و بسته کردن
همچنانکه قبلاً اشاره شد انتساب اشعار ضبط شده در صفحه 92 کتاب «تاریخِ مکمل جنگل» منسوب به میرزا قابل تردید و پذیرفتنی نیست و اینجا هم اشاره‌ای بدان نمی‌شود، بخصوص با توجه به محتوای آن یقیناً نمی‌توان از میرزا بوده باشد، اما در صفحه‌ی 95 همین کتاب یک بیت پس از آوردن شعر سید‌ابوالقاسم لیمونجوئی خطاب به میرزا کوچک‌خان و در جواب شعر وی نقل نموده و قبل از بیت نوشته است «میرزا کوچک‌خان خود شاعر نبود، وسیله‌ی اسماعیل دهقان یکی از جنگلی‌ها که از شعرای گیلان بود در جواب نوشت:
از تواریخ و سیر آموختم دستور روشن
مرد حزم اول کند اندیشه، بعد آهنگ دشمن
جمله‌ی بالا به صورتی نقل شده که خواننده می‌پندارد شعر را باید خود میرزا گفته باشد. شادران ابراهیم فخرایی در کتاب سردار جنگل ( ص 330) داستان مذکور را به این صورت مرقوم داشته‌‌اند:
«لیمونجو یکی از قراء تابعه‌ی رودسر است و سید‌ابوالقاسم لیمونجوئی که امام جماعت و شخص متمکنی است مردی است آزادی‌خواه و در کسوت روحانیت که برادرش وثوق‌الممالک عسکری در عداد مجاهدین جنگل مشغول خدمتگزاری است. امام جمعه‌ی لیمونجوئی از توقف طولانی جنگلی‌ها در صفحات گیلان خسته شده و آرزومند است که نهال انقلاب با همه‌ی خونهای گرمی که برای آبیاریش ریخته شده است به ثمر بنشیند و زندگی عادی مردم شهری و دهات توأم با آسایش و رفاه و عاری از هیجان و دلهره آغاز گردد، لهذا نامه‌ی منظومی که مشحون از ترغیب و تشویق و در عین حال متضمن ملامت و سرزنش است برای میرزا کوچک‌خان می‌فرستند:
خاک ایران توتیا شد زیر سم اسب دشمن
تا به کی ای شیر بنمودی تواندر بیشه مسکن
میرزا درصدد بر می‌آید که پاسخ امام را به نظم بدهد، اما چون شاعر نیست،‌ به شاعر ملی اسماعیل دهقان که این زمان در جنگل بود مراجعه می‌کند. نامبرده جوابی تنظیم می‌نماید که بدین مطلع آغاز شده بود:
از تواریخ و سیر آموختم دستور روشن
مرد حزم اول کند اندیشه بعد آهنگ دشمن
متأسفانه بقیه‌ی ابیات به یاد نماند و در دیوان مرحوم دهقان نیز که به اهتمام فرزندش فریدون در سال 1330 به چاپ رسید ملاحظه نگردید.» 4
طبعاً شعرگویی میرزا کوچک‌خان به همین مختصر ختم نمی‌شود، بویژه آنکه در صحنه‌ شاعری تخلص «گمنام» هم داشته است، چه بسا اشعاری از میرزا با همین تخلص نزد دوستان و یاران و خانواده آنان مانده باشد که باید روزی یافت و برای ثبت در تاریخ چاپ شود.
میرزا کوچک‌خان به ادبیات و فرهنگ ایران عشق می‌ورزید و معلوم گشت طبع شاعری هم داشته و به اشعار حماسی علاقه‌مند بوده، یقیناً به مناسبتهای مختلف شعر می‌سروده و به دوستان هدیه می‌داده است. در این زمینه با یادآوری جمله‌ای از نوشته‌ی شادروان ابراهیم فخرایی در کتاب «سردار جنگل» این بحث را به پایان می‌بریم:
«به اشعار فردوسی علاقه‌ی خاصی داشت، به طوری که در گوراب زرمخ مرکز تأسیسات نظامی جنگل جلسات منظمی برای قرائت شاهنامه و تهییج روح سلحشوری افراد ترتیب داده بود.» 5

پی نوشت ها :


1ـ تاریخ مکمل جنگل، نوشته حاج سیدصفا موسوی، چاپ حقیقت رشت، 1358.
2ـ سرود سبز سپیداران، اداره کل ارشاد اسلامی گیلان، شت 1363.
3ـ روزنامه دامون، چاپ رشت، 1359، شماره 13، ص 7.
4ـ سردار جنگل، ابراهیم فخرایی، تهران، 1362، ص 328ـ 330.
5ـ پیشین، ص 38.


منبع:ماهنامه فرهنگی و هنری کلک، شماره 60
گیلان نیوز

 السلام علیــــــــــک یا ابا عبدالله

 

ای شیـــــعه تو را چه غــم ز طوفـــان بلا

آن جا که سفینة النجـــــــاة است حسیـــــن (ع)

 

یابن الحســـــن روحـــــــــی فداک

پنج شنبه 21/11/1389 - 11:32 - 0 تشکر 281650

یادمان میرزا کوچک خان در محل شهادتش ساخته می شود
نورالله صفر‌پور امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در ماسال با اشاره به احداث یادمان میرزا کوچک‌خان جنگلی در محل شهادتش، اظهار داشت: این یادمان در محل شهادت میرزا در «آلاله‌پشته» ماسال احداث می‌شود.
وی افزود: آلاله پشته در 45 کیلومتری مرکز شهر ماسال واقع شده و منطقه‌ای مناسب برای احیای گردشگری است.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ماسال با اشاره به انجام مطالعات این یادمان، گفت: مطالعات اجرای این یادمان و طرح گردشگری در محل شهادت میرزا در مساحت بیش از شش هکتار انجام شده است.
وی گیلان را مهد روحانیت مبارز، عالم، مدیر و مجتهد دانست و افزود: میرزا کوچک اسوه و الگوی مبارزه مردم گیلان علیه استکبار است.
صفرپور میرزا کوچک را مجاهدی نستوه خواند که در لباس معنوی و عرفانی روحانیت برای مبارزه با بیگانگان پیشگام شد و هرگز تسلیم نشد.
وی بیان داشت: روحانیون در طول تاریخ مخلصانه در برابر خرافات، بی‌عدالتی‌ها و ظلم ایستادگی کرده‌ و همواره ایمان را به صورت عملی تبلیغ کرده‌اند.
صفر‌پور با بیان اینکه گیلان به 8 هزار شهید این خطه می‌بالد، اظهار داشت: میرزا یونس معروف به میرزا کوچک فرزند میرزا بزرگ، اهل رشت بود و در سال 1259 شمسی در خانواده‌ای روحانی به دنیا آمد و ما امروز افتخار می‌کنیم که گیلانیان را با نام فرزندان میرزاکوچک می‌شناسند.
وی ادامه داد: میرزا فرزند روحانیت بود و با تحصیل علم، عمل در پیش گرفت و با تأسی از قیام ائمه اطهار (ع) علیه حکومت فاسد دوران قیام کرد.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ماسال، رهبر نهضت جنگل را یک روحانی و مرد دین دانست و افزود: این مرد روحانی انقلاب تاریخی جنگل و تمام مظاهر آن را از دریچه اندیشه‌های سیاسی که از اسلام آموخته بود، می‌نگریست.
وی گفت: میرزا یکباره دست به قیام مسلحانه نزد و تمام راه‌ها را آموخت و مردانه پا بر صحنه گذاشت.
صفرپور درباره اهداف قیام میرزا و یاران وفادارش خاطرنشان کرد: میرزا با هدف زنده کردن قوانین اسلام، اتحاد اسلامی، اخراج نیروهای بیگانه، برطرف کردن بی‌عدالتی، مبارزه با خودکامگی، استبداد و برقراری دولتی مردمی قیام کرد و در این راه با مظلومیت به شهادت رسید.
به گفته وی، میرزا در روزهای پایانی عمر نهضت جنگل برای تقویت قوا به کوه‌های خلخال رفت ولی دچار بوران و طوفان شد و سرانجام زیر ضربات خرد کننده سرما و برف در ۱۱ آذر سال ۱۳۰۰ به شهادت رسید.
صفرپور گیلان را مأمن مجاهدان و سردار شهید میرزا کوچک خان عنوان کرد.
وی افزود: مردم گیلان همواره در ولایت‌مداری پیشگام بوده‌اند و قیام جنگل، تبعیت از مرجعیت و ولایت مطلقه فقیه در 32 سال پیروزی انقلاب اسلامی نمونه بارز آن است.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ماسال درباره این شهرستان بیان داشت: ماسال از شهرستان‌های غربی گیلان است که در 80 کیلومتری شهر رشت قرار دارد و از شمال به رضوانشهر و از جنوب به فومن و صومعه‌سرا و از مغرب به خلخال محدود است.
وی با تصریح بر اینکه احداث یادمان میرزاکوچک اهداف بسیاری دارد، افزود: ما می‌خواهیم به جهانیان بگوییم که گیلان با گذشت 89 سال هرگز عالمان و مجاهدان خود را فراموش نمی‌کند.
صفرپور به مبارزات میرزاکوچک‌خان اشاره و خاطرنشان کرد: میرزا برای پی‌ریزی شالوده نهضت و استقلال کشور و نجات آن از شر بیگانگان، هفت سال تمام در شرایط بسیار دشوار با دشمنان داخلی و خارجی جنگید.
گیلان نیوز

 السلام علیــــــــــک یا ابا عبدالله

 

ای شیـــــعه تو را چه غــم ز طوفـــان بلا

آن جا که سفینة النجـــــــاة است حسیـــــن (ع)

 

یابن الحســـــن روحـــــــــی فداک

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.