• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 7044)
پنج شنبه 8/7/1389 - 21:44 -0 تشکر 237194
رویداد های مهم نجومی که در گذشته اتفاق افتاده است

در این تاپیک سعی داریم رویداد های مهم نجومی که در گذشته های دور و نزدیک رخ داده و موجب شگفتی بشر در آن زمان از تاریخ شده و در منابع تاریخی نیز ثبت شده را ذکر کنیم.

دوستان هم همکاری کنند لطفا!!!

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

چهارشنبه 14/7/1389 - 19:50 - 0 تشکر 238894

همون

بزرگترين افسوس آدمي اين است که حس ميکند ميخواهد اما نميتواند و به ياد مي آورد زماني را که ميتوانست اما نمي خواست....ئ

چهارشنبه 27/7/1390 - 20:56 - 0 تشکر 377227

روز سه شنبه ۱۹ خرداد ۱۳۸۳ سیاره ناهید پس از ۱۲۲ سال از مقابل خورشید گذشت. این گذر اولین گذر زهره بعد از سال ۱۸۸۲ میلادی بود.




تصویری از گذر زهره در سال ۱۳۸۳



یکی از طرحهای مهم علمی که در گذرهای پیشین زهره اجرا می‌شده، اندازه گیری فاصله زمین تا خورشید (واحد نجومی) بوده‌است. نخستین بار ادموند هالی (که دنباله دار معروف هالی به نام او شناخته می‌شود) با این روش یک واحد نجومی را اندازه گرفت.

امروز فاصله زمین تا خورشید به دقت اندازه گیری شده‌است، اما این اندازه‌گیری در گذر سال ۱۳۸۳ به صورت آموزشی در برخی از کشورها اجرا شد. مهم‌ترین طرحهای علمی برنامه ریزی شده برای گذر سال ۱۳۸۳، به بررسی جو زهره مربوط می‌شد. در طی این گذر قطر زهره از دید ناظر زمینی ۵۸ ثانیه قوس بود بنابراین با چشم غیرمسلح و با استفاده از عینکهای رصد خورشید می‌شد این گذر را دید.


باتوجه به نادر بودن وقوع چنین پدیده‌ای، رصد و ثبت آن یكی از فعالیت‌های مهم و جالب توجه در تاریخ ستاره‌شناسی به شمار می‌رود. آخرین بار گذر زهره در سال 2004 رخ داد كه در ایران هم قابل رویت بود و بار دیگر در سال 2012 رخ می‌دهد،


اما پیش از آن و آخرین باری كه مردم توانسته بودند گذر زهره را ببینند، در زمان سلطنت ناصرالدین‌شاه در ایران بود.


ویکی پدیا

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

دوشنبه 2/8/1390 - 12:51 - 0 تشکر 379402

ابن سینا و گذر زهره

5 سال پیش از وفات ابن‌سینا گذر زهره در ایران و هنگام غروب رخ داده یعنی در 30 ماه می 1032 میلادی

باتوجه به این‌كه قرص سیاره زهره قطر ظاهری اندكی دارد و در آستانه توان تشخیص چشم غیرمسلح قرار دارد و همچنین شدت نور بالای خورشید در مقایسه با لكه كوچك سیاهرنگی كه سیاره زهره می‌سازد باعث شده امكان رویت آن پیش از زمان ابداع تلسكوپ‌ها مورد بحث و چالش جدی پژوهشگران تاریخ علم باشد. براساس تاریخ رسمی گذر زهره، كسی كه برای نخستین بار این پدیده را رصد كرد، جرمیا هوركس انگلیسی بود. او سال 1639 میلادی و اندكی پیش از آن كه گذر زهره رخ دهد، با مرور محاسبات كپلر متوجه شد او در پیش‌بینی وقوع زمان‌ گذر بعدی دچار اشتباه شده، و برخلاف پیش‌بینی كپلر، گرفت تنها چند هفته بعد رخ خواهد داد. او تلسكوپ كوچكی را در طبقه بالای كلیسایی نزدیك محل سكونتش نصب كرد و با كمك آن توانست زمان تعیین شده گذر سیاره زهره از مقابل قرص خورشید را رصد كند اما آیا او اولین كسی بود كه به چنین موفقیتی دست یافت؟


در تاریخ نجوم اسلامی، گزارش‌هایی از منجمان مختلف درباره رصد و ثبت این پدیده وجود دارد. بررسی تطبیقی بسیاری از این گزارش‌ها با دیگر واقعیت‌ها نشان از اشتباه گزارش دهندگان دارد اما گزارشی كه ابن‌سینا درباره این پدیده دارد بسیار متفاوت و قابل توجه است و اگر قابل اثبات نباشد، قابل رد كردن هم نیست.


ابن‌سینا در فصل هیات كتاب شفای خود به نجوم می‌پردازد و در خلال یكی از بحث‌های خود به بحثی قدیمی اشاره می‌كند كه در آن درباره جایگاه فلك زهره و عطارد بحث شده است. ابن‌سینا در دفاع از نظر گروهی از این افراد استدلال می‌كند كه فلك زهره باید میان فلك خورشید و زمین قرار داشته باشد و سپس در پاسخ به نظر مخالفانی كه معتقد بودند در صورت این ادعا باید به طور منظم شاهد گذر زهره از مقابل قرص خورشید باشیم می‌نویسد دلیل بر این امر وجود ندارد چرا كه اگر این دو فلك زاویه‌ای با هم داشته باشند این رویداد هر بار تكرار نخواهد شد و در مواقع خاصی رخ خواهد داد ضمن آن كه من زهره را چون قطره سیاهی در مقابل قرص خورشید دیده‌ام.


این ادعا شاید به تنهایی هیچ چیز را اثبات نكند اما زمانی كه تاریخ گذرهای زهره را مرور می‌كنیم متوجه می‌شویم كه 5 سال پیش از وفات ابن‌سینا گذر زهره در ایران و هنگام غروب رخ داده یعنی در 30 ماه می 1032 میلادی. این گذر از نیمه غربی ایران قابل رویت بوده و با توجه به این كه زمان آن نزدیك غروب بوده امكان رویت این پدیده بدون هیچ ابراز اپتیكی وجود داشته است.


جمع شدن این واقعیت در كنار دقت علمی ابن‌سینا و از سوی دیگر، این واقعیت كه او بخش هیات شفا را در آخرین سال‌های عمرش نگاشته و در آن سال‌ها در نیمه غربی ایران حضور داشته، این احتمال را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد. به این ترتیب، شاید نخستین بار در تاریخ، این ابن‌سینا بوده كه شاهد و ثبت‌كننده پدیده گذر زهره بوده و این اتفاق تا 1000 سال بعد كه جرمیا هوركس آن را تكرار كرد، بی‌رقیب بوده است.

پوریا ناظمی

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

جمعه 20/8/1390 - 22:41 - 0 تشکر 386612

nimag22 گفته است :
[quote=nimag22;381469;237203]

بارش شهابی اسدی در 26 آبان 1377 با بیش از 3000 شهاب در ساعت

 دنباله دار تمپل – تاتل در آخرین گذر خود در نهم اسفند 1377 به حضیض مدارش رسید و در سپیده دم 26 آبان 1377  با طوفان شهابی بیش از 3000 شهاب در ساعت همه را غافل گیر کرد.
این طوفانها تا سال 1382 ادامه داشت تا اینکه این سالها دیگر طوفان بارش شهابی خاموش شده است و ما می توانیم حداکثر 20 تا 30 شهاب را دراین شبها ببینیم.

 بارش شهابی اسدی به خاطر دروه تناوب کوتاه دنباله دار تمپل – تاتل شاید تاریخی ترین بارش شهابی باشد. نخستین رصد این بارش دست کم به هزار و صد سال پیش باز می گردد. در سال 902 میلادی منجمان مصری بارش شهابی اسدی را رصد کردند. آنها این نمایش را به سقوط باران گونه ستاره ها تشبیه کردند. در طوفانهای بعدی منجمان چینی، ژاپنی، پرتقالی و منجمان مسلمان در سال 1202 میلادی این بارش را ثبت کردند.

طوفان اسدی سال 1799 را بسیاری از دریانوردان و ساکنان قاره آمریکا رصد کردند. در سال 1833 نیز این بارش اسدی شگفتی آفرید. در مدت چند ساعت تعداد شهابها به هزاران عدد در ساعت رسید بطوری که بسیاری تصور کردند، جهان به پایان رسیده است.

طوفان اسدی سال 1799 را بسیاری از دریانوردان و ساکنان قاره آمریکا رصد کردند

نقاشی از طوفان شهابی اسدی که در سال 1833 بوقوع پیوست

 یاداونشب زیبا به خیر....

باتشکر...

چهارشنبه 25/8/1390 - 19:34 - 0 تشکر 388730

خودنمایی دنباله دار هیل باپ در فروردین 1376

«هیل‌باپ» (Hale–Bopp) یکی از درخشان‌ترین دنباله‌‌دارهای دیده شده در قرن بیستم بود که حتی از داخل شهرهای بزرگ و دارای آلودگی نور زیاد نیز دیده می‌شد. بسیاری از منجمان توانستند 2 دنباله درخشان یونی و غباری آن را مشاهده کنند. این دنباله‌دار که فروردین 1376 (1 آوریل 1997) به اوج درخشندگی رسید، دوره تناوبی معادل 2 هزار و 533 سال دارد و «آلن هیل» و «ژول باپ» کاشفان آن بودند.



دنباله‌دار هیل باپ، مشاهده شده در سال ۱۹۹۷


این دنباله‌دار به طور مستقل توسط دو ستاره‌شناس آلن هیل (در نیو مکزیکو) و توماس باپ (در آریزونا) در ۲۳ جولای ۱۹۹۵ کشف شد. این جرم آسمانی به مدت ۱۸ ماه حتی با چشم غیر مسلح نیز قابل رویت بود.این دنباله دار به وضوح وجود سه دم غبارى، یونى و گازى را به نمایش گذاشت.




هیل باپ در حضیض خورشید در 1 آوریل 1997


منابع:
ویکی پدیا
فصلنامه زمین شناسی رشد

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

پنج شنبه 26/8/1390 - 23:36 - 0 تشکر 389246

دستتون درد نکنه. فکرتون درست ه.
خیلی مطالب خوبی قرار دادید.
ایشالا ادامه داشته باشه.

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

چهارشنبه 30/9/1390 - 15:39 - 0 تشکر 404652

برخورد دنباله‌دار ‎شومیکر-لوی ۹ با سیاره مشتری در سال ۱۹۹۴

دنباله‌دار ‎شومیکر-لوی ۹، دنباله داری بود که در سال ۱۹۹۴ با سیاره مشتری برخورد کرد. این برخورد، نخستین مشاهدهٔ مستقیم یک برخورد خارج از سیارهٔ زمین در سامانه خورشیدی بود. این رویداد تحت پوشش رسانه‌ای گسترده‌ای قرار گرفت و ستاره شناسان سراسر دنیا توانستند آن را مستقیما مشاهده کنند.برخورد دنباله دار شومیکر- لوی ۹ با مشتری، آگاهی‌های تازه‌ای از سیارهٔ مشتری و نقش آن در کاهش زباله‌های فضایی در فضای داخلی منظومهٔ خورشیدی ارائه کرد.دنباله دار شومیکر- لوی ۹، توسط ۳ ستاره شناس به نام‌های کارولین و ایوجین م. شومیکر و دیدید لوی کشف شد.

در ژوئیهٔ ۱۹۹۲، مدار شومیکر - لوی۹ وارد حد روش مشتری شد و نیروی کشندی مشتری موجب تکه تکه شدن این دنباله دار گشت. از این پس، شومیکر لوی ۹ به صورت رشته‌ای از قطعات جدا از هم که قطر بزرگترین آن‌ها ۲ کیلومتر بود دیده می‌شد.

تصویر گرفته شده از دنباله دار شومیکر- لوی ۹ در 17 می 1994

این قطعات در طی روزهای ۱۶ تا ۲۲ ژوئیه، با سرعتی نزدیک به ۶۰ کیلومتر بر ثانیه، به نیمکرهٔ جنوبی مشتری برخورد کردند. اثرات روشن این برخوردهااز لکهٔ بزرگ مشتری هم آسانتر دیده می‌شد و تا چند ماه پس از برخورد نیز دیده می‌شد.

تصویر گرفته شده از سیاره مشتری توسط تلسکوپ هابل در طول موج فرابنفش

در این تصویر مناطق برخورد به خوبی نشان داده شده است

نقاط قهوه ای رنگ محل برخورد دنباله دار است

nasa.gov

wikipedia

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

سه شنبه 27/10/1390 - 23:36 - 0 تشکر 418404

سلام دوستان
روز 30 این ماه (جمعه ) ساعت 20:45 اوج درخشش دنباله دار لوی است.کسی مختصات اونو میدونه؟

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.