• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 5138)
چهارشنبه 13/5/1389 - 13:5 -0 تشکر 217948
"واژه نامه ی نجومی"

سلام عزیزان همراه

حتما برا مبتدیانی مث من پیش اومده که مثلا در یه نرم افزار مربوط به نجوم با یه کلمه ای مثلا انگلیسی بر میخورید و معنی اونو نمیدونید در حالیکه ممکنه نام انگلیسی یا معادل یه کلمه ساده باشه. میخوام توی انی تاپیک بعضی از لغات و تعاریف مربوط به اون رو بیان کنیم.

برا شروع من از کلمه لاتین constellation شروع می کنم که همون "صورت فلکی" خودمونه. فقط بی زحمت در هر پست یکی یا دوتا کلمه بیشتر نذارید تا یادگیریش راحت و ماندگاریش در ذهن بیشتر بشه و نیز آدم حال داشته باشه بخوندش و به خاطر بسپاره.

ممنون از همگی!

پس constellation میشه صورت فلکی!!!!

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

پنج شنبه 14/5/1389 - 13:10 - 0 تشکر 218190

اوووه... فکر نمی کردم اینقدر طرفدار داشته باشه چنین تاپیکی!!! فقط دو نکته. اسمشو عوض کردم، دو تا حداکثر در هر پست، نبینم ده تا پست بزنید تو یه روز و در هر کدوم دوتا اعلام کنید!!! بتدریج لطفا! مخ من یکی که نمیکشه! و یه چیز دیگه لطف کنید یه تعریف کوچولو هم بذارید صورت فلکی که تعریف نمیخواست من ندادم. مثلا خوشه ی باز چیه؟ و امثال اون!!! ..........پس بی زحمت هر کدوم یه خط تعریف هم بذارید بدونیم چیه!... ممنون از همراهی

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

پنج شنبه 14/5/1389 - 13:18 - 0 تشکر 218191

خوشهٔ ستاره‌ای :
مجموعه‌ای از ستارگان است که با نیروی گرانشی دوجانبه به یکدیگر پیوسته‌اند.

ستارگان هر خوشه، هم‌زمان و از یک ابر غبار و گاز زاده شده‌اند و بنابر این سن و ترکیبشان مشابه است، ولی نوع این ستارگان متفاوت است چون جرم‌های متفاوتی دارند. چرخه حیاتی ستاره را جرم آن تعیین می‌کند. دو نوع خوشه وجود دارند: خوشه کروی و خوشه باز. خوشه‌های کروی پیرترند و در هاله‌ای کروی پیرامون هسته کهکشان راه شیری قرار دارند ولی خوشه‌های جوانتر باز، در قرص کهکشان قرار گرفته اند.

خوشه باز:
خوشه باز مجموعه‌ای از ستارگان سست‌پیوند است که تعدادشان از کمتر از صد ستاره تا بیش از چند هزار متغیر است. تقریباً ۱۲۰۰ خوشه باز شناخته شده در کهکشانمان وجود دارند که همگی در قرص کهکشان واقعند. معمولاً آنها چند سال نوری پهنا دارند و شامل ستارگان گروه اول اند که جوان و فوق العاده درخشان هستند. سرانجام ستارگان خوشه‌های باز بخاطر اختلالات گرانشی ناشی از سایر اجرام موجود در کهکشان از یکدیگر دور می‌شوند.



خوشه کروی :
خوشهٔ کروی مجموعه‌ای از ستارگان فشرده به یکدیگر است که تعدادشان از دهها هزار تا صدها هزار ستاره متغیر است. خوشه‌های کروی معمولاً دایره‌ای شکل بوده و تقریباً ۱۰۰ سال نوری پهنا دارد. ستارگانشان در مرکز خوشه متمرکز شده اند. تقریباً ۱۵۰ خوشه کروی شناخته شده در کهکشان ما وجود دارد، که اکثرشان در هاله پیرامون هسته کهکشان قرار دارند. ستارگان خوشه‌های کروی، پیر و از ستارگان گروه دوم هستند.



خوشه‌های کروی زمانی تشکیل شدند که کهکشان ابری کروی بود. هنگامی که کهکشان ما به شکل قرص درآمد، خوشه‌های کروی درون‌هاله‌ای، پیرامون هسته باقی ماندند سپس خوشه‌های باز در داخل قرص تشکیل شدند. این خوشه‌ها سوژه‌های مناسبی برای عکاسی نجومی می‌باشد .

نمونه ها :

* خوشه ستاره‌ای پروین (هفت خواهران): قدمت این خوشه باز ۵۰ میلیون سال است. با چشم غیر مسلح، بصورت مجموعه‌ای از ۶ یا۷ ستاره به نظر می‌آید. تلسکوپ آشکار می‌کند که آن شامل صدها ستاره است.
* مسیه ۱۳ در صورت فلکی هرکول: عرض این خوشه ۱۶۰ سال نوری است، شامل صدها هزار ستاره است که با جاذبه در کنار همدیگر نگه داشته شده اند. دیرینگی بسیاری از ستارگانش به ۱۰ م. می‌رسد.

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

پنج شنبه 14/5/1389 - 13:55 - 0 تشکر 218198

Observatory = رصد خانه

black hole = سیاهچاله

بنابر نظریه نسبیت عام سیاه‌چاله‌ ناحیه‌ای از فضا است که میدان گرانشی فوق العاده بالایی دارد بطوریکه هیچ چیز حتی نور نمی‌تواند از میدان گرانشی آن بگریزد. در سیاهچاله ناحیه‌ای به نام افق رویداد وجود دارد که هیچ چیزی بعد از عبور از آن نمی‌تواند به بیرون برگردد و یا به عبارت دیگر بلعیده می‌شود.این یکی از اسرار سیاهچاله هاست که دانشمندان روی چگونگی آن به پژوهش می‌پردازند. «سیاه» نامیده می‌شود چون همه نوری که به داخل آن راه می‌یابد را به دام می‌اندازد دقیقا مانند مفهوم جسم سیاه در ترمودینامیک. یک سیاهچاله برخلاف درون نامرئی اش می‌تواند حضور خود را از راه کنش و واکنش با محیط پیرامون نشان دهد. ما از طریق دیدن حلقهٔ تجمعی و یا یک گروه از ستاره‌ها که به دور یک ناحیه تاریک و خالی در حال گردش اند می‌توانیم به حضورشان پی ببریم.

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

جمعه 15/5/1389 - 12:51 - 0 تشکر 218384

مرسی نیمای عزیز
من تو همین دو تا توضیح خیلی یاد گرفتم.

 

آسمان آبی بودن را به من بیاموز 

جمعه 15/5/1389 - 12:57 - 0 تشکر 218385

deep sky objects = اجرام عمقی آسمان [گروههایی از ستارگان (مانند خوشه های ستاره ای و کهکشانها) یا اجرام غیر ستاره ای (مانند سحابی ها) موجود در ماوراء منظومه شمسی]

Ecliptic = دایرة البروج (صفحه مربوط به مدار گردش زمین و نواری از آسمان که به نظر می رسد خورشید، ماه و سیارات بر روی آن در حرکتند).

 

آسمان آبی بودن را به من بیاموز 

جمعه 15/5/1389 - 22:36 - 0 تشکر 218579

Supernova = ابرنواختر

Meteorite = شهاب سنگ


ابرنواختر

هنگامی که تمام سوخت هسته‌ای یک ستاره با جرم بیشتر از حد چاندراسکار  (۱٫۴۴ جرم خورشیدی) به پایان برسد، نیروی گرانش برتری یافته و ستاره شروع به انقباض می‌کند. دراین حالت به دلیل عدم وجود فشار کافی داخلی، ستاره شروع به فروریزش می‌کند، برای وقوع یک انفجار ابرنواختری سرعت فروریزش باید بسیار زیاد باشد. فشار روی هسته ستاره سبب فشردگی آن می‌شود که در نتیجهٔ آن الکترون ها و پروتون های مجزا ترکیب شده و نوترون‌ها  را به وجود می‌آورند زیرا در آن فشار شدید تنها نوترون‌ها می‌توانند وجود داشته باشند. سرانجام بخش بیرونی ستاره منفجر شده و تبدیل به سحابی ابرنواختری می‌شود.


شهاب سنگ

شهاب‌سنگها اجرام بزرگی‌اند که بیشتراز سنگ و فلز تشکیل شده‌اند. این اجرام هنگامی که وارد جو زمین می‌شوند بدلیل قطر زیادشان (۵۰-۱۰۰متر) از جو می‌گذرند و دهانه‌ها و عوارض گوناگونی را از خود بر جای می‌گذارند. برای نمونه دهانه بارینجر در آریزونا و دهانه وردفورت در آفریقای جنوبی.

نمونه های شهاب سنگهای پیدا شده


بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

شنبه 16/5/1389 - 16:30 - 0 تشکر 218775

ممنون...دوستان. عالیه. solar eclipse فکر کنم میشه خورشید گرفتگی. برا اطلاعات عمومی هم بدونید solar هرچیز مرتبط با خورشیده مثل تقویم شمسی، خورشید گرفتگی یا هرچیز منتسب به خورشید. polar هم هرچیز منتسب به قطبه مث polar star ستاره قطبی، polar bear میشه خرس قطبی.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

يکشنبه 17/5/1389 - 9:32 - 0 تشکر 218914

دوستان واژه دقیق برای شب رصدی چیست؟

يکشنبه 17/5/1389 - 14:24 - 0 تشکر 218988

گمونم بشه observing night. آره همینه. مثال: http://physics.missouristate.edu/NASAObservingNight.htm

 

آسمان آبی بودن را به من بیاموز 

دوشنبه 25/5/1389 - 16:32 - 0 تشکر 221502

سلام......واژه های امروز: magnitude فکر کنم همون قدر باشه. دوستان اصلاح کنند اگه غلطه. ly هم گویا مخفف light year یا سال نوریه.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.