• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن قرآن و عترت > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
قرآن و عترت (بازدید: 14154)
سه شنبه 11/10/1386 - 16:5 -0 تشکر 21613
در باره اخلاق چه می دانیم؟؟

سلام

اقوام روزگار به اخلاق زنده اند

قومی که گشت فاقد اخلاق زنده نیست

بحث اخلاق از مهمترین مباحث قرآنی است وقرآن کریم اهمیت زیادی برای پرورش اخلاق وتز کیه نفوس قائل است.خداوند بزرگترین معلم اخلاق  ومربی نفوس انسانی ومنبع تمام فضایل است وقرب به او جز ازراه عمل به اخلاق الهی ممکن نیست.پیشوایان دینی ما نیز همه به فضائل اخلاقی دعوت کرده اند وخودشان هم الگوی زنده بوده اند.

بیایید در این بحث هر چه را که در رابطه با اخلاق است ثبت کنیم تا انشاءا..با عمل به آن بتوانیم به خدا نزدیک تر شویم.

پیامبر (ص)می فرماید:

بنده هر چند در عبادت ضعیف باشد،با اخلاق نیک خود در آخرت به درجات بزرگ ومنزلتهای والا دست می یابد

                          این نیز بگذرد.....
چهارشنبه 2/5/1387 - 16:33 - 0 تشکر 48987

اهداء:

* به آنها كه نسبت به قرآن عشق مىورزند.

* به آنها كه مى خواهند از این چشمه زلال آب حیات بیشتر بنوشند.

* و به آنها كه مى خواهند از قرآن بیشتر بدانند و بیشتر بفهمند. 

.

.

پیشگفتار

بسم اللّه الرّحمن الرّحیم

مسائل اخلاقى در هر زمان از اهمّیّت فوق العاده اى برخوردار بوده، ولى در عصر و زمان ما اهمّیّت ویژه اى دارد، زیرا:

1 ـ از یك سو عوامل و انگیزه هاى فساد و انحراف در عصر ما از هر زمانى بیشتر است و اگر در گذشته براى تهیّه مقدّمات بسیارى از مفاسد اخلاقى هزینه ها و زحمتها لازم بود در زمان ما از بركت پیشرفت صنایع بشرى همه چیز در همه جا و در دسترس همه كس قرار گرفته است!

2 ـ از سوى دیگر، با توجّه به این كه عصر ما عصر بزرگ شدن مقیاسهاست و آنچه در گذشته بطور محدود انجام مى گرفت در عصر ما به صورت نامحدود انجام مى گیرد، قتل و كشتار انسانها به بركت وسائل كشتار جمعى، و مفاسد اخلاقى دیگر به كمك فیلمهاى مبتذلى كه از ماهواره ها در سراسر دنیا منتشر مى شود و اخیراً كه به بركت «اینترنت» هرگونه اطّلاعات مضر در اختیار تمام مردم دنیا قرار مى گیرد، مفاسد اخلاقى بسیار گسترش پیدا كرده و مرزها را در هم شكسته و تا اقصا نقاط جهان پیش مى رود تا آنجا كه صداى بنیانگذاران مفاسد اخلاقى نیز درآمده است.

اگر در گذشته تولید موادّ مخدّر در یك نقطه، یك روستا و حدّاكثر شهرهاى مجاور را آلوده مى كرد امروز به كمك سوداگران مرگ به سراسر دنیا كشیده مى شود.

3 ـ از سوى سوم، همان گونه كه علوم و دانشهاى مفید و سازنده در زمینه هاى مختلف پزشكى و صنایع و شؤون دیگر حیات بشرى گسترش فوق العاده اى پیدا كرده، علوم شیطانى و راهكارهاى وصول به مسائل غیرانسانى و غیراخلاقى نیز به مراتب گسترده تر از سابق شده است به گونه اى كه به دارندگان فساد اخلاق اجازه مى دهد از طرق مرموزتر و پیچیده تر و گاه ساده تر و آسانتر به مقصود خود برسند.

در چنین شرایطى توجّه به مسائل اخلاقى و علم اخلاق از هر زمانى ضرورى تر به نظر مى رسد و هرگاه نسبت به آن كوتاهى شود فاجعه یا فاجعه هایى در انتظار است.

اندیشمندان دلسوز و عالمان آگاه باید همگى دست به دست هم دهند و براى گسترش اخلاق در دنیاى امروز كه اخلاق به خطر افتاده تا آن حد كه بعضى آن را بكلّى انكار كرده یا غیر ضرورى دانسته اند و بعضى دیگر هر كار و خصلتى كه انسان را به خواسته سیاسى اش برساند اخلاق شمرده اند، تمام تلاش و كوشش خود را به كار گیرند.

* * *

خوشبختانه ما مسلمانان منبع عظیمى مثل قرآن مجید در دست داریم كه مملوّ است از بحثهاى عمیق اخلاقى كه در هیچ منبع دینى دیگرى در جهان یافت نمى شود.

گرچه مباحث اخلاقى قرآن از سوى مفسّران بزرگ و عالمان اسلامى بطور پراكنده مورد تفسیر قرار گرفته ولى تا آنجا كه ما مى دانیم كتابى به عنوان «اخلاق در قرآن» به سبك تفسیر موضوعى كه این مسائل را به صورت جمعى و با استفاده از روش تفسیر موضوعى مورد توجّه قرار دهد، تألیف نیافته با آن كه جاى آن كاملاً خالى است.

لذا بر این شدیم كه بعد از پایان دوره اوّل پیام قرآن كه پیرامون معارف و عقاید اسلامى به سبك تفسیر موضوعى بحث مى كرد، به سراغ بحث اخلاق اسلامى در قرآن مجید به عنوان دوره دوم پیام قرآن برویم.

بحمداللّه این كار انجام شد و مجموعه این مباحث در دو مجلّد تهیّه شد كه مجلّد اوّل در كلّیّات مسائل اخلاقى بحث مى كند و اكنون در دسترس شماست ولى مى توان از آن به عنوان یك متن جامع درسى نیز استفاده كرد، و جلد دوم پیرامون جزئیّات مباحث اخلاقى و مصادیق آن بطور گسترده بحث مى كند كه بحمداللّه قسمت عمده آن آماده براى چاپ است.

امیدواریم این گام دیگر در طریق استفاده از قرآن مجید در حلّ مشكلات زندگى انسانها، مورد قبول خداوند متعال و ذخیره یوم المعاد قرار گیرد و اگر كاستیهایى در آن است با تذكّر صاحبنظران تكمیل گردد.

++همیشه برای کسی خاک گلدون باش که اگه به آسمونم رسید یادش باشه ریشش کجاست++

دوشنبه 30/6/1388 - 14:43 - 0 تشکر 153091

با سلام و درود بر شما كه همیشه در صدد هستید تا ما بندگان گمراه را با مطلب یا حدیثی به راه بیاورید .

بنده هم به سهم خودم در مورد اخلاق می گویم كه مهمترین امر در زندگی علی الخصوص زندگی زناشویی اخلاق است كه امیدوارم خداوند متعال واقعا اخلاق خوب را نصیب همه ما بكند چون گذشت و داشتن اخلاق خوب واقعا یك نعمت است كه ما همه از آن بهره مند نیستیم به جا دیدم خطاب به خانمها حدیثی از پیامبر اكرم (ص) بنویسم:

گناه قهر با شوهر: رسول خدا(ص) فرمود: هر زنی که از شوهرش قهر کند در حالیکه خودش مقصر باشد در روز قیامت با فرعون و قارون و هامان در پایین ترین جای جهنم خواهد بود مگر اینکه توبه کرده و نزد شوهرش باز گردد

شنبه 4/7/1388 - 10:25 - 0 تشکر 154230

سلام

اخلاق رذیله

سخن چینی: 

حضرت رسول (ص) می فرماید : « آیا شما را به بدترین افرادتان آگاه نکنم ؟ عرض کردند : چرا ای رسول خدا فرمود : بدترین افراد آنهایی هستند که به سخن چینی می روند و در میان دوستان جدایی می افکنند و در جستجوی عیب برای افراد صالح و پاکدامن اند » « اصول کافی ، ج 2 / ص 369 » امیر مومنان (ع) می فرماید : « بدترین شما کسانی هستند که سخن چینی می کنند و میان دوستان جدایی می افکنند و دنبال عیوب افراد پاکدامن می روند . » « اصول کافی ، ج 2 / ص 369 »

                          این نیز بگذرد.....
جمعه 18/4/1389 - 16:37 - 0 تشکر 210577

سلام،

حدیثی که قرار دادید واقعا امیدوار کننده است، اگه ممکنه منبع حدیث رو ذکر کنید.

ممنون از بحث جالبتون.

جمعه 18/4/1389 - 16:51 - 0 تشکر 210579

این بحث واقعاً زیبا و جذابه ، از خداوند می خواهم به همه فعالان این بخش کمک کنه و به همه همه توفیق خواندن، عمل کردن و گفتن این احادیث برای دیگران را اعطا کنه، برزخ جان خیلی ممنون،

و ما توفیقی الا باالله، علیه توکلت و الیه انیب...

جمعه 18/4/1389 - 16:56 - 0 تشکر 210580

داستان اول

استاد بانکی پور، دانشجویان زیادی دارند، ایشان هم با دانشجویان دختر و هم با دانشجویان پسر، کلاس دارندو در حین تدریس، از تجربیات خودشان در رابطه با برخی از این دانشجویان، مواردی را بیان می کنند که این داستان یکی از آنها است که توصیه می کنم اگر قصد ازدواج دارید؛ "حتماً " متن را تا آخر بخوانید:

آقای بانکی پور، پسر دانشجویی را می شناخته اند که بسیار زیبا و جذاب و البته در عین حال، مؤمن بوده است، این پسر تصمیم به ازدواج می گیرد؛

از آن جایی که این آقا زیبا بوده، همه تصور می کردند که همسر ایشان حتماً یک حورالعین است!

این پسر به خواستگاری چند دختر هم می رود که خب، البته آنها نیز زیبا بوده اند اما او، هیچکدام از آن دخترها را نمی پسندد تا این که استاد بانکی پور، دختری را به او معرفی میکنند؛

اما این دختر، صورت زیبایی نداشته است و زمانی که پسر تصمیم میگیرد تا به خواستگاری این دختر برود، از آنجایی که خانواده اش او را از این کار منع کرده بودند؛ دودل می شود، حتی تا دم در خانه عروس، سردرگم و مضطرب است اما بالاخره به خواستگاری می رود.

بالاخره این خواستگاری انجام می شود و زمانی که نظر پسر را در مورد دختر مورد نظر جویا می شوند،او اظهار می کند که او را پسندیده اما دختر حاضر به ازدواج نمی شود و می گوید که این آقا از من زیباتر است و ما متناسب همدیگر نیستیم!

در این میان آقای بانکی پور که از اخلاقیات پسر، مطلع بوده است به دختر می گوید که این پسر واقعا، شما را بعنوان شریک زندگیش پسندیده و راست می گوید ؛ پس به او اطمینان کن چرا که اگر برای او زیبایی ، ملاک ازدواج بود، از میان دخترانی که تا به حال دیده بود، حتماً یکی را برمی گزیدخلاصه، با صحبت های استاد بانکی پور، این وصلت سر می گیرد ...

و ایشان تعریف کردند که این پسر، همسرش را بر مبنای عفاف و ایمانش برگزید و اکنون نه تنها زندگی خوبی دارند که این زندگی برای آنها شیرین است(یعنی عشق واقعی، در میان آنها وجود دارد) .

داستان دوم

یکی از دوستان تعریف کردند که در میان بستگان، دختر زیبایی بود که به خاطر زیبایی اش وارد هر مجلسی که میشد، خواستگاران زیادی پیدا می کرد اما هرکدام از این خواستگارها، زمانی که به خوبی با روحیات و اخلاق این دختر آشنا می شدند، خواستگاریشان را " پس می گرفتند "

چرا که یک اخلاق خیلی بد (که البته نگفت منظورش دقیقاً چیست) دارد و تا به حال، ازدواج نکرده، در حالی که به قول معروف " خواستگارها پشت در خانه شان صف کشیدند "

برداشت اول

در رابطه با این دو داستان، (که البته هر دو واقعی بود) ، تحلیلی روان شناسانه وجود دارد،که البته بسیار مشهور است و احتمالاً خودتان می دانید

این نظریه معروف به "شرطی شدن" است؛

به این معنی که اگر دو حادثه، در یک زمان معین، یعنی همزمان، اتفاق بیافتد و این کار، بارها و بارها، تکرار شود، پس از مدتی اگر یکی از دو حادثه اتفاق بیافتد اما دیگری نه، ما بطور ناخودآگاه به یاد هردو حادثه می افتیم و مطابق با آن واکنش نشان می دهیم.

برداشت دوم

حالا شما تصور کنید که ازدواج کرده اید، حال همسر شما خوش اخلاق یا بد اخلاق؛ فرقی نمی کند چرا که در هر صورت این نظریه در مورد آنها صدق می کند:

اگر همسرتان - بطور مثال – خوش اخلاق باشد، اما به معنای مورد نظر در عرف جامعه،" زیبا " نباشد،به مرور زمان، زیبا می شود!

می توانید حدس بزنید چرا؟

فرض کنید که همسر شما انسان باگذشتی است که شما را به خاطر هرکار کوچک و بزرگی، سرزنش نمی کند،

همواره چهره ای متبسم دارد،

 همیشه مرتب و خوشبو است و ...

خلاصه خوش اخلاق است؛

هر انسانی هم بطور فطری، از اینگونه امور احساس لذت و آرامش دارد

یعنی اخلاق او به شما سرزندگی می بخشد و شما همواره این رفتار را از او می بینید و این حس خوشایند حاصل از اخلاق خوب، همیشه(یعنی بارها و بارها ) همراه با وجود همسر شما تکرار می شود (در واقع ، انسانی که به معنای واقعی خوش اخلاق باشد، در هر شرایطی همین طور می ماند)

یعنی اینکه چون شما همواره او را متبسم، پاکیزه، مرتب، خوش اخلاق و ... می بینید (حادثه اول)تاثیر مثبتی بر شما دارد(حادثه دوم)

پس اگر حادثه اول ، اتفاق بیافتد، (زمانی که با او هستید)، حادثه دوم، بطور ناخودآگاه برای شما تداعی می شود(احساس خوشایند)

و اینگونه عاشق همسرتان می شوید

 دوست دارید با او باشید،

 وجودش به شما آرامش می دهد

و در یک کلام، او زیباترین انسانی است که می بینید!

پایان

خوب است در این باره ، آیه ای از قرآن را هم بخوانیم:

و با زنان مشرک و بت پرست، تا ایمان نیاورده اند، ازدواج نکنید؛ زیرا کنیز با ایمان، از زن آزاد بت پرست، بهتر است هرچند که شما را به شگفتی آورد .... آنها به سوی آتش دعوت می کنند و خدا دعوت به بهشت و آمرزش به فرمان خود، می نماید و آیات خود را برای مردم روشن می سازد شاید متذکر شوند. (سوره مبارکه بقره – آیه 221).

همچنین امام صادق (ع) :

" اگر کسی زنی را بخاطر زیبایی و یا مال و ثروتش بگیرد، خداوند، او را به همان، وامی گذارد اما اگر برای دین با او ازدواج کند، از جمال و مال نیز بهره مند می گردد "(الکافی، ج5، ص 333).

امام حسن (ع) نیز فرمودند:

در مورد مردی که با ایشان، درباره ازدواج دختر خود، مشورت کرد:" او را به مردی با تقوا شوهر ده؛ زیرا اگر دختر تو را دوست داشته باشد، گرامیش می دارد و اگر دوستش نداشته باشد، به او ستم نمی کند "( مکارم الاخلاق، ج1، ص 446، ح 1534).

انتخاب با ماست که

" همسری زیبا و بد سیرت " یا " همسری معمولی اما خوش سیرت " داشته باشیم ،امیدوارم همه ما در ازدواج، که مهمترین تصمیم ماست، بتوانیم عاقلانه تصمیم بگیریم تا عاشقانه زندگی کنیم.

جمعه 18/4/1389 - 21:37 - 0 تشکر 210618

به نام خدا
سلام
atlasihaگرامی به انجمن قرآن وعترت خوش امدید عید برما مبارک
مطالب زیبایی قرار دادید
امیدوارم تمامی جوانان با این بینش صحیح انتخاب کنند .

 

 وبلاگ من ....وبلاگ پيامبران رحمت

 

امام صادق(ع) فرمود:به دنبال مونسى بودم كه در پناه آن, آرامش پيدا كنم, آن را در قرائت قرآن يافتم.

جمعه 15/5/1389 - 15:9 - 0 تشکر 218425

کاشکی عکستو عوض می کردی

جمعه 15/5/1389 - 15:22 - 0 تشکر 218433

mjtrhz گفته است :
[quote=mjtrhz;349767;30836]

سلام

دستتون درد نکنه جناب برزخ عزیز از بابت یه همچین مبحثی. خیلی وقته میخوام یه چیز بنویسم اما هربار به دلیلی نمیشد. اینبار هم هنوز مطالبتو رو کامل نخوندم و خواستم یه چیزی هم من نوشته باشم، پس اگه تکراری بود باید ببخشید.

من درمورد دلایل عدم اعتدال اخلاقی مطلبی دارم که الان یه قسمت کوچیکش رو مینویسم و باقیش رو میذارم برای دفعات بعد...

عدم اعتدال خلقی دارای علل اساسی است که برحسب منشاء میتوان آنها را به 4دسته تقسیم نمود (البته از نظر علوم به 3دسته اند اما از نظر اسلامی 4قسم میشوند.)؛

1 وراثت: که امتداد افراط و تفریطهای مجازی و خلقی نسل و یا نسلهای ماقبل در اولاد است و در کمال قدرت و قوت میتواند حاکم بر عقل و اراده و فطرت سالم اولیه از بدو تولد در انسان باشد. مگر اینکه از بدو تولد تحت تعلیم و تربیت اصولی و کنترل حقیقی قرار گیرد.

مسئله وراثت برخلاف آنچه عموما تصور میکنند که معلوم و شناخته شده است، بسیار مبهم و پیچیده بوده و در علوم کلاسیک پس از طی اعصار و قرون بس طولانی میتوان گفت که هنوز بصورت یک مجهول مرکب باقی مانده است. مسئله وراثت برای صاحبنظران دنیای مرموزی است.

فعلا همینقدرش رو داشته باشین تا نوبه بعد. بیشتر از این نتونستم بنویسم.

یاحق

مجتبی


همه ی نوشتهات یه ور اون جمله ی آخریت یه ور
ای ول خیلی حال کردم

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.