• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 3267)
پنج شنبه 31/4/1389 - 13:25 -0 تشکر 213242
دو ماه در آسمان! افسانه یا حقیقت

 

تقریبا۶۰ هزار سال طول کشید تا نوع بشر تجربه انسانهای ناندرتالز را در دیدن مریخی بسیار درخشان تکرار کند.
تقریبا۶۰ هزار سال طول کشید تا نوع بشر تجربه انسانهای ناندرتالز را در دیدن مریخی بسیار درخشان تکرار کند.   کلیه حقوق این تصویر متعلق است به :JPL.NASA

طی چند سال گذشته با نزدیک شدن به فصل تابستان و ماه شهریور، سر و صداهایی مبنی بر وجود دو  ماه درخشان در آسمان شنیده می‌شود. خبری بی پایه و اساس که توجه بسیاری را به خود جلب می‌کند.



داستان به هفت سال پیش باز می‌گردد. ۲۷ آگوست ۲۰۰۳ نوید شبی زیبا را برای مردم سراسر کره زمین داشت. سیل عظیمی از رصدگران و مشتاقان خود را آماده‌ی عکاسی، رصد و ثبت پدیده‌ای نادر کرده بودند. پدیده‌ای که پیش از این حدود ۶۰ هزار سال قبل غارنشینان ساکن زمین نیز تجربه کرده بودند. تجربه بی‌نظیر درخشان شدن خدای جنگ!

خبر ازاین قرار بود، سیاره بهرام (سیاره سرخ فام مریخ) به اوج درخشش و نزدیکترین فاصله مداری ممکن خود به ما می‌رسد! تمام ماجرا همین بود و فقط مریخ قرار است نسبت به قبل قدری پرنورتر دیده شود. اتفاقی که اگر قرار بود تفاوتش را به اشخاص عادی در دو شب متوالی نشان دهیم، شاید آنقدرها هم متوجه امر نمی‌شدند.

از همان سالها بود که شایعه‌ای مبنی بر پدیدار شدن دو ماه در آسمان دهان به دهان گشت و متاسفانه تعداد کثیری از رسانه‌های داخلی و خارجی آن را برای میلیونها بیننده و خواننده پخش کردند. با اعلام این خبر در رسانه‌ها، خبرگزاری‌ها نیز به میدان آمدند و کاملا ناآگاهانه تیتر خبری روز خود را به این موضوع اختصاص دادند "شب ۲۷  آگوست را از دست ندهید، مریخ به اندازه ماه بزرگ دیده می‌شود."

دو ماه در آسمان تنها یک بازی زیبا با کلمات است.
این تصویر ساختگی است! بشر هیچگاه چنین صحنه وهم‌آوری را نخواهد دید.

 دیری نپایید که این خبر گریبانگیر کاربران دنیای اینترنت گشت و همه با ارسال نامه های الکترونیکی سعی در باخبر کردن یکدیگر  نسبت به این رخداد باورنکردنی داشتند.

اکنون نیز با نزدیک شدن به هفتمین سالگرد این اتفاق، گویا هنوز خیلی‌ها نه تنها به اصلاح اطلاعات خود نپرداخته‌اند، بلکه همچنان بر اشتباه تاریخی هفت سال گذشته خود پافشاری می‌کنند و تصور دارند هرسال درشب ۲۷ آگوست (پنجم شهریور) این اتفاق خواهد افتاد و از آن مهمتر تلاش خستگی‌ناپذیر آنها برای انتقال این خبر نادرست به دیگران بسیار قابل توجه است.

آخرین باری که سیاره مریخ (بهرام) به نزدیک‌ترین فاصله خود از زمین رسید، در ۲۷ آگوست ۲۰۰۳ (۶ شهریور ۱۳۸۲) بود که به شکل چشم‌نوازی در آسمان شب خودنمایی کرد. این سیاره سرخ‌فام چندی بعد در کنار ماه بدر (ماه کامل) قرار گرفت و در آن حالت قطر ظاهری‌ آن در حدود ۱۴۰ برابر کوچکتر از قرص کامل ماه بود.

اگر شما نیز مایلید این کابوس نجومی را تبدیل به یک رویای حقیقی زیبا کنید، پیشنهاد می‌کنیم درصورتی که برای رصد آسمان از تلسکوپ استفاده می‌کنید و ابزارتان این قدرت را دارد، این شب‌ها حتما سیاره بهرام را با بزرگنمایی در حدود 150 برابر تجربه کنید، چرا که تنها در این حالت قادر خواهید بود خدای جنگ آسمان را با ماه بدر مقایسه کنید.

این تصویر آخرین شش باری را که مریخ در وضعیت مقابله با زمین بوده است را نشان می‌دهد. انتظار می‌رود در مقابله‌های بعدی فاصله زمین و مریخ همچنان افزایش پیدا کند.تصاویر مریخ در هر مقابله توسط تلسکوپ فضایی هابل برداشته شده است.
این تصویر آخرین شش باری را که مریخ در وضعیت مقابله با زمین بوده است را نشان می‌دهد. انتظار می‌رود در مقابله‌های بعدی فاصله زمین و مریخ همچنان افزایش پیدا کند.تصاویر مریخ در هر مقابله توسط تلسکوپ فضایی هابل برداشته شده است.
کلیه حقوق این تصویر متعلق است به
: ESA                                                                      دریافت تصویر اصلی
 

مقابله دو سیاره زمانی روی می‌دهد که هر دو سیاره در یک طرف خورشید به گونه‌ای قرار داشته باشند که مراکز جرم دو سیاره و خورشید روی یک خط قرار گیرد. در چنین حالتی سیاره خارجی (سیاره دورتر نسبت به خورشید) از دید ناظر ایستاده بر سیاره داخلی (سیاره نزدیک‌تر نسبت به خورشید)، شب هنگام طلوع کرده و به شکل قرص کاملی دیده می‌شود. اما سیاره داخلی از دید ناظر ایستاده بر سیاره خارجی فقط هنگام روز قابل مشاهده است و نیم‌کره تاریک آن دیده می‌شود. طبیعی است که در زمان مقابله فاصله بین دو سیاره در کمترین مقدار خود قرار دارد.

مریخ در مداری بیضی شکل به دور خورشید حرکت می‌کند. فاصله این سیاره از خورشید به هنگام حضیض (نزدیکترین فاصله به خورشید) حدود ۲۰۶ میلیون کیلومتر و در اوج (بیشترین فاصله از خورشید) حدود ۲۴۹ میلیون کیلومتر است.


حدود ۶۸۹ روز زمینی طول می‌کشد تا مریخ یک بار به دور خورشید بچرخد که تقریبا" دو برابر مدت گردش انتقالی زمین (یک سال) است. زمین هم خود بر مداری بیضی شکل به دور خورشید می چرخد که در حضیض ۱۴۷ میلیون کیلومتر و در اوج ۱۵۲ میلیون کیلومتر از خورشید فاصله دارد.

دو سیاره در وضعیت مقابله
دو سیاره در وضعیت مقابله

توجه به مدت زمان سال مریخی (۶۸۹ روز) و سال زمینی (۳۶۵ روز) نشان می‌دهد که فاصله زمانی هر دو تقابل حدود دو سال و دو ماه است. این مطلب را می‌توان از تصویر بالا نیز استنتاج نمود. اما با عنایت به بیضی بودن مدار هر دو سیاره می‌توان انتظار داشت که فاصله بین زمین و مریخ در هر مقابله متفاوت باشد. کمترین فاصله، زمانی رخ می‌دهد که زمین در اوج و مریخ در حضیض مدار خود باشد. در این حالت زمین و مریخ تا ۵۶ میلیون کیلومتر به هم نزدیک خواهند شد. دورترین فاصله بین دو سیاره در مقابله می‌تواند تا ۱۰۰ میلیون کیلومتر افزایش یابد.

کمترین فاصله بین زمین و مریخ در مقابله‌هایی رخ می‌دهد که در دوره‌های ۱۵ تا ۱۷ ساله تکرار می‌شوند. اما آنچه حائز اهمیت است توجه به این نکته می‌باشد که فاصله دو سیاره در مقابله‌های نزدیک الزاما یکی نیست و به همین دلیل است که نزدیک‌ترین مقابله‌ها (مانند آنچه در ۲۷ آگوست سال ۲۰۰۳ رخ داد) در فواصل زمانی بسیار طولانی رخ می‌دهند.

جهت‌گیری مدار مریخ در فضا به هنگام مقابله نزدیک به گونه‌ای است که مریخ در جهت صورت فلکی دلو و یا در نزدیکی صورت فلکی جدی قرار می‌گیرد. از طرفی کره زمین نیز در  امرداد هر سال از این مکان می‌گذرد. بنابراین مقابله نزدیک دو سیاره همیشه در امرداد یا شهریور هر ۱۵ تا ۱۷ سال رخ می‌دهد. در این هنگام مریخ در جنوب استوای سماوی قرار دارد و بنابراین این نوع مقابله‌ها از عرض‌های جغرافیایی جنوبی زمین بهتر مشاهده می‌شوند. عکس این مطلب در مقابله‌های دور صادق است چرا که این نوع مقابله‌ها در صورت فلکی اسد و در ماه بهمن و اسفند رخ می‌دهند، در نتیجه از نیمکره شمالی زمین بهتر دیده می‌شوند.

جالب است بدانید آنچه در اوایل شهریور ماه (اواخر ماه آگوست) سال جاری (سال ۱۳۸۹ خورشیدی) رخ خواهد داد، جلوه‌نمایی پرشکوه سیاره مشتری (برجیس) در کنار ماه است. به امید آنکه این خیال‌پردازی نجومی به سراغ برجیس نرود و شایعه‌ای بزرگتر مبنی بر مشاهده سه ماه در آسمان نشنویم!!!

 

برای تهیه این مقاله از منابع زیر استفاده شده است:
       ... بازگشت کابوس تابستان: وجود دو ماه در آسمان
      
... 
به استقبال سیاره  سرخ

       ... مقابله های زمین و مریخ از سال ۱۹۰۱ تا ۲۰۳۵
       ... مفهوم مقابله در علم نجوم
       ... سیاره بهرام (مریخ)، گوی سرخ منظومه شمسی
       ... How far is Mars from Earth

به نقل از :spacescience.ir

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

پنج شنبه 7/5/1389 - 20:17 - 0 تشکر 216008

مریخ، جنگجوی خبرساز
مریخ با همه ویژگی‌های واقعی و حاشیه‌های غیرواقعی‌اش، چند سالی است كه خبری یكسان را همه ساله از خود منتشر می‌كند. البته نمی‌توان همه تقصیر‌ها را به گردن او انداخت. این مردم هستند كه خبر را می‌سازند و به گردن او می‌اندازند. خبر این است:در شهریور ماه مریخ به اندازه ماه شب 14 در آسمان دیده می شود .
بیایید ببینیم اصل قضیه چیست؟ آیا اصلا چنین چیزی ممكن است كه رخ دهد؟ آیا اصلا مریخ را می‌توان این اندازه بزرگ دید؟
آیا در طول تاریخ چنین چیزی امكان رخ دادن داشته است؟
مریخ سیاره‌ای است كه تقریبا نصف زمین اندازه دارد. شعاع این سیاره حدود 3380 كیلومتر بیشتر نیست، اما ماه حتی از مریخ هم كوچك‌تر است. با شعاع 1700 كیلومتری، ماه تقریبا نصف مریخ اندازه دارد. با این وصف شاید شما هم فكر كنید كه پس ماه را در آسمان باید نصف مریخ دید! اما اینجاست كه فاصله‌ها نقش خود را بخوبی بازی می‌كنند. وقتی جرمی را در آسمان (یا زمین، فرقی نمی‌كند) می‌بینیم در حقیقت آن را با اندازه ظاهری‌اش می‌بینیم. اندازه ظاهری كاملا به فاصله ربط دارد. جرمی كه دورتر است، كوچك‌تر دیده می‌شود... و مریخ دور است. خیلی دورتر از ماه. ماه را نزدیكترین همسایه زمین می‌شناسیم. فاصله‌اش تا زمین فقط 300.000 كیلومتر است. در حالی كه مریخ در كمترین فاصله‌اش از زمین كه قرار می‌گیرد تقریبا ‌57 میلیون كیلومتر تا زمین فاصله دارد و این یعنی آن كه مریخ، حتی در نزدیك‌ترین فاصله‌اش با زمین هم كه قرار می‌گیرد باز 190 بار دورتر است. به همین دلیل خیلی ساده مریخ هیچ‌گاه نمی‌تواند همقد و قواره ماه برای ما زمینیان دیده شود.
ستاره‌شناسان برای زمانی كه مریخ در نزدیك‌ترین فاصله‌اش با زمین قرار می‌گیرد اسم مخصوصی دارند؛ مقابله. چون در چنین زمانی مریخ و خورشید در آسمان زمین درست در مقابل هم قرار می‌گیرند. یكی در یك سو و دیگری در سوی دیگر آسمان. وقتی مریخ در مقابله است، از هر زمان دیگری بزرگ‌تر و پر نورتر دیده می‌شود، اما حتی در این حالت هم مریخ را چیزی بیشتر از یك ستاره پر نور نمی‌توان در آسمان دید. حتی در این حالت مریخ تقریبا 80 بار از ماه كوچك‌تر دیده می‌شود. حتی در این حالت كه مریخ از هر زمان دیگری بزرگ‌تر دیده می‌شود باز هم جرمی مثل سیاره زهره در آسمان پر نورتر و بزرگ‌تر از آن دیده می‌شود و این یعنی كه... خیالتان راحت باشد. هیچ وقت مریخ از یك ستاره معمولی و كمی روشن و البته كمی هم سرخرنگ فراتر نمی‌رود و همه چیز‌هایی كه درباره 2 ماه در یك آسمان و... شنیده‌اید چیزی بیشتر از یك شوخی بی‌مزه نیست‌.

هرگز اين چهار چيز را در زندگيت نشكن

.......................اعتماد ، قول ، رابطه و قلب ؛

.....................................يرا اينها وقتي مي شكنند صدا ندارند ، اما درد بسياري دارند ...

...چارلز ديكنز ...
سه شنبه 12/5/1389 - 14:14 - 0 تشکر 217654

یه سوال دقیق بگویید

بزرگترين افسوس آدمي اين است که حس ميکند ميخواهد اما نميتواند و به ياد مي آورد زماني را که ميتوانست اما نمي خواست....ئ

سه شنبه 12/5/1389 - 16:24 - 0 تشکر 217696

نگارسس جان
منظورتون چیه که یه سوال دقیق بگن؟ گمونم باید متن اول این تاپیک رو بخونید تا متوجه بشید

 

آسمان آبی بودن را به من بیاموز 

سه شنبه 12/5/1389 - 18:32 - 0 تشکر 217743

مریخ و تب نوبه!
مریخ تقریبا در هر دو سال یك بار به حالت مقابله می‌رسد و این یعنی كه فاصله‌اش را با زمین به كمترین مقدار می‌رساند. سال 2003 میلادی مریخ به نزدیك‌ترین فاصله‌اش با زمین در طول تاریخ رسید. در آن سال مریخ به فاصله 7‌/‌55 میلیون كیلومتری زمین رسید. در آن زمان خبر‌های زیادی منتشر شد مبنی بر این كه مریخ به كمترین فاصله (و بالطبع بزرگ‌ترین اندازه) در طول تاریخ رسیده است و همین مورد باعث شد تا خبر رویایی و افسانه‌ای «دو ماه در یك شب» و «مریخ هم اندازه ماه در آسمان» شكل بگیرد. این خبر دست به دست و دهان به دهان و البته میل باكس به میل باكس در جهان چرخید. از آمریكا تا بوركینافاسو را در نوردید و از آن زمان تاكنون همه ساله در همین ایام (اواخر تیرماه تا اوایل شهریور ماه) دوباره تبی راه می‌اندازد و ساكت می‌شود و دوباره سال دیگر و سال دیگر و همین طور تاكنون.
پس از سال 2003 مریخ تا سال‌های سال به این مقدار نزدیكی نخواهد رسید. شاید بتوان سال 2050 (یعنی درست 40 سال بعد) را با ‌آن مقایسه كرد. در آن هنگام فاصله زمین تا مریخ به حدود 9‌/‌55 میلیون كیلومتر خواهد رسید. در دیگر مقابله‌ها، فاصله مریخ و زمین خیلی بیشتر از 55 میلیون كیلومتر خواهد بود.

هرگز اين چهار چيز را در زندگيت نشكن

.......................اعتماد ، قول ، رابطه و قلب ؛

.....................................يرا اينها وقتي مي شكنند صدا ندارند ، اما درد بسياري دارند ...

...چارلز ديكنز ...
چهارشنبه 13/5/1389 - 23:15 - 0 تشکر 218139

می‌دانم كه نمی‌شود، اما اگر می‌شد؟!
بیایید فرض كنیم واقعا روزی می‌آمد كه مریخ را هم اندازه ماه در آسمان می دیدیم ، آن‌وقت چه می‌شد؟ برای این كه ماه و مریخ هم اندازه زمین در آسمان دیده شود باید فاصله‌اش تا زمین به 000‌/‌600 كیلومتر برسد. آن‌وقت با توجه به جرم مریخ و فاصله‌اش، اولین و قطعی‌ترین اثری كه بر زمین و زمینیان خواهد گذاشت جذر و مدهای شدید روی زمین خواهد بود.
اگر چنین شود، بسیاری از مناطق ساحلی زمین در اثر چنین جزر و مدهای هولناكی خالی از سكنه خواهد شد (حواشی خلیج‌فارس تا ده‌ها كیلومتر از این پدیده متاثر خواهدشد). از سوی دیگر به‌هم‌ریختگی مداری منظومه شمسی آنچنان شدید خواهد شد كه مثلا ایستگاه‌های فضایی و ماهواره‌های جی‌پی‌اس و مخابراتی دیگر در مدار زمین باقی نخواهند ماند و... شك نكنید كه زندگی روی زمین با خطر نابودی مواجه می‌شود... مریخ دور است و چه خوب كه اینقدر دور است.
نكته









نمایی واقعی از مقارنه ماه و مریخ در آسمان كه با چشم غیر مسلح دیده می شود

هرگز اين چهار چيز را در زندگيت نشكن

.......................اعتماد ، قول ، رابطه و قلب ؛

.....................................يرا اينها وقتي مي شكنند صدا ندارند ، اما درد بسياري دارند ...

...چارلز ديكنز ...
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.