آیا تغذیه در ایجاد آكنه تأثیری دارد؟
شاید این شایع ترین سؤالی باشد كه یك متخصص پوست از بیمار خود می شنود. با این همه جوش چرا شكلات می خوری؟ و شاید این شایعترین گوشزدی باشد كه افراد مبتلا به آكنه از دیگران می شنوند. واقعیت این است كه نقش رژیم غذایی در ایجاد یا تشدید آكنه هنوز به اثبات نرسیده است . گرچه گزارشهایی نیز موجود است كه خوردن مداوم غذاهای خیلی چرب، شیرینی زیاد، سس مایونز، خامه، شكلات، گردو، بادام، فندق، خرمالو، موز، پسته، تخمه، چیپس، پفك، نوشابه، نارگیل، تخم مرغ و به تعبیری، همه آنچه كه در قنادی و بقالی یافت می شود، را در بروز و تشدید آكنه مؤثر دانسته است. اگر از دست این جو شهای لعنتی به ستوه آمده اید، برای احتیاط به جای خوردن اینها از سبزیجات و میوه های تازه استفاده كنید. استفاده از اسفناج، هویج، شاهی و گوجه فرنگی را به شما توصیه می كنیم. سعی كنید خوردن چای و ادویه جات را بسیار محدود كنید. عامل مهم دیگری كه اثر آن در تشدید آكنه به اثبات رسیده، تماسهای شغلی است. آكنه در كسانی كه به علت شغلشان با روغنهای حیوانی و یا معدنی تماس دارند و یا در معرض هوای بسیار گرم و یا بسیار سرد هستند با شدت بیشتری بروز می كند. افرادی كه شغلهای پر استرس دارند یا این كه اصولاً از نظر تیپ شخصیتی مضطرب محسوب می شوند، معمولاً دچار آكنه های شدید می شوند. اگر خود استرس عامل این تشدید نباشد، حداقل این است كه افراد مضطرب معمولاً بیش از حد صورت خود را دستكاری می كنند و این امر خود باعث تشدید بیماری می شود. از دیگر عوامل مؤثر، لوازم آرایشی، اختلال غدد درون ریز، تعریق زیاد، برخی داروها مانند كورتیزول، هورمونهای مردانه، قرصهای ضد بارداری، لیتیوم و باربیتوراتها را می توان نام برد. خلاصه این كه شاید بتوان گفت كه قسمت خیلیها این طور مقرر شده كه در سنین نوجوانی گرفتار این معضل پوستی شوند (منظورم نقش ژنتیك است)