• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 3131)
چهارشنبه 11/1/1389 - 17:53 -0 تشکر 192258
شکستنی است؛ با احتیاط حمل شود!

با سلام

 

دانستنی های پوکی استخوان

سال ها طول کشید تا پزشکان فهمیدند که علت قوز کردن و خمیدگی برخی از سالمندان، ابتلا به پوکی استخوان است، بیماری خاموش و مهم قرن که توجه بسیاری از پزشکان را به خود جلب کرده، پوکی استخوان یا استئوپوروز، حالتی است که در اثر تخریب بافت استخوانی و کاهش توده استخوانی به شکستگی استخوان منجر می شود.

بافت استخوان شبیه کندوی عسل است

اگر بتوانیم ساختمان داخل بافت استخوانی را با میکروسکوپ ببنیم، در حالت طبیعی شبیه کندوی عسل است که با تخریب بافت استخوانی در این کندو اندازه فضاهای خالی بزرگ تر می شود و به عبارتی پوک تر می شود، به این ترتیب، استخوان ها نازک و شکننده می شوند، به حدی که به راحتی و حتی به خودی خود می شکنند (به خصوص در ناحیه سر استخوان ران که در گودی استخوان لگن جا دارد، ستون مهره ها و مچ دست).

سن شروع و شیوع

در زنان پوکی استخوان چهار برابر مردان دیده می شود. در سال های بعد با یائسگی، به خصوص در سال های اول، معمولا قدرت استخوان با سرعت زیادی کاهش می یابد. سپس این سرعت کم می شود ولی روند پوکی استخوان ادامه می یابد. زنان، مخصوصا آنها که بیشتر از 60 سال دارند بیشترین مبتلایان به پوکی استخوان اند. در مردان با افزایش سن، کاهش ناگهانی و عمده هورمون های جنسی، چنان که در زنان اتفاق می افتد، پیش نمی آید. کاهش تراکم و قدرت استخوان در آنها خیلی آهسته تر اتفاق می افتد. اما در 65 تا 70 سالگی، زنان و مردان با یک سرعت استخوان های خود را از دست می دهند.

علایم و عوارض

چنان که قبلا گفته شد، ممکن است دچار پوکی استخوان باشید، بدون آن که از بیماری خود اطلاع داشته باشید، به همین سبب است که پوکی استخوان «بیماری خاموش» و یا «بیماری بی سر و صدا» نامیده می شود. در مراحل اولیه بروز پوکی استخوان، علایم آن به ندرت ظاهر می شود، که این ظاهر نشدن علایم تشخیص بیماری را دشوار می کند.
شکستگی خود به خود یا با کمترین ضربه بر استخوان ها مخصوصاً در نواحی ران و لگن، کمر و ستون مهره ها که غالبا این اولین علامت است.
- کمر درد شدید در نقطه ای خاص که نشانه شکستگی است.
- قوز پشت که موجب انحنای پشت یا قوز درآوردن می شود.
- کوتاه شدن قد.
- بعضی از محققان عقیده دارند افتادن دندان ها در سال های بالا نیز ناشی از همین پوکی استخوان است.

بیماری خاموش

پوکی استخوان، بیماری خاموش نیز نامیده می شود، زیرا ممکن است شما متوجه هیچ علامتی نشوید، طی سال ها ممکن است استخوان هایتان را از دست بدهید، اما ندانید که پوکی استخوان دارید، تا زمانی که ناگهان یکی از استخوان هایتان بشکند. بعضی مواقع، وجود برخی از بیماری ها مثل پرکاری تیرویید، کم کاری غده جنسی، آرتریت روماتویید، یا مصرف بعضی از داروها مثل کورتن و لووتیروکسین باعث کم شدن قدرت استخوان ها و در نتیجه پوکی آنها می شود.

عوامل خطر

- وزن: وزن کم بانوان بسیار لاغر باعث کم شدن قدرت استخوان هم می شود (زنانی که دارای اضافه وزن اند، معمولا در معرض خطر نیستند ولی احتمال ابتلا به ناراحتی های دیگر در آنها زیادتر است.)
- ورزش نکردن: فعالیت نداشتن، کاهش توده های استخوان را تسریع می کنند. ورزش مناسب به افزایش مقدار استخوان و سلامت بیشتر شما کمک می کند.
- کمبود کلسیم: کلسیم استخوان ها را قدرتمند می کند. اگر به قدر کافی کلسیم مصرف نمی کنید بدن شما سلول های استخوانی را تخریب می کند تا کلسیم مورد نیاز خود را از آنها به دست آورد.
- سیگار کشیدن: زنانی که سیگار می کشند بیشتر از آنها که سیگار نمی کشند به پوکی استخوان (و سایر بیماری ها) دچار می شوند. بعضی داروهای تجویزی نظیر کورتن که در درمان آرتروز و آسم استفاده شود ( از دکتر خود در این مورد سوال کنید).
- برنامه غذایی پروتئین
- کمبود ویتامین D
مصرف لبنیات و منابع غذایی کلسیم از پوکی استخوان جلوگیری می کند یا شدت آن را کاهش می دهد.
نور آفتاب، عامل اصلی افزایش میزان ویتامین D در بدن است.
تحرک جسمانی از پوکی استخوان پیشگیری می کند.

عوامل مستعد کننده

عوامل مستعد کننده ای که قابل کنترل نیستند:
- جنسیت: زنان بسیار بیشتر از مردان به پوکی استخوان و شکستگی ناشی از آن دچار می شوند (در واقع 4 برابر آقایان) زیرا زنان از ابتدا تراکم استخوان کمتری دارند و بیشتر هم عمر می کنند.
-سن: با افزایش سن احتمال بروز پوکی استخوان بیشتر می شود.
- شروع یائسگی: استروژن هورمون زنانه ای است که از کاهش توده استخوان جلوگیری می کند. تولید استروژن در تخمدان ها بعد از یائسگی متوقف می شود. در نتیجه، از دست رفتن توده استخوان تسریع می شود. زنانی که یائسگی زودرس دارند (قبل از 45 سالگی)، مانند بانوانی که تخمدان های آنها را با جراحی برداشته اند بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان اند.
- سابقه خانوادگی: وراثت بر مقدار استخوان های شما و سرعت از دست دادن آنها تأثیر دارد، اگر مادر شما شکستگی لگن یا مهره، ساعد و ... داشته باشد، احتمال ابتلای شما به شکستگی دوبرابر افراد دیگر است.
- استخوان بندی ظریف و کوچک: بانوانی که دارای استخوان های کوچک بوده، کوتاه قد و یا لاغر هستند، به خاطر وجود توده استخوانی کمتر، مستعد بروز پوکی استخوان اند.
- نژاد: بانوان اروپایی شمالی یا افراد ساکن آسیای جنوب شرقی، بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان اند.
- بعضی از بیماری ها: بیماری هایی نظیر بیماری تیروئید، پاراتیرویید، غدد جنسی، و غده فوق کلیوی می توانند به پوکی استخوان منجر شوند.

توده استخوانی

توده استخوانی هر فرد معمولا در 30 تا 35 سالگی به بیشترین حد خود می رسد. پس از این سن، کم شدن توده استخوان به صورت یک روند طبیعی آغاز می شود. در واقع با افزایش سن، مقدار استخوانی که تخریب می شود، بیشتر از مقداری است که ساخته می شود.

تشخیص بیماری

- معاینه جسمانی:
معاینه و سابقه پزشکی کمک می کند تا مشخص شود آیا در معرض پوکی استخوان هستید یا نه؟ پزشک تان می تواند به شما کمک کند تا برنامه پیشگیری برای خود تعیین کنید.
- پرتوهای X و عکس های رادیولوژی:
معمولا برای تشخیص پوکی استخوان از رادیولوژی استفاده نمی شود، ولی گاهی اوقات، وقتی به دلایل دیگری عکس رادیولوژی گرفته می شود، پوکی استخوان را که نسبتا زیاد باشد هم در فرد مشخص می کنند.

نمونه ای از شکستگی ها

از نمونه های شکستگی های خود به خودی این است که شاید روزی که فرد خم می شود تا ساک خرید روزانه اش را بردارد و به خرید برود، دردی شدید در پهلویش احساس می کند و بعدا متوجه می شود که دنده ای شکسته دارد. وقتی بیماری خیلی شدید باشد، فشارهای خفیفی مثل خم شدن به جلو، بلند کردن جاروبرقی، عطسه یا سرفه کردن می تواند باعث شکستگی مهره شود. شکستگی های ناحیه لگن، معمولا در اثر افتادن و سقوط کردن فرد رخ می دهند. این شکستگی ها در بین شکستگی های دیگر از همه بدتر است، زیرا می تواند حتی خطر مرگ در پی داشته باشد. نیمی از افرادی که هم زنده می مانند معمولا تا آخر عمر علیل بوده، چنانچه نمی توانند بدون مراقبت دایمی آشنایی یا پرستاری زندگی کنند و برای همه عمر به عصا یا چهار پایه های مخصوص راه رفتن افراد معلول (واکر) نیاز دارند.
کوتاه شدن قد، روند طبیعی افزایش سن است، چناچه کاهش قد قابل توجیه بیش از 2/5 سانتی متر باشد(نسبت به 20 سالگی) ، ممکن است همین، اولین علامت پوکی استخوان باشد.
منبع:هفته نامه سلامت- 242

یا علی

 
سیب‌سرخ‌60- غریبی‌آشنا       وبلاگم: ماه تابان من 

سه شنبه 31/1/1389 - 8:1 - 0 تشکر 196265

با سلام
*شیوه صحیح زندگی جلوی ابتلا به پوکی استخوان را می‌گیرد: هم درست هم اشتباه.
مصرف به اندازه کلسیم و پروتئین، کاهش نمک مصرفی که کلسیم را فراری می‌دهد، بودن به اندازه زیر نور آفتاب برای جذب ویتامین D و انجام تمرینات ورزشی از جمله عادات درستی است که می‌تواند به سفت شدن استخوان‌ها کمک کند اما داشتن این عادات همیشه کافی نیست. لازم است به پزشک مراجعه کنید تا پس از بررسی میزان ویتامین D و کلسیم بدن‌تان در صورت لزوم مکمل برای شما تجویز کند.

*امکان تشخیص وجود دارد: درست است.
در شرایط پیشرفته رادیوگرافی ستون فقرات پوکی استخوان را نشان می‌دهد اما بهترین راه تشخیص آزمایش تراکم استخوان است.
یا علی

 
سیب‌سرخ‌60- غریبی‌آشنا       وبلاگم: ماه تابان من 

پنج شنبه 2/2/1389 - 23:48 - 0 تشکر 196870

با سلام

پیاده روی دشمن پوکی استخوان

ورزش به تراکم استخوان ها می‌افزاید، از پوکی آنها پیشگیری می‌کند و مقاومت اسکلت بدن در برابر شکستگی‌ها را بالا می‌برد.

تمام انواع ورزش‌ها این ویژگی را دارند، اما بهترین حالت ورزش‌هایی هستند که تمام اندام ها در آن درگیر است.
نتایج یک بررسی جدید، بار دیگر نشان داد که پیاده‌روی از پوکی استخوان جلوگیری می‌کند. ورزش، خواه راه رفتن یا بسکتبال و فوتبال، ساختار استخوان را متراکم می‌کند. بافت متراکم‌تر در برابر پوکی استخوان مقاوم است و به راحتی نمی‌شکند.
بر اساس نتایج یک تحقیق از مردان بالغ، برای رسیدن به چنین ساختار استخوانی‌، پیاده‌روی مداوم بسیار مفید است.
شرکت‌کنندگان در این تحقیق از ۱۹ تا ۴۵ سال بودند و پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری یا ورزش‌های قدرتی مداوم می‌کردند. تمام این ورزش‌ها تراکم استخوانی ستون فقرات را بالا می‌برند، اما تحقیقات نشان داد که تراکم استخوان‌های ستون فقرات در کسانی که پیاده‌روی می‌کنند یا می‌دوند، به طور ویژه‌ای بالاست.
به گفته ی یکی از محققان دانشگاه “میسوری” کلمبیا، در ورزش‌های قدرتی تنها تراکم استخوانی آن بخش‌هایی از اسکلت بدن افزایش می‌یابد که در معرض فشار حاصل از ورزش قرار دارند. به عنوان مثال، ورزش قدرتی برای تقویت بالاتنه نمی‌تواند تراکم استخوان‌های ران را بالا ببرد.
به گفته ی محققان، بهترین حالت، ورزش‌های چندوجهی و مداوم هستند که از آن جمله می‌توان به فوتبال، بسکتبال و والیبال اشاره کرد. منظور از ورزش چندوجهی، تمرین‌ها و تحرکاتی است که بخش‌های مختلف بدن در آن درگیر هستند.
* پوکی استخوان چیست؟
تراکم توده ی استخوانی هر فرد معمولا در سن ۳۰ تا ۳۵ سالگی به بیشترین میزان خود می‌رسد. پس از این سن، کاهش توده ی استخوان به صورت روندی طبیعی و همسو با پیری آغاز می‌شود. پوکی استخوان (Osteoporosis) یک بیماری شایع متابولیک استخوان است که در آن کاهش عمومی و شدید در توده استخوانی (پوک شدن استخوان) به وجود می‌آید. در این بیماری، عناصر تشکیل‌دهنده ی استخوان از نظر کیفیت تغییر نمی‌کند، ولی از نظر کمیت کاهش می‌یابد.
پوکی استخوان وقتی بروز می‌کند که کاهش توده ی استخوان بیش از حد سریع باشد. این بیماری در میان زنان شایع‌تر است. احتمال بروز پوکی استخوان با افزایش سن بیشتر می‌شود.
کاهش فعالیت، کمبود مواد پروتئینی، کلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی، سابقه ی خانوادگی، مصرف دخانیات و کافئین زیاد، از عوامل تسریع‌کننده پوکی استخوان هستند. در زنان همچنین، کاهش هورمون استروژن که با یائسگی آغاز می‌شود، از تراکم توده استخوان می‌کاهد

منبع : نگاهک

یا علی

 
سیب‌سرخ‌60- غریبی‌آشنا       وبلاگم: ماه تابان من 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.