• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
دانش و فن آوری (بازدید: 20382)
سه شنبه 13/9/1386 - 6:29 -0 تشکر 18312
فیزیک کوانتومی (و کارکرد آن در دنیای نانومقیاس)

فیزیک کوانتومی جایگاه مهمی در علوم نانو مقیاس داره. در این پست میخواهیم یه کلیاتی از این بحث رو ارائه کنیم. اگر علاقمندی وجود داشت در هر زمینه به جزییات بیشتر وارد میشیم.


چهارشنبه 5/10/1386 - 22:24 - 0 تشکر 20778

سلام

خواستم بگم ممنوون بابت این تاپیک و انشاالله که پربار باشه...من پیگیر مطالبتوون هستم

تا بعد

جمعه 7/10/1386 - 6:4 - 0 تشکر 20960

یاسان عزیز ممنون که پیگیری میکنید. البته فکر میکنم کلا بحث چندان جذابی نیست، اما به هر حال ادامه اش میدم.


شنبه 8/10/1386 - 0:11 - 0 تشکر 21031

In quantum physics, the outcome of even an ideal measurement of a system is not deterministic, but instead is characterized by a probability distribution, and the larger the associated standard deviation is, the more "uncertain" we might say that that characteristic is for the system.

در فیزیک کوانتومی نتایج حاصل از هر اندازه گیری (حتی اگر خیلی ایده آل باشه) نمیتونه قطعی باشه، بلکه به صورت یک تابع توزیعی احتمال بیان میشه. مثلا اینکه فلان ذره در فلان نقطه هست، حرف غلطیه، باید بگیم فلان ذره با احتمال اینقدر در فلان نقطه هست یا الکترون با احتمال اینقدر از میان دیواره رد خواهد شد و .... قس علی هذا (به قول علما). من میخواستم بگم همه چیز از همین نقطه شروع میشه که هایزنبرگ گفت که خطای اندازه گیری همزمان سرعت (مومنتم در واقع) و مکان هر ذره در هر محوری از میزان مشخصی (یک دوم ثابت کاهش یافته پلانک) بیشتره یا به قول شما با دقت خاصی قابل اندازه گیری نیست یا به قول ریاضیات:





به هر حال لب ِ مطلب همونی بود که گفتیم و باید زودتر به نتایج این اصل (که همون ایجاد شدن شرودینگر و ... هست) بپردازیم.


دوشنبه 10/10/1386 - 11:20 - 0 تشکر 21417

موضوع خوبیه.فقط یک نکته و اون اینکه می خواین این موضوع رو درزمینه ی نانو فناوری ادامه بدین؟

باعث شد تا برم و یه سرچی داشته باشم و دراین مورداطللاعاتی کسب کنم.

اثرات و پدیده‌هایی که در مکانیک کوانتومی و نسبیت پیش‌بینی می‌شوند، فقط برای اجسام بسیار ریز یا در سرعت‌های بسیار بالا آشکار می‌شوند. تقربیاً همهٔ پدیده‌هایی که انسان در زندگی روزمره با آن‌ها سروکار دارد به طور کاملاً دقیقی توسط فیزیک نیوتنی قابل پیش‌بینی است.

در مقادیر بسیار کم ماده، یا در انرژی‌های بسیار پایین، مکانیک کوانتومی اثرهایی را پیش‌بینی می‌کند که فیزیک کلاسیک از پیش‌بینی آن ناتوان است. ولی اگر مقدار ماده یا سطح انرژی را افزایش دهیم، به حدی می‌رسیم که می‌توانیم قوانین فیزیک کلاسیک را بدون این که خطای قابل ملاحظه‌ای مرتکب شده باشیم، برای توصیف پدیده‌ها به کار ببریم. به این «حد» که در آن قوانین فیزیک کلاسیک (که معمولاً ساده‌تر هستند) می‌توانند به جای مکانیک کوانتومی پدیده‌ها را به درستی توصیف کنند، حد کلاسیک گفته می‌شود.

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

دوشنبه 10/10/1386 - 15:52 - 0 تشکر 21448

سلام

اتفاقا خیلی هم جذابه واسه من...امیدوارم سرد نشید و ادامه بدید

فقط این عکساش واسه من باز نمیشه

تا بعد

سه شنبه 11/10/1386 - 6:15 - 0 تشکر 21563

عکسها بیشتر یک سری فرمول هست. هیچ کس نمیتونه عکسها رو ببینه؟


چهارشنبه 12/10/1386 - 10:54 - 0 تشکر 21738

من میبینم.

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

پنج شنبه 13/10/1386 - 5:37 - 0 تشکر 21867

خوب خدا رو شکر که عکسها قابل دیدنه.
سعی میکنم تاپیک رو با عکسهای تکمیلی ادامه بدم.


شنبه 15/10/1386 - 2:23 - 0 تشکر 22294

خوب به نظرم یه کمی از آخر شروع کردیم در این تاپیک. یعنی خوب در مورد خود فیزیک و در واقع مکانیک کوانتومی توضیح ندادیم و به سراغ نمونه ها و مثال ها رفتیم. پس درست این هست که یه کمی به عقب برگردیم و در مورد خودش بگیم و بعد میتونیم در تاپیکهای دیگه در مورد پدیده های کوانتومی و رویدادهای جدید در سایزهای بسیار کوچک (نانومتر و پایین تر از اون) و احتمالا مقایسه با پدیده های مقیاس های معمول صحبت کنیم.
همونطوری که قبلا هم گفتیم مکانیک کوانتومی شاخه‌ای بنیادی از فیزیک نظریه که در مقیاس اتمی و زیراتمی به جای مکانیک کلاسیک و الکترومغناطیس کلاسیک به کار می‌ره، یعنی قواعد و قانونهایی که در این ابعاد وجود دارند، در جایی که دیگه متدها و قواعد کلاسیک جوابگو نیستند.

محاسبات در مکانیک کوانتومی بنیادی‌تر از مکانیک نیوتنی و الکترومغناطیس کلاسیک هست، چون در مقیاس‌های اتمی و زیراتمی که این نظریه‌ها کار نمیکنن، می‌تونه با دقت خوبی پدیده‌ها را توصیف کنه، البته باید توجه داشت که بعضی از پدیده ها رو و نه همه اونها رو. مکانیک کوانتومی به همراه نسبیت عام پایه‌های فیزیک جدید را تشکیل می‌دن.


چهارشنبه 3/11/1386 - 9:43 - 0 تشکر 26207

خوب این پست رو با معرفی مشاهیر مکانیک کوانتومی ختم میکنم. البته اگر بحث یا سوالی بود و سوادش رو داشتیم خوشحال میشم که ادامه بدیم.
اروین شرودینگر و ورنر هایزنبرگ به خاطر معرفی معادله موج و اصل عدم قطعیت (در اندازه گیری همزمان مکان و اندازه حرکت) احتمالا مهمترین آدمهایی هستند که باید ازشون نام برده بشه.

اروین شرودینگر (عینکی ه) و ورنر هایزنبرگ (با کلاه شاپو!)

بعد از اونها هم: برن، دیراک، پائولی و البته فاینمن (که به پدر نانوتکنولوژی هم معروف هست)
برن و دیراک روی مدلاسیون اتمی و توابع توزیع کارهای زیادی کردند و معروفیت پائولی هم به خاطر قانون پائولی یا "حداکثر 1 فرمیون (زوج ذرات، مثلا دو تا الکترون، یا دو تا پروتون با هم) میتواند هر سطح انرژی را اشغال کند" هست.

و یک جمله جالب از فاینمن برای آخر تاپیک:

I think it is safe to say that no one understands Quantum Mechanics. Richard Feynman

فکر میکنم با اطمینان بشه گفت که هیچکس مکانیک کوانتومی را نفهمیده! (خداییش راسته! استادِ خودم سر کلاس این درس بارها گفت که "من هیچ ایده های در مورد این مطلبی که اینجا تو کتاب هست ندارم"!! حالا استاد تمام هست و یه آدم خیلی مشهوره مثلا)

ریچارد فاینمن، پدر نانوتکنولوژی


برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.