• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ارتباطات و فن آوری اطلاعات (بازدید: 2664)
پنج شنبه 15/11/1388 - 16:42 -0 تشکر 180192
درج مقالات کاربران انجمن برای صفحه اصلی تبیان

با سلام به شما کاربران عزیز انجمن های تخصصی تبیان

همانگونه که در صفحه اصلی سایت تبیان اطلاع داده شد ؛ از این پس قرار است 30 درصد مطالب صفحه اصلی تبیان با قلم و دستان توانای شما تولید گردد .

لذا از شما کاربر گرامی می خواهیم با انتخاب موضوع و انجمن مورد نظر خود ؛ مطلب خودتان را تنها در ذیل همین مبحث مطابق با قالب مندرج در اطلاعیه سایت وارد نمایید .

 

 

نمونه مطلب ارسالی

 

ساختار ورود مقالات باید از الگویی مشابه جدول ذیل پیروی نماید:

  
1 – عنوان یا تیتر مطلب چگونه از بروز بیماری قلبی جلوگیری کنیم ؟
2 – کلید واژه ها بیماری قلبی ؛ چربی ها ؛ فشار خون ؛ تغذیه مناسب و ...
3 – تولیدی یا تلفیقی یا تجمیعی تلفیقی
4 – متن مطلب امروزه بیماری های قلبی از مهمترین عوامل مرگ و میر در جوامع پیشرفته و در حال توسعه محسوب می شوند . ....
5 – نام نویسنده و منبع مطلب 1 – هفته نامه سلامت 2 – انجمن تخصصی پزشکان بدون مرز 3 - ....
 

برای شما عزیزان آرزوی موفقیت داریم

 

يکشنبه 25/11/1388 - 20:52 - 0 تشکر 182484

عنوان: تعالی تکنولوژی اطلاعات و روش‏های دستیابی به نتایج بهتر کسب وکار

 کلید واژه ها: تکنولوژی اطلاعات، کسب وکار، استراتژی IT

 تجمیعی

متن مطلب:

در حال حاضر تکنولوژی اطلاعات در همه سازمان‌ها وجود دارد، اما آنچه تکنولوژی اطلاعات با کیفیت و رده بالا را از تکنولوژی صرف متمایز می کند چیست؟ اگر از دو شرکت مختلف یا حتی دو مدیر اجرایی در یک شرکت در مورد تعریف آنها از تعالی تکنولوژی اطلاعات سئوال کنید، پاسخ‏های مختلفی خواهید شنید. بی‌شک دپارتمان‌های IT مربوط به هر سازمانی باشند، بیشترین مسئولیت در خصوص تعریف تعالی و پیشروی به سوی آن متوجه این بخش است. در این مقاله به بررسی اقداماتی که شرکت‏های پیشرو برای توانمندسازی و بهبود عملکرد واحد‌های تکنولوژی اطلاعات خود انجام داده‌اند می‏پردازیم.

اگرچه کیفیت تکنولوژی اطلاعات را می‌توان با معیارهای متفاوتی اندازه‌گیری کرد، اما مدیران ارشد سازمان‏ها بر هم‏راستایی این امر با دستیابی به اهداف تجاری اتفاق نظر دارند. رن کیفر مسئول ارشد اطلاعات یک شرکت جهانی تولید‌کننده محصولات نانو تکنولوژی موسوم به اپلاید متریالز  معتقد است " تعالی تکنولوژی اطلاعات با توانمندسازی کسب و کار ارتباط مستقیم دارد و اگر به درستی صورت گیرد، امکان انجام بهتر و سریعتر کارها را فراهم می‌کند."

این نگرش در شرکت بین‌المللی Dow Coming که تولیدکننده سیلیکون است نیز وجود دارد و اب مولدرز  مدیر‌عامل آن نیز معتقد است تکنولوژی اطلاعات شریک واحدهای کسب و کار است و نقش آن ایجاد پیشرفت در تمام کسب و کار است. تعالی تکنولوژی اطلاعات پیش از آنکه با تکنولوژی صرف در ارتباط باشد، با نقش آن به عنوان شریک و توانمندساز کسب و کار رابطه دارد.

نگرش گسترده‌تری که همچنان اهداف تجاری را نیز مدنظر دارد توسط دومینیک کنگنارد  یکی از مدیران ارشد SAP مطرح شده است. وی معتقد است " به عبارت ساده تکنولوژی اطلاعات برای برخی شرکت‏ها به معنای رسیدن به توازن صحیح میان ارزش و هزینه آن است. اما در واقع مسئله پیچیده‌تر از آن است و باید اطمینان حاصل کرد که سازمان به سرمایه گذاری در بخش تکنولوژی اطلاعات ارجحیت قائل شده و میان اهداف کسب وکار، سرمایه‏گذاری در عرصه تکنولوژی اطلاعات و پیاده‌سازی آن توازن برقرار کرده است."

در مجموع آقای کنگنارد معتقد است تعالی تکنولوژی اطلاعات نگرشی است که همه مباحث تکنیکی، عملکردی و استراتژیک مرتبط با آن را از جنبه بهبود نتایج کسب وکار و مزیت رقابتی مورد توجه قرار می‌دهد. در واقع هدف بکارگیری تکنولوژی اطلاعات، دستیابی سازمان به عملکرد مطلوب است. اما رسیدن به این هدف نیازمند استراتژی جامع و چشم‌انداز است و به خودی خود محقق نمی‏شود.

نگرش شرکت Dow Corning   
تعالی تکنولوژی اطلاعات در سایه شش سیگما
تکنیک‏های مدیریت شش سیگما به دلیل تمرکز بر پیشرفت پیوسته به سوی اهداف تعریف شده، پیوندی دیرینه با تعالی فرآیندها دارد. شش سیگما روشی مبتنی بر نظم و آمار برای حذف کاستی‌های هر نوع فرآیند تولیدی یا خدماتی است. بر همین اساس شرکت Dow Corning که بر پایه شش سیگما فعالیت می‌کند، مثالی از حرکت به سوی تعالی تکنولوژی اطلاعات محسوب می‌شود. خانم مولدرز معتقد است تعالی تکنولوژی اطلاعات در شرکت‏های مختلف بر مسائل متفاوتی دلالت دارد. باید از این سئوال شروع کنید " ما به عنوان یک شرکت تلاش می‏کنیم چه فعالیتی را انجام دهیم؟  از آنجائیکه شرکت Dow Corning توجه خاصی به ارتباط با مشتری دارد، تعالی تکنولوژی اطلاعات برای شرکت ما به معنای حرکت مشترك با کسب وکار به سوی یک هدف و آن شریک شدن با کسب وکارها برای قائل شدن ارزش بیشتر به مشتریان است."

در اجرای فضای شش سیگما در شرکت Dow Corning، محوریت همکاری چیزی است که خانم مولدرز از آن با عنوان چارچوب طرحی چند نسلی یاد می‌کند. هر‌یک از واحدهای کسب وکار مرتبط با گروه‌های عملکردی در یک شرکت طرح  کسب وکاری تهیه می‌کنند که در برگیرنده نیازهای تکنولوژی اطلاعات باشد. سپس متخصصین تکنولوژی اطلاعات تلاش می‌کنند با همکاری صاحبان طرح‌های کسب وکار به تهیه یک نقشه راه بپردازد.

تعیین اولویت پروژه‌ها
 تهیه نقشه نیازهای تکنولوژی اطلاعات شرکت Dow Corning تمرینی برای رسیدن به همگرایی است. در این شرکت کمیته‌ای موسوم به تأیید پروژه شامل یک مدیر IT و مدیران عملیاتی ارشد از بخش‌های فروش، تولید، تحقیق و توسعه هر 15 روز یکبار به منظور بررسی روند پیشرفت پروژه و تصمیم‌گیری در خصوص ارجحیت‌های آن تشکیل جلسه می‌دهد.

خانم مولدرز می‌گوید " ما در این جلسات در مورد مهم‌ترین اقداماتی که در راستای ترجیحات شرکت باشد تصمیم‌گیری می‌کنیم." توسعه ومدیریت چنین نقشه‌هایی راهی باعث ایجاد ارزش برای شرکت ما خواهد شد. این امر چشم‌انداز خوبی به نقشه زیرساختار برای ما فراهم می‌کند كه می‏تواند پاسخگوی سئوالاتی نظیر این باشد كه زیر ساختار و نرم‌افزارهای ما در چه وضعیتی هستند؟ و یا در صورت جایگزینی سرورها و کامپیوترهای شخصی چه اتفاقی خواهد افتاد؟

به اعتقاد خانم مولدرز توجه به تمام اجزا در این پازل موجب می‌شود که شرکت نگرش مناسبی به برنامه‌های کلان خود پیدا کند و برنامه‌ریزی یک تا پنج ساله آن مؤثرتر و کارآمدتر شود. همکاری با واحدهای تجاری باعث ایجاد دیدگاه جدید در تصمیم‌گیری، سرمایه‌گذاری و اجرا می‌شود. به عنوان مثال مدیر تیم زنجیره تأمین قصد داشت توانمندی‌های کارت امتیازی را افزایش دهد. برای این منظور باید تعریف جدیدی از پورتال SAP شرکت ارائه دهیم. با نگاهی به نقشه راه IT برای جمع‌آوری چنین اطلاعاتی، شرکت Dow Corning می‌تواند اولویت فعالیت‏هایش را بهتر مشخص کند.

دستاوردهای بهره‌وری
 یکی از جنبه‌های جالب نگرش شش سیگما به تکنولوژی اطلاعات آن است که هر فعالیتی باید برای شرکت بازده داشته باشد. خانم مولدرز می‌گوید بازدهی می‌تواند به سه شکل زیر باشد: درآمد قبل از کسر سود و مالیات (EBIT)، رشد میزان فروش یا ارزش افزوده شبکه. در جلسه کمیته که هر 15 روز یکبار تشکیل می‌شود مدیران شرکت  Dow Corning نه ‌تنها میزان پیشرفت پروژه را مورد بررسی قرار می‌دهند، بلکه کیفیت بازخورهای حاصله را نیز پایش می‌کنند. علاوه بر این میزان موفقیت هر‌یک از پروژه‌های IT پس از استقرار مورد توجه قرار می‌گیرد. خانم مولدرز معتقد است انجام بررسی‌ها 12 ماه پس از استقرار سیستم‌ها دید صحیحی از میزان موفقیت و قرار گرفتن آنها در مسیر مورد انتظار به شما می‌دهد.

در مجموع، پروژه‌های IT در 80 درصد از مواقع به اهداف تعیین شده دست می یابند. برقراری رابطه صمیمانه با مشتری یکی از نکات مورد توجه واحدهای کسب وکار شرکت Dow Corning است. از نقطه نظر تکنولوژی اطلاعات این به معنای صرف زمان زیاد برای ایجاد قابلیت‏های تمرکز بر مشتری است. به عنوان مثال کارمند بخش فروش و بازاریابی به زودی در می‌یابد که مشاور دیجیتال شخصی وی (PDAS) به اطلاعات خاص در مورد مشتریان تجهیز شده است. خانم مولدرز می‏گوید: " آنها می‌توانند به گزارشاتی در مورد مشتریان دسترسی داشته باشند که پاسخگوی سئوالات زیر باشد. آیا شکایتی مطرح شده است؟ چه سفارشاتی ثبت شده است؟ کالاهای آنها معمولا به کدام مسیرها حمل می‌شوند؟"


در سازمان‏هایی که بر رویکرد شش سیگما تمرکز دارند پیشرفت همواره تداوم خواهد داشت. شرکت Dow Corning قصد دارد در آینده نزدیک این توانمندی‏ها را در بخش‌های تولید و زنجیره تأمین افزایش دهد. خانم مولدرز در این رابطه می‌گوید: " در زمینه تجهیزات سفارش و تحویل، پیش‌بینی‌های خوبی انجام شده است و از این طریق از موجودی کالای مشتریان و تاریخ تحویل آنها مطلع خواهیم شد." وی افزود" در راستای توجه به نیازهای مشتریان، واحد IT با واحدهای تجاری همکاری می‌کند. بنابراین تعالی تکنولوزی اطلاعات به معنای استقرار سیستم‌های پیشرفتی است که نهایتاً منجر به افزایش رضایت مشتریان شود."


نگرش شركت  Applied Matrrials
تحولات کسب‌و‌کار با بهره‌گیری از IT
شرکت Applied Materials در سال 1967 تأسیس شد و به ایجاد و تجاری‌سازی تکنولوژی تولید نانو پرداخت. این تکنولوژی به تولید چیپ‌های نیمه رسانا و صفحه نمایش‌های تخت در جهان کمک می‏کند. این شرکت به تازگی به بازار تولید تجهیزات ساخت شیشه‏های با بازدهی انرژی بالا نیز وارد شده است.

رن کیفر مدیر عامل شرکت Applied  Materials معتقد است سرمایه گذاری شرکت در تکنولوژی اطلاعات موجب توانمندساختن استراتژی شرکت و ایجاد تمایز شده است. آقای کیفر می گوید: " مدیریت شرکت ما به این اصل معتقد است که تکنولوژی اطلاعات برای استراتژی کسب و کار لازم اما تعالی تکنولوژی اطلاعات بسیار مهم است." 


تعالی تکنولوژی اطلاعات صرفاً به معنای توانمندسازی استراتژی‏های کسب وکار نیست بلکه مترادف بر عهده گرفتن نقش رهبری در کسب و کار و فرایند است.

حمایت بین وظیفه‏ای
 آقای کیفر معتقد است که مفهوم و ارزش تعالی تکنولوژی اطلاعات در فضای وسیع‏تر بهتر قابل درک است. کسب و کارهای امروزی دریافته‌اند که باید در تمام حوزه‌های عملیاتی نظیر تولید، زنجیره تأمین و ارتباط با مشتریان در سطح جهانی عمل کنند. آقای کیفر می‏گوید: " تنها راه رسیدن به تعالی حقیقی در یک یا چند مورد از این حوزه‌ها، رسیدن به این حقیقت است که این حوزه ها به صورت عملکرد متقاطع و بین وظیفه‏ای از یکدیگر حمایت می کنند و در این صورت است که به کمال می‏رسند."

در این راستا دپارتمان‌های IT جایگاه منحصر به فردی در ایفای نقش برتر دارند. آقای کیفر می‌گوید اگر فرایندها و اطلاعاتی  که در این راستا در داخل آنها، بین وظایف، در زنجیره تأمین یا بین مشتریان جریان دارد را در نظر بگیرید، در می‌یابید که تکنولوژی اطلاعات تنها نقشی است که می‌تواند همه چیز را تحت نظر بگیرد. این بدان معناست که دستیابی به تعالی  تکنولوژی اطلاعات یک توانمندسازی حیاتی برای رسیدن به تعالی در سایر حوزه‌های هر کسب وکار است. به بیان دیگر اگر شرکتی به دنبال تعالی تکنولوژی اطلاعات نباشد، در سایر بخش‏های کسب وکار نیز چندان مؤثر و کارا عمل نخواهد کرد.

بنابراین تعالی تکنولوژی اطلاعات چیست؟ آقای کیفر معتقد است تعالی تکنولوژی اطلاعات باید در راستای طیفی از مزایای رقابتی پیگیری شوند. به عنوان مثال مدیریت هزینه را در نظر بگیرید. در گذشته این مبحث شامل مسئولیت مالی و در برگیرنده یک کنترل کننده، بودجه، واقعیت‏ها یا داده‌های حمایتی بود. اما امروزه نه تنها به مسئولیت‏های مالی بلکه به استراتژی و ارزیابی تأثیرگذاری آن نیز توجه می‏شود. آقای کیفر می‌گوید:" ما برای همه تصمیمات خود از تحلیل‌های مالی کمک می‌گیریم و برای اطمینان از اخذ مناسب‌ترین و موثرترین تصمیمات به همه کارهایی که انجام می‌دهیم با دیدی انتقادی می‌نگریم."

نقش برون‏سپاری وظایف 
این نگرش منتقدانه به تصمیمات اخذ شده در حوزه IT است که می‌تواند یک شرکت را به سوی تعالی تکنولوژی اطلاعات سوق دهد. به عنوان مثال شرکت Applied Materials امروزه تلاش می‌کند با برون‌سپاری بخش‏های مهمی از زیرساختار تکنولوژی اطلاعات خود به تقویت تمرکز استراتژیک و کاهش هزینه‌ها بپردازد. در واقع خرید برخی محصولات نرم‌افزاری بسیار ارزان‌تر از تولید آنها در خود شرکت است. Applied Materials برای بهره‌مندی از این فرصت نیازمند مدیریت مؤثر تأمین کنندگان است. آقای کیفر خاطرنشان کرد شناخت و توسعه مهارت‏های گفت‌وگو و مدیریت ارتباط با فروشنده به یکی از اولویت‌های شرکت ما تبدیل شده است. اگر این موارد یا سایر اصول مرتبط سرجای خود قرار گیرند، شرکت می‌تواند از مزایای نگرش منحصر به فرد تکنولوژی اطلاعات به نقش‌ها و فرایندها بهره‌مند شود. در شركت Applied Materials دپارتمان IT در حال تبدیل شدن به بخشی است که با بر عهده‌گرفتن نقش مدیریتی بیشترین تمرکز خود را بر بهینه‌سازی و تغییر شکل کسب وکار قرار داده است. آقای کیفر می‌گوید :" برای کسب اطمینان از اینکه پروژه‌های IT شرکت همراستا با نیازهای کسب‌وکار تعریف شده‌اند باید دارای شایستگی‌های محوری باشید. در چنین شرایطی است که می‌توانید مدیریت پیشرفت را در سراسر شرکت برعهده بگیرید. امروزه استراتژی IT و مدیریت پیرامون آن و همچنین روش بکارگیری  IT برای ایجاد تغییر در کسب وکار به عوامل حیاتی موفقیت تبدیل شده‌اند.

 1 – مترجم :همکاران سیستم  2 – منبع:The Economist Intelligence Unit 2007

يکشنبه 25/11/1388 - 21:10 - 0 تشکر 182489

 عنوان: آشنایی با سیستم RAID

کلید واژه ها: تكنولوژی ذخیره‌سازی،افزایش حجم اطلاعات،Raid

 تجمیعی

متن مطلب: 

مقدمه :
حدود سال‌های 1361- 1360 هجری شمسی سیستم‌های كامپیوتری با افزایش حجم اطلاعات روبرو شدند لذا نیاز به سرویس‌دهی وذخیره‌سازی به‌تر اطلاعات احساس شد. تكنولوژی ذخیره‌سازی گران‌تر می‌شد ولی همچنان نیاز به ذخیره‌سازی وجود داشت و ذخیره‌سازی اطلاعات روی دیسك‌های سخت سرورها مقرون به صرفه نبود. راه حلی مورد نیاز بود تا بتوان وضعیت را بهبود داد و دقیقاً در این زمان بود كه سیستم Raid متولد شد.

به راستی RAID چیست؟ RAID از واژه Redundant Array of Inexpensive Disks به معنای دیسك‌های ارزان قیمتی است كه در یك صف یا آرایه قرار می‌گیرند می‌باشد. در این سیستم چندین دیسك سخت با هم  طبق قاعده‌ای خاص مرتبط شده و ظرفیت بالایی از ذخیره‌سازی را با كیفیت بالا می‌سازد. در واقع ظرفیت ذخیره‌سازی و قابل اطمینان بودن از مشخصه‌های بارز سیستم ذخیره‌سازی جدید هستند. روش جدید ذخیره‌سازی در شبكه‌های بزرگ و بازار سرورهای استاندارد مورد استفاده قرار گرفت و در پنج سال گذشته این سیستم نزد كاربران متداول تر شد.

فایده های RAID
سه دلیل اصلی استفاده از RAID عبارتند از :
•افزونگی 
•بالابردن كیفیت
•هزینه پایین تر

افزونگی یا Redundancy مهم‌ترین دلیل استفاده از RAID در سرورها می‌باشد كه درواقع نسخه پشتیبانی از اطلاعات است كه در هنگام آسیب رسیدن به اطلاعات مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر یكی از درایوها در یك آرایه از هارد دیسك‌ها آسیب ببیند و خطا دهد سیستم با تكیه بر درایوهای دیگر اقدام به بازیابی و تعمیر خود به صورت آنلاین می‌نماید (Hot Swappable) . روش افزونگی متناسب با نوع RAID متفاوت است.

بالا رفتن كیفیت تنها زمانی حاصل می‌شود كه از نسخه خاصی از RAID استفاده شود. همچنین كیفیت به تعداد درایوهایی كه در یك آرایه (Array) هستند و به كنترلر آن‌ها وابسته است.

اغلب مدیران IT تمایلی به صرف هزینه‌های زیاد جهت ارتقای سیستم ندارند. زمانی كه روش RAID عرضه شد، هزینه‌ها نیز مورد توجه قرار گرفت. هزینه استفاده از چندین دیسك سخت ظرفیت پایین به مراتب پایین‌تر از یك دیسك سخت با ظرفیت بالا بود و همین امر یكی دیگر از مزایای RAID است. 

به طور معمول سه فرم از RAID ها در سیستم‌های كامپیوتری مورد استفاده قرار می‌گیرند یعنی RAID0 ،  RAID 1و RAID 5 . در بیشتر موارد تنها دوتای اول قابل پیاده‌سازی هستند و درواقع یكی از آن ها از لحاظ فنی RAID نمیباشد.

RAID0
پایین ترین سطح قابل استفاده RAID ، سطح  صفر یا LEVEL0 می‌باشد كه در واقع نسخه صحیحی از RAID نمی‌باشد. درصورتیكه یكی از درایوها دچار مشكل شود كلیه اطلاعات آسیب خواهند دید. Raid0 از روشی به نام  Striping استفاده می‌كندStriping  یك تكه از اطلاعات را (مانند یك تصویر گرافیكی) برداشته و در درایوها پخش می‌كند. از فایده های Strip ، ارتقاء كیفیت است. دو برابر حجم اطلاعات قابلیت كپی شدن روی دو درایو در زمان مشخص هستند. در زیر مثالی از نحوه كپی شدن اطلاعات در RAID0 آورده شده است.
 در جدول زیر هر ردیف نمایانگر یك بلوك از اطلاعات روی درایو است و هر ستون یك درایو مستقل را نشان می‌دهد. عددها نمایانگر بلوك‌هایی داده هستند. 

از اینرو درصورتیكه شش بلوك از اطلاعات تشكیل‌دهنده یك فایل اطلاعاتی باشند می‌توانند با سرعتی بیشتر از یك درایو از روی درایوها خوانده شوند. هر درایو كه به صورت موازی كار می‌كند تنها می‌تواند سه بلوك فیزیكی را بخواند و اگر درایوی خطا بدهد و قابل دسترس نباشد اطلاعات ما دیگر قابل دسترسی نخواهد بود. برای داشتن یك فایل نیازمند همه بلوك‌های اطلاعاتی هستیم. فایده این روش بالا بردن كیفیت ذخیره‌سازی و همچنین ظرفیت بالای ذخیره‌سازی اطلاعات خواهد بود. عدم داشتن نسخه جایگزین اطلاعات از مشكلات این روش است.

RAID 1
نسخه RAID1 اولین پیاده‌سازی واقعی RAID به شمار می‌رود و نمونه ساده‌ای از جایگزینی Redundancy به نام mirroring می‌باشد. این مدل به دو درایو با ظرفیت‌های یكسان نیاز دارد. یكی از درایوها فعال است و درایو دیگر Mirror می‌باشد. وقتی اطلاعات روی درایو فعال نوشته می‌شود همان اطلاعات روی درایو mirror هم كپی می‌شود.
در زیر نمونه ای از نحوه نوشته شدن اطلاعات را در RAID1 مشاهده می‌كنید.

اگر یكی از درایوها از كار بیفتد درایو بعدی هنوز كل اطلاعات موجود در سیستم را در خود ذخیره دارد. بزرگ‌ترین عیب این مدل داشتن دو درایو با ظرفیت یكی از آن‌هاست و آن بدین معناست كه  ظرفیت واقعی حاصل جمع ظرفیت دو درایو استفاده شده جهت ذخیره‌سازی اطلاعات نیست و نیمی از این ظرفیت برای تهیه نسخه پشتیان مورد استفاده قرار می‌گیرد. فایده این مدل پیاده‌سازی Full redundancy در سیستم است و عیوب آن عبارتند از :
•ظرفیت ذخیره‌سازی به بزرگی ظرفیت كمترین درایو است.
•كیفیت ذخیره‌سازی بالا نمی‌رود.
•برای عوض كردن درایو فعال در صورت بروز مشكل مجبور به قطعی موقت هستیم.

RAID 0+1
این مدل مخلوطی از دو مدل RAID گذشته است و تولید كنندگان سعی كرده اند تا فایده‌های دو مدل قبلی را در یك مدل پیاده‌سازی كنند. در این سیستم حداقل چهار درایو دیسك سخت مورد نیاز است تا بتوان روش های Striping و  Mirroring را مخلوط كرد و به كیفیت بالاتر ذخیره‌سازی همراه با Redundancy رسید. جفت اول درایوها می‌توانند فعال بوده و اطلاعات را مانند RAID0 ذخیره كنند. جفت درایو دوم در واقع كپی از اطلاعات دو درایو اول هستند.
در زیر نمونه پیاده‌سازی این مدل آمده است :

در این مدل اطلاعات روی درایوهای مختلف ذخیره می‌شوند و این در حالی است كه در همان زمان یك نسخه از هر بلوك روی درایوهایی دیگر كپی می‌شود. این مدل باعث افزایش كیفیت شده و زمان نوشته‌شدن اطلاعات را كاهش می‌دهد. همچنین اصل Redundancy نیز در آن رعایت می‌شود. بزرگ‌ترین مشكل این مدل هزینه زیاد برای  پیاده‌سازی آن است زیرا حداقل به چهار درایو دیسك سخت نیاز است. پس به طور كلی بالارفتن كارایی و كیفیت ذخیره‌سازی و همچنین داشتن یك Redundancy كامل از اطلاعات از مزایای این مدل می‌باشد. كم شدن ظرفیت موثر ذخیره‌سازی و همچنین نیاز به داشتن تعداد زیادی گرداننده دیسك سخت از معایب این سیستم محسوب می‌شود.

RAID 10 or 1+0
RAID10 بسیار شبیه به RAID 0+1 می‌باشد با این تفاوت كه تقسیم بلوك‌های اطلاعات بین زوج درایوها انجام می‌شود و عملیات Mirroring در هر زوج از درایوها صورت می‌گیرد، یعنی درایو یك و درایو دو RAID1 شده و Mirror هستند. درایو سه و درایو چهار نیز mirror یكدیگر هستند. این دو مجموعه درایو به صورت Strip تنظیم شده و با هم كار می‌كنند.
مثال زیر نحوه نوشته شدن اطلاعات در مدل RAID10 را نشان می‌دهد.

RAID10 نیز همانند RAID0+1، حداقل نیاز به چهار دیسك سخت دارد. كارایی تقریباً مانند RAID0+1 است اما حفاظت از اطلاعات كمی بهتر انجام می‌شود. بالارفتن كارایی و كیفیت ذخیره‌سازی و همچنین داشتن Redundancy كامل اطلاعات از مزایای این مدل می‌باشد. كم شدن ظرفیت مؤثر ذخیره‌سازی و همچنین نیاز به داشتن تعداد زیاد گرداننده دیسك سخت از معایب این سیستم محسوب می‌شود.

RAID 5
قدرتمندترین مدل RAID در كامپیوترهای Desktop به كار گرفته می‌شود. به طور كلی این متد نیز نیازمند كارت كنترلر جهت مدیریت آرایه می‌باشد اما برخی از سیستم عامل‌های كامپیوترهای رومیزی نیز می‌توانند  RAID را ایجاد كنند. این روش از روش Stripping با قابلیت ایجاد  Parity در جهت ایجاد Redundancy اطلاعات استفاده می‌كند. حداقل سه گرداننده دیسك سخت برای ایجاد آرایه Raid5 مورد نیاز است. برای بالابردن كارایی ، هم ظرفیت بودن آن ها توصیه می‌شود.

Parity  یا زوجیت حاصل از فرمولی ریاضی است كه دو بلوك از اطلاعات را مقایسه كرده و بلوكی جدید حاصل از دو بلوك اول ایجاد می‌كند. ساده ترین راه برای توضیح آن زوج یا فرد بودن است. اگر مجموع دو بلوك زوج باشد پس بیت Parity نیز زوج خواهد شد و اگر مجموع دو بلوك فرد باشد بیت Parity نیز فرد خواهد شد. بنابراین 0+0 و 1+1 هردو برابر 0 خواهند شد و در 1+0 یا 0+1 برابر یك خواهد شد. منطبق بر این مدل ریاصی باینری درصورت مشكل در یك درایو (در یك آرایه) این امكان وجود دارد كه با بیت Parity بتوان اطلاعات را بازیابی كرد.

حال مثالی از RAID5 را مرور می‌كنیم. در جدول زیر هر سطر نمایانگر بلوك فیزیكی درایو خواهد بود و هر ستون یك درایو مستقل است. شماره ها نشاندهنده بلوك های اطلاعات هستند. تكرار شماره ها نیز نشانگر تكرار بلوك اطلاعاتی خواهد بود. در این جدول “P” بیت Parity را برای دو بلوك اطلاعاتی نشان می‌دهد.

بیت Parity  در درایوهای مختلف كپی شده است. در این روش به دلیل وجود چندین درایو ، سرعت نوشتن اطلاعات بالاتر می‌رود لذا كارایی در این حالت بالاتر رفته است. همچنین اطلاعات به دلیل وجود بیت Parity كاملا Redundant هستند. 

درصورت وجود خطا در درایو شماره دو ، اطلاعات به دلیل وجود بیت Parity و قسمتی از اطلاعات در درایو دیگر قابل بازیابی هستند. ظرفیت ذخیره‌سازی به دلیل ایجاد Parity تا حدودی كاهش می‌یابد. ظرفیت آرایه منطبق بر فرمول زیر كاهش می‌یابد. در این فرمول n تعداد درایوها  و z نمایانگر ظرفیت آن هاست.


(n-1)z = Array Capacity


به طور مثال درصورتی كه سه درایو 500 GB داشته باشیم حجم كلی موثر قابل استفاده معادل  (3-1)x500GB یا  1000GB خواهد شد. 

سخت افزار RAID5 همچنین می‌تواند تابعی به نام Hot Swap را پشتیبانی كند و آن بدین صورت است كه می‌توان در حالی كه سیستم در حال كار است درایو جدیدی را به مجموعه درایوهای آرایه اضافه كنیم و یا اینكه در صورت آسیب دیدن یكی از درایوها ، آن را با درایو سالم تعویض كنیم. بدیهی است برای بازیابی اطلاعات آرایه زمان مورد نیاز است. با توجه به موارد فوق مزایا و عیوب این مدل عبارتند از :

مزایا:
•بالابردن كارایی آرایه
•Redundancy كامل
•همیشه بالا بودن سیستم

عیوب:
•هزینه بالای پیاده‌سازی
•كاهش كارایی در هنگام بازیابی

RAID سخت‌افزاری یا نرم‌افزاری :
جهت پیاده‌سازی RAID نیاز به سیستم عامل و یا سخت‌افزاری است كه بتواند جریان اطلاعات را از سیستم كامپیوتر به آرایه‌ای از درایوها هدایت كند. در راستای پیاده‌سازی نرم‌افزاری، بخشی از قدرت پردازش پردازنده به طور مستقل به RAID اختصاص خواهد یافت. 

پیاده‌سازی نرم‌افزاری مقرون به صرفه‌تر خواهد بود زیرا تمام آنچه كه باید هزینه شود خرید دیسك سخت خواهد بود. مشكل پیاده‌سازی نرم‌افزاری كیفیت آن است. به طور كلی كیفیت این روش كاملاً وابسته به پردازنده، حافظه، درایوها و مدل RAID ای است كه استفاده می‌شود. 

RAIDسخت‌افزاری به دلیل وجود مدار الكترونیكی اختصاصی و پردازش RAID مستقل از پردازنده اصلی سیستم مفیدتر است. این مدل به‌ترین كیفیت را برای پیاده‌سازی RAID در یك آرایه درایو ارائه می‌دهد. بزرگ‌ترین مشكل RAID سخت‌افزاری هزینه زیاد آن است. 

انتخاب گرداننده دیسك سخت مناسب:
كیفیت پیاده‌سازی RAID كاملاً وابسته به كیفیت درایوهایی خواهد بود كه در یك آرایه مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای داشتن به‌ترین نتیجه، كلیه دیسك‌های سخت باید از یك برند و هم ظرفیت باشند و آن به این معناست كه كلیه درایوها دارای كیفیت  و ظرفیت یكسان هستند.

 ظرفیت یك آرایه RAID وابسته به روشی است كه انتخاب می‌كنیم. در RAID0 عملیات Striping تنها قابل پیاده‌سازی روی ظرفیتی یكسان از  دو دیسك سخت خواهد بود. به طور مثال درصورتی كه از دو دیسك سخت با ظرفیت های 80GB و  100GB استفاده شود ظرفیت نهایی 160GB خواهد بود. در RAID1 ، اطلاعات روی ظرفیت كم‌تر Mirror خواهند شد. از این رو اگر دو دیسك سخت فوق را در نظر بگیریم، ظرفیت مؤثر 80GB خواهد بود. RAID5 به دلیل وجود فرمول ریاضی كمی‌پیچیده‌تر است. در این حالت كمترین ظرفیت مورد استفاده قرار خواهد گرفت. درصورتی كه دارای دیسك‌های سخت  80GB،  100GB و 120GB باشیم ظرفیت نهایی 160GB خواهد بود. همچنین كیفیت آرایه به درایوها بستگی خواهد داشت.  

جمع بندی :
با توجه به مطالبی كه مطالعه كردید كلیه RAIDها منطبق بر نیاز سازمان و تامین شرایط اولیه سخت افزاری قابل پیاده‌سازی هستند. بسیاری از مشتریان به دلیل بالا بودن كیفیت RAID0 ، آن را برای پیاده‌سازی ترجیح می‌دهند. همچنین بیشتر سیستم‌های كامپیوتری تنها از RAID0 یا  1 پشتیبانی می‌كنند. پیاده‌سازی RAID0+1 یا RAID5 مستلزم هزینه بالا است و لذا بیش‌تر در شبكه‌های بزرگ و سرورهای اصلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نویسنده:  1– كیانوش مرادیان 2 – همكاران سیستم.

دوشنبه 26/11/1388 - 22:25 - 0 تشکر 182753

عنوان: اهمیت آموزش استفاده صحیح از اینترنت

کلیدواژه ها: اینترنت;فناوری;رایانه;دستگاه الکترونیکی;کودکان;نوجوانان;آموزش

نوع: تألیفی

یادش بخیر، انگار همین دیروز بود; برای اینکه بتونم بهترین دوستم رو ببینم باید کیلومترها می رفتم تا به محل کارش و یا به منزلش برسم. توی راه می تونستم کتاب بخونم، قسمت هایی از شهر رو که مدتی بود از اونجاها رد نشده بودم سیاحت کنم، یا حتی خرید کنم و خلاصه یک سفر درون شهری با صفا.

اون موقع ها ON به کسی می گفتن که دستش رو توی دستات به گرمی می فشردی ولی حالا ON به کسی می گن که چراغش توی نرم افزار پیام رسان روی رایانه مون روشن باشه. اون موقع ها پیام ها مون رو با قلم معطر روی یک تکه کاغذ می نوشتیم و برای عزیزانمون ارسال می کردیم تا با خواندن آن برای یک لحظه هم که شده ما را در کنار خودشون احساس کنند ولی حالا پیام هامون آنقدر کوچک شده که به اونا می گن پیامک!

کاربردهای شگفت انگیز فناوری های نوین به قدری در تسهیل زندگی روزمره ما نقش آفرین بوده است که کسی نمی تواند ادامه زندگی بدون آنها را حتی برای یک لحظه هم تجسم کند.

کاهش سفرهای غیر ضروری درون شهری و برون شهری، سرعت در انجام کارهای تکراری مانند امور بانکی، دقت حداکثری در فرآیند انجام یک تراکنش، امکان پیگیری یک پرونده اداری در جریان از منزل و ... که همه و همه نوید بخش زندگی آسوده تر و پیشرفتی چشمگیرتر برای تمام جوامع بشری است، از دست آوردهای همین فناوری های نوظهور است.

همه ما باید قبول کنیم که اینترنت، انقلابی بزرگ در عرصه فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی است که روابط بین انسانها را تحت تاثیر قرار داده و قراردادهای جدیدی را برای ارتباط ما با محیط پیرامون به وجود آورده است.

ما نه آنقدر باید به این ابزار جدید خوش بین باشیم که کودکان خود را بدون هیچ محدودیتی تشویق به استفاده از آن کنیم و نه به خاطر خطرات جانبی کار با آن که اجتناب ناپذیر هم است، آنرا تحریم نماییم. بهترین راهکار برای بهره مندی مناسب از این دستاورد حیرت آور بشر قرن بیست و یکم، شناخت کامل آن از طریق افراد خبره، کتاب های خودآموز و یا حتی خود آن است. فراموش نکنیم که اینترنت در درجه اول برای اطلاع رسانی و آگاهی پدید آمده است.

مگر نه این است که کودکان و نوجوانان تا زمانی که مهارت های لازم برای مراقبت از خود در محیط جامعه را نیاموخته اند توسط بزرگتران خود که معمولا مادر و پدر هستند مراقبت می شوند. دنیای مجازی شباهت های زیادی به جامعه ای که در آن زندگی می کنیم دارد و هر روز بر تعداد رایانه های متصل به آن افزوده می شود. این موضوع نشان می دهد که این مراقبت ها در آنجا هم باید توشه راه کودکان و نوجوانان باشد. البته بزرگسالان هم باید استفاده صحیح از آن را بیاموزند و مسأله کودکان به خاطر حساسیت سنی و سوء استفاده هایی که ممکن است از آنها شود ذکر گردید و گرنه پرونده های قضائی گوناگونی وجود دارد که به شکلی با اینترنت در ارتباط است.

البته به دلیل همگرایی وسایل الکترونیکی به یکدیگر، طیف وسیعی از لوازم پیرامون محیط زندگی ما امکانات عمومی یک رایانه را خواهند داشت و در آینده خواهید توانست با اولین وسیله الکترونیکی که در دسترس شماست، پست الکترونیکی خود را چک کنید و تفاوتی نمی کند که این وسیله تلفن همراه، تلویزیون، دستگاه پخش خانگی ویا هر دستگاه الکترونیکی دیگری باشد. و مطمئن باشید روزی خواهد رسید که از دیدن اجاق گازی که به اینترنت متصل می شود تا دستور طبخ غذای مورد علاقه شما را بر روی صفحه نمایشگر خود نشان دهد و یا سماوری که در حال پخش موسیقی است، تعجب نخواهید کرد.

چیزی که ما نیازمند آن هستیم، وفق دادن خود با اکوسیستم پیشرونده ای است که تمام ابعاد زندگی ما را در بر گرفته است و گریزی از آن نیست. اما آیا تا به حال این سوال را از خود پرسیده اید که چرا اینترنت جایگاه واقعی خود را ازدست داده وبه وسیله ای جهت تفریح و وقت گذرانی تبدیل شده است؟

مشکلاتی که ما با آنها دست به گریبان هستیم در کشورهای پیشرفته هم وجود دارد. به عنوان مثال اعتیاد به گپ زنی (Chat) در اینترنت مختص جامعه ما نیست و خوشبختانه درمان پذیر است ولی چیزی که مسأله را بغرنج می سازد خلاء موجود در سیستم آموزشی ماست که در آن هیچ تدارکی برای آموزش استفاده درست و اصولی از امکانات فناوری اینترنت دیده نشده است. بعضاً اگر آموزشی هم هست صرفاً آشنایی با سیستم عامل ویندوز و نرم افزارهای مورد استفاده در آن (البته در سطح خیلی ابتدایی) می باشد، غافل از اینکه آموزش آن هم به یک دانش آموز ابتدایی باید جنبه رفتاری و سمت و سویی فکری داشته باشد نه ابزاری. یادگیری استفاده از ابزار در هر زمان میسر است ولی شکل گیری خط فکری انسان در سنین خردسالی و نوجوانی اتفاق می افتد.

مسئولین محترم آموزش و پرورش می توانند با بهره گیری از اساتید مجرب، یک برنامه آموزشی تدوین نموده و با کمک معلمان دلسوز و در قالب کارگاه های با نشاط و مفرح و با تمرین و تکرار مداوم، استفاده صحیح از اینترنت را در ذهن کودکان و نوجوانان ماندگار کنند. تا شاهد این موضوع نباشیم که هر فردی بسته به سن و سال، تحصیلات و موقعیت اجتماعی خود، در مورد نحوه استفاده وبهره مندی از این ابزار قدرتمند تفسیر به رأی کند و به محض مواجهه با تذکر از سر دلسوزی دیگران، حریم خصوصی خود را در خطر ببیند و جبهه مخالف بگیرد.

نویسنده: امیر حاجی زاده

جمعه 30/11/1388 - 11:2 - 0 تشکر 183795

عنوان مطلب: " 4 ابزار فوق العاده و رایگان برای ایجاد فرم های تحت وب "کلمات کلیدی:فرم های تحت وب – کسب و کار-ابزار وب-طراحی وب سایت-معرفی وب سایت

نوع مطلب: تجمیعی

فرم های تحت وب یک ابزار وب 2 برای ارتباط مدیر یا مدیران یک وب سایت با بازدید کنندگان آن است.فرم هایی نظیر "تماس با ما" ، "نظر سنجی" ، "ثبت نام" ، "سفارش کالا" ، "ثبت نظرات" از جمله معروف ترین و پرکاربردترین این ابزار می باشد که تقریبا در تمامی وب سایت های امروزی به چشم می خورند.با این حال ساخت اینگونه فرم ها هم مانند ساخت سایر اجزای یک وب سایت پویا و منعطف نیاز به طراحی و برنامه نویسی دارد که این مساله برای کسانی که با برنامه نویسی تحت وب آشنایی ندارند مشکل آفرین می باشد.پس اگر شما هم به کسب و کار اینترنتی مشغولید و صاحب وب سایتی هستید و نیاز به یکی از این فرمها دارید و نمی خواهید خود را درگیر کارهای برنامه نویسی آن کنید ، همچنین اگر به سادگی و سرعت ساخت و زیبایی کار اهمیت می دهید ، پیشنهاد می کنم حتما از وب سایت های زیر استفاده کنید:

1-   Wufoo : یکی از بزرگترین تولید کننده فرم های تحت وب با رابط کاربری ساده و امکانات بسیار می باشد. فرمها قابل سفارشی شدن و بیشتر اجزای آنها با کشیدن و رها کردن (Drag & Drop ) به شکل ساده ای ساخته می شوند.

wufoo

فرمها بصورت آنلاین تولید شده و کد آن به شما تحویل داده می شود تا درون سایت یا وبلاگ خود قرار دهید.شما می توانید فرم ساخته شده را به پایگاه داده شخصی خود متصل کنید.همچنین برنامک ها و ویجت هایی برای دسترسی سریعتر به اکانت کاربری و ویرایش آسانتر اطلاعات خود موجود است.شما می توانید wufoo را میزبان اطلاعاتی خود قرار داده و یا آن را برای ارسال اطلاعات به ایمیل شخصی خود پیکربندی کنید.برای دسترسی به امکانات بیشتر باید از سرویس غیر رایگان آن استفاده کنید.

2-  Icebrrg :عملکردی شبیه به Wufoo دارد .یکی از قابلیت های آن، امکان تبدیل فرم ها به Html بصورت توکار است و این باعث می شود که شکل و ظاهر فرم مطابق با CSS (استایل) وب سایت شما شود و از این لحاظ هماهنگی بین این دو بوجود آید.

icebrrg

ساخت 3 فرم با 10 آیتم و 100 ورودی بازدید کننده در ماه برای استفاده رایگان در نظر گرفته شده است.

3-  Formsite  : این سایت بر روی ایجاد فرم هایی تمرکز کرده است که بیشتر با کسب و کار و تجارت منطبق هستند.ویژ گیهایی که بیشتر برای صاحبان مشاغل مورد نیاز است تا دارندگان وب سایت های معمول .اما این بدین معنا نیست که بقیه افراد نمی توانند از امکانات آن بهره مند شوند.

formsite

فرمهای ساخته شده قابلیت یکپارچه سازی با سیستم های پرداخت اینترنتی از قبیل Pay Pal ، credit cardها (انواع کارت های اعتباری) و Google Checkout را داراست.با استفاده از اکانت رایگان این سایت می توانید تا 5 فرم با 50 آیتم درون آن بسازید.

4- Google Docs  : سرویس اسناد گوگل که خیلی ها آن را می شناسند اما شاید از این قابلیت آن باخبر نیستند.اگر شما قبلا با انواع سرویس های گوگل از قبیل جی میل ، گوگل تاک ، تقویم و...کار کرده باشید و کلا جزو طرفداران پرو پا قرص آن هستید شاید بخواهید از فرمهای گوگل در کسب و کار خود استفاده کنید.

google docs

در Google Docs فرمها در یک چارچوب شکیل و ساده ساخته می شوند.فرمها یکبار ساخته شده و با گوگل داک شما یکپارچه می گردد .همچنین می توانید از چارت ها و نمودار های سرویس تحلیلگر گوگل برای تحلیل داده های وارد شده خود استفاده نمایید و اگر تمایل داشتید داده ها را به بانک اطلاعاتی خود منتقل کنید.نویسنده : منبع: openforum.comترجمه و تلخیص و تنظیم: حسن نیکروش

شنبه 1/12/1388 - 20:15 - 0 تشکر 184404

جناب utopiaemse مقاله شما ساختار صحیحی ندارد . جدولی که در نمونه مطالب دیدید الگوی ارسال مطلب بود قرار نیست شما جدولی شبیه به این جدول درست کنید ! این موارد رو ثبت کنید - عنوان یا تیتر مقاله 2 – کلید واژه ها 3 – مشخص کردن تولیدی یا تلفیقی یا تجمیعی بودن مطلب 4 – متن مطلب ( در این قسمت متن کامل مقاله را وارد کنید ) 5 – و در نهایت نام نویسنده و منبع مطلب را ثبت کنید موفق باشید

دوشنبه 3/12/1388 - 13:9 - 0 تشکر 185128

hesam24 گفته است :
[quote=hesam24;352340;184404]جناب utopiaemse مقاله شما ساختار صحیحی ندارد . جدولی که در نمونه مطالب دیدید الگوی ارسال مطلب بود قرار نیست شما جدولی شبیه به این جدول درست کنید ! این موارد رو ثبت کنید - عنوان یا تیتر مقاله 2 – کلید واژه ها 3 – مشخص کردن تولیدی یا تلفیقی یا تجمیعی بودن مطلب 4 – متن مطلب ( در این قسمت متن کامل مقاله را وارد کنید ) 5 – و در نهایت نام نویسنده و منبع مطلب را ثبت کنید موفق باشید

حالا دوباره مقاله رو ارسال کنم؟ 

دوشنبه 3/12/1388 - 21:50 - 0 تشکر 185302

نیازی به ارسال مجدد نیست. همون رو ویرایش کنید .

پنج شنبه 6/12/1388 - 11:36 - 0 تشکر 185938

عنوان مطلب : فیبر نوری را بهتر بشناسیم کلید واژه ها: فیبر نوری ، اینترنت روش تولید : تجمیعی  فیبر نوری یکی از محیط های انتقال داده با سرعت بالا است . از فیبر نوری در موارد متفاوتی نظیر: شبکه های تلفن شهری و بین شهری ، شبکه های کامپیوتری و اینترنت استفاده می گردد. فیبرنوری رشته ای از تارهای شیشه ای بوده که هر یک از تارها دارای ضخامتی معادل تار موی انسان را داشته و از آنان برای انتقال اطلاعات در مسافت های طولانی استفاده می شود.مبانی فیبر نوریفیبر نوری ، رشته ای از تارهای بسیار نازک شیشه ای بوده که قطر هر یک از تارها نظیر قطر یک تار موی انسان است . تارهای فوق در کلاف هایی سازماندهی و کابل های نوری را بوجود می آورند. از فیبر نوری بمنظور ارسال سیگنال های نوری در مسافت های طولانی استفاده می شود.
یک فیبر نوری از سه بخش متفاوت تشکیل شده است :
*هسته (
Core) . هسته نازک شیشه ای در مرکز فیبر که سیگنا ل های نوری در آن حرکت می نمایند.
*روکش (
Cladding) . بخش خارجی فیبر بوده که دورتادور هسته را احاطه کرده و باعث برگشت نورمنعکس شده به هسته می گردد.
*بافر رویه (
Buffer Coating) . روکش پلاستیکی که باعث حفاظت فیبر در مقابل رطوبت و سایر موارد آسیب پذیر ، است .
صدها و هزاران نمونه از رشته های نوری فوق در دسته هایی سازماندهی شده و کابل های نوری را بوجود می آورند. هر یک از کلاف های فیبر نوری توسط یک روکش هایی با نام
Jacket محافظت می گردند.
فیبر های نوری در دو گروه عمده ارایه می گردند:
*فیبرهای تک حالته (
Single-Mode) . بمنظور ارسال یک سیگنال در هر فیبر استفاده می شود( نظیر : تلفن )
*فیبرهای چندحالته (
Multi-Mode) . بمنظور ارسال چندین سیگنال در یک فیبر استفاده می شود( نظیر : شبکه های کامپیوتری)
فیبرهای تک حالته دارای یک هسته کوچک ( تقریبا”
۹ میکرون قطر ) بوده و قادر به ارسال نور لیزری مادون قرمز ( طول موج از ۱۳۰۰ تا ۱۵۵۰ نانومتر) می باشند. فیبرهای چند حالته دارای هسته بزرگتر ( تقریبا” ۵ / ۶۲ میکرون قطر ) و قادر به ارسال نورمادون قرمز از طریق LED می باشند.ارسال نور در فیبر نوریفرض کنید ، قصد داشته باشیم با استفاده از یک چراغ قوه یک راهروی بزرگ و مستقیم را روشن نماییم . همزمان با روشن نمودن چراغ قوه ، نور مربوطه در طول مسیر مسفقیم راهرو تابانده شده و آن را روشن خواهد کرد. با توجه به عدم وجود خم و یا پیچ در راهرو در رابطه با تابش نور چراغ قوه مشکلی وجود نداشته و چراغ قوه می تواند ( با توجه به نوع آن ) محدوده مورد نظر را روشن کرد. در صورتیکه راهروی فوق دارای خم و یا پیچ باشد ، با چه مشکلی برخورد خواهیم کرد؟ در این حالت می توان از یک آیینه در محل پیچ راهرو استفاده تا باعث انعکاس نور از زاویه مربوطه گردد.در صورتیکه راهروی فوق دارای پیچ های زیادی باشد ، چه کار بایست کرد؟ در چنین حالتی در تمام طول مسیر دیوار راهروی مورد نظر ، می بایست از آیینه استفاده کرد. بدین ترتیب نور تابانده شده توسط چراغ قوه (با یک زاویه خاص) از نقطه ای به نقطه ای دیگر حرکت کرده ( جهش کرده و طول مسیر راهرو را طی خواهد کرد). عملیات فوق مشابه آنچیزی است که در فیبر نوری انجام می گیرد.
نور، در کابل فیبر نوری از طریق هسته (نظیر راهروی مثال ارایه شده ) و توسط جهش های پیوسته با توجه به سطح آبکاری شده (
Cladding) ( مشابه دیوارهای شیشه ای مثال ارایه شده ) حرکت می کند.( مجموع انعکاس داخلی ) . با توجه به اینکه سطح آبکاری شده ، قادر به جذب نور موجود در هسته نمی باشد ، نور قادر به حرکت در مسافت های طولانی می باشد. برخی از سیگنا ل های نوری بدلیل عدم خلوص شیشه موجود ، ممکن است دچار نوعی تضعیف در طول هسته گردند. میزان تضعیف سیگنال نوری به درجه خلوص شیشه و طول موج نور انتقالی دارد. ( مثلا” موج با طول ۸۵۰ نانومتر بین ۶۰ تا ۷۵ درصد در هر کیلومتر ، موج با طول ۱۳۰۰ نانومتر بین ۵۰ تا ۶۰ درصد در هر کیلومتر ، موج با طول ۱۵۵۰ نانومتر بیش از ۵۰ درصد در هر کیلومتر)سیستم رله فیبر نوریبمنظور آگاهی از نحوه استفاده فیبر نوری در سیستم های مخابراتی ، مثالی را دنبال خواهیم کرد که مربوط به یک فیلم سینمایی و یا مستند در رابطه با جنگ جهانی دوم است . در فیلم فوق دو ناوگان دریایی که بر روی سطح دریا در حال حرکت می باشند ، نیاز به برقراری ارتباط با یکدیگر در یک وضعیت کاملا” بحرانی و توفانی را دارند. یکی از ناوها قصد ارسال پیام برای ناو دیگر را دارد.کاپیتان ناو فوق پیامی برای یک ملوان که بر روی عرشه کشتی مستقر است ، ارسال می دارد. ملوان فوق پیام دریافتی را به مجموعه ای از کدهای مورس ( نقطه و فاصله ) ترجمه می نماید. در ادامه ملوان مورد نظر با استفاده از یک نورافکن اقدام به ارسال پیام برای ناو دیگر می نماید. یک ملوان بر روی عرشه کشتی دوم ، کدهای مورس ارسالی را مشاهده می نماید. در ادامه ملوان فوق کدهای فوق را به یک زبان خاص ( مثلا” انگلیسی ) تبدیل و آنها را برای کاپیتان ناو ارسال می دارد. فرض کنید فاصله دو ناو فوق از یکدیگر بسار زیاد ( هزاران مایل ) بوده و بمنظور برقرای ارتباط بین آنها از یک سیتستم مخابراتی مبتنی بر فیبر نوری استفاده گردد.
سیتستم رله فیبر نوری از عناصر زیر تشکیل شده است :
*فرستنده . مسیول تولید و رمزنگاری سیگنال های نوری است .
*فیبر نوری مدیریت سیکنال های نوری در یک مسافت را برعهده می گیرد.
*بازیاب نوری . بمنظور تقویت سیگنا ل های نوری در مسافت های طولانی استفاده می گردد.
*دریافت کننده نوری . سیگنا ل های نوری را دریافت و رمزگشایی می نماید.
در ادامه به بررسی هر یک از عناصر فوق خواهیم پرداخت .
فرستندهوظیفه فرستنده، مشابه نقش ملوان بر روی عرشه کشتی ناو فرستنده پیام است . فرستنده سیگنال های نوری را دریافت و دستگاه نوری را بمنظور روشن و خاموش شدن در یک دنباله مناسب ( حرکت منسجم ) هدایت می نماید. فرستنده ، از لحاظ فیزیکی در مجاورت فیبر نوری قرار داشته و ممکن است دارای یک لنز بمنظور تمرکز نور در فیبر باشد. لیزرها دارای توان بمراتب بیشتری نسبت به LED می باشند. قیمت آنها نیز در مقایسه با LED بمراتب بیشتر است . متداولترین طول موج سیگنا ل های نوری ، ۸۵۰ نانومتر ، ۱۳۰۰ نانومتر و ۱۵۵۰ نانومتر است .بازیاب ( تقویت کننده ) نوریهمانگونه که قبلا” اشاره گردید ، برخی از سیگنال ها در مواردیکه مسافت ارسال اطلاعات طولانی بوده ( بیش از یک کیلومتر ) و یا از مواد خالص برای تهیه فیبر نوری ( شیشه ) استفاده نشده باشد ، تضعیف و از بین خواهند رفت . در چنین مواردی و بمنظور تقویت ( بالا بردن ) سیگنا ل های نوری تضعیف شده از یک یا چندین ” تقویت کننده نوری ” استفاده می گردد. تقویت کننده نوری از فیبرهای نوری متععدد بهمراه یک روکش خاص (doping) تشکیل می گردند. بخش دوپینگ با استفاده از یک لیزر پمپ می گردد . زمانیکه سیگنال تضعیف شده به روکش دوپینگی می رسد ، انرژی ماحصل از لیزر باعث می گردد که مولکول های دوپینگ شده، به لیزر تبدیل می گردند. مولکول های دوپینگ شده در ادامه باعث انعکاس یک سیگنال نوری جدید و قویتر با همان خصایص سیگنال ورودی تضعیف شده ، خواهند بود.( تقویت کننده لیزری)دریافت کننده نوریوظیفه دریافت کننده ، مشابه نقش ملوان بر روی عرشه کشتی ناو دریافت کننده پیام است. دستگاه فوق سیگنال های دیجیتالی نوری را اخذ و پس از رمزگشایی ، سیگنا ل های الکتریکی را برای سایر استفاده کنندگان ( کامپیوتر ، تلفن و … ) ارسال می نماید. دریافت کننده بمنظور تشخیص نور از یک “فتوسل” و یا “فتودیود” استفاده می کند.مزایای فیبر نوریفیبر نوری در مقایسه با سیم های های مسی دارای مزایای زیر است :
*ارزانتر. هزینه چندین کیلومتر کابل نوری نسبت به سیم های مسی کمتر است .
*نازک تر. قطر فیبرهای نوری بمراتب کمتر از سیم های مسی است .
*ظرفیت بالا . پهنای باند فیبر نوری بمنظور ارسال اطلاعات بمراتب بیشتر از سیم مسی است .
*تضعیف ناچیز. تضعیف سیگنال در فیبر نوری بمراتب کمتر از سیم مسی است .
*سیگنال های نوری . برخلاف سیگنال های الکتریکی در یک سیم مسی ، سیگنا ل ها ی نوری در یک فیبر تاثیری بر فیبر دیگر نخواهند داشت .
*مصرف برق پایین . با توجه به سیگنال ها در فیبر نوری کمتر ضعیف می گردند ، بنابراین می توان از فرستنده هایی با میزان برق مصرفی پایین نسبت به فرستنده های الکتریکی که از ولتاژ بالایی استفاده می نمایند ، استفاده کرد.
*سیگنال های دیجیتال . فیبر نور ی مناسب بمنظور انتقال اطلاعات دیجیتالی است .
*غیر اشتعال زا . با توجه به عدم وجود الکتریسیته ، امکان بروز آتش سوزی وجود نخواهد داشت .
*سبک وزن . وزن یک کابل فیبر نوری بمراتب کمتر از کابل مسی (قابل مقایسه) است.
*انعطاف پذیر . با توجه به انعظاف پذیری فیبر نوری و قابلیت ارسال و دریافت نور از آنان، در موارد متفاوت نظیر دوربین های دیجیتال با موارد کاربردی خاص مانند : عکس برداری پزشکی ، لوله کشی و …استفاده می گردد.
با توجه به مزایای فراوان فیبر نوری ، امروزه از این نوع کابل ها در موارد متفاوتی استفاده می شود. اکثر شبکه های کامپیوتری و یا مخابرات ازراه دور در مقیاس وسیعی از فیبر نوری استفاده می نمایند.
منبع : پایگاه اینترنتی راسخون

تهیه و تنظیم برای تبیان : جمشید غضنفری

يکشنبه 9/12/1388 - 11:25 - 0 تشکر 186790

تیتر مطلب : نگاهی به gprs در ایران کلمات کلیدی : فناوری و اطلاعت روش تولید : تجمیعی ابتدا در ایرانسل و حالا هم در همراه اول؛ خیلی دیر تر از همه جا تلفن های همراه ما هم در ایران دارای جی پی آر اس(GPRS) می شوند. فعلا به کارایی و کیفیت خدمات آن نمی پردازیم، اما در این گزارش بیشتر سعی شده که به سرویس جی پی آر اس همراه اول پرداخته شود.
GPRS چیست؟
GPRS مخفف کلمات General Packet Radio Service یا "خدمات رادیویی بسته های اطلاعاتی" است که با به کارگیری این تکنولوژی در شبکه تلفن همراه، امکان خدماتی نظیر مرور در اینترنت، ایمیل، ارتباطات تصویری، پیام های چند رسانه ای و خدمات مبتنی بر مبدا فراهم می شود. این سرویس به شبکه ها این امکان را می دهد که خدمات اینترنتی پرظرفیت را به صورت دائمی و بدون وققه، به مشترکان خود ارائه دهند. برای استفاده از این فناوری، مشترکان باید PDA یا موبایلی داشته باشند که GPRS را پشتیبانی کند تا به شرکتی که سرویس GPRS را ارائه می دهد، دسترسی پیدا کنند. GPRS بنا بر نظر کارشناسان به صورت کلی سه مزیت برای مشترک خود به ارمغان می آورد: اول اینکه امکان می دهد تا همواره ارتباط مشترک با اینترنت حفظ شود و لازم نیست برای برقراری هر ارتباط، هر بار به شرکت ارائه دهنده سرویس اینترنت متصل شد. دوم اینکه به صورت ذاتی دارای سرعت به مراتب بالاتری نسبت به خطوط ارتباطی داده معمولی در موبایل است. خطوط معمولی موبایل، حداکثر سرعتی معادل ۶/۹ کیلوبیت در ثانیه دارند و در صورت استفاده از سرویسHigh-Speed Circuit Switched Data یا همان HSCSD حداکثر می توانند از سرعت ۴۴/۱کیلوبیت در ثانیه بهره ببرند؛ در صورتی که GPRS می تواند تا سرعت ۵۶ کیلو بیت در ثانیه مشترک را به اینترنت متصل کند. سومین و اصلی ترین مزیت GSRP این است که کاربر مبلغ ارتباط خود را بر اساس مقدار اطلاعات ورودی و خروجی به شرکت ارائه دهنده سرویس می پردازد و نه بر اساس مدت زمانی که به اینترنت متصل است.
این به آن معنا است که ممکن است کاربر تمام روز به اینترنت متصل باشد اما فقط هنگام ارسال یک پیغام، مبلغی را پرداخت کند. یک مساله مهم که در
GPRS مطرح است، به کار بردن اشتباه این واژه به جای واژه GSM است. در سیستم GPRS یک لایه Packet-Switched به شبکه GSM موجود موبایل اضافه می شود. در واقع GPRS یا نسل ۵/۲ تلفن های همراه، یک سرویس رادیویی بی سیم، برای ارسال دیتا است که به نوعی یک مرحله میانی بین GSM (نسل دوم) و UMTS (نسل سوم) شبکه های مخابرات سیار محسوب می شود. این سرویس امکان ارسال دیتا را با سرعت ۲/۱۷۱ کیلوبیت بر ثانیه، امکان پذیر می کند. بدین ترتیب سیستم GPRS، پهنای باند وسیع تر و امکانات رادیویی بیشتری را در اختیار مشترکان قرار می دهد تا ارسال دیتا با سرعت بیشتری انجام شود، که این مقدار ۳ برابر حداکثر سرعتی است که کاربران می توانند از شبکه های تلفن ثابت، اطلاعات دریافت کنند و تقریبا بیش از ۱۰ برابر سرعت ارسال دیتا در شبکه فعلی GSM است.
استاندارد اصلی
GSM سال ۱۹۹۱ به وجود آمد که به نسل دوم یا ۲G شهرت یافت. بعدا استانداردسازی GPRS ابتدا سال ۱۹۹۴ توسط ETST/SMG انجام شد و سپس سال ۱۹۹۷ مجموعه مشخصات آن توسط SMG#۲۵ مورد تایید قرار گرفت و سرانجام سال ۱۹۹۹ تکمیل شدد. خدمات GPRS از این تاریخ به بعد رو به گسترش بوده است. شبکه هایی که هسته GPRS دارند، به وسیله سیستم های IS۱۳۶-TDMA-۳G توسعه یافته اند و پیش بینی می شود که برای سیستم های نسل سوم (۳G) به صورت شبکه مرکزی درآیند. برای این که شبکه های موجود با سرویس GPRS سازگاری داشته باشند، کانال های رادیویی به شکل جدیدی تعریف شده و عمل تخصیص این کانال ها از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است؛ به این معنی که از یک تا هشت تایم اسلات را می توان به یک کاربر و یا چندین کاربر فعال را به صورت اشتراکی به یک تایم اسلات اختصاص داد. در کنار انعطاف پذیری اختصاص کانال ها، عمل تخصیص Downlink و Uplink نیز به صورت جداگانه انجام می شود.
منابع رادیویی به طور دینامیکی بین سرویس های مکالمه و دیتا می تواند به اشتراک گذاشته شود و به عنوان تابعی از بار ترافیکی، علایق و ترجیحات اپراتور عمل کند. در سرویس
GPRS برای این که بتوان به ازای هر کاربر میزان bit rate را به جای ۹ کیلوبیت در ثانیه تا بیش از ۱۵۰ کیلوبیت در ثانیه ارائه کرد، روش های کدینگ گوناگونی ارائه شده و همچنین ذخیره سازی GPRS به صورت سریع(GPRS fast reservation) به شکلی طراحی شده که بتوان انتقال بسته ها را در فاصله زمانی ۵/۰ تا ۱ ثانیه شروع کرد. عملیات امنیتی در مورد GPRS معادل امنیت سازی در شبکه GSM است، به شکلی که عملیات تصدیق اطلاعات مشترکان و الگوریتم های رمز نگاری یا Ciphering Algorithms برای انتقال بسته های داده به شکل بهینه مشابه با GSM انجام می شود.
با توجه به سرعت و کارایی بالای
GPRS در تحویل اطلاعات در مقصد، باید اذعان کرد که این سرویس نسبتا ارزان تر از Circuit Switched data یا همان SMS(یا CSD) تمام می شود. سرویس GRPS در تئوری باید بتواند سرعت انتقال اطلاعات را بالای ۱۱۵ کیلوبیت در ثانیه برساند، در حالی که در عمل این سرعت به ۴۰ کیلوبیت در ثانیه می رسد. حال آنکه سرعت ارتباط در دستگاه های متفاوت GPRS به مراتب با یکدیگر فرق می کنند. این سرویس در کل دارای چهار نوع کد CS۳، CS۲، CS۱ و CS۴ است، ولی هر کدام از این کدها قابلیت انتقال اطلاعات با حداکثر سرعت ۴/۲۱ کیلوبیت در ثانیه را دارند و در هر یک از آن ها نیز بخشی برای تصحیح خطا در انتقال اطلاعات در نظر گرفته شده است. CS۱ بیشترین سهم برای تصحیح اطلاعات را دارد و فقط در حدود ۹ کیلوبیت در ثانیه از ۴/۲۱ کیلوبیت در ثانیه برای انتقال اطلاعات باقی می ماند. CS۲ و CS۳ سرعت بیشتری دارند، سرعت انتقال اطلاعات در آنها به حدود ۴/۱۲ و ۶/۱۵ کیلوبیت در ثانیه می رسد، در CS۴ سرعت انتقال به حداکثر مقدار خود می رسد و هیچ نوع تصحیح اطلاعاتی در آن انجام نمی گیرد.
دستگاه های موجود
GPRS، تنها CS۲ و CS۱ را با سرعتی پایین تر ارائه می دهند و در مواقع لازم این دو به جای یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند. شبکه های GSM و GPRS هر دو امکان دادن ۸ انشعاب داده ای در هر لحظه از زمان را دارند که به هر یک از آن ها یک TimeSlot گفته می شود. سرعت انتقال اطلاعات را می توان با کنار هم قرار دادن TimeSlot
ها بیشتر و بیشتر کرد. در عمل سرعت انتقال به علت محدودیت ایجاد شده توسط شرکت ارائه دهنده خدمات و همین طور محدودیت موجود در دستگاه ها کاهش می یابد.
● اما در ایران ...
کاش مجالی بود تا در خصوص هفت خوان رستم سرویس طلسم شده جی پی آر اس همراه اول مفصل صحبت کرد. ایران مثل همیشه و مثل تمام خدماتی که پس از مدتی در خواب خرگوشی ماندن به شهروندان ارائه می کند، در خصوص جی پی آراس هم به همین شیوه همیشگی عمل کرد. با این حال هنگامی که شرکت مخابرات از خواب خرگوشی بیدار شد، باز هم شکرگزار بودیم و خوشحال. نخستین اظهار نظر درباره ارائه این سرویس فروردین ماه سال
۸۶ و با آغاز به کار این سرویس در اپراتور دوم صورت گرفت. در آن زمان وحید صدوقی مدیرعامل همراه اول درباره این که اپراتور اول چه زمانی سرویس GPRS، دسترسی به اینترنت و MMS را برای مشترکان خود فراهم می آورد، گفت: «همان طور که قبلا قول داده ایم تا شهریورماه این سرویس برای تعداد محدودی از مشترکان تهرانی (حداقل دو میلیون مشترک) فعال خواهد شد، امیدواریم پیمانکاران ما در این زمینه تمام تلاش خود را انجام دهند تا در زمان مقرر به وعده های خود عمل کنیم». اما درست در همان روزهای وعده داده شده، تازه برندگان مناقصه این سرویس اعلام شدند. علت وقفه در انجام مناقصه بعدها ناقص بودن مدارک شرکت های حاضر در روند مناقصه اعلام شد. در هر حال، با تکرار این روند یعنی وعده پشت وعده و تحقق نیافتن های پی در پی، شرکت مخابرات ایران در آخرین وعده داده شده اعلام کرده بود که تا اواخر اسفند ماه ۱۳۸۶ سرویسGPRS را به مشترکان خود ارائه دهد. اما خوشحالی مشترکان پس از گذشت اسفند ۸۶، فروردین، اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد، شهریور، مهر، آبان و آذر ۸۷ به خاطره ای ناخوشایند تبدیل شد. در این پروسه طولانی، تاخیرها، عدم ارائه خدمات، وعده های نامحقق و... هر کسی گناه خود را به گردن دیگری افکند. پیمانکار، شرکت مخابرات را مقصر می دانست. شرکت مخابرات هیچ قصوری را گردن نمی گرفت. در هر حال جی پی آر اس طلسم شده همراه اول پس از این فراز و نشیب ها، با گذشت ۲
سال فاصله زمانی از اپراتور دوم پا به عرصه وجود گذاشت.
● نا امیدی زود هنگام
همراه اول خیلی سریع تر از آنچه که پیش بینی می شد، مشترکان خود را ناکام کرد. مسلما تصور می شد با فراگیری وسیع تر این سرویس میان مشترکان
۲۰ میلیونی، همراه اول مشکلات و نا رسایی های خود را نشان دهد، اما پیش از اینکه کار به فراگیری و وسعت و ۲۰ میلیون مشترک و این ها برسد، همراه اول سرویس مشکل دار و ناکارآمدی را به اولین مشترکانش عرضه کرد. گفته ها و شنیده های مشترکان همراه اول حاکی از آن است که پس از راه اندازی سرویس GPSR مشکلات زیادی بر سر راه آن ها وجود داشته است. مراحل طولانی ثبت نام، شلوغی و ازدحام سایت همراه اولی ها را به دردسر انداخته، این در حالی است که اپراتور دوم به محض راه اندازی سیستم در حدود دو سال پیش بدون ثبت نام و وقفه مشترکان را از بند بروکراسی پیچیده اداری رها و در تمام نقاط ایران امکان دسترسی به GPRS را مهیا کرد. مهمترین مشکل دیگری که هم اکنون سیستم GPRS همراه اول را عملا ناکارآمد می کند، قطع و وصل شدن ارتباط با اینترنت است. یعنی کاربر در طول مدت انجام کار بارها با قطع شدن بی دلیل اینترنت مواجه است. مساله دیگری که مطرح می شود، عدم اتصال این GPRS به سایت های بزرگ از جمله گوگل و یاهو جز در موارد معدود و نادر است. فیلترینگ زیاد نیز که عدم دسترسی مناسب کاربر را فراهم می کند از دیگر اشکالات موجود است. نکته قابل توجه اینجاست که این مشکلات زمانی رخ داده است که هنوز ۲۰ میلیون مشترک همراه اول از GPRS استفاده نکرده اند و قطعا در آن صورت مشکلات بیشتری دامن گیر مشترکان می شود. پس از تاخیر فراوان در راه اندازی این سرویس، و پس از آن مسیر طولانی و پر سر و صدای هفت خان رستم شرکت مخابرات در ارائه این سرویس به مشترکان، اگر انتظار می رفت که سرویس مناسب و باکیفیتی در اختیار مشترکان قرار گیرد، انتظار زیادی نبود که دست کم سرویس مناسبی در اخیار کاربران قرار گیرد. اما ناکارآمدی این سرویس نه تنها نا امیدی ۲۰ میلیون مشترک تنها را در پی داشته، بلکه بر مشترکان اپراتور دوم هم تاثیر گذاشته است. به این صورت که پس از مشخص شدن عدم توانایی همراه اول در ارائه یک سرویس نه پرکیفیت، بلکه مناسب و معمولی، اپراتور دوم به عنوان تک پرچم دار GPRS فرصت را مغتنم شمرد و تعرفه آن را افزایش داد! اینکه ما در ارائه خدمات الکترونیک در هر حوزه ای به مشترکان تاخیر داریم و این تاخیر را مانند یک معادله چند مجهولی عجیب به ذهن سپرده ایم، موضوع تازه ای نیست، اما پس از آن همه تاخیر و وعده و وعید، دیگر تحمل ناکارآمدی خدمات ارائه شده بسیار دشوار است.

منبع : www.myisfahan.com

تهیه و تنظیم برای تبیان : جمشید غضنفری

يکشنبه 9/12/1388 - 11:27 - 0 تشکر 186791

تیتر مطلب : دیجیتال پد چیست ؟کلمات کلیدی: رایانه ،فناوری و اطلاعات روش تولید : تجمیعی با پیشرفت روز به روز بشر و بیشتر شدن مشغله و گرفتاری ها ی او ، خود همین بشر برای انجام سریع تر کارهایش نسبت به گذشته ، دست به نوآوری ها و ابداعاتی می زند تا ضمن تسلط بر زمان ، هزینه ها و بر هم ریختگی های دور و برش را سر و سامان دهد. یکی از این ابداعات ، اختراع Digital Pad هاست. Digital Padها یا همان صفحات دیجیتالی ،امروزه کاربرهای بسیاری را پیدا کرده است.امروزه استفاده ازdigital pad ها در جلسات(برای نوشتن نکات و حتی صورت جلسه) ، برای دانش آموزان و دانشجویان، فروشنده ها، بیمارستانها ، کارکنان شرکت های بیمه ، خبر نگاران و نویسنده ها و.... خیلی خیلی رواج پیدا کرده و همه آنها برای برداشتن نکات ، طرح ها و ضبط ایده هایی که ممکن است یکباره هر لحظه و هر جا به ذهنشان خطور کند و .... از آن استفاده می کنند.
معمولا بهترین ایده ها و تفکرات زمانی به ذهنمان خطور می کند که یا در حال صحبت کرن با تلفن و یا در وسط یک جلسه و ... هستیم، آنگاه ناچاریم برای اینکه یادمان نرود سریعا یک تکه کاغذ پیدا کنیم و یادداشت کنیم. با ابداع
digital pad ها دیگر نگرانی از بابت از دست رفتن یا گم شدن اطلاعات که شاید یک جاهایی به جان طرف هم وابسطه بود ، عملا وجود نداشت . کسی که یکی از digital pad ها را دارد ، بلافاصله و همزمان با نوشتن مطالب و نکاتش ، تمام دست نوشته هایش به صورت دیجیتالی ضبط شده و تنها با اتصال آن به کامپیوتر می تواند به هر صورتی که تمایل دارد ، خروجی نهایی را در کامپیوترش ذخیره کند.
در میان تولید کنندگان مختلف این سری
digital pad ها ، شرکت جنیوس جزو پیشگامان و بهترین ها محسوب می شود که با ایجاد تنوع مدل و قیمت بسیار مناسب توانسته سهم خیلی زیادی از بازار جهانی مربوط به digital pad ها را به خود اختصاص دهد. digital pad های این شرکت که به G-NOTE معروف هستند دارای اندازه های مختلف و قابلیت جالبی هستند.
G-NOTE ها مانند سایر digital pad ها دارای قابلیت های تقریبا یکسانی است ولی از برخی جهات دارای امکانات و ویژگی های مختص به خودش است که به شما معرفی خواهیم کرد؛
شیوه ی بکار گیری
G-NOTE بسیار ساده است و براحتی می توانید با آن کار کنید. روش اتصال ان نیز از طریق USB است.شما می توانید هر لحظه و هر زمان که خواستید آنرا روشن کرده و تند و با عجله متون خود را بنویسید و تنها با فشار یک دکمه که در کنار LCDآن است تعداد صفحات زیادی را ذخیره کنید همچنین می توانید از صفحه ی دیجیتالیتان به عنوان Tablet استفاده کرده و با قلم دیجیتالی ، کاری شبیه به حرکات موس را هم انجام دهید. داشتن یک حافظه ۳۲ مگابایتی در این لوح به شما این امکان را تا در حدود ۱۰۰ صفحه از نوشته هایتان را در آن مدیریت و ذخیره کنید. وقتی که به اداره یا دفترتان بر میگردید فقط کافیست تا G-NOTE را به کامپیوتر وصل کنید و اطلاتتان را تخلیه کنید.برنامه ی G-NOTE Editor که به همراه این وسیله عرضه شده ، قابلیت دیدن، سازماندهی،تغییر و پانویسی را هم صورت دهید. ضمنا شما می توانید صفحات ضبط شده تان را در برنامه هایی نظیر WORD و OutlookوPowerPointوEXEL کپی کنید یا پیوست بزنید یا آنها را از طریق E-mail با دیگران به اشترک بگذارید.
متعجب خواهید شد ، اگر بدانید که
G-NOTE ۷۱۰۰ با چه سرعتی می تواند کارهایتان را آسان ودر وقتتان صرفه جویی کند. G-NOTE ۷۱۰۰ میتواند منبع ذخیره ی اطلاعاتتان هم باشد و بمانند CoolDisk عمل کند به دلیل آنکه ضمن داشتن حافظه ی ۳۲ مگابایتی اکان اضافه کردن حافظه های SDهم وجود دارد. امکان استفاده از نوشت افزار های معمولی (کاغذ و خودکار ساده) خیال شما را در عدم استفاده از موارد مصرفی مخصوص ، راحت می کند.
در زیر به اختصار، برخی ویژگی های
G-NOT ۷۱۰۰
را عنوان می کنیم:
۱)
ابزاری حرفه ای برای جلسات،نکته برداری ها و یا نمایشش منظورمان.
۲) استفاده به عنوان TABLET
و ویرایش تصاویر.
۳) قابلیت چرخش در چهار جهت.
۴)
استفاده از هر ذو دست به آسانی.
۵) دارا بودن حافظه داخلی ، جایگاه اضافه شدن حافظه و کاربرد بعنوان COOLDISK

۶) قابلیت دخیره ۱۰۰ صقحه در حافظه ۳۲ مگابایتی.
۷) ذخیره سازی فایل ها با فرمت های exel,PowerPoint,outlook,word,PNG,PDF
, و ....
۸) سایز A۴
۹) پشتیبانی از نرم افزار های OCR و اسکریپت ها.
۱۰) سرعت انتقال داده ها تا ۲۰۰۰ RPS
۱۱) ریزولوشن ۲۰۰۰ LPI
۱۲) قابلیت ۱۲میلی متر کاغذ گذاری معادل ۱۲۰ صفحه.
۱۳)
استفاده از لوازم التحریر معمولی
و ....
از سایر وسایل همراه نیز می توان به:
۱)
دو عدد خودکار دیجیتالی قرمز و آبی
۲)
کیف چرمی
۳)
کاغذ
۴)
باطری
۵)
کابل ارتباطی
اشاره کرد.
منبع : www.myisfahan.comتهیه و تنطیم برای تبیان : جمشید غضنفری

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.