• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ارتباطات و فن آوری اطلاعات (بازدید: 5703)
جمعه 23/12/1387 - 7:14 -0 تشکر 98155
چگونه کارت گرافیکی خود را اورکلاک کنیم؟

چگونه کارت گرافیکی خود را اورکلاک کنیم؟ (قسمت اول)

اورکلاکینگ دانش محبوب عاشقان سخت افزار و رایانه است. با امکانات جدیدی که تولید کنندگان در اختیار کاربران قرار می دهند، روز به روز به تعداد علاقه مندان به این دانش اضافه می گردد. این روزها دیگر اورکلاک کردن یک CPU کاری آسان و سهل الوصول شده است. اما CPU تنها قطعه قابل اورکلاک کردن یک رایانه نیست. یکی دیگر از قطعات سخت افزاری که به شدت مورد علاقه اورکلاکرها است، تراشه گرافیکی یا همان GPU است. از آنجایی که کارت های گرافیکی مدرن از حافظه های مستقل بسیار قدرتمندی استفاده می کنند، امکان تقویت این حافظه ها هم بصورت جداگانه وجود دارد که برای اورکلاکرها بسیار وسوسه کننده و جذاب است.
اورکلاک کردن کارت های گرافیکی به اندازه CPU ها مرسوم و معمول نیست و روش های پیچیده تری دارد. علت اصلی این مسئله این است که بایاس کارت های گرافیکی به راحتی مادربردها قابل دسترسی نیست. در این مقاله به بررسی چند روش متداول برای تقویت کارت ها و تراشه های گرافیکی می پردازیم.

اورکلاک نرم افزاری با سخت افزاری؟
کارت های گرافیکی را به دو روش نرم افزاری و سخت افزاری می توان قویت نمود. در شیوه نرم افزاری، از برنامه هایی که تحت ویندوز عمل می کنند بهره برده می شود و در شیوه سخت افزاری معمولا به دستکاری برنامه های داخل بایاس می پردازند و سعی می کنند بایاس را به شیوه های خاصی پروگرم کنند. در شیوه نرم افزاری به طبع امانات و انعطاف بیشتری در اختیار کاربر قرار دارد. نرم افزارهای متعدد و متداول زیادی برای دست بردن در تنظیمات تراشه های ATI و انویدیا وجود دارد. اورکلاک نرم افزاری در نگاه اول بسیار ساده می نمایاند. چیزی در حد بالا و پایین بردن چند دکمه و زدن چند تیک جلوی گزینه ها و یک کلیک روی دکمه OK. اما خوب این تغییرات و دست کاری ها ان چنان هم خالی از اشکال و خطر نیست زیرا که ممکن است کوچک ترین تغییری باعث بروز مشکل در کار قطعات دیگر رایانه شده و منجر به متوقف شدن سیستم گردد. از سویی خطر سازگار نبودن نرم افزارهای اورکلاک کننده با بعضی نسخه از درایورها نیز خود مشکل دیگری است.
اورکلاک سخت افزاری روندی مشکل و پیچیده دارد.برای اورکلاک سخت افزاری CPU ما معمولا با زدن دکمه F2 یا Del ، به راحتی وارد بایاس مادربرد می شویم و به دست تغییرات لازم می زنیم. اما دسترسی به بایاس کارت گرافیکی به این شیوه غیر ممکن است. برای این کار معمولا به کمک نرم افزارهایی خاص بایاس کارت را می خوانند، سپس تغییرات لازم در آن را بوجود آورده و نسخه جدید را مجدد به کمک نرم افزاری هایی دیگر روی بایاس می نویسند.
این روزها بعضی از تولید کنندگان کارت گرافیکی، خود زحمت اورکلاک کردن سخت افزاری بعضی مدل از کارت های خود را می کشند و نسخه های تقویت شده ای از آنها را روانه بازار می کنند تا در رقابت با تولید کنندگان دیگر محصولات و کارایی بیشتری را در اختیار مشتریان خود قرار دهند. بطور مثال شرکت Leadtek معمولا نسخه های اورکلاک شده کارت های گرافیکی خود را با اضافه کردن کلمه Extreme در انتهای مدل آنها علامت گذاری می کند. بطور مثال تراشه گرافیکی کارت Leadtek PX9600 GT که مدل استاندارد این شرکت است با فرکانس 650MHz کار می کند. در مدل Leadtek PX9600 GT Extreme که نسخه اورکلاک شده توسط خود شرکت است، فرکانس تا میزان 720MHz بالا برده شده است.

چگونه کارت گرافیکی خود را اورکلاک کنیم؟
اجازه بدهید کمی خود را به موضوع نزدیک تر کنیم و ببینیم اورکلاک کردن یک کارت گرافیکی در عمل چگونه است. برای شروع کار سراغ تراشه 9600GT شرکت انویدیا می رویم. این تراشه از معماری G94 انویدیا بهره می برد که مشابه معماری G80 این شرکت است. معماری G80 و قابلیت های فراوان آن برای اورکلاک شدن برای بسیاری از اورکلاکرها شناخته شده است. این معماری امتحان خود را نزد اورکلاکر ها به خوبی پس داده است. نرم افزار متداول، مناسب و پرکاربرد برای اورکلاک کردن تراشه های گرافیکی انویدیا، نرم افزار بسیار مشهور RivaTuner است. نام این نرم افزار از Riva، اولین تراشه گرافیکی تولید شده توسط انویدیا در سال های دور گرفته شده و با تمامی کارت های گرافیکی انویدیا سازگار است. بعد از دانلود و نصب این نرم افزار پنجره ای مشابه عکس شماره یک باز می شود. با انتخاب آیکونی که شبیه یک کارت گرافیکی است از منوی Driver Setting می توانید خود را برای اورکلاک کردن کارت گرافیکی آماده کنید. لیست باز شده بعد از این انتخاب بسیار ساده و قابل فهم است. سه دکمه برای تعیین سرعت ساعت تراشه، سرعت ساعت سایه زن ها و سرعت ساعت حافظه ها. برای کسانی که ممکن است با معماری جدید کارت های گرافیکی انویدیا که از نسل هشتم مورد استفاده قرار نا آشنا باشند باید گفت که تراشه های نسل هشتم به بعد این شرکت از دو سرعت ساعت مختلف استفاده شده است. یکی سرعت ساعت تراشه و دیگری سرعت ساعت سایه زن ها. سرعت ساعت سایه زن ها بصورت طبیعی 2.5 برابر سرعت ساعت تراشه مرکزی است. در نرم افزار RivaTuner امکان تغییر این سرعت ساعت ها با در نظر داشتن نسبت 2.5 برابری بین آنها وجود دارد. 
 


 

سعی و خطا
از آنجایی که بطور کلی منبعی برای سنجش و مشخص کردن نهایت فرکانس قابل دستیابی در هر تراشه گرافیکی وجود ندارد باید اندک اندک جلو رفت و با سعی و خطا به نهایت فرکانس تراشه در عین پایداری و کارکرد روان رسید. بالا بردن ناگهانی فرکانس باعث ناپایداری و متوقف شدن سیستم می شود یا در بهترین حالت باعث نمایش تصاویری نا مشخص و پیکسل های رنگی خواهد شد. بهتر است مقدار فرکانس تراشه مرکزی را در پله های 20 مگاهرتزی بالا ببرید. بعد از رسیدن به فرکانس مطلوب برای تراشه نوبت تقویت فرکانس حافظه است. برای این منظور می توانید از قدم های بلندتر 50 مگاهرتزی استفاده کنید. 
تراشه 9600GT انویدیا یک تراشه با فركانس 650MHz است که اگر خوش شانس باشیم می توانیم آن را تا مرز 767MHz افزایش دهیم. در این شرایط سرعت ساعت سایه زن ها به مرز 1920MHz خواهد رسید. فرکانس حافظه را نیز می توان از 900MHz تا 1116MHz افزایش داد. بنابر این میزان 18% افزایش روی تراشه و 24% روی حافظه نهایت اورکلاک ممکن روی کارت 9600GT است. این میزان از اورکلاک ما را امیدوار می کند که بتوانیم 9600GT را به سرعت 8800GT برسانیم که در حالت عادی پانزده درصد سریعتر است.


ادامه دارد ...

جمعه 23/12/1387 - 15:38 - 0 تشکر 98243

ممنونم از توضیحتون

استفاده کردیم

ثانيه فرصت زيستن ميخواست

                     اما....

                     عقربه ها خود خواهتر بودند

يکشنبه 25/12/1387 - 13:35 - 0 تشکر 98921

درود

ممنونم از مطلبت

چیز کار آمدیه

یه توضیح در مورد اورکلاک هم میدی؟

که چی هست؟

ثانيه فرصت زيستن ميخواست

                     اما....

                     عقربه ها خود خواهتر بودند

جمعه 7/1/1388 - 12:1 - 0 تشکر 101626

منظورت از اور کلاک نشان دهنده میزان مصرفه؟ اگه این جوری باشه سی پی یو و رم من اور کلاک اگه گرافیکمم این جوری بشه خوشحال میشیم اگه زود تر ادامشو بنویسی ممنون میشم

هميشه فکر کن در دنيايي شيشه اي زندگي ميکني اگر بخواهي بسوي کسي سنگ پرتاب کني اول دنياي خوت از بين مي رود

از وبلاگ من ديدن کنيد ضرر نمي کنيد!!!!!!                        http://rdl2.blogspot.com/

RMinIRI

شنبه 8/1/1388 - 19:31 - 0 تشکر 101876

اگه آموزش کار با برنامه ی Riva رو هم بدی دیگه محشر میشه ....

رخت ها را بکنيم:
آب در يک قدمي است...

O.K

دوشنبه 10/1/1388 - 1:44 - 0 تشکر 102261

دوستان اورکلاکر باز عزیز توجه داشته باشند که کارت گرافیکیشون حتما مجهر به هت سینک و فن باشه. وگرنه یکم فرکانس رو ببرین بالا سریعا کارت گرافیکیتون باهاتون وداع میکنه و میسوزه. نکته ی دوم هم اینه که تو بالابردن فرکانس همونطور که تو آموزشش گفته مقطعی ببرید بالا تا هم بهترین بازدهی رو شاهد باشین و هم کارت گرافیکیتون یهو غافلگیر نشه و بازم بسوزه!!!!!!!!

هرگز اين چهار چيز را در زندگيت نشكن

.......................اعتماد ، قول ، رابطه و قلب ؛

.....................................يرا اينها وقتي مي شكنند صدا ندارند ، اما درد بسياري دارند ...

...چارلز ديكنز ...
چهارشنبه 12/1/1388 - 17:27 - 0 تشکر 102832

مصاحبه با بزرگ‌ترین اورکلاکر جهان

دنیای اورکلاکینگ هر روز وسعت بیشتری پیدا می‌کند. این روند در ایران نیز با سرعتی تقریبآ مشابه در حال افزایش است و روزانه بر تعداد اورکلاکرهای ایرانی و وب سایت‌های فارسی افزوده می‌شود. در این میان اورکلاکر‌های نام‌آوری همچون K|ngp|n ، Hipro5 ، Shamino ، SF3D و ... از توجه بیشتری نسبت به بقیه با توجه به داشتن تخصص و رکوردهای شگفت انگیز خود برخوردارند . این دسته از اورکلاکرها در ایران نیز طرفداران زیادی دارند.

vince lucido

اولین فرد از این لیست‌، نفر اول رتبه‌بندی دیتابیس جهانی اورکلاکینگ در دنیا در سایت (HWBOT.ORG )  آقای Vince Lucido ملقب به K | ngp |n است، که با او به گفتگو نشستیم:

سوال : لطفا خودتان را معرفی کنید و برای ما بگویید که در چه زمانی و به چه شکلی وارد دنیای اورکلاکینگ شدید؟ 

پاسخ: متولد و بزرگ شده در شهر دتریویت در ایالت میشیگان آمریکا هستم و در اینجا زندگی سالم خودم را دارم. در واقع تا دورانی که بیشتر در بیرون از منزل مشغول فعالیت‌هایی مثل اسکیت برد سواری، اسکیت روی برف، دوچرخه سواری در کوهستان و دوچرخه سواری با دوچرخه‌های اسپرت بودم ، وارد دنیای کامپیوتر نشدم . شاید نزدیک سال‌های 1999-2000 بود که علاقه من به کامپیوتر‌های شخصی ظاهر شد و در اوایل فقط بازی‌های کامپیوتری آنلاین مورد استفاده من بود و اورکلاکی در کار نبود. البته لازم به ذکر هست که من یک بازیکن بزرگ بازی (UT ( Unreal Tournament بودم . همیشه سعی می‌کردم بیشترین FPS ( فریم در ثانیه ) را در بازی‌های مختلف با کامپیوتر خودم بگیرم و به صورت تصادفی با سایت‌های اختصاصی اورکلاکینگ و تند سازی سیستم مانند سایت‌های Xtreme Systems و Futuremark برخورد کردم و به زودی متوجه شدم که اورکلاک کردن سیستم نیز همانند بازی کردن بازی‌های کامپیوتری لذت بخش است. چیزی طول نکشید که اتاق من با توجه به وجود هواکش‌های هوایی، لوله‌کشی آب و فن‌های بسیار زیاد شبیه به اتاق کنترل ماموریت هوایی شد! و خنک‌سازی با خنک کننده‌های هوایی شروع شد و سپس به واتر کولینگ‌، دستگاه‌های Phase Change از نوع Single Stage و Cascade، یخ خشک و سرانجام نیروژن مایع ( LN2 ) رسید! به این شکل شد که بازی‌های آنلاین به صورت کاملا کنار گذاشته شدند و تمام وقتم را صرف اورکلاکینگ کردم .

سوال : مشخصات سیستمی که به صورت 24 ساعته در 7 روز هفته استفاده می‌کنید ؟

پاسخ: مادربرد : ASUS P5K-3 Deluxe ، پردازنده : Intel X6800XE و کارت گرافیک : EVGA 8800GTS و

 سیستم Workstation فروشگاه از مادربرد ASUS P5E64 WS-Evo ، 4 گیگابایت رم CORSAIR 1800 مگاهرتز CL7 و کارت گرافیک EVGA GTX295 استفاده می‌کند و به زودی قصد دارم از کارت‌های NVIDIA Quadro FX استفاده کنم .

سوال : چه کسانی در اورکلاکینگ بر روی شما تاثیر گذاشتند و چرا ؟

پاسخ : بیشترین تاثیر گذاران در زمینه اورکلاکینگ برای من Shamino ، Hipro5 ، OPPainter و تمام افراد تیم ژاپن هستند . بسیاری از این افراد در اورکلاکینگ پیشگام هستند و من از این افراد چیزهای زیادی یاد گرفتم و برایشان همیشه بیشترین احترام قائل هستم .

سوال : نظرتان در مورد فلسفه و چشم انداز رشد اورکلاکینگ تا به امروز چی هست ؟

پاسخ : فوق العاده است! در حال حاضر شرکت‌های بزرگ سخت افزاری دنیا درگیر مسائل مربوط به اورکلاکینگ هستند و افراد زیادی در سرتاسر جهان با نیروژن مایع کار می‌کنند، دور هم جمع می‌شوند و مسابقاتی را برگزار می‌کنند که این خود نشان دهنده پیشرفت اورکلاکینگ است. با این وجود درگیر شدن‌های خوب و بد برای شرکت‌های مختلف وجود دارد ! بعضی از شرکت‌ها می‌خواهند یک راه برای بازاریابی محصولاتشان پیدا کنند. بازاریابی بد باعث می‌شود توجه و احترامی که شرکت‌ها از عرضه محصولات‌شان انتظار دارند به عمل نیاید. اورکلاکینگ در بالاترین سطح به معنای گذراندن بیشترین زمان ممکن با یک سیستم و یادگیری تمام وجوه آن محصول در حال تلاش کردن برای دست یابی به بالاترین بازدهی است و مهم نیست که چه قدر این کار طول می‌کشد. اورکلاکینگ در بالاترین سطح به معنای این نیست که چه کسی می‌تواند یک رکورد بی ارزش را برای مثال در مدت یک ساعت در یک نرم افزار مشخص بدست بیاورد و سپس یک ساعت بعد با نرم افزار بعدی رکورد گیری کند. چه خصوصیتی این کار دارد ؟! بازاریابی خوب برای هر آنچه که کمپانی در مسابقه اسپانسر آن است ؟! احمقانه است !

سوال : نرم افزار بنچ مارک مورد علاقه شما چیست ؟

پاسخ : اکثر بنچ مارک های 3D چه با یک کارت و چه با چند کارت را دوست دارم. در حال حاضر هم بنچ مارک مورد علاقه ام 3DMark 01 و تمامی تست‌های Vantage است. سیستم‌هایی که برای Vantage استفاده می شوند باید همیشه در حال بهبود باشند چراکه این تست کار سخت و تلاش بیشتری می‌خواهد برای موفقیت در آن‌؛ چراکه یک تست با 3DMark Vantage با چندین GPU و چندین کانتینر نیتروژن مایع نبرد بزرگی هست .

سوال : پروژه‌های اورکلاکینگ مورد علاقه شما چیست ؟

پاسخ : پروژه‌های مورد علاقه من تا حالا تست گرفتن Pentium-M و FX-57 با فرکانس کاری 4.0 گیگاهرتز در برنامه 3DMark 01 با استفاده از یک کارت X800 یا X850 بودند . البته اورکلاکینگ با LN2 در آن روز ها برای من برجسته‌ترین تجربه بودند.       

سوال : کانتینر مورد علاقه ای که تا به حال ساختید چیست ؟

پاسخ : کانتینر مورد علاقه من نسخه اول تولید کانتینر F1 هست. البته این کانتینر با کانتینر فعلی کمی تفاوت داشت و چیزی نزدیک به یک سال با طراحی این کانتینر در لابراتوارم بازی می کردم و در نهایت این کانتینر به من اجازه می‌داد که پردازنده‌های مختلف به خصوص پردازنده‌های چهار هسته‌ای را در تست 3DMark 06 ، ضمن پایداری و راحتی بیشتر، اورکلاک بیشتری بکنم. تا مدت‌ها من مطمئن نبودم که این کانتینر را برای تولید انبوه بسازم چراکه سلاح مخفی من در مقابل رقیبانم بود و البته الان تمامی آن‌ها نیز ازین کانتینر استفاده می‌کنند.

سوال : چند ساعت در هفته را صرف اورکلاکینگ می‌کنید ؟

پاسخ : بستگی به این دارد که بخواهم رکورد گیری کنم یا تستی از محصولاتی که در آینده می‌آیند بگیرم یا خیر. برای زمان‌هایی که بخواهم امتیازی را کسب کنم چیزی حدود هفته 15 ساعت کار می‌کنم. در حال حاضر هم اصلا اورکلاک نمی‌کنم و تمام وقتم را صرف واحد‌های LN2 می کنم و کار‌های زیادی برای رسیدگی هست و بنابراین واضحه که زمان کمی برای اورکلاک برای تفریح دارم .

سوال : تا به حال به ایران سفر کردید ؟! نظرتون در مورد ایران چیه ؟

پاسخ : خیر، تا به حال در ایران نبودم . به هر حال فکر می‌کنم این جالبه که در همه جا اورکلاکینگ اتفاق می‌افتد . من می‌دانم که کشور ما از نظر دیپلماتیک رابطه سختی را با ایران دارد اما این مسائل هیچ یک در اورکلاکینگ نیستند و ما در این اجتماع همانند برادر هستیم . اورکلاکینگ به من ثابت کرد که دنیا کوچک تر از آن چیزی هست که من فکر می‌کردم و مهم نیست من از چه قاره یا کشوری باشم و زمانی که با سایر اورکلاکر ها هستم همانند این است که در خانه هستم .

سوال : تحصیلات شما چیست ؟

پاسخ : من چند سال به کالج رفتم و به خاطر یک موقعیت کاری که نمی‌تونستم از دستش بدم لیسانسم که فقط 20 ساعت از اعتبارش باقی مانده بود رو ترک کردم . من تجارت، گرافیک و طراحی صنعتی خواندم و فعلا در فکر این هستم که برگردم و تحصیلم را در رشته طراحی صنعتی در دانشگاه دتریویت تموم کنم.
overclocking

سوال : به عنوان سوال آخر آیا امکانش هست که یک عکس که تا حالا جایی منتشرش نکردید به ما بدید ؟!

پاسخ : مشکلی نیست و یک عکس از تمامی کانتینرهایی که تا به حال ساختم برایتان می‌گذارم که تا به حال جایی منتشرش نکردم.

باتشکر از ویژه از شما دوست عزیز ؛ به امید موفقیت هر چه بیشتر شما .

نویسنده : شهریار بارانی

تنظیم برای تبیان: ناظمی

منبع :تبیان 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.