• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 2145)
چهارشنبه 25/10/1387 - 4:0 -0 تشکر 82745
شناخت و بررسی سیارات فرا خورشیدی....!

            بسم رب المهدی!

تا چند سال پیش اگر با شما از سیاراتی صحبت می‌کردند که به دور ستارگانی به غیر از خورشید در حال چرخشند احتمالا گمان می‌کردید با موضوعی از مباحث داستانهای علمی تخیلی سر و کار دارید و البته حق هم با شما بود . تا مدتی طولانی بحث سیارات فراخورشیدی یا اگزوپلنت تنها به مباحث نظری سیاره‌شناسان محدود می‌شد

نگاهی به عالم ستاره‌ها این ظن را به وجود می‌آورد که اگر خورشید به عنوان یکی از ستاره‌های کهکشان راه‌شیری که تفاوت چندانی با سایر ستارگان کهکشان ما و دیگر کهکشانها ندارد، صاحب منظومه‌ای از سیارات است، چرا نباید در اطراف ستارگان دیگر نیز سیاراتی در حال چرخش باشند؟ اما کمتر از 15 سال است که این اجرام از روی کاغذ به دنیای واقعی قدم نهاده‌اند و این بار نیز چون همیشه، فناوری پیشرفته و ابزار دقیق و حساس باعث شده تا دریچه جدیدی مقابل چشمان دانشمندان قرار گیرد.

در اینجا شایان ذکر است که شناخت و بررسی سیارات فرا خورشیدی از دل منظومه شمسی خودمان آغاز گردید!

در چنین زمانی بود که دانش جدیدی با ترکیب رشته‌های زمین‌شناسی، اخترشناسی و فناوریهای فضایی متولد شد که سیاره‌شناسی نام گرفت، دانشی که هدفش بررسی و شناخت سیارات و چگونگی پیدایش آنها و هر آن چیزی بود که در قالب این موضوع می‌گنجید. این تلاش جذاب و ماجراجویی فکری و فضایی انسان باعث شد تا او قدم به دنیای شگفت‌انگیز و دیر‌آشنای اطراف خود بگذارد و از پس هر لحظه شگفتی‌های بیشتری در باره آن پیدا کند. این حالت برای دانشمندان حس انسانی را تداعی می‌کرد که در خانه‌ای که تمام دوران کودکی خود را در آن پشت سر گذاشته، موفق به کشف اتاقهای تازه و گوشه و کنار‌های ناشناخته‌ای شود.

در کنار این تلاش علمی سؤالی کهن فرصت طرح مجدد یافت. آیا انسان در پهنه بیکران گیتی تنها است؟ آیا تمامی عالم برای او خلق شده است؟ آیا در جایی در میان بیش از 150 میلیارد ستاره راه شیری و میلیاردها کهکشان شناخته شده، خورشید ما ستاره‌ای ویژه است که گوهر دردانه حیات را در بستر خود پرورش داده است؟ برای پاسخ به این پرسش تلاش گسترده‌ای اغاز شد که شاید یکی از مهمترین آنها جستجوی مکانهایی بود که امکان شکل‌گیری حیات در آنها وجود داشت. حلقه انتخاب در منظومه شمسی بسیار محدود بود . عطارد سیاره بدون جو و تفدیده شانسی برای این موضوع نداشت. جو غلیظ و اسیدی زهره هم بعید بود اتمسفر مناسبی برای شکل‌گیری حیات و رشد آن بوده باشد. مریخ اگرچه هنوز هم کاندیدای مناسبی برای این موضوع به شمار می‌رود اما فرصت تکامل بخشیدن به حیات را هیچ گاه به دست نیاورده و اقمار دوردست منظومه نیز گزینه‌های خوبی به شمار نمی‌آمدند. پس باید جستجو را به سوی ستارگان سوق داد . جایی که امکان شکل‌گیری و گسترش حیات شاید در دل سیاراتی چون زمین وجود داشته است. حال سؤال این بود كه آیا چنین سیاراتی وجود خارجی دارند!!!!

ادامه بحث برای طولانی نشدن مطلب به پست های بعدی موکول میشود پس همراه ما باشید!

 

چهارشنبه 25/10/1387 - 18:17 - 0 تشکر 82881

به نام خدایی که همین نزدیکی هاست

سلام

با تشکر از خانم طراوت 14 بایت مطلب های خوبی که در مورد سیارات فراخورشیدی میزارن.

بی صبرانه منتظر باقی مطلب هستیم.

سربلند و پیروز باشین...

التماس دعا

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
چهارشنبه 25/10/1387 - 19:9 - 0 تشکر 82906

من که شدیدا منتظرم


سُبْحانَکَ یا لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ الْغَوْثَ الْغَوْثَ خَلِّصْنا مِنَ النّارِ یا رَبِّ

 

 
پنج شنبه 26/10/1387 - 0:47 - 0 تشکر 82975

    بسم رب المهدی!

با تشکر از دوستانی که به بحث خودشون لطف داشتن واینک ادامه بحث!

برای به سر‌انجام رسیدن چنین جستجویی از یک‌سو و از سوی دیگر به جهت پاسخ دادن به سؤال کماکان بحث‌انگیز چگونگی شکل‌گیری منظومه شمسی خودمان بود که طرح جستجوی سیارات فراخورشیدی آغاز شد. جستجویی برای یافتن اجرام بزرگ سنگی یا گازی که به طور مستقل به دور ستاره‌ای تکامل یافته در حال چرخش باشند.
نخستین گامها کمتر از پانزده سال پیش برداشته شد و پس از بررسیهای بسیار، سرانجام نخستین نشانه‌ها از یک سیاره فراخورشیدی در اطراف ستاره 51- فرس‌اعظم به دست آمد. از آن زمان تا‌کنون کاوشها به طور جدی ادامه یافت و با بهبود و پیشرفته‌تر شدن ابزراهای رصدی، دانشمندن تواستند تعداد بیشتری از این سیارات را شناسایی كنند. اگرچه در تعداد سیارات یافت شده بین مراجع گوناگون نجومی اختلاف نظر وجود دارد اما شمارش‌گر پایگاه جستجوی سیارت فرا‌خورشیدی JPL عدد 157 را نشان می‌دهد و این نشان از آغاز عصر جدیدی دارد
.
به جز یك مورد، باقی سیاراتی كه تاكنون پیدا شده‌اند به طور مستقیم ثبت یا تصویربرداری نشده‌اند. دانشمندان، همه آنها را با بررسی اثری که بر روی ستاره مادر خود می‌گذارند یافته‌اند. بدین ترتیب که در اثر چرخش سیاره به دور ستاره مادر خویش باعث ایجاد تغییراتی در نور دریافتی از ستاره و یا ایجاد تغییراتی در مدار حركتی آن می‌شوند. دانشمندان با ثبت بسیار دقیق اطلاعات دریافتی از ستاره مادر و بررسی داده‌ها، قادر به شناسایی چنین سیاراتی می‌شوند
.
اما همانند تمامی عرصه‌های دانش بشری که حل هر مسئله‌ای، دهها پرسش جدید ایجاد می‌کند، یافتن این سیارات هم با خود سؤالات فراوانی را به همراه آورده است. بر خلاف انتظار آنچه که در اطراف ستارگان دیگر پیدا شده است کمتر تشابهی با منظومه خانگی ما دارد. نخست آنکه تمامی سیارات یافت شده از نوع گازی و مشتری‌گون هستند و تا‌کنون هیچ سیاره زمین مانندی کشف نشده است که شاید بتوان این موضوع را به ضعف ابزارهای فعلی مربوط دانست. شاید زمانی که مأموریت اکتشافی کپلر عازم مدار زمین شود شانس یافتن این گونه سیارات نیز بیشتر شود. اما نکته مهمتری که وجود دارد این است که اکثر این سیارات گازی کشف شده در فاصله‌ای بسیار نزدیك از سیاره مادر خود نسبت به فواصل سیارات در منظومه شمسی قرار دارند. اگر آنها را به منظومه خود منتقل کنیم شاهد خواهیم بود كه سیاره‌ای با جرم بیش از مشتری در فاصله‌ای کمتر از مدار عطارد به دور خورشید می‌چرخد و این با نظرات رایج درباره پیدایش منظومه شمسی تطابق ندارد. آیا این بدان معنی است که ما در نظریات خود در باره پیدایش منظومه دچار اشتباه شده‌ایم؟ آیا ما منظومه‌ای استثنائی داریم؟ هنوز برای پاسخ دادن به این پرسشهاا بسیار زود است چرا که تنها تعداد بسیار اندكی از سیارات فراخورشیدی كه امكان وجود آنها در کهکشان راه شیری می‌رود را یافته‌ایم و این نسبت اندک برای اظهار‌نظر در موارد مطرح شده کافی نیست.اما برای ما و با امکانات اندک آماتوری و حتی حرفه‌ای موجود، مشاهده مستقیم یک سیاره دوردست تنها در حد رؤیایی شیرین باقی خواهد ماند. با وجود این می‌توان ستاره‌های مادر برخی از از این منظومه‌ها را حتی با چشمان غیر مسلح نیز رصد نمود. چشم انسان می‌تواند اجرامی تا قدر 6.5 را در شرایط ایده آل ببیند. از بین 157 سیاره فراخورشیدی کشف شده، 40 مورد از آنها به دور ستاره‌هایی می‌چرخند که قدر آنها کمتر از 6 است و بنابراین به راحتی در آسمان دیده می‌شوند. شاید برجسته‌ترین آنها نخستین سیاره کشف شده باشد که به دور ستاره 51 پگاسوس می‌گردد. ستاره‌ای با قدر 5.5 در صورت فلکی بزرگ فُرس اعظم. اما رکورد درخشان‌ترین ستاره دارای سیاره‌ای فراخورشیدی از آن ستاره گاما قیفاووس است. ستاره‌ای از قدر 3.22 در صورت فلکی قیفاووس که حتی در آسمان آلوده شهری ماند تهران نیز با چشم غیر مسلح قابل دیدن است. نمونه جالب دیگر ستاره 55 – خرچنگ است. ستاره‌ای از قدر 5.9 که می‌توان با کمک یک دوربین دو چشمی آن را در آسمان یافت. نکته جالب در این‌باره این است که تا کنون 4 سیاره در اطراف این ستاره کشف شده است . وقتی به سوی این ستاره نگاه می‌کنید در واقع به منظومه‌ای 4 سیاره‌ای می‌نگرید که در فاصله 5 سال نوری از زمین قرار دارد!

خوب امیدوارم مطالب در حد استفاده بوده باشدکماکان منتظر یاریتان هستیم!

پنج شنبه 26/10/1387 - 21:37 - 0 تشکر 83113

به نام خداوند بخشنده مهربان

مطلب خیلی جالبی درباره سیارات فرا خورشیدی گذاشتن

موفق باشین 

موفق باشید
التماس دعا
جمعه 27/10/1387 - 19:24 - 0 تشکر 83329

به نام خدایی که همین نزدیکی هاست

سلام

ممنون از مطلب خوبتون، حالا یه سوال پیش میاد، آیا در سیارات فراخورشیدی سیاره ای همچون زمین هست، که آب و هوا برای زندگی کردن داشته باشه؟
التماس دعا

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
شنبه 28/10/1387 - 7:29 - 0 تشکر 83411

                      بسم رب لامهدی!

از دوستانی که بحث خودشونوپی گیری کردن ممنون وقابل توجه دوستی که سوالی داشتن در خصوص اینکه آیا غیر زمین مکان دیگری هم وجود دارد برای زندگی یا نه؟باید گفته شود:

گفته میشود که دانشمندان کیهانشناس و آستربیولوگها و زیستشناسان ستارگان دو دسته میشوند. یک دسته زمین زیستی و یک دسته دگرزیستی . زمینزیستیها گفتند که هر جا زمین و شرایط زمین و سیارهای در شرایط زمین باشد، امکان وجود حیات در آنجا هست اگر جایی، سیارهای در شرایط زمین نباشد، حیات نمیتواند در هستی به وجود بیاید، به عنوان مثال عطارد نسبتبه خورشید 58 میلیون کیلومتر فاصله دارد و زمین 150 میلیون کیلومتر (حدود سه برابر) و زهره 108 میلیون کیلومتر فاصله دارد (یعنی تقریبا 50 میلیون کیلومتر از زمین به خورشید نزدیکتر است)، 450 درجه حرارت سطح خورشید است و شرایط جوی زمین را ندارد یعنی اتمسفری که اطراف زمین است در اطراف بسیاری از سیارات نیست . لذا میگویند غیر ممکن است در سیاراتی که شرایط زمین را ندارند، حیات بوجود آید . دگرزیستها میگویند: شما نباید معیار و مقیاس حیات را در هستی، زمین قرار دهید; امکان دارد خداوند در شرایط و ضوابط متفاوت با زمین هم حیات بوجود آورد!

خوب فکر کنم فعلا تا همینجا رو داشته باشیم کافی باشه اگه میخوای ادامه بحث وداشته باشین همراه ما باشید!

شنبه 28/10/1387 - 14:14 - 0 تشکر 83469

بحث در این مورد بسیار جالب خواهد بود مخصوصا اگر پای آمار واحتمالات را نیز به وسط بکشیم مسلما پاسخ به این سوال که با چه احتمالی هر کهکشانی به طور متوسط می تواند میزبان حیات باشد بسیار سودمند خواهد بود یا پاسخ به این سوال که نور ناشی از به وجود آمدن یک حیات تا زمانی که آن حیات باقی است چند ستاره مجاور را شامل می شود مثلا به نظر شما نور ناشی از حیات زمینی تا کنون چقدر راه در کهکشان خودمان پیموده است و پاسخ به این سوال که اصلا منظور ما از وجود حیات فرا زمینی چیست آیا موجوداتی وجود دارند که در شرایطی خارج از حد تصور ما قادر به ادامه حیات باشند و....

شما پاسخ دهید

 ما مي توانيم ....

دوشنبه 30/10/1387 - 0:45 - 0 تشکر 83763

  بسم رب المهدی!

با نشکر از همه عزیزان ممنون از لطفتون که به بحث خودتون توجه دارین!

قابل توجه دوست گرامی که سوالاتی را مطرح کردن میرسانم در همین بحث به سوالاتشون در حدی جواب داده میشوداگه درست مفهوم رسانیده نشد میتونن خبر بدن تا بیشتر توضیح داده شود!واینک ادامه بحث!

به چند نمونه از گروه دگر زیستها میپردازیم مثلا:

در بین حیوانات تغییر رنگ و تغییر جنسیت وجود دارد و در بین حلزونها و ماهیها گاهی اوقات نرها، ماده میشوند. پس ما نباید معیار و مقیاس حیات را جنبه های عادی زمین قرار دهیم . مثال دیگرکرمی است که هر قسمت بدنش که قطع شود به تنهایی کرم جداگانه ای میشود و ادامه حیات میدهد .

پژوهشگران اتریشی از مشاهده انواع باکتریهای کروی، حلقوی و میلهای در داخل ابرها از این که حیات بالای اتمسفر ادامه دارد متعجب شدند چون در مکان و ارتفاعاتی که ابرها تشکیل میشوند برودت، دهها درجه زیر صفر است و اشعه بسیار خطرناک ماوراء بنفش خورشید شدید است و زندگی در این شرایط بعید به نظر میرسد . پژوهشگران اعلام کردند که این باکتریها در تودههای ابر فعالیت شدیدی دارند و میتوانند تاثیر قابل توجهی بر تغییرات آب و هوایی اقلیمی داشته باشند، پس نباید حیات را در شرایط عادی زمین خلاصه کنیم . بنابراین احتمال دارد که خداوند در شرایط غیر زمین موجود زنده بیافریند . همچنین تکثیر انسان و حیوان در شرایط غیر عادی زمین در حال انجام گرفتن است .

میدانید که برای به وجود آمدن انسان یا حیوانی، مردی با زنی باید ازدواج کند و تماس بگیرد و بعد مراحل سیر تکاملی اش طی شود، اما الان بدون این مراحل شبیه سازی میکنند . اولین کسی که این کار را کرد آقای دکتر «ویلموت» بود که گوسفندی از این راه بوجود آورد به نام «دالی» . میگویند. اگر ستاره دریایی و دیگر بیمهرگان میتوانند به روش غیر جنسی تولید مثل کنند، چه دلیلی وجود دارد که این روش در دیگر جانوران کاربرد نداشته باشد و به این نتیجه رسیده اند که امکان دارد .

معاد از لحاظ زیستشناسی بعید نیست مگر آنوقت که ما بوجود آمدیم چقدر بودیم؟ خداوند قادر است ما را و همان سلول را برگرداند به همان وضع سابق . اینگونه مثالها زیاد است وبرای خسته نشدن حال دوستان به همین چند مورداکتفا میکنیم!اگه خواستین برای ادامه ی بحث همراه ما باشید!

پنج شنبه 3/11/1387 - 14:46 - 0 تشکر 84305

به نام خدایی که همین نزدیکی هاست

سلام

در مورد وجود حیات در جایی دیگر از کائنات بحث هایی زیاد شده، ولی احتمال اینکه جایی عین زمین باشه که شرایط برای زندگی وجود داشته باشه زیاده، در مورد مریخ هم فرضیه هایی داده شده که در تاپیکی به حیات در مریخ اشاره شد.

در مورد معاد از بعد زیست شناسی من اظهار نظر نمیکنم و از زیست شناس انجمن ها خانم بوتانیست دعوت میکنم بیان و تو این بحث شرکت کنن که بحث خوب و جذابی شده.

التماس دعا

كار ما نیست شناسائی "راز" گل سرخ
كار ما شاید این است
كه در "افسون" گل سرخ شناور باشیم...
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.