• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تجارت و بازرگاني (بازدید: 3192)
سه شنبه 26/9/1387 - 4:2 -0 تشکر 77831
صندوق ذخیره ارزی و موجودی "محرمانه" آن

:آنها راحت‌ترین كار را كرده‌اند: رقم مانده حساب ذخیره ارزی محرمانه ‌است و خلاص. اما اینكه چرا این آمار كه تا پیش از دولت نهم به طور مستمر و مداوم اعلام می‌شده، ناگهان به آماری محرمانه تبدیل شده است، این مخفی‌کاری ‌دلیلی واضح دارد؛ رقمی با 9 صفر از جنس دلار، كه اعلام رقم واقعی آن باعث خواهد شد تا بسیاری با حساب و كتاب درآمدهای ارزی دولت و كم‌كردن مصارف ارزی از آن پی ببرند كه این عدد با 9 صفر جلوی آن باید بسیار بیش از اینها باشد و آن وقت تازه گرفتاری‌های دولت شروع می‌شود. آنها به این روز می‌اندیشیدند، كه اگر روزی مانند امروز آمارها معلوم شوند كسی از دولت باید پاسخ دهد كه درآمدهای به دست آمده از فروش نفت یكصد دلاری كجا رفته و چه بلایی بر سر آنها آمده‌است؟

برای همین بهترین و راحت‌ترین كار نقش بستن مهر محرمانه بر آمار و ارقام حسابی بود كه قرار است سرمایه ‌من، شما و نسل‌های بعدی ما باشد و دولت فقط قرار بود تا امانتدار آن برای تبدیل سرمایه‌های زیرزمینی به سرمایه‌های روزمینی باشد. دكتر محمد ستاری‌فر نخستین كسی بود كه در مناظره تاریخی و به یادماندنی خود با فرهاد رهبر، رئیس بركنار شده یا كنار رفته سازمان سابق مدیریت و برنامه‌ریزی از دلارهای گمشده در حساب ذخیره ارزی پرسید، او حتی پرسش خود را در نامه‌ای به احمدی‌نژاد تكرار كرد و طبیعی بود كه آن نامه نیز بی‌پاسخ بماند، ‌اما پرسش آن روز ستاری‌فر، امروز حتی پرسش اصولگرایانی است كه قرار آن ندارند تا به هر قیمتی از دولت نهم و احمدی‌نژاد حمایت كنند. هرچند كه حتی تهدید به تصویب و ارائه تحقیق و تفحص از حساب ذخیره ارزی نیز به جایی نرسیده است،‌ اما شاید كسی در این میان به صاحبان سرمایه نفت حق بدهد تا از دولت بپرسند سرمایه ما و نسل‌های بعدی چه شد؟ 


سه شنبه 26/9/1387 - 4:2 - 0 تشکر 77832

رسمی‌ترین گزارش درباره عملكرد حساب ذخیره ارزی، درآمدها و هزینه‌های ارزی دولت مربوط به گزارش كمیسیون اقتصادی مجلس است كه در نخستین ماه فصل پاییز منتشر شد و البته خبر از خزان درآمدهای ارزی كشور می‌داد. براساس این گزارش،‌ درآمد دولت در سال‌های 84 تا 86 به ترتیب 53.82 میلیارد دلار، 62.46 میلیارد دلار و 81.76 میلیارد دلار بوده‌ و درآمد دولت از محل فروش نفت و گاز در سال 87 نیز75.00 میلیارد دلار پیش‌بینی شده است كه مجموع این درآمدها براساس گزارش كمیسیون اقتصادی مجلس هشتم با اكثریت اصولگرایان، عدد 273.04 میلیارد دلار را نشان می‌دهد. روایت‌های دیگری كه خبرگزاری محافظه‌كار فارس از درآمدهای دولت می‌دهد نیز نتایج بهتری به دست نمی‌دهند،‌ براساس آنچه این خبرگزاری منتشر كرده، درآمدهای دولت در سال 84 و 85 به ترتیب 48 میلیارد و 823 میلیون دلار و 57 میلیارد و 636 میلیون دلار بوده‌است. براساس آنچه حجت‌الله غنیمی‌فرد معاون شركت ملی نفت از میزان درآمدهای ارزی ناشی از فروش نفت و گاز در سال 86 ارائه كرده، این درآمدها به 78 میلیارد و 800 میلیون دلار رسیده‌است.

اما دولت چقدر می‌توانسته از این درآمدها استفاده كند؟ براساس قانون برنامه چهارم توسعه، دولت در سال‌های 84 تا 87 اجازه داشته‌‌است تا در مجموع 64 میلیارد و 197 میلیون دلار از این درآمدها را برداشت كند كه اگر دولت خود را پایبند این برنامه و قانون می‌دانست،‌ امروز مانده حساب ذخیره ارزی بالغ بر 208 میلیارد دلار بود. اما دولت این احكام قانون برنامه چهارم توسعه درباره مصارف ارزی دولت را همچون دیگر مواد و احكام این قانون اجرایی نكرد،‌ در عوض دولت در مجموع سه سال 84 تا 86 به ترتیب 44 میلیارد و 619میلیون دلار،45 میلیارد و 70 میلیارد دلار از درآمدهای ارزی را به مصرف رساند تا از این بابت ركوردی شاید دست‌نیافتنی از عملكرد دولت‌ها در مصرف درآمدهای ارزی به جا بگذارد. در گزارش كمیسیون اقتصادی مجلس پیش‌بینی شده‌است مجموع هزینه ارزی دولت در سال 87 نیز به 70 میلیارد دلار برسد كه با این حساب مجموع هزینه‌های ارزی دولت نهم از سال 84 تا 87، 229 میلیارد و 619 میلیون دلار خواهدشد، اما حتی با این حجم از مصرف درآمدهای ارزی نیز رقم مانده حساب ذخیره ارزی باید بیش از عدد و رقم‌هایی باشد كه گاه نماینده‌ای در مجلس یا نیمه‌گزارشی در دولت اعلام می‌كند، حتی با این حساب و كتاب هم باید مانده حساب ذخیره ارزی پایان امسال 43 میلیارد و 421 میلیون دلار باشد.


سه شنبه 26/9/1387 - 4:3 - 0 تشکر 77833

60 اقتصاددان كشور نیز در نامه سوم خود به احمدی‌نژاد كه تنها پاسخ به آن را مشاور رئیس دولت به طعن و كنایه پاسخ كارشناسی مستدلی به همراه نداشت،‌ از روند مصرف درآمدهای ارزی كشور چنین گلایه كرده بودند: «مطابق اسناد قانون برنامه چهارم و آن هم در سطح برداشت47.2 میلیارد دلار از منابع ارزی حاصل از فروش نفت در بودجه‌های سنواتی در دوره برنامه رشد سالانه سرمایه‌گذاری12.2 درصد پیش‌بینی شده بود. درحالی كه ظرف سه سال گذشته دولت با مصرف حداقل133.3 میلیارد دلار رشد اندك سرمایه‌گذاری‌ را به میزان 5.6 درصد در سال رقم زده‌است (بودجه‌های سنواتی و گزارش‌های بانك مركزی...) طبق قانون برنامه چهارم و سیاست‌های كلی حاكم بر آن دولت مكلف بوده‌است طی سه سال 85، 86 و 87 به ترتیب مبالغ 15.2 ، 15.6 و 16.3 میلیارد دلار (جمعا 47.1 میلیارد دلار) از درآمدهای حاصل از فروش نفت را در بودجه‌های سالانه خود (آن هم بیشتر در حوزه ظرفیت‌های عمرانی نه هزینه جاری)، هزینه كند. در حالی كه عملكرد بودجه نشان از انحراف جدی از این رویكردهای مهم توسعه‌ای دارد و عملكرد بخشی از بودجه دولت در سنوات فوق عبارت بوده‌است از 44.6، 45 و 53 میلیارد دلار (حداقل به میزان 142.6 میلیارد دلار) یعنی انحرافی به میزان 95.5 میلیارد دلار.... اگر دولت نهم، پایبندی خود را به سند چشم‌انداز 20 ساله و قانون برنامه چهارم، نشان می‌داد، تاكنون باید از درآمدهای حاصل از فروش نفت طی سه سال 84 تا 86 مبلغ 150 میلیارد دلار به حساب ذخیره ارزی واریز می‌شد.... حتی با در نظر گرفتن میزان مصارف بودجه‌ای دولت به مبلغ142.6 میلیارد دلار، باز باید واریزی به حساب ذخیره ارزی به میزان 55 میلیارد دلار می‌شد.» براساس همان گزارشی كه نه رسانه‌های منتقد و اصلاح‌طلبان یا اقتصاددانان منتقد بلكه نمایندگان اصولگرای مجلس تهیه‌ كرده‌اند،‌ هزینه ارزی دولت در چهار سال اخیر به ۲۱۲ میلیارد دلار خواهد رسید، كه ۳.۳۱ برابر آن مقدار ارزی‌ای است كه براساس برنامه قرار بود هزینه شود.


سه شنبه 26/9/1387 - 4:3 - 0 تشکر 77834

شاید یادآوری این نكته چندان هم جذاب نباشد كه متوسط درآمدهای ارزی دولت نهم چیزی در حدود دو برابر برنامه سوم توسعه و نزدیك به سه برابر متوسط درآمدهای ارزی دولت در برنامه دوم توسعه بوده‌ است. به‌طوری‌كه متوسط درآمد سالانه نفت در برنامه دوم (74- 78 ) 4/15 میلیارد دلار و در برنامه سوم (1379تا 383 ) 1/26 میلیارد دلار گزارش شده است كه این رقم در سه سال 84 تا 87 به 60 میلیارد دلار در سال رسیده‌است. اما مصرف بیش از سه‌برابری درآمدهای ارزی باعث نشده تا دیگر شاخص‌های اقتصادی متناسب با این برداشت رشد یا كاهش یابند، دولت نهم در حالی بیش از سه برابر هزینه‌های ارزی پیش‌بینی شده مصرف كرده‌است كه دیگر اعداد و ارقام اقتصادی نیز با پیش‌بینی‌ها فاصله بسیار دارد، ‌یعنی نرخ رشد اقتصادی در همین سال‌ها و به‌رغم مصرف سه برابری ارز به جای 8 درصد پیش‌بینی شده در برنامه چهارم هیچ‌گاه از 6‌درصد فراتر نرفته‌است. نرخ رشد تورم كه قرار بود تا پایان برنامه یك‌رقمی شود هر روز و هر ماه بیشتر و بیشتر می‌شود و تا سطح 25 درصد برای آبان‌ماه افزایش داشته است.
با این‌همه راحت‌ترین كار همان است كه دولت انجام داد؛‌ پاك‌كردن صورت مسئله. راستی دلارهای نفتی چه شد؟


سه شنبه 26/9/1387 - 4:5 - 0 تشکر 77835

منبع سه پست بالا: روزنامه کارگزاران - دوشنبه 25 آذر 1387 ، مطلبی با عنوان: نمانده(!) حساب ذخیره ارزی به قلم آرش حسن‌نیا


سه شنبه 26/9/1387 - 4:9 - 0 تشکر 77836

همونطور که قبلا صحبتش رو کرده بودیم، میخواهیم در این تاپیک در مورد درآمد نفتی کشور در سه و نیم ساله اخیر و حساب صندوق ذخیره ارزی صحبت کنیم. مطلب بالا به نظرم مقدمه مستند و مناسبی برای شروع بحث باشه. از دوستانی که علاقمند به صحبت در این زمینه هستند (البته با محوریت مباحث اقتصادی که باعث دلخوری مدیر انجمن هم نشه) دعوت میکنم به این تاپیک بپیوندند.


شنبه 7/10/1387 - 16:14 - 0 تشکر 79571


رئیس کل بانک مرکزی در رابطه با موجودی حساب ذخیره ارزی: صلاح نمی دانم اعلام کنم!
رئیس کل بانک مرکزی در دولت نهم با امتناع از اعلام موجودی حساب ذخیره ارزی گفت؛ اعلام موجودی حساب ذخیره ارزی را به صلاح نمی دانم. محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه جلسه هیات دولت در برابر اصرار خبرنگاران درباره موجودی حساب ذخیره ارزی بدون اعلام رقمی گفت؛ در این زمینه نگرانی نداریم. خوشبختانه این را بگویم که از همیشه وضع حساب ذخیره ارزی ما بهتر است.
وی در پاسخ به سوال مکرر خبرنگاران درباره موجودی حساب واکنشی عجیب داشت و خطاب به آنان گفت؛ با دانستن این رقم چه چیزی را می خواهید اثبات کنید؟ وضعیت ما از نظر ارزی خوب است و تا این لحظه مشکلی نداریم. بهمنی در پاسخ به این سوال که آیا رقم ذخیره ارزی محرمانه است، گفت؛ بحث محرمانه نیست. صلاح نمی بینیم اعلام کنیم در عین حال این اطمینان را می دهیم که ذخایر خود را حفظ کرده ایم و برنامه ریزی برای صرفه جویی و کنترل داریم. پیش از این محمود احمدی نژاد اعلام کرده بود موجودی حساب ذخیره ارزی محرمانه است و اعلام نخواهد شد. حساب ذخیره که منبعی برای ذخیره مازاد درآمد ارزی است از سال 79 پایه گذاری شد. با روی کار آمدن دولت نهم و انحلال هیات امنای حساب ذخیره ارزی، وضعیت ورودی و خروجی حساب در هاله یی از ابهام قرار دارد و مسوولان دولتی از ارائه آمار و ارقام درباره آن خودداری می کنند. این در حالی است که در دولت قبل موجودی حساب به طور ماهانه و مستند منتشر می شد.
براساس آمار بانک مرکزی، دولت نهم از ابتدای فعالیت تا پایان نیمه اول سال جاری250 میلیارد دلار نفت فروخته است که بر اساس جدول شماره هشت قانون برنامه چهارم مجاز به مصرف رقمی حدود 60 میلیارد دلار از این منابع بوده و مابقی که رقمی نزدیک به 190 میلیارد دلار بوده است باید پس از کسر سهم شرکت نفت به حساب ذخیره واریز می شد اما ظاهراً در سه سال و نیم گذشته فقط 15 میلیارد دلار به این حساب واریز شده است. بهمنی در برابر سوال خبرنگاران درباره میزان و نحوه برداشت ها از این حساب گفت؛ بانک مرکزی همواره برداشت های خود را بر اساس قانون و با مصوبه مجلس انجام می دهد و هیچ کسی حتی یک یورو یا یک دلار یا یک سنت بدون مجوز از حساب های بانک مرکزی برداشت نمی کند حتی دولت یا من که مسوول بانک مرکزی هستم.


يکشنبه 8/10/1387 - 10:46 - 0 تشکر 79655

سلام دوستان.

"خوشبختانه این را بگویم که از همیشه وضع حساب ذخیره ارزی ما بهتر است. "

آخه یکی نیست از اینا بپرسه چه اتفاقی افتاده که وضع حساب ذخیره ارزی ما از همیشه بهتر باشه!!!!

یا علی

محسن.ع

کاش دنيا دنده عقب داشت!!!!

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.