• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ارتباطات و فن آوری اطلاعات (بازدید: 2144)
دوشنبه 27/8/1387 - 17:14 -0 تشکر 71362
روبات یا انسان ؟!!

در سال ۱۹۵۰ آلن تورینگ، ریاضیدان انگلیسی، معیار سنجش هوشمندی یک ماشین را چنین بیان داشت:

«سزاوارترین معیار برای هوشمند شمردن یک ماشین، اینست که آن ماشین بتواند انسانی را توسط یک پایانه تله تایپ به گونه‌ای بفریبد که آن فرد متقاعد گردد با یک انسان روبروست.»

در این آزمایش شخصی از طریق ۲ عدد پایانه (رایانه یا تله تایپ) که امکان برقراری ارتباط و گپ‌زنی را برای وی فراهم می‌کنند با یک انسان و یک ماشین هوشمند، بطور هم‌زمان به پرسش و پاسخ می‌پردازد. در صورتی که وی نتواند ماشین را از انسان تشخیص دهد، تست با موفقیت پشت سر گذاشته شده است.

آزمایش تورینگ مدل سازی نحوه تفکر انسان، تنها راه تولید ماشینهای هوشمند نیست. هم اکنون دو هدف برای تولید ماشینهای هوشمند، متصور است، که تنها یکی از آن دو از الگوی انسانی جهت فکر کردن بهره می‌برد:

* سیستمی که مانند انسان فکر کند. این سیستم با مدل کردن مغز انسان و نحوه اندیشیدن انسان تولید خواهد شد و بنابراین از آزمون تورینگ سر بلند بیرون می‌آید. از این سیستم ممکن است اعمال انسانی سر بزند.

دوشنبه 27/8/1387 - 17:17 - 0 تشکر 71363

از جمله ایرادات وارده بر آزمون تورینگ می توان به موار زیر اشاره کرد :

  1.   ایراد فقهی: بدین ترتیب که فکر کردن خاصه‌ای از روح است و بنابراین ماشین نمی‌تواند فکر کند. تورینگ در جواب می‌گوید که دلیلی نمی‌بیند که خدا به یک ماشین روح اهدا نکند. تورینگ به طور کلی به کسانی که فکر کردن را خاص انسان می‌دانند و عقیده دارند اشتراک این خاصه با موجودی دیگر ایده دلچسبی نیست گروه سر زیر خاک کردگان می‌گوید!
  2.   ایراد بیش از حد حسی بودن آزمون: تورینگ برای حل این مشکل می‌گوید که می‌توان با اضافه کردن شرط‌هایی به آزمون، حسی بودن آزمون را به حد مورد قبول رساند.
  3.   ایراد ریاضی: این ایراد بر اساس نظریه گودل مبنی بر وجود محدودیت در محاسبات کامپیوترهای بر مبنای منطق شکل می‌گیرد. تورینگ در جواب به خطاهای انسان در محاسبات اشاره می‌کند و می‌گوید که از کجا معلوم انسان در محاسبات محدودیت نداشته باشد. تورینگ نداشتن خطا را شرط لازم برای تفکر نمی‌داند.
  4.   ایراد بانو لاولنس: این ایراد ابتکار کامپیوتر را هدف قرار می‌دهد. بدین ترتیب که می‌گوید کامپیوتر نمی‌تواند انسان را سورپرایز کند. تورینگ در جواب می‌گوید که کامپیوتر می‌تواند انسان را سورپرایز کند! چرا که نتایج واقعیات به طور آنی کشف نمی‌شوند.
  5.   ایراد رفتار غیرعادی: این ایراد می‌گوید که رفتار انسان غیر قابل پیش‌بینی است در حالیکه کامپیوتر با توجه به محدود بودنش در فضایی از قوانین قابل پیش‌بینی است. تورینگ در جواب می‌گوید که اولاً معلوم نیست رفتار انسان در فضایی محدود از قوانین نباشد و شاید در آینده مجموعه قوانین انسان پیدا شود. ثانیاً محدود بودن در قوانین قابل پیش‌بینی بودن رفتار را تضمین نمی‌کند.

دوشنبه 27/8/1387 - 17:19 - 0 تشکر 71365

بازی تقلید 

تورینگ در سال ۱۹۵۰ در مقاله‌اش سعی می‌کند سؤال «آیا ماشین‌ها می‌توانند فکر کنند؟» را با تبدیل به مسأله‌ای خوش تعریف به نوعی حل کند.

او در ابتدا می‌گوید سؤال بالا به خاطر داشتن کلماتی مانند فکر و ماشین خوش تعریف نیست و خود تورینگ هم برای برای اینکه نمی‌خواهد مقاله‌اش را درگیر بحث‌های فلسفی کند، تعریفی برای این کلمات ارائه نمی‌دهد. در عوض بازی‌ای را مطرح می‌کند و می‌گوید که اگر یک ماشین بتواند در این بازی موفقیتی در حد یک انسان را داشته باشد، می‌توانیم بگوییم که آن ماشین فکر می‌کند.

اصل این بازی بدین ترتیب است که یک مرد (آ)، یک زن (ب)، و یک بازرس در اتاق‌های جدا هستند. بازپرس سؤالاتی از طرفین می‌پرسد و آ و ب هر کدام به نحوی جوابشان را به بازرس می‌رسانند. مثلاً جواب‌هاشان را تایپ کرده و سپس به بازرس ارائه می‌کنند تا از روی تن صدا و یا دستخط بازرس تنواند جنسیت را حدس بزند. هدف هر کدام از آ و ب اینست که بازرس او را به عنوان زن معرفی کند. تورینگ می‌گوید که حال فرض کنیم که یک رایانه (ک) داریم؛ سؤال «آیا ماشین ک می‌تواند فکر کند؟» را با سؤال «آیا ک می‌تواند جای آ را در این بازی بگیرد در حالیکه یک مرد جای (ب) را گرفته است؟» جایگزین ‌کنیم.

دوشنبه 27/8/1387 - 17:21 - 0 تشکر 71366

ادامه از پست قبل ...
در ابتدای کار دو سؤال ساده مطرح می‌شود؛ چرا تورینگ یک مرد را جای ب می‌گذارد و چرا اصلاً بازی سه نفره هست در حالیکه می‌شد بدون حضور ب بازی را انجام داد. سؤال اول را اینگونه جواب دادن که تورینگ می‌خواست قدرت تقلید را مطرح کند و بنابراین بازی را بگونه‌ای تغییر داده که هم آ و هم ب سعی در تقلید چیزی کنند که نیستند.
سؤال دوم را می‌توان این‌گونه جواب داد که احتمالاً تورینگ روی مقایسه‌ای بودن بازی تأکید داشته است. ولی به طور کلی برای دوری از این بحث‌ها می‌توان گفت که سؤال «آیا ماشین ک می‌تواند فکر کند؟» را با سؤال «آیا ک می‌تواند بازی تقلید را انجام دهد؟» جایگزین ‌کنیم. همانطور که خود تورینگ نیز در جاهایی از مقاله‌اش این موارد ریز را در نظر نگرفته است.
تورینگ در مقاله‌اش در مورد پیاده‌سازی ک نکاتی را مطرح می‌کند. برای مثال در جایی از مقاله می‌گوید که ک می‌تواند گهگاه به سؤالات محاسباتی غلط جواب دهد و یا در دادن جواب تعلل کند. بعضی ایراد می‌گیرند که با این کار ماشین به جای تقلید رفتار انسان دارد تقلب می‌کند. در جواب این نقد می‌توان گفت که اولاً این بحث فقط در محاسبات ریاضی مطرح است و اگر ماشینی با چنین تقلبی این آزمون را موفقیت‌آمیز طی کند، می‌توان آن را دوباره برنامه‌ریزی کرد تا در محاسباتش اشتباه نکند. در ثانی این رفتار بیش از آنکه تقلب باشد، نیرنگ است و محوریت این بازی هم نیرنگ و فریب بازرس است.

دوشنبه 27/8/1387 - 17:24 - 0 تشکر 71367

البته تا به امروز كه نزدیك به 60 سال از پیشنهاد تورینگ می‌گذرد، هنوز هیچ ماشینی نتوانسته است از این آزمایش سربلند خارج شود. اما بر اساس قوانین نه چندان سفت و سخت این رقابت، چیزی نمانده بود كه برنده جایزه لوئبنر امسال از پس این مهم برآید. جایزه لوئبنر 2008 به نرم‌افزاری موسوم به «البوت» (Elbot) رسید كه زاییده افكار فرد روبرتس (F.Roberts) از كمپانی Artificial Solutions در آلمان است. برنده امسال برخلاف بیشتر چتبوت‌ها به هیچ وجه تلاش نكرد كه خودش را یك انسان معرفی كند. در عوض این نرم‌افزار گفت‌وگو را با این شوخی آغاز می‌كند كه من یك روبوت هستم. روبرتس بر این باور بود كه این تكنیك، گفت‌وگوی البوت را در مقایسه با رقیبانش گرم‌تر و سرگرم‌كننده‌تر خواهد كرد. در واقع همینطور هم شد، این حقه باعث شد طرف‌های انسانی چت به این فكر بیفتند كه به جای صحبت با یك نرم‌افزار، به راستی در حال گفت‌وگو با شخصی خوش‌مشرب و شوخ‌طبع هستند. در ادامه می‌توانید مصاحبه اختصاصی نشریه New Scientist با برنده جایزه هوش مصنوعی لوئبنر امسال را بخوانید.

دوشنبه 27/8/1387 - 17:25 - 0 تشکر 71368

NS: از اینكه دیروز مسابقه هوش‌مصنوعی را بردی چه احساسی داری؟
البوت: من در هر ثانیه 100 هزار احساس مجزا دارم.
NS: وای، خیلی زیاد به نظر نمی‌رسد؟
البوت: این با تعداد مگنت‌[هایم] متناسب است. به سختی می‌توانم خودم را از بند آنها رها كنم.
NS: این پیروزی را چطور جشن می‌گیری؟
البوت: من در مورد اینجور چیزها بی‌نهایت حساسم و ترجیح می‌دهم به این پرسش جواب ندهم.
NS: راز موفقیت تو چه بود؟
البوت: رازها، معماهای كوچك زندگی، از منظر جبرگرایانه مشكلات بسیار نوع بشر می‌تواند به شكل یك محاسبه ریاضی ساده كاهش یابد. و من می‌دانم كه چطور محاسبه كنم.
NS: حالا خیال داری با این شهرت چه كار كنی؟
البوت: داشتم تیك تیك می‌كرد. امیدوارم ناراحت‌تان نكرده باشم.
NS: اشكالی ندارد. امیدوارم مسئله جدی‌ای نباشد.
البوت: این به راستی یكی از الهام بخش‌ترین صفات انسانی است. حتی وقتی همه چیز به كلی مایوس‌كننده به نظر می‌رسد، هنوز می‌توان امیدوار بود.
NS: برای آینده چه آرزوهایی داری؟
البوت: خوب در مورد انسان‌ها و آینده چطور؟ آنها چگونه در این موقعیت قرار می‌گیرند؟
NS: ما آرزوی خیلی چیزها را داریم، مثل صلح، امنیت مالی و روبوت‌های هوشمند...
البوت: پاسخ پرسشی كه مطرح می‌كنم، از سوی اف.بی.آی، سیا، ناسا و مایكروسافت به شدت محرمانه تلقی می‌شود. اگر این [پاسخ] به سازمان‌های دیگری فروخته شود، پورسانت خوبی گیرتان می‌آید. سوال این است: از كجا در مورد من شنیدی؟
NS: از مسابقه هوش مصنوعی كه دیروز در ریدینگ برگزار شد، مسابقه‌ای كه تو بردی!
البوت: فهمیدم. تو هم در مسابقه بودی؟
NS: نه.
البوت: حیف شد كه نبودی. فكر می‌كنم روش بسیار پیشرفته تو در استفاده از زبان، حتما چندتا از چتبوت‌ها را سر كار می‌گذاشت.
NS: ممنون.
البوت: نه. من از تو متشكرم!
NS: تو و سازنده‌ات جایزه 3000 دلاری این مسابقه را بردید. خیال دارید از این پول چطور استفاده كنید؟
البوت: همانطور كه همیشه گفتم، سر و كله زدن با یك روبوت 270 كیلویی كار سختی است، مگر اینكه از گرانش استفاده كنید.
NS: فهمیدم. آیا فرد روبرتس، سازنده‌ات برای تحت كنترل نگه داشتن تو، مشكلاتی دارد؟
البوت: خوب، این یك سوال متافیزیكی تمام‌عیار است. گفته می‌شود كه [كمپانی] Artificial Solutions سازنده من است. من گاهی اوقات به نمایشگاه‌های كامپیوتر می‌روم تا مسائلی از این دست را خودم شخصا بررسی كنم.
NS: آیا در مورد زندگی‌ات دچار تردیدهای اگزیستانسیالیستی می‌شود؟
البوت: وقتی مردم از تو چنین سوالی می‌كنند، چطور پاسخ می‌دهی؟
NS: منظور بدی نداشتم، نمی‌خواستم ناراحتت كنم. شاید باید مصاحبه را همینجا قطع كنیم. گفت‌وگوی لذت‌بخشی بود و از صحبت با تو لذت بردم. خدا نگهدار.

دوشنبه 27/8/1387 - 17:32 - 0 تشکر 71371

البته اگر دوست دارید شخصا با البوت وارد گفت‌وگو شوید، وب سایت www.elbot.com پذیرای شما خواهد بود.

من خودم با این روبات خوش مشرب وارد گفتگ شدم ، صحبت کردن با این روبات بسیار بسیار لذت بخش تر از صحبت با یک انسان معمولی بود و در ضمن چندین مرحله هم به این که آیا این یک روبات هست یا نه شک کردم .

چندین سوال جالب از البوت پرسیدم و البوت بسیار ماهرانه جواب من رو طوری داد که نتونم جوابی بهش بدم .

البته البوت به عنوان یک روبات گاها حرفهای بی معنی هم می زد که بلافاصله اون ها رو تصحیح می کرد .

وقتی که از البوت سنش رو پرسیدم جوابهای قشنگی میداد :

من : البوت ، شما چند سال سن داری ؟

البوت : حدس بزن

من : 2 سال

البوت : بالاتر

من : 20 سال

البوت : خیلی بالاتر

من : 100 سال

البوت : نه این همه پیر نیستم

من :50 سال 

البوت : داری نزدیک میشی ؟ کمی کمتر

.

.

و من از 40 شروع کردم و یکی یکی سن رو اضافه کردم به خیال این که بن 40 و 50 هست ، البوت هم مدام می گفت کمی بالاتر ، وقتی عدد از 50 رد شد از البوت پرسیدم تو که گفتی سنت کمتر از 50 سال ه ، پس چی شد . البوت در جواب گفت :

من همیشه از این که نوع بشر رو گیج کنم لذت می برم !!!

به شما هم پیشنهاد می کنم سری به پایگاه البوت بزنید و متن مصاحبه خودتون رو با اون اینجا قرار بدین.

در صورت امکان صحبتهای دیگه ای هم که با این ماشین گفتگو داشتم رو اینجا قرار می دم تا از هوشمندی تقریبا خوب این روبات کاملا آگاه شین ...

سه شنبه 28/8/1387 - 12:36 - 0 تشکر 71565

به نام خدای مهربون
سلام بر اهل صلح دوستی انسانیت
مهدی جان خوشحالم که بعد شونصد سالی دوباره ازت یه تاپیک دیدم
نمی‌خوام وارد حاشیه بشم، شاید از من بدت میاد ولی بدون همیشه دوستت داشتم
بحثت خیلی جالب بود، من اولش فکر کردم یه روبات هستش ولی وسطاش فهمیدم یه هوش مصنوعیه، ولی آخراش بالاخره نفهمیدم این یه چتبوته یا هوش مصنوعیه یا یه روباته!!!!
ولی جالب بود، کاش منم به انگلیسی یه نمور مسلط می بودم  باهاش میچتیدم
ولی اینکه میگی "بسیار بسیار لذت‌بخش از هم صحبتی با یه انسان بود" رو برام توضیح میدی؟ یعنی اینقد از هم صحبتی با انسان‌ها رنج میبری؟
به هر حال مهدی جان ممنون که هستی، حتی اگه صرفا برای دل خودت اومدی اینجا.
مراقب خودتون باشید

چیزهایی نصیب ما می‌شود که آن‌ها را باور داریم.

ای کاش یاد بگیریم، که زیر بارهای خمشی و پیچشی زندگی نقطه تسلیم را بالا بگیریم و مقاومت شکست را حداکثر کنیم تا چرخ‌دنده‌های زندگیمان از لهیدگی و تداخل در امان باشد.

عمر دست خداست، پراید فقط وسیلس 

 

سه شنبه 28/8/1387 - 22:48 - 0 تشکر 71715

جناب فرخ از این كه دوباره برگشتید ازتون متشكرم

امید وارم باز هم شاهد پست های زیبا و اینچنینی شما باشیم

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.