• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تجارت و بازرگاني (بازدید: 3776)
يکشنبه 19/8/1387 - 2:12 -0 تشکر 69656
علم اقتصاد و اقتصاد اسلامی

به نام حضرت دوست که هر چه داریم از اوست
با سلام به همه دوستان عزیز و ارجمند .
من یک سوال از دوستان خودم دارم : آیا علم اقتصاد علمی ثابت مثل ریاضی و یا فیزیک و یا شیمی است ؟
 
به اعتقاد من علم اقتصاد که از ضروری ترین علم های زندگی اجتماعی و نیز کنترل کشور است ، علی رغم کاربرد زیاد آن از قدیم تا کنون ، به اعتقاد من به شکل امروزی و مدرن تاریخچه زیادی ندارد . و میزان قطعیت آن هم بسیار بسیار کم است .
این که علم اقتصاد نوین بتواند بیماری های اقتصادی را درمان کند ، واقعا نسخه های معتبری نمی تواند بچید و کمتر نسخه های آن مثمر ثمر واقع شده است . مثل یه دکتر بی تجربه و ناآگاهی است که بسیار از بیماران خود را بر اثر تجربه و امتحان کشته است .
 
به عنوان مثال چندین مدل اقتصادی در جهان تاکنون بیان شده اند . به نظر شما آیا تاکنون در اقتصاد قانونی مثل قانون نیوتن در فیزیک ایجاد شده که قطعیت زیادی داشته باشد ؟ یا آنکه این مدل های ایجاد شده قطعیت کافی ندارند و بیشتر جنبه امتحان و تجربه را دارند ؟ مثل مدل مارکس ( کمونیسم ) که هم برای سیاست و کشورداری ایجاد شده بود و هم مدلی برای اقتصاد بود .  
 

اما در کنار این امر من خودم یه سری نوشته هایی از شهید صدر و یا شهید بهشتی در مورد اقتصاد خوندم . که نگاهی اسلامی به اقتصاد داشتند . به نظر شما آیا نیازی نیست برای حل مشکلات اقتصادی نگاهی به این مسائل نیز بیاندازیم ؟
و سوال آخر و مهمتر : آیا اسلام برای مدیریت اقتصاد مدل کامل و توصیه های کافی بیان کرده یا نه ؟ آیا می توان به این توصیه ها اعتماد کرد و اقتصاد کشورمان را براساس آن بسازیم ؟ 

آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است
با دوستان مروت با دشمنان مدارا 
وبلاگهای من : 
يکشنبه 19/8/1387 - 20:23 - 0 تشکر 69751

سلام  خدمت دوست عزیزم کوشیکولایی
کم کم داره گند نظریه های نیوتن در میاد چه برسه به نظریه های اقتصادی !!!
اقتصاد از اون روز اولی که بوجود اومد (علم اقتصاد ) تا حالا خیلی تغییر کرده . از اون مکاتب اولیه مرکانتیلیست ها تا کلاسیک ها و نظریه های امروزی ... . دلیل بوجود اومدن نظریه های جدید هم پاسخگو نبودن نظریه های قبلی به سوالات و مشکلاتی است که به مرور زمان ایجاد می شه و علم اونروز دلیلشو نمی دونسته. مثلا یک رکود اقتصادی بزرگ و اینجور چیزا باعث بازنگری توی هر نظریه شد.
اقتصاد اونقدر مساله ی مهمی است که اسلام بطور ویژه براش برنامه داشته باشه . امروزه کتب زیادی در مورد آنچه نامش رو اقتصاد اسلامی می گذاریم به رشته ی تحریر در اومده .اما هنوز دستورات اسلامی به اون صورت تو اقتصاد ما عملی نمی شه و در عمل هم اکنون اون چیزی که ما داریم ازش استفاده می کنیم تقلیدی کورکورانه از نظریه های اقتصادی غربه !!! البته گامهایی برداشته شده اما کافی نخواهد بود . نکته ای که قابل توجه است اینه که ما حتی در زمینه اسلامی سازی اقتصادمون از خیلی کشورهای اسلامی دنیا نظیر مالزی و اندونزی عقبیم !!!

سه شنبه 21/8/1387 - 11:57 - 0 تشکر 70057

با سلام مكتب انسان ساز اسلام به تمام جوانب زندگی بشر اهمیت می دهد وایجاد مبحث اقتصاد اسلامی برای علاقه مندان تجارت وبازرگانی بسیار شایسته است .بهتر است دوستان در این بخش با ذكر منبع : آیات، احادیث و احكام مربوط به خرید وفروش و امور اقتصادی در اسلام را نیز علاوه بر نظراتشان ثبت نمایند ...

سه شنبه 21/8/1387 - 12:11 - 0 تشکر 70063

مردی به امیر مؤمنان، علی علیه‌السلام گفت: در پی كسب و كار هستم. حضرت پرسیدند: احكامت را بلدی؟

گفت: پس از كار، خواهم آموخت. حضرت فرمود: «وَیْحَكَ الْفِقْهُ ثُمَّ الْمَتْجَرُ، فَاِنَّهُ مَنْ باعَ وَاشْتَری وَ لَمْ یَسْألْ عَنْ حَرامٍ وَلا حَلالٍ ارْتَطَمَ فِی الرِّبا، ثُمَّ ارْتَطَمَ»1 وای به حالت! نخست احكام (خرید و فروش) را بیاموز، سپس به تجارت بپرداز؛ زیرا هر كس خرید و فروش كند و از حلال و حرام آن نپرسد مكرّر در [آلودگی ] ربا فرو می‌رود.

امام صادق (علیه‌السلام)  می‌فرماید: «مَنْ اَرادَ التِّجارَةَ فَلْیَتَفَقَّهْ فی دینِهِ لِیَعْلَمَ بِذلِكَ ما یَحِلُّ لَهُ مِمّا یَحْرُمُ عَلَیْهِ وَ مَنْ لَمْ یَتَفَقَّهْ فی دینِهِ ثُمَّ اتَّجَرَ تَوَرّطَ الشُّبُهاتِ»2 هر كه می‌خواهد تجارت كند باید با مسائل دینش آشنا شود، تا حلال و حرام را از هم بازشناسد و كسی كه قبل از فراگیری احكام دینش، داد و ستد نماید، در كارهای شبهه‌ناك غوطه ور خواهد شد.حضرت آیت الله خمینی (ره) نیز در حكم مسأله می‌فرماید:بر هر كس كه می‌خواهد به تجارت و سایر انواع كسب اشتغال ورزد، واجب است احكام و مسائل مربوط به آن را یاد بگیرد، تا صحیح آن را از فاسدش باز شناسد و از ربا سالم بماند و مقدار لازم، آن است كه حكم تجارت و معامله‌ای را كه انجام می‌دهد در همان موقع انجام دادن هرچند از روی تقلید بداند.3 منابع: 1- مستدرك الوسائل، ج 13 ، ص 2472- وسائل الشیعه، ج 12، ص 2833- تحریر الوسیله، ج 1، ص 500، مسأله 21

منتظر نظرات شما هم هستیم ...

سه شنبه 5/9/1387 - 20:9 - 0 تشکر 73297

به نام خدای مهربون

سلام

دوست عزیز... بحث جالبی رو مطرح كردید... 

در مورد نسخه هایی كه اقتصاد میپیچه... یه چیز حداقل خیلی مهمه از نظر من... اونم اینه كه چه كسی این نسخه رو میپیچه... آیا اینی كه میگه فلان كار رو بكنیم واقعن خودش اقتصاد دان هست یا نه...  مثلن وقتی كینز برای اقتصاد ركودی دهه ی 30نسخه پیچید.. خیلی خوب جواب داد...اما اون نسخه فقط و فقط مختص همون موقع بود...

ببینین... اقتصاد مثه علم  فیزیك نیس كه یه قانون داشته باشه و از همون پیروی بشه... چون علم اقتصاد به طور خیلی خیلی نزدیكی به انسان ارتباط داره.. و رفتارهای انسان .... پس قابل پیش بینی نیست... متناسب با نیازها... متناسب با رفتارها... اقتصاد دان های بزرگ  نظریاتی رو مطرح میكنن ... مثلن الگوی مصرف كشورما... با كشور های همسایمون... یا قاره های دیگه مطمئنن فرق میكنه... برای همین نمیشه گفت این یك قانون... همه ی دنیا ازهمین پیروی كنن...این نظرمن در این باره

و اما اسلام... همون طور كه میدونیم ادیان برنامه ی زندگی رو به انسان ارائه میدن... خب اسلام هم از این دایره مستثنی نیست... و احكام و قوانینی رو سر راه ما قرار داده... كه از خیلی از این احكام استفاده شده و قانون اساسی كشورمون نوشته شده...

منتها احكام ثانویه كه همزمان با تغییر مسیر زندگی ها و... هست توسط مراجع اعلام میشن...این از احكام...منتها بعضی از صحبت ها هست كه جنبه حكم ندارن و بیشتر به توصیه و فكر اقتصادی مربوط میشن... منتها كم لطفی ما خیلی شامل حالشون میشه.... 

در مورد مدل كامل اقتصادی!  مسلمن این طور نیست... ینی همچین چیزی اصلن ممكن نیست... چون نیاز ها و شرایط كشور ها با هم كلی فرق میكنه... حتی استان ها .. حتی روستاها... نمیشه یه نسخه ی كلی و مدل برای همه پیچید... پس اسلام هم همچین چیزی نداره... 

باقی چیزا هم كه قبلن گفتم

اما فك كنم خوبه.. توصیه هایی كه اسلام در این موارد داشته رو اینجا بیان كنیم... یا من شخصن خیلی خیلی خوشحال میشم اون نوشته هایی كه اشاره كردید خوندین رو در اختیار ما هم بزارید...ممنون

مواظب خودتون و دلای پاكتون باشید

یا علی 

شنبه 14/10/1387 - 13:24 - 0 تشکر 81061

به نام حضرت دوست که هر چه داریم از اوست

با سلام به همه دوستان گرامی و به خصوص دوستان خوبم در انجمن تجارت و بازرگانی .

از وقتی که این مطلب رو تایپ کردم تا امروز که جواب های شما رو برای اولین بار دارم می بینم خیلی گذشته . واقعا از همتون عذر می خوام . اما کاری نمی تونستم بکنم . این تبیان منو معتاد خودش کرد . بعدش هم پول تلفن سر به فلک کشید و نتونستم قبضش رو پرداخت کنم . الان دو ماهه که تلفن خونه مون قطع شده . و من توی این وقت رفتم سراغ پایان نامه ام . الان هم دارم از دانشکده ام این مطلب رو تایپ می کنم .

از لطف همه دوستان که در این بحث شرکت کردند خیلی ممنونم . دقیق هم نتونستم مطالب دوستان رو بخونم . تا اونجا که خوندم دیدم چیزهایی که دوستان گفتند عین همون مطالبی بود که توی ذهن من بود .

می خوام بگم که این همه توی ایران روی این نظریه های اقتصادی دنیا مانور می دهند درست نیست . چون نه اثبات شده اند نه کارایی خودشون رو توی کشورهایی که این نظریات به کار گرفته می شوند نشون نمی دهند . به قول دوستان نظریات فیزیکی هم داره زیر آبشون می خوره . چه برسه به این نظریات اثبات نشده اقتصادی . این از اولی .

دوم اینکه اسلام خودمون بهترین شکل اقتصاد رو داره . اگر تونستم بعدا حتما نظریاتش رو پیدا می کنم . اما وظیفه اول این کار به نظر من به روی دوش روحانیون و محققان علوم دینی است که بیایند و مسائل اقتصادی اسلامی را بیان کنند .

سوم : باید بگم که سر فصل و اصل مطلب اقتصاد اسلامی توی معنای همین کلمه اقتصاد نهفته است . اقتصاد یعنی میانه روی . یعنی نه افراط و نه تفریط . بر این معنا که در اسلام بر خلاف مکاتب بشری اقتصاد و پول اصل نیست . پول فقط وسیله ای برای گذران زندگی روزانه است . نه بیشتر و نه کمتر .

در حالی که در مکاتب انسانی نه آسمانی تجارت و پول حرف اول زندگی را می زند . این تفاوت اساسی موجب فاصله زیادی بین نظریات این دو دسته از مکاتب شده است . در مکاتب انسانی هر چه قدر بیشتر پول به دست بیاری بهتر است . اما در اسلام فقط برای اینکه بتونی زندگی ات رو بچرخونی و نیاز به دیگران پیدا نکنی . البته خانه و مرکب خوب و .... هم توصیه شده . اما همه برای این است که زندگی راحت تری داشته باشی .

برای همین در مکتب اسلام خیلی به کمک به دیگران و انسان دوستی تاکید شده است . برخلاف خیال خام مکتب مادیگری که پول پرست هستند . منظر نظرات شما هستم .

آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است
با دوستان مروت با دشمنان مدارا 
وبلاگهای من : 
يکشنبه 11/12/1387 - 10:21 - 0 تشکر 94420

به نام حضرت دوست که هر چه داریم از اوست
با سلام به همه دوستان گرامی . ببخشید که باز هم خیلی دیر دارم ادامه مطلب رو می گم .
اول از همه به دوستان خوب خودم توی این انجمن . کسانی که خیلی به من لطف دارند و مطالب من رو هم گاهی نگاهی می کنند . دیگه چرا این بحث رو ادامه ندادید ؟ دوستای خوبم این بحث جای بیان هیچ چیزدیگری نداشت که مطلبی ثبت نکردید ؟ 
دوم : یه لحظه عمیق تر به مفهوم علوم و روشهای نظریه پردازی در آنها بشیم . می شه گفت دو دسته علم داریم . یکی علومی که از جزء و امور کوچک به امور کلی و بزرگ می رسند . که می شه گفت علوم تجربی مهمترین اونها هستند . دوم : علومی که از کل و مسائل بزرگ مسائل ریزتر و کوچکتر رو مورد کاوش قرار می دهند .
به نظر شما علم اقتصاد از کدام دسته است ؟ آیا می شه مثل فیزیک و یا شیمی و یا حتی پزشکی براش نسخه پیچید ؟تفاوت اقتصاد با اونها چیه ؟
راستش یک سری علوم به اسم علوم انسانی معروف هستند . بیشترشون همونهایی هستند که توی رشته علوم انسانی دبیرستان بیان می شند . فرق این علوم با علمی مثل فیزیک این است که اینجا سروکارش با انسان است . نه عناصر مرده . به خاطر همین خیلی در زندگی تاثیر گذار است . کوچکترین اشتباه منجر به نتایج تاسف انگیز زیادی می شه . چیزی که خیلی ها توجه نمی کنند و با نظریات اولیه زندگی انسانهای زیادی را خراب می کنند . در اینجا مواد خام زندگی انسانها است .
به همین خاطر این جور علوم بیشتر از کل به جزء می روند . می دونید چرا؟ چون از جزء به کل رفتن اینجا خیلی خطرناک است . مثل اینکه در یک محله صد نفر رو ببینید که کله هاشون کچل است . اون وقت نظریه بدهید که هر کسی در این محله زندگی می کند کچل است . حتی یک استثناء هم اگر باشد در زندگی آن فرد تاثیر زیادی دارد .
پس این علوم دنبال این هستند که کمتر استثناء پذیر باشند . اما نمی شود . چرا ؟ چون شناخت انسان مثل سنگ و چوب و اینها نیست که آسان باشد . این همه سال این همه دانشمند انسان را نشناخته اند . واقعا درک کامل انسان سخت است .
حالا دو تا سوال می ماند : با این وضع چه می شود کرد ؟ یعنی از یک طرف اهمیت این علوم بسیار مهمتر از علوم فیزیک و شیمی و ریاضی و .... است . چون در مورد زندگی انسان است و چون انسان نیاز به نظریات و نتایج این علوم دارد . بدون این نتایج  زندگی اش لنگ می زند . از طرف دوم : شکل و شیوه تجربی این علم ها چندان موثر و مثمر ثمر نیست . چه می شود کرد ؟
سوال دوم : اینکه واقعا بررسی این علم ها در شکل تجربی به چه شکلی است ؟ شکل صحیح بررسی این علم ها چیست ؟ آیا اصلا امکان دارد ؟
منتظر نظرات دوستان و کمک های ایشان در ادامه این بحث هستم .
ادامه دارد ...... 

آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است
با دوستان مروت با دشمنان مدارا 
وبلاگهای من : 
شنبه 24/12/1387 - 13:15 - 0 تشکر 98530

بنام خدا

سلام بحث داغ وبه روزی رو مطرح كردین .

من فكر میكنم شاید علم اقتصاد علم جدیدی با شه ولی در اسلام اشارات ریشه ای وبنیادینی به اون شده كه اصل اون رو تجزیه تحلیل میكنه ومیشه كفت راهبرداصلی وچارچوب اون رو معین میكنه میشه گفت باید مبنا بر اساس اینها باشه وباقی رو با علم روز دنیا هماهنگ كرد .

کسي که هيچ کار نمي کند،هيچ اشتباهي نمي کند. کسي که هيچ اشتباهي نمي کند،هيچ چيز ياد نمي گيرد. لوکا پاچيولي
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.