• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن کارآفرینی > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
کارآفرینی (بازدید: 2177)
دوشنبه 13/8/1387 - 19:37 -0 تشکر 68652
اشتغالِ زنان، منبع كارآفرینی

در ادامه مباحث بررسی حضور زنان در بازارهای کار که از اینجا قابل مشاهده است و بخاطر اهمیت موضوع مبحث جدیدی باز کردیم تا با دستی باز تر فقط به بررسی فرصتهای حضور زنان در بازار های کار بپردازیم .

 اشتغالِ زنان، منبع كارآفرینی
 

 یك تلقی عام وجود دارد مبنی بر آنكه «اگر زنی شغلی به‌دست آورد یا در سازمان و نهادی استخدام شود، از سهم مردی كه جویای كار است، می‌دزدد و فرصت شغلی و استخدامی‌ای را كه می‌توانست نصیب مردی شود و خانواده‌ای را خوشبخت سازد، هدر می‌دهد!» با این تلقی است شاید كه گفته می‌شود: «ایجاد موقعیت شغلی و استخدامی برای یك زن امكان یافتن شغل و استخدام شدن را از مردی كه باید نفقه بپردازد، می‌گیرد و این یعنی گرفتن امكان موفقیت از یك خانواده.»


بدون در نظر گرفتن آنكه استخدام شدن یا اشتغال یك زن چه نسبت مستقیم یا معكوسی با موفقیت یك خانواده دارد و چه تضمینی هست مردی كه فرصت اشتغال به‌دست آورده خانواده‌ای موفق را سر و سامان دهد، این پیش‌فرض در ذهن بسیاری از مسئولان حكومتی و مردم عادی جاخوش كرده كه اشتغال زنان مانعی برای اشتغال مردان است.
شاهد دیگر نفوذ این تلقی، سخنان یكی از مسئولان مركز امور زنان و خانواده است كه چندی پیش گفته بود: «این دیدگاه اشتباه است كه بگوییم چون زنان نیمی از جامعه هستند باید نیمی از شاغلان، دانشجویان و نماینده‌های مجلس هم زن باشند... نباید حضور زن را در اجتماع آن‌قدر بزرگ و پررنگ كنیم كه مسئولیت مادری و اصلی و مهم زن در خانه كمرنگ شود. باید كف و سقفی برای حضور زنان در جامعه مشخص شود.»


در مقابل، اما، تلقی‌های جدیدی از حضور زنان در فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی وجود دارد كه ایده‌هایی كاملا ً متناقض با گزاره‌های بالا را مطرح و، با استناد به آمار و ارقام در سطوح كلان، صحت آنها را اثبات می‌كند. یكی از مباحث جدی سال‌های اخیر در سطح جامعة جهانی این است كه فقط كشورهایی توانسته‌اند گام‌های بلندی در مسیر توسعة همه‌جانبه بردارند كه به ضرورت بهره‌برداری بیشتر از ظرفیت‌های انسانی زنان توجه كرده‌اند.

سه شنبه 14/8/1387 - 1:31 - 0 تشکر 68717

با سلام خدمت جناب مای میل

من در بحثهای مختلف به این سوال جواب داده ام اما اینجا هم اجمالا لازم است بیان کنم که :

آنچه در جهان اتفاق می افتد بسیار با آنچه در ایران اتفاق می افتد فرق دارد و آنچه در ایران اتفاق می افتد با آنچه در اسلام به آن دستور داده شده بسیار متفاوت است .

در جهان مرد و زن هر دو باید کار کنند و هردو وظیفه مالی به عهده دارند و این ثمره همان فمینیسم است که مثلا از زن دفاع کرد اما مشکلات مالی خانه و خانواده وزندگی را هم بر عهده زن گذاشت و آنها در مورد روابط زن و مرد هیچ محدودیتی قائل نیستند .

در ایران زنان شاید نصف در خانه اند و نصف در بیرون فعالیت می کنند بعضی کار می کنند و بعضی درس می خوانند به امید اینکه با مدرک آن کاری پیدا کنند تا درآمدی داشته باشند .

اما در اسلام قضیه فرق می کند اسلام وظیفه تامین مالی خود زن و اعضاء دیگر خانواده را بر عهده مرد گذاشته و همانطور که در جاهای دیگر بیان کردم احکام اسلام را اگر با دقت نگاه کنیم طوری چیده شده که زن اگر بخواهد به آن مقید باشد به جز در موارد ضروری خیلی نمی تواند از منزل خارج شود .

این به معنی زندانی کردن زن نیست این خود زن است که با عمل به احکام به این نتیجه می رسد که اگر بخواهد شخصیت خود و ارزش خود را حفظ کند و به وظیفه اش در خانه عمل کند لازم است بیشتر اوقات خود را در منزل سپری کند . 

و بخاطر اینکه به آنها رحمت کند آفریدشان 

چهارشنبه 15/8/1387 - 15:14 - 0 تشکر 69047


آمارها همیشه زبانی گویا دارند. آمارها به ‌سادگی و صراحت می‌روند سراغ صورت‌مسئله و به‌روشنی نشان می‌دهند كه بازار كار كنونی ایران با انبوهی از جمعیت متقاضی كار روبه‌روست. آمارها هشدار می‌دهند كه ناكافی بودن فرصت‌های شغلی به افزایش میزان بیكاری منجر خواهد شد و اینكه وضعیت موجود در فرایند ایجاد اشتغال نه با تقاضای بیكاران تناسبی دارد و نه حتی با تعداد دانش‌آموختگان دانشگاهی یا جمعیت كشور.
به این آمارها بیفزایید افزایش تعداد زنان دارای تحصیلات عالی را كه بازار كار پاسخگوی نیازهای آنان نیست و در نتیجه همة عوامل مهیاست تا دست در دست یكدیگر بحرانی جدید را در این حوزه در آیندة كشور رقم بزند: بحران بیكاری زنان جوان تحصیلكرده! راه‌حل تجویزشده برای مقابله با بحران احتمالی چنین است: «تحصیلات زنان و حضور اجتماعی آنها خیلی جاها برای ما مشكل‌ساز شده است. زنان نمی‌توانند این نوع تحصیلات را با زندگی‌شان جمع كنند و این مسئله مانع رشد زندگی خانوادگی‌شان می‌شود. جمع كردن تحصیل و اشتغال اساساً با زندگی خانوادگی مشكل است!»


توضیح بیشتر این است كه دولت نهم خیر و صلاح زنان را در بازگشت به خانواده و ایفای شغل مقدس و معتبر خانه‌داری می‌داند. مجتبی ثمره هاشمی، مشاور رئیس‌جمهور، در مراسم معرفی زهره طیب‌زاده نوری، رئیس جدید مركز امور زنان و خانواده، گفته است: «معتبرترین و مقدس‌ترین مشاغل، خانه‌داری است درحالی‌كه منزلت اجتماعی آن آسیب دیده و اگر زنی همة وقتش را صرف بچه‌داری و تدبیر منزل كند، برخی به او ایراد می‌گیرند.»
نسرین سلطان‌خواه، رئیس موقت مركز امور زنان و خانواده، هم پیش از آن در دفاع از رویكرد خانواده‌محور این دولت گفته بود: «خانه اولین و مداوم‌ترین مركز رشد انسان است. زن مدیر این نهاد اساسی است. در نتیجه، مهم‌ترین نقش وی در بستر اجتماع حضور و تأثیر پررنگ او در خانه است.»
با وجود اظهار نظرهایی از این دست، می‌توان دریافت كه بازگشت زن به خانواده و صرف‌ نظر كردن او از فعالیت‌های گستردة اجتماعی و اقتصادی، به نفع اشتغال‌آفرینی برای مردِ موظف به ادارة زندگی و پرداخت نفقه، راه‌حل دولتیان جدید است.


در همین راستا و برای تعیین كف و سقف حضور زنان در جامعه، با گنجانده شدن «عدالت جنسیتی» ـ به معنای ایجاد شرایط برابر و عادلانه برای استفاده از همة امكانات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی برای زنان و مردان ـ در برنامة چهارم توسعه در مجلس هفتم مخالفت می‌شود، لایحة كاهش ساعات كاری و سن بازنشستگی زنان مورد استقبال نمایندگان قرار می‌گیرد و بخشنامة حسین صفارهرندی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مبنی بر ممنوعیت كار زنان پس از ساعت 18 در ادارات وابسته به این سازمان مایة آرامش خاطر زنان و نشاط خانواده‌ها توصیف می‌شود. وزیر ارشاد برای ابراز خرسندی از این اقدام خود گفته است: «با افتخار می‌گویم روزی كه به واسطة حفظ حریم خانواده تقاضا كردم از ساعت 6 عصر به بعد كار سنگین به عهدة خانم‌ها نگذارند، مورد نگاه محبت‌آمیز همكاران و همسرانشان قرار گرفتم.»
نتیجة مستقیم چنین رویكردی، خروج زنان از صحنة كار و اشتغال است. كارفرمایی كه بخواهد زنی را استخدام كند باید از این پس مواردی چون تقلیل ساعات كاری، كاهش سن بازنشستگی، مرخصی دوران بارداری و زایمان، و مرخصی نگهداری از شوهر و فرزند بیمار را برای زن شاغل در نظر بگیرد و معلوم است كه با یك حساب و كتاب ساده و سریع به این جمع‌بندی می‌رسد كه استخدام زن شاغل به صرفه نیست و منطق اقتصادی حكم می‌كند كه مردی را جایگزین او كند.

چهارشنبه 15/8/1387 - 15:16 - 0 تشکر 69049

تنگ شدن فضای كاری مردان به اندازة 13 درصد!
بررسی‌های دقیق بانك جهانی نشان می‌دهد در كشورهای شمال اروپا كه زنان بیشتری در بازار كار فعال هستند، برخلاف جنوب این قاره كه زنان كمتری به فعالیت اقتصادی خارج از خانه می‌پردازند، آمار بیكاری پایین‌تر است.
در سال‌های اخیر، بانك جهانی كه كارشناسان آن توصیه‌های مؤثری برای بهبود وضعیت اقتصادی كشورها دارند، تأكید كرده‌اند كه فعالیت زنان در عرصه‌های اقتصادی كمك بسیاری به بهره‌گیری كامل از ظرفیت‌های اقتصادی كشورها می‌كند. این موضوع به‌ویژه در كشورهای منطقة خاورمیانه ازجمله ایران، كه تعداد زنان دارای مهارت‌های علمی و عملی روزبه‌روز در حال افزایش است، اهمیت بیشتری دارد. در ایران پیش‌بینی می‌شود كه تعداد زنان فعال كشور به 24/3 میلیون نفر در 1385 برسد كه این رقم گرچه به نسبت سال 1365 افزایش بیش از دو درصدی زنان شاغل را نشان می‌دهد اما به‌دلیل افزایش جمعیت و به تبع آن تقاضای بیشتر برای ورود به بازار كار تنها منجر به افزایش یك‌ درصدی سهم زنان در جمعیت شاغل كشور در یك دهة گذشته شده، یعنی سهم زنان در جمعیت شاغل كشور از 12 درصد در 1375 به 13 درصد در 1383 رسیده است.
دكتر ژاله شادی‌طلب می‌گوید: «درحالی‌كه یكی از معیارهای ارزیابی كشورها از نظر توسعه، میزان حضور و مشاركت زنان در فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی است، میزان مشاركت زنان در اقتصاد ایران نسبت به سایر كشورهای درحال‌توسعه هنوز بسیار اندك است.»
این استاد دانشگاه به گزارش توسعة انسانی سازمان ملل در سال 1383 (2004) اشاره می‌كند كه در آن رتبة جمهوری اسلامی ایران، در میان 144 كشور جهان، 82 است و می‌افزاید: «مقایسة رتبة ایران با كشورهای دیگر منطقه و اسلامی نشان‌دهندة شرایط مطلوبی نیست. بحرین با رتبة 39، تركیه با رتبة 70، اردن با رتبة 76، مالزی با رتبة 52 و حتی عربستان با رتبة 72 جایگاهی بهتر از ایران دارند.»
دكتر شادی‌طلب سری تكان می‌دهد و می‌گوید: «درحالی‌كه در كشور مسلمان عربستان سعودی، با هدف كارآفرینی برای اشتغال زنان، شهرك‌های صنعتی احداث می‌شود و صنایع مستقر در آنها موظف‌اند زنان سعودی را استخدام كنند... ما برای خیل عظیم دختران فارغ‌التحصیل از دانشگاه‌ها و جویای كار چه می‌كنیم؟»
درحالی‌كه به باور متولیان جدید امور زنان در كشور، درمان درد بیكاری خانه‌نشینی زنان است، آخرین اطلاعات مربوط به میزان مشاركت زنان و مردان نشان‌دهندة 13 درصد مشاركت زنان در مقایسه با 62 درصد مشاركت مردان است كه به‌وضوح مشخص می‌كند در بازار كار ایران تعادل جنسیتی وجود ندارد و تبعیض‌های افقی و عمودی بر آن حاكم است. تبعیض افقی به این معناست كه زنان به‌مراتب كمتر از مردان از تنوع فرصت‌های شغلی برخوردارند و الگوهای فرهنگ سنتی و مناسبات ریشه‌دار نظام مردسالار امكان تنوع بخشیدن به عرصه‌های مشاركت اقتصادی را از زنان سلب می‌كند. تبعیض عمودی هم ناظر به فرصت‌های شغلی در سطوح بالای مدیریتی است و یك نمود آن، با استناد به آمار مركز امور مشاركت زنان، سهم زنان در هیئت علمی دانشگاه‌های سراسر كشور است كه در سال 1380 فقط 2/18 درصد بود.
نتایج پژوهش دیگری دربارة ساختار اشتغال بر حسب جنسیت در ایران نشان‌دهندة آن است كه بیشترین مشاركت زنان در بخش خدمات و حوزة فعالیت‌های آموزشی و بهداشتی است كه میزان آن تا 23 درصد می‌رسد اما كمترین سهم اشتغال زنان با 14 درصد مربوط به بخش‌های ارتباطات، انبارداری، ساختمان و حمل و نقل است كه به‌نوعی مشاغل مردانه محسوب می‌شوند.

چهارشنبه 15/8/1387 - 15:18 - 0 تشکر 69050

كارآفرینی و ابتكار عمل به یُمن حضور زنان

برخلاف آن تصور ابتدایی و رایج كه اشتغال زنان را مانع اشتغال مردان می‌داند و نفقه‌دهی مرد را برگ برندة او برای دریافت فرصت شغلی برابر او با یك زن رو می‌كند، مستندات تجربی و آماری كشورهای مختلف آشكار می‌كند كه اشتغال زنان باعث اشتغال‌زایی بیشتر در جامعه می‌شود.
درحالی‌كه تا پیش از دورة انقلاب صنعتی، كار مسئولیتی مردانه و خانواده حوزة مسئولیت زنان تلقی می‌شد، پس از انقلاب صنعتی، «كارـ‌خانواده» دو حیطة مستقل و جدا از هم تلقی شدند كه یكدیگر را تحت تأثیر قرار نمی‌دهند و باید این دو حیطه و وظایف مربوط به هریك دور از دیگری نگه داشته شوند.

اما با پیدایش و افزایش خانواده‌هایی كه در آنها زن و شوهر هر دو شاغل و دارای درآمد بودند، سبك زندگی خانوادگی نوینی شكل گرفت كه، به تبعیت از نقش‌های سنتی زن در خانه و با پذیرش و ایفای تعهدات بیشتر و جدیدتر، زنان را با فشارهای متعددی مواجه می‌كرد.
فشارهای فیزیكی ناشی از انجام وظایف پایان‌ناپذیر كاری و خانگی موجب خستگی مفرط زنان شاغل می‌شد و فشار روانی ناشی از برآورده نكردن تقاضاهای منبعث از تلقی‌های سنتی اضطراب و افسردگی را در آنها ایجاد می‌كرد.

از نیمة دوم قرن بیستم و در ایران از نیمة دوم دهة 1370، با ورود تعداد زیاد زنان تحصیلكرده به بازار كار، رویكرد تقابلی كارـ‌خانواده جایگاه خود را به‌طور چشمگیری از دست داد و به‌ویژه در جوامع شهری مسئولیت‌هایی چون مراقبت از فرزندان و كارهای مربوط به خانه‌داری تا حدودی از حیطة اختصاصی زنان خارج شد؛ گرچه برای تعدیل انتظارات موجود نسبت به مسئولیت‌های خانگی زنان راه‌های نرفتة بسیاری باقی‌ مانده است.
برای پاسخگویی به تقاضاهای همچنان باقی‌مانده از نقش‌های سنتی زنان، در دهة گذشته، نهادها و مؤسسات بسیاری شكل گرفته‌اند كه خدمات آنها با استقبال فراوانی مواجه شده است.
زن شاغلی را تصور كنید كه بنا به تعهد كاری خود روزانه ساعات متمادی را در محیط كاری خود می‌گذراند. پیشاپیش، مشخص است كه این زن برای ایجاد تعادل میان خواست‌های فردی و خانوادگی‌اش به نهادهای واسطه‌ای اجتماعی و خدمات نظافتی، بهداشتی و... نیازمند است.
تأسیس مهدكودك‌ها برای نگهداری كودكان، در كنار راه‌اندازی شركت‌ها و نهادهای متعددِ خدمات‌رسان كه انجام همة امور خانگی ازجمله آشپزی، خرید و نظافت را به عهده دارند، راه‌حلی است كه هم نیازهای خانگی زنان شاغل را، كه معطوف به نقش‌های همسری و مادری است، مرتفع می‌سازد و هم به اشتغال‌زایی برای زنان و مردان دیگر می‌انجامد.

به همة اینها بیفزایید صنایع نوپایی چون صنایع غذایی و تولید محصولات بسته‌بندی‌شدة متعددی كه تهیة انواع و اقسام ترشی‌ها، شیرینی‌جات، خوراك‌های غذایی و... را با كیفیت‌های استانداردشده راحت‌الوصول و ساده می‌كنند. به علاوه، می‌توان به كالاهای عصر مدرن اشاره كرد كه انجام وظایف خانگی را آسان‌تر كرده‌اند؛ كارخانه‌های مختلف ساخت وسایل خانگی از جاروبرقی، فریزر و ماشین لباسشویی تا سرخ‌كن، قهوه‌ساز، سالادگیر و... كه امواج گسترده‌ای را در كارآفرینی و اشتغال و ابتكار در صنایع مدرن برانگیخته‌اند معلوم است كه با رونق گرفتن هر صنعتی و اختراع و تولید لوازم خانگی جدید، بازار كار وسیعی برای تعمیركاران آنها نیز شكل گرفته است. بنابراین، به‌نظر می‌رسد هرگونه اقدام یا اظهار نظر برای بازگشت زنان به مرزهای گذشته امكان‌پذیر نیست و نشان‌دهندة عدم تحلیل درست از شرایط اجتماعی و اقتصادی و نداشتن برنامه‌های مناسب و راه‌حل‌های واقعی برای بحران بیكاری در دهه‌های آتی است.

چهارشنبه 15/8/1387 - 15:21 - 0 تشکر 69051

منابع و پینوشت ها ( مطالب بالا )
1) سخنان نمایندة مركز امور زنان و خانواده در نشست همگرایی با حوزة علمیة خواهران.
2) «رویكرد جنسیتی به عدم تعادل‌های بازار كار»، علیرضا امینی، پژوهش زنان، دورة 2، شمارة 1، بهار 1383.
3) «رابطة كارـ‌خانواده: تفاوت‌های جنسیتی در برخورداری از حمایت اجتماعی»، امیر رستگار خالد، پژوهش زنان، دورة 2، شمارة 2، تابستان 1383.

 در ادامه با ارائه ی مقاله ای به این نکته بیشتر خواهیم پرداخت که آیا عملا مشارکت زنان برابر با افزایش بیکاری است. در این راستا از دیدگاه كارشناس، دكتر الهه كولایی، استاد دانشگاه تهران استفاده خواهیم نمود.

پنج شنبه 10/11/1387 - 0:49 - 0 تشکر 85822

سلام
به نظر من مهم کارامدی هست و اینکه چه کسی میتونه اون مسئولیت و کار به خصوص رو بهتر انجام بده .
اگه خانمی بهتر از یه آقا از پس مسئولیتی بر بیاد و به جامعه خدمت کنه چرا از وجودش استفاده نشه ؟
در گذشته تامین هزینه های مالی زندگی به عهده مردها بود و خانمها صرفا خانه دار بودند . ولی در عصر حاضر شرایط زندگی تغییر کرده و میشه گفت وظایف داخل و خارج از منزل بین خانمها و آقایون تقسیم شده .
پس به نظر من نباید خانمها رو محدود به خانه داری کرد و فرصت تجربه کردن مشاغل مورد علاقه شون رو از اونها گرفت .

مقام معظم رهبری (مدظله العالی) : شما هدف را این قرار بدهید که ملت و کشور شما در یک دوره ای بتواند مرجع علمی و فناوری 

در همه دنیا باشد. (87/6/5)


مولا علی (ع) :
آرام باش،توكل كن،تفكر كن،آستینها را بالا بزن آنگاه دستان خداوند را می بینی كه زودتر از تو دست به كار شده اند .




برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.