• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعلیم و تربیت (بازدید: 17835)
يکشنبه 21/7/1387 - 9:51 -0 تشکر 64716
كتابخانه مركزی آستان قدس رضوی

به نام خدا

ســلام

 

همونطور كه همه می دونید كتابخانه مركزی آستان قدس رضوی یكی از منابع بزرگ كتابهای خطی و چاپی و نسخ دیگر می باشد كه از دیر ایام نام و آوازه ای در منطقه و جهان اسلام دارد.

 

با اجازه دوستان میخوام نگاهی اجمالی و در حقیقت به معرفی این كتابخانه بپردازم.

 

مطالبی كه قراره در این تایپیك گذاشته بشه شامل معرفی كلی و تاریخچه، بخشهای مختلف كتابخانه، نگاهی به كتابهای ارزشمند خطی و چاپی، فعالیتهای مركز و ... می باشد. از دوستان و علاقه مندان با هماهنگی دعوت به همكاری می كنم.

 

منابع:

آستان قدس رضوی

كتابخانه مركزی آستان قدس

دایره المعارف كتابداری

بروشورهاو آمار و ارقام موجود در كتابخانه های وابسته آستان قدس بصورت دیداری

 

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
يکشنبه 21/7/1387 - 10:24 - 0 تشکر 64724

سلام


من هم شده مطالبی رو خواسته باشم كه بین كتابخانه های مشهد فقط توی كتابخانه آستان قدس پیدا كردم و با توجه به این كه این كتابخانه زیر مجموعه های زیادی رو داخل شهر مشهد پیـــدا كرده می شه از اون به عنوان یك مركز عظیم و مناسب برای جمع آوری اطلاعات و تحقـیـقات استفاده كرد.


♫♫ باغچه ♫♫(کلیک کنید)

هر آمدنی رفتنی هم دارد...

ولی ایکاش رفتن ها زیباتر از آمدن ها بودند.....

خدانگهدار همگی

دوشنبه 22/7/1387 - 0:28 - 0 تشکر 64852

سعید جان ما هم حاظریم اطلاعات جالب و ارزنده شما رو راجع به یکی از بزرکترین کتابخانه های کشومون جویا بشیم

دوشنبه 22/7/1387 - 15:7 - 0 تشکر 64950

بسم الله

معرفی کتابخانه و کتاب یکی از اهداف اصلی این انجمن می باشد.

بی صبرانه منتظر مطالب شما هستم.

خادم الحسین کربلائی مهدی

تکنسین داروئی

دوشنبه 22/7/1387 - 16:49 - 0 تشکر 64966

به نام خدا

ســلام

ضمن تشكر از دوستانی كه اظهار نظر كردند و همچنین مدیر محترم انجمن خادم حسین

خب حالا كه اجازه صادر شده كارمون رو شروع می كنیم.

ابتدای كار مقدمه كوتاهی آوردمو اینك توضیحات اصلی در مورد این كتابخانه كه می شه گفت یكی از مراكز مهم تحقیقاتی در استان و كشور هست رو بیان می كنم.

دوستان چون مطالب ذكر شده در این تایپیك نمی تونه از خودم باشه و همچنین از منابع زیادی برای تهیه این مطالب استفاده شده، بنابراین در انتهای كار تمام منابع مورد استفاده رو قرار خواهم داد.

جاهايي كه با ... نوشته شده شامل مطالبي مي شه كه نيازي به گفتنشون نديدم وبراي اختصار مطالب اون هارو پاك كردم.

امیدوارم مطالب خسته كننده نباشه و دوستان بتونن استفاده مفیدی از این نوشته ها ببرند.

***

 كتابخانه مركزی آستان قدس كه همراه با سایر كتابخانه‌های وابسته، موزه‌ها، و مركز اسناد آن "سازمان كتابخانه‌ها، موزه‌ها، و مركز اسناد آستان قدس رضوی" نامیده می‌شود، از مهم‌ترین گنجینه‌های فرهنگی ایران و جهان اسلام است كه در ضلع شرقی حرم مطهر امام رضا (ع) در بست شیخ طوسی شهر مشهد قرار دارد و دارای گنجینه‌ای ارزشمند از كتاب‌های خطی نفیس و كمیاب و قرآن‌های خطی باارزش است.

تاریخچه. كتابخانه آستان قدس یكی از كهن‌ترین كتابخانه‌های ایران است كه به‌واسطه مجموعه‌های غنی آن، به‌ویژه گنجینه‌های خطی، آوازه جهانی یافته است. برای تأسیس این كتابخانه تاریخ مشخصی نمی‌توان تعیین كرد. برخی بر این باورند كه از زمان عزیمت امام هشتم علی بن موسی‌الرضا (ع) در قرن دوم ق. به خراسان، و به‌ویژه پس از شهادت ایشان، مهاجرت علما و دانشمندان شیعه به جوار مدفن او آغاز شد. به‌دنبال آن در كنار اماكن و ابنیه‌ای كه برای رفاه و اقامت زائران در جوار مدفن امام بنا شد، مجموعه‌های كتاب نیز شكل گرفت. بعضی، وجود كتابخانه در آستان قدس را سال 393ق. ذكر كرده‌اند كه مصادف است با وقف نسخه قرآن متعلق به ابوعلی سیمجور، امیر خراسان در زمان نوح بن منصور سامانی، به آستان قدس. اما بر این مبنا نمی‌توان با اطمینان گفت كه در آن زمان كتابخانه مستقلی وجود داشته است.  سندی كه بیش از همه به واقعیت نزدیك است، نسخه خطی تفسیر ابوالفتوح رازی مربوط به قرن نهم هجری است كه در آن این عبارت نقش بسته است: "......." .

از این یادداشت چنین برمی‌آید كه در آن زمان مكانی وجود داشته كه در آن مصاحف و تفاسیر مختلف نگهداری شده و مورد استفاده عموم واقع می‌شده است .

نخستین شواهد وجود كتابخانه‌ای مستقل در آستان قدس به اوایل قرن دهم ق. باز می‌گردد و آن را در متن وقفنامه ... كه در آن تركيب "خزانه‌الكتب" به‌كار رفته است. پس از آن، شواهد نشان می‌دهد كه در حدود 1150ق. كتابخانه و قرآنخانه آستانه در یكجا در گوشواره جنوبی ایوان بلند صحن عقیق به‌نام قرآنخانه مباركه حضرتی وجود داشته است.

كتابخانه آستان قدس فرازونشیب‌های گوناگونی طی كرده و حوادث و رخدادهای تلخی بر آن رفته است. از آن جمله می‌توان به حمله ازبك‌ها در اواخر قرن دهم و اوایل قرن یازدهم اشاره داشت كه طی آن عبدالمؤمن‌خان ازبك كتابخانه را تاراج كرد. سال‌ها پس از تهاجم ازبك‌ها، شاه عباس صفوی و شیخ بهاءالدین عاملی به گردآوری كتاب‌های تاراج رفته و تشكیل مجدد كتابخانه اقدام كردند. از كتابخانه‌ای كه ایشان تأسیس كردند با عنوان كتابخانه سركار فیض آثار مشهد یاد كرده‌اند.

تعیین نخستین كتابدار نیز در همین سال‌ها صورت گرفت. از آن پس به فرمان شاه همواره یكی از علمای برجسته به‌عنوان خازن‌الكتب منصوب می‌شد و هم در این دوران كتاب‌های بسیاری از دارالسلطنه اصفهان به كتابخانه  مشهد ارسال می‌شد.

نخستین فهرست كتابخانه را میرزاسعیدخان مؤتمن‌الملك متولیباشی در 1296ق. تهیه كرد و در آن كتاب‌های كتابخانه 2069 جلد ذكر شده است. كتابخانه به‌طور دائم باز بوده و مورد استفاده عموم قرار داشته است .

بین سال‌های 1289-1290 ق. كتابخانه به طبقه فوقانی كشیك خانه خدام منتقل شد و هفتاد و سه سال در این مكان باقی ماند. در مهر 1323 بر اساس طرح آندره گدار (1881- 1965) معمار و باستان‌شناس فرانسوی و رئیس وقت اداره باستان‌شناسی، ساختمانی در سه طبقه به‌وسعت 1034 مترمربع برای كتابخانه بنا شد. این بنا در 1353 به تصمیم مقامات وقت تخریب و منابع آن در 1356 به ساختمان جدید كتابخانه (با 2000 مترمربع مساحت) انتقال یافت .

گسترش روزافزون منابع و افزایش مراجعان، مقامات آستان قدس را در 1359 به احداث ساختمان فعلی واداشت. وسعت ساختمان فعلی 30000 مترمربع است و در سه طبقه و طی پانزده سال ساخته شده است. این ساختمان در 1374 رسمآ گشایش یافت.

در حال حاضر، كتابخانه در هفت اداره اصلی سامان یافته كه عبارتند از: اداره مخطوطات، اداره خدمات كتابداری، اداره كتابخانه عمومی، اداره كتابخانه‌های وابسته، اداره اسناد، اداره موزه‌ها، و اداره امور عمومی.

***

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
سه شنبه 23/7/1387 - 19:23 - 0 تشکر 65180

به نام خدا

ســلام

مجموعه‌ها

 كتابخانه آستان قدس كتابخانه‌ای عمومی در سطح ملی است. طبق قانون و اسپاری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مكلف است از هر عنوان كتابی كه در ایران منتشر می‌شود، یك نسخه برای این كتابخانه ارسال دارد. وقف و اهدا و خرید نسخه‌های مكرر كتاب‌ها از راه‌های مهم توسعه مجموعه آن است.

 مجموعه كتابخانه به بخش‌های زیر تقسیم می‌شود:

1. كتاب‌های چاپی. مجموعه كتاب‌های چاپی كتابخانه عمدتآ به زبان‌های فارسی، عربی، انگلیسی، و فرانسه هستند. تا پایان 1381 مجموعآ بیش از 12000000 جلد كتاب چاپی شامل كتاب‌های نفیس و كمیاب قدیمی و منابع جدید به زبان‌های فارسی، عربی، انگلیسی، و سایر زبان‌ها در كتابخانه مركزی و 32 كتابخانه وابسته به آستان قدس وجود داشته است. به‌طور متوسط سالانه 200000 جلد به این مجموعه افزوده می‌شود.

2. نسخه‌های خطی. مجموعه نسخه‌های خطی كتابخانه آستان قدس مجموعه‌ای كم‌نظیر در ایران و بلكه جهان اسلام است. در مخزن خطی كتابخانه بیش از 47800 اثر خطی شامل كتاب، قرآن، جزوه، نسخه عكسی، دستنوشته، سند مالكیت، و وقفنامه موجود است .

این مجموعه همواره مورد توجه پژوهشگران و نسخه‌شناسان بوده است. قدیمی‌ترین آنها به سده چهارم (11 میلادی) و جدیدترین آنها به قرن چهاردهم ق. تعلق دارد. همه نسخه‌های خطی كتابخانه به زبان عربی یا فارسی است. قدیمی‌ترین نسخه خطی موجود در مجموعه، شرح دیوان تمیم ابن مقبل است كه در 380 ق. نوشته شده است.

از ديگر نسخه‌هاي منحصر به‌فرد و مهم، مي‌توان نمونه‌هاي زير را نام برد:

قرآن به خط كوفي و نوشته شده بر روي پوست آهو منسوب به حضرت علي (ع)

قرآن مذهّب و نفيس روي پوست آهو و ممهور به مهر پنج تن از سلاطين صفويه منسوب به حضرت امام رضا (ع).

 قرآن همراه با ترجمه و تفسير ملافتح‌الله كاشاني بر حاشيه‌ها.

كتاب خواص‌الاشجار كه در اصل تأليف "ديسقوريدوس" پزشك و گياه‌شناس نامي قرن اول ميلادي است.

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
سه شنبه 23/7/1387 - 19:25 - 0 تشکر 65182

به نام خدا

ســلام

3. قرآن‌ها.

یكی از مجموعه‌های ویژه كتابخانه آستان قدس مجموعه قرآن‌های آن است. در كتابخانه مركزی بیش از 1400 عنوان قرآن عربی ـ فارسی و به زبان‌های مختلف دنیا (انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، بلغاری، روسی، سوئدی) وجود دارد. قدیمی‌ترین قرآن چاپ سنگی، قرآن به خط محمدحسین اصفهانی است كه در 1254ق. در تبریز به چاپ رسیده و توسط محمدشاه قاجار وقف كتابخانه آستان قدس رضوی شده است. قدیمی‌ترین نسخه چاپ سربی قرآن نیز چاپ انتشارات میرزا زین‌العابدین است كه در 1247ق. به طبع رسیده است. همچنین قرآن‌های بسیار نفیسی از نظر قاب، خط، و نوع چاپ در این مجموعه وجود دارد.

4. كتاب‌های چاپ سنگی.

 كتابخانه دارای 3941 عنوان (35469 نسخه) كتاب چاپ سنگی در موضوعات مختلف و به زبان‌های فارسی و عربی است.

5. نشریات.

مجموعه نشریات ادواری و روزنامه‌های آستان قدس نیز یكی از غنی‌ترین مجموعه‌های موجود در سطح كشور است. در مخزن كتابخانه بالغ بر 21000 مجله و روزنامه صحافی شده شامل 4300 عنوان نشریه قدیمی و جدید عمدتآ به زبان‌های فارسی، عربی، و انگلیسی موجود است كه از این میان بیش از 1300 عنوان را نشریات جاری تشكیل می‌دهند. قدیمی‌ترین روزنامه فارسی موجود، روزنامه وقایع اتفاقیه است كه نخستین شماره آن به‌نام روزنامچه اخبار دارالخلافه طهران در 1267ق. منتشر شده است؛ مجله عربی المقتطف متعلق به 1293ق. برابر با 1876 نیز از نمونه‌های نشریات خارجی قدیمی موجود در این كتابخانه است.

6. اسناد مكتوب.

 در این بخش بیشتر اسناد مربوط به آستان قدس رضوی و خراسان وجود دارد. در حال حاضر، بیش از 4000000 برگ سند مشتمل بر اسناد آستان قدس، اسناد موقوفات مَلِك، اسناد خانواده آصف‌السلطنه، اسناد خانواده علم (وزیر دربار دوره پهلوی)، و اسناد متفرقه دیگر در مركز اسناد آستان قدس رضوی موجود است.

7. مواد دیداری و شنیداری.

 این بخش، كه یكی از مجموعه‌های قابل توجه كتابخانه مركزی آستان قدس است 87610 ماده دیداری و شنیداری را در خود جای داده است. این مواد شامل ریزفیلم نسخه‌های خطی،نوار ویدئویی آموزشی، نوار كاست، نوار ریلی سخنرانی‌ها، فیلم، و عكس می‌شود.

.

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
سه شنبه 23/7/1387 - 20:10 - 0 تشکر 65202

به نام خدا

ســلام

بازدید مجازی از كتابخانه مركزی آستان قدس رضوی

كتاب خانه آستان قدس عظیم تر از آن است كه بتوان با چند تصویر با محیط آن آشنا شد ولی همین تصاویر منتخب، تا حد بسیاری انسان را در فضای زیبای كتابخانه قرار خواهد داد.

(تصاویر به وسیله اینترنت قابل مشاهده می باشند.)

ورودی كتابخانه

صحن قرآن

سالن كتابخانه

 سالن كتابخانه

سالن كتابخانه

سالن سمعی بصری

قفسه باز آقایان

تالار قدس

مخزن كتب چاپ سنگی

تالار نفایس اداره مخطوطات

 مخزن كتب خطی

مخزن كتب چاپی

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
سه شنبه 23/7/1387 - 20:18 - 0 تشکر 65204

به نام خدا

سـلام

ادامه تصاویر كتابخانه

نماز خانه

تله لیفت

تله لیفت

تالار محققان

حیاط كتابخانه

اللَّهُــــــــمّے صَــــــلٌے  و سَلّـــــمّے علَےَ مُحمَّــــــــدْ وَ آلِےَ مُحمَّـــــــــدْ و عجِّـــــــلْ فرَجَهُــــــمّے
 
 
جمعه 26/7/1387 - 12:37 - 0 تشکر 65629

سلام


ممنون از مطالب مفیدت و عكس های خوب و كامل....

كم كم دارم اطالاعات جدیدتری درباره كتابخانه استان قدس بدست میارم.....


♫♫ باغچه ♫♫(کلیک کنید)

هر آمدنی رفتنی هم دارد...

ولی ایکاش رفتن ها زیباتر از آمدن ها بودند.....

خدانگهدار همگی

شنبه 27/7/1387 - 22:44 - 0 تشکر 66057

بسم الله

خیلی خیلی جالب بود

امید است دوستان دیگر چنانچه مطلبی در مورد کتابخانه های معروف شهرشان دارند در تاپیکی به ارائه آن بپردازند.

باتشکر

خادم الحسین کربلائی مهدی

تکنسین داروئی

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.