مصرف بعضی از مواد غذایی طبیعی، فعالیت کبد را در حد مطلوب حفظ می کند. داشتن یک کبد سالم باعث می شود انرژی بیشتر و حال بهتری داشته باشیم. ولی کبدی که بیمار است و به درستی کار نمی کند، باعث احساس خستگی، سردرد، اشکال در تنفس، حساسیت و عدم تحمل بعضی مواد غذایی، مشکلات پوستی و افزایش وزن می شود.
غذاهای مفید برای کبد به دو گروه عمده تقسیم می شوند
- را افزایش می دهند.
- مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان که در طی فرآیند سم زدایی از کبدمحافظت می کنند.
در قسمت زیر به 8 ماده غذایی مهم که برای کبد مفیدهستند، اشاره می شود:
- سیر و پیاز:
سیرحاوی آلیسین (یک نوع آنتیاکسیدان) است که یک ترکیب سولفوردار است و برای سم زدایی بهتر و موثرتر کبد لازماست. سیر به کبد کمک می کند تا بدن را از آلودگی جیوه، بعضی مواد افزودنی موجود درغذاها و هورمون استروژن پاک کند.
- انواع کلم (مثل بروکلی، گل کلم، کلم قمری، کلم پیچ و کلمبروکسل):
کلم هادارای خاصیت سم زداییقوی برای کبد هستند. این سبزیجات دارای موادی هستند که بعضی سموم را در بدن خنثی میکنند؛ مثل نیتروزامین های موجود دردود سیگار،وافلاتوکسین موجود دربادام زمینی.
همچنین انواع کلم دارای موادی بنام «گلوکوزینولات» هستند که باعث میشوند کبد آنزیم هایی را تولید کند که برای انجام فرآیند سم زدایی لازم هستند.
- آب لیمو ترش تازه در آب داغ:
آبلیمو ترش تازه را در یکلیوان آب داغ بریزید و اول صبح بطور ناشتا بنوشید(البته اگر ناراحتی معده ندارید). این کار باعث می شود کبد پاک شود و عمل سم زدایی و تصفیه آن افزایش یابد
همچنین تولید صفرا را تحریک می کند، معده و روده را پاک می کند وحرکات روده ای را افزایش می دهد.
- چغندر:
چغندر،تصفیه ی خون را تقویت میکند و فلزات سنگین را در بدن جذب می کند.
- میوه های غنی از آنتی اکسیدان:
بر اساس مطالعاتی مشخص شده که میوه های زیر بیشترین مقدارآنتی اکسیدان هارا دارند که به ترتیب غنای آنتیاکسیدانی عبارتند از:
آلو- کشمش- زغال اخته- شاتوت- توتفرنگی- تمشک- پرتقال- گریپ فورت سرخ- طالبی- سیب وگلابی.
در طی فرآیند سم زدایی یا تصفیه کبد، تعداد زیادی رادیکال آزادتولید می شود که برای سلامت کبد مضر هستند. آنتی اکسیدان ها از کبد در برابر آسیبرادیکال های آزاد، محافظت می کنند.
- سیب:
سیبدارای پکتین است که میتواند به فلزات سنگین موجود در بدن متصل شود (به خصوص در روده بزرگ) و باعث دفعآنها از بدن شود. این کار بار کبدی را کاهش می دهد و ظرفیت سم زدایی آن.
- آرتیشو (کنگر فرنگی(
آرتیشو تولید صفرا را افزایش می دهد. یکی از کارهای صفرا این است کهسموم بدن را از طریق روده پاک می کند
30دقیقه بعد از خوردن یک گلوله آرتیشو ترشح صفرا تاصد درصد افزایش می یابد.
- :
این سالاد ترشح و جریان صفرا را در داخل کبد افزایش می دهد و تحریکمی کند؛ مثل کاسنی تلخ.