سلامت -حتماً درباره خواص نوشابههای گازدار بارها و بارها شنیدهاید. تا به حال فكر كردهاید كه نوشیدن آنها تا چه اندازه در میان مردم كشور ما رواج دارد و تا چه اندازه وضعیت تغذیهای جامعه را تحتتأثیر قرار داده است؟ نوشابههای گازدار و تبلیغ گسترده آن برای فروش بیشتر، از عوامل خطرساز در افزایش بیماریهای غیرواگیردار است. علاوه بر اینكه این مواد میتوانند مشكلات گوارشی ایجاد كنند، به دلیل داشتن املاح فسفات بالا جذب كلسیم را در بدن مختل میسازند.
متعاقب آن، كمبود كلسیم موجب كاهش توده استخوانی، دردهای مفصلی، پوكی استخوان و در نهایت شكستگیهای ناگهانی میشود. با وجودی كه مصرف سرانه لبنیات در كشور پایین بوده و 40 درصد مردم دچار كمبود كلسیم هستند اما به جای آن مصرف سرانه نوشابههای گازدار در كشور 42 لیتر است. باید در نظر داشت كه در یك بطری 300 میلی لیتری نوشابه در حدود 28 گرم شكر وجود دارد و از طرف دیگر مصرف مواد قندی در كشور بیش از میزان نیاز است.
مصرف نوشابهها موجب اضافه وزن میشود و اضافه وزن و چاقی اپیدمی شده كه كشور به شدت با این مشكل روبهرو است. براساس آمار اخیر بررسی سلامت و بیماری، 50 درصد مردان و 67 درصد زنان شهری در سن 40 تا 69 سال دچار اضافه وزن و چاقی هستند. این رقم برای همین گروه سنی در روستا به ترتیب 25 و 46 درصد است. میزان اضافه وزن و چاقی در جوانان نیز هم در شهر و هم در روستا به شدت روبه افزایش است.
تبلیـــغـــات بیش از حد، نوشابهها را به دوردستترین روستاها كشانده و جای نوشابههای سنتی مثل دوغ و عرقیات را كه با انواع گیاهان معطر تهیه میشوند، گرفته است.
از سوی دیگر، تولید تنقلات شور كه در كشور، سرمایه گذاری فراوانی برای آن شده و سودهای كلانی را نصیب تبلیغ كنندگان و تولید كنندگان آن كرده است، بهای سنگینی را به سلامت كشور تحمیل میكند. در حالی كه كشورهای توسعه یافته در چند دهه اخیر با تبلیغ فراوان مصرف نمك را تا حدود 2 تا 3 گرم روزانه برای هر فرد محدود كردهاند، ما هنوز شوری را به بهای گزاف تبلیغ میكنیم. مصرف نمك در كشور به طور متوسط 5.10 و بین 7 تا 15 گرم روزانه برای هر فرد است. در حالی كه در بسیاری از جوامع علمیرابطه بین سرطان معده و استفاده از غذاهای شور و دودی مورد بحث است، در بعضی از كشورها نظیر ژاپن در توصیههای تغذیه ای به طور واضح به كم كردن مصرف نمك برای كاهش ابتلا به سرطان معده اشاره میشود. نكته ای كه بسیار اهمیت دارد آن است كه ما باید از خودمان شروع كنیم. اول اینكه تا جایی كه امكان دارد نوشیدن نوشابهها را به پایینترین حد برسانیم و فقط برای تنوع گاهی از آنها بنوشیم و دوم اینكه مصرف نمك را نیز به حداقل خود برسانیم، بدون توجه به همه این تبلیغات پر زرق و برق.