• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعلیم و تربیت (بازدید: 508)
دوشنبه 21/5/1392 - 9:23 -0 تشکر 631393
کودک از مرگ والدین چه می فهمد؟


 

 
وقتی كودك 6 ماهه‌ای والد اصلی، یعنی مادر خود را از دست می‌دهد، علایم جسمی مثل بی‌اشتهایی در او ظاهر می‌شود...

هرچه سن كودك بالاتر می‌رود دركش از مسایل عمیق‌تر می‌شود. كودكان تا قبل از دبستان، مرگ را قابل برگشت می‌دانند و در مراسم سوگواری هم احساس نمی‌كنند والد فوت‌شده دیگر برنمی‌گردد، ولی به‌تدریج متوجه می‌شوند مرگ جزئی از زندگی است و باید آن را پذیرفت. باید تعریف ساده‌ای از مرگ برای او داشته باشیم مثلا بگوییم پدر یا مادر فوت‌شده دیگر قادر به انجام کاری نیست و از این بابت خیلی متاسفیم ولی كاری از دستمان برنمی‌آید. بی‌اطلاعی بزرگ‌ترها از شیوه صحیح برخورد با كودكی كه والد خود را از دست داده است، باعث می‌شود اطلاعات غلطی به كودك داده شود. سعی كنیم از اسطوره‌سازی غلط بپرهیزیم و وقایع پیش‌آمده را عینی و در حد فهم كودك توضیح دهیم زیرا با تعریف زیاد مجبوریم به سوال‌هایی پاسخ دهیم كه خودمان اطلاع درستی از آنها نداریم و كودك را گیج و نگران می‌كنیم.

برخوردهای غلط بزرگ‌ترها با كودكان عبارتند از:
در انتظار نگه‌داشتن كودك: كودك را در انتظار نگه ندارید. نگویید بابا یا مامان به سفر دوری رفته یا قرار است كادویی برایت بفرستد. در این حالت مجبور می‌شوید همیشه نقش بازی كنید و با این كار با دو مشكل روبرو می‌شوید، یكی غم از دست دادن عزیز و دیگری صادق نبودن با كودك.

صحبت از بهشت و جهنم: گاهی برای تسلی كودك می‌گوییم فرد درگذشته به بهشت رفته و جایش بهتر از ماست. این می‌تواند در آینده میل به خودكشی را در كودك بیشتر كند. جمله‌ای مثل «خدا آدم‌های خوب را پیش خودش می‌برد» نیز باعث می‌شود كودك تصور ‌كند كسانی كه زنده‌اند، آدم‌های بدی هستند. تا حد امكان از دادن اطلاعاتی كه برای كودك قابل فهم نیستند، بپرهیزید.

مسوولیت دادن به كودك: اگر كودك فرزند اول خانواده است، نباید مسوولیت سنگینی به او سپرده شود مثلا وقتی پدر خانواده فوت می‌كند نباید به فرزند پسرش بگویید تو مرد خانه هستی. با این مسوولیت، بار هیجانی زیادی به كودك تحمیل می‌شود.
دوركردن كودك از مراسم سوگواری: اجازه دهید كودك در مراسم سوگواری شركت كند و احساساتش را بروز دهد. درباره اتفاق رخ‌داده با او صحبت كنید. كودك مانند بزرگ‌ترها باید مراسم را از نزدیك ببیند و حتی ناراحتی‌اش را ابراز كند. كودكان زیر 9-8 سال نباید در مراسم خاكسپاری شركت كنند ولی در سنین بالاتر می‌توانند در مراسم حضور داشته باشند، حتی در صورتی كه ظاهر تغییر نكرده باشد، می‌توانند متوفی را ببینند.

پاك كردن خاطرات متوفی: در مراحل بحرانی تصمیم نگیرید. عوض‌كردن خانه یا از بین بردن وسایل فرد درگذشته، به صورت عقده‌ای در كودك درمی‌آیند و در آینده آثار خود را نشان می‌دهند. بعد از پایان مراسم سوگواری یك شیء كوچك مثل عكس یا ساعت متوفی را به عنوان نماد و یادبود به كودك بدهید.
 

 هفته نامه سلامت

دوشنبه 21/5/1392 - 20:57 - 0 تشکر 631824

به نام خدا و سلام

واژه مرگ و اتفاقی که با مرگ یکی از والدین برای کودک می افتد واقعا دردناک و ناراحت کننده است کودک هیچ درک صحیحی از این واژه ندارد و والدین با استفاده ابزاری از کلماتی مانند سفر باعث گنگ تر شدن موضوع می شوند و بنظرم بهتر است به نوعی به کودک فهماند که شخص متوفی به دلیل یک اتفاق دیگر قادر نیست در کنار ما باشد و از این دنیا رفته است و تو باید بزرگتر شوی تا بتوانی این موضوع را کامل درک کنی.

البته اتفاق بسیار بدی است من این مورد را در این یک ماهه در چهره مظلوم خواهر خانمم به شدت می بینم و جز افسوس و غصه کاری هم از دستم بر نمی آید. هیچ درکی از این موضوع ندارد و خوشبختانه اطرافیان هم راحت موضوع را با او درمیان گذاشتند و بهانه گیری در این مورد ندارد ولی واقعا سخته.

«اللهم صل علی محمد و ال محمد و عجل فرجهم» 

رواق منظر چشم من آشیانه توست         کرم نما و فرود آ که خانه خانه توست

انجمن تعلیم و تربیتیها 

چهارشنبه 3/7/1392 - 19:59 - 0 تشکر 652776

هنگام توضیح مرگ برای بچه‌ها‌، چند مورد را به خاطر بسپارید‌.



1) در مورد چیزهای واقعی و به‌هم‌پیوسته گفت‌وگو کنید‌. کودکان واقعی می‌اندیشند‌. آنها به توضیحات خیالی و فلسفی علاقه‌ای ندارند‌.


2) با کلمات ویژه‌، جزئیات مناسب را به کودک توضیح دهید‌. برای مثال بگویید‌، هنگامی که مردم می‌میرند‌، غذا نمی‌خورند‌، نفس نمی‌کشند و نمی‌خوابند؛ مرگ وقتی است که انسان به بهشت می‌رود.دراین صورت کودک بهتر می‌فهمد و آگاهی‌های آسایش بخش و درستی به دست می‌آورد‌.


3) کلمات واقعی به کار ببرید:
به کار بردن کلمات و زبان واقعی بسیار مهم است. به جای گفتن «رفت» و «ما را ترک کرد»، بگویید «مرگ»، «مرد». واژه‌های «خوابیدن» و «خواب آخر»، احساسات کودک را نادیـده می‌گیرد. برای بچه‌های کوچک‌تر‌، اینگونه واژه‌ها به گمراه شدن و اشتباه در احساسات و باورها می‌انجامد‌.


مرگ حیوانات دست‌آموز، گل‌ها یا پرندگان، شانس خوبی را برای گفت‌وگو درباره مرگ فراهم می‌کند.


معمولاً گفت‌وگو درباره مرگ‌، هنگامی که از نظر احساسی کمتر درگیر هستیم، آسان‌تر است‌. استفاده از این فرصت‌ها‌، مرگ را قابل فهم‌تر و سازگاری با آن را آسان‌تر می‌کند‌.

چهارشنبه 3/7/1392 - 20:0 - 0 تشکر 652778

باورهای دینی را به یاد بیاورید. باورهای دینی، هنگام آشفتگی ناشی از یک مرگ‌، پناهگاهی را برایتان فراهم می‌کند. هنگامی که پدر و مادر باورها و دلگرمی‌‌هایشان را با فرزندانشان در میان می‌گذارند، کودکان در باورها و اعتمادی که براساس باورهای پدر و مادرشان پایه‌ریزی شده‌، آسایش بیشتری خواهند داشت‌. با در میان گـــذاشتن بـــاورها‌، پدر و مادر باید به یــاد داشته باشند که کودکان مانند بزرگسالان فکر نمی‌کنند.


گاهی توضیحات ممکن است کودک را بترساند یا موجب سوءتفاهم شود‌: برای مثال‌، اگر بگویید «خدا پدربزرگ را برد چون به او نیاز داشت» ممکن است از خدا آزرده شود چون او هم به پدربزرگش نیاز داشت، و اگر بگویید «خدا او را برده چون خیلی خوب بوده» شاید کودک در مورد خوب بودن غیرعاقــــلانه بیندیشد، برعکس‌، گفتن اینکه «او تنـــدرست است و خدا از او مراقبت می‌کند» ممکن است به کودک قوت قلب بدهد‌.

چهارشنبه 3/7/1392 - 20:2 - 0 تشکر 652779

به کودکان درباره سلامتی‌شان اطمینان بدهید‌. کودکان بسیار نگران سلامتی خود هستند‌. هنگامی که پدر یا مادر می‌میرد‌، کودکان باید بدانند که دیگران مراقب آنها هستند‌. ممکن است یک کودک ۴ساله فکر کند که چگونه از خود مراقبت کند و احساس بی‌پناهی داشته باشد.


مرگ ناشی از حادثه و بیماری هم می‌تواند مورد توجه کودکان باشد. کودک ممکن است نگران شود که آن تصادف برای او هم رخ بدهد یا درباره کوچک‌ترین بیماری خود نگران شود. یک سرماخوردگی ساده برای کودکی که بستگان خود را در اثر بیماری از دست داده‌، ترس زیادی به‌وجود می‌آورد‌. کودکان به اطمینان نیاز دارند‌. توضیح اینکه شخصی که مرده‌، بیماری جدی داشته است، ممکن است به کودک کمک کند تا بین بیماری خود و بیماری او تفاوتی ببیند.


یک مرگ، احساسی را در کودکان به‌وجود می‌آورد که در گذشته تجربه نکرده‌اند. کودکان باید بدانند که چنین احساساتی طبیعی است. کودکان ممکن است احساس خشم و ناراحتی در مقابل مرگ را درک نکنند.از بچه‌ها بخواهید در مورد احساساتشان گفت‌وگو کنند.


احساس گناه را از کودک دور کنید. بیشتر کودکان، خود را در مرکز همه چیز فرض می‌کنند؛ در نتیجه‌، ممکن است خود را برای مرگ پیش آمده مقصر بدانند‌. کودکان ممکن است احساس کنند چون کار بدی انجام داده‌اند،فرد مورد علاقه آنها‌، مرده است. مثلاً در یک واکنش خشمگینانه ممکن است گفته باشند «آرزو می‌کنم بمیری» و در اندیشه‌های آنها، حالا که او مرده، جمله آنها موجب مرگ او شده است.

چهارشنبه 3/7/1392 - 20:8 - 0 تشکر 652781

هنگام گفت‌وگو در این باره، به تصور بچه‌ها از موضوع حساس باشید. آنها ممکن است تصور کاملاً متفاوتی از آنچه پدر و مادر انتظار دارند، داشته باشند. با پرسش از آنها درباره اندیشه‌هایشان، نه تنها می‌توانید به تصوراتشان دست یابید‌، بلکه برای ادامه گفت‌وگو راهنمایی می‌شوید. به دقت گوش کنید‌.


کودکان در جهان خود زندگی کرده و مخصوص به‌خود فکر می‌کنند. تنها با درک جهان‌شان می‌توانیم به جهان آنها پل بزنیم. اگر به سخنان فرزندانمان گوش دهیم‌، مشـــکلاتشان را فاش خواهند کرد و به موقع‌، اندیشه‌های نادرستشان آشکار شده و اندیشه‌های درست درباره مرگ گسترش پیدا خواهد کرد‌.


هر وقت که فرزندتان نیاز داشت‌، آنها را به گفت‌وگو در این باره دعوت کنید. تنها با یک‌بار گفت‌وگو، درک آنها از مرگ توسعه نخواهد یافت‌. با هر توضیح‌، درک آنها از مـــرگ افزایش یافته و پرسش‌هایشان به سمت و سوی جدیدی کشیده می‌شود‌. تصور نکنید گفت‌وگوی خوب و مؤثر در مورد مرگ‌، گفتن همه چیز است‌.


سطوح مختلفی برای درک مرگ وجود دارد‌، اندیشه‌های بچه‌ها در سنین مختلف‌، با هم تفاوت دارد‌. توجه به تصورات بچه‌ها درباره مرگ، اطلاعاتی را که نیاز دارند، فراهم می‌کند‌. فهمیدن مرگ‌، درک ما را از زندگی بهبود می‌بخشد.

چهارشنبه 3/7/1392 - 20:9 - 0 تشکر 652782

اثرات سوگ پیچیده شده


• افسردگی: مدت‌زمان افسردگی در کودکان متفاوت است. 30 تا 40 درصد کودکان قبل از سن بلوغ دچار افسردگی بعد سوگ می‌شوند. اختلالات عملکردی و خیلی شدید و طولانی در کودک، هشداردهنده هستند زیرا در سوگ معمولی این علایم به‌تدریج کاهش می‌یابند و از بین می‌روند. بررسی‌های انجام‌شده نشان می‌دهد افسردگی بعد از سوگ در کودکانی که مادر خود را از دست داده‌اند بیشتر دیده‌می‌شود زیرا مادرها قدرت مدیریت بالایی دارند و انسجام خانواده را حفظ می‌کنند ولی در برخی خانواده‌ها که پدران ارتباط عاطفی و حمایتی قوی‌تری از کودک یا نوجوان دارند، عکس این موضوع صدق می‌کند.


• اقدام به خودکشی: میل به خودکشی در کودکانی که عزیزی را از دست داده‌اند، در سالگرد فرد فوت‌شده بیشتر می‌شود. اینکه کودک ناگهان خود را جلوی ماشین پرت کند یا موادشیمیایی مثل ماده سفیدکننده را بنوشد، اقدام‌های ساده‌ای هستند که کودکان برای خودکشی به‌کارمی‌گیرند. شاید اطرافیان تصور کنند این اتفاق‌ها فقط یک حادثه هستند ولی اگر کودکی مدام تکرار می‌کند که زندگی بد است و نمی‌خواهد زنده بماند، باید با مساله کاملا جدی برخورد کرد و از یک متخصص کمک گرفت زیرا کودکان همانقدر که ناپخته عمل می‌کنند، می‌توانند دردسر هم ایجاد کنند.


• اضطراب جدایی: کودکی که به‌طور مکرر از دست دادن را تجربه می‌کند، شاید تصور کند روزی همه کسانی که دوست دارد از دست می‌دهد و تنها می‌ماند. این کودکان معمولا دچار اضطراب و کابوس‌های شبانه می‌شوند و از خوابیدن وحشت دارند.


• اختلال استرس بعد از سانحه: این اختلال بعد از حوادث غیرمنتظره مثل قتل والدین برای کودک رخ می‌دهد و سوگ ناشی از آن خارج از تحمل کودک یا بزرگسال است زیرا کمتر کسی است که فکر کند بستگان نزدیکش روزی به قتل خواهند رسید.

چهارشنبه 3/7/1392 - 20:13 - 0 تشکر 652783

5 روش برای کنار آمدن کودک با داغ عزیزان :



برای کودک داستان بخوانید: خواندن داستان‌هایی که شخصیت‌های آنها برای کودک شبیه شخصیت‌های زندگی واقعی او باشد، کمک می‌کند اتفاق‌های رخ داده برایش تداعی شود و از این طریق، احساسات درونی خود را بیرون بریزد. بخشی از داستان را بخوانید و بخش دیگر را بر عهده کودک بگذارید تا بتواند افکاری را که به نوعی با آنها درگیر است، به زبان بیاورد.


 همراه او نقاشی کنید: با هم نقاشی کنید و در مورد هر کدام از آدم‌های نقاشی‌شده توضیح دهید و از او هم بخواهید با شما همراه شود. می‌توانید تصاویر حیوانات را بکشید و هر کدام از آنها را به انسان‌ها نسبت دهید. با این روش او احساسات منفی‌اش را بازگو می‌کند.


با هم آلبوم خانوادگی را مرور کنید: ورق زدن آلبوم خانوادگی و تعریف کردن خاطرات باعث می‌شود کودک هیجان‌های درونی‌اش را تخلیه کند. از او بخواهید در مورد عکس‌ها نظر دهد و اگر خودش آلبومی دارد، آن را بیاورد و عکس‌ها را به هم ارتباط دهد. سعی کنید خاطرات خوب و بد را با هم بررسی کنید.


به نسبت فرد فوت‌شده گل یا شیرینی بخرید: بعد از حادثه هرگز از کودک نخواهید عزیز از دست‌رفته‌اش را فراموش‌کند. این حرف، در او احساس گناه به‌وجود می‌آورد و شاید با خودش فکر کند که با این کار به فرد فوت‌شده خیانت کرده است. بهتر است به او بگویید می‌توانی فرد دیگری را دوست داشته باشی بدون اینکه این عزیز را فراموش کنی و او همیشه در قلب توست. برای ایجاد ارتباط قلبی بین کودک و والدش می‌توانید در روزهای خاصی کادو، گل یا شیرینی بخرید، مثلا روز پنجشنبه، جعبه شیرینی تهیه و برای شادی روح متوفی، شیرینی پخش کنید.


نمادی انتخاب کنید تا کودک با آن صحبت کند: اگر همچنان کودک در سوگ باقی مانده و شما نمی‌توانید، همیشه او را به محل دفن فرد فوت‌شده ببرید، می‌توانید وسیله کوچکی که کودک خیلی دوست دارد، در باغچه خاک و از آن به عنوان نماد استفاده کنید تا هر وقت دل کودک تنگ شد، در آنجا صحبت و احساساتش را تخلیه کند.

چهارشنبه 3/7/1392 - 20:15 - 0 تشکر 652784

نکته کلیدی


کودک را در جریان مرگ والد قرار دهید ولی هرگز چگونگی آن را توضیح ندهید. با زبانی ساده با کودک صحبت کنید به‌خصوص در کودکان زیر10 تا 12 سال که بسیار آسیب‌پذیر هستند مرگ‌های غیرمترقبه از قبیل کشته شدن یا خودکشی باعث می‌شود احساس بدی به اطرافیان دست بدهد و احساس کنند شاید خودشان هم کشته‌شوند؛ احساس خشم و بد‌بینی و هیجان‌های منفی به پیچیدگی سوگ کمک می‌کنند.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.