• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن ادب و هنر > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
ادب و هنر (بازدید: 400)
پنج شنبه 27/4/1392 - 11:36 -0 تشکر 622686
دستگـاه های سنـتى در موسیقى ایران

نام هـفت دستـگـاه اصلى عـبارت است از شور، ماهـور، هـمایون، سه گـاه، چـهـارگـاه، نوا و راست پـنجـگـاه؛ نام پـنج آواز بدین شرح است: اصفـهـان، ابوعـطا، بـیات ترک، افـشارى و دشتـی.

براى اجراى یک دستگـاه با یک آواز تـرتـیـبى را باید رعـایت کرد که معـمولا این چـنـیـن است:

درآمد، آواز، تصنـیف و رنگ، از زمان مرحوم درویش خان و به ابـتکـارى وى پـیش درآمد و چـهار مضراب نیـز به این سلسله مراتـب اضافه شده است.

زنده یاد خالـقى، در این باره چـنـین مى نویـسد:

یکى از منابع ذیـقـیمت موسیقى هـر کشور آهـنگ هـا و نغـمات و ترانه هایى است که در نقاط مختـلف آن مملکـت، خاصه در دهـات، قصبات دور از شهـر به وسیله مردم بومى و روستایى خوانده مى شود و چون این نوع موسیقى کـمتـر تحـت تاثـیر افـکار مردم شهـر نـشـین واقع شده، طبـیعى تر و به موسیقى حقیقى و اصیل و قدیمى آن کشور نزدیکـتر است؛ جمع آورى آنهـا عـلاوه بر اینکـه باعـث حـفـظ و نگـهـدارى آنهـا است، کمکى هـم به تحـقـیق درباره مخـتصات آن مـمـلکـت مى کـند، و چـگـونگى و کـیفـیت آن را معـلوم مى نماید.

چـون در ایران اقوام مخـتـلفى ساکـنـند که از نظر فرهـنگ و قـومى تـفاوت هاى بـسیارى با یکـدیگـر دارند، بنابراین موسیقى فولکوریک ایران داراى خصوصیات بسیار متـنوعى از نظر طرز بـیان و لحـن موسیقى است. مثـلا موسیقى آذربایجـانى، گـیلانى، خراسانى، بـخـتـیارى، کردى، شـیرازى و بلوچى نـه تـنـها ملودى هـا، که در گـویش نـیز با یکـدیگـر بـسیار متـفاوتـند، از نظر فرم موسیقى مى توان از دو نوع موسیقى بومى در ایران نام برد:

1 - تـرانه هاى بومى آوازى که به صورت انـفرادى یا دسته جمعـى خوانده مى شود.

2 - رقص هاى محلى سازى که با سازهـاى محلى به اجرا در مى آید.

ترانه هاى محلى ایرانى از نظر ملودى بـسیار غـنى و پـر مایه است که از این نـظر یـکى از غـنى ترین، زیـبا ترین و متـنوع ترین تـرانه هاى فـولکوریک دنـیا هـستـند. این ترانه ها که نشانهً طرز فکر و تـمدن و فرهـنگ کـشور هـستـند، سینه به سینه نقـل شده و از نسلى به نسل دیگر مى رسد و آئینه تمام نماى افکـار و اندیشه هاى مردمى اند که خود خالق و آفـریـنـنده آن بـشمار مى رونـد.

این تـرانه ها از وضع اجـتماع، طرز فکر، نوع زندگى و طبـیعـت که در سرزمیـن ایران وجود دارد، یکى از غـنى ترین منابع فـرهـنگى ایران به شمار مى آیـند. این تـرانه ها نمایانـندهً ملت و گـذشته ایران هـستـند و مى توانـند بهـترین الهام بخـش موسیقیدانان در پـدید آمدن آثار موسیقى عـلمى قرار گـیرند.
 منبع : سایت

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.