روزه و درمان بیماری ها
مطالعات متعددی نقش موثر روزه داری را در بهبود بیماری های مختلف نشان داده است. در اغلب بیماری هایی که عادت های غلط غذایی چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند، روزه داری امری مفید است. همچنین مطالعات نشان داده است روزه گرفتن برای مبتلایان به چربی خون بالا مفید است و میزان چربی های نامطلوب موجود در خون را تنظیم می کند و موجب افزایش میزان چربی های مفید می شود.
پیروی از یک برنامه غذایی صحیح در ایام ماه مبارک رمضان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، تا هم بتوان عادت های غذایی غلط را اصلاح کرد و هم از برکات معنوی این ماه بهره برد.
مهندس حامدپور آرام معاون سلامت در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفت وگو با گزارشگر کیهان با تاکید بر اینکه در ماه رمضان نیز مانند همیشه پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل شامل چهار گروه اصلی غذایی (نان و غلات، میوه ها و سبزیها، گوشت و حبوبات، تخم مرغ، شیر و لبنیات) ضروری می باشد، خاطرنشان می کند: «با رعایت تعادل در مصرف غذا،نیازهای تغذیه ای شامل آب، املاح،ویتامین ها، پروتئین هاو انرژی مورد نیاز بدن تامین می شود.»
وی در ادامه می گوید: «توصیه می شود افراد روزه دار همانند زمانی که روزه نیستند، سه وعده غذا بخورند که این وعده ها شامل افطار، شام و سحر است. اما در این ماه صرف غذا در دفعات کمتر، مثلا ۲ بار نیز اشکالی ندارد، و به شرایط جسمی و توانایی فرد بستگی دارد و بهتر است غذای مصرفی در وعده سحری خصوصیات و ویژگی وعده ناهار را داشته باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری شود.»
وی در پاسخ به سوالم در مورد فوائد روزه برای بدن و نقش آن در سلامتی جسم چنین می گوید: «روزه داری می تواند به تغذیه مناسب کمک شایانی نماید. بدن انسان برای حفظ سلامتی خود همواره مقداری از چربی مواد غذایی را در نقاط مختلف ذخیره می کند. به مرور زمان چربی های ذخیره شده تغییر رنگ داده و فشرده می شوند و احتمال اینکه مورد استفاده مجدد قرار بگیرند بسیار کمتر می شود. روزه داری حتی در افراد لاغر و یا با وزن طبیعی به بدن فرصتی می دهد تا این چربی ها را از ذخایر آن آزاد کرده و مصرف نماید و پس از پایان روزه داری به جای آن چربی های تازه و مناسب تری را جایگزین کند.»
وی در ادامه با اشاره به اینکه غذا خوردن سبب می شود خون فراوانی به دستگاه گوارش سرازیر شود که به دنبال آن بی حالی و کاهش توان فعالیتهای دقیق فکری اتفاق می افتد خاطرنشان می کند: «روزه با استراحت دادن به دستگاه گوارش و فرستادن خون کافی به سراسر بدن مخصوصا به سیستم اعصاب می تواند به سلامتی بدن کمک زیادی بنماید.»
این متخصص تغذیه اضافه می کند: «روزه داری از نظر روانی هم بسیار مفید است، چرا که «مبارزه با خود» در زمینه جلوگیری از خوردن سبب افزایش اعتماد به نفس می شود که این موضوع عامل اساسی در پیشگیری از مشکلات روانی است.»
دکتر محمدمهدی اصفهانی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران هم درباره خواص روزه داری برای سلامت بدن در سخنانی چنین می گوید: «اگرچه در طول سال چربی ها در نقاط خاصی از بدن جمع می شوند اما در هنگام روزه داری این چربی ها به صورت یکنواخت می سوزند. البته ممکن است در ساعات اولیه روزه داری مقدار قند خون کاهش پیدا کند اما بدن به سرعت قند ذخیره ای یعنی گلیکوژن کبد و عضلات را آزاد کرده و مانع کاهش شدید قند خون می شود.»
وی در ادامه می گوید: «خوراک اصلی سلول های مغز، گلوکز یا قند خون است، در طول روزه داری بدن سعی می کند برای مصرف مغز گلوکز کافی را نگه داشته و بیشتر از سوخت چربی ها استفاده کند.
دکتر اصفهانی همچنین به جوانان و نوجوانانی که برای بار اول روزه می گیرند، توصیه می کند: «حداقل یک لیوان شیر یا معادل آن ماست را در برنامه افطار و سحر خود قرار دهند و از گوشت، پنیر و تخم مرغ نیز استفاده کنند. نوجوانان همچنین باید ۷ ساعت خواب آرام داشته باشند تا هنگام سحر بتوانند نشاط خود را حفظ کنند.»