• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 1790)
شنبه 22/4/1392 - 19:35 -0 تشکر 621205
بهداشت روزه داری

منابع: http://www.maj.ir   http://www.isna.ir   http://www.yadbegir.com  http://tandorosti.akairan.com

روزه دارى مى تواند به تغذیه مناسب كمك شایانى نماید، بدن انسان براى حفظ سلامتى خود همواره مقدارى از چربى موادغذایى رادر نقاط مختلف ذخیره مى كند به مرور زمان چربى هاى ذخیره شده تغییر رنگ داده وفشرده مى شوند و احتمال اینكه مورد استفاده مجدد قرار بگیرند بسیار كمتر مى شود. روزه دارى حتى در افراد لاغر و یا با وزن طبیعى به بدن فرصتى مى دهد تا این چربى هارا از ذخایر آن آزاد كرده و مصرف نماید و پس از پایان روزه دارى به جاى آن چربى هاى تازه و مناسب ترى را جایگزین نماید. غذا خوردن سبب مى شود خون فراوانى به دستگاه گوارش سرازیر شود كه به دنبال آن بى حالى و كاهش توان فعالیت هاى دقیق فكرى اتفاق مى افتد. روزه با استراحت دادن به دستگاه گوارش و فرستادن خون كافى به سراسر بدن بالاخص به سیستم اعصاب مى تواند به سلامتى بدن كمك شایانى بنماید. از نظر روانى هم روزه دارى بسیار مفید است چرا كه مبارزه با خود در زمینه جلوگیرى از خوردن سبب افزایش اعتماد به نفس مى شود كه عامل اساسى در پیشگیرى از مشكلات روانى است.چه غذاهایى براى سحرى و چه غذاهایى براى افطارى مناسب است و اساساً آیا بدن میان این دو وعده تفاوتى از لحاظ موادغذایى كه مورد استفاده قرار مى گیرد قائل شد یا خیر؟بسیارى از افراد معتقدند هنگام سحرى بایستى از مواد غذایى كه انرژى بالایى دارند استفاده كنند تا در طول روز احساس گرسنگى نكنند به خاطر همین مسأله خوردن غذاهاى چرب را ترجیح مى دهند ولى بایستى توجه داشت كه به دنبال مصرف موادغذایى پرچرب،تشنگى شدیدى عارض شده كه باعث ایجاد مشكلات عدیده اى در این افراد مى گردد. از طرف دیگر عده اى مواد قندى را ترجیح مى دهند كه ذكر این نكته ضرورى است كه مصرف مواد قندى و شیرینى به مقدار زیاد و در یك وعده باعث افزایش ناگهانى هورمون انسولین درخون شده و با توجه به اینكه این هورمون باعث كاهش قند خون مى گردد ممكن است عوارضى چون سرگیجه، بى حالى، پرخاشگرى، عصبانیت و ضعف ناگهانى به وجود آید. پس بهتر است دروعده غذایى سحرى از مواد غذایى استفاده شود كه بتواند هم انرژى روزانه را تأمین كند و هم از افت ناگهانى قند خون جلوگیرى كند و مهمتر از همه اینكه باعث ایجاد تشنگى شدید نشود.

شنبه 22/4/1392 - 19:36 - 0 تشکر 621206

آیا مى شود سحرى را به طور كلى حذف كرد؟

بسیارى از افراد هستند كه وعده سحرى را به دلیل مختلف از جمله عدم توانایى در بیدار شدن صبحگاهى حذف مى كنند. بایستى توجه داشت كه در روزهاى عادى فاصله زمانى بین دو وعده غذایى شام و صبحانهروز بعد حدود 10-12ساعت است كه تقریباً هفت ساعت از آن در حالت خواب مى گذرد. در ماه مبارك رمضان هم بایستى سعى شود همین حداكثر فاصله زمانى بین وعده هاى غذایى رعایت شود. در صورت عدم مصرف موادغذایى در سحرى و حذف آن فاصله بین وعده افطار و شام تاوعده افطار بعدى زمان  بسیارزیادی است كه خالى ماندن دستگاه گوارش و نداشتن منبعانرژى براى این مدت زمان طولانى بسیار مضر است چرا كه كلیه فعل و انفعالات بدنى ازجمله روند ترشح اسید و آنزیمهاى گوارشى، عدم در دسترس بودن آب براى فعل و انفعالات حیاتى و اتمام انرژى به علت مصرف یك وعده غذا دچار اختلال شده وعوارض مختلفى چونسوزش سردل، زخم معده، عدم تمركز فكرى، بیخوابى و عصبانیت دیده مى شود. چرا كه دراین حالت در كمترین زمان فعالیت (شب) بیشترین غذا خورده مى شود و در بیشترین زمان فعالیت (طول روز) كه بدن ما نیازمند به سوخت و ساز فعال براى انجام فعالیتهاىروزمره هست هیچ گونه منبع انرژى در دسترس نیست و این مسأله سبب افت در میزان وكیفیت فعالیت هاى مورد نیاز مى گردد

.

شنبه 22/4/1392 - 19:38 - 0 تشکر 621207

تفاوت بین وعده سحرى و افطارى .

 بدن ما در زمان افطار در حالت استراحت كامل است بنابراین هنگام افطاربایستى از موادغذایى استفاده شود كه به طور ناگهانى به دستگاه گوارش فشار وارد نشود بنابراین توصیه مى كنیم در زمان افطار روزه خود را با چند عدد خرما همراه با یكاستكان چاى یا شیر ولرم باز كنید و بین افطارى و شام خود فاصله اى را در نظر بگیرید مثلاً در این فاصله مى توانید وضو گرفته و نمازتان را بخوانید كه هم ثواب نماز اولوقت را برده و هم حركات نماز باعث شود بدنتان كمى از حالت استراحت درآید. توصیه مىشود كه شام را با غذاهاى سبك، كم قند و فیبردار مثل سوپ و سبزیجات یا سالاد كه فشارچندانى به معده وارد نمى كنند شروع كرده و سپس به سراغ شام اصلى بروید. چرا كه مصرفبیش از حد موادغذایى شیرین و پرچرب هنگام افطار منجر به تشنگى مى شود و مصرف نوشیدنیهاى زیاد بالاخص مایعات خنك با رقیق كردن اسید و آنزیمهاى دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب موادغذایى مى گردد، این مسأله پیامدهاى مهمى چون درد شكم و نفخ پیش مى آورد.

شنبه 22/4/1392 - 19:39 - 0 تشکر 621208

براى از بین بردن یا كمتر كردن عطش شدید در این ماه چه باید كرد؟ 

براى فهم این سؤال به این مثال توجه كنید. مزرعه اى را در نظر بگیرید كه در كنار یك رودخانه پرآب است براى اینكه بتوانیم این مزرعه به صورت دائم آبیارى شده و از حملات احتمالى آب در فصول گوناگون در امان باشد، سدى مقابل آب مى زنیم تا بتوانیم آب را مهار كرده و با ایجاد روزنه هایى در سد به صورت دائم و كنترل شده مزرعه مان راآبیارى كنیم. در ماه مبارك رمضان نیز بایستى سدى در بدنمان بسازیم كه بتوانیم آب وموادغذایى را كه در سحرى مصرف كرده ایم به صورت یكنواخت ودائم در طول روز به قسمتهاى مختلف بدنمان برساند. این كار را مى توانیم با مصرف مواد غذایى پرفیبر(سبزیجات و میوه ها) انجام دهیم. این دسته از موادغذایى با احاطه سایر گروههاىغذایى خورده شده اولاً باعث مى شود آنزیمهاى گوارشى به صورت آرام آرام روىموادغذایى اثر كند و ثانیاً با كم كردن سرعت جذب مواد غذایى باعث مى شود كه بدن به آهستگى و در فراخى وقت اقدام به جذب مواد غذایى بكند كه هم دچار خستگى كمترى مى شودوهم از آن توفان قندى و انسولین بالاى بعد از آن جلوگیرى مى كند بنابراین توصیه مىشود در سحرى از مواد غذایى پرفیبر مثل سبزیجات و بالاخص میوه ها استفاده كنید چراكه میوه ها اولاً منبع سرشارى از فیبر هستند و ثانیاً قند موجود در میوه ها در حالت خالص و بدون فیبر هم دیرتر از قندهاى ساده جذب مى گردد كه این امر سبب مى گردد فرد دیرتر احساس گرسنگى نماید. مواد غذایى پرفیبر آب زیادى را در خود جذب كرده و بدن مىتواند آن را به آهستگى جذب كند و احساس تشنگى دیرتر عارض مى گردد. یكى از مكانیسم هاى احساس گرسنگى، خالى بودن معده است فیبرها سرعت حركت مواد غذایى را نیز كاهش مىدهند و این مسأله باعث مى شود كه مكانیسم مذكور دیرتر شروع شود. مصرف آب به مقدارفراوان در وعده سحرى و بالاخص ما بین غذا توصیه نمى شود چرا كه باعث رقت اسید و آنزیم هاى گوارشى شده و اختلال در روند هضم را باعث مىشود.

شنبه 22/4/1392 - 19:40 - 0 تشکر 621209

خانمهاى شیرده با رعایت چه تغذیه اى در هنگامروزه دارى سلامت شان تضمین مى شود؟

دركتب تخصصى تغذیه آمده است كه حدود یك سوم نیاز براى ترشح شیر از ذخایر چربى بدن كه در سه ماهه سوم حاملگى تشكیل شده استتأمین مى گردد و دو سوم دیگر از طریق تغذیه بایستى مهیا گردد رژیم غذایى مادر شیردهبایستى غنى از پروتئین، كلسیم، آهن و ویتامین ها باشد و در صورت لحاظ نكردن این مواد در رژیم غذایى وى دچار كمبودهاى شدید و نهایتاً عوارض خطرناكى چون پوكىاستخوان، خرابى دندانها، كم خونى و ریزش مو مى شود. طبق فتاوى مراجع عظام مادرانشیرده مى توانند روزه بگیرند ولى اگر بعد از چند روز احساس كردند كه روزه سبب كاهش در مقدار شیر آنها شده است روزه گرفتن جایز نیست. به مادران در دوران شیردهى توصیه مى شود در وعده هاى غذایى سحرى، افطار و شام از مواد سرشار از آهن (مثل گوشت وحبوبات) و كلسیم (مثل شیر و لبنیات) بیشتر استفاده كنند و از خوردن ادویه جات،فلفل، سیر، پیاز و زیره كه سبب بد بو شدن شیر مى شود پرهیز كنند چرا كه مكیدن فرزندیكى از عوامل مؤثر در ترشح شیر است و بد بو شدن شیر سبب عدم مكش نوزاد شده ومنجر به كاهش یا قطع شیر مى گردد.

شنبه 22/4/1392 - 19:40 - 0 تشکر 621210

آیا در سنین مختلف هنگام روزه دارى باید تغذیه متفاوتباشد؟

نیازهاى تغذیه اى در سنین مختلف متفاوت است نیاز به انرژى با افزایش سن كاهش مى یابد كه در ارتباطبا كاهش اندازه بدن، كاهش توده چربى و كاهش فعالیت فیزیكى است. نیازهاى پروتئینى درسالمندان كمى بیشتر از افراد جوانتر مى باشد چرا كه براى حفظ تعادل نیتروژنى وپیشگیرى از تعادل منفى نیتروژنى وجلوگیرى از تحلیل عضلات لازم است. با توجه بهاینكه افراد سالمند به علت كم تحركى اكثراً دچار یبوست هستند مصرف كربوهیدراتهاىپیچیده مثل سبزیجات، غلات كامل و میوه ها در وعده هاى سحرى و افطارى نسبت به سنینجوان بیشتر توصیه مى شود چرا كه این گروه از مواد غذایى ذكر شده باعث جلوگیرى ازیبوست مى شوند.

شنبه 22/4/1392 - 19:41 - 0 تشکر 621211

در افرادى كه از رژیم هاى غذایى استفاده مىكنند، باید به چه صورت در مدت این ماه عمل كنند؟ا

فرادى كه به جهت كاهش یا افزایش وزن از رژیم هاى غذایىاستفاده مى كنند بایستى ناهار رژیم را در سحرى میل كنند و وعده غذایى مربوط بهصبحانه رژیم را براى افطار در نظر گرفته و شام رژیم را هم در جاى خود و به جاى شامماه مبارك رمضان استفاده كنند.

شنبه 22/4/1392 - 19:41 - 0 تشکر 621213

زولبیا وبامیه به صورت سنتى از قدیم سر سفره هاى افطار است، ضرورتى در مصرفآن وجود دارد؟

هنگام افطار ذخیره قندى بدن بسیار كم است وبه همین دلیل بهتر است در زمان افطار با خوردن مواد قندى این كمبود جبران شود هنگام افطار توصیه مى شود زولبیا یا بامیه البته به مقدار كم مصرف شود چرا كه مصرف بیش ازحد آن به خاطر استفاده از روغن، كره و ماست و ادویه جات مختلف درتركیبات این نوع شیرینى جات و عدم اطمینان كافى به منابع مذكور ممكن است سبب مسمومیت هاى غذایى شود. علاوه بر آن مصرف بیش از حد زولبیا و بامیه با توجه به اینكه اشتها را كاهش مى دهد باعث عدم مصرف مواد مورد نیاز دیگر مى شود.

شنبه 22/4/1392 - 19:42 - 0 تشکر 621214

احتیاجات كالرى در زنان و مردان به چه میزانى است؟

لازم به توضیح است كه در ماه مبارك رمضان میزان نیاز به كالرى تفاوت چندانى باحالات غیر روزه نداشته و فقط نحوه زمان بندى مصرف مواد غذایى در جهت آزادشدن ذخایر چربى فشرده و قدیمى و جایگزین شدن آنها با بافت جدید و قابل دسترسى متفاوت است .

شنبه 22/4/1392 - 19:44 - 0 تشکر 621215

میزان كاهش وزن در ماه مبارك رمضان تا چه حدى باید باشد؟

با توجه به اینكه در ماه مبارك رمضان در بیشترین زمان فعالیت (طول روز) كمترین مصرف مواد غذایى را داریم به همین خاطر با توجه به اینكه فعالیت هاى روزمره سبب از دست رفتن كالرى مى شود و وزن كم خواهد شد این مسأله درمورد افراد مختلف با توجه به جنس (مرد یا زن) ، وزن و سن متفاوت است ولى در حالت معمول چند كیلوگرم كاهش وزن وجود دارد كه این كاهش قسمتى به از دست دادن الرى و قسمتى هم به عدم دریافت مواد غذایى و آب مربوط است.

شنبه 22/4/1392 - 19:51 - 0 تشکر 621216

چه مواد غذایى را در این ماه بهتر است در رژیم غذایى و تغذیه خانواده قرارداد؟

به طور خلاصه توصیه مى شود از مواد غذایى زیر در ماه مبارك رمضان بیشتر استفاده شود:در وعده سحرى:از غذاهایى كه داراى قندهاى مركب هستند مثل میوه جات بیشتر استفاده شود.- ازغذاهاى حاوى فیبرمثل سبزیجات ومیوه جات بایستى بیشتر استفاده شود.- از موادغذایى سرخ كرده، پرچرب و شیرینى پرهیز گردد.- از غلات و حبوبات به میزان دلخواه در تركیبات غذاى سحرى لحاظ گردد.- مصرف بیش از حدگوشت در سحرى توصیه نمى گردد.- مصرف آب قبل از شروع سحرى و در مابین وعده هاى غذایى توصیه نمى شود.- مصرف ادویه جات وغذاهایى مثل كله پاچه، سیرابى و... در سحرى توصیه نمى شود.در وعده افطارى وشام :شروع افطارى بایستى با چند عدد خرماهمراه كمى آب ولرم یا شیر ولرم باشد سعى شود بین افطارى و شام فاصله وجود داشته باشد.- شروع افطارى بانوشیدنى هاى خنك نباشد بلكه حتماً بایست ولرم یا سوپ باشد.- مصرف بیش از حد موادغذایى پرچرب و شیرین در افطار سبب تشنگى شده و به دنبال آن آب زیادمصرف مى شود و درنتیجه با كاهش غلظت اسید و آنزیمهاى گوارشى موجب اختلال در هضم و جذب مواد غذایى مىشود.در پسران ودخترانى كه مى خواهند براى نخستین بار روزه بگیرند آیا تفاوتى در نوع مواد غذایى مصرفى شان وجود دارد؟نیاز به انرژى در خانمها و آقایان متفاوت است كه مربوط به میزان فعالیتهاى آنها و اثرات هورمونهاى مختلف مى باشد. در خانمها باتوجه به اینكه در دوره عادات ماهیانه كمبودهایى از قبیل آهن ممكن است دیده شودمیزان نیاز به برخى از مواد غذایى بیشتر است بنابراین توصیه مى شود خانمها بالاخص افرادى كه تازه به سن بلوغ رسیده وتوفیق روزه دارى در ماه رمضان را كسب كرده اند نسبت به تغذیه خود دقت بیشترى نموده و با مصرف بیشتر مواد سرشار از آهن مثل پروتئینها (نسبت به آقایان) باعث جلوگیرى از عوارضى مثل كم خونى، ریزش مو و... شوند

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.