• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن روانشناسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
روانشناسي (بازدید: 851)
شنبه 22/4/1392 - 19:27 -0 تشکر 621199
روانشناسی روزه داری

یوسف برزگری

دین مبین اسلام همانند سایر ادیان الهی و بعبارتی در تكمیل و تكامل آنان برای سعادت و هدایت بشر بواسطه پیامبر رحمت الهی حضرت ختمی مرتبت بر انسان خسته از تجاوز و عصیان و ناامنی عرضه گردید ، انسانهایی كه از ترس تعدی همدیگر بر حقوق طرفین همیشه در حالت اضطراب و استرس بسر می برد. هر قبیله ای برای در امان ماندن از تجاوز دیگری یا در فكر حمله پیش دستانه بود و یا در حال جمع كردن مكنت و امكانات برای دفاع  . در چنین اوضاع اسفناكی حضرت رسول اكرم صلی ا... آیین نورانی اسلام را كه سرشار از دستورات الهی برای زندگی سالم بود به مردم حجاز ابلاغ كرد .

شنبه 22/4/1392 - 19:28 - 0 تشکر 621200

رسول مهربانیها فرمودند انی بعثت لاتمم مكارم الاخلاق یعنی برای برای تكمیل مكارم و حسنات نیكوی رفتاری برگزیده شدم و با سرمایه ای عظیم الهی خلق عظیم، آنسان كه از سوی خداوند متعال مورد خطاب قرار می گیرد كه ای رسول من بدرستی كه تو صاحب خلق عظیم هستی: انک لعلی خلق عظیم( تو، ای پیامبر، اخلاقی بس نیکو داری) و هموست  كه  در قران كریم بعنوان الگوی مسلمانان معرفی می شود ،لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ یَرْجُو اللَّهَ وَالْیَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِیرًا( قطعا براى شما در اقتدا به رسول خدا سرمشقى نیكوست براى آن كس كه به خدا و روز بازپسین امید دارد و خدا را فراوان یاد مى‏كند). حضرت ایشان الگوی همه انسانهایی هستند كه میخواهند راه سعادت را در یابند و ایشان در این راه برنامه و احكامی را ارائه می دهند كه عمل به آنها نشان دهنده قراردادن حضرت رسول اكرم ص بعنوان الگوی عملی است، یكی از فرایض سازنده همانا روزه است كه حضرت ایشان ضمن عمل به آن محاسن و نتایج آن را برای پویندگان راه حقیقت برمی شمارند بعنوان مثال می فرمایند برای هر چیزی زکاتی است و زکات بدن ها روزه است بنابراین از فرموده حضرت چنین استنباط می شود كه در نفس روزه خیری نهفته است و آن سلامتی است كه با روزه گرفتن انسان به آن دست می یابد همچنانكه فرمودند" صوموا تصحوا " روزه بگیرید تا از صحت بدن برخوردار شوید. همچنانكه در علوم رفتاری و روانشناختی یادگیری عبارت است از تغییر پایدار در رفتار بنابراین روزه به انسان كمك می كند تا در رفتارهای روزانه خود تغییراتی بوجود آورد كه سلامت روحی ، روانی و جسمی را برای او به ارمغان آورد.

شنبه 22/4/1392 - 19:29 - 0 تشکر 621201

همچنین در علوم رفتاری پاداش بعنوان محرك و انگیزه برای آموختن و تقویت رفتار بهنجار مورد تاكید قرار گرفته است بنظر می رسد كه این مهم در دین مبین اسلام مورد دقت قرار گرفته است

رسول خدا فرمود خداى تعالى فرموده است: روزه براى من است و من پاداش آن را مى‏دهم.

در روانشناسی اجتماعی از موضوعی با عنوان درونی كردن صحبت شده است و آن عبارت است از

پاسخ افراد به نفوذ اجتماعی (تحت تأثیر قرار گرفتن رفتار فرد یا گروه از سوی دیگران) كه  به سه دسته مختلف تقسیم می شود وه عبارت اند از :

1. متابعت ;

2. همانندسازی ;

3. درونی کردن

متابعت, رفتار فردی را توصیف می کند که به منظور کسب پاداش و یا اجتناب از تنبیه برانگیخته شده باشد. در همانندسازی, فردی فرد دیگری را برای خود سرمشق قرار می دهد , عملی که انجام می دهد برای کسب پاداش و یا اجتناب از تنبیه نیست, بلکه برای این است که با آن شخص ه مانند شود; مثل این که جوانی خود را با ارزش های معلم یا هنرپیشه یا ورزش کار مورد علاقه خود هماهنگ سازد. (اما مقصود از درونی کردن یک امر آن است که آن جزیی از وجدان شخصی شود به گونه ای که نقض آن ارزش نزد شخص طبیعی, احساس خطا و شرم برانگیزد و شخص تعهد وجدانی دارد که آن را محترم شمارد.)1

درونی کردن از متابعت و همانندسازی پایدارتر است, زیرا مبتنی بر انگیزه شخص برای صحیح بودن است و هم چون متابعت بستگی به نظارت مداوم عاملان پاداش یا تنبیه ندارد و یا هم چون همانندسازی منوط به احترام مداوم برای شخص یا گروهی که با آن همانندسازی می کند نیست.3 جزء مهم متابعت, قدرت است, در حالی که در همانندسازی, عنصر مهم , جاذبه و کشش است; ولی در درونی کردن, جزء مهم, قابلیت قبول است .

شنبه 22/4/1392 - 19:29 - 0 تشکر 621202

رعایت قانون حداکثر سرعت, مثال خوبی برای تبیین این سه مرحله است :

کسی که از ترس جریمه, سرعت اتومبیل خود را متعادل می کند, رفتارش نمایش گر متابعت ( پیروی از قانون) است, کسی که از این قانون بدین دلیل پیروی می کند که همواره پدر یا فرد مورد علاقه او این قانون را اطاعت می کردند, این رفتار فرد, همانندسازی است , اما شخصی که قانع شده و به این باور رسیده که قوانین سرعت, خوب و درست هستند و برای حفظ امنیت افراد تدوین شده اند و از این رو قانون را رعایت می کند, این کارش درونی کردن است.2

تاكید ائمه اطهار سلام ا... علیهم در اطاعت حضرت حق و انجام فرایض دینی بر درونی كردن است تا ظاهر عمل ، بنابراین در حدیثی از حضرت علی علیه السلام روایت شده است كه صوم القلب خیر من صیام اللسان و صوم اللسان خیر من صیام البطن. امام على علیه السلام فرمود:

(روزه قلب بهتر از روزه زبان است و روزه زبان بهتر از روزه شكم است). و تا زمانیكه انسان نتوانسته است است ایمان خویش را درونی كند به این درجه از معنویت نخواهد رسید تا مطابق فرمایش حضرت امیرالمومنین علیه السلام روزه ای با ارزش معنوی فراوان را در پرونده عمل خویش رقم زند .

شنبه 22/4/1392 - 19:30 - 0 تشکر 621203

منابع :
چهل حدیث روزه گردآورنده محمد حسین فلاح زاده
1 ـ ارونسون الیوت, روان شناسی اجتماعی, ترجمه حسین شکرکن, انتشارات رشد, ص32ـ43 .
2 ـ عبدالحسین نیک گهر, مبانی جامعه شناسی, ص288

سه شنبه 25/4/1392 - 14:57 - 0 تشکر 622114

خیلی ممنونم دایی رها

 

 

دوران خوش آن بود که با دوست به سر شد ***باقی همه بی حاصلی و بی خبری بود  

 

 

 

 

 

 

جمعه 28/4/1392 - 23:9 - 0 تشکر 623429

نفس صبحدم گفته است :
[quote=نفس صبحدم;705102;622114]خیلی ممنونم دایی رها


سلامت باشی عزیز

جمعه 28/4/1392 - 23:45 - 0 تشکر 623440

با سلام
ممنون از مبحث بسیار زیبا و مفیدتون
واقعا روزه داری امری بسیار فراتر از گشنگی و تشنگی است
و ما در این ماه روح خود را جلا می دهید و به نوعی رمضان ماه خانه تكانی دل است
با تشكر
یا حق

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.