مناطق جلگه ای و سواحل دریای مازندران و گیلان به دلیل وجود منابع آبی و رطوبت، مکان مناسبی برای کشت محصول برنج بوده است. برنج در کنار سایر غلات یکی از اجزای اصلی هرم غذایی را تشکیل می دهد و از جنبه های مختلفی قابل بررسی است. کشت محصول برنج طی یک دوره ی 4 الی 5 ماهه، کاری همراه با رنج و زحمت فراوان است و به همین دلیل، تقسیم کار ظریف و پیچیده ای را میان زنان و مردان طلب می کند. کشت برنج از گذشته تا امروز تحولات زیادی را پشت سر گذاشته که مهم ترین آن را می توان اختراع ماشین آلات و ادوات کشاورزی، به ویژه کمباین دانست و اگر اختراع و استفاده از ان را به نوعی انقلاب در زمینه ی کشت این محصول در ایران بدانیم، سخنی به گزاف نگفته ایم. همگام با این تحولات وظایف زنان و مردان در خانواده طی یک دوره ی چند ماهه ی کشت از گذشته تا امروز دستخوش تغییرات زیادی بوده است. برای روشن تر شدن موضوع، کشت برنج را به چهار مرحله ی آماده کردن زمین و شالی، کاشت نشا، وجین و برداشت علف های هرز و درو تقسیم می کنیم و نقش زنان و مردان را در هر مرحله با توجه به گذشته و حال مورد بررسی قرار می دهیم.