دانشمندان تکنیکی ابداع کردهاند که با استفاده از شربت قند قادر به رصد بهتر اعضای بدن و بویژه مغز خواهند بود.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این تکنیک «مغز عمیق را ببین» یا SeeDB نام گرفته و یکی از چندین ترفندی است که محققان اخیرا برای رصد اندامهای بدن طراحی کردهاند.
این فرایند آزمایشگاهی به آنها در مطالعه سلولهای مغزی کمک میکند.
پیش از ابداع تکنیک شفافیت، دانشمندان اندامها را با استفاده از برش اسلایسهای نازکی از یک ارگان در مقیاس نانو و سپس عکسبرداری از هر اسلایس بررسی میکردند. این شیوه هنوز هم بسیار محبوب است.
در این شیوه دانشمندان مغز و بافتهای موجود در شربتی ساختهشده از قند میوه را بررسی میکنند.
قند میوه (fructose) نوعی قند است که در میوهها، عسل و شربت ذرت با قند بالا وجود دارد.
طراحان SeeDB که تیمی از زیستشناسان موسسه RIKEN در ژاپن هستند، از قند میوه استفاده کردند؛ چراکه شاخص انکساری آن مشابه شاخص انکساری چربیهایی است که سلولهای مغزی را به دام میاندازند و از آنها محافظت میکنند.
شاخص انکساری یک ماده معیاری برای چگونگی عبور نور از خلال آن است و قراردادن یک بافت در محیطی با شاخص انکساری مشابه، شکست نور را کاهش میدهد. این کاهش موجب میشود بافت مبهم به نظر برسد.
هنگامی که دانشمندان بافتهای مورد مطالعه را در شربت با میزان بالای قند میوه قرار دادند، دریافتند که آنها واکنش Maillard را متحمل شدند.
این همان واکنشی است که در آشپزی رخ میدهد و مسؤول بروز طعمهای خوشمزه و قهوهایشدن غذاست.
واکنش Maillard در آزمایشهای انجامشده بافتها را قهوهای کرد؛ بنابراین زیستشناسان ماده alpha-thioglycerol شیمیایی که از بروز چنین واکنشی جلوگیری میکند را به محلول شربت افزودند.
محلول نهایی SeeDB مخلوطی از آب، قندمیوه و alpha-thioglycerol است.
برای نشاندادن کارایی SeeDB، زیستشناسان ژاپنی از آن برای تجسمبخشیدن به گذرگاهی در مغز موشها استفاده کردند که مسؤول پردازش بوهاست.
اجراییکردن تکنیک جدید آسان است و از مواد ایمن و ارزان برای بهکار بردن آن استفاده میشود.
این شربت برای تجسمبخشی به گذرگاههای لطیف مغز به خوبی عمل کرد و به گفته دانشمندان، باید برای شفافسازی بافتهای مغز انسان نیز کارا باشد.
جزئیان این مطالعه در Nature Neuroscience منتشر شد.