• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن شمال > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
شمال (بازدید: 1707)
پنج شنبه 9/3/1392 - 16:54 -0 تشکر 607224
جنگل‌های مازندران

بر گرفته از: http://www.rasekhoon.net/article/show-81544.aspx 

 

جنگل‌های مازندران

  مساحت جنگل‌های مازندران حدود 000/454/1 هكتار برآورد شده است. این جنگل‌ها از درختان پهن‌برگ تشكیل یافته و از سایر جنگل‌های ایران متمایز است. عواملی چون دریای مازندران (خزر) و كوهستان البرز سبب شده‌اند كه در دامنه شمالی این رشته كوه‌ها پوشش گیاهی انبوهی پدید آید، به طوری كه در بعضی از نواحی دست انسان تاكنون بدان نرسیده است. این پوشش گیاهی در آب و هوای استان مازندران نقش بسیار مهمی دارند. در ارتفاعات بیش از 2500 متر از سطح دریا به علت سرمای زیاد جنگل وجود ندارد. جنگل‌های مرطوب دامنه‌ای شمالی البرز در مشرق به جنگل‌های مینودشت و گلستان متصل می‌شود.

در جنگل‌های این استان انواع درختان جنگلی یافت می‌شود كه اهم آن عبارتند از:
*بلند مازو و ممرز (در ارتفاعات میان‌بند)
*آزاد (در ارتفاعات متوسط)
*انجیلی (در ارتفاعات خیلی كم)
*توسكا (در دره‌های مرطوب و كناره‌های جویبارها)
*شمشاد كه درختان آن همیشه سبزند (در میان بند)
*افرا، نم‌دار، نارون (ملج، اوجا)، زبان گنجشك (ون)، شاه بلوط و راش.

پنج شنبه 9/3/1392 - 16:55 - 0 تشکر 607225

سرخدار ( Taxus baccata )


این گونه را می توان میراث زنده و شاهكار جنگل های طبیعی شمال دانست . از نظر تنوع زیستی و حفظ ذخائر ژنتیكی و بوم شناسی یكی از گونه های منحصر به فرد و مهم منطقه هیركانی و باقی مانده از دوران سوم زمین شناسی است .


تصویر : سواد کوه 1379- سرخدار به طول بیش از 30 متر و عمری بیش از 500 سال ( برگرفته از کتاب جنگل های باستانی شمال ، کانون دیده بانان زمین ، نسرین دخت خطیبی )
مطالعات فسیل شناسی قدمت درختان سرخدار را بالغ بر 190 میلیون سال می دانند. . گفته می شو د انسان های ماقبل تاریخ آن را می شناخته اند . و از برگ آن نوعی ماده سمی تهیه و برای آلوده كردن نیزه هایشان استفاده می كردند . تصور می شود لغت Taxin به معنی زهر آلود به این موضوع برمی گردد. . سرخدار درختی است سوزنی برگ ، سایه پسند دارای پوست فلس دار . چوب درون آن به رنگ قرمز شاه بلوطی و برگ های آن دائمی و همیشه سبز است كه در قسمت پایینی درخشان و براق است و نیاز به خاك مرطوب دارد . بلندی درخت به 9 تا 30 متر و قطر آن به 3 متر می رسد . رشد آن بسیار كند و رویش ارتفاعی آن سالانه 10 سانتیمتر است . بذر سرخدار توسط پرندگان از جمله قرقاول پخش می شود . سنجاب ها نیز به انتشار بذر سرخدار كمك می كنند . ( میوه نوع ماده آن به رنگ قرمز و نوع نر آن برنگ زرد كه هر دو غیر سمی است ) .
امروزه در فرانسه كمپانی وجود دارد كه نهالستان های بزرگی از این گونه احداث كرده این كمپانی وابسته به یك كمپانی داروسازی است كه در تولید ماده تاكسون دخالت دارد ( ماده تاكسون این درخت در درمان برخی سرطان ها كاربرد دارد . ) سه كمپانی بزرگ دیگر در آمریكا تنها به كاشت نهال سرخدار اشتغال دارند . در هر كمپانی میلیون ها نهال تولید می شود . این گونه در جنگل های شمال از ارتفاعات افرا تخته گرگان – پونه آرام گرگان ، جنگل های نهار خوران تا جنگل های سواد كوه و در دره ها و پرتگاه های گیلان ، مازندران و گرگان همراه با سایر گونه های جنگلی یافت می شود . دكتر جزیره ای در سال 1965 جامعه Fageto-Taxetum – سرخدار ، همراه با راش ، توسكا ، افراشیردار ، ممرز ، ملج و جل – را در جنگل های مازندران مطالعه كرد . جامعه دیگری به نام Evonymo Taxetum ( آل اسبی و سرخدار ) توسط دكتر مصدق در سال 1977 با گونه های بلوط ، بلند مازو ، افرا ، جل ، نمدار ، خاس ، تمشك ، ممرز در جنگل های افرا تخته معرفی شده است . نام های محلی آن در مازندارن و گرگان “ سرخدار ، سرخه دار و سخدار ” است . در علی آباد كتول “ سوختال ” در رودسر و آستارا “ سیردار ” نامیده می شود .

پنج شنبه 9/3/1392 - 16:56 - 0 تشکر 607226






تصویر : سرخدار همراه با شیردار

پنج شنبه 9/3/1392 - 16:57 - 0 تشکر 607227




وجود 13 ذخیره گاه جنگلی با 7 گونه درختی نادر و کمیاب در استان مازندران ، لزوم تدوین برنامه جامع و اصولی برای حفظ این ذخایر ژنتیک را می طلبد.



به گزارش واحد مركزی خبر ، رئیس اداره جنگل کاری و پارک های جنگلی اداره کل منابع طبیعی استان - منطقه ساری گفت: ذخیره گاه های جنگلی مازندران که بخشی از جنگل های هیرکانی و با ارزش خزری را تشکیل می دهد در توسعه و حفاظت از گونه های درختی در معرض انقراض جنگل های شمال نقش ارزنده ای ایفا می کند.



موسوی افزود: اُرس (نوعی سرو کوهی) ، سرخدار ، سپید پَلَت ، زربین ، توس ، انواع شمشاد و توسکای قشلاقی از گونه های نادر و کمیابی هستند که به صورت طبیعی در رویشگاه های خاص رشد می کنند و صفات ژنتیکی بالایی دارند.



این گونه ها علاوه بر گنجینه ژنتیک ، چشم انداز زیبایی را پیش روی دیدگان هر طبیعت گرد و گردشگری ترسیم می کنند.



وی گفت: از مجموع گونه های درختی موجود در ذخیره گاههای جنگلی مازندران گونه های اُرس ، سرخدار ، زربین بومی استان است و برخی از گونه های باقیمانده دوران سوم زمین شناسی هستند و از نظر ژنتیک ، گیاهی و دارویی نیز حائز اهمیت است به عنوان نمونه از برگ های سرخدار دارویی به نام " تاکسول" به دست می آید که در درمان سرطان کاربرد دارد.



رئیس اداره جنگل کاری و پارک های جنگلی اداره کل منابع طبیعی استان - منطقه ساری افزود: برخی از این گونه ها همچنین در حفاظت آب و خاک اهمیت فراوان دارد و برای توسعه کشت آن باید برنامه ریزی شود.



موسوی گفت: گونه اُرس که در مناطق بالادست و صخره ای می روید می تواند در حفظ پوشش گیاهی و جلوگیری از فرسایش موثر باشد.



وی افزود: متاسفانه فرهنگ استفاده و کاربرد دارویی این گونه های ذخیره گاه ها شناخته شده نیست و مردم با خاصیت آن آشنا نیستند و رویشگاه برخی از این گونه های درختی کمیاب و نادر در ارتفاعات بالادست است و برخی گونه ها مانند زربین در پایین دست رویش دارند.



رئیس اداره جنگل کاری و پارک های جنگلی اداره کل منابع طبیعی استان - منطقه ساری ذخیره گاه های جنگلی سرخدار گز و سرخدار اَمرَز دره سوادکوه ، اُرس سیاه بیشه آمل ، ضیارو ، شمشاد خیبُس ، مریجان ، زربین حسن آباد ، شمشاد توسکا تُک ، شمشاد جیسای عباس آباد ، سپید پَلَت پارک جنگلی نور ، ذخیره گاه بالادست پارک جنگلی میرزا کوچک خان را از جمله ذخیره گاه های جنگلی استان مازندران برشمرد.



وسعت ذخیره گاه های جنگلی استان مازندران 9 هزار و 845 هکتار است.
وی گفت: ذخیره گاه های جنگلی به عنوان بانک ژن و گنجینه های ژنتیک محسوب می شود که نیازمند حفاظت ، مدیریت و حمایت جامع و ویژه است.



ضروری است تا مردم با خاصیت این گونه های نادر و کمیاب آشنا شوند و خود در حفاظت آن تلاش و برنامه ریزی کنند.

از:http://www.mazandnume.com/?PNID=V8350

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.