پرفشاری خون موجب آسیب رگها و بزرگ شدن قلب می شود و 60 درصد مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلب به آن نسبت داده می شود .
رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه پرفشاری خون اختلال شایع در جوامع پیشرفته است که با بالا رفتن سن ، شیوع آن افزایش می یابد اظهار داشت: این اختلال ،قاتل خاموش نامیده می شود ، زیرا اغلب تا بروز عوارض جدی آن شامل سکته قلبی، یا مغزی و آسیب کلیه ها تشخیص داده نمی شود .
دکتر محمود شبستری خاطر نشان کرد :اگر چه پیشگیری و کنترل فشار خون چندان مشکل نیست ،عدم تشخیص و کنترل به موقع آن موجب شده که 50 درصد افراد مبتلا به پرفشاری در اثر بیماریهای قلبی –عروقی فوت کنند و 33 درصد از سکته مغزی و 10 تا 15 درصد در اثر نارسایی کلیوی از بین بروند .
دانشیار گروه قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی مشهد نژاد(آمریکایی –آفریقایی )، سابقه فامیلی پرفشاری خون، اضافه وزن، مصرف زیاد نمک، فعالیت بدنی ناکافی و مصرف الکل را از عوامل زمینه ساز پرفشاری خون برشمرد و افزود: به جز مسئله نژاد و سابقه فامیلی ،سایر عوامل با تغییر شیوه زندگی و تغذیه صحیح قابل کنترل هستند.
کاهش 5 درصد از وزن بدن نقش مهمی در کاهش فشار خون دارد
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص تاثیر وزن در کاهش یا پرفشاری خون اظهار داشت :کاهش 5 درصد از وزن بدن (حداقل 5/4کیلوگرم) ، نقش مهمی در کاهش فشار خون دارد و در مقابل، افزایش وزن به میزان 10 درصد سبب افزایش هفت میلی متر جیوه در فشار خون می شود و محدود کردن انرژی دریافتی و افزایش فعالیت بدنی کم شایانی به کاهش وزن خواهد کرد .
فلوشیب بالون آنژیوپلاستی (عروق قلب،عروق محیطی) دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر کنترل و کاهش مصرف مناسب نمک اظهار داشت :یکی از دلایل افزایش فشار خون در جوامع پیشرفته ، افزایش مصرف کلرید سدیم (نمک طعام )است که به غذاها اضافه می شود .به ویژه مصرف غذاهای فرآوری شده همراه با کاهش مصرف پتاسیم موجب بهم خوردن نسبت سدیم به پتاسیم است .کاهش مصرف نمک در 20 تا 50 درصد افراد مبتلا به پرفشاری موجب کاهش فشار خون می شود .
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه کاهش مصرف سدیم به میزان 2400 میلی گرم (یا 5 گرم نمک که معادل یک قاشق مرباخوری سرصاف است ) در روز اثر سویی نداشته وکنترل فشار خون را در بسیاری از افراد انجام می دهد به بیماران توصیه کرد مصرف سدیم به این میزان محدود شود.
دکتر محمود شبستری افزود: باید توجه داشت که غذاهای فرآوری شده مثل کنسروها و سوسیس و کالباس همچون غذاهای آماده مانند پیتزا حاوی مقدار زیادی نمک هستند .
رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه احتمال پرفشاری خون در افراد با فعالیت کم 30 تا 50 درصد بیشتر از افراد فعال است اظهار داشت :فعالیت ورزشی حتی اگر تغییری در وزن ایجاد نشود، در کاهش فشار خون موثر است .انجام 30 دقیقه فعالیت بدنی هوازی مانند پیاده روی به طور روزانه یا حداقل سه بار در هفته ،فشار خون را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد .
دکتر محمود شبستری مصرف لبنیات کم چرب ،مصرف میوه و سبزی و دریافت اسید چرب امگا3 را از دیگر موارد تاثیر گذار در کاهش فشار خون برشمرد.