• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نصف جهان > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نصف جهان (بازدید: 2492)
پنج شنبه 19/11/1391 - 23:12 -0 تشکر 587952
دهاقان

دهاقان

 

وجوه تسمیه

 

 -دهاقان در اصل از ده + آقایان گرفته شده : «ده آقایان»؛ و به تدریج مخفف و به صورت دهاقان تلفظ گردیده است. طرفداران این نظر معتقدند گروه اولیه ای که در این محل ساکن شده اند از سادات بوده اند که به آنان «آقایان» اطلاق می شده و به محل سکونت آنان «ده آقایان» می گفته اند.

 

 -دهاقان از «دهاق» به معنی آب بسیار و جام پر و لبریز مشتق شده است، (ان) که پیوند مکان است به این واژه اضافه شده و به معنای مکان پر آب است.

 

 -دهاقان از دهاقانان ( جمع دهاقان) که به معنای ده نشین - در مورد هر ایرانی اعم از شهری و روستایی و مالک به کار می رفته - گرفته شده است . در فرهنگ آبادی ها و مکان های مذهبی کشور نیز در مورد دهاقان واژه دهقان به کار رفته است.

 

آبادو پر از نفخه عطار دهاقان                                        گل خیز و سمن گلشن و گلزار دهاقان

 

شهرستان دهاقان با برخورداری از عناصر و جاذبه های متنوعی چون چشم اندازهای زیبای طبیعی ،آثار و ابنیه های تاریخی، تنوع اقلیمی،فضاهای تفریحی،ثبات امنیتی،جاده های مناسب مواصلاتی،منطقه ییلاقی عشایر قشقایی،صنایع دستی و سنتی و ... یکی از کانونهای نهان گردشگری استان اصفهان با (520) اثر تاریخی و جاذبه گردشگری شناسایی شده است که در منتهی الیه جنوب غربی استان ، در همسایگی استان چهارمحال بختیاری قرار داردو فاصله مرکز این شهرستان تا اصفهان حدود 100 کیلو متر است.

 

دهاقان از جمله شهرهای با سابقه و هویت فرهنگی است و علما ، دانشمندان، طبیبان و شاعرانی که از این دیار بر خاسته اند از جمله نام آورانی هستند که نه تنها نام دهاقان را پر آوازه نموده اند بلکه ایران و جهان اسلام را اعتباری دیگر بخشیده اند. چهره هایی همچون حکیم جهانگیر خان قشقایی ،حسینقلی خان خطایی، میرزا مصطفی جعفر طیاری ، ملاشکراله رضوانی ،حاج ملا حسین امین جعفری ، شیخ نورالله دهاقانی ، دکتر سنجریان ، دکتر رمضانیانپور، پروفسور حجازی ،دکتر عبدالمحمود انصاری،نماینده شهیدحجهّ الاسلام بشارت و ... از این جمله اند.

 

- مناظر زیبای گلهای ارونه و لاله های واژگون در دره گل ارونه و دشت آستانه در اردیبهشت ماه ، منظره ایست بدون وصف که ،  شنیدن کی بود ماننددیدن.

 

- درختان کهن ، گلها و مناظر چشمگیر ، تختگاه شاه صفی معروف به دره شاه در 20 کیلو متری جنوب غربی دهاقان،صفا و جلوه ویژه ای دارد.

 

- رویش گونه های خاص گیاهی و انواع گلهای وحشی در بخشهایی از مراتع کوهستانی و دره ها، در فصل بهار مناظر بدیعی را خلق می کند که چشمان هر بیننده ای راخیره میکند.

 

طبیعت زیبا ، درختان بید و نارون و چمنزارهای اطراف چشمه علی در جنوب روستای همگین در 15 کیلومتری دهاقان  از گردشگاههای زیبای منطقه است.

 

منطقه دشتک با طبیعت بکر و گیاهان دارویی-گلهای وحشی و لاله های واژگون ،کوهستانهای پوشیده از برف ،چشمه های پرآب از دیدنی ترین مناطق طبیعی استان است.

 

در زمینه پرورش گلها و گیاهان گلخانه ای خصوصا گل رز و صیفی جات دهاقان یکی از قطبهای مهم کشت گلخانه ای استان اصفهان محسوب می شود.

 

بقایای چندین سکونتگاه بشری ازجمله بودجان(بودگم)و روستاهای قدیمی چون پوده، قمبوان ،لاریچه،قهه ،قمیشلو و... نشانگر قدمت سکونت وفرهنگ در این شهرستان است.

 

تخت کشی ،گیوه دوزی ،صابون سازی،قفل سازی،پارچه بافی،نخ ریسی،گلیم بافی،کارگاه رنگرزی با مواد طبیعی و وجود دارهای قالی نفیس یلمه در روستای علی آباد جمبزه که خواستگاه این قالی جهانی است تبحرزنان و مردان هنرمند وصنعتگر این دیار را که سابقه کهن داشته اند مینمایاند.متاسفانه بعضی ازبین رفته(تخت کشی ،صابون سازی،قفل سازی) و بعضی در حال احیا(پارچه بافی )هستند.

 

محورهای گردشگری

 

به دلیل تعدد مناظر چشم نواز طبیعی سه محور گردشگری برای شهرستان تعریف گردیده است:

 

- محور بودجان شامل اردسته ، چشمه مردنگ و کج دنبه،چشمه بازن ،قنات بنوی،قنات بودجان و باغهای سیب آن ،دره شاه صفی(از مناطق نمونه گردشگری) دشتک ،هرندی، تخته چمن آستانه و دشت لاله های واژگون (اردیبهشت هر سال پذیرای خیل کثیری از هم وطنان عزیز است)

 

 – محور دهاقان بروجن ک شامل باغهای حیدر آباد قنات برآفتاب و گود سلگان سولجان و برواده، بیشه دزج(از مناطق نمونه گردشگری)چشمه علی همگین(از مناطق نمونه )می باشد.

 

- محور دهاقان مبارکه :شامل ته باغها،بیشه و مقبره بابا شاه حسین(از نوادگان جابر بن عبدا... انصاری)،بیشه کره،یوز گیر و روستای تاریخی پوده (از روستاهای هدف گردشگری) و روستای قمبوان می باشد.

 

ضمنا چشمه سورمنده (گلشن) از مناطق بسیار زیبایی است که در فصل بهار نهایت قدرت قلم توانای خالق خود را آشکار می سازد.

 

بازار قدیمی دهاقان: شامل مساجد حاج مهدی ، جامع (میرزابابا) ، میر، ادیب که جملگی در قدمت آثار ملی به ثبت رسیده اند می باشد. بازار دهاقان از جمله بازارهایی است که سقف نداشته و سقف ان سایبان متشکل از برگ درختان بوده که در فصلهای گرم سال آسایش اهالی آن را فراهم می آورده و هر سال با تعویض شاخ و برگ نو شده است این امر از لحاظ اقلیمی امری بسیار هوشمندانه و با صرفه اقتصادی است.

 

هم اکنون این بازار از رونق افتاده است و حرفه گران قدیمی مانند گیوه دوزان و مس سفید کنها به یاد ایام گذشته به کسب مشغولند.

 

آسیاب محمد رحیم بیک: با قدمت 224 سال (طبق سند ساخت موجود) از جمله آسیابهای 18 گانه شهر دهاقان است که با مساعدت سازمان مرمت و آماده راه اندازی است.

 

خانه حسین قلی خان خطایی (حکیم جهانگیر خان قشقایی): با قدمت احتمالی زندیه که در حال مرمت و بازسازی است خانه حاکم وقت دهاقان حسینقلی خان بوده که ایشان مردی ادیب ، نقاشی توانا و تیر اندازی ماهر بوده است. اقوال مستند حاکی از آن است که حکیم آیت ا... جهانگیر خان قشقایی دوران کودکی را در این خانه به نوجوانی رسانده است.

 

پل سطل (پل آب بر): پلی است احتمالا صفوی که دو طرف شرق و غرب رودخانه شور را به هم رسانده کار انتقال آب از شرق رودخانه جهت مشروب سازی باغهای غربی را انجام می دهد.

 

روستای پوده: از جمله روستاهای هدف گردشگری استان با محلات قدیمی و بافتهای زنده که بعضا زندگی در آن جاری و ساری است. مثلا محله بازار شامل چهار سوق و حسینیه (کاروانسرا) مسجد جامع، قلاع محمد قلی خان، آریانا، رییس زاده و خانه های بسیار زیبایی است.

 

مسجد جامع محله بازار از قدیمی ترین بناهایی است که آنچه از وضعیت کنونی آن برمی آید، قدمتی احتمالا صفوی را به ذهن تداعی می کند. مسجد دو ایوانی و دارای نقاشیهای صفوی و قاجاری در سقف ها، محراب و بدنه است .کاربندی سقف بالای محراب بسیار زیباست.

 

در روستای قمبوان آنچه در نگاه اول به چشم میخورد برجهای کبوتری با نما و پلانهای متفاوت و منظری زیباست ولی از خانه و عصارخانه آقا و خانه های تاریخی و قلعه سلطان آن و... نمی توان گذشت.

 

قلعه ناصرخان روستای علی آباد جمبزه ، حمام لاریچه ، مسجد جامع قهه ، قلعه بختیار همگین ، خانه های موسی آباد و...تنها مجملی بود. تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل. 

 

جمعیت شهرستان سمیرم سفلی، مطابق آمار سرشماری سال 1375 ، بالغ بر 39275  نفر که 44 % آن شهری و 56 % روستایی می باشد. در حدود 25 % جمعیت شهرستان ، ترک زبان و مابقی به زبان فارسی تکلم می نمایند.

 

مردم در این شهرستان دارای عقاید خاص هستند که سرچشمه این عقاید دینداری و پایبند بودن آنها به دین کامل اسلام می باشد. یکی از بزرگترین و شاید زیباترین مراسم اهالی این شهرستان عزاداری در ماه محرم بالاخص عاشورای حسینی می باشد . در مورد دیانت و همچنین متکی بودن بر اعتقادات، خود همین بس که این شهرستان در سالهای نبرد حق علیه باطل 254 شهید و 14 جاویدالاثر تقدیم خاک کشور همیشه پیروزمان ایران کرده است.

 

پرتال سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان

سيّدحسام سيّدحسيني نويسنده و تئوري پرداز نظام هدفمند
جمعه 20/11/1391 - 16:4 - 0 تشکر 588111

شهرستان دهاقان




دهاقان.jpg




جمعیت در سرشـماری 85



برآورد جمعیت در سال 89



شهری



روستایی



كل



16934



18250



35184



37076



دهاقان از شهرستانهای استان اصفهان در 51 درجه و 39 دقیقه طول جغرافیایی و 31 درجه و 56 عرض جغرافیایی قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا 2050 متر می باشد و دارای سه دهستان به نامهای قمبوان، موسی آباد و همگین است و در حدود 26 روستا دارد. این شهر با جمعیت ۱۷٬۱۷۰ نفر (برآورد ۱۳۸۳خ.) مرکز شهرستان سِمیرُم سُفلی یا دهاقان است.


موقعیت جغرافیایی و آب و هوا

 دهاقان در 51 درجه و 39 دقیقه طول جغرافیایی و 31 درجه و 56 عرض جغرافیایی قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا 2050 متر می باشد.

از لحاظ طبیعی آب و هوای بخش دهاقان به دو منطقه تقسیم می شود:

الف) منطقه شمال و شرق که ناحیه ای است نیمه خشک، میزان بارندگی نسبت به قسمت جنوبی و غربی کمتر و دارای دشتی نسبتاً وسیع و مناسب برای فعالیت های کشاورزی و دامپروری است.

ب) منطقه جنوب و مغرب، ناحیه ای است کوهستانی با تپه ها و کوههای مرتفع که میزان بارندگی و رطوبت آن ، نسبت به منطقه شمال و شرق بیشتر است.


وجه تسمیه دهاقان

 درباره ریشه واژه دهاقان اتفاق نظر وجود ندارد ولی آنچه در بین بعضی مردم مطرح است متکی بر ذوق و برداشت شخصی است. وجوه تسمیه ای که برای دهاقان ذکر شده، بسیار است که براساس پیشینه شهر و شواهد موجود دو نظر مستند و پسندیده تر به نظر می رسد:

1- دهاقان از واژه دهقانان (جمع دهقان) که به معنای ده نشین، در مورد هر ایرانی اعم از شهری و روستایی و مالک به کار می رفته گرفته شده است. در فرهنگ آبادی ها و مکانهای مذهبی کشور نیز در مورد دهاقان واژه دهقان به کار رفته است.

2- دهاقان معرب «دهاگان» است. دهاگان از دهگان به معنی محاسب و دهدار مشتق شده است. بر واژه دهگان الف تحسین افزوده شده و به دهاگان بدل گردیده که معرب آن دهاقان است.


گویش و مذهب

براساس تحقیقات بعمل آمده 80 درصد مردم به زبان فارسی و 20 درصد آنان به زبان ترکی تکلم می کنند. گویش های دیگری همچون زبان های محله ای قومی داریم که اندکند مانند زبان درویشی.

حاکمیت مذهب شیعه اثنی عشری است. که هم اکنون حدود 99 درصد مردم به مذهب شیعه اعتقاد دارند و تعداد بسیار کمی به بهائیت در روستاها گرویدند.


مشاهیر دهاقان

شاعران این شهرستان حاج ملارحیم متخلص به منظور، حاج غلامحسین دهاقانی متخلص به محزون، علی اصغر وصال متخلص به مهجور، عطاء وصال، میرزامحمدهاشم متخلص به سیاره، حسینقلی خان خطایی، سیدابراهیم موسوی، میرزاعبدالرحیم دهاقانی، محمد جهانگیری متخلص به فدایی، محمدمهدی سعیدی متخلص به محرم، علی قربانی متخلص به هستی می باشند.

خوشنویسان معروف دهاقان عبارتند از: ملامحمدمهدی قمبوانی دهاقانی، محمد زمانی، ابوالقاسم صمصامی، حسینقلی منصوریان

بزرگان فقاهت و سیاست و علمای مذهبی صاحب بن عباد، ملامحمدعلی دهاقانی، آیت الله حاج شیخ ابوالقاسم دهقانی مشهور به صدرالعلماء، حکیم جهانگیرخان قشقایی، آیت الله حاج شیخ علی محمد دهاقانی(نورشرق)، آیت الله شیخ نورالله دهاقانی، حاج سیدجعفر طباطبائی عقدایی، حاج ملامحمدعلی دهاقانی، حجت الاسلام میرزامحمدحسین خان جعفری معروف به ادیب، حاج ملاحسین امین جعفری، آیت الله شیخ محمدحسین خرد (اسماعیلیان)، آیت الله ملامحمد فقیه دهاقانی، آیت الله حاج شیخ محمدباقر شریعتی، ایت الله حاج سیداسماعیل موسوی هاشمی می باشند.

از دانشمندان این شهرستان می توان دکتر حجازی پدر علم ریخته گری در ایران-صاحب بن عباد از حکماء، صغرایی دبیر ووزیر سلجوقی، آیت الله حاج شیخ ابوالقاسم دهقانی را نام برد.

اطلس قرهنگی استان اصفهان


سيّدحسام سيّدحسيني نويسنده و تئوري پرداز نظام هدفمند
سه شنبه 11/4/1392 - 1:14 - 0 تشکر 616764

طرح به روز آوری پستهای گذشته


اللهم عجل لولیک الفرج
چهارشنبه 12/4/1392 - 20:39 - 0 تشکر 617495

خانوم زبیده فکر کنم خیلی اطلاعات از این شهر داشته باشن.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.