• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعلیم و تربیت (بازدید: 259)
يکشنبه 3/10/1391 - 22:31 -0 تشکر 581015
ویژگیهای تربیت صحیح

منبع: http://dari.irib.ir/component/

بدون تردید ، روش تربیتی والدین در تکوین شخصیت فرزند و سازگاری او با شرایط مختلف اجتماعی تاثیر گذار است . جامعه شناسان و روان شناسان ، بر این اعتقادند که ریشه بسیاری از انحرافات شخصیتی و اجتماعی فرزندان را باید در روشهای نامطلوب تربیتی جستجو کرد . چرا که عدم آگاهی والدین از نحوه تربیت صحیح ، منجر به ایجاد اختلال در روابط آنان با فرزندان می شود و آنها را به سوی بزهكاری و انحراف سوق می دهد . همانطور که در برنامه های قبل شنیدید ، شیوه های تربیتی سهل گیرانه و سخت گیرانه ، به سبب عدم رعایت حد اعتدال ، آثار نامطلوبی بر فرزندان دارد ، از اینرو شیوه های مناسبی برای تربیت نیستند . اما شیوه تربیتی متعادل به دلیل ویژگیهای مثبت آن ، پرورش توانائیهای فرزندان و شکوفایی استعدادهای آنها را تضمین می کند .

يکشنبه 3/10/1391 - 22:32 - 0 تشکر 581016



یکی از نکات برجسته در شیوه تربیتی متعادل ، وجود بینش مثبت درمورد فرزندان است . این جهت گیری مثبت ، منجر به تعاملات خوشایند بین والدین و فرزندان می شود . بیان یک جمله حمایت کننده و یا تشویق آمیز / کشیدن دست نوازش بر سر فرزندان و بوسیدن آنها / از جمله تعاملات خوشایند میان والدین و فرزندان است . این برخوردهای گرم و محبت آمیز ، احساس عزت نفس را در فرزندان بر می انگیزد . نرمخویی ، زیبایی کلام ، داشتن چهره ای بشاش و متبسم و پرهیز از جملات کنایه آمیز و منفی ، از نشانه های جهت گیری مثبت نسبت به فرزندان است . در روایات اسلامی نقل شده از پیامبر (ص) و اهل بیت آن حضرت ، بر توجه مثبت به فرزندان و ایجاد فضایی سرشار از خوش بینی به آنان تاكید شده است . پیامبر اسلام ( ص) یادآور می شود که فرزندان همواره باید مورد احترام و محبت قرار گیرند و نباید در برخورد با آنها ، روشهای تند و حاکی از بد بینی وجود داشته باشد . ایشان می فرماید :
" فرزندان خود را گرامی بدارید و آنها را نیکو تربیت کنید ."
امام علی ( ع ) نیز در حدیثی بر ضرورت برجسته سازی نکات و ویژگیهای مثبت افراد تاکید کرده و می فرماید :
" یادآوری مکرر نقاط مثبت افراد ، موجب تحرک بیشتر اشخاص شجاع / و ترغیب افراد دلسرد و مسامحه کار ( به كارهای مثبت ) خواهد شد . "

يکشنبه 3/10/1391 - 22:32 - 0 تشکر 581017

در خانواده های متعادل ، دوری كودكان از اعمال ناشایست ، به خاطر ترس آنها از والدین نیست ، بلکه علت اساسی آن ، رعایت قوانین و مقررات و التزام به هنجارهای خانوادگی و اجتماعی است . این کودکان به هنگام اشتباه ، دچار ناامنی روانی نمی شوند ، زیرا مطمئن هستند که هدایت و راهنمایی والدینشان به یاری آنها می شتابد و در رفع اشتباه به آنها کمک می کند . یک دختر شانزده ساله از آرامش روانی خویش در خانواده اش چنین می گوید :
« والدین من یک خصوصیت خیلی خوب دارند و آن اینکه واقعا" به حرفهای من گوش می دهند . آنان این را درك می كنند که من باید استقلال خود را حفظ كنم و در آینده روی پای خود بایستم . بسیاری اوقات ، هنگامی که توضیح می دهم چه می خواهم بکنم ، به حرفهایم گوش می کنند . گاهی درخصوص عواقب آن كار به من هشدار می دهند . گاهی هم اجازه می دهند که خودم تجربه کنم و زمانی هم صریحا" جواب منفی می دهند . اما همیشه علتش را بیان می کنند . اینگونه برخوردها از سوی پدر و مادرم ، شرایط روانی مساعدی را برای من فراهم می كند . »
نتایج تحقیقات در خانواده های متعادل نشان می دهد که در این خانواده ها ، نمرات درسی کودکان و حتی بهره هوشی آنها ، پیشرفت بهتری دارد . کودکان در این خانواده ها ، حس کنجکاوی بیشتری دارند و خلاق هستند . از آنجا که بین رشد اخلاقی و روانی و اجتماعی این کودکان ، هماهنگی وجود دارد ، شاهد ظهور خلقیات مثبت در روحیه و رفتار آنان هستیم . نتایج تحقیقات متعدد نشان داده است که شیوه تربیتی متعادل ، ارتباط معناداری با پیشرفت تحصیلی فرزندان دارد . یافته های پژوهشی درمورد 288 مادر و کودک ، روشن كرده است که تربیت متعادل ، انگیزه پیشرفت تحصیلی را در فرزندان افزایش می دهد .
از دیگر ویژگیهای تربیت متعادل ، وجود انعطاف در حد معقول در روابط میان والدین و فرزندان است . والدین موفق به اهمیت این نکته اذعان دارند که به هنگام بروز مشکلات و اختلافات ، انعطاف و مدارا ، راه منطقی تری برای برخورد با فرزندان است . گاهی اوقات رفتار یکسو گرایانه و انعطاف ناپذیر از سوی والدین ، به فرزندان یاد می دهد که یک راه حل بیشتر وجود ندارد و باید یکی از طرفین ، شکست را بپذیرد . اگر والدین به هنگام آزرده شدن از فرزندان ، با مهارت و تدبیر ، آزردگی خود را ابراز كنند ، این مسئله در ترمیم روابط میان آنان با فرزندان موثر خواهد بود . والدین موفق ، تلاش می کنند که آزردگی از فرزندان را با بخشودن سریع آنها ، نادیده بگیرند . بدین ترتیب به فرزندان خود می آموزند که چگونه دیگران را با شیوه ای مناسب ، نسبت به خطاهای خود آگاه سازند و درعین حال انتقام گیر و کینه جو نباشند .
والدین در خانواده های متعادل ، نقاط ضعف فرزندان خود را نمی پسندند . اما آنها را به خاطر داشتن این نقص ها ، سرزنش نمی کنند . در شیوه تربیتی متعادل ، والدین در کنار نقاط ضعف ، به جنبه های مثبت شخصیتی فرزندان نیز توجه می کنند و در انتقاد از آنها به جای خشونت از انصاف و عدالت یاری می گیرند . به عبارتی برای رفع نقاط ضعف فرزندان ، از توانمندیها و جنبه های مثبت شخصیتی آنان استفاده می كنند .

يکشنبه 3/10/1391 - 22:33 - 0 تشکر 581018

آموزه های اسلامی و متون دینی نیز ما را به رعایت اعتدال در روابط اعضای خانواده بویژه رابطه میان والدین و فرزندان ، توصیه می کنند . در فرهنگ اسلام ، فرزندان امانتهای الهی هستند و خانواده مسئول حفظ سلامت ، رشد ، تربیت و سعادت آنان است . والدین اجازه ندارند که با سخت گیریهای بی جا ، مانع رشد و کمال فرزندان و یا حتی سبب انحرافشان شوند . آنها نباید فرزندان را در آزادی مطلق و عنان گسیخته رها کنند و یا چنان اهل تسامح باشند که فرزندان هر کاری را به دلخواه خود ، انجام دهند . خداوند در سوره تحریم آیه 6 هشدار می دهد که : " ای کسانیکه ایمان آورده اید ، خود و خانواده خویش را از آتشی كه هیزم آن انسانها و سنگهاست ، نگه دارید ... » بنا به نظر مفسّرین ، نگهداری خانواده از آتش جهنم ، به معنای تعلیم و تربیت صحیح و فراهم ساختن محیطی پاک از هرگونه آلودگی و زشتی در فضای خانواده است . این مسئله باید در تمام زندگی بویژه در مراحل مختلف تربیت فرزندان با برنامه ریزی صحیح تعقیب شود . اگر فرزندان به حال خود رها شوند ، خواه ناخواه به انحراف از اخلاق و اصول تربیت صحیح کشیده می شوند . از سوی دیگر اگر بر آنان سخت گیری شود ، به گونه ای كه محدودیت و استبداد را احساس کنند ، در آن صورت به طغیان و ایستادگی دربرابر والدین دست می زنند . والدین با نظارت و مراقبت متناسب با ساختار روحی و روانی فرزندان ، می توانند این گلها را كه به عنوان امانتهای الهی در دست آنها هستند ، در فضایی پر از مهر و دوستی ، پرورش دهند

دوشنبه 4/10/1391 - 16:4 - 0 تشکر 581155

به نام خدا و سلام

ممنون از حضور گرم شما در انجمن
تشکر بابت ایجاد این مطلب مفید

باز هم به مطلبتون سر می زنم

«اللهم صل علی محمد و ال محمد و عجل فرجهم» 

رواق منظر چشم من آشیانه توست         کرم نما و فرود آ که خانه خانه توست

انجمن تعلیم و تربیتیها 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.