• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن خانواده > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
خانواده (بازدید: 188)
سه شنبه 23/8/1391 - 19:56 -0 تشکر 573857
ریشه یابی خشونت خانوادگی

نگاهی گذرا به صفحه حوادث روزنامه ها نشان می دهد که کشور ما با پدیده قتل های خانوادگی مواجه است و اخبار برخی از آنها روزانه در رسانه ها منتشر می گردد. این موضوع حکایت از یک مسئله اجتماعی در جامعه دارد که محل وقوع آن خانواده است که به عنوان رکن اساسی یک جامعه محسوب می شود.با توجه به آمار های موجود در خصوص قتل های خانوادگی باید پذیرفت قتل های خانوادگی، نمادی از افزایش بحران در خانواده ها و اختلال در کارکرد های آن است.امروزه این قبیل قتل ها به عنوان یک معضل اجتماعی شناخته می شوند و آنچه این پدیده را در کانون توجه قرار می دهد، عبارت پارادوکسیکال قتل خانوادگی است؛ با این توضیح که در این نوع قتل، ماهیت و کارکرد خانواده در جامعه با قتل که شدیدترین نوع خشونت است آمیخته شده و ترکیب قتل خانوادگی را به وجود آورده است.این در حالی است که خانواده می بایست به عنوان یک محیط امن و آرام برای اعضای یک جامعه شناخته شود و محلی برای کاهش تنش ها و آموزش های لازم برای یک زندگی سالم باشد.اما ما امروز شاهد افزایش وقوع قتل های خانوادگی هستیم که نشان از وقوع یک دگرگونی در زمینه عملکرد و جایگاه خانواده در جامعه دارد

سه شنبه 23/8/1391 - 19:57 - 0 تشکر 573858

نگاهی به آمار


سال گذشته دو هزار و ۲۷۷ قتل در کشور رخ داد که ۳/۲۹ آن را قتل های خانوادگی تشکیل می دهد.براساس آمارهای اعلام شده از سوی پلیس وقوع قتل های خانوادگی در کشور روند رو به رشدی داشته که این امر در صورت عدم کنترل می تواند نگران کننده باشد. بر این اساس سال ۸۶ با وقوع ۶۵۷ قتل خانوادگی رکورد دار وقوع قتل بوده و در سال ۸۰ نیز کشور شاهد ۴۹۲ قتل خانوادگی بود.افزایش قتل های خانوادگی در دهه هشتاد بسیار نگران کننده بوده و همین امر باعث فعالیت پلیس در امور اجتماعی و ایجاد مشاوره ها برای جلوگیری از نزاع توسط نیروی انتظامی شد

سه شنبه 23/8/1391 - 19:58 - 0 تشکر 573860

عامل یا عوامل قتل های خانوادگی چیست؟


همواره در ذهن انسان، خانه مکانی امن برای حفظ و برآوردن نیازهای مادی و معنوی به شمار می آید اما هنگامی که تبدیل به صحنه قتل و خشونت می شود، ذهن را به این سمت می کشاند که خانواده جدید، در تحقق کارکردهای خود، دچار ضعف شده است؛ به نحوی که دیگر قادر نیست نیازهای اعضا را به شکلی مطلوب تامین کند. این تامین نشدن نیازهای حیاتی برای اعضای خانواده، منجر به تنش و در نهایت قتل می شود.اما آنچه که مهم است شناسایی علل وقوع این گونه قتل هاست؛ اینکه چه می شود فردی در کانون خانواده به خود اجازه می دهد، دستان خود را به خون خواهر، برادر، همسر، فرزند، والدین و ... آغشته کند. موضوعی که شاید بتواند از وقوع این پدیده مجرمانه به نحوی پیشگیری کند.


رضا محمود زاده جرم شناس با اشاره به افزایش وقوع قتل در کشور می گوید:" متاسفانه در دهه ۷۰ خبری از وقوع قتل های خانوادگی نبود اما در ۸۰ هشتاد و بویژه پس از سال ۸۵ به بعد به علت کاهش آستانه تحمل و مشکلات خانوادگی وقوع این گونه قتل ها افزایش چشمگیری یافته است. این درحالی است که مسئولان باید فکری برای امور خانواده کرده و روحیات دینی و آستانه تحمل را در خانواده ها افزایش دهند".


دکتر حسین باهر، رفتارشناس با بیان اینکه بررسی جرم شناسانه این گونه قتل ها نیازمند مطالعه موردی پرونده هاست می گوید:"هر جرمی انگیزه متفاوتی دارد، اما به طور کلی می توان گفت که ناراحتی های عصبی و پایین آمدن آستانه تحمل،دلیل اصلی بسیاری از قتل ها است.مشکلات اجتماعی و اقتصادی سبب شده است که آستانه تحمل افراد کاهش یابد و افراد در اولین عکس العمل به آخرین راه فکر کنند.افرادی دست به قتل اعضای خانواده خود می زنند که از جان گذشته هستند.این افراد به دلیل ناامیدی و عدم توکل به خدا، امیدی به آینده ندارند و سعی می کنند افرادی را که مانع از فعالیت آنان شده اند را از بین ببرند.درباره روابط اجتماعی استانداردی میان اعضای خانواده وجود ندارد.فاصله فرهنگی میان نسل ها سبب شده است که والدین و فرزندان یکدیگر را درک نکرده و عدم این رابطه صحیح سبب شده است که والدین یا فرزندان برای رسیدن به خواسته های خود دست به چنین خشونتی بزنند.مسائل ناموسی نیز از دیر باز مورد توجه مردم جامعه بوده است.غیرت و تعصب دو مسئله قدیمی هستند که از دیرباز در خانواده ها و مردم ایرانی وجود داشته است .


بسیاری از کارشناسان از نزول اخلاق در جامعه به عنوان ریشه این معضل یاد می کنند. بسیاری هم عواملی از قبیل مشکلات مالی، بیکاری، بالا رفتن سن ازدواج، ترویج خشونت، فرهنگ های غلط و ... را دارای نقشی مهم می دانند.


سعید خراطها پژوهشگر حوزه اجتماعی، وقوع قتل های خانوادگی را یکی از آسیب های اجتماعی می داند و می گوید:"در شرایطی که از هر طرف خانواده ها فشارهایی را متحمل می شوند، همه به دنبال راهی برای برون رفت از این شرایط رنج آور محیطی هستند و یکی از واکنش های طبیعی خشونت است.مسائل خانوادگی مثل شک به همسر، تعدد زوجات، اختلافات فرزندان، اعتیاد، طلاق، ارتباطات غیر متعارف و عدم رعایت مسائل حقوقی، فرد را به مرحله ای می رساند که همه راه های پیش روی خود را بن بست می داند.برای هر کدام از این علت ها باید یک راهکار متفاوت ارائه داد؛ اما در پایان همه این راهکارها به اصلاح ساختار کلان جامعه می رسیم".


کارشناسان بر این باورند که فقدان نظارت کافی اجتماعی راه را برای بروز قتل های خانوادگی، هموار می سازد. از این رو گفته می شود که علاوه بر تقویت قانون، فرهنگ سازی و تمرکز روی نهاد خانواده، برخورد قاطع مسؤولان در کنترل این معضل اجتماعی مؤثر خواهد بود. یکی از عوامل بروز قتل های خانوادگی بروز سوءظن و مسائل ناموسی است که اغلب در مناطق سنتی ظهور و بروز پیدا می کند.محمد پیروی خامنه روانشناس نیز با اشاره به لزوم فرهنگ سازی در این مناطق می گوید:" تاثیر محیط روی رفتار افراد غیر قابل انکار است. محیطی که فرد در آن رشد می کند می تواند در ساختن شخصیت و بروز رفتارها موثر باشد. متاسفانه در برخی مناطق هنوز هم دختران را کمتر از پسران می دانند.


همین امر باعث بروز ناهنجاریها و سختگیری بیشتر به دختران می شود.وقتی ظن خانواده به دختری بیشتر شود آنها در دادگاهی خانوادگی حکم قتل وی را صادر کرده و همان شب اجرا می کنند. در این مناطق افراد وقتی برای دفاع از خود ندارند.اگر بتوانیم فرهنگ شهر نشینی و زندگی اجتماعی را در این مناطق توسعه دهیم دیگر شاهد قتلهای خانوادگی نیستیم".


دکتر امیرمحمود حریرچی آسیب شناس مسائل اجتماعی با بیان اینکه علت عمده قتل های خانوادگی را مسائل و سوءتفاهمات ناموسی تشکیل می دهد، می گوید:" بحث مالکیت مردان بر زنان یا همان ناموس خود، به آنان این اجازه را می دهد که دست به چنین جنایاتی بزنند.در جامعه توسعه یافته زنان و مردان هردو حقوق خود را می شناسند، به فرصت و حق انتخاب از سوی افراد اشاره کرد وی اظهارکرد: متاسفانه در بسیاری از موارد در جامعه ما برای خانم حق انتخاب وجود ندارد.به عقیده حریرچی جامعه ما پایبند اخلاقیات است و خیانت در آن در سطح پایینی قرار دارد اما بروز سوءتفاهم ها افزایش یافته و متاسفانه غیرت هم امروزه در جهت سوءتفاهمات حرکت می کند.نقش سوءتفاهمات در بروز قتل های خانوادگی برجسته است.اغلب قتل های خانوادگی حاصل سوءتفاهماتی هستند که حل نشده باقی مانده اند و در نهایت منجر به جنایت می شود بنابراین در درجه اول باید مشکل را بشناسیم و در مرحله بعد از طریق گفتگو و برخوردهای عقلانی به رفع و حل آن بپردازیم.نمی توان فرصت ها را از بین برد و سپس توقع یک جامعه سالم هم داشت.باید برای کسب آگاهی، اعتماد به نفس، کار وتفریح سالم، آموزش صحیح، زندگی آبرومندانه وغیره فرصت ایجاد کرد و بخش عمده ایجاد آن نیز بر عهده جامعه، نهادهای مسئول و دولت است

سه شنبه 23/8/1391 - 19:58 - 0 تشکر 573861

اهمیت رسانه و آموزش


نقش رسانه ها در کنترل خشونت در جامعه مهم و اساسی است.متاسفانه دیدن فیلم های اکشن، جنگی وغیره به یک تفریح برای اعضای خانواده تبدیل شده و بسیاری از فیلم ها و سریال ها هم با پخش سکانس های مختلف مروج خشونت، تنها در یک سکانس از بد بودن آن سخن می گویند و آن فیلم را آموزنده هم می نامند.در تولید برنامه های رسانه باید دقت بیشتری شود چرا که بر اساس آمار، عمده کسانی که دست به قتل می زنند، در سنین جوانی هستند و جوانان هم بیشترین مخاطبان رسانه ها هستند.فقدان آموزش در جامعه در این زمینه احساس می شود. آموزش به کودکان، جوانان و والدین از طریق رادیو،تلویزیون و نهادهای آموزشی از دوران ابتدایی تا آموزش عالی امری ضروری است و باید به خانواده ها آموزش داده شود که چطور استرس ها و هیجانات آنی خود را مدیریت کنند و اصطلاحا مسئله را حل کنند و اگر این امر میسر شود آمار بسیاری از جرایم حتی قتل به وسیله سلاح سرد هم کاهش می یابد

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.