• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
فرهنگ پایداری (بازدید: 296)
يکشنبه 7/8/1391 - 17:18 -0 تشکر 570039
دفاع مقدس از چشم یک تکنیسین بیهوشی

 

  «خاطرات ایران» شامل خاطرات ایران ترابی، تکنیسین بیهوشی است که در آن، راوی از زندگی خود در سال‌های پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و همچنین حضور در مراکز درمانی مستقر در جبهه‌های جنوب و غرب در سال‌های دفاع مقدس می‌گوید.

خبرگزاری فارس: دفاع مقدس از چشم یک تکنیسین بیهوشی

 

وقوع جنگ ناخواسته و تحمیلی به ملت مسلمان ایران که هشت سال طول کشید، چنگ فراگیر و گسترده بود که تقریباً همه قشرها را از پیر و جوان، زن و مرد، تحصیل کرده و کم‌سواد، متخصص و کارگر و کارمند ساده و... درگیر خود کرد و موقعی که در سال 1367 به پایان رسید، کوهی از خاطرات تلخ و شیرین از این واقعه را برای بسیاری به ارمغان گذاشت.

از همان سال‌های پایان جنگ، وقتی افرادی که سهمی در سال‌های پایداری داشتند، به بیان خاطرات خود از این جنگ ناخواسته پرداختند، کمتر کسی باور می‌کرد، چاپ و نشر این خاطرات با استقبال دیگران مواجه شود، اما روند ماجراها به سمتی رفت که خاطرات این افراد با استقبال گرم مخاطبان در جامعه مواجه شد؛ طوری که اکنون رکورد تجدید چاپ کتاب در بازار نشر ایران در اختیار تعدادی از کتاب‌های خاطرات دوران دفاع مقدس است.

یکی از جدیدترین کتاب‌ها در این زمینه، کتاب «خاطرات ایران» است که در آن، خاطرات ایران ترابی با خاطره نگاری اکرم‌السادات حسینی(شیوا سجادی ، مستعار) گردآوری و تدوین شده و انتشارات سوره مهر آن در تهران چاپ و منتشر کرده است.

این کتاب ششصد و دهمین محصول دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری است که در بخش خاطرات جنگ ایران و عراق، دویست و یکمین کتاب محسوب می‌شود. خاطره‌نگار و تدوینگر کتاب، در ابتدای اثر خود درباره شکل‌گیری این کتاب (که به نوعی در زمره آثار مکتوب، اما شفاهی تاریخ هشت سال دفاع مقدس قرار می‌گیرد،) به این نکته اشاره کرده است که آغاز مصاحبه و تحقیق پیرامون روایت‎های خانم ایران ترابی به سال‎های 83 و 84 برمی‎گردد و حاصل آن؛ حدود پنجاه ساعت مصاحبه ضبط‌ شده است.

با این حال، تا آخرین مراحل و پیش از سپردن کار به دست نشر، که انتخاب و گویا کردن عکس‎ها بود، فرصت پرسش و واکاوی محفوظات ذهنی راوی از دست داده نشد تا اطلاعات تازه افزوده و مستند ایران ترابی فضای روشن‎تری را پیش ‎روی مخاطب بگشاید.

به ادعای این بخش از کتاب، مصاحبه تکمیلی، ایجاد فاصله زمانی برای درگیر شدن ذهن راوی با گذشته‎های به نسبت دور، مرور چندباره موضوعات مطرح‌شده، تلاش برای یافتن برخی شخصیت‎های ذکر‌شده در حوادث، گفت‌وگو با برخی رزمندگان و کادر درمان هم‎دوره با خانم ایران ترابی، و بهره‎مندی از کتاب‎هایی مانند «دشت آزادگان در جنگ» و «کارنامه توصیفی عملیات‎های هشت سال دفاع مقدس» کمک مؤثری در روشن شدن حوادث آن دوره بوده است.

مجموع مطالب کتاب «خاطرات ایران» در 22 فصل تنظیم شده که در آن، گوشه‎های از زندگی ایران ترابی روایت می‌شود. در فصل‌های ابتدایی کتاب، خاطرات راوی از دوران کودکی او در دهه‎های 30 تا 50 بیان می‌شود که بیشتر صرف تلاش‎های راوی برای کسب تخصص در زمینه مامایی و کمک به زنان روستایی می‎شود. این روند با مهاجرت راوی به تهران، در سال 57، برگ تازه‎ای از زندگی او ورق می‌زند.

«اواسط فروردین ماه سال 1357 بود، که به تهران رفتم. مدام حال و هوای روستا و خاطرات حاج آقا و حاج خانم جلویی نظرم بود... بعد از یک ماه، اولین حقوقم را  که گرفتم با برادرم، خیرالله، تصمیمی گرفتیم اتاقی اجاره کنیم و از خواهرم جدا شویم. در خیابان سیروس، نزدیک خانه خواهرم، اتاقی اجاره کردیم...» (ص 79 و 80)

حضور ایران ترابی در تهران به ماجراهای زندگی‌اش رنگ و بوی تازه‌ای می‌بخشد. او که در هنگام کار در روستای در نزدیکی شهرستان تویسرکان تا حدودی با زمزمه‌های وقوع انقلاب اسلامی آشنا شده بود، در شهر تهران بیش از پیش با ابعاد این موضوع آشنا می‌شود. به دلیل کار و حضور در یکی از بیمارستان‌های پایتخت، در جریان وقایع مهم این شهر هم قرار می‌گیرد؛ در جریان تظاهرات و کشتار مردم در روز 17 شهریور سال 1357 در میدان شهدا که به مجروحیت شمار زیادی از مردم منجر می‌شود، ایران ترابی در بیمارستان و هنگام کار مجروحانی را می‌بیند که به طور وحشیانه از طرف عوامل رژیم پهلوی مورد حمله قرار گرفته و مجروح شده‌اند.

در فصل‌های بعدی کتاب، به وقایع دوران دفاع مقدس اشاره می‌شود که در این هنگام هم راوی کتاب در صحنه‌های نبرد حضور می‌یابد و به عنوان یک تکنسین بیهوشی به کمک مجروحان جنگ می‌پردازد. به بیان دیگر، دوران دفاع مقدس که فرا می‌‌رسد، راوی کتاب حال و هوای تازه‎ای پیدا می‎کند. او جزو اولین گروه پزشکی است که به مناطق جنگی اعزام می‎شود. شرایط سخت جنگ از او یک تکنیسین بیهوشی زن می‎سازد که مهارت فوق‌العاده‌ای در کار خود پیدا می‌کند و با این مهارت و تخصص به کادر درمانی مستقر در جبهه‌ها کمک بسیاری می‌کند.

مخاطب از طریق خاطراتی که راوی تعریف می‌کند، به موقعیت دشوار و جنگی که او در آن به عنوان یک تکنیسین بیهوشی حضور یافته پی می‌برد:

«آن شب بعد از رسیدگی به چند مجروح تقریباً ساعت یک خوابیدم. قرار بود صبح فردا حرکت کنیم. ساعت سه نیمه شب با صدای انفجار و تیراندازی از خواب پریدم. صداها خیلی نزدیک و مهیب بودند. تنم ناخودآگاه می‌لرزید. به حیاط دویدم. بقیه هم در حیاط بیمارستان جمع شده بودند. می‌گفتند عراقی‌ها رسیده‌اند. دیدم نیروهای عراقی، مثل زمانی که من در روستای کارخانه بودم و عصرها گله های گوسفند وارد ده می‌شدند، از تپه‌ها سرازیرند و به طرف شهر می‌آیند...»  (ص 176)

خاطرات راوی به صورت خطی بیان شده و تقریباً توالی زمانی در آن رعایت شده است. استفاده از زیرنویس‌های لازم هم در جای جای اثر هم لحاظ شده که این روش به درک مخاطبان کمک می‌کند.

در بخش پایانی کتاب که به عکس‌ها و اسناد مرتبط با موضوع کتاب اختصاص یافته، شش سند و چهارده عکس سیاه و سفید از راوی کتاب(ایران ترابی)و دوستان و همراهانش در موقعیت‌های گوناگون ضمیم کتاب شده است.

چاپ اول(1391) کتاب خاطرات ایران؛ خاطرات ایران ترابی(متولد 1334) با خاطره نگاری اکرم السادات حسینی (شیوا سجادی، مستعار)، در 418 صفحه، شمارگان 2500 نسخه و با قیمت 11000 تومان از سوی انتشارات سوره مهر در تهران چاپ و منتشر شده است.

---------------------------------------

نویسنده: علی الله سلیمی

---------------------------------------

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.