• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن معارف > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
معارف (بازدید: 151)
پنج شنبه 4/8/1391 - 18:1 -0 تشکر 569026
ویژگى‏هاى دوستان اهل بیت علیهم‏السلام

ویژگى‏هاى دوستان اهل بیت علیهم‏السلام

 

 

 

 

أ. عظمت آخرت در آنان

سپس آن حضرت درباره دوستان خودشان توضیحاتى مى‏دهند تا معلوم شود آن‌ها كه مقصود شیطان هستند، چه كسانى‏اند. صفاتى را براى آنان برمى‏شمارند. اولین صفت آن‌ها این است كه: "و لَقَدْ جَلّتِ الاْخرةُ فى أَعْیُنِهِمْ حتّى مایُریدونَ بها بدلاً؛ آخرت در نظرشان با عظمت است تا آن‏جا كه حاضر نیستند آن را با چیزى معاوضه كنند". اگر در جایى امر دایر شود بین چیزى دنیایى و اخروى، آن‏چنان آخرت در نظرشان بزرگ است كه حاضر نیستند آن را با هیچ چیز دنیا عوض كنند. 

ب. پر نور بودن دل آن‌ها

"آه، آه على قلوبٍ حُشِیَتْ نورا؛ چقدر دل‏هاى آنان پر نور است!" این‏كه ما چقدر با این تعبیرات آشنا هستیم، بستگى دارد به این‏كه چقدر با معارف اهل بیت علیهم‏السلام انس داشته باشیم. باطن انسان، قلب و روح او، مانند ظرفى است، صندوقچه یا مخزنى است كه چیزهاى مختلفى در آن انباشته مى‏شود. این مخزن پر از نیروهاى متراكم است. همان‏طور كه در محسوسات مى‏توان نیروهاى متراكمى را در جایى ذخیره كرد، در معنویات هم مى‏توان چنین كارى كرد. در قلب انسان، نیروهاى معنوى ذخیره مى‏شود. همان‏گونه كه در عالم محسوسات، نور بزرگ‏ترین و شناخته شده‏ترین مظهر نیرو است، در عالم معنویات هم نورانیتى معنوى وجود دارد كه در دل انسان جا مى‏گیرد و انباشته مى‏گردد. این نور، موهبتى خدایى است. هر انسانى مى‏تواند با كسب لیاقت‏هایى، قلب خود را آماده كند تا دلش پر از نور گردد. نشانه دل پر نور هم این است كه توجهى به دنیا و زرق و برق آن ندارد، به لذت‏هاى مادى دل نمى‏بندد، فقط توجهش به مسائل معنوى و اخروى است؛ اما به عكس، كسانى كه به زرق و برق دنیا چشم مى‏دوزند و دنبال هوس‏هاى مادى‏اند، باطنشان ظلمانى است، چشمشان حقایق را نمى‏بیند و ارزش مسائل معنوى را درك نمى‏كنند؛ در نتیجه گول ظاهر فریبنده آن را مى‏خورند.

ج. اجتناب از دنیاگرایى

"و إِنَّما كانَتِ الدُّنیا عِنْدَهُمْ بِمَنزَلَةِ الشَّجاعِ الاَْرْقِم؛ دنیا نزد آنان (دوستان اهل بیت علیهم‏السلام) همچون مارى بسیار خطرناك است كه منتظر فریفتن آن‌هاست". برخى از مارها كه بسیار خطرناك هم هستند، گاهى در صحراها روى دم خود مى‏ایستند تا سایر جانداران را فریب دهند. هركه از دور آن‌ها را ببیند، تصور مى‏كند شاخه خشك درختى است؛ اما وقتى به آن‌ها نزدیك مى‏شود، او را مى‏بلعند. امام صادق علیه‏السلام مى‏فرماید: دوستان ما دنیا را به‌صورت مارى فریبنده مى‏بینند كه در راهشان ایستاده و منتظر است تا آن‌ها را فریب دهد. همیشه این‏گونه به دنیا نگاه مى‏كنند و مواظبند تا فریب آن را نخورند. "و العدوِّ الْأَعْجَم؛ دنیا در نظر آنان همانند دشمنى بى‏منطق است كه حرف حساب نمى‏فهمد"؛ هرگاه بر انسان تسلط پیدا كند، به او رحم نمى‏كند.

د. انس با خدا

"اَنِسُوا باللّهِ؛ انس اینان با خدا است"؛ به خلاف دنیاپرستان كه اصلاً نمى‏توانند با خدا انس بگیرند و انسشان تنها با هوس‏هاى مادى است. دنیاپرستان اگر بخواهند مدتى در اتاقى تنها بمانند و دو ركعت نماز با حضور قلب بخوانند، گویى در زندان تاریك كشنده‏اى گرفتار آمده‏اند و مى‏خواهند جانشان را بگیرند؛ اما اولیاى خدا چنین نیستند؛ با این چیزها انس نمى‏گیرند. آنان منتظرند تا از بیگانه‏ها كناره بگیرند و با محبوب اصلى خود ارتباط برقرار كنند. منتظر رسیدن وقت نمازند. منتظرند وقت نماز شب برسد تا در خلوت به عبادت بپردازند. آنان از چنین چیزهایى لذت مى‏برند. حضور در خلوت، و راز و نیاز با او بزرگ‏ترین لذت آن‌هاست. "إِسْتَوْحَشُوا مِمّا بِهِ اسْتَأْنَسَ الْمُترَفونَ؛ از چیزهایى كه مترفان و خوش‏گذران‏ها با آن انس دارند، وحشت مى‏كنند". "اولئك اولیائى حقّا؛ اینان همان دوستان واقعى من هستند"؛ همان‏ها كه شیطان به دنبالشان است و همّش را صرف فریب دادن آن‌ها مى‏كند. "و بِهِمْ تُكْشَفُ كُلُّ فتنَةٍ و تُرفَعُ كُلُّ بَلِیَّةٍ؛ این‌ها همان كسانى‏اند كه خداوند به واسطه ایشان هر فتنه‏اى را رفع مى‏كند و هر بلایى را از جامعه برمى‏دارد".

منظور از "فتنه" در لسان قرآن و اهل بیت علیهم‏السلام بیشتر فتنه‏هاى معنوى، اعتقادى و فكرى است. انحرافات فكرى و عقیدتى كه در میان جامعه پیدا مى‏شود، به وسیله چنین كسانى رفع مى‏شود.

حاصل استفاده از این بخش از فرمایش امام صادق علیه‏السلام این است كه راه صحیح معرفت خدا و قرب به او، در پرتو ولایت اهل بیت علیهم‏السلام پیدا مى‏شود. اولین نشانه كسانى كه داراى ولایت اهل بیت علیهم‏السلام هستند، بى‏اعتنایى به دنیاست. البته این با عمل نكردن به وظایف دنیوى تفاوت دارد. فرق است بین دل بستن به دنیا با عمل كردن به وظایف دنیوى. دنیا محل انجام وظایف است. انسان باید ببیند هر لحظه چه وظیفه‏اى دارد و با تمام قوّت آن را انجام دهد؛ اما در عین حال به دنیا فریفته نگردد. كسانى كه داراى ولایت واقعى اهل بیت علیهم‏السلام باشند، از دوستان آن‌ها به‌حساب مى‏آیند؛ دنیا در نظرشان كوچك و آخرت در نظرشان بزرگ است و انسشان در عبادت خداست، به خلاف دشمنان اهل بیت علیهم‏السلام كه انس آن‌ها با امور دنیوى و شیطانى است.

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.