• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن معارف > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
معارف (بازدید: 216)
يکشنبه 2/7/1391 - 21:10 -0 تشکر 561997
عادت استخاره

استخاره می‌گیریم! یا خودمان، یا با مراجعه به عالم و روحانی محل! راحت‌ترین راه برای تصمیم‌گیری، و بهترین بهانه برای شانه خالی كردن از مسئولیّت عواقب ناجور احتمالی تصمیممان!

استخاره می‌گیریم! گاه و بیگاه، برای تصمیم‌های ریز و درشت زندگی‌مان! و خیلی آسان به تصمیم می‌رسیم! و وقتی به این راحتی می‌توانیم مشكلمان را حل (!) كنیم، چه مرضی داریم كه قند خونمان را خرج سلّولهای مغز چروكیده‌مان كنیم؟!

***

بزرگترین نعمتی كه خدا به آدمی‌زاد داده، و تنها فرقش با جماعت "دیو و دد"، همین "عقل" آكبندی است كه ما داریم! و جالب است نحوه‌ی استفاده‌مان از این سرمایه‌ی دست‌نخورده:

اگر بخواهیم كفش و جورابی بخریم، بخواهیم گوشی همراه مناسبی انتخاب كنیم، از منوی رستوران، غذایی متناسب با رژیممان (!) بگزینیم، قطعاً به عقلمان مراجعه می‌كنیم! و آن نشد و راهی نداد، به مشورت و تحقیق متوسّل می‌شویم!

امّا اگر پای تصمیم مهم‌تری در میان باشد، مثل خرید منزل یا خودرو، انتخاب رشته، و از همه مهمتر، ازدواج، دیگر عقل تعطیل! و سرراست‌ترین راه، استخاره است! انگار می‌ترسیم شیشه‌ نازك تنهایی "عقلمان" ترك بردارد!

***

بزرگانمان فرموده‌اند برای امور مهم "استخاره" كنید! و استخاره (مصدر باب استفعال از ریشه خیر) به معنای طلب خیر است. یعنی قبل از انجام آن كار، از خدای مهربان بخواهید كه در آن كار، خیر و خوشی قرار بدهد، خیلی راحت به همین زبان مادری، بگویید: "از رحمت الهی طلب خیر و سعادت می‌كنم" و یا اگر خواستید به عربی دعا كنید: "أَسْتَخیرُاللّهَ بِرَحْمَتِهِ" و چه زیباتر كه این را در سجده از خدا بخواهید.

اینطوری، كاری كه می‌خواهیم انجام بدهیم، از همان اوّل رنگ و بوی خدایی می‌گیرد و خدای بزرگ هم هوایمان را خواهد داشت ... .

يکشنبه 2/7/1391 - 21:12 - 0 تشکر 561998

گاهی از استخاره، توقّع داریم كه غیب بگوید یا از آینده خبر بدهد یا عواقب كار را نشان بدهد. استخاره چنین كاركردی ندارد! فال‌گیری كه نیست! جادو و پیشگویی هم نیست! استخاره، فقط برای گرفتن تصمیم برای انجام دادن یكی از دو كار است، همین!


***


حالا برویم سر اصل مطلب! همان استخاره‌ی رایج با همان اصطلاح شایع آن كه مشهور شده؛ همان كه می‌گوییم "مشورت با خداوند".


وقتی برای تصمیم‌گیری در مورد امر مهمّی دچار تردید و دودلی می‌شویم، اوّل از همه باید از آن بزرگترین نعمت الهی -عقل- استفاده كنیم. خداوند بارها در كتابش به ما تشر زده كه "أفلا تعقلون...: چرا از عقلتان استفاده نمی‌كنید؟" همین بس نیست برای به فكر افتادنمان؟! واقعاً عقل را به كار بیندازیم و ببینیم آیا دین و دانش، برای این مسأله، راه حلّی دارد یا نه؟ اصلاً این كاری كه می‌خواهیم انجام بدهیم، پسندیده‌ی پروردگار هست یا نه؟ با خرد و منطق جور در می‌آید یا نه؟


اگر با چراغ عقل نتوانستیم راه را پیدا كنیم، در مرحله‌ی بعد، بهترین ابزار تصمیم‌گیری مشورت است. "همه‌چیز را همگان دانند ..." و "هر سری یك عقلی دارد ..." فرد یا افرادی آگاه، دلسوز، خیرخواه و بی‌طرف، بهترین یاور ما در تصمیم‌گیری هستند.


بدیهی است اگر با فكر و یا مشورت به تصمیم رسیدیم، دیگر جایی برای استخاره نمی‌ماند؛ اگر در مورد كاری كه می‌خواهید بكنید فكر كرده‌اید و آن را بدون اشكال عقلی و شرعی دیدید، دیگر تردید نكنید و با توكّل به خدا به پیش بروید؛ مطمئن باشید خواست خدا هم همان است و دیگر "استخاره" و "مشورت با خداوند" معنایی ندارد!


حالا فرض می‌كنیم واقعاً عقل و مشورت راه به جایی نبُرد و واقعاً همچنان بر سر دو راهی ماندیم. یعنی با فكر و مشورت به این نتیجه رسیدیم كه واقعاً هر دو راه و هر دو تصمیم كاملاً خوب هستند و كاملاً مساوی! (این حالت خیلی خیلی بعید است! دقّت كنید: هر دو راه در درجه‌ی مساوی از خوب بودن هستند! یعنی مثلاً آن دو خواستگار، هر دو در همه‌ی جهات كاملاً‌ همسانند كه در این مورد خاص اصلاً امكان ندارد!) اینجاست كه خدای مهربان چاره استخاره را برای رفع تحیّر و سردرگمی پیش پایمان گذاشته. از خوب بودن هر دو طرف مطمئن هستیم، استخاره دلمان را برای گزیدن یك كدام محكم می‌كند، و انتخابمان را انجام می‌دهیم و خلاص!


با همه‌ی این اوصاف، حتّی اگر بعد از استخاره، به تصمیم دیگری مبتنی بر عقل و مشورت رسیدیم، می‌توانیم به آن عمل كنیم، عمل به استخاره واجب نیست!

يکشنبه 2/7/1391 - 21:14 - 0 تشکر 561999

پس:


+ استخاره، در مورد چیزهایی كه گناه بودنشان واضح است، معنایی ندارد! با خداوند مشورت كنیم كه آیا خلاف نظرش عمل كنیم یا نه! خنده‌دار نیست؟!


+ استخاره (مشورت با خدا) فقط و فقط در جایی كاربرد دارد كه واقعاً با عقل و مشورت به جایی نرسیم. این كه "تصمیممان را گرفته‌ایم، حالا برای تیمّن و تبرّك می‌خواهیم استخاره كنیم" یك بازی است! بازی خطرناك! چون ممكن است استخاره بد بیاید و دلمان را نسبت به انجام آن كار خوب، سرد كند.


+ استاد بزرگوار عارف و اهل معنایی می‌فرمود: "هشتاد سال از خدا عمر گرفته‌ام، و هنوز حتّی هشت مرتبه هم برای امور زندگی‌ام استخاره نگرفته‌ام!" بپرهیزیم از عادت وسواس‌گونه به استخاره!


+ و در آخر، اگر واقعاً نیاز پیدا كردید به استخاره، بهترین استخاره آن است كه خودتان انجام بدهید ... گرچه مراجعه به بزرگان اهل دل و اهل معرفت خیلی خوب است، ولی برای "مشورت با خدا" در آن موقعیّت خاص، خودتان با او خلوت كنید، بی‌واسطه ...


نمی‌دانید چگونه؟ به آنجامراجعه كنید! خیر پیش!


هم از آفتاب

يکشنبه 2/7/1391 - 22:24 - 0 تشکر 562010

سلام
بحث شما منو یاد فردی انداخت که با استخاره های متعددش , باعث بهم خوردن زندگیش شد :|
همسرش از وی بسیار شاکی که برای هر امری , حتی دکتر رفتن و بعد دارو گرفتن نیز استخاره میکند
استخاره با تسبیح
و در کل به این نتیجه رسیده بود که این جور آدمها دین را فقط برای منافع خودشان می خواهند و بس

چقدر بد است با عقاید دیگران با اشتباهاتمان بازی کنیم

وَأُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ

 
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.