• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن حوزه علميه > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
حوزه علميه (بازدید: 363)
جمعه 24/6/1391 - 1:16 -0 تشکر 559578
امکان نظریه‌پردازی در حوزه عفاف و حجاب به کمک احادیث امام صادق(ع)

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه فارس، به مناسبت سالروز شهادت امام صادق(ع) گفت‌وگویی با حجت‌الاسلام حمید احمدی جلفایی نویسنده کتاب «حجاب برتر» در خصوص دیدگاه امام ششم شیعیان درباره عفاف و حجاب ترتیب دادیم که مشروح آن از نظر می‌گذرد.

 

 

بالغ بر سیصد حدیث از امام صادق علیه‌السلام در زمینه مباحث مربوط به پوشش زن و حجاب و عفت اسلامی وجود دارد که با مطالعه و پژوهش دقیق در این مجموعه حدیثی، ضمن دست‌یابی به یک آئین‌نامه منضبط و منسجم، بایسته‌ها و نبایسته‌های مرتبط و امکان نظریه‌پردازی‌های اجرایی و راهبردی برای جامعه اسلامی فراهم می‌شود.

این ذخایر وزین حدیثی به همراه احادیث سایر معصومین علیهم السلام پس از استقصای دقیق و هدفمند توسط جمعی از محققان علوم حدیثی، هم اکنون با پشتیبانی مؤسسه ریحانة النبی در قم، در دست پژوهش قرار گرفته و امید است به زودی شاهد نتایج ارزشمند آن باشیم.

وجود نازنین امام صادق(ع) در دسته‌ای از این احادیث نورانی، ضمن پرداختن به اهمیت و جایگاه ویژه پوشش اسلامی و دو مقوله عفت و حیا و حکمت‌ها و فلسفه‌های تشریح مسائل این عناوین دینی، تصویری از انحراف جوامع اسلامی و برخی مسلمانان از آئین، سنت‌ها و آموزه‌های اسلامی را در این رابطه چه از لسان مبارک خود و چه به نقل از پدران معصومش انحراف‌گاه‌ها و پرتگاه‌ها و همچنین برخی ریشه‌های این انحرافات را به ما بشناساند.

در دسته‌ای دیگر از این احادیث به مسائل و احکام مختلف مربوط به این موضوع، از جمله: مواضع حجاب و عفت، سن لازم برای مرد و زن جهت موضوعیت مسائل حجاب و عفاف، سن بلوغ زن و مرد، محارم؛ محدوده حجاب اسلامی و کیفیت آن و مسائل مختلف مربوط به این موضوع و نیز مسائل مختلف مقوله عفاف با انواع و اقسام آن، همانند: عفت بصری، عفت لسانی، عفت شنیداری، عفت در رفتار و کردار اجتماعی، خلوت با نامحرمان، اختلاط، حضور اجتماعی و اشتغال، عفت در دامن و پاکدامنی -که خود بر چند قسم است- و ... پرداخته شده است.

در بخش دیگری از این احادیث نیز به برخی مباحث پیرامونی این موضوع همچنین: ریشه‌های بی‌حجابی و بی‌عفتی و زمینه‌های گسترش این بیماری اجتماعی و مسری، پیامدها و عواقب دنیوی و اخروی رواج بی‌حجابی و بی‌عفتی در جوامع انسانی، عوامل بازدارنده و راهکارهای فردی و اجتماعی مقابله با این پدیده شوم و مانند آن پرداخته شده که در نهایت، مطالعه این دسته از مباحث حجاب و عفاف اسلامی، با تأکید ویژه به عموم مؤمنان، به خصوص مسئولان فرهنگی جوامع اسلامی، سفارش می‌‌شود.

البته مطالعه و تفحص در این راستا و تأمل کافی در این دسته از احادیث امام صادق (ع) لطایف و نکات ظریف و مفید دیگری نیز در پی دارد که افاده کافی آن به نتیجه این دسته از پژوهش‌ها موکول می‌‌شود.

در خاتمه، امیدواریم که همه پیروان مکتب اسلام و به ویژه مؤمنان آستان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) با تأمل کافی در حکمت‌های این مسئله و نیز در پرتو آشنایی با آموزه‌های امامان طاهرین علیه‌السلام در این زمینه، راه درست و سعادت بشری را در دنیا و آخرت، شناسایی کرده و با توکل به خداوند متعال و استعاذه به درگاه وی از وسوسه‌های شیاطین جنی و انسی و القائات بیمار فرهنگی از ناحیه دشمنان و بدخواهان و جاهلان زمانه، در راه تکامل فردی و اجتماعی خود و نیز در جهت اصلاح و تربیت خود و جامعه، بیش از پیش بکوشند و خدای نکرده، نگذارند تا پس از گذشت سال‌ها و یا دهه‌هایی دیگر، این دسته از آرمان‌ها و ارزش‌های اصیل اسلامی به کلی فراموش گشته و جامعه علوی و فاطمی و صادقی ایران ، تنها در قالب اسم و شناسنامه، اسلامی محسوب شده و در واقعیت امر، به جامعه‌ای بیمار و منحرف تبدیل نشود و از آئین دین اسلام نیز همچون یهود و مسیحیت، جز پاره‌ای خرافات و ادعاها چیزی نشان ندهد.

احادیثی درباره حجاب و عفاف از امام صادق(ع):

- «یکی از سجایای اخلاقی، عفت است که ضد آن همان بی‌پروایی است». (اصول کافی، جلد 1، صفحه 21)

-«حجاب زن برای طراوت و زیبایی‌اش مفیدتر است». (المستدرک، جلد 5)

- «هیچ غنیمتی مانند غنیمتی که آدمی از راه کنترل چشم به دست می‌آورد، نیست، زیرا دیدگان از نگاه به نامحرم فرو بسته نمی‌شود، جز آن‌که در قلب او عظمت و جلال الهی مشاهده می‌شود». (مصباح الشریعه، صفحه 9)

- «به پدرانتان نیکی کنید تا فرزندانتان به شما نیکی کنند و از ناموس دیگران چشم پوشی کنید تا دیگران از نظر کردن به ناموس شما خودداری کنند». (وسایل الشیعه، جلد 14، صفحه 79)

- «(روز قیامت) زن زیبا را که به خاطر زیبایی‌اش در فتنه افتاده است و فریب زیبایی‌اش را خورده -و به بی‌حجابی و بی‌عفتی و گناه آلوده شده-، برای حساب می‌آورند، پس به خدا می‌گوید، خدایا، تو خود مرا زیبا خلق کردی و به سبب آن در فتنه افتادم. پس حضرت مریم(س) را حاضر می‌کنند و ندا داده می‌شود: «آیا تو زیباتری یا مریم؟ ما او را در نهایت زیبایی آفریدیم، امّا او گناه نکرد». (بحارالانوار، جلد 12، صفحه 241)

- «برای زن هنگامی که از خانه‌اش خارج می‌شود، شایسته نیست لباس‌های خود را زینت دهد». (من لا یحضره الفقیه، جلد 3، صفحه 440)

- «خانواده و اموال خود را با قرائت سوره «نور» حفظ کنید و زنان خود را به وسیله آن مصون و محفوظ نگه دارید، زیرا کسی که دائماً روزی یک بار این سوره را قرائت کند، هیچ فردی از اهل منزل او به فحشا کشانده نخواهند شد». (نور الثقلین، جلد 3، صفحه 583)»

منبع : خبرگزاری فارس

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.