• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
دانش و فن آوری (بازدید: 1393)
دوشنبه 20/6/1391 - 2:58 -0 تشکر 554946
سفر به غار

 
 
هیچ وقت توی یه غار رفتید؟
 
چه حسی نسبت به غارها دارید؟ ترسناکن ؟ راز آلودن؟ زیبان
 
؟... هد لامپاتونو روشن کنید... می خوایم یه تور غارشناسی بریم :)
 
 
 

دوشنبه 20/6/1391 - 3:1 - 0 تشکر 554952

غار,غال,مغار,مغاره,گویه,اشگف,حفره و سوراخ های بزرگ در کوه یا در زمین است که قبل از تاریخ بشر اولیه در انها سکونت داشته و نخستین اثاری که از انسان های واقعی به دست امده متعلق به این پدیده های کمتر شناخته شده می باشد.


در حدود 40000 سال پیش انسان های نیاندرتال و در حدود 20000 سال جلوتر انسان های کرومانیون در غار ها زندگی می کردند که بالاخره کرومانیون ها پیروز و پایه گذار تمدنی شده اند که امروز ما وارث آنیم.


غار ها به عنوان اولین جایگاه و ذخیره گاه های بشر اولیه از ده ها هزار سال قبل از تاریخ مورد استفاده نیاکان ما بوده  و سکونت انسان های ابتدایی در انها با تمدن امروزی ارطباطی تنگاتنگ داشته و دارد.


غار کلمه ایست مترادف تاریکی در مقابل روشنایی, جای فرار,تنگ و بی انتها,ماوای اژدها گرگ و مار که به خودی خود شاید خوش جلوه نکند و از ان برای غیر غارنورد احساس شادمانی برنتابد.به اشعار زیر توجه کن تا دیدگاه هرکدام را نسبت به غار درک کنی:


دهن باز کرده چو غار سیاه          همی کرده غران بدو در نگاه


                                                                         فردوسی


همه میلش به کوه و غار باشد       ندیمش گرگ و میش و مار باشد


                                                                                نظامی


او مار بود و مار چو اهنگ او کنی         اندر جهد ز بیم به سوراخ تنگ غار


                                                                                       منوچهری


به پیش اندر امد یکی غار تنگ             سه جنگی پس اندر بسان پلنگ


                                                                                      فردوسی


ترکیب غار با سه حرف دیگر زیباترین و دوست داشتنی ترین عبارت است"یار غار" یه معنی دوست پاینده و مورد اعتماد در شرایط بسیار سخت و در فارسی به هر دوست و همدم موافق و فداکار اطلاق می شود. و یار غار برای کوهنوردان که بهترین و فداکارترین دوستان را به منظور غارنوردی انتخاب می کنند و در سخت ترین شرایط به داد هم می رسند.به امید روزهایی که یاران غاری باشیم برای هم.

دوشنبه 20/6/1391 - 3:6 - 0 تشکر 554966

غار:


غار به حفره ای نسبتا بزرگ که بر روی زمین یا در زیر قرار گرفته باشد اطلاق میگردد، خصوصا زمانی که طبیعی باشد و در زمین دهانه یا مدخلی داشته باشد. غارها به 2 نوع طبیعی و مصنوعی تقسیم می شود:


غارهای طبیعی :


در اثر عوامل مختلفی چون نفوذ آب در طبقات آهکی، وقوع زمین لرزه یا چین خوردگی زمین، اثر آبشارها و امواج دریا، وجود آتشفشان یا گدازه های حاصل از آن و انواع غارهای بادی و یخی به وجود می آید. غارهای طبیعی بیشتر در اثر نفوذ آب در طبقات آهکی به وجود می آیند و به فراوانی در دنیا یافت می شوند. تعداد اندکی از آن ها در سنگ های گرانیتی، آتشفشانی و یا سنگ های شنی وجود دارند. اکثر غارهای طبیعی از سنگ های آهکی تشکیل شده که ارتباطی مستقیم با تشکیلات سنگ های رسوبی دارند. منشاء این سنگ ها در اصل شیمیایی یا بیوشیمیایی است و تشکیل دهنده عمده آنها کربنات کلسیم Caco3 می باشد. مهمترین خاصیت سنگ های اهکی انحلال آنها در آبهای محتوی دی اکسید کربن CO2 است.



شکل غارها : 
شکل غارها به وسیله شکاف ها و ترکیب مجزه ای اطراف آن و به وسیله علم آب شناسی (جریان، تهاجم شیمیایی و مواد در حالت تعلیق) و اشکال سطحی و وضعیت سیر تکاملی کلیه توده های صخره ای، تشخیص داده می شود. در میان تعداد بی شماری از اشکال که به وسیله انفجارات زیر زمینی هویدا می شوند، به نوع اصلی قابل تشخیص است که شامل راهرو، چاه و تالار می باشد.

الف – راهرو: عبارتند از یک مجرای افقی با شکل تقریبا متقاطع در امتداد طول آن تشکیل شده است.

بخش راهرو توسط رسوبات پر شده است و شامل انواع راهروهای لوله ای – راهروهای بالارو، دره های عمیق (کانیون) و راهروهای شکل گرفته از مجراهای متعدد می باشد.

ب- چاه: مجرایی است که به صورت عمودی گسترش پیدا می کند. راس آن ممکن است به خارج سطح راه باز کند و نه به یک راهرو یا تالار. اما چاه همیشه دارای مجراهای خروجی رخنه پذیر نیست.

چاه معمولا استوانه ای یا به شکل مخروط بلندی است که تشکیلات آن بر اثر تراوش به داخل یک گروه درزه ایجاد می شود.

ج – تالار: تالار به معنی بخش عظیم یک راهرو است. 

غارهای مصنوعی:
این نوع غارها به غارهای دست کن معروفند که تعداد آنها در ایران بسیار است و معمولا برای اهداف خاصی حفر شده اند که عبارتند از:

الف- برای اسکان و زندگی حفر شده اند مانند مجموعه غارهای دست کن در میمند شهر بابک که شهر کوچکی در نزدیکی شهر بابک قرار دارد. در حال حاضر   بیش از 5 هزار نفر در این شهر باستانی که از دوره ساسانیان بنا شده زندگی می کنند. محل های سکونتی که در این منطقه در لایه های رسوبی فشرده دوره سوم زمین شناسی ( کرتاسه ) حفر شده اند شامل اتاقها، انبارها، آغل، آشپزخانه و... است. 


ب – برای دفاع حفر شده اند که این غارها در مناطق مختلف کوهستانی یا زیرزمینی جهت دفاع حفر شده اند.

ج – غارهایی که جهت برگزاری آئین های مذهبی حفر شده اند و این غارها معمولا در دل کوه ها قرار دارند.

د – غارهایی که خود به خود با استخراج یک معدن و برداشت محصولات معدنی به وجود می آیند.

دوشنبه 20/6/1391 - 3:6 - 0 تشکر 554967

غار:

نخستین بار شخصی به نام «ادوارد آلفرد مارتل» دانشمند فرانسوی این واژه را به‌کار برد که به آن‌جغرافیای زیرزمینی یا Subterraneous Geography نیز‌ می‌گویند.

یکی از ‌علل اهمیت غار‌شناسی کسب ‌موفقیت‌های چشمگیر‌یست که در زمینه‌ی کشف آب‌های زیر‌زمینی بدست آورده است، به همین دلیل نظر زمین‌شناسان، کانی‌شناسان و آب زمین‌شناسان را به خود جلب کرده است. غارها عمدتاً در‌سازندهای آهکی دوره کرتاسه به وجود آمده‌اند، آب باران بر اثر انحلال گاز کربنیک موجود در‌‌هوا خاصیت اسیدی پیدا می‌کند، آب اسیدی هنگام عبور از شکاف سنگ‌های‌آهکی، آهک را در خود حل‌کرده به صورت بی‌کربنات‌کلسیم آن را با خود به نقاط دیگر حمل می‌کند و در‌نتیجه حل شدن آهک به تدریج شکاف سنگها وسیعتر می‌گردد و پس از چندی در‌آنها حفره های بزرگ و کوچکی به نام غار ایجاد می‌شود.

ریزش آب محتوی کلسیم از ‌سقف غارها باعث می‌گردد که بیکربنات به صورت‌کربنات کلسیم رسوب‌کند و‌ ته نشست‌های ویژه‌ای را از جنس ته نشست‌های آهکی به وجود آورد. بر‌اثر رسوب تدریجی بی‌کربنات‌کلسیم در‌سقف غار‌مخروطی از جنس آهک (بیشتر کلسیت) به وجود می‌آید که قاعده آن به طرف سقف غار و راس آن به طرف پایین است به این مخروط چکنده یا Stalactite می‌گویند. مخروط دیگری در‌کف غار، درست در مقابل چکنده تشکیل می‌شود که به آن چکیده می گویند. راس این مخروط به طرف بالا و قاعده‌اش در‌کف غار قرار دارد، (Stalagmite).

دوشنبه 20/6/1391 - 3:10 - 0 تشکر 554977


چگونگی تشکیل غارهای ایران؟

در ایران غارها منحصراً همه، در سنگ‌های آهکی به نحوی که غارها در‌ نواحی‌ کاستی به وجود ‌آمده‌اند، تشکیل نشده‌اند بلکه در بسیاری از آنها نخست بر اثر حرکات کوهزائی و فرآیندها، زمین ساختی شکاف‌هائی کمابیش عریض و طویل به وجود آمده است و سپس آب‌های باران محتوی اسید‌کربنیک، در‌تکامل‌ساختار‌ آنها دخالت‌کرده‌اند و در‌آنها چکنده‌ها و چکیده‌ها و دیگر شکل‌های زیبای حاصل از رسوب آهک را به وجود آورده‌اند

دوشنبه 20/6/1391 - 3:11 - 0 تشکر 554981

زیست غارشناسی چیست؟

زیست‌غارشناسی عبارتست از‌مطالعه Flora و Fauna در زیرزمین، جهان زیرزمین به صورت بیابانی فاقد موجود زنده نیست. برای کسانی که بخواهند آنها را مشاهده کنند، گونه‌های بسیاری در دسترسشان قرار می‌گیرد.

دوشنبه 20/6/1391 - 3:12 - 0 تشکر 554983


غارشناسی تاریخی چیست؟

یک غارشناس گاهی به کشفیات باستان‌شناسی نیز موفق می‌گردد.

بنابراین، آشنائی غارشناسی با بعضی از مبانی این دانش بسیار ضروری و مفید است. در‌مطالعه دوره یخچالی ورمین (Wurmian) آثاری از انسان اولیه را در زیر خاک به دست آورده‌اند. در بعضی از نواحی، پناهگاه‌های انسان دوره ACheulean و آغاز دوره Mousterian را پیدا کرده‌اند. انسان همیشه در جستجوی پناهگاهی برای حفظ خود از سرما بوده است و جانورانی مانند خرس‌ها و کفتارها و‌غیره در غارها، مدتی تقریباً بیش از‌یک میلیون سال سکونت داشته‌اند.

زندگی انسان در غارها را امروز وجود کنده‌کاری روی دیوار غارها، مجسمه‌ها، نقاشی‌ها و اجاق‌ها (در بخشی از غار که هوای لازم برای تهیه آتش فراهم بوده است)، ثابت می‌کنند. در اطراف اجاق‌ها مقداری از اثاثیه انسان را (ابزارها، استخوان‌ها، ظروف سفالین ...) می‌توان یافت‌. اجاق‌ها را می‌توان به وسیله لایه‌های زغالی که روی هم قرار گرفته‌اند و مربوط به زمان‌های مختلف هستند تشخیص داد.

برای بدست آوردن نقشه داخل هر غاری به دو تصویر یکی افقی و دیگری عمودی نیاز داریم.

تصویر افقی سطح داخل غار: در‌این تصویر مختصات y و x هر یک از نقاط غار تغییری نمی‌کنند و به اندازه‌حقیقی خود هستند. ولی تصویر قسمتهای z‌، همه به صورت صفر در می‌آیند. در این ‌تصویر نوعی مشاهده از بالا، بر ‌روی زمین کف غار انجام می‌گیرد و کف غار به صورت سطحی هموار در نظر گرفته می‌شود. نقشه‌ای را که به این ترتیب بدست می‌آید: (نقشه سطحی غار) یا (پلان) می نامند، (Plan)

تصویر قائم غار: در این تصویر قسمتهای مختلف z تصویر می‌شوند و به آن (برش - Coupe) قائم می‌گویند.

دوشنبه 20/6/1391 - 3:13 - 0 تشکر 554984


کاربرد غارها

1- پناهگاه: غارها اغلب برای ایجاد پناهگاه‌های زیرزمینی و کارخانه‌ها و موسساتی که نیاز به محلی امن دارند مورد استفاده قرار می‌گیرند. زیرا غارها حفره‌های بیش و کم بزرگی هستند که در زیرزمین و در دل کوه ها به طور طبیعی ایجاد شده‌اند و شناسائی آنها از خارج حتی به وسیله هواپیما بسیار دشوار و مشکل است.

2- شناسائی آب‌های زیرزمینی: کاربرد غارشناسی در شناسائی آب‌های زیرزمینی (هیدرولوژی) شایان توجه است و در تعیین آب‌های زیرزمینی هر‌کشوری اهمیت به سزائی دارد.

3- در ساختن بناها: غارشناسی در‌ساختن بناها نیز اهمیت دارد. مثلاً برای ساختن بناهای چند طبقه و ساختن پل‌ها و تونل‌ها و دالان‌های زیرزمینی و مترو و ساختن خطوط آهن و‌خانه‌های مقاوم در برابر زلزله، اگر مطالعه کافی در این امر نشود ممکن است موجب ایجاد خسارت‌ها و زیان‌های مالی فراوان و گاهی موجب تلفات جانبی گردد.

4- استخراج: هنگام استخراج معادن، بیش از هر‌کار لازم است به وضع آبهای زیرزمینی که در‌نواحی آهکی جریان دارند رسیدگی شود و مورد بررسی قرار‌گیرد تا از غوطه‌ور شدن کانسارها و تلفات جانی احتمالی جلوگیری به عمل آید. بالا آوردن آب در چاه‌های معادنی که در نواحی آهکی قرار دارند گاهی بسیار سریع است ( 4000 تا 5000 متر مکعب در ساعت) با مطالعه شکاف‌ها و غارهای زیرزمینی در‌چنین زمین‌هائی می‌توان این پدیده را پیش بینی کرد و از زیان‌هائی که از این راه ممکن است به معدن برسد جلوگیری به عمل آورد.

5- صنعت جهانگردی: برخی از غارها به واسطه داشتن چکنده‌های فراوان خود زیبائی‌های خاصی دارند‌که این امر می‌تواند باعث جلب جهانگردان شود.

6- ذخیره‌کردن برق: برای‌کمک به برق شهرها ‌در‌ساعاتی ‌از شبانه‌روز که مصرف برق کم است به ‌وسیله کمپرسورهای قوی هوا را در غاری که دیواره و سقف و کف آن را غیر قابل نفوذ کرده‌اند به صورت فشرده ذخیره می‌کنند و در زمانی که برق بیشتر مورد نیاز است به وسیله هوای فشرده ذخیره شده در غار توربینهای دیگر نیروگاه را به حرکت در می‌آورند تا کمبود برق را در ساعاتی که به برق بیشتری نیاز است جبران کنند.

دوشنبه 20/6/1391 - 3:15 - 0 تشکر 554990


وسایل مورد نیاز غار شناسی

1- کلاه

2- چراغ (وسیله روشنائی درون غار)

3- لباس

4- کفش

5- دستکش

6- موسکتون (نوعی‌حلقه فلزی که در ایران آن را کارابین ترجمه کرده اند، ‌کارابین نوعی تفنگ‌کوتاه است مخصوص توپخانه. در صورتی‌که معنی دیگر آن همان حلقه‌ای است با ویژگی‌خود)

7- وسیله فرود

8- دستگیره بالا آمدن

9- کوله پشتی

10- کیف

11- سوت

12- طناب

13- چکش

14- چنگاک


طبق اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حفظ محیط زیست و جلوگیری از خرابی و ویرانی آن به ویژه غارها از وظایف سازمان محیط زیست است و هرگونه آسیبی‌که به محیط زیست وارد کنیم طبیعت از ما و فرزندانمان به سختی و با بی‌رحمی انتقام می‌گیرد.

دوشنبه 20/6/1391 - 3:19 - 0 تشکر 555004

بدون تردید غار نوردی با تمامی رشته ها و زیر شاخه های ورزشی کوهنوردی تفاوت دارد ، زیرا در این رشته ، قبل از هر گونه اقدامی ، کسب تجربه کافی و مهارتهای لازم برای غارنوردی ضروری است و به حداقل دو سال زمان نیاز دارد. بدیهی است که می توان به صـورت مقدماتی بازدید هایی از غارهای ایران داشت. تعداد غارهای ایران را تا هزار غار آورده اند. اما فهرست جامعی که در برگیرنده نام تمام غار های ایران باشد هنوز منتشر نشده است. در کتاب (( کوهها و غارهای ایران )) تعداد غارهای ایران 250 و در کتاب (( غار علی صدر)) 339 مورد آورده شده است در کتاب (( غار وغار نوردی )) طولانی ترین غار ایران ، قوری قلعه به طول 3140 متر در اورامانات پاوه و ژرف ترین غار ایران غار پراو با ژرفای 751 متر معرفی شده است.

دوشنبه 20/6/1391 - 3:20 - 0 تشکر 555009

انواع غارهای طبیعی :


الف- غارهای تشکیل شده در اثر نفوذ آب در طبقات آهکی ( غار کهک )


ب- غارهای تشکیل شده در اثر زمین لرزه یاچین خوردگی زمین ( غار اسپهبد خورشید )


ج- غارهای تشکیل شده از آبشارها و امواج


د- غارهای آتشفشانی یا گدازه ای (غار ایوب )


ه- غارهای یخی بادی و یخی ( غار یخ مراد )


تعریف چند اصطلاح به کار برده در غار و غار نوردی :


1- راهروها : از یک مجرای افقی با شکل تقریبا" متقاطع در امتداد طول آن ، تشکیل شده است.


2-چاهها : چاه مجرایی است که به صورت عمودی گسترش پیدا می کند .


3-تالارها : به بخش عریض یک راهرو تالار گفته می شود.


4-چکنده یا استالا کتیت : به تمام غار سنگهای که بر اثر چکیدن آب در سقف غار پدید می آید چکنده می گویند. زمانی که آب محتوای بی کربنات کلسیم از منافذ سقف به شکل چکه به فضای غار راه می یابد ، جزء بسیار کوچکی از کربنات کلسیم ، در محل جدایی قطره از سقف رسوب می کند که با تداوم این فرآیند طی صدها هزار سال چکنده های بسیار زیبا با اشکال گوناگون و بیشتر مخروطی شکل ، کـه قاعده آنها به سقف چسبیده و رأ س آن به سوی کف غار است تشکیل می شود به این چکنده ها به حسب شباهت ، گل کلمی ، نخودی ،تیغه ای ، سوزنی و لب پرده ای نام نهاده اند.


5-چکیده یا استالاگمیت : به تمامی غار سنگ هایی که که در کف غار ، بر اثر فرآیند غار سنگ سازی به وجود می آید چکیده می گویند باقیمانده آب محتوی بی کربنات کلسیم  که از نوک  چکنده ها   جدا شده و به شکل قطره ای بر کف غار در نقطه ای مقابل چکنده سقـوط می کند ، جزء کوچکی از کربنات کلسیم خود را در محل برخورد با کف غار رسوب می دهد ، که ظرف صدها هزار سال چکیده هایـــی گوناگون به شکل های نخودی ، خنجری ، قارچی و اسفنجی پدید می آورد . همیشه در مقابل چکیده در کف غار چکنده ی قابل ملاحـظه ای وجود ندارد ، مثل چکیده های غول پیکر غار کهک که مقابل آن چکنده ای به چشم نمی خورد

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.