• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 260)
شنبه 18/6/1391 - 0:17 -0 تشکر 549527
قبل از ساعت ۹ شام بخورید/ فواید شام !

خوردن شام خوب است یا بد؟

وعده شام نیز جزء وعده ‏های مهم در برنامه غذایی انسان است که بسیاری از افراد به خاطر افزایش وزن و چاقی این وعده را حذف می ‏کنند و بدون شام به رختخواب می ‏روند.
باید گفت حذف وعده شام از برنامه غذایی کار درستی نیست. افرادی که شام نمی ‏خورند، به مدت طولانی بدن خود را از مواد مغذی محروم می‏ کنند.

از مضرات این عمل آن است که:
* شخص به طبیعی‏ ترین نیاز خود یعنی غذا خوردن پاسخ نداده و با تحمل گرسنگی، در خود ایجاد استرس می‏ کند که این استرس شخص را دچار عصبانیت و پرخاشگری، خستگی، بی‏ حوصلگی و فشار عصبی کرده و قدرت تمرکز و حافظه او را نیز کاهش می ‏دهد.


* در این حالت اگر شخص نتواند گرسنگی را تحمل کند، به علت افت قندخون تمایل زیادی به مصرف مواد شیرین و پُر کالری پیدا کرده و در وعده عصرانه یا قبل از خواب از مواد چاق‏ کننده مانند انواع شیرینی، بستنی، شربت و نوشابه‏ های شیرین استفاده می ‏کند که این مواد، نه تنها قادر به تامین نیازهای تغذیه ‏ای فرد نیستند، بلکه موجب چاقی نیز می ‏شوند.


* از اشکالات دیگر نخوردن شام این است که شخص به علت گرسنگی نمی ‏تواند با آرامش به خواب رود و خوابی آرام و راحت داشته باشد که این امر خود موجب استرس و فشار عصبی می ‏شود.


* افرادی که شام میل نمی ‏کنند، صبح پس از برخاستن از خواب، به علت افت قندخون معمولا دچار خستگی، بی‏ حوصگی، افسردگی و سایر عوارض عصبی می ‏شوند. از طرفی تمایل زیادی به خوردن صبحانه چرب و شیرین و پُر کالری پیدا کرده و در نتیجه در مصرف صبحانه افراط می ‏کنند و یا در صبحانه از مواد پُر کالری استفاده می ‏نمایند که برای سلامتی مضر است.


* نکته مهم دیگر این که هر چه تعداد وعده‏ های غذایی بیشتر(یعنی سه وعده اصلی غذایی و دو میان وعده) و مقدار غذا در هر وعده مختصر و متعادل باشد، جذب مواد مغذی بیشتر خواهد بود. افرادی که تعداد وعده‏ های غذایی خود را کاهش داده و مقدار غذا را در هر وعده افزایش می ‏دهند، مقدار از مواد مغذی مصرفی، بدون استفاده از بدن شان دفع خواهد شد.

 

شنبه 18/6/1391 - 0:18 - 0 تشکر 549531

این سوال پیش می‏ آید که وعده شام را چگونه باید انتخاب نمود که موجب چاقی و عوارض مختلف نشود و بتواند نیازهای تغذیه‏ ای را نیز تامین کند و ضمناً به علت پُرخوری و انباشته شدن معده از غذا، موجب بدخوابی و یا بی ‏‏خوابی نگردد؟

در پاسخ باید گفت، استفاده از غذاهای سبک که حاوی مواد مغذی ضروری می ‏باشند برای شام مفید است.

همچنین استفاده از کربوهیدرات‏ های پیچیده، یعنی مواد نشاسته‏ ای، برای وعده شام مناسب است، زیرا قند حاصل از مواد نشاسته ‏ای به تدریج وارد خون شده و موجب گرسنگی سریع نمی‏ شود و سیری حاصل از مصرف مواد نشاسته ‏ای طولانی مدت ‏تر از مواد قندی است. نان، سیب‏زمینی، ماکارونی و یا سایر مواد نشاسته ‏ای لازم است به میزان متعادل در وعده شام گنجانیده شوند که موجب افزایش وزن و چاقی نشوند.

در فصل تابستان می‏ توان از غذاهای سبکی مانند نان و پنیر و یک نوع میوه فصل مانند هندوانه، طالبی، خربزه‏، انگور و یا نان و پنیر و گردو (به مقدار مختصر) به همراه خیار و گوجه‏ فرنگی استفاده نمود.

برای حفظ سلامت بیشتر و نیز پیشگیری از چاقی بهتر است از انواع پنیرهای کم کالری و کم نمک استفاده کرد(می‏ توان در منزل از شیر کم‏ چربی، پنیر کم کالری و کم نمک تهیه نمود).

ذکر این نکته ضروری است که افراط در مصرف میوه‏ هایی مانند خربزه، انگور، طالبی و هندوانه و یا گردو و سایر انواع مغز دانه‏ ها می ‏تواند منجر به افزایش وزن و چاقی شود؛ بنابراین باید آن ها را در حد تعادل و مناسب مصرف نمود.

بعضی افراد تصور می‏ کنند که منظور از شام، غذایی مفصل و پُرکالری، مثلاً یک نوع چلو خورش چرب و سرخ کرده و یا کوکو، کتلت، پیتزا و سایر غذاهای چرب و پُر روغن است. در این مورد باید گفت، نه تنها برای شام، بلکه در هیچ یک از وعده‏ های غذایی دیگر، مصرف مواد سرخ کرده و چرب، شیرین یا شور توصیه نمی ‏شود.

در فصل زمستان نیز می ‏توان ساندویچ‏ های سبک خانگی مانند ساندویچ تخم ‏مرغ آب‏ پز سفت، ساندویچ مرغ یا پنیر و گردو و خیار و گوجه‏ فرنگی یا عدسی، خوراک  لوبیا چیتی یا انواع لوبیا که در تهیه آن ها از انواع سبزیجات مانند گوجه‏ فرنگی، فلفل دلمه ‏ای، پیاز، سیب ‏زمینی و امثال آن استفاده شده شامی لذیذ با ارزش تغذیه ‏ای بالا تهیه کرد.

شنبه 18/6/1391 - 0:19 - 0 تشکر 549533

چند نكته در مورد شام!

قبل از ساعت ۹ شام بخورید و از مصرف غذاهای حاوی چربی و کربوهیدرات خودداری کنید.


به گزارش وب دا، ناهید برخورداری کارشناس تغذیه با بیان این مطلب افزود: برای جلوگیری از اختلال در روند سوخت چربی ها، باید شام را قبل از ساعت ۹شب میل کنید. بهتر است در این وعده از سبزی های پخته یا خام استفاده کنید و میزان مصرف مواد پروتئینی را کاهش دهید.


وی افزود: هر نوع اختلال خواب، بی خوابی تلقی می شود و برای پیش گیری از آن باید از موادغذایی حاوی مقادیر کم چربی استفاده کرد. موز، انجیر، خرما و گوشت بوقلمون حاوی مقادیر بالای اسیدآمینه تریپتوفان است که در ایجاد خواب راحت موثر است. ماهی سالمون و ساردین، تخمه کدو و کتان نیز حاوی اسیدچرب امگا۳ و ۶ است که از بی خوابی پیش گیری می کند.

شنبه 18/6/1391 - 0:20 - 0 تشکر 549535

آموزه های دینی در مورد شام



پبامبر اكرم (ص): "خوردن شام را ترك نكنید اگرچه كم باشد... من از پیری زودرس امتم به خاطر ترك خوردن شام نگرانم چون كه شام خوردن نیروی پیر و جوان است"

امام باقر (ع): " اولین چیزی كه موجب فساد بدن می گردد ترك شام خوردن است . "

امام رضا(ع): "در بدن آدمی رگی است به نام " عشا" . وقتی انسان شام نمی خورد این رگ تا صبح وی را نفرین می كند و می گوید : خدا تورا گرسنه و تشنه نگه دارد همانگونه كه مرا گرسنه و تشنه نگه داشتی.... پس هیچكس شام را ترك نكند گرچه یك لقمه غذا یا آبی باشد."



حضرت علی(ع):
" غذا خوردن پیامبران در شب پس از نماز عشاء بوده پس شما هم شام خود را ترك نكنید زیرا ترك آن باعث خرابی بدن است"

(خصوصآ برای افراد مسن خوابیدن با معده خالی خیلی ضرر داره - البته منظور این نیست كه با معده پر و سنگین بخوابین!)

الان هم به عقیده پزشكان بهترین زمان خوردن شام ...سر شب – كه میشه همون وقت بعد از نماز عشاء – است.
حتمآ باید بین خوردن شام و خوابیدن حداقل سه ساعت فاصله باشد.
حتمآ حتمآ این فاصله زمانی رو رعایت كنین!
توصیه اكید شده كه حتمآ پس از مصرف شام چند قدم راه بروید.

انسان در 24 ساعت به دو وعده غذایی كامل ( صبحانه و ناهار) و یك وعده غذای سبك (شام) نیاز دارد.

غذای شب به خصوص در فصل تابستان باید ساده و سبك باشد.......در حد غذای حاضری و میوه! .

امام رضا(ع):
" اگر می خواهی همیشه با نشاط و سر دماغ باشی تا می توانی از شام شب بكاه و سبك به رختخواب برو! "

امام رضا(ع):
" عادت كنید كه شب بعد از غذا 2 ساعت بیداری داشته باشید"
كتاب " طب الرضا "

شنبه 18/6/1391 - 0:20 - 0 تشکر 549537

مضرات خوابیدن با معده پر در شب:

شیخ الرئیس ابوعلی سینا اعتقاد داشت كه خوابیدن با معده پر در شب باعث ضعف بصر( بینایی )ا ست.

علامه حسن زاده آملی چنین نقل كرده كه: دانستن این عقیده بوعلی باعث شد تا در شب حتی الامكان امساك كنم
از قضا شبی -كه پاسی هم از شب گذشته بود – مقداری غذا خوردم اما از بیم ضعف بینایی تا 12 شب خود را وادار كردم كه نخوابم و برای هضم غذا صبر كردم و قدم زدم. بعد رویای شیرینی به من دست داد كه به حظور حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) مشرف شدم . امام (ع) به من فرمودند كه " ما ضامن چشم توایم" .... برایم یقین حاصل شد كه چون ضامن معتبری دارم تا آخر عمر بینا خواهم بود.
( هزار و یك نكته- نكته 766-علامه حسن زاده آملی)


- خوابیدن با معده پر در شب از قول بو علی سینا در كتاب قانون:


"خوابیدن با شكم خالی هم بد است و نیرو را از بین می برد در خوابیدن با شكم پر نیز طبیعت انسان از كاری كه در موقع خواب انجام می دهد باز می ماند هضم خوب انجام نمی شود . بهترین خواب آنست كه پس از سرازیر شدن خوراك و آرامش گرفتن قسمت های بالای شكم باشد اگر پیش از پیدایش چنین آرامشی در شكم بخوابی زیانها در پی دارد شخص مرتب پهلو به پهلو می شود به پشت و شكم می خوابد رنج می كشد و ناگهان با وحشت از خواب می پرد."

شنبه 18/6/1391 - 0:21 - 0 تشکر 549540

ابو علی سینا در كتاب قانون آورده كه :

" نوشیدن آب در حین غذا و بلا فاصله پس از غذا زیان آور ترین كارهاست زیرا آب خود سریع الهضم است و به آسانی فرو می رود و طعام را پیش از آ نكه از راه طبیعی هضم شود با خود پائین می برد و سبب تعفن می گردد! آب یا هر نوشیدنی وقتی همراه غذا وارد معده شود بین غذا و دیواره معده جدایی می اندازد و غذا را به صورت خام به پایین می فرستد...اما اگر بسیار تشنه بود می تواند مقداری آب سرد بمكد و از آن تجاوز ننماید"

از بزرگان هم روایت شده كه نوشیدن آب در بین غذا و بلافاصله پس از غذا جایز نیست.اما می توان پس از سرازیر شدن غذا كه نشانه آن احساس سبكی روی معده است مقداری آب نوشید.

-آنزیم هایی از دیواره معده ترشح میشن كه حتمآ غذا باید با دیواره معده تماس مناسب داشته باشه تا با این آنزیمها و ترشحات به شكل مناسبی در بیاد _ كیموس _ و برای رفتن به سمت روده ها و هضم راحت تر آماده بشه ... اما مصرف آب... نو شابه یا دوغ _ هر مایعی _ همراه غذا مانع از تركیب شدن و اثر بهینه اون ترشحات و آنزیم های معده روی غذا می شود.

نوشابه كه عامل مهمی در افزایش خطر پوكی استخوان است!!
این نوشابه هیچ خاصیتی نداره مقدار زیادی هم قند داره خطر پوسیدگی دندان و چاقی رو هم افزایش میده.چاقی هم كه مادر همه مریضی هاست
پیامبر اكرم (ص):
"معده خانه همه بیماریهاست"


امام رضا (ع):

" تعجب میكنم از كسی كه یك مشت غذا می خورد ولی آب روی آن نمی خورد چطور معده او پاره نمی شود"

شنبه 18/6/1391 - 0:22 - 0 تشکر 549543

تاکید بر خوردن شام



سعید حسینی متخصص تغذیه در گفتگو با برنا؛ با بیان اینكه انرژی دریافتی در روز نباید محدود به یك وعده غذایی باشد گفت: منظور از لاغر شدن و كم كردن میزان دریافت كالری در روز به این معنی نیست كه یك وعده غذایی در طول روز حذف شود. به عنوان مثال برخی از افراد می گویند كه برای لاغر شدن خود، وعده شام را از لیست غذایی خود حذف كرده و دیگر به جای شام میوه می خورند. توجه به این مسئله مهم است كه منظور از شام تنها غذای گرم و پرچرب نیست بلكه بسیاری از مواد خوراكی هستند كه نسبت به این غذاها كالری بیشتری دارند.

این پزشك در ادامه حذف شام را جهت لاغری كاری كاملا اشتباه بیان كرد و افزود: در حقیقت تنها راهكار موثر برای كاهش وزن، كم كردن میزان دریافت انرژی است نه قطع كامل آن. حال این انرژی هم از طریق میوه می تواند تامین شود و هم از غذاهای سرد یا گرم. مهم كم كردن كالری یا سوزاندن آن است نه نوع ماده غذایی خورده شده.

وی خوردن سه الی چهار سهم میوه در روز را برای هر فرد الزامی دانست و تصریح كرد: هر فرد به طور معمول باید سه الی چهار سهم میوه بخورد و زمان خوردن آن نیز فرقی نمی كند چه صبح باشد، چه ظهر یا چه شب.

حسینی در خاتمه ابراز داشت: فردی كه حدود 60 الی 70 كیلوگرم وزن دارد روزانه یه چیزی حدود 1700 الی 1800 كالری نیاز دارد. درحقیقت اگر فردی مایل به ثابت نگه داشتن وزن خود باشد باید روزانه 30 كیلو كالری به ازای هر كیلوگرم وزن بدن مصرف كند اما اگر شخصی می خواهد وزن خود را كاهش دهد، باید روزانه 20كیلو كالری به ازای هر كیلوگرم وزن بدن استفاده كند

تنها راهكار موثر برای كاهش وزن، كم كردن میزان دریافت انرژی است نه قطع كامل آن. حال این انرژی هم از طریق میوه می تواند تامین شود و هم از غذاهای سرد یا گرم. مهم كم كردن كالری یا سوزاندن آن است نه نوع ماده غذایی خورده شده..

شنبه 18/6/1391 - 0:22 - 0 تشکر 549544

غذای چرب وکم تحرکی زمینه ساز بروز سنگ کیسه صفرا

کیسه صفرا اندامی است در دستگاه گوارش که زیر کبد و بعد از دوازدهه (اثنی عشر) قرار دارد. وظیفه کیسه صفرا نگه داری مایع زردرنگ صفراست. این مایع به هنگام ورود غذا به معده از طریق کبد ترشح می شود، قسمتی از آن به روده ریخته می شود و قسمتی به کیسه صفرا انتقال می یابد. ترکیب اصلی صفرا کلسترول ، بیلی روبین و نمک های صفراوی است. گاه عملکرد کیسه صفرا به دلایلی دچار اختلال می شود که از این اختلالات می توان به بروز سنگ کیسه صفرا، سنگ مجرای صفراوی و التهاب کیسه صفرا اشاره کرد که هر سال میلیون ها نفر را در جهان مبتلا می کند. برای اطلاعات بیشتر درباره نحوه عملکرد کیسه صفرا و بیماری های آن با یکی از متخصصان گفت وگویی انجام داده ایم که از نظرتان می گذرد.

شنبه 18/6/1391 - 0:23 - 0 تشکر 549546

سنگ های صفراوی


صفرا مایعی زردرنگ است که طعم تلخی دارد و گاه به دلایلی ته نشین می شود و سنگ صفرا شکل می  گیرد. در برخی موارد ممکن است تعداد این سنگ ها به ۴۰ تا ۵۰ عدد برسد. گاهی این سنگ ها جلوی مجرای ترشح آن را می گیرد و ایجاد درد و ناراحتی می کند. گاهی نیز ممکن است صفرا تنبل شود که در این صورت باید از موادی استفاده کرد که کیسه صفرا را منقبض کند تا ترشح آن بیشتر شود.به داروهایی که به این منظور استفاده می شود، «صفرا بر» می گویند. در طب قدیم موادی مانند سکنجبین، رب غوره، انار، تخم کاهو، گل نیلوفر آبی، زرشک، آلو بخارا، کاسنی، نارنج و شربت لیمو جزو مواد صفرابر محسوب می شد.باید گفت سنگ های صفراوی بلورهایی است که حدود ۸۰درصد آن ها از نوع کلسترول و ۲۰درصد آن از نوع رنگدانه ای (پیگمانته) است.

شنبه 18/6/1391 - 0:24 - 0 تشکر 549548

بعضی از عوامل مستعدکننده ایجاد سنگ های صفراوی


۱ - چاقی

 ۲ - کاهش وزن سریع

۳ - هورمون های جنسی زنانه، استروژن (جنسیت)

۴ - بیماری های روده کوچک و کبد

۵ - افزایش سن

۶ - کاهش تحریک کیسه صفرا

۷ - کاهش ترشح اسید صفراوی

۸ - رژیم غذایی پرچرب و یبوست

 ۹ - نداشتن فعالیت جسمی

 ۱۰ - داروهای کاهش دهنده کلسترول

دکتر همایون واحدی فوق تخصص گوارش با اشاره به این که وقتی غذای چرب می خوریم کیسه صفرا منقبض می شود و صفرا را به داخل روده می فرستد، به خراسان می افزاید: پس از گذشت چند ساعت از مصرف غذا وقتی غذا از معده تخلیه می شود و داخل روده قرار می گیرد، روند هضم آن به خصوص چربی ها از طریق صفرا ادامه می یابد. عملکرد لوزالمعده باعث ترشح صفرا می شود که این امر در هضم چربی، پروتئین و قندها بسیار موثر است. در واقع ترشح صفرا برای هضم چربی الزامی است و در صورت بسته شدن مجرای صفرا و ریخته نشدن آن به داخل روده، چربی به خوبی جذب نمی شود.

وی می افزاید: گاهی به دلیل التهاب کیسه صفرا و ایجاد سنگ کیسه صفرا باید آن را با عمل جراحی بیرون بیاوریم.وی افزود: این سنگ سازی تا حدی جنبه ارثی دارد. به عنوان مثال، ۴۰درصد از مردم آمریکای جنوبی دچار سنگ صفرا می شوند. به طور متوسط در اروپا و آمریکای شمالی و ایران نیز ۱۰ تا ۱۲درصد مردم در سنین بالای ۵۰سال، دچار سنگ صفرا می شوند.این اختلال صفراوی بیشتر در خانم ها دیده می شود و هر چه وزن بیشتر باشد، احتمال ایجاد سنگ صفرا بیشتر است. به طور کلی در خانم ها، علت سنگ سازی بیشتر هورمونی است، زیرا هورمون ها در ایجاد سنگ دخالت دارد. یک سری عوامل مانند عفونت، انگل یا هر نوع انسدادی در مجرای صفرا ممکن است باعث سنگ سازی  شود.وی گفت: به التهاب و عفونت در داخل کیسه صفرا، التهاب کیسه صفراوی گفته می شود که در صورت تشخیص در مرحله اولیه با انجام عمل جراحی بیمار به سرعت بهبود می یابد و تا ۹۵درصد موارد هم هیچ عارضه ای به همراه ندارد.

بیماری خونی مانند سیروز نیز در ایجاد سنگ نقش دارد. این فوق تخصص گوارش به علایم سنگ کیسه صفرا اشاره کرد و گفت: درد شدید در قسمت راست و بالای شکم ممکن است از علایم سنگ کیسه صفرا باشد. بیمار ممکن است تب کند. در مواردی نیز فرد به خصوص اگر سنگ در داخل مجرا باشد، مستعد به یرقان خواهد بود. وی بر اهمیت رعایت رژیم غذایی سالم و بدون چربی مضر، حفظ وزن و فعالیت جسمی تاکید کرد و افزود: این نکات را باید جدی گرفت زیرا با بروز سنگ، دیگر رعایت نکات یاد شده موثر نخواهد بود. بروز این مشکل در کودکان می تواند به علت زمینه بیماری های خونی، همراه با سیروز ارثی یا کم خونی داسی شکل باشد.


خراسان

برو به انجمن
فعالترین ها در هفته گذشته
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.