• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
زن ریحانه آفرینش (بازدید: 660)
جمعه 17/6/1391 - 11:50 -0 تشکر 547021
سلامت زنان در جهان

با نظری گذرا در می یابیم که بیش از نصف جوامع بشری را زنان تشکیل می دهند. نظام آفرینش و اقتضای خلقت چنان است که دوام و استمرار و بقای نوع انسان وابسته به وجود توأم «مرد و زن» می باشد و کمال وجودی هر یک از این دو به وسیله دیگری کامل می گردد، کفه های ترازوی تفوق و برتری هر یک از این دو بر دیگری در سیر تکاملی تاریخ، فراز و نشیب هایی طی نموده و شاهد نوسانات فراوانی بوده است.

با ظهور آئین نجات بخش اسلام، ورق تازه ای در تاریخ زده شد و نظریات جدیدی در باره زنان به جهانیان عرضه گردید. پس از گسستن زنجیرهای ذلت و برداشتن بارهای سنگین که به نام حمایت از زنان در جوامع رایج بود، کلام اللّه مجید بدون کوچک ترین شک و شبهه ای با صدای رسا اعلام نمود:

«من عمل صالحا من ذکرٍ أو أُنثی و هو مُؤْمِنُ فلنحیینه حیوةً طیبةً و لنجزینهم أَجرهم بأَحسن ما کانوا یعملون؛

هر مؤمنی که کارهای نیکو انجام دهد چه زن باشد چه مرد او را به حیات طیبه و زندگی پاک و پاکیزه زنده می داریم و پاداش اعمال صالح او را خیلی بهتر از آنچه عمل کرده است به او می دهیم.»

جمعه 17/6/1391 - 11:51 - 0 تشکر 547023


بازتاب ناشناخته ماندن ابعاد وجودی زن


بی توجهی و ناشناخته ماندن ابعاد وجودی زن در خانواده و جامعه و به ویژه برای خود آنان سبب گردیده است که این گوهر گرانبها و پر ارزش در جایگاه واقعی خود قرار نگیرد و به بهترین وجه در جهت پیشرفت و تعالی خود و جامعه مؤثر عمل ننماید.



جمعه 17/6/1391 - 11:51 - 0 تشکر 547025


جایگاه زن در مکتب اسلام


در اسلام زنان برای جامعه انسانی در حکم منبع عاطفی و معنوی پر ارجی هستند که اگر جامعه در جهت رشد و اعتلای خود از این سرچشمه هستی بخش استفاده به عمل نیاورد به جهت فقر عاطفی و معنوی به تدریج از محتوای انسانی خویش تهی شده و از ارزش های انسانی جامعه فاصله خواهد گرفت.


در سراسر جهان دست یافتن به سلامتی برای زنان نسبت به مردان بسیار مشکل تر است. با وجود آنکه پیشرفت های مهم علمی و فن آوری در برخی از زمینه ها انجام شده است و لیکن زنان زیادی از مرگ و میر قابل پیشگیری رنج می برند.



جمعه 17/6/1391 - 11:52 - 0 تشکر 547028


مشکلات زنان در ابعاد سلامت در جهان


در کشورهای جهان سوم بسیاری از مسائل، عادات و سنت های فرهنگی منجر به افزایش سوء تغذیه و کم خونی در بین زنان می گردد و برای برخی دیگر آبستنی و زایمان، مرگ زودرس را به همراه دارد.


با وجود آنکه آمار حاکی از طول عمر بیشتر زنان نسبت به مردان است ولیکن کیفیت زندگی آنان به گونه ای جدی دچار مشکل می باشد. زنان به نسبت بیش از مردان دچار عوارض حاد، شرایط مزمن و معلولیت های طولانی مدت و کوتاه مدت می گردند.



جمعه 17/6/1391 - 11:52 - 0 تشکر 547030


محورهای مورد نظر در سلامت زنان


سلامت زنان تحت تأثیر عوامل بیولوژیک، روانی، اجتماعی، عاطفی، اقتصادی، فرهنگی و محیط زیست قرار می گیرد و نتیجه پدیده ای است که از دوران جنینی شروع شده، سپس هر مرحله از آن (شیرخوارگی و کودکی، نوجوانی، جوانی، سال های باروری و کهولت) بر روی مرحله قبلی بنا می شود.


زنان در انجام مسئولیت جهت تأمین بهداشت و سلامت جامعه نقش مهم تر و مؤثرتری از مردان عهده دار هستند، زیرا آنان نه تنها مسئول سلامت خود می باشند بلکه بیشترین مراقبت ها را برای سلامت و بهداشت خانواده خود انجام می دهند، بنابرای چنانچه مشکلات اعم از سوء تغذیه، کار طاقت فرسا، زایمان های مکرر و دیگر مسائل فرهنگی و اجتماعی مؤثر بر سلامت آنها نادیده انگاشته شود، سلامتی خانواده آنان در کنار سلامتی خودشان دچار آسیب خواهد شد.


توجه به سلامت زنان علاوه بر این دلیل که تقریبا نیمی از جمعیت جهان را تشکیل می دهند ناشی از این است که بر اساس تحقیقات سه دهه اخیر، وضعیت سلامت زنان تأثیر بسزایی بر سلامت فرزندان، خانواده، جامعه و محیط پیرامون آن دارد.


در ارتباط با مراقبت های بهداشتی اولیه، زنان به سه دلیل اهمیت ویژه ای دارند:


1ـ به عنوان افرادی که مستقیما در این مراقبت ها بهره می برند.


2ـ به عنوان مادران و اعضای خانواده.


3ـ به عنوان کارکنان خط مقدم بهداشت در خارج از منزل برای اینکه بتوان مرگ و میر زنان را در کشورهای در حال توسعه کاهش داد، باید بر هر سه نقش فوق الذکر تأکید لازم به عمل آید.


علی رغم اینکه دخترها با نوعی برتری بیولوژیک نسبت به پسرها به دنیا می آیند که آنها را در برابر عفونت ها و سوء تغذیه مقاوم می کند، این امتیاز طبیعی اغلب به دلیل رفتارهای تغذیه ای متفاوت، فشارهای بیش از حد ناشی از کار، فقدان آموزش کافی و رسمی و بارداری های زودرس و متعدد، از بین می رود.


سلامت خود زن و بخصوص وضعیت تغذیه وی، نقش تعیین کننده و کلیدی در ارتباط با بقای کودکش به ویژه در دوران نوزادی و در تمام طول مدت شیردهی دارد. موقعیت زن در خانواده که خود بستگی به درآمد، تحصیلات و سلامت او دارد، بر نحوه تقسیم غذا در خانواده و تصمیم گیری در ارتباط با مراقبت های بهداشتی، تأثیر فوق العاده زیادی می گذارد.



جمعه 17/6/1391 - 11:53 - 0 تشکر 547032


نقش وضعیت اقتصادی و اجتماعی


سهم بزرگی از مسئولیت تولید در جهان چه در خانواده و چه در جامعه به زنان تعلق دارد، علاوه بر وقتی که صرف کاشت و برداشت محصول، جمع آوری آب و سوخت می نمایند و برابر آن مدت صرف مراحل مختلف آماده کردن مواد غذایی می گردد. در آفریقا زنان 60 تا 90 درصد بار کشاورزی را به دوش می کشند و در بنگلادش 90 درصد زنان به امر کشاورزی اشتغال دارند. در چین، کره جنوبی، مالزی و بسیاری دیگر از کشورهای آسیای جنوب شرقی، علی رغم کمی دستمزد، زنان ستون فقرات بسیاری از صنایع جدید به حساب می آیند.


18 الی 30 درصد خانواده ها در سطح جهان منحصرا توسط زنان اداره می شوند و در خانواده های بی شماری، کمک مالی مادر سهم عمده ای را به خود اختصاص می دهد. متأسفانه این تلاش ها و کمک های اساسی غالبا فراموش شده و به حساب نمی آید. از طرف دیگر هر چند که زنان 31 نیروی انسانی رسمی کار را تشکیل می دهند ولی عملاً 32 کل ساعات کار به عهده آنان است و متأسفانه فقط 101 درآمدهای دنیا به آنان اختصاص یافته و مالک کمتر از یک درصد اموال در سطح جهان هستند.


اگر چه وضعیت اجتماعی زنان در مقایسه با دهه های قبل پیشرفت قابل توجهی داشته اما فعالیت در نقش های کلیدی هنوز به سطح ایده آلی نرسیده است. با این وصف مشاغل مدیریتی زنان در کلیه نقاط جهان رو به افزایش است.


به طور متوسط در سطح جهان 50 درصد معلمان در سطح ابتدایی، 31 درصد در سطح متوسطه و 26 درصد مدرسان در سطوح آموزشی بالاتر، زن هستند.


یکی از جنبه های سلامت اجتماعی زنان، سرپرستی خانواده ها توسط آن است. تعداد خانواده های تحت سرپرستی زنان و خانواده هایی که تنها از وجود یکی از والدین بهره مند هستند، رو به فزونی است. این خانواده ها از وضع نامطلوب اقتصادی رنج برده و افزایش تعداد آنها شرایط فقر را در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته وخیم تر می کند. در کشوری مثل بوتسوانا حدود 45 درصد، مالاوی 29 درصد، مراکش 16 درصد، لهستان 27 درصد، سودان 23 درصد، انگلستان 26 درصد و آمریکا 33 درصد گزارش شده است.



جمعه 17/6/1391 - 11:53 - 0 تشکر 547034


وضعیت آموزش زنان


آموزش و تحصیل به زنان آگاهی بیشتر، حق انتخاب بهتر و اعتماد به نفس بیشتری می بخشد. ارزش و مقام او در نظر همسر، خانواده و جامعه بالاتر می رود. باسواد بودن زن اولین قدم در پیشرفت وی در زمینه های گوناگون توسعه اجتماعی است.


فراگیری سریع تر فن آوری و روش های جدید کاری، کسب توانایی بیان نظرات و ایده ها در مجامع عمومی، به کارگیری و تنظیم صحیح بودجه خانواده، شرکت فعال تر در تصمیم گیری های گوناگون خانواده از جمله تعداد فرزندان، زمان بچه دار شدن و نحوه مراقبت از کودکان و خود همه از پیامدهای انکارناپذیر ارتقای سطح سواد زنان هستند.


منظور از آموزش صرفا شرکت در دوره های رسمی و کلاس درس نیست. اگر چه زنان برای دستیابی به موقعیت های بهتر اجتماعی ناگزیر از گذراندن دوره های تحصیلی رسمی هستند اما آنچه اغلب زنان برای برخورداری از سلامت بهتر بدان نیاز دارند، از طریق دیگر نیز قابل انتقال است.


در حال حاضر در کشورهای رو به توسعه 65 درصد دخترها و 78 درصد پسرها در دوره آموزش ابتدایی شرکت می کنند که به ترتیب 20 و 11 درصد بیشتر از دهه گذشته است. اگر چه ثبت نام در دوره های متوسط کمتر است و تنها 35 درصد از دخترها و 48 درصد از پسرها به این سطح از تحصیلات می رسند، با این حال این ارقام 29 و 16 درصد بیشتر از دهه قبل است.



جمعه 17/6/1391 - 11:54 - 0 تشکر 547038


سلامت و بیماری در دختران و زنان



دختران از زمان تولد از امتیاز بیولوژیک خاصی برخوردار هستند که آنها را در مقابل عفونت و سوء تغذیه مقاوم تر می سازد. در بعضی از جوامع به دلیل مشکلات اجتماعی، اثر این امتیاز بیولوژیک از بین می رود. فرق گذاردن بین دختر و پسر، فشار کار بیشتر بر زنان در داخل و خارج از منزل، تأمین نکردن نیازهای خاص بهداشتی زنان بخصوص در سنین باروری از جمله این مشکلات می باشند.


در بعضی از نقاط دنیا که ارزش های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آنان فرزندان پسر را ترجیح می دهند، دختران از مراقبت کمتری برخوردار می شوند.


مطالعه در بحرین، عمان و تونس نشان داده که طول مدت شیردهی برای نوزادان پسر طولانی تر از دختران است. برخی از مطالعات در آمریکای لاتین نشان داده که تغذیه کمکی برای پسرها زودتر از دخترها شروع می شود.


در مطالعه ای که توسط هیئت علوم و فن آوری برای توسعه بین المللی صورت گرفته، مشاهده شده است که علی رغم اینکه در تحقیقات به عمل آمده، میزان بروز عفونت های حاد تنفسی در دخترها و پسرها تفاوت بسیار اندکی دارد (کمی در پسرها شایع تر است) اما در مراکز درمانی و بیمارستان ها مراجعه سرپایی و بستری شدن پسرها بسیار بیشتر از دختران است. به عنوان مثال در پاکستان 74 درصد از موارد بستری به دلیل عفونت تنفسی فوقانی و 66 درصد از موارد بستری به دلیل عفونت تنفسی تحتانی را پسرها تشکیل می دهند.


پتانسیل بارداری و تولید مثل، قبل از اینکه دختران از نظر جسمی و اجتماعی از بلوغ لازم برخوردار شوند فرا می رسد. بارداری و بچه دار شدن در دوران بلوغ و بخصوص در اوایل این دوران، مخاطرات قابل ملاحظه ای را برای مادر و کودک به همراه دارد. از طرف دیگر آنهایی که زودتر بچه دار می شوند، معمولاً نهایتا فرزندان بیشتر و با فواصل زمانی کمتر پیدا می کنند.


سالیانه بیش از نیم میلیون زن در سرتاسر جهان عمدتا به دلیل عوارض حاملگی و زایمان جان خود را از دست می دهند. در کشورهای رو به توسعه امید به زندگی هم برای مردان و هم برای زنان کوتاه تر از کشورهای توسعه یافته است. و در کشورهای رو به توسعه به طور متوسط طول عمر مردان 10 سال و طول عمر زنان 15 سال کوتاه تر است.


سلامت زنان در سنین 15 تا 45 سالگی عمدتا تحت تأثیر نقش باروری و مادری آنان است. در بیشتر نقاط دنیا زنان در قسمت عمده ای از این دوران یا حامله اند و یا شیر می دهند. سلامت آنان در این مدت بر سلامت درازمدت خود و اعضای خانواده و بخصوص کودکانشان اثر می گذارد، در بنگلادش 63 درصد، پاکستان 52 درصد، سوریه 40 درصد و اندونزی 43 درصد از سنین باروری زنان به حاملگی و شیردهی اختصاص دارد.


تنظیم خانواده نقش حیاتی در نجات جان ها و کیفیت زندگی زنان دارد. از طریق تنظیم خانواده می توان از حاملگی های ناخواسته و سقط های غیر قانونی و خطرناک جلوگیری نمود.


تنظیم خانواده می تواند از ساعاتی که زنان روزانه به کار منزل و کودکان اختصاص می دهند، بکاهد و انرژی و فرصت بیشتری برای فعالیت در عرصه های دیگر باقی گذارد، به علاوه راه اصلی پیشگیری از مرگ و میر ناشی از حاملگی و زایمان در مادران، جلوگیری از حاملگی های نابهنگام و ناخواسته است به همین دلیل برنامه های تنظیم خانواده علاوه بر پیامدهای متعدد اجتماعی و اقتصادی مستقیما با جان و سلامت زنان ارتباط دارد.


اگر زمان وضع حمل برنامه ریزی و به نحو مناسب فاصله گذاری شده باشد و تعداد حاملگی ها محدود گردد، همه ساله از مرگ حدود 6/5 میلیون شیرخوار و 200000 مادر جلوگیری می شود. نباید فراموش کرد که حتی حاملگی های خواسته و مطلوب هم می تواند برای مادر و کودک مشکل آفرین باشد.


حاملگی های ناخواسته بیانگر نیاز بیشتر زنان به دسترسی و آموزش راههای کنترل جمعیت است. طبق مطالعات انجام شده در کشور نیز نزدیک به 40 درصد حاملگی ها ناخواسته هستند (زن، شوهر و یا هر دو) و به طور کلی 1/51 درصد از زوج ها از روش های مطمئن جلوگیری از بارداری استفاده می کنند.


اما در کنار پیشگیری از مرگ و میر مادران باید امکانات لازم برای حاملگی و زایمان بدون خطر را نیز در سطح گسترده در اختیار زنان قرار داد. مرگ و میر مادران حتی ممکن است با بهبود وضع بهداشت عمومی و تغذیه زنان نیز کاهش عمده ای پیدا نکند.


بین 20 تا 45 درصد زنان سنین باروری در کشورهای در حال توسعه به طور معمول رژیم غذایی توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت را که حاوی 2250 کالری است، مصرف نمی کنند. در یک برآورد کلی بیشتر از 500 میلیون نفر از جمعیت جهان به سوء تغذیه دچار هستند.


نکته اینجاست که اغلب اوقات زنان آخر از همه و کمتر از همه می خورند و سعی در برآورد نیازهای افراد دیگر خانواده قبل از خود هستند.


کم خونی ناشی از سوء تغذیه و فقر آهن در بیشتر از 40 درصد زنان کشورهای رو به توسعه دیده می شود. در دوران کودکی، در صورت وقوع سوء تغذیه به هر دلیل که باشد و از جمله تبعیض بین دختر و پسر در خانواده، این امر موجب محدودیت رشد و کاهش وزن زنان شده و جثه نحیف مادر اغلب به کمی وزن نوزاد در زمان تولد منجر می شود و حلقه معیوبی تشکیل می گردد. نیازهای غذایی در دوران شیردهی مساوی و یا بیشتر از زمان بارداری است. نیمی از زنان جهان در همه سنین و 32 آنان در دوران بارداری کم خون بوده و در نتیجه ضعیف و مستعد بیمار شدن هستند. البته این مطلب درست است که بسیاری از مردان و پسران هم دچار سوء تغذیه هستند ولی بالاتر بودن موقعیت جنس مذکر، اغلب موجب می شود که آنها هم اول غذا بخورند و هم بهترین قسمت غذا را تناول کنند.


علی رغم تصور عمومی که برای زنان خانه دار خطرات ناشی از عوامل محیطی را ناچیز می شمارند، مشکلات ناشی از دود آشپزی آنها را در معرض خطر ابتلا به برونشیت مزمن و بیماری های وخیم قرار می دهند. در گزارشی از سوی گروه تحقیق سازمان جهانی بهداشت آمده که استنشاق ماده سرطان زای بنزو ـ آ ـ پیرن توسط زنانی که در اتاق های دربسته بر روی آتش های روباز آشپزی می کنند، به گونه ای است که می توان آن را معادل با کشیدن 20 بسته سیگار در روز دانست. مسئول برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد می گوید:


«قرار گرفتن در معرض دود و گازهای سمی ناشی از آشپزی، احتمالاً شایع ترین عامل شغلی تهدیدکننده سلامت است که تا به حال شناخته شده است.»


عدم استفاده صحیح از فن آوری مناسب در امور روزمره خانواده ها در مرحله اول تهدیدکننده سلامت زنان جامعه است. وسائل بسیار ساده ای که هزینه چندانی در بر ندارند از ساعات کار طاقت فرسای روزانه میلیون ها زن می کاهد و وقت و انرژی بیشتری در اختیار کارهای سازنده تر قرار می دهد. جمع آوری آب و چوب در اغلب مناطق روستایی بر عهده زنان است و حمل اشیاء سنگین، یکی دیگر از خطرات تهدیدکننده سلامت جسمانی آنان است.


اگر چه سرطان شایع ترین علت مرگ و میر انسان نیست ولی به دلیل ماهیت ناشناخته آن همواره توجه جامعه پزشکی را به خود جلب کرده است. به علاوه با دقت در الگوی توزیع مرگ و میر ناشی از سرطان ها در گروههای مختلف می توان منشأ علل به وجود آورنده آنها را به دست آورد. از جمله می توان به افزایش شیوع سرطان ریه در زنان اشاره کرد که عمدتا در کشورهای توسعه یافته اتفاق می افتد.


از جمله مشکلات شایع دیگر در زنان، بیماری های روانی گوناگون هستند که وضعیت نامطلوب بهداشت روانی و روابط ناسالم اجتماعی از عوامل مهم ایجاد و تشدید آنها به شمار می روند. رفتارهای خشونت آمیز و نامطلوب در خانواده و جامعه از جمله عوامل تشدیدکننده این بیماری ها به شمار می روند.



جمعه 17/6/1391 - 11:55 - 0 تشکر 547043


اصلاح وضع سلامت زنان و کودکان



اصلاح وضع سلامت کودکان و زنان بدون توجه کافی به وضع اجتماعی ـ اقتصادی، وضعیت سلامت و فشار کار و فعالیت های روزانه آنان توفیقی نخواهد داشت. دو عامل بسیار اساسی مراقبت های بهداشتی اولیه یعنی مشارکت مردم و همکاری های بین بخش، حیاتی است.


در حالی که شرایط و وضعیت زنان بسیار متفاوت است، بیشتر برنامه های مراقبت های بهداشتی اولیه باید ابعاد زیر را شامل گردند:


1ـ تلاش برای اصلاح وضعیت تغذیه زنان و دختران


2ـ تنظیم خانواده برای تأخیر در اولین حاملگی، برای فاصله گذاری بین حاملگی ها، محدود کردن تعداد حاملگی ها و جلوگیری از حاملگی های ناخواسته و در سن بالا


3ـ اقدامات لازم جهت جلوگیری از خشونت و سایر اشکال آزار جسمی


علاوه بر تقویت و حمایت از برنامه های مناسب، خدمات بهداشتی باید بیشتر در جهت نیازهای زنان باشد، و بیشتر از زنان جهت ارائه خدمات بهداشتی استفاده شود.


همکاری بین بخش جهت افزایش نام نویسی دختران در مدارس، افزایش آموزش زنان بالغ و افزایش امکان اشتغال زنان ضروری است. برای اینکه زنان بتوانند از کودکان خویش بهتر مراقبت کنند و قادر باشند از خدمات بهداشتی ارائه شده جهت خانواده بیشتر استفاده کنند، باید از فشار کارهای آنها در منزل کاسته شود و از وقت زیادی که صرف تهیه مواد غذایی، آب و سوخت می کنند نجات یابند، تنظیم خانواده را هم به دو جهت، یکی به واسطه اثرات فیزیولوژیک آن و دیگری به خاطر اینکه زنان فرصت تحصیل و پرداختن به مشاغل خود را داشته باشند، باید امکان پذیر ساخت.


در عمل مشخص شده است که بهبود وضع بهداشت و سلامت دختران جوان در گرو ارتقا و بهبود بخشیدن شرایط عمومی اجتماعی و اقتصادی بانوان است. از طریق تبلیغات لازم و فراگیر باید این مسئله را روشن کرد که تبعیض در امر تغذیه و موقعیت پایین اجتماعی را برای کل جامعه به دنبال خواهد داشت. مهم تر از همه اینکه مشارکت کامل زنان به عنوان برنامه ریز، مجری و ارزیاب جهت بهبود کیفی وضعیت موجود امری اساسی می باشد.



مجله حوزه




برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.