• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 1380)
جمعه 10/6/1391 - 9:57 -0 تشکر 536255
علل و درمان سرطان دهان

امروزه تشخیص اولیه و زودرس سرطان دهان خیلی آسان تر از گذشته است. از طرفی تشخیص سرطان در مراحل اولیه یعنی زمانیکه شانس بهبودی بیمار بالاست. میزان مرگ و میر در اثر سرطانهای دهانی بیش از سایر سرطانهای ناحیه سر و گردن و یا سرطانهای پوست این ناحیه می باشد، بطوریکه تقریباً فقط نیمی از بیماران دچار سرطان دهان بیش از 5 سال عمر می کنند.

با پیشرفت تکنولوژی و علم پزشکی، تشخیص ضایعات سرطانی دهان، بسیار آسان تر از گذشته شده. به همین دلیل، تشخیص ضایعات در مراحل اولیه، شانس بهبودی را افزایش داده و در نتیجه میزان مرگ و میر را کاهش می دهد.

جمعه 10/6/1391 - 9:58 - 0 تشکر 536258

آنچه شما باید در مورد سرطان بدانید:


- شروع آن اغلب به صورت بروز یک ضایعه و یا یک قسمت سفید یا قرمز رنگ است که در هر نقطه دهان ممکن است دیده شود.
- اغلب در افرادی اتفاق می افتد که از اشکال مختلف تنباکو استفاده می کنند. استفاده توأم از الکل و سیگار خطر ابتلا را به شدت افزایش می دهد.
- در حال حاضر بیش از 25% موارد ابتلا در افرادی دیده می شود که فقط سیگار می کشند و سایر عوامل مستعد کننده در آنها دیده نمی شود.

جمعه 10/6/1391 - 9:58 - 0 تشکر 536259

معاینه منظم بسیار حائز اهمیت است:

معاینه منظم و پریودیک دهان و دندان برای تشخیص زودرس ضایعات سرطانی و پیش سرطانی بسیار ضروری است. زیرا ممکن است این ضایعات در مراحل اولیه بسیار کوچک و غیر قابل توجه باشند، اما فوق العاده خطرناکند.

جمعه 10/6/1391 - 9:59 - 0 تشکر 536261

در طی معاینات اولیه چه مواردی مشاهده می شود؟

دندانپزشک شما ابتدا باید دهان شما را به دقت معاینه کند. در حدود 10% از معاینات دهانی ضایعات کوچک، کسطح، سفید و بدون درد دیده میشود. البته اغلب این ضایعات خطرساز نیستند اما به هر حال بعضی از آنها ممکن است ضایعه سرطانی باشند. معمولاً ضایعات خطرناک در هنگام معاینه از ضایعات بی ضرر تشخیص داده می شوند، هرچند بهترین روش انجام آزمایش بر روی این ضایعات است. در صورتیکه شما یک زخم بر روی مخاط دهان خود (به همراه یکی از عوامل مستعد کننده) داشته باشید، دندانپزشک آنرا درمان می کند و از شما می خواهد برای معاینه مجدد مراجعه کنید. معمولاً چنانچه دندانپزشک به یک ضایعه برخورد کند که به نظر بی ضرر می رسد و علت واضح و مشخصی ندارد، از لحاظ سطحی آن زخم یک نمونه بافتی تهیه میکند که تهیه آن دردناک نیست. در صورتیکه این نمونه حاوی سلولهای مشکوک باشد، باید سایر مراحل تشخیص طی شود. اما در صورتیکه ضایعه از نظر دندانپزشک مشکوک به ضایعه سرطانی باشد، تحت بی حسی موضعی نمونه بافتی از مناطق عمقی تر ضایعه تهیه می شود تا بررسی دقیق تری انجام شود.از خود محافظت کنید ؛ علائم اولیه و زودرس را بشناسید و بطور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید؛
 « سرطانهای دندان ابتدا اغلب به صورت لکه های قرمز یا سفید کوچک و یا بصورت زخم در هر ناحیه از دهان ظاهر می شوند».

جمعه 10/6/1391 - 9:59 - 0 تشکر 536262

سایر علائم سرطانهای دهان عبارتند از:

- زخمی که به آسانی دچار خونریزی می شود و بهبود پیدا نمی کند.
- تغییر رنگ بافت مخاطی دهان.
- وجود یک لکه ضخیم و برجسته با سطح زبر که شبیه به دمل است.
- درد، حساسیت یا بی حسی در هر ناحیه از دهان و یا در ناحیه لبها. بیاد داشته باشید که بایدبطور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید، زیرا در بسیاری از مناطق دهان خودتان قادر به مشاهده این ضایعات نیستند. چنانچه یکی از علائم فوق را در خود مشاهده کردید، بدون معطلی به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک شما مهارت و ابزار لازم را دارد تا وجود ضایعات سرطانی و پیش سرطانی را در دهان شما تشخیص دهد. شما با کمک دندانپزشک خود می توانید با سرطان دهان بجنگید و در برابر آن پیروز شوید.

جمعه 10/6/1391 - 9:59 - 0 تشکر 536263


علایم دهانی:



-غالبآ بصورت یک لکۀ سفید رنگ یا قرمز رنگ در مخاط دهان شروع می شود.
-این لکه می تواند روز به روز وسیع تر شود.


- این ضایعات با کوچکترین تحریکات دچار خونریزی شده و به سختی التیام می یابند.
-همچنین می تواند به یک ضایعۀ ضخیم و برجسته با سطحی خشن تبدیل شود.


-ضایعه می تواند تغییر رنگ مخاطی وسیعی در اطراف خود ایجاد کند.
-ضایعه می تواند با درد، سوزش و یا خارش همراه باشد.


-همچنین ممکن است بیحسی موضعی در هر ناحیه ای از دهان و یا لب ایجاد کند.
معاینات منظم و پریودیک، یعنی هر 6 ماه یکبار، نزد دندانپزشک می تواند باعث تشخیص زودرس و به موقع این قبیل ضایعات باشد.


ولی شما هم با مشاهدۀ هر کدام از علایم بالا، باید سریعاّ به دندانپزشک خود مراجعه و مشکل را با او در میان بگذارید.
دندانپزشک شما با معاینۀ علایم و آزمایشات لازم ، می تواند ضایعات سرطانی را در دهان شما تشخیص داده و به درمان آن بپردازد.


جمعه 10/6/1391 - 10:0 - 0 تشکر 536264

آنچه لازم است درباره درمان سرطان دهان بدانید:


 بطور متوسط در حدود یک سوم بیماران مبتلا به سرطان متعاقب درمان بیماری خود دچار عوارض دهانی می شوند. به همین دلیل بیماران سرطانی باید قبل و در حین درمان سرطان خود تحت معاینه دندانپزشکی قرار گیرند تا از سلامت دندانها و مخاط دهان خود مطمئن شوند تا به این ترتیب میزان عوارض دندانی و دهانی در آنها به حداقل برسد. بعنوان مثال اغلب افرادیکه تحت رادیوتراپی در ناحیه سر و گردن قرار می گیرند، دچار عوارضی از قبیل خشکی دهان، حساسیت مخاطی، حساسیت دندانها، پوسیدگی وسیع دندانی و مشکل در حین بلع می شوند.


 شیمی درمانی نیز تأثیرات مشخص و واضح بر روی مخاط دهان و دندانها دارد. به دلیل جلوگیری از بروز این مشکلات و یا حداقل کاهش میزان صدمات وارد به دهان و دندان دندانپزشک و سرطان شناس باید قبل و در حین درمان با یکدیگر همکاری نزدیک داشته باشند. در طی مدت زمانی که شما تحت درمان سرطان ناحیه سر و گردن می باشید، باید دندانهای خود را حداقل دوبار در روز با احتیاط مسواک بزنید، مگر اینکه دندانپزشک به شما روش دیگری پیشنهاد کند. ممکن است دندانپزشک علاوه بر مسواک روزانه استفاده از دهانشویه را هم تجویز کند. در صورتیکه شما دچار عارضه خشکی دهان بشوید، دندانپزشک بادی جایگزینی برای بزاق دهان به شما معرفی کند مانند بزاق مصنوعی.


 استفاده از فلوراید هم روشی است که برای کم کردن پوسیدگی دندانها مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل اینکه بروز عفونتهای دهانی ممکن است سبب ایجاد گرفتاری جدی برای شما شود. در صورت بروز این عفونتها باید بلافاصله به دندانپزشک و یا پزشک خود مراجعه نمائید.

جمعه 10/6/1391 - 10:1 - 0 تشکر 536265

حقایقی در مورد سرطانهای دهانی


 -  مصرف سیگار همراه با مصرف زیاد الکل از مهمترین عوامل مستعد کننده سرطانهای دهان می باشند.


 -  بروز سرطانهای دهانی در افراد بالای 40 سال به مراتب بیش از افراد زیر 40 سال می باشد.


 - مطالعات نشان می دهند مصرف میوه و سبزیجات به مقدار زیاد احتمالاً از رشد و نمو ضایعات سرطانی جلوگیری میکند.


 -سرطانهای دهان ممکن است بر روی هر کدام از نواحی دهان مشاهده شوند، از جمله: لثه ها، مخاط گونه، زبان، کام نرم و سخت.

جمعه 10/6/1391 - 10:2 - 0 تشکر 536266

عوامل سرطانزا، تآثیر گذار و تشدید کننده:



-استعمال دخانیات
-نوشیدن بیش از حد الکل


-خوردن غذاهای داغ و بسیار تند
-خوردن نوشیدنی های داغ مانند چای و قهوۀ داغ


-وارد آوردن تروما (ضربه) به مخاط دهان، مخصوصآ موقع تند غذا خوردن
- وارد آمدن تروما به وسیلۀ لبه های تیز دندان های پوسیده، پرکردگی ها و یا روکش ها در دراز مدت و عدم اصلاح آنها


-استفادۀ زیاد از ادویه جات و رنگهای غذایی
-قرار دادن عادتی وسایل مختلف و آلوده در دهان


-استرس و فشارهای روحی روانی
-عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

جمعه 10/6/1391 - 10:2 - 0 تشکر 536268

سرطان لب و حفره دهانی چیست ؟


سرطان لب و حفره دهانی یک بیماری است که در آن سلولهای ( بدخیم ) در بافتهای لب و دهان یافت می شوند . حفره دهانی مشتمل بر دو سوم جلویی زبان ، لثه فوقانی و تحتانی ، مخاط پوشاننده سطح داخلی گونه ها و لبها در زیر زبان، سقف استخوانی دهان ( سخت کام ) و ناحیه کوچکی در پشت دندان عقل ( مثلث رترومولار ) می باشد .


سرطان ناحیه سرو گردن اکثرا در افراد باسن بیش از 45 سال دیده می شود . سرطان لب در آقایان شایعتر از خانمها بوده و احتمال بروز آن در افراد با پوست روشن که مدت زیادی در معرض تابش شدید نور خورشید قرار می گیرند ، بیشتر است .


سرطان حفره دهانی در افرادیکه تنباکو می چوند و یا پیپ می کشند بیشتر دیده می شود .


اگر فردی در لب، دهان، لثه ها برآمدگی احساس می کند و یا زخمی در دهان دارد که التیام نمی یابد و یا دچار خونریزی و درد در ناحیه دهان می باشد حتما باید به پزشک مراجعه نماید . یکی دیگر از علائم سرطان دهان این است که فرد احساس می کند دیگر دندانهای مصنوعی وی در دهانش بطور مناسب جانمی افتد . در اکثر موارد سرطانهای لب و حفره دهانی بوسیله دندانپزشکان و بهنگام معاینه دهان یافت می شوند .


اگر علائمی وجود داشته باشد پزشک بوسیله یک آینه و چراغ قوه به معاینه دهان می پردازند . همچنین پزشک ممکن است برای بیمار رادیوگرافی از دهان را درخواست نماید . اگر بهنگام معاینه ، پزشک به بافت مشکوک برخورد نمود ، یک تکه کوچک از آن بافت را برداشته تا در زیر میکروسکوپ برای بررسی وجود سلولهای سرطانی به مطالعه بپردازد . این روش نمونه برداری دارویی به بیمار تجویز می شود که برای مدتی احساس درد را در وی از بین می برد . علاوه بر اقدامات بالا پزشک باید گلو را از نظر وجود غده بررسی نماید . شانس بهبودی ( پیش آگهی ) بیماری به محل سرطان در لب یا دهان ، اینکه آیا سرطان محدود به لب و دهان بوده و یا به بافتهای دیگر منتشر شده است ( مرحله بیماری ) ووضعیت عمومی سلامت بیمار بستگی دارد .

جمعه 10/6/1391 - 10:3 - 0 تشکر 536269

اطلاعات مربوط به مرحله بندی بیماری


مرحله بندی سرطان لب و حفره دهانی : هنگامیکه سرطان لب و حفره دهانی یافت می شود ، آزمایشهای زیادی انجام می گیرد تا دریابند آیا سلولهای سرطانی به قسمتهای دیگر بدن دست اندازی نموده اند یاخیر؟


این عمل مرحله بندی ( staging )  نامیده می شود ، پزشک برای اتخاذ بهترین روش درمانی باید از مرحله استقرار بیماری آگاهی داشته باشد . مرحله بندی زیر برای سرطان لب و حفره دهانی بکار برده می شود :


مرحله اول ( I ) : اندازه سرطان بیش از2 سانتی متر ( حدود  1اینچ ) نمی باشد و به گره های لنفاوی ناحیه ای منتشر نشده است ، گره های لنفاوی اندامهای لوبیایی شکل کوچکی هستند که در سرتاسر بدن یافت می شوند ووظیفه آنها تولید و نگهداری


مرحله دوم ( II ) : اندازه سرطان بیش از 2سانتیمتر و کمتر از 4سانتیمتر می باشد ( کمتر از 2 ایتچ ) و به گره های لنفاوی ناحیه منتشر نشده است .


مرحله سوم ( III ) : هریک از موارد زیر ممکن است صادق باشد :


- اندازه سرطان بیش از 4 سانتی متر است .


- سرطان ممکن است به هر اندازه ای باشد اما سلولهای سرطانی فقط به یک گره لنفی در همان سمت گردن که سرطان وجود دارد منتشر شده اند . اندازه گره لنفی که به سرطان مبتلا شده است . بیش از 3 سانتی متر نمی باشد ( کمی بیش از 1 اینچ ) .


- مرحله چهارم ( IIV )  :  هریک از موارد زیر ممکن است وجود داشته باشد


- سرطان به بافتهای اطراف لب و حفره دهانی منتشر شده است . گره های لنفاوی این ناحیه ممکن است درگیر شده یا نشده باشند .


- سرطان می تواند به هر اندازه ای باشد ولی به بیش از یک گره لنفی درهمان سمت گردن و یا گره های لنفاوی در هر دو سوی گردن و یا به هر گره لنفاوی که بیش از 6 سانتی متر باشد  ِ انتشار یافته است .


- سرطان به قسمتهای دیگر بدن منتشر شده است .


عود بیماری : منظور از عود بیماری این است که سرطان بعد از انجام درمان بازگشته است . سرطان عود یافته ممکن است در لب و حفره دهانی و یاهر قسمت از بدن باشد .

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.