• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 7265)
جمعه 10/6/1391 - 0:18 -0 تشکر 535733
سکته مغزی

مغز ارگانی بسیار حساس به کاهش جریان خون و اکسیژن است، قطع کامل جریان خون در یک منطقه از مغزظرف 4 تا 10 دقیقه سبب مرگ بافتی خواهد شد.

افت جریان خون به کمتر از 16 تا 18 میلی لیتر در دقیقه به ازاء هر 100 گرم بافت مغز نیز می تواند ظرف یک ساعت منجر به مرگ سلولی شود.

سکته مغزی (CVA یا Stroke) به بروز حاد نقائص عصبی که بیش از 24 ساعت طول بکشند و ناشی از ضایعه مغز در اثر اختلال جریان خون آن باشند، اطلاق می شود.

 

اختلال جریان خون مغز دو مکانیزم می تواند داشته باشد : شایعترین نوع در اثر کاهش خونرسانی است (سکته ایسکمیک) و در موارد کمتری نیز پارگی عروق و خونریزی در داخل بافت مغز (سکته هموراژیک)علت بیماریست.

این بیماری شایعترین علت ناتوانی جسمی و سومین علت مرگ در سراسر جهان محسوب میشود بطوریکه تنها در کشور ایالات متحده آمریکا سالانه بیش از 700 هزار مورد از این بیماری بروز می کند.
متاسفانه در كشور ما نیز شیوع سكته مغزی فراوان است و در جمعیت جوان كشور نیز بروز می كند.داشتن یك برنامه توانبخشی صحیح برای بهبود این بیماری ضروری است .

جمعه 10/6/1391 - 0:19 - 0 تشکر 535740

علائم سکته مغزی
1- سنگینی‌ ناگهانی‌ در اندام‌ یا کرختی‌ و ناتوانی‌ در کنترل‌ عضلات‌ و ضعف یا فلج یک طرفه بدن
2- کاهش هوشیاری‌ و یا اختلال شدید حسی یک طرفه
3- اختلال ناگهانی تکلم و یا درک
4- بروز سردرد ناگهانی و شدید و گیجی
5- اختلالات‌ بینایی‌
6- بی‌اختیاری‌ مدفوع‌ یا ادرار


 با مشاهده هریک از علائم فوق با حفظ خونسردی و پرهیز از هرگونه اقدام درمانی خودسرانه (بویژه استفاده از داروهای ضد فشارخون یا داروهای قلبی)بیمار را به نزدیکترین مرکز درمانی انتقال دهید.

جمعه 10/6/1391 - 0:19 - 0 تشکر 535743

پیشگیری
از آنجایی که نوع کاهش خونرسانی (سکته ایسکمیک)شایعترین علت بیماری سکته مغزی محسوب می شود پرهیز از عوامل زمینه ساز انسداد مجرای عروق، بهترین روش پیشگیری از یبماریست.
مهمترین عوامل عبارتند از :
1- فشار خون بالا (شایعترین و مهمترین عامل)
2- چربی خون بالا
3- قند خون بالا
4- مصرف سیگار و الکل
5- بیماریهای لخته ساز قلبی بویژه اختلالات دریچه ای و ریتم نامنظم ضربان قلب
6- عوامل با شیوع کمتر مانند کم تحرکی، قرصهای ضد بارداری خوراکی و غلظت زیاد خون


با نگاهی اجمالی به موارد فوق می توان نتیجه گرفت که بسیاری از موارد بروز این بیماری ناتوان کننده و مرگبار با کنترل یا پرهیز از عوامل خطر به راحتی قابل پیشگیری خواهند بود.

جمعه 10/6/1391 - 0:19 - 0 تشکر 535745

درمان
به طور کلی درمان بیماری سکته مغزی شامل دو مرحله است:
1- فاز حاد(بلافاصله تا چندین روزپس از بروز بیماری)
2- فاز تحت حاد و مزمن(پس از هفته اول تاچندین ماه پس از بروز بیماری)


در فاز حاد پس از بررسی های اولیه و مشخص نمودن نوع سکته و عوامل خطرزا، درمان ها معمولا” شامل پایدار نمودن وضعیت بالینی بیمار، استفاده از داروهای حل کننده لخته مانند rt-PA در موارد انتخابی، کاهش تورم بافت مغز در صورت وجود، تجویز داروهای ضد انعقاد یا ضد پلاکت، استفاده از داروهای محافظت کننده سلولی، انجام جراحی و رفع عوامل خطرزاری بیماری خواهد بود.


لازم به ذکر است که در صورت پایدار بودن وضعیت بیمار، توانبخشی بیماران باید در این فاز و حتی در بیمارستان شروع شود، چرا که شروع هرچه سریعتر توانبخشی با میزان و سرعت بالاتر بهبودی در آینده همراه خواهد بود.


در فاز تحت حاد و مزمن محور درمانها بر توانبخشی صحیح بیمار به منظور افزایش توانایی های جسمی و پیشگیری از بروز تدریجی هوارض جدی و ناتوان کننده در بیمار و در نتیجه کاهش موارد مرگ و میر در آینده، استوار است.


در این دوره توجه به اصلاح الگوی زندگی و عوامل خطرزای بیماری نیز به منظور پیشگیری از بروز سکته های مجدد باید مد نظر قرار گیرد.

جمعه 10/6/1391 - 0:20 - 0 تشکر 535746

چه کسانی بعد از سکته زنده می مانند؟

با وجود اینکه سکته شدید باعث اختلال در حرکت و حتی کاهش هوشیاری می‌شود، اما محققان دریافتند که برخی از این بیماران هنوز قادر به انداختن پاهای خود روی یکدیگر هستند که این کار، آسان به نظر نمی‎رسد. 
 بیمارانی که پس از بروز سکته قادرند پاهای خود را به صورت ضربدری روی هم قرار دهند از سلامت بیشتری برخوردار بوده ومیزان مرگ و میر در آن‌ها کمتر است.


به گزارش مشرق، «برند فدرسون» استاد پزشکی دانشگاه مونیخ آلمان به همراه همکارانش می‌گوید، افرادی که پس از سکته مغزی شدید قادر به قرار دادن پاهای خود به صورت ضربدری هستند، امید به بهبودی در آن‌ها بیشتر است.


فدرسون اعلام کرد، افرادی که در 15 روز اول بعد از بروز سکته شدید قادر به گذاشتن پاهای خود به حالت ضربدری هستند، احتمال بیشتری دارد که در زندگی روزمره خود استقلال داشته و کمتر دچار مشکلات عصبی شوند. مطالعات نشان داد که میزان مرگ و میر در این افراد هم پایین‌تر است.


با وجود اینکه سکته شدید باعث اختلال در حرکت و حتی کاهش هوشیاری می‌شود، اما محققان دریافتند که برخی از این بیماران هنوز قادر به انداختن پاهای خود روی یکدیگر هستند که این کار، آسان به نظر نمی‎رسد.


این مطالعه بر روی 68 بیمار که دچار سکته شدید شده و نیاز به درمان و مراقبت‌های ویژه از جمله تهویه داشتند صورت گرفت. در این مطالعه، دو گروه 34 نفره تشکیل شد، یک گروه می توانستند پاهایشان را روی هم بیندازند و گروه دیگر قادر به این کار نبودند. این مطالعه به مدت یک‌سال روی بیماران صورت گرفت.


مطالعه نشان داد که میزان مرگ و میر در گروه اول که قادر به گذاشتن پاهای خود به صورت ضربدری بودند یک نفر یا 9 درصد بود این درحالی است که این میزان در گروه دوم که قادر به این کار نبودند حدود 18 نفر یا 53 درصد بود.


همچنین گروه اول با مشکلات عصبی کمتری در زمان ترخیص از بیمارستان روبرو بودند.

جمعه 10/6/1391 - 0:20 - 0 تشکر 535747

تازه ها درباره سکته مغزی


1) داروی ماینوسیکلین ( Minocycline ) می تواند عوارض سکته مغزی حاد را کاهش دهد :


محققان در تحقیقاتی که بر روی 152 بیمار سکته مغزی زن و مرد انجام دادند به این نتیجه رسیدند که مصرف داروی ماینوسیکلین ( یک نوع آنتی بیوتیک ) در طی 6 تا 24 ساعت پس از وقوع سکته مغزی می تواند سبب بهبود قابل توجه پیش آگهی بیماران شده و پس از گذشت 3 ماه از بیماری با میزان کمتری ازناتوانی همراه داشته اند. داروی ماینوسیکلین در سایر تحقیقات نیز اثرات محافظت کننده (Neuroprotective) در بیماریهای عصبی مانند ALS ، MS و پارکینسون را در مدل های حیوانی قابل توجهی از خود نشان داده است.


2) استفاده از سلولهای بنیادی ( Stem cell ) به عنوان درمان سکته مغزی و ضربه های مغزی در آینده نزدیک :



3) تزیق پروتئین TGF-آلفا می تواند سبب بهبود عملکرد حرکتی بیماران پس از سکته مغزی شود:


بیمارانی که دچار نقائص حرکتی پس از سکته مغزی هستند ، ممکن است با استفاده از پروتئین TGF-آلفا  ( فاکتور رشد تغییر یابنده آلفا ) که به طور طبیعی در بخشهای ترمیم یافته مغز آسیب دیده ظاهر می شود بر نقائص حرکتی ایجاد شده غلبه نمایند.


در تحقیقاتی که در مدلهای حیوانی دچار سکته صورت گرفته است تزریق این پروتئین به مغز سبب شد تا 99 درصد از نقائص حرکتی بوجود آمده پس از سکته مغزی بهبود یابد.


تجویز  TGF-آلفا از طریق بینی هم سبب کاهش عوارض جسمی تا 70 درصد گردید. نتایج فوق امیدهای تازه هی را پیش روی بیماران و محققین برای درمان تقریبا کامل عوارض جسمی ایجاد شده قرار داده است.


4) استفاده از پادتن ضد Nogo-A می تواند به بهبود عملکرد در سکته های مغزی مزمن بیانجامد :


پس از شناخت پروتیئنی در مغز به نام Nogo-A که از رشد مجدد نورون های مغز جلوگیری کند دانشمندان با تجویز پادتن این پروتیئن به مدلهای حیوانی که دچار سکته مغزی ( با انجام جراحی ) شده هند متوجه شدند که در این گروه از حیوانات به تدریج رشد مجدد اکسونهای قشر مغز و نتیجتا بهبود قابل توجه عملکرد اندامهای فلج بویژه پس از 3 هفته از وقوع بیماری حتی در مواردی که مدت طولانی از بروز سکته مغزی گذشته است ( موارد مزمن ) قابل مشاهده است.

جمعه 10/6/1391 - 0:20 - 0 تشکر 535748

اطلاعات دارویی مورد نیاز شما


Baclofen (Lioresal)


این دارو از دسته داروهای شل کنندۀ عضلانی (Muscle relaxants) است که از طریق تأثیر برای سیستم اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) عمل می کند. دارو جهت کاهش سفتی و گرفتگی عضلات در بیماریهای مختلف مانند سکته مغزی، قطع نخاع، MS و کرامپ‌های عضلانی تجویز می شود و سبب بهبود عملکرد حرکتی و افزایش بازده درمانهای توانبخشی می گردد. Baclofen نسبت به سایر داروهای این دسته کمتر سبب کاهش قدرت عضلانی می شود و عوارض بوجود آمده مانند گیجی و خواب آلودگی نیز معمولاً موقتی هستند.
* اطلاعات کلی برای مصرف کنندگان
نحوه مصرف : تا 3 بار در روز به همراه غذا یا شیر.
دوزاژ : شروع از 15 میلی گرم در روز و به تدریج افزایش بر حسب نیاز تا حداکثر 100 میلی گرم در روز.
شروع و طول مدت اثر : برخی از اثرات دارو ظرف 3-1 ساعت پس از مصرف ظاهر می شوند ولی حداکثر اثرات درمانی مطلوب ممکن است تا چند هفته پس از مصرف مشاهده نشوند. دارو تا حدود 8 ساعت پس از مصرف تأثیر دارد.
* عوارض احتمالی
1- گیجی و خواب آلودگی (شایع) 2- تهوع (شایع)
3- خستگی پذیری عضلانی/ ضعف (شایع) 4- اختلالات ادراری (شایع)
5- یبوست/ اسهال (ناشایع) 6- سردرد (ناشایع)
7- بثورات پوستی (ناشایع)
* توجهات ویژه و موارد احتیاط
• درصورت فراموش شدن مصرف به موقع، به محض به خاطر آوردن دارو را مصرف کنید، اگر تا دوز بعدی کمتر از 2 ساعت زمان دارید، دارو را استفاده کرده ولی دوز بعدی را حذف کنید.
• هرگز به طور خودسرانه دارو را قطع نکنید، قطع ناگهانی دارو عوارضی به همراه خواهد داشت. جهت کاهش تدریجی دارو با پزشک خود مشورت کنید.
• درصورتیکه دچار بیماریهای کبدی، کلیوی، اشکال در ادرار کردن، زخم معده، صرع و یا دیابت هستید و یا داروهای دیگری نیز مصرف می کنید، قبلاً پزشک خود را در جریان قرار دهید.
• این دارو در حاملگی و شیردهی می تواند مضرباشد و در این موارد معمولاً تجویز نمی شود.
• از رانندگی و انجام کارهای حساس پس از مصرف دارو تا حد امکان پرهیز کنید.
* تداخلات
• باکلوفن ممکن است سبب افزایش اثر داروهای ضد فشار خون (و کاهش شدید فشار خون) شود.
• درصورت مصرف همزمان با داروهای ضد پارکینسون احتمال بروز توهم و اختلالات شناختی افزایش می یابد.
• استفادۀ همزمان از داروهای خواب آور و آرامبخش می تواند سبب افزایش گیجی و خواب آلودگی در بیمار شود.
• استفادۀ همزمان از داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی می تواند سبب ضعف عضلانی شدیدتر در بیماران شود.
• این دارو می تواند سطح قند، AlkP و آنزیمهای کبدی را بالاتر ببرد.

جمعه 10/6/1391 - 0:21 - 0 تشکر 535749

Valproate (Valproic Acid Depakene)

یک داروی ضد تشنج (ضد صرع) نسبتاً جدید است که جهت پیشگیری و درمان انواع مختلفی از صرع و برخی دیگر از بیماریها مانند اختلال خلق دو قطبی، میگرن و دردهای عصبی تجویز می شود.
* اطلاعات کلی برای مصرف کنندگان
نحوه مصرف : روزانه یک تا سه بار پس از غذا مصرف می شود.
دوزاژ : بر اساس مورد مصرف از 250 تا 5000 میلی گرم در روز.
شروع و طول مدت اثر : اثر دارو ظرف 60 دقیقه از مصرف شروع و تا بیش از 12 ساعت طول می کشد.
* عوارض احتمالی
1- ریزش موی موقتی (شایع) 2- افزایش وزن (شایع)
3- سوء هاضمه/ تهوع (نسبتاً شایع) 4- خواب آلودگی/ گیجی (نسبتاً شایع)
5- آسیب کبدی/ یرقان (ناشایع) 6- کاهش سلولهای خونی (ناشایع)
* توجهات ویژه و موارد احتیاط
• درصورت فراموش شدن مصرف به موقع، به محض به خاطر آوردن دارو را استفاده کنید، ولی اگر تا دوز بعدی کمتر از 2 ساعت مانده دارو را مصرف کرده و دوز بعدی را حذف کنید.
• درصورتیکه مبتلا به دیابت، بیماری مزمن کبدی یا کلیوی و دیابت هستید، پیش از مصرف پزشک خود را در جریان قرار دهید.
• قطع خودسرانه دارو یا تأخیر طولانی در مصرف می تواند سبب بروز حملۀ تشنج شود.
• این دراو معمولاً در حاملگی و یا شیردهی توصیه نمی شود.
• توصیه می شود تا دارو با نوشابه‌های کربناته و یا شیر مصرف نشود.
• درصورت مصرف دارو از رانندگی یا انجام کارهای بسیار حساس تا حد امکان پرهیز کنید.
* تداخلات
• مصرف همزمان سایر داروهای ضد صرع، می تواند سطح خونی این دارو را کاهش دهد.
• مصرف همزمان آسپیرین می تواند اثرات والپروات را افزایش دهد.
• داروهای ضد افسردگی، ضد جنون و برخی داروهای ضد مالاریا می توانند اثر دارو را کاهش دهند.
• سایمتیدین و اریترومایسین می توانند اثرات والپروات را افزایش دهند.
• کلستیرامین (یک داروی کاهنده چربی خون) جذب و تأثیر این دارو را کاهش می دهد.

جمعه 10/6/1391 - 0:21 - 0 تشکر 535750

Phenytoin

این دارو از دستۀ داروهای ضد تشنج (ضد صرع) هیدانتوئینی است که در اوایل دهه 1930 میلادی معرفی شد. به علاوه، از این دارو در موارد دیگری نیز چون دردهای عصبی، برخی اختلالات ضربان قلب و حتی میگرن استفاده می شود.
* اطلاعات کلی برای مصرف کنندگان
نحوه مصرف : بر حسب مورد مصرف از یک تا سه بار در روز (اغلب یکبار در روز) با غذا یا مقادیر کافی آب مصرف می شود.
دوزاژ : بر اساس علت تجویز از 200 تا 500 میلی گرم در روز.
شروع و طول مدت اثر : اثر دارو از 5/1 تا 3 ساعت مصرف خوراکی شروع می شود ولی حداکثر اثر ضد تشنجی دارو ممکن است تا یک هفته پس از شروع مصرف، بدست نیاید.
* عوارض احتمالی
1- سرگیجه و سردرد (شایع)
2- تهوع و استفراغ (شایع)
3- بی خوابی یا خواب آلودگی (نسبتاً شایع)
4- اختلال درتکلم (نسبتاً شایع)
5- پرموئی بدن (ناشایع)
6- تورم لثه‌ها (ناشایع)
7- تب به همراه گلودرد و زخم‌های دهانی (ناشایع)
8- بثورات پوستی (ناشایع)
* توجهات ویژه و موارد احتیاط
• با مصرف این دارو کاهش اسید فولیک و ویتامین D در بدن مشاهده می شود. مقادیر کافی از این مواد را در برنامه غذایی خود قرار دهید و یا از مکمل‌های دارویی آنها استفاده کنید.
• درصورت فراموش کردن مصرف به موقع، به محض به خاطر آوردن دارو را استفاده کنید، قطع یا تأخیر طولانی در مصرف دارو می تواند سبب بروز حمله تشنج شود.
• دارو در حاملگی و شیردهی معمولاً تجویز نمی شود.
• درصورتیکه دچار بیماریهای کلیوی، کبدی، پورفیری و یا دیابت هستید قبل از مصرف پزشک خود را مطلع سازید.
• به هنگام مصرف از رانندگی و یا انجام کارهای حساس تا حد امکان اجتناب کنید.

جمعه 10/6/1391 - 0:22 - 0 تشکر 535754

Levodopa-C (Sinemet ، Parkinsin ، Medopar)

این دارو از دسته داروهای ضد پارکینسون است که از دهه 60 میلادی تحول بزرگی در درمان این بیماری بوجود آورد. دارو علایم بیماری مانند لرزش و کندی حرکات را به طور قابل توجهی کاهش می دهدل ولی در درمان روند بیماری زمینه ای تأثیری ندارد.
* اطلاعات کلی برای مصرف کنندگان
نحوه مصرف : دارو 3 تا 6 بار در روز همراه با شیر یا غذا مصرف می شود.
دوزاژ : در ابتدا 125 تا 500 میلی گرم روزانه و بر حسب نیاز افزای تا حداکثر 8000 میلی گرم در روز.
شروع و طول مدت اثر : شروع اثر دارو ظرف یک ساعت از مصرف و طول مدت تأثیر آن 2 تا 12 ساعت است. رسیدن به حداکثر اثرات درمانی مطلوب ممکن است تا 6 ماه پس از مصرف زمان لازم داشته باشد.
* عوارض احتمالی
1- عوارض گوارشی (تهوع، استفراغ و بی اشتهایی) (شایع)
2- حرکات غیر طبیعی صورت یا اندام‌ها (شایع)
3- بی قراری و احساس اضطراب (شایع) 4- تیره شدن ادرار (شایع)
5- سرگیجه و غش (نسبتاً شایع) 6- توهم و هذیان (ناشایع)
7- طپش قلب (ناشایع) 8- گرگرفتگی و تعریق بیش از حد (ناشایع)
* توجهات ویژه و موارد احتیاط
• درصورت فراموش شدن مصرف به موقع، به محض یادآوری دارو را مصرف کنید و اگر تا دوز بعدی کمتر از 2 ساعت زمان دارید، دارو را مصرف نموده ولی دوز بعدی را حذف نمائید.
• مصرف همزمان غذاهای پر پروتئین می تواند سبب کاهش دارو شود.
• درصورتیکه مبتلا به بیماریهای قلبی، کبدی، کلیوی، پرکاری تیروئید، گلوکوم (آب سیاه چشم)، زخم معده، آسم، دیابت یا بیماریهای جدی روانی هستید و یا داروهای دیگری نیز مصرف می کنید قبل از شروع دارو حتماً پزشک خود را مطلع نمائید.
• بی ضرر بودن دارو در حاملگی و شیردهی کاملاً ثابت نشده، در این موارد مصرف دارو توصیه نمی شود.
• در هنگام مصرف دارو از حرکات سریع بدن، رانندگی و یا کارهای بسیار حساس حتی المقدور پرهیز کنید.
• قطع خودسرانه مصرف دارو می تواند سبب بدتر شدن بیماری زمینه ای شود. تنها درصورت بروز طپش شدید قلب دارو را قطع کرده و سریعاً با پزشک خود مشورت کنید.
* تداخلات
• مصرف داروهای ضد افسردگی از دسته MAOIs (مانند فلنزین، ترانیل سیپرومین) می تواند سبب افزایش بسیار شدید فشار خون شود.
• لوودوپا با داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCAs) مانند کلردیازپوکساید، آمی‌تریپتیلین، نورتریپتیلین و ایمی‌پرامین، می تواند تداخل داشته باشد.
• داروهای ضد جنون، فنی‌توئین و برخی داروهای ضد آلزایمر می توانند اثر درمانی لوودوپا را کاهش دهند.
• در طی مصرف دارو اندازه گیری متناوب فشار داخل چشم و تستهای کبدی – کلیوی و قلبی توصیه می شود.

جمعه 10/6/1391 - 0:22 - 0 تشکر 535756

Citalopram

این دارو از دستۀ داروهای ضد افسردگی مهار کنندۀ بازجذب سروتونین (SSRIs) است (مانند فلوگزتین) با این تفاوت که بهتر تحمل می شود و عوارض گوارشی مانند تهوع، سوء هاضمه یا اسهال با ادامۀ درمان معمولاً از بین خواهند رفت. شروع اثرات درمانی دارو نیز نسبت به فلوگزتین زودتر دیده می شود.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.