• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 633)
چهارشنبه 8/6/1391 - 19:0 -0 تشکر 534239
رازهای خاموش‌ترین بیماری !

در بدن انسان‌ها سیستم ایمنی نقش بسیاری در نحوه بروز بیماریها و بهبودی پس از آن دارد اما گاهی همین سیستم ایمنی و اختلال در کارکرد آن می‌تواند منجر به بروز بیماریهای موسوم به بیماریهای اتوایمیون (Auto immune) گردد. یکی از این بیمارها، لوپوس می‌باشد.

لوپوس بیماری سیستم ایمنی بدن است که میتواند قسمتهای مختلفی از بدن رادرگیر کند،

شامل : پوست،مفاصل ، قلب ، ریه ، خون،کلیه ها و مغز.

بیمارى لوپوس اریتماتوى منتشر SLE که به اختصار لوپوس نامیده میشود از دسته بیمارى هاى خود ایمنى است . لغت   " منتشر " بدین معنى است که این بیمارى قادر است قسمت هایى از بدن را درگیر سازد ." اریتماتو " به معنى قرمز رنگ است که بخاطر هاله قرمز رنگ روى پوست گونه ها به این نام گذاشته شده است .


سیستم ایمنی بدن به صورت طبیعی،آنتی بادیهایی* دارد که این آنتی بادی ها علیه ویروس ها ودیگر مواد خارجی عمل میکنند.این موادخارجی درواقع بعنوان آنتی ژن * عمل می کنند و اختلالات سیستم ایمنی بدن راسبب می شوند دربیماری لوپوس درواقع سیستم ایمنی نمی تواند فرقی بین ماده خارجی و سلول ها و بافت خود بدن بگذارد،درنتیجه به بافت خودی حمله می کند . این روند دلیل التهاب و درد و صدمه، در قسمتهای مختلف بدن است .

در واقع اختلال ناشناخته در دو نوع سیستم ایمنی سلولار و همورال بدن در لوپوس وجود دارد. این بیماری می‌تواند هم در زنان و هم در مردان دیده شود اما اغلب در زنان جوان و در سنین باروری رخ می‌دهد و می‌توان گفت که لوپوس بیماری زنان 15 تا 45 ساله است.

لوپوس یک بیماری سیستمیک (Systemic) است که بسیاری از ارگان‌ها را درگیر می‌کند. ژنتیک هم علاوه بر مسائل ایمنی در بروز لوپوس نقش عمده‌ایی دارد. شاید علت بروز بیشتر در زنان، نقش هورمون‌ها هم باشد.

کلمهء " لوپوس" که در زبان لاتین به معنى گرگ است ، در قرن هیجدهم براى توصیف تظاهرات پوستى گوناگون لوپوس بکار برده شد،  به این علت که هاله قرمز رنگ روى گونه ها ظاهرى شبیه به محل گاز گرفتگى گرگ ایجاد میکند .

زمانی كه لوپوس به كلیه‌ها حمله می‌كند، آسیبی بر جای می‌گذارد كه زندگی فرد را تهدید خواهد كرد. در حال حاضر دستورالعمل‌هایی پیش‌روی شما قرار دارد كه توسط یكی از دانشگاه‌های روماتولوژی امریكا به روزرسانی شده است. شناسایی و درمان درگیری‌های كلیوی در مراحل نخستین ابتلا به بیماری لوپوس و جلوگیری از آسیب‌های جدی هدف اصلی این مركز است.

SLE
یا لوپوس سیستمیك اریتماتوز یك بیماری خودایمنی است و زمانی بروز می‌كند كه سیستم ایمنی بدن، به اشتباه به بافت‌ها و سلول‌های سالم حمله و آنها را دچار آسیب می‌كند و برخی از علائم آن عبارتند از راش و خارش‌های پوستی، درد مفاصل و خستگی.

چهارشنبه 8/6/1391 - 19:1 - 0 تشکر 534242

انواع لوپوس

•چهار نوع لوپوس داریم :

1. پوستی Discoid Lupus Erythematosus  )DLE) یک بیمارى مزمن پوستى است که در صد کمى از آنها مبتلا به SLE  نیز هستند و بقیه فقط مشکل پوستى دارند.

2. لوپوس منتشر Systemic ( در بالاى صفحه توضیح دادیم ).

3. دارو یی Drug – Induced : بیمارى است با علائم مشابه لوپوس که در اثر مصرف بعضى داروها ایجاد میگردد و با قطع (تذکر: قطع این بعضى از داروها باید توسط پزشک باشد ) دارو بر طرف میشود. در این بیمارى آنتى بادیهایى تولید میشود که بجاى عمل کردن بر علیه باکتریها ، بر علیه سلولهاى بدن فرد وارد عمل میشوند . حاصل عملکرد آنتى بادیها بر علیه سلولهاى بدن تولید کمپلکس هاى ایمنى است که با گردش در جریان خون و رسوب در بافت هاى مختلف سبب تخریب بافت ها میگردند.

اگر چه لوپوس یک بیمارى چند ارگانى ( مولتى سیستم ) است که ارگان هاى مختلف بدن را میتواند درگیر سازد ، بیشتر بیماران به فرم هاى شدید بیمارى مبتلا نمیشوند.

سیر بیمارى به صورت دوره هاى عود و بهبود میباشد . درگیرى شدید ارگان هاى حیاتى ( کلیه ، قلب ، ریه ، مغز )  نادر  است و بیشتر بیماران زندگى عادى خواهند داشت .


4. نوزادی – جنینی Neonatal Lupus:  یک بیمارى نادر است که نوزادان به ان مبتلا میشوند و با علائم پوستى ، قلبى و کاهش پلاکت هاى خون تظاهر میکند .

چهارشنبه 8/6/1391 - 19:21 - 0 تشکر 534245

آمار جهانی

بنیاد لوپوس در امریكا اعلام كرده است حدود یك و نیم میلیون امریكایی به عارضه لوپوس مبتلا هستند كه یك‌سوم آنها دچار عارضه نفریت لوپوس یا نارسایی مزمن كلیوی هستند. همچنین در میان امریكایی‌های آفریقایی تبار كودكان و افراد كمتر از 25 سال در معرض ابتلا به عارضه لوپوس قرار دارند كه در نهایت به بیماری نفریت لوپوس ختم می‌شود معمولاً مردان آفریقایی امریكایی در این میان بیشتر در معرض خطر قرار گرفته‌اند.
از طرفی هم اغلب علائم عارضه نفریت لوپوس شامل افزایش وزن، خستگی، فشار خون بالا، ادرار تیره، تورم اطراف چشم و مچ پا و یا انگشتان هستند.

چهارشنبه 8/6/1391 - 19:23 - 0 تشکر 534247

علایم و تظاهرات عمومی و اختصاصی لوپوس عبارتند از:

-شایعترین علامت خستگی زودرس می‌باشد که می‌تواند عذاب آورترین علامت باشد.

-تب، دردهای مفاصل محیطی و بزرگی غدد لنفاوی در بیماران لوپوسی به وفور دیده می‌شوند.

-درگیری‌های پوستی مخاطی مثل زخم‌های دهانی بدون درد یا دردناک و راش‌های پوستی اختصاصی مانند راش بال پروانه‌ای روی صورت، حساسیت به نور و ریزش موها جزء اصلی ترین تظاهرات هستند.

-در بیش از نیمی از بیماران درگیری قلبی و ریوی هم ممکن است پدید آید.

-از بدترین درگیری‌ها، تظاهرات کلیوی است. این علایم به صورت دفع پروتئین، خون و کست‌های سلولی و درگیری بافت کلیه رخ می‌دهد.

-درگیری‌های سیستم خونی مثل کمبود گلبولهای سفید، قرمز و پلاکت‌ها و ایجاد لخته در عروق مختلف و خونریزی‌های مکرر.

-فنومن (نشانه) رینود در حدود نیمی از بیماران به صورت واکنش تیره شدن نوک انگشتان در برابر سرما در لوپوس و بعضی بیماریهای اتوایمیون دیگر دیده می‌شود. فنومن رینود در واقع یک پاسخ سه مرحله ایی به شکل پریدگی، سیانوزه شدن و پرخونی واکنشی در پاسخ به سرما می باشد.

-درگیریهای عصبی به صورت تشنج و ایجاد هذیان‌ها و توهم‌ها هم در سیر رو به وخامت بیماری ممکن است دیده شود.

-وجود آنتی بادی‌های اختصاصی در بدن که با اندازه گیری آنان می‌توان بیشتر به تشخیص پی برد.

چهارشنبه 8/6/1391 - 19:24 - 0 تشکر 534248

آنچه در تشخیص بیماری برای پزشک مهم است، تشخیص بالینی است یعنی مجموعه‌ای از علایم و نشانه‌های بیمار به همراه برخی تست های آزمایشگاهی پزشک را به تشخیص می‌رساند و هیچ نشانه قطعی برای تشخیص وجود ندارد. سیر بیماری لوپوس یک سیر بهبودی و فعالیت مجدد است و ممکن است بیمار دوره‌هایی بدون علامت باشد.

چهارشنبه 8/6/1391 - 19:24 - 0 تشکر 534249

بیماران  مبتلا به لوپوس به مطلب زیر توجه بیشترى کنند که :


لوپوس یک بیماری خود ایمن مزمن و جزء دسته بیماری‌های روماتولوژیکی است. در این بیماری سیستم ایمنی با علت نامشخصی علیه خود بدن فعال می‌شود.همچنین اکثر بیماران لوپوس درگیری‌های ارگانیک خفیفی دارند و اطلاع‌رسانی به آنها در مورد اینکه ممکن است ارگان‌های مهم‌شان هم درگیر شوند، مهم است. البته نه از این نظر که فکر کنند به این مشکل مبتلا می‌شوند بلکه از این نظر که به فکر باشند اگر علامتی داشتند، زودتر به پزشک مراجعه کنند و ارتباط نزدیکی با پزشک داشته باشند تا بیماری‌شان به مرحله غیرقابل درمانی نرسد. در سال‌های گذشته طول عمر بیماران خیلی کمتر بود ولی الان اگر بیماری خوب تشخیص داده و یا درمان شود بیمار طول عمر خوب و طبیعى دارد .

چهارشنبه 8/6/1391 - 19:25 - 0 تشکر 534251

توضیح آنتى بادى و آنتى ژن:

*آنتى بادى ( پادتن):
نوع خاصى از پروتئین خون که در بافت لنفویید در پاسخ به حضور آنتى ژن( پادگن) خاصى تولید میشود و درپلاسما به گردش در میاید تابه پادگن (آنتى ژن) حمله ور شودو آن را بى  زیان وضرر سازد. تولید پادتن هاى ( آنتى بادى هاى )ویژه در برابر آنتى ژن هاى متنوعى چون باکترى هاى مهاجم ، دانه هاى گرده ى استنشاق شده و گویچه هاى سرخ بیگانه ، هم مبناى ایمنى و هم آلرژىاست . رد بافت یا اندام به دنبال پیوند زدن نیز ناشى از تشکیل آنتى بادى است . از لحاظ شیمیایى ، آنتى بادى ها پروتئین هایى از نوع گلوبولین هستند ؛ آنها را طبق ساختار و کارکردشان رده بندى میکنند( ایمونوگلوبولین ).

* آنتى ژن ( پادگن ) :
هر ماده یى که بدن آن را بیگانه یا بالقوه خطرناک تلقى کند و بر ضد آن پادتن( آنتى بادى)  بسازد . آنتى ژن ها معمولا پروتئین هستند ، ولى مواد ساده ، حتى فلزات ،ممکن است با پروتئین هاى بدن ترکیب شده آنها را تغییر دهند و آنتى ژن شوند.




برای بیمار لوپوسی راهکارهایی برای پیشگیری از شعله ور شدن بیماری به کار می‌رود از جمله:



-        لباس‌های گرم و محافظ  برای درمان فنومن رینود

-        استفاده از کرم‌های ضد آفتاب و پوشش مناسب در برابر اثرات اشعه UV نور خورشید.

اما اکثر بیماران به درمان تهاجی و پیگیری درازمدت تحت نظر پزشک متخصص مانند درمان‌های ضد التهابی، درمان‌‌های کورتیکواستروئید و داروهای تعدیل کننده سیستم ایمنی نیاز دارند. تمامی بیماران باید در دوران بارداری تحت نظر ویژه بوده و همچنین از لحاظ درگیری‌های قلبی عروقی وکلیوی مرتب پیگیری شوند. احتمال بدخیمی‌ها هم در بیماران لوپوسی بالا رفته و حتما باید بررسی‌های دوره‌ای جهت بیماران انجام شود. با تمام تظاهرات گفته شده، پیش آگهی اکثر بیماران مطلوب است.

چهارشنبه 8/6/1391 - 19:25 - 0 تشکر 534252

تشخیص زودهنگام نفریت لوپوس

پروفسورها و پزشكان فعال در زمینه بیماری لوپوس و عارضه‌های مزمن كلیوی به یك اصل مهم اشاره می‌كنند كه عارضه و درگیری‌های كلیوی در ابتدا اغلب خاموش است. در این میان پزشكان مربوطه باید به رنگ ادرار فرد دقت داشته
باشند.
همچنین از آنجا كه این عارضه، عارضه‌ای خاموش است پزشكان انجام بیوپسی را بهترین راه برای شناسایی بیماری نفریت لوپوس معرفی می‌كنند.
علاوه بـــر ایــن دستورالعمل‌های ارائه شده حاكی از این است درمان با بعضی داروهای ضدمالاریا برای جلوگیری از آسیب به كلیه‌ها و سایر نقاط بدن مناسب خواهد بود. كنترل فشار و كلسترول خون نیز از نكات كلیدی دیگر به حساب می‌آید. از این‌رو سطح فشار خون هرگز نباید بالاتر از (mmHg 80/130) قرار داشته باشد.

چهارشنبه 8/6/1391 - 19:26 - 0 تشکر 534253

روش‌های درمانی

برخی از داروهای كنترل فشار خون به عنوان عاملی مهاركننده، از كلیه‌ها محافظت می‌كنند.
در ضمـــن درخصوص داروهای مربوط به عارضه نارسایی مزمن كلیوی و كنترل آن باید آزمون و خطا را درنظر گرفت. پزشكان و محققان در این‌باره می‌گویند: اگر فرد مبتلا به مدت شش ماه از یكی از داروهای مربوطه استفاده كند و بهبود حاصل نشود باید به سراغ داروی دیگری برود و اگر باوجود مصرف داروی دیگر در مدت سه ماه، عارضه به سمت بدتر شدن پیش رود باید مصرف داروی دیگری را آغاز كرد.

چهارشنبه 8/6/1391 - 19:27 - 0 تشکر 534254

لوپوس و بارداری


زنان باردار مبتلا به نفریت لوپوس دچار یك چالش خاص هستند در صورتی كه می‌توان، بسیاری از داروهای موجود را در دوران بارداری مورد استفاده قرار داد اما شبهه‌ای كه در این میان وجود دارد این است كه چگونه می‌توان در زمان تصمیم‌گیری برای باردار شدن، مصرف دارو را قطع كرد و یا اینكه پس از قطع مصرف دارو، خطر شعله‌ور شدن بیماری وجود دارد یا خیر كه پاسخ به این سؤالات در دست تحقیق و بررسی است.
در دو یا سه دهه اخیر، پیشگیری و مراقبت از عارضه نفریت لوپوس، دوره طولانی‌مدتی را سپری می‌كرده است اما می‌توان از پیشرفت بیماری جلوگیری كرد. همچنین دستورالعمل‌ها و رهنمودهای مطرح شده، به مراقبت بهتر از بیماران می‌انجامد و علاوه بر این تحقیقات آزمایش‌های بالینی و روش‌ها و عوامل درمانی جدید و یك پایه و اساس مورد نیاز برای آینده خواهند بود.

چهارشنبه 8/6/1391 - 19:28 - 0 تشکر 534256

نکته مهم :



ازآنجائیکه بعضی از درمانها سبب عوارض جانبی می شوند،مهم است که به پزشک هر گونه علامتی را اطلاع دهید و همچنین مهم است که بدون اجازۀ پزشک مصرف دارو هایتان  را قطع نکرده یا تغییر ندهید و یا خود سرانه دارویى را شروع نکنید .

پس مهم این است که بیمار به پزشک اعتماد کند و بداند که پزشک تمامی عوارض این بیماری و عوارض درمان ها را می‌داند.  

بیماران مبتلا به نفریت لوپوسى " لوپوس با درگیرىکلیه  "  بایستى جداً  از مصرف خودسرانه انواع مسکن ها جهت پیشگیرى از نارسایى کلیه پرهیز نمایند .

بیماران با داشتن اطلاعات مفید از بیماری خود و پیگیری منظم  زیر نظر پزشک معالج خود میتوانند  زندگی ای همانند افراد سالم

داشته باشند و از زندگی خود لذت ببرند

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.