• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 439)
سه شنبه 7/6/1391 - 10:50 -0 تشکر 532374
تغذیه در شرایط بحران و حوادث غیرمترقبه


حوادث غیرمترقبه (Disaster) شامل چه پدیده‌هایی است؟
براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، حوادث غیرمترقبه پدیده‌های زیست محیطی ناگهانی بوده و از چنان شدتی برخوردارند كه كمك‌رسانی خارجی را طلب می‌كنند یا باعث ایجاد نیاز مازاد بر ظرفیت پاسخ یك جامعه می‌گردند.
حوادث غیرمترقبه در یك تقسیم‌بندی كلی عبارتند از:
1-   حوادث طبیعی (Normal) شامل: زلزله، سیل، طوفان، بهمن و برف شدید، تگرگ، رعد و برق، گردباد، رانش زمین، موج گرما، خشكسالی و ....
2-      حوادث بشر ساخت (Man – Made) یا تكنولویكی شامل: حملات نظامی، حملات بیولوژی، نشت مواد رادیواكتیو و ....
همه این حوادث غیرمترقبه بهداشت عمومی و زندگی مردم را تهدید می‌كنند، مرگ و میر تمامی گروه‌های سنی را افزایش داده و به كمبود غذا و در نهایت به خطر افتادن وضعیت تغذیه‌ای مردم منطقه منجر می‌شوند.

سه شنبه 7/6/1391 - 10:50 - 0 تشکر 532375

مهمترین تاثیر بحران‌های طبیعی بر وضع تغذیه افراد آسیب‌دیده چیست؟

سوء تغذیه ناشی از كمبود دریافت انرژی و پروتئین از مهم‌ترین مشكلات بهداشتی در چنین مواقعی است. بحران‌های تغذیه‌ای نه تنها با سوء تغذیه پروتئین – انرژی، لاغری و تاخیر رشد مشخص می‌شود بلكه می‌تواند با كمبود ریزمغذی‌های مختلف شامل مواد معدنی و ویتامین‌ها نیز همراه باشد.
اگر دامنه غذاهای مصرفی محدود بوده وعدم دسترسی آسان به غذاهای تازه در جیره مردم منطقه بیش از یك ماه ادامه یابد، چنین كمبودهایی بروز خواهد كرد. شیوع لاغری (سوء تغذیه حاد) در جمعیت كودكان زیر 5 سال مهم‌ترین شاخص سوء تغذیه در مناطقی كه اخیراً دچار حادثه شده‌اند می‌باشد.

سه شنبه 7/6/1391 - 10:51 - 0 تشکر 532376

گروه‌های آسیب‌پذیر تغذیه‌ای در بحران‌ها چه كسانی هستند؟

لازم است غذای اضافی برای گروه‌های آسیب‌پذیر و افرادی كه نیاز به نوتوانی تغذیه‌ای دارند تامین شده و در اولویت امدادهای تغذیه‌ای قرار گیرد. مهمترین این افراد عبارتند از:
- زنان باردار و شیرده، به این علت كه در دوران بارداری و شیردهی نیاز به مواد مغذی و مقوی افزایش می‌یابد.
- شیرخواران و كودكان خردسال كه ممكن است قادر به مصرف یا هضم غذاهای ارائه شده در جیره امداد غذایی نباشند. این گروه به علت نیازهای تغذیه‌ای نسبتاً بالا مستعد سوء تغذیه بیشتری هستند.
- نوجوانان به ویژه دختران، به دلیل جهش رشد دوران بلوغ.
- سالمندان و معلولین كه نیازهای آنها ممكن است به طور كامل توسط سیستم توزیع جیره ویژه تأمین نشود و به راحتی دسترسی به جیره غذایی توزیع شده نداشته باشند.

سه شنبه 7/6/1391 - 10:51 - 0 تشکر 532377

چه نكاتی را در تغذیه گروه‌های آسیب‌پذیر باید در نظر گرفت؟

سالم‌ترین روش برای تغذیه شیرخواران زیر 6 ماه تغذیه انحصاری با شیرمادر است. جایگزین‌های شیرمادر، با توجه به مشكلات تهیه آن‌ها و استفاده از شیشه‌های شیر غیربهداشتی می‌تواند خطرناك باشد.
كودكان بزرگترین بخش جمعیت آسیب‌دیده را تشكیل می‌دهند و در مقابل آسیب‌ها باید حمایت شوند. در این گروه سنی شیردهی باید حداقل تا 2 سالگی ادامه یابد و پس از 6 ماهگی علاوه بر شیر مادر غذاهای سرشار از انرژی برای آنان تامین گردد.

سه شنبه 7/6/1391 - 10:52 - 0 تشکر 532378

اصول كلی تهیه غذا در بحران‌ها به ویژه برای كودكان چیست؟

1-      غذا به طور كامل پخته شود.
2-      غذا به اندازه نیاز روزانه پخته شود و از نگهداری غذاهای پخته شده خودداری گردد.
3-      از تماس غذاهای خام و پخته با همدیگر اجتناب شود.
4-      میوه‌ها و سبزیجات با دقت ضدعفونی و شسته شوند.
5-      از آب سالم و مطمئن استفاده شود.
6-      قبل و حین تهیه غذا دست‌ها مكرراً شسته شوند.
7-      تا حد امكان از تغذیه كودكان با شیرخشك خودداری شود.
8-      غذا از تماس با حشرات، جوندگان و سایر حیوانات محافظت گردد.
9-      مواد غذایی فاسد شدنی در مكان‌های امن نگهداری شوند.

سه شنبه 7/6/1391 - 10:53 - 0 تشکر 532379

اهمیت مصرف آب در حوادث غیرمترقبه چیست؟

برای جلوگیری از دهیدرتاسیون (كم آبی) افراد آب لازم است. همه مردم منطقه آسیب دیده به ویژه سالمندان باید به مقدار آب كافی برای آشامیدن، پخت و پز و بهداشت شخصی دسترسی ایمن و یكسان داشته باشند. به طور متوسط حداقل نیاز روزانه افراد به آب سالم به تفكیك سن به شرح زیر است:
-          در یك ماهگی : 400 میلی‌لیتر (تامین با شیرمادر)
-          در 4 ماهگی: 600 میلی‌لیتر (تامین با شیرمادر)
-          در 12 ماهگی: 800 میلی‌لیتر
-          در 3 سالگی: 1000 میلی‌لیتر
-          در نوجوانان و بزرگسالان: 1 تا 5/1 لیتر
-          در سالمندان: بیش از بزرگسالان

سه شنبه 7/6/1391 - 10:53 - 0 تشکر 532380

خصوصیات جیره غذایی مناسب در بحران‌ها چیست؟

مواد غذایی مناسب باید روزانه حداقل 2100 كیلوكالری انرژی و 50 گرم پروتئین را برای هر فرد بزرگسال در اوایل بحران تامین نماید كه با برنامه تغذیه همگانی از طریق سبد غذایی با رژیم مخلوط از غلات، حبوبات و سبزی‌ها ارائه می‌گردد. مواد غذایی كه در مواقع بحران می‌توان از آن استفاده كرد شامل: انواع نان، كنسرو ماهی یا لوبیا یا عدس یا مرغ، بیسكویت، خرما و كشمش، مربا، پنیر، كلوچه یا كیك و موادی از قبیل نمك طعام، چای و ادویه كه مستقیماً ارزش تغذیه‌ای ندارند ولی مزه مواد غذایی را مطلوب‌تر می‌نمایند.

سه شنبه 7/6/1391 - 10:54 - 0 تشکر 532381

چه نكاتی در نگهداری و بهداشت مواد غذایی باید رعایت كرد؟


در اكثر بحران‌ها مراكز تولید برق و شبكه برق‌رسانی آسیب‌ می‌بینند. اگر زمان وقوع بلایا ماه‌های گرم سال باشد باید روی یخچال و فریزر را با مواد عایق مانند پتوی پشمی پوشاند. در این صورت محتویات یخچال تا 12 ساعت و در فریزر تا 24 ساعت سالم خواهد ماند. اگر زمان حوادث ماه‌های سرد توام با بارندگی باشد مواد غذایی را باید از انجماد و مواد غذایی خشك را از رطوبت محافظت نمود.
در صورت نفوذ آب باران به مواد غذایی خشك، به محض مساعد شدن شرایط، مواد را باید در مقابل آفتاب پهن نمود تا خشك شوند. غذاهای منجمد ذوب شده به دلیل افزایش نفوذپذیری آنها به میكروارگانیسم‌ها قابل نگهداری نیستند.

سه شنبه 7/6/1391 - 10:55 - 0 تشکر 532382

توصیه‌هایی برای نگهداری و بهداشت برخی مواد غذایی مهم به شرح زیر است:

مواد غذایی دامی:

-شیرباید سریعاً تبدیل به فرآورده‌هایی با قابلیت نگهداری طولانی مدت مانند ماست و پنیر شود.
-تخم مرغ با پوسته سالم را می‌توان در شرایط معمولی نگهداری كرد. در صورت گرم بودن هوا، بهتر است در عرض 15 روز مصرف شود.
-ماهی باید تا حد امكان به حالت زنده در آب نگهداری شود.
-گوشت و مرغ در هوای گرم بیش از 4 – 3 ساعت قابل نگهداری نمی‌باشد. گوشت چرخ كرده به هیچ وجه قابلیت نگهداری را ندارد (در یخچال حداكثر تا 12 ساعت قابل نگهداری است).

غذاهای كنسروی:

غذای كنسروی با PH بالاتر از 5/4 مانند تن ماهی، گوشت، لوبیا و ... را حتماً باید قبل از مصرف 20 دقیقه جوشاند.

میوه و سبزی:
به دلیل عدم رعایت مسایل بهداشتی و استفاده از آب‌های آلوده در عمل‌آوری و تهیه سبزیجات حتماً باید قبل از مصرف آنها را به شرح زیر انگل‌زدایی و ضدعفونی نمود:
1-      شستشو و حذف گل و لای.
2-      خیساندن به مدت 5 دقیقه در آبی كه به ازای هر لیتر 4-3 قطره مایع ظرفشویی دارد (حذف انگل‌ها).
3-      تخلیه كفاب و شستشو با آب سالم.
4-      خیساندن به مدت 5 دقیقه در آبی كه یك قاشق چایخوری پركلرین 70 درصد به 10 لیتر آن اضافه شده است.
5-      سه بار شستشو با آب.

پخت مواد غذایی:
غذا باید به اندازه مصرف هر وعده طبخ شود. در صورت سرد بودن هوا می‌توان مواد غذایی باقیمانده را در هوای سرد محیط به شرطی كه بالاتر از 4+ درجه سانتی‌گراد نباشد. نگهداری كرد.

سه شنبه 7/6/1391 - 10:58 - 0 تشکر 532383

توجه به مراقبت‌های بهداشتی در جامعه بحران زده چرا مهم است؟

در شرایطی كه مراقبت‌های بهداشتی كاهش یافته و خطر عفونت، شیوع سوء تغذیه و مرگ و میر افزایش می‌یابد عدم رعایت نكات بهداشتی و مصرف غذاهای آلوده منجر به مسمومیت‌های غذایی می‌گردد.

وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.