• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن طنز و سرگرمی > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
طنز و سرگرمی (بازدید: 1367)
سه شنبه 7/6/1391 - 0:53 -0 تشکر 532041
طنزنگاری و کاریکاتور


به مفهوم شباهتی که در آن خصوصیات و خصلت‌های ویژه موضوع به نحوی اغراق‌آمیز و غیرطبیعی نمایان شود.در این‌جا کاریکاتور هنری است که در...
هنگامی که از «چیست بودن؟» طنز سخن می‌گوییم، منظور تقسیم شدن در محتوا و ماهیت این هنر است و آن را مرحله‌ شناسایی «اسم» نیز می‌گویند و می‌توان برای شناخت اسم موارد شناسه را به طور دقیق مشخص کرد و سپس گفت: طنزنگاری چیست؟
ابتدا باید اصول و بنیادها و نیروهای محرک و شناسنده را از اصول کلیدی این هنر گرفت و سپس به این سؤال پاسخ داد که مواد و نوع مصالح تشکیل‌دهنده هویت طنز یا کاریکاتور چیست؟
چقدر از آن مواد «خودی» و چقدر از آن «غریبه» است؟ شناخت هویت کاریکاتور در چه مرحله‌ای از خودآگاهی انسان قرار دارد؟ چه ضرورتی در شناخت هویت آن است؟ آیا به ایمان راه دارد؟ پایگاه اتصال آن در کجاست؟ به طور کلی مرحله شناخت شناسه‌ها، «مرحله استخراج» است. در اینجا قدشناسه‌ها، چیست بودن کاریکاتور را به ما می‌شناساند و قصد دارد که نوع مواد و مصالح و عواملی که باعث ظهور و بلوغ کاریکاتور شده‌است، تعقیب و سپس محتوای «اسم و ساخت» آن را معرفی کند.
بنابراین طنزنگاری یا کاریکاتور به عنوان «اسم» و از دیدگاه دستوری عبارت است از ارایه تصاویر اشخاص یا اشیا که در آن صفحات و خصوصیات برجسته‌ و بارز آن به نحوی اغراق‌آمیز و مضحک و غیرطبیعی به تصویر کشیده شود.
تصویر یا هر اثر هنری که به نحوی مضحک و اغراق‌آمیز، ویژگی‌های موضوع اصلی را به نمایش بگذارد.
کاریکاتور احتمال وجود رابطه معینی میان ظاهر شخص و شخصیت درونی فرد یا شی‌ء را ارایه می‌دهد، هر چند این پیوند در طبیعت وجود خارجی نداشته‌‌باشد.




تصویر
کاریکاتور عبارت است از نگریستن به طور عمد در آینه مقعر و ثبت تصویر افتاده در آن با هر نوع ابزار دلخواه.
کاریکاتور از ریشه کلمه ایتالیایی «کاریکارا» به معنی غلو و اغراق‌ و پرکردن گرفته شده‌است و نیز به مفهوم شباهتی که در آن خصوصیات و خصلت‌های ویژه موضوع به نحوی اغراق‌آمیز و غیرطبیعی نمایان شود. بنابراین طبق تعاریف فشرده‌ای که از معنی کاریکاتور شد، باید این نکته اساسی و اصولی را در نظر داشت که این تعاریف به منزله یک تئوری است. بدین صورت که هرگونه ذهنیتی و یا روش فکری که در درون خود چنین تعریفی را استقرار داده‌باشد، آن تفکر با ذهنیت اعتقادی معنی کاریکاتور خواهد داد، حال هر کجا باشد، چه در مبانی اقتصادی و یا در اصول سیاسی و عملکرد اجتماعی و باورهای مذهبی و آرمان‌ها و چه ایده‌آل‌های انسانی و چه در هنجارها و الگوها و تجربیات و افتخارات سرفراز گذشته و چه در امید‌های آینده و ....
بنابراین در همه تعابیر دنیوی و اخروی انسان اگر به چنین دستاوردی از هنر برخورد کردند بدون تردید بدانید که به نحو شایان توجهی مشمول معنی طنز کاریکاتور خواهد بود.
لذا طبق این تعریف کاریکاتور محدود به تصویر الزامی چهره نیست و همیشه در مورد موضوعات سیاسی و روزنامه‌ای و شکلک‌های روزمره و با مباحث، جاری نمی‌شود و نیز محدود در تکنیک‌ خاص نیست و به یک ابزار و روش طراحی و ساخت مشخص اختصاص نمی‌یابد، بلکه هنرمند کاریکاتور در پیش چشم خود به عالمی نظر می‌اندازد که در آن می‌توان با هرگونه روشی جهت پرداختن به ذهنیت خود عمل کرد. آن چه کلمه کاریکاتور بدان اطلاق می‌شود ممکن است تنها یک طرح کنایه‌ای و یا تمثیلی باشد، یا این اهداف که به جای خنداندن بیننده، وی را به تفکر وادارد. آن‌چه از ضمیر کاریکاتور برمی‌آید، این است که یک اثر کاریکاتور، مقداری تخیل و اصول اغراق را در خود آمیخته دارد و گاهی هدف کاریکاتور این است که می‌خواهد ایجاد سوال کند و سعی دارد که برای دریافت پاسخ خود با هر آن‌چه در جهان پیرامونش رخ می‌دهد و با هر آن‌چه در زمان‌های گذشته رخ داده‌است، مطابقت پیدا کند و سپس نتیجه خصم و یا تیک آن را بیان کند و بدین‌وسیله کاریکاتور با نگاهی تیز و دقیق و با مطالعه گذشته، طرحی از آینده ارایه می‌دهد.
معمولاً کاریکاتور از دو وجه متمایز برخوردار است. یکی جنبه قومی و بومی و مناسب ذوق توده مردم یک اقلیم خاص و دیگری جنبه جهان شمول آن است. در این‌جا تعریفی از دیدگاه هر دو وجه برای کاریکاتور در نظر گرفتیم عبارت است از این که: «در هر چیز که افراط شود، آن چیز به کاریکاتور تبدیل خواهد شد. در این‌جا کاریکاتور هنری است که در نتیجه اغراق انسان به وجود می‌آید و تا هنگامی که در اغراق و افراط انسان‌ها به سر می‌بریم، جهان کاریکاتور با ما خواهد بود.
منبع:راسخون

سه شنبه 7/6/1391 - 0:50 - 0 تشکر 532028

کاریکاتور چیست؟
کاریکاتور از « رنسانس ایتالیا » آغاز شده است. و خود واژه کاریکاتور ایتالیایی است و یک اقتباس از معنی لغت ایتالیایی «caricare» به معنی اغراق آمیز یا مبالغه است. کاریکاتور هنری است در جهت به تسخیر در آوردن ماهیت شخصیت افراد از طریق اغراق در شباهت سازی، خلق پرتره که نهایتا وجودی حقیقی تر از وجود خودش داشته باشد.
یک کاریکاتور می بایست بیستر از شباهتی که فقط کش آوردن بینی یا بزرگ کردن گوش بدست می‌آید، نیاز دارد که آن چیزی را که از پشت ظاهر شخصیت افراد آشکار کند نشان دهد. مثلا ممکن است کسی سخنران خوبی بوده و در گوش کردن صحبت های دیگران کم لطفی کند دارای دهانی بزرگ و گوش هایی کوچک باشد.



انواع کاریکاتور:
کلا چهار سبک اصلی یرای کاریکاتور قائل هستند: کاریکاتور پرتره، کاریکاتور ساده و استیلیز شده، کاریکاتور طرح سریع و کاریکاتور سیاسی.
کاریکتور پرتره اغلب بی پرده ترین شکل کاریکاتور است و معمولا چهره های معروف و برجسته برای این نوع کاریکاتور انتخاب می شوند.
کاریکاتور ساده نیز کاریکاتورهایی هستند که بر حسب موضوعی مشخص و تعیین شده ، و کاریکاتوریست روی آن کار می کند تا منظور خود را سریع و واضح به مخاطب اعلام کند.
کاریکاتور طرح سریع هم نوعی کاریکاتور است که با خطوط سریع و تند انجام شده و جایی برای تصحیح اشتباهات وجود ندارد.
کاریکاتور سیاسی نیز کاریکاتوری است که  مجاز می شود آزادانه نسبت به موضوعی بسیار بدبین و کینه جو باشید و عقدهای وجودی خود را در این کاریکاتور به بیرون بریزید.

کاریکاتور چگونه به وجود می آید؟
شاید این سوال برای شما جالب باشد! اغلب مردم از من می پرسند کجا کشیدن کاریکاتور را آموخته ام؟ خیلی ساده در مدرسه. شاید کلاس درس بهترین مکان برای یادگیری مهارتی مانند کاریکاتور است. یادم می‌آید سر کلاس دروس ریاضی، جغرافی و علوم از بچه ها کاریکاتور می‌کشیدم تا جایی که از کل کلاس در دفترم کاریکاتور کشیدم که یک روز سر کلاس جغرافی معلم آنها را دید و از وسط جرشان داد. بچه ها هم از این کار معلم ناراحت شدند و گفتند: آقا زدید توی ذوقش! به هر حال شاید همین کار معلم باعث شد من علاقه بیشتری به کاریکاتور پیدا کنم، البته فردای آن روز از من معذرت خواهی کرد.
به نظر من یک اتفاق ممکن است در شخصیت افراد اثر گذاشته و او را به سمت چیزی بکشاند. من در دوران ابتدائی هم از بچه ها و شلوغ کاریشان کاریکاتور می کشیدم. یادم می‌آید همین چند روز پیش رفیقم در کلاس پنجم مرا در خیابان دید و گفت: تو هنوز هم کاریکاتور می‌کشی!؟
به نظر من اتفاقات زندگی،تماشای تلویزیون، مهمانی ها، مشکلات و معضلات جامعه و... در به وجود آوردن کاریکاتور نقش دارند و گاهی هم موضوعات ممکن است به ذهن ما الهام شود. این موضوعات که به آنها « سوژه کاریکاتوری » می گویند 50درصد کاریکاتور ما را می سازند، ممکن است در تنهایی، خواب، یا جایی که ذهن ما زیاد مشغول نیست و ذهنی آرام داریم بیایید و کاریکاتوریست با یک مداد معمولی آنرا روی کاغذ ترسیم کند.

موقعیت کاریکاتور در جامعه ما:
خوشبختانه در کشور ما کاریکاتوریست های بزرگی وجود دارد که هر یک در شیوه ای خاص مشغولهستند. یک کاریکاتوریست باید مسیری تا به هدفش برسد. معمولا کاریکاتوریست های حرفه ای تمام کارهایشان از نظر اجرا مثل هم است، طوری که اگر در کارشان امضا نزنند می توان فهمید این کاریکاتور فلان کاریکاتوریست است. بعضی ها ممکن است سیاه و سفید و یا رنگی کار کنند، و برخی از هاشور استفاده می کنند، برخی شیوه کارشان طراحی گونه و برخی فانتزی است.
تکنیک ها نیز مختلف هستند. معمولا آبرنگ یا اکولین و یا هر دو در کاریکاتور کاربرد دارند. مداد رنگی، پاستل گچی و روغنی نیز از کاربرد های فراوان رنگ آمیزی کاریکاتور است.

آیا کاریکاتور را می توان طنز تصویری نامید؟
در مجموع صحبت هایی که در مورد کاریکاتور کردیم، می خواهیم اجمالا نتیجه گیری کلی در مورد آن داشته باشیم.
کاریکاتور ظنز تصویری است ولی این طنز با چه زبانی بیان شود خود سوال مهمی است. معمولا بعضی کاریکاتورها دارای ابهام می باشند و ممکن است بارها فرد را به تفکراتی وادار کند. بعضی کاریکاتورها ممکن است اشتباهات دیگران را گوشزد کند و برخی ممکن است مسیر زندگی فردی را عوض کند. پس کاریکاتور به تنهایی « طنز » محسوب نمی شود بلکه خیلی چیزهای دیگری در خود دارد که با اندکی تفکر و نگاه به آن می توان خیلی چیزها را دید. شاید گاهی فقط ظاهر کاریکاتور را ببینیم از فضای درون آن چیزی به ذهنمان نرسد، به هر حال اگر بیشتر به آنها دقت کنیم می توانیم ذهن خودمان را نیز برای رسیدن به آنچه که می خواهیم تقویت کنیم.
منبع:آفتاب

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.